Natuur zorgt voor problemen in Suriname

21

PARAMARIBO, 18 feb – De natuur is aan het veranderen en dat zorgt voor flinke problemen in Suriname. Enerzijds heeft het land te maken met een stijgende zeespiegel en is Suriname wereldwijd één van de meest bedreigde landen. Aan de andere kant zijn er veranderde neerslagpatronen waardoor er momenteel een aanhoudende droogte in Suriname is. Beide ontwikkelingen zijn zorgwekkend.

Stijgende zeespiegel
Suriname wordt bedreigd door de zee. Het water neemt grote stukken kust mee en sloopt de kleidammen die het land moeten beschermen. Vorig jaar liep het gebied bij ‘Weg Naar Zee’ onder water toen een dam het begaf. En vorige week kondigde de regering noodmaatregelen aan omdat er in hetzelfde gebied, even buiten Paramaribo, opnieuw land bedreigd wordt met overstromingen. Op NPO Radio 1 deze uitgebreide reportage hierover.

Aanhoudende droogte
Momenteel wordt een onbekend aantal landbouwers getroffen door veranderde neerslagpatronen. Onder andere de productie van rijst wordt bedreigd doordat men niet meer weet wanneer het zal regenen, en dus ook niet wanneer men moet oogsten en zaaien. Door de langer aanhoudende droge periode wordt ook de visserijsector getroffen, met name de zwampvisserij, en ook in het binnenland is de vraag naar water nog steeds groot. Een uitgebreid verslag van MO Mondiaal Nieuws.

[FOTO: gemaakt bij Weg naar Zee. De opoffering van de natuurlijke zeewering van mangrovebos bij de uitgifte van woon- en landbouwpercelen geeft de zee vrijspel om het land aan te tasten.]

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. De regering zag dit aankomen en heeft al jaren geleden besloten het overtollige water aan het buitenland te verkopen per PB.Zo gaat dat toe in een kennis economie.


  Maak melding

 2. Een grote puinhoop is suriname.Ontbossen,graven,totaal geen beleid ,stomme domme suri,s kozen voor een dictator,schaam mij verschrikkelijk.Trouwens als ik lees naar de reactie,s hier is mij duidelijk dat su nooit en te nimmer goed zal worden.Ik zeg het altijd,koeli,blaka mang ,jampanesi,zolang dit gaande is onder de bevolking,zal het nooit en te nimmer goed komen.Iedereen probeert zijn of haar zakken te vullen.En zo zal dat ook blijven.Jammer,triest,treurig.Allemaal klootzakken,die geweldige anton dekom universiteit kunnen ze sluiten,want de afgestudeerden studeren enkel om te stelen.Blanken zijn slecht,iedere keer hebben over het koloniale tijd,maar toch hulp vragen in elk opzicht.Ik heb totaal geen medelijden met het volk ,hebben zelf gekozen voor een mulo president.Het milieu en de natuur flora en fauna heeft men letterlijk schijt aan.Kan mij herinneren dat de meesten op deze site zo lovend over ddb spraken,en nu, toe mofo gong.


  Maak melding

 3. Inderdaad moet men wat gaan doen aan de illegale houtkap en goudzoekerij. Men sloopt de bodem, zonder iets terug te planten dus alles is onderhevig aan erosie dus krijgt het water vrij spel. De natuur en vooral water is niet te stoppen. Zonde van dit mooie land waar ik graag verblijf en wil blijven wonen.


  Maak melding

 4. Lang vormden de mangrovebossen de grootste bescherming van ons land tegen het oceaanwater.
  Nu zijn vormen de grootste bedreiging voor de toekomst.
  Met het versneld smelten van de poolkappen, de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande stijging van de zeespiegel verliezen de mangrovebossen hun functie steeds meer.
  Dat zal in de toekomst alleen maar erger worden.
  Volgens deskundigen zou eigenlijk een soort van deltawerken moeten worden uitgevoerd om ons land in de toekomst veilig te houden.
  De hele kustlijn van Suriname ligt te laag.
  In Paramaribo Noord weten zij daar alles van.
  Regelmatig staat het water in de Surinamerivier zo hoog, dat de afwatering daar niet meer werkt.
  Ikzelf schat dit ecologische probleem veel hoger in, dat de huidige problemen van en met de regering Bouterse.
  Het punt is alleen, dat een oplossing heel veel geld kost en dat hebben we niet of we hebben het er niet voor over.


