Parlementariër: meer straf voor roof en corruptie

32

PARAMARIBO, 19 feb – Langere gevangenisstraffen. Dit wil parlementariër en voormalig politiecommissaris Krishna Mathoera. Het loopt de spuigaten uit en rovers lijken niet te vrezen voor de wet. Geen wonder dat menige tiener aan het roven slaat.

Te oordelen naar de leeftijd van daders van recente roofmoorden maakt het systeem weinig indruk. “Als de straffen laag zijn, is er geen drempel voor de mensen om in de criminaliteit te belanden. Mensen beroven en overvallen, gaan naar de gevangenis en zijn na drie jaar op vrije voeten. En zij blijven ook nog hun bezittingen behouden”, zegt Mathoera tegenover Dagblad Suriname.

Justitieel moet het roer dus drastisch om. Het betekent onherroepelijk dat ook de grote jatters zwaar gestraft moeten worden. “Men moet beginnen alle zaken te vervolgen. Het gaat om het gedrag van mensen. De voorbeeldfiguren in de samenleving zijn weg. Mensen binnen de regering zelf stelen. Als men ziet dat in de top mensen met miljoenen weggaan, vangt men het als signaal op”, aldus Mathoera.

Bekijk ook:

32 REACTIES

 1. Die kinderen krijgen niet mee de zuivere cultuur. Ouders zijn hele dag bezig met genot en laten stikken die kinderen. Dan wat en waar en hoe en van wie moet arme kind leren hogere cultuur? Dan komt nog bij dat ouders die zelf uit hogere cultuur komen, kiezen voor partner uit lagere cultuur. Dan ramp wordt helemaal compleet.
  Mensen weten niet meer wat is hogere cultuur. Om te behouden en door te zetten hogere cultuur, je moet goed waken dat je niet trouwt met iemand uit lagere cultuur.
  Iedereen in Soerinaam weet wie heeft hogere cultuur en wie heeft lagere cultuur. Die mensen van lager cultuur willen opklimmen door te trouwen met mensen van hogere cultuur. Die mensen van hogere cultuur willen eindelijk breken uit discipline en vooral genot van zintuigen ervaren. Ook zij vallen voor zoete praatjes van die andere en laat zich misleiden.
  Is iemand opgevallen dat sedert hindoestanen meer trouwen met anderen, dat hindoestanen meer criminaliteit plegen? Omdat ze raken aan lager cultuur.
  In Nederland je ziet zelfde. Kind komt thuis met turk of somalier of marokkaan of blanke. Deze hebben niet hogere cultuur, zij bedrijven Asur cultuur, lagere cultuur. Dan gaat verloren zo die Arya cultuur, die hogere cultuur.
  Daarom je ziet tegenwoordig zoveel losgeslagen hindoestanen, want die krijgen niet meer hogere cultuur met paplepel.


  Maak melding

 2. Dit is nou het probleem dat wij in Suriname hebben. De jeugd heeft geen goede voorbeeld, Juist niet van het hoogste gezag (de president) kijk maar naar de beelden ( dansen met minderjarigen, Drank gebruik tijdens een zogenaamde waarheidsvinding etc.etc.) Suriname zal uit de problemen geraken als DECI BOUTERSE van het toneel verdwijnt . Het volk kan ook wachten op het moment dat de natuur zijn werk doet.


  Maak melding

 3. @B.Wakoef,
  Je slaat de plank mis.
  Wil je over het onderwerp reageren dan wil ik de discussie met je aangaan.
  Nodig je hierbij uit let wel geen onzin kraaien.
  Puur over het item praten.
  Meer straf voor Roof en corruptie.
  En wij weten dat je kan lezen maar begrijpen dat is een andere koek.
  Jij hebt het over iets die hier niet van toepassing is.
  Laat je adviseren door mensen die wat zinnigs kunnen neerzetten dan ben ik bereid om je van repliek te dienen.
  Het is wachten op jouw indien je onzinnig uitkraai dan zal ik niet reageren.
  Anders krijg jij te veel aandacht en ben binnen de kortste tijd erg populair op dit forum.


