Dollariseren economie Suriname ‘beste optie’

39
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 19 feb – Het dollariseren van de economie is de beste optie nu voor Suriname. Dit zegt Sham Binda, ondernemer en voorzitter van de Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemers in Suriname, Akmos. Binda ziet geen heil in valutaveilingen.

Toch is dat wel wat de Centrale Bank van Suriname wil invoeren. De veiling van vreemde valuta moet de wisselkoersen weer in het gareel brengen. De verwachting is dat op termijn de vraag wordt getemperd. Akmos ziet het niet zo makkelijk gebeuren. Tegenover de Times of Suriname zegt Binda dat vooral de kleine bedrijven niet veel hebben aan de veiling. Minimaal kan voor aankoop van vijftig duizend dollar worden ingeschreven.

Het moet wel gebeuren via de handelsbanken. Alleen die hebben toegang tot de veiling. De kleine ondernemer zal niet aan bod komen, vindt Binda. Deze groep blijft dus afhankelijk van de zwarte valuta handel. Dus is die handel niet echt uitgeschakeld. De veiling zal alleen maar leiden tot oneerlijke concurrentie en prijsverhogingen. Dollariseren zou beter zijn. Speculatie en problemen met lonen en prijzen zijn dan meteen opgelost.

Bekijk ook:

39 REACTIES

 1. Ik ben het met Sham Binda eens.
  Als de veiling alleen maar betekent, dat de grote banken daaraan kunnen meedoen, is dat vragen om een zwarte markt.
  Ik vind, dat de hele financiele (bank)wereld in ons land veel transparanter moet worden georganiseerd.
  Bij iedere financiele beslissing van de regering blijft er een waas van onduidelijkheid boven de markt hangen.
  Waarom alle bancaire instellingen met uitzondering van de cambio’s niet onder hetzelfde regiem brengen ?
  Dan weet iedereen, waarin zij/hij toe is.
  Zo moeilijk is dat toch niet ?


  Maak melding

 2. goed idee dolariseren,dan worden wij zo rijk als de amerikanen,de corrupte regering kan dan niet meer aan monetaire finaciering doen.maar wie luistert naar elia de roepende profeet in de woestijn


  Maak melding

 3. Geld is de Wortel van alle hebzucht in dit Globaliseren Babylonische Systeem, van luchtkastelen bouwen voor naïeve consumenten (slachtoffers) door slinkse geldscheppers,aan de top van de piramide in Suriname en Wereldwijd.


  Maak melding

 4. Lijkt mij de beste optie in een zeer corrupt, klein, valuta gevoelig landje met een paar ton inwoners. Je kunt je budget beter in de gaten houden en ben verplicht meer te exporteren als je importeren. Want je kan niet meer zelf oneindig waardeloze geld drukken. Ben je ook niet meer gevoelig voor extreme fluctuaties. Je kunt ook niet meer verbruiken als wat je verdient. En heb je veel meer zekerheid, ook buitenlanders die dan graag willen investeren in een land met een sterke munt.

  Suriname is te klein voor een eigen munt. Elke verdiende srd wordt zsm gewisseld in buitenlandse valuta. Tevens daarna door vele buitenlandse investeerders daarna weggesluist naar het buitenland. Daarna blijft er een waardeloze SRD achter.

  Bij dollarisatie of eurorisatie zal dit probleem er niet meer zijn. Het is niet laat want straks gaan de grondstofprijzen gegarandeerd weer stijgen.


  Maak melding

 5. Sham Binda heeft niet genoeg scholing achter de rug om een geïnformeerde economisch gerelateerde uitspraak te doen namens het Surinaamse MKB. Ergens is het ook wel te begrijpen als je nergens progressie of hoopvolle veranderingen waarneemt, roep je maar wat en kijk je of het beklijft.

  Zomaar van de ene op de andere dag van soevereine valuta veranderen naar een buitenlandse (US$), vergt een monumentale inspanning die op alle fronten en op alle niveaus afgeraden zal worden. Suriname is er eenvoudig niet toe in staat.

  Ijsland heeft tijdens hun eigen crisis ook overwogen om de Canadese dollar (loonie) in te voeren, omdat men inzag dat de US$ wereldwijd steeds minder waard werd en daar niet op korte termijn verandering zo komen, slimme economen kijken richting BRICS hoe die met weinig, veel meer doen en bovendien elkaars valuta accepteren i.p.v USD.

  Het is schrikken dat Akmos de $50k niet voor ieder van haar leden opbrengt., want ze betalen voor hun lidmaatschap en zijn vaak ook verzekerd via asocciatie. Deze aangekondigde veiling ziet ervan een afstand ook niet kosher uit, want de jongens met diepe zakken kopen straks alles op om het tegen winst weer te dumpen.

  Dit is erg jammer want Suriname is in potentie een spectaculair rijk en vruchtbaar land waar de wereld op wat uitzonderingen na (nog) geen aandacht voor heeft. Met integere mensen die niet ouder zijn dan 55 jaar en die slechts geinteresseerd zijn in tastbare vooruitgang van de republiek met behoorlijk bestuur (ieder een eerlijk deel bijdraagt aan het geheel) en met innovatieve ideeën komen.


  Maak melding

 6. De beste oplossing is dat wij met z’n allen gaan betalen met ndp-vouchers. Zo in de trant van; ik ga betalen, ik ga betalen ik heb 18000 volkswoningen en een Tramverbinding.
  Daar heeft toch een ieder vertouwen in. Nietwaar RobG,
  en alle ndp hallelujah roepers.


  Maak melding

 7. De Amerikanen gaan niet willen dat hun dollar ingevoerd wordt.Met het uitgave beleid van deze regering,is de kans groot dat ze ook de Federal system bankroet maken.


  Maak melding

 8. Zimbabwe stapte in 2009 ook over op de Amerikaanse munt om een eind te maken aan de hyperinflatie van de eigen Zimbabwaanse dollar: er werden op een gegeven moment briefjes van 100 triljoen gedrukt.

  Mocht suriname de dollar invoeren, dan geeft het de controle over zijn munteenheid uit handen: die ligt bij de Fed in Washington. Diens monetaire beleid, als centrale bank van de VS, is logischerwijs gericht op Amerika en niet op Suriname. Dat betekent dat aanpassingen in het beleid nadelige gevolgen kunnen hebben voor de Suriname economie. Bijvoorbeeld als de Fed besluit de rente te verhogen, terwijl de Surinaamse economie juist baat heeft bij een lage rente.

  Ook is de vraag: hoe komt Suriname aan voldoende dollars om de geldautomaten mee te vullen? In Zimbabwe ontstond bijvoorbeeld een tekort aan kleingeld, waarna winkels prijzen omhoog gingen afronden. Daarover zal Suriname afspraken moeten maken met de Fed, als die daar voor voelt.

  En vergeet niet de handelspositie van Suriname komt ook in gevaar met de dure dollar.

  Met andere woorden, dit is een krankzinnige plan


  Maak melding

 9. Beste mensen

  Ik ben het absoluut oneens met deze heer Binda . Ik wil weten wat die gerookt hb gedronken heb of. Wat deze beste heer Binda geslikt hb.. Het buitenspel zetten van de SRD is de grootste onzin die ik in de laatste paar jaren hb gehoort…

  Niet doen


  Maak melding

 10. Wat een schaamteloze en ondankbare commentaren van Morenito tot en met Bonniedoro.Deze actie van de regering is een klap in het gezicht van de Fronters.Het zoveelste bewijs dat de Frontregeringen niet deugden.
  Met Chinese ondersteuning m.b.t. de elektriciteit voorzieningen zal de stabiliteit van het netwerk toenemen en moet de slagkracht van EBS verbeterd worden. No more black outs in de stroomvoorziening.