  Maak melding

 4. Dan wat is jou stelling? Dat meer hoge straf gaat stoppen die kinderen om te stelen en beroven?

  Mijn stelling is: straf moet zijn aangepast aan persoon. Bij een persoon een hoge straf help, bij die andere een lichte straf help. Hangt af wat is die mentaliteit en karakter van die persoon.
  Een persoon kan hebben steen hart, ander persoon kan zijn gevoelig.
  Wet geeft maximale straf voor vergrijp. Reche gaat zleden hooger. Maar soms moet hooger en soms moet veel lager om te hebben goede effect.


  Maak melding

 5. @ B.Wakoef,
  Ben het niet eens met jouw.
  Reden
  Omdat je regels hebt het gaat om minimale en maximale straf.
  Hier tussen heb je de feiten die bepalen hoe hoog een straf uitvalt.
  Als je iemand vermoord met voorbedachte rade of als er geen opzet in het spel is dan bepaald de rechter wat voor straf je krijgt.
  Je kan niet kijken of iemand een steen hard heeft of gevoelig is.
  Want als jij rechter zou zijn dan zouden alle Creolen levenslang krijgen.
  En Hindoestanen korte straffen.
  Maar gelukkig dat jij geen rechter bent en dat ook niet zal worden.


  Maak melding

 6. @AHE,

  De wet is opgesteld door wie? In welke tijd?
  Achter elk mens gaat schuil pschygolgie. Als straf je buiten om die pschygologie, dan effect van straf wordt minder.
  Als je langer straft iemand, dan hij raakt verbitterd. Als je korter straft iemand, dan hij leert niks. Kunst is om te straffen precies en niet gewoon doen wat staat in wet. Wetmaker was niet pschygoloog blijkbaar.


  Maak melding

 7. Een leider is een voorbeeld functie.hebben we dat??armoede is een van oorzaak criminaliteit, jongeren hebben geen baan ze slenteren doelloos op straten zonder dat ze geld hebben geen begeleiding geen vakopleiding. Wat denk je dat gaan toeleiden…Criminaliteit… Terwijl 750 miljoen staat geparkeer ergens in Zwitserland die geld moet terug en in goeie opleiding sociaal programma in stoppen…op die manier kan iets gedaan worden aan criminaliteit…


  Maak melding

 8. Is ook mijn wens maar jammer met een dictatoriale regering als deze komt het nooit goed, integendeel de harde criminaliteit blijft alsmaar stijgen.
  Hoe meer armoe hoe meer ellende.


  Maak melding

 9. Begin eerst met roof en corruptie aan te pakken bij al die politieke figuren, die een voorbeeldfunctie zouden moeten hebben, maar misbruik maken van hun positie, en daardoor een slecht voorbeeld zijn voor de jonge generatie, want als je een lijst zou moeten opmaken van mensen die zich daar aan schuldig maken, dan zul je opmerken, dat er vrij weinig integere politicie overblijven, en bovendien kun je ook nog een lijst opstellen van personen met een strafblad en een criminele achtergrond zoals deze geweldige volspresident die te boek staat als moordenaar en veroordeelde drugscrimineel.


  Maak melding

 10. @Biharie en Franse,

  Waardoor armoede is ontstaan? Omdat Soerinaambewoner heeft gemaakt armoedige politieke keuze. Hij heeft gekozen zelf voor armoede zo. Dan misschien moet hij maar leven leren daarmee.