  Ik hoop dat de Chinezen EBS ook kunnen helpen met technieken op het gebied van zonne energie.
  De zon is gratis te krijgen in Suriname en zonne energie kan een oplossing betekenen voor m.n. de kleinere woongemeenschappen in het achterland. In het binnenland zullen de mensen dan minder last krijgen van stijgende stroomprijzen.


  Maak melding

 11. er is geen enkele regering die het in zn lege hoofd zal halen om de us als nationale munt in te voeren.
  de us kunnen ze niet bijdrukken en dan word het moeilijk om een njang te maken.
  voorbeeld : men verkoopt aan bevriende cambio houders 100 miljoen us dollar , op een koers van 3,35 .
  men laat de srd devalueren en verkoopt de goedkoop gekochte us dollar voor een zwarte markt koers van 5.50.
  tel uit je winst.
  een eigen munt is de basis om je zakken te vullen.
  geld is papier en is zo bij te drukken.
  het word helemaal mooi als men de srd los koppelt van de us.
  een devaluatie is dan niet meer mogelijk , de srd is dan waard wat de gek er voor geeft.
  Zimbabwe en venezuela zijn daar de voorbeelden van.
  niet getreurd , ook dit overleven we wel.


  Maak melding

 12. Na dollarisatie zal Suriname hetzelfde probleem hebben als landen in the eurozone zoals Griekenland. Geen controle meer over eigen munt, en men kan geen negatieve budget hebben want financiele markten zullen niet lenen aan zo een land. Nu al heeft Suriname geen obligaties en dus geen toegang tot de financiele markten. Suriname financieert zich, en heeft dat altijd gedaan, via de Centrale Bank dat geld print, wat ervoor zorgt dat de SRD en voormalig de gulden in waarde blijven dalen en dat resulteert in hoge inflatie.

  Suriname is niet Amerika, Suriname lijkt niet eens op de amste staat van Amerika, en dan willen we definitief onze economie vastkoppelen aan dat van Amerika? Dus wanneer de dollar omhoog gaat, zoals nu, dan worden Surinaamse exporten duurder. En Suriname als importland zal dan alleen nog meer importeren.

  We hebben de laaste jaren al een vaste koers tegenover de USD gehad en dat heeft niet gewerkt, mede vanwege te veel uitgaven van de overheid tegenover 0.0 productie.

  Enige optie voor Suriname is om aan een productieve economie te werken ,niet een gebouwd op ambtenaren en mijnen. Met meer nationale productie is er minder vraag naar buitenlandse goederen en kan men meer verdienen aan export. Beiden zullen er voor zorgen dat Suriname’s eigen valuta stabiel blijft op lange termijn.


  Maak melding

 13. suriboy
  “Enige optie voor Suriname is om aan een productieve economie te werken ,niet een gebouwd op ambtenaren en mijnen. Met meer nationale productie is er minder vraag naar buitenlandse goederen en kan men meer verdienen aan export. Beiden zullen er voor zorgen dat Suriname’s eigen valuta stabiel blijft op lange termijn.”

  Hear, hear!


  Maak melding

 14. Een dollarisering van de Surinaamse economie is de grootste blunder die men gaat maken. Deze ondernemer is mijn inziens ook een van de grootste speculanten met de US dollar in Suriname. Over de ruggen van de bevolking willen deze figuren hun winsten formidabel verhogen.

  Er is nu op dit moment een schaarste aan US dollars in Suriname. Het land ontvangt geen dollars meer van de Suralco omdat de Suralco is gestopt met productie in Suriname. Daarnaast is de wereld oliemarkt zo een beetje ingestort. Staatsolie en dus Suriname ontvangt weinig dollars voor aardolie en olieproducten en de daling van de goudprijs.

  Met een dollarisering van de economie zal de vraag naar dollars toenemen terwijl het land geen dollars ontvangt door export. Daarnaast zullen de Amerikanen de geld drukkerijen laten draaien en de dollars zullen ze ook verkopen aan Suriname. Waarschijnlijk zullen deze dollars betaald dienen te worden met Euro’s. Gevolg een groot tekort aan Euro’s om de dollar te betalen en de geldspeculanten zullen dodelijk toeslaan. Een heel gevaarlijk plan.


  Maak melding

 15. wat zeg je nou rob ?
  met de dollarisering zal de vraag naar dollars toenemen ?
  breaking news er is nu helemaal geen us te vinden.
  en de srd is dalende in waarde.


  Maak melding

 16. citaat Rob G

  Daarnaast zullen de Amerikanen de geld drukkerijen laten draaien en de dollars zullen ze ook verkopen aan Suriname. Waarschijnlijk zullen deze dollars betaald dienen te worden met Euro’s. Gevolg een groot tekort aan Euro’s om de dollar te

  PARDON?? weet u wel wat u schrijft? en aan wie gericht?
  hou er asjeblieft toch rekening mee dat er mensen met kennis van zaken dit lezen?


  Maak melding

 17. De beste opties zijn: coruptiegelden terug vorderen. Salarissen boven de srd 30.000 verlagen en het verschil compenseren met salarissen tussen de srd 500 en srd 5000. Geen belasting meer betalen op tussen srd 500 en srd 6000, maar wel op boven de srd 6000.en werklozen subsidieren.


  Maak melding

 18. Basmatie en Gast X, ik zit te wachten op duidelijke argumenten. Ik ben van mening dat een dollarisatie van de Surinaamse economie en averechtse uitwerking zal hebben op de economie van het land. Denken jullie dat de Amerikanen of wie dan ook gratis de valuta, dus de dollars zullen uitdelen aan het volk. Denk ge dat de Surinaamse overheid genoeg dollars of andere buitenlandse valuta in huis heeft om de Surinaamse SRD op te kopen van de bevolking zodat de bevolking dollars in handen krijgt? Of moet de overheid geld in het buitenland gaan lenen om de SRS’s van het volk op te kopen.Nu jullie weer………………..!!!!


  Maak melding

 19. @ rob g
  ik denk dat de Surinaamse overheid en met name de cbvs niet eens genoeg geld heeft om een roti te kopen bij Roopram.
  er is net weer 10 kilo goud verdwenen .
  het is algemeen bekend dat de salarissen van bepaalde ambtenaren ,zoals agenten , door een ondernemer worden voorgeschoten.
  dit om aan te geven hoe precair de financiele situatie van suriname is.
  tel daar bij op de vele schulden die suriname heeft en het gebrek aan kennis om de financiele huishouding te redden en je hebt de perfekt storm.
  suriname heeft geen tekort aan inkomsten , maar we hebben teveel uitgaven , lees fraudeurs.
  suriname is net als de titanic ,destijds , going down.
  er is een impopulaire oplossing om in korte tijd uit de financiele crisis te komen.
  en ik zal je vertellen hoe……hou je vast.

  stel een kaalpluk team samen die achter alle belasting ontduikers aangaan.
  zoals sardjoe , eigenaren skalians , abrahams , yogi , santhoki , enz
  een groot gedeelte van de zogenaamde elite en ondernemers in suriname kan niet verklaren hoe ze aan hun rijkdommen gekomen zijn en hebben nog nooit een cent belasting erover betaald.
  al die lappen grond die door vriendjespolitiek verkregen is kan weer terug.
  vergeet de buitenlandse bank tegoeden van die personen niet leeg te halen.
  geen enkele econoom kan suriname redden van de ondergang.
  onze boot is zo lek als de goslar doordat er teveel dieven van de koek willen snoepen

  ik denk dat Amerika staat te springen om te helpen


  Maak melding

 20. De waarde van de munt is beste monitor van het beleid dat de regering voert. Gebrek aan transparantie leidt tot speculatie en dit werkt als een kwaadaardige kankergezwel in de economie.
  Voor de vierde keer heeft een Bouterse-gelieerde regering Suriname in een ruïne gestort. Bouterse en zijn NDP-companen zijn de grootste en gruwelijkste post-koloniale uitbuiters en onderdrukkers van het Surinaamse volk. Het enige lichtpuntje van de huidige malaise is dat nu eindelijk de kortzichtige NDP-aanhang van overtuigd zal raken dat NDP-ers niet de intelligentie hebben om een land te regeren.
  VHP en NPS zijn de enige partijen die het land op lange termijn kunnen redden. De huidige NPS is klein, maar schoner dan ooit zonder die Polak, Kensenhuis en ander opportunisten. Ook de VHP is schoner dan ooit zonder die Kesho en andere derfelijke opportunisten.
  Nu gewoon werken aan snelle vervroegde verkiezingen!