  Armoede ontstaan ook door gebrek aan spirituele kennis. Als jij denkt dat jij moet alleen maar genieten van dit en dat dan je hebt nooit genoeg. Maar als jij weet dat ziel is jouw echte zelf en lichaam heeft niet zoveel nodig, dan jij raak ook niet snel zo in paniek. Sommige mensen schamen bijvoorbeeld om te dragen goedkope kleding. Dan zij gaan stelen dure kleding en schoenen en zo. Sinds wanneer goedkope kleren dragen is misdaad of slecht? Je moet doen met wat je hebt en niet meer willen dan alleen het basale. Dan armoede treft jouw minder.


  Maak melding

 11. @B.Wakoef
  Armoede ontstaan ook door gebrek aan spirituele kennis. Als jij denkt dat jij moet alleen maar genieten van dit en dat dan je hebt nooit genoeg. Maar als jij weet dat ziel is jouw echte zelf en lichaam heeft niet zoveel nodig, dan jij raak ook niet snel zo in paniek. Sommige mensen schamen bijvoorbeeld om te dragen goedkope kleding. Dan zij gaan stelen dure kleding en schoenen en zo. Sinds wanneer goedkope kleren dragen is misdaad of slecht? Je moet doen met wat je hebt en niet meer willen dan alleen het basale. Dan armoede treft jouw minder.

  Voor dit stukje geef ik je gelijk. Maar de meeste Surinamers zijn niet gewend om wat te hebben,dus als ze al krijgen of nemen dan weten ze er niet mee om te gaan. T is onbegonnen werk als de voorbeeld figuren van Suriname zelf stelen. Voor de opgroeiende jeugd is t normaal daar zij niet anders weten. Begin de zogenaamde voorbeeld figuren van t land te strippen en je hebt een kleine overwinning geboekt . Het zit m in de cultuur verandering, en dat verander je niet in 1 dag of jaar. En als de voorbeeld boeven aan de top zijn aangepakt. Wie gaat t land dan regeren op een democratische manier? Weten de Surinamers dat wel….?……..

  Odie


  Maak melding

 12. hare Krishna mathoera wilt even scoren.
  ze weet bliksems goed dat zwaarder straffen niet gaat helpen.
  als ex politie vrouw weet ze dat de gemiddelde crimineel hooguit de lagere school afgemaakt heeft , en daar ligt namelijk het probleem.
  scholing ,de thuis situatie. drugs , gebrek aan werk en toekomst perspectief zorgen ervoor dat veel mensen in de criminaliteit belanden.
  hogere straffen zijn leuk als het strafbaar feit al gepleegd is.
  het voorkomen van een strafbaar feit is een andere zaak , waar zij geen oplossing voor heeft.
  politiek bedrijven door allerlei onzin te roepen om goedkoop te scoren en zichzelf even te profileren dat kan ze wel.
  over de aanpak van corruptie hoeft ze helemaal niet te praten.
  ze is lid van de vhp en die partij zit vol met corrupte figuren.


  Maak melding

 13. de corruptie is begonnen bij de korrupte politie suriname (KPS )waar mathoera deel uit maakte.
  Zij heeft door die ervaring een plaats gevonden bij de grootste corrupte partij ter wereld waar chan de zogenaamde leiding heft, want die komt ook van KPS.


  Maak melding

 14. @Basmatie

  U heeft het over de kleine criminaliteit die van uit armoede en kansloosheid en moreel verval ontstaat.

  De kansloosheid en armoede ontstaat in het algemeen door het grote afromen door de grote criminaliteit en vooral corruptie. De kleine mens ziet het vermeende succes van de grote criminelen en hun vermoedelijk in Zwitserland geparkeerde buit.
  Ik spreek hier over VERMOEDELIJKE BUIT omdat ik er geen kennis van genomen heb welke aan Suriname gelieerde personen en/of ondernemingen op de lijsten van Swissleaks voorkomen.

  Beste RobG ondanks het zwitserse bankgeheim is er best aan de namen te kommen aangezien mevrouw Lagarde (IMF) over de lijst schijnt te bezitten. Tevens schijnt de lijst bij meerdere belastingdiensten i omloop te zijn als basis voor na vorderingen.