  Maak melding

 21. Rob G
  “Denken jullie dat de Amerikanen of wie dan ook gratis de valuta, dus de dollars zullen uitdelen aan het volk. ”

  Nee Rob G, zo werkt het zeker niet !

  Er wordt hier niet beweerd dat het zou moeten , het gaat slechts om een gedachte.
  Teleurstellend dat u niet zelf kunt bedenken hoe dollarisering in werking zou kunnen treden.
  Landen die de dollar als wettig betaalmiddel hebben ingevoerd hebben daarnaast ook een eigen munt. Logisch.
  Probleem is dat het bijdrukken van de eigen munt weer het zwakke punt wordt.
  Zomaar een idee is dit. Sla de eigen munt op in een kluis met 3 of meer sleutels. Om er bij te komen heb je dus meerdere lichamen nodig. Het in omloop brengen van de eigen munt staat dan onder toezicht.


  Maak melding

 22. Robby Linger, je bent zwaar bevooroordeeld. Je beweringen en vooral valse beschuldigen zijn zinken als loszand in een bak met water. Je komt niet met harde bewijzen, maar met soundbites die makkelijk ingang vinden bij mensen die weinig inzicht hebben in economische vraagstukken. Hoe kan ik jou nu nog series nemen? Jij gaat voorbij aan de afname van de verdiencapaciteit van Suriname als gevolg van internationale ontwikkelingen. Het gaat notabene om een afname van inkomsten uit de hoofd exportproducten van het land. Deze ontwikkelingen heeft de regering niet in de hand. Ook een Front regering zou met deze dilemma geconfronteerd worden en ook onder hen zou de SRD zwaar onder druk komen te staan.


  Maak melding

 23. Gast X en basmati, jullie kunnen mij niet overtuigen dat dollarisatie van de Surinaamse economie zeer goed zou zijn. Ik ga ervan uit dat jullie de SRD willen vervangen door de dollar, terwijl juist veel meer landen geen zaken meer willen doen met de dolar als hoofd betaalmiddel.

  Het enigste lichtpuntje van de dollarisatie is dat de koers stabiel zal zijn, maar hoe komen de burgers en de overheid aan dollars voor de financiële huishoudingen,etc. Kijk als een land als Suriname heel veel dollars zou verdienen door de export van producten die in dollars worden uitbetaald en door het bezoek van veel Amerikaanse toeristen zou dit een optie kunnen zijn.

  Maar jullie geven geen antwoord op de hoofdvraag om de economische motor draaiende te houden. Mijn advies, ontdoe je commentaar van alle proza en soundbites omdat ik deze uitingen beschouw als een rookgordijn van de Front aanhang om achter te verdwijnen.


  Maak melding

 24. beste rob g

  je hebt me bij deze dodelijk beledigd door mij ervan te beschuldigen dat ik een aanhanger zou zijn van het front.

  mijn antwoord op jouw hoofd vraag is simpel.
  suriname heeft genoeg inkomsten , maar teveel dieven die ongestraft hun zakken kunnen vullen.
  als je boot lek is dan moet je het lek eerst maken voordat je verder vaart.
  je hoeft geen enkel economisch herstel plan los te laten om suriname te redden.
  hoe meer geld er binnen komt des te sneller zal het verdwijnen met al die proletariers.
  ddb zijn oplossing is : pak wat je pakken kan en laat het imf de rommel maar opruimen.