  Grote criminelen hebben de eigenschap de boevenvangers voor te zijn en tijdig weg te glippen. Echter voor deze mensen is er een zeer grote straf namelijk kaal geplukt te worden en hun imago in diggelen (als succesvol zakenpersoon of crimineel) te zien vallen.

  Mevrouw Mathoera wil de juiste kant uit. Met een beetje financieel forensische kennis kan men in Suriname enorme slagen slaan. Dit omdat velen nog slechts handelen op basis van macht en geen benul hebben hoeveel sporen ze waar achter laten.
  Voor de criminelen in de bovenlaag wordt straf als de pakkans grotere wordt wel degelijk preventief. Nu denkt iedere crimineel in Suriname dat de grote bendeleider hem of haar wel zal helpen. Zodra dat voorbij is zal men met een beetje inspanning heel wat crimineel vermogen kunnen verzamelen (plukken) en tot algemeen nut inzetten.

  Wie weet wat het huis van Bouterse op Airbnb kan gaan opbrengen per dag als het inbeslag genomen wordt door Juspol en door TCT geëxploiteerd kan worden.


  Maak melding

 15. Ik dacht dat het in 2e Dubai geen criminaliteit voorkwam.
  De heer misselijkkaba heeft gelogen !!!.

  Misselijkkeba je hebt van Suriname een 2e Haïti gemaakt.


  Maak melding

 16. @ Qimbojo,
  Niet te vroeg oordelen wij hebben nog 4 jaar en dan mag jij en de overige oordelen.
  Gehoorzaam jouw leider en ondersteun hem met zijn zienswijze.
  Hij is niet wederom gekozen omdat hij niets voor het land betekent.
  Hij is gekozen omdat er op dat moment geen betere was.
  En al die schreeuwers zijn een keer ook aan de macht gekomen in coalitie verband.
  Als een partij in de oppositie zit is het makkelijk om commentaar te geven meestal negatief.
  De coalitie doet het nooit goed
  Als ze de kans krijgen om te regeren dan hoor je vaak geef mij nog een termijn.
  En wat doen wij als mens niet alleen in Suriname maar als je breder georiënteerd bent dan geld het voor de hele wereld.
  Meestal krijgen ze hun zin.
  Wel mijn President wil en zal zijn periode uitzingen wat er dan ook gebeurd.
  Er zijn een paar mensen die tegen de regering protesteren maar niet ondersteund worden door de oppositie.
  Grote mond via de media verspreiden daar zijn ze goed in.
  Dus invasie in Suriname ver van ons bedshow.
  Leve ons president en geniet van de vijf.
  Hierop zullen reacties komen omdat men het denk beter te weten.
  Alle reacties zijn welkom ook de negatieve natuurlijk.


  Maak melding

 17. B. Wakoef

  Onderstaand jouw posting van vanmorgen waarin je naar mij reageert. Geen flauw idee waarom je naar mij reageert want ik weet niet eens waar het over gaat en heb niet eens een reactie geplaatst. Of je moet weel heel erg in de war zijn.

  A.u.b. mijn nickname niet betrekken in jouw discussies want ik voel me beledigd. Mijn cultuur is nl niet jouw cultuur 🙂

  @AHE,

  De wet is opgesteld door wie? In welke tijd?
  Achter elk mens gaat schuil pschygolgie. Als straf je buiten om die pschygologie, dan effect van straf wordt minder.
  Als je langer straft iemand, dan hij raakt verbitterd. Als je korter straft iemand, dan hij leert niks. Kunst is om te straffen precies en niet gewoon doen wat staat in wet. Wetmaker was niet pschygoloog blijkbaar.

  vrijdag 19 februari 2016 om 10:09 uur.