  Maak melding

 25. Basmatie
  “de us kunnen ze niet bijdrukken en dan word het moeilijk om een njang te maken.
  voorbeeld : men verkoopt aan bevriende cambio houders 100 miljoen us dollar , op een koers van 3,35 .
  men laat de srd devalueren en verkoopt de goedkoop gekochte us dollar voor een zwarte markt koers van 5.50.
  tel uit je winst”

  mijn vraag: is dit werkelijk gebeurd bij de laatste devaluatie ?wat is waar van dit verhaal?


  Maak melding

 26. gast x

  het verhaal is waar echter is er geen bewijs te leveren.
  men praat over 100 miljoen us die goedkoop verkocht is , maar het kunnen er ook 3oo miljoen us zijn geweest.
  feit is dat er heel veel valuta spoorloos verdwenen is .
  er zijn ook containers met srd bij gedrukt.
  het lijkt er dus op alsof de valuta met bijgedrukte srd is opgekocht.
  opeens heeft boefdraad de oplossing voor de valuta crisis , namelijk de cambios zullen de valuta beschikbaar stellen.


  Maak melding

 27. RobG(e.l.u.l.) de “valse beschuldigingen” van Robby Linger waren en zijn voor eenieder te aanschouwen.
  En zij die in Suriname woonden en wonen was/is het ook voelbaar.

  – Levo (de moordenaar) staatskas leeg
  – Wijlenbosch (vriend van de moordenaar) staatskas leeg
  – Regering I van (de moordenaar) staatkas leeg
  – Regering II van (de moordenaar) staatskas waarschijnlijk dwars door de bodem.


  Maak melding

 28. @RobG, de realiteit is zoals die is. Je hoeft het niet eindeloos te verbloemen. Zelfs Gillmore Hoefdraad is ingetrapt in de windowdressingsstrategie van de paarse boeven en zo een behoorlijke blauwtje opgelopen met gevolgen voor de rest van zijn carrière. De verdiencapaciteit als gevolg van lagere grondstofprijzen is ongeveer 25% minder geworden, maar niet met 150%. Bouterse ging blindelings vertrouwen op schurkenstaten, zoals Venezuela en Equatoriaal New Guinee. De zogenaamde rijstdeal werd uiteindelijk niet door Venezuela betaald, maar door Staatsolie. Rijke en vooral corrupte Venezuela kreeg dus voedselhulp van Suriname.
  Bouterse heeft Suriname regelrecht in handen van de IMF gebracht, of anders gezegd: het land is failliet!
  Er is enorm veel geld verspild door het instellen van presidentiële commissies op alle departementen. Hiermee heeft Bouterse geprobeerd klokkenluiders uit te schakelen. Bouterse heeft NDP-loyalisten laten plaatsen bij min. van Financiën. Gelden voor spooknota’s werden lopende band naar individuen en bedrijven overgemaakt. Bedragen waren vaak veelvoud van de werkelijke waarde van een ‘opdracht’. De ontvangers gingen direct of indirect NDP-partij bijeenkomsten geldelijk ondersteunen. Ook werd veel geld uitgegeven voor omkoperij. Ooit afgevraagd waarom mevr. Wonnie Boedhoe haar ontslag nam bij Financiën. Ze kwam, ze zag en vertrok. Ze wilde niet buigen, dus ze moest barsten, exit dus!. Haar opvolgster, Adelien Wijnerman, ongeveer hetzelfde verhaal, alleen heeft ze deels wel meegebogen en vooral zichzelf hiermee beschadigd. En toen kwam Andy Rusland. Het verhaal is bekend, onthuld door niemand anders dan Hoefdraad. Toen was het te laat voor iedereen.
  Fasten your seatbelt, het rapport met aanbevelingen van IMF komt eraan. Dan komt de beurt aan Bouterse: buigen of barsten. Sterkte!


  Maak melding

 29. bouta maakte ons land kapot om een kolonie van China met amerikaanse dollars als munt, oh de chineze zullen ons zo lief hebben nu ze alles per direct kunnen gaan sturen naar huis.