  Maak melding

 18. Wakoef waf waf waf je posting Riek naar puur racisme,wie hecht vandaag de dg nog waarde aan dat gezwets van jou over hogere cultuur,ga de geschiedenis na wat ze hebben aangericht voor dat j over iets begint te braken zonder een degelijk onderzoek gedaan te hebben,maar ik weet wel degelijk waar j het eigenlijk over wilt hebben is dat onding over de hogere kasten die zich verheven voelt aan de dalith jou soort genoten,het verlangen van jou om in de zogenaamde hogere groep thuis te horen, verraadt jij j zelf dat j een dalith bent,ik zou j aanraden het Aziatisch nws te volgen,in sommige landen worden dagelijks duizenden vrouwen verkracht en in de keuken in brand gestoken ,pas geboren meisjes worden levend begraven als jij dat hogere cultuur wilt noemen dan ben ik blij een eenvoudige Surinamer te zijn.


  Maak melding

 19. Aloha….Jimi one break Mathoera.Je moet de regering aankaarten mi sisa Mathoera, daarom zit je in de oppositie. De regering moet de prijzen weer normaliseren voor t volk,want de jongeren die werkloos en zonder baan zitten moeten op een en ander manier overleven in focky Suri. Je hebt geen Stontjie(uitk.) in het land. Wat moeten ze dan doen.Ze gaan roven en inbraken doen om aan geld te komen. Dus nietsnutters die in de DNA zitten jullie krijgen jullie geld maar die gasten niet.Che Mi Gado.Opo Unu AAI!!!


  Maak melding

 20. @kohaarh waarom worden die roven en inbraken door alleen een bevolkingsgroep gepleegd ? of heeft u ooit een Chinees en of Javaan zien roven en inbreken. Ik noem het beestje bij de naam en zeg dat het vooral de boscreolen zijn die zich daaraan vergrijpen. Een groep zonder waarden en normen en wat dat betreft geef ik Wakoef deels gelijk. Er is geen gezag in Suriname en daarom is dat land door tiedoen van een bevolkingsgroep naar de Filistijnen. Was Suriname nog maar een kolonie van Holland !


  Maak melding

 21. @ Andre
  Meneer Andre, ik heb tenminste de rovers in het algemeen vermeld. ik zei niets over welke bevolkingsgroep dat doet. Maar u wel. Kijk als een rover in je huis komt dan heeft hij toch zich vermomd met een masker of iets anders,dat hij onherkenbaar is. Dus volgens Bigi Baas Bouta “Neks No Fout”.Daarom doet hij niets tegen de rovers, dat laat hij over aan de desbetreffende Minister die belast is met die soort zaken. Het is toch een zootje van Allemaal in de regering van Suri.


  Maak melding

 22. @Andre

  Die achtergestelde bevolkingsgroep waar jij t over hebt is meestal de bevrijder van t volk geweest. De lef die de achtergestelde bevolkingsgroep heeft tonen ze ook dmv roven. Laat staan als deze bevolkingsgroep de straat op gaat om de huidige machthebbers (dieven van alle soorten en bevolkingsgroepen)naar huis te sturen , dan zal t ze nog lukken ook en dan ben jij de eerste die van achter je luie pc met goede bevooroordeelde witte of licht bruine leven die een gat in de lucht zal springen……😁. Dan zullen ze wel goed zijn toch…….


  Maak melding

 23. @Kohaarh en zoals ik al schreef, ik noem het beestje maar bij de naam om iedere schijn van discriminatie te vermijden. Het zou oneerlijk zijn om Chinezen en Javanen onder het schorem te categoriseren terwijl juist de Chinezen de economie in Suriname draaiende houden. Zij zijn de grootste slachtoffers van de roversbende die vooral uit Boscreolen bestaat. Dat het een zooitje in de regering is is deels ook de schuld van het volk dat het niet aandurft massaal de straten op te gaan en de moordenaar Bouterse af te zetten. De Arabische Lente of iets dergelijks zal er nooit komen. Het Surinaamse volk bestaat uit meelopers, parasieten en roeptoeters. Het is goed zo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.