  Maak melding

 30. Robby Linger jij doet echt niet onder voor een volksmisleider van het type Soemohardjo. Je verdraaid de waarheid. Over de hele linie zijn de prijzen en de inkomsten van de voornaamste exportproducten van Suriname gedaald. De prijs van barrel olie is gezakt van $150,-………….. naar $30,-

  De prijs van goud is met meer dan $ 10.000 per kg gedaald. Suriname ontvangt ook minder voor andere grondstoffen.De Suralco is gestopt met haar werkzaamheden in Suriname dus de overheid heeft ook minder inkomsten.


  Maak melding

 31. Nee RobG, je probeert chronologische drogredenen aan te voeren.
  Pak een liniaal en trek 3-tal lijnen over de afgelopen 35 jaren.
  1. Regeerbeleid (uitgaven). 2. Inkomsten uit export grondstoffen 3. de waarde van de Surinaamse munt. Voor de Surinaamse economie geldt een ‘lag’ (effect over tijd) van hooguit 1 jaar.
  Schrik niet als je tot de harde conclusie gaat komen dat Bouterse keer op keer gefaald heeft vanwege beunhazerij. Ook in tijden van hoge inkomsten. Het is te laf (hoe kan het anders met Bouterse) om ineens alles te verwijten aan de lage grondstoffenprijzen.
  Regeren is vooruitkijken en tijdig maatregelen nemen. Met de boevenbende van Bouterse zal dit nooit lukken. Gelukkig staat de tijd niet stil. Ook deze ‘piena’ zullen wij overleven met één grote beloning aan het eind: Bouterse zal letterlijk en figuurlijk voor eens en altijd verdwijnen uit de Surinaamse politieke landschap. Het zal gelijk ook het einde betekenen van NDP. Er woedt nu al interne strijd tussen de groepen afzonderlijk geleid door Bouterse, Misiekaba, Simons, Abrahams, Parmessar.


  Maak melding

 32. @ RobG

  “De prijs van barrel olie is gezakt van $150,-………….. naar $30,-”

  beste RobG u zwetst weer eens. De Olie prijs is de afgelopen 15 jaar niet hoger geweest dan $ 120.

  Onder Venetiaan was de gemiddelde olie prijs over 10 jaar ongeveer $ 50 en lag de productie lager. Onder diens regering is de productie toegenomen tot 16.000 barrels/dag.
  Onder Bouterse was de productie hoger en was de gemiddelde prijs bijna $ 80/barrel.

  Ook de goud productie was lager onder Venetiaan en de gemiddelde prijs over de periode 2000 – 2010 lag op ongeveer $ 700/Troy ounce.
  Zelfs de laagste prijs onder de regering Bouterse was hoger dan hij ooit onder Venetiaan was.
  Onder Bouterse was de gemiddelde goudprijs het dubbele van die onder Venetiaan.

  Of wel Bouterse heeft een gevulde kassa overgenomen, een deviezenberg overgenomen, en heeft nu een paar maanden pech.
  U vergeet echter dat Bouterse al 33 maanden de deviezen berg aan het verbranden is. en al sinds 2012 de Schuldenberg aan het bouwen is.

  Ondanks de miljarden extra inkomsten, is de deviezen berg verdwenen en de Schuldenberg boven het wettelijk Schuldenplafond gestegen.

  U verkoopt fabeltjes.

  Regeren is vooruit zien.


  Maak melding

 33. Een elite systeem of een rotchild bank in suriname planten betekend het.einde van suriname niemand zal meer vrij zijn en leven het land is verdoemt zo, surinamers moeten wakker
  Worden.


  Maak melding

 34. suriname mag en moet alles doen om het land te redden maar 1 ding moeten ze never nooit doen en dat is een rotchild bank of usd invoeren het land is dan verdoemt op alles vlakken het land weer geven aan witte beesten die ons zo hebben gezet tot de dag van vandaag sinds slavernij sorry maar jullie moeten wakker worden en de wereld elite volgen in hun slechte daden tot de dag van vandaag WORDEN JULLIE WAKKER!!!
  #NO USD!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.