  Maak melding

 5. Cochise, jij stelt dat de mangroves niet genoeg zouden zijn, zijn de problemen al niet ontstaan door juist die mangrove s weg te haken om er landbouwgebied van te maken en zo de natuurlijke zeewering, is er juist nu al geen project aan de gang om mangroves terug te planten, een project wat op 20 september vorig jaar van start is gegaan op initiatief of met medewerking van Erlan Sleur, Dat er geen geld meer voor is om de door de waterstijging ontstane problemen op een afdoende wijze op te lossen lijkt me wel duideliik, dat was en is een kwestie van prioriteiten stellen, en die prioriteiten hebben meer met zelfverijking te maken van de Regeringsleider en zijn familie en companen


  Maak melding

 6. Manu,

  Ik ben het voor een groot deel met je eens.
  Voor mij is echter het probleem van de waterbeheersing vanuit de oceaan veel groter, dan het probleem Bouta.
  Daar hebben we een aantal jaren last van en daarna verdwijnt hij van het toneel,.
  De natuur daarentegen gaat gewoon zijn eigen weg.
  Wij hebben naar mijn bescheiden mening in ons land veel te weinig oog voor de gevaren vanuit zee, die echt steeds groter worden.
  Bovendien zijn wij Surinamers er meesters in om pas in actie te komen als het probleem zich al heeft voorgedaan.
  Wij zijn afwachters en geen vooruitdenkers.


  Maak melding

 7. @ vleermuis
  je vergeet erbij te vermelden dat het merendeel van de Surinamers met veel moeite de lagere school afgemaakt heeft.
  een klein deel heeft zelfs een middelbare school diploma behaald.
  en een te verwaarlozen gedeelte van de bevolking heeft een hbo of gelijkwaardige opleiding genoten.
  conclusie : het land zit vol met dommies die domme dingen doen , en laten doen.
  oplossing : scholen bijbouwen en leraren importeren.
  het moet bij wet geregeld worden dat men minimaal tot aan zijn 25e jaar naar school gaat.


  Maak melding

 8. Basmatie

  Helemaal met u eens. Ik luister mee naar het behandelen van wetten in de DNA. Het niveau is dat van spellingcontrol.
  Mevrouw Simons zit er al schoolmeester de wetsteksten te redigeren.
  Waar de DNA mee bezig is slaat nergens op. Een ambtenaar die dit soort krakkemikkige wetsteksten aanlevert kan niet anders dan vanwege ontoereikende kennis en kunde ontslagen of gedegradeerd worden.

  De minister gaf wijzigen door op de verkeerde tekst (niet de ingediende maar tussentijds gewijzigde). Maar goed dat er een oppositie is want die had het door. Zelfs de commissie voorzitter Parmessar had het niet door en bleef beweren niks no fout. Pas na een schorsing moest Simons deze blunder door de minister laten herkennen. .

  Het is te banaal voor woorden. Het is geen wonder dat de rechtspraak bij het minste of geringste vastloopt.


  Maak melding

 9. JoJo,

  Vroeger bij ons thuis werd alleen Nederlands gesproken.
  Als je Sranang sprak kreeg je geweldig op je donder.
  De essentie van deze opvoeding, die waarschijnlijk voor veel meer van mijn leeftijdgenoten gold, was, dat je met Sranang nooit verder kwan dan alleen Suriname.
  Vanaf 1975 zijn wij onafhankelijk.
  Vanaf dat moment is de invloed van de Nederlandse taal afgenomen.
  De een is daar blij om, de ander niet, maar goed ieder haar of zijn eigen mening daarover.
  Ik denk, dat wij in de toekomst er rekening mee moeten houden, dat de Nederlandse taal steeds meer verdrongen wordt door het Sranang en dus steeds slechter wordt gesproken en geschreven.
  Of dat erg is: ik weet het niet.
  Wat ik wel weet, is dat Sranang alleen in Suriname wordt gesproken en dat je daarmee buiten Suriname nog steeds geen enkele kant op kunt.
  In die zin hadden mij ouders een vooruitziende blik.


  Maak melding

 10. Het gewelddadige van de natuur krijgt kans om te vernietigen omdat mens is zwak geworden. Mens streeft niet meer naar hoge cultuur maar naar dierencultuur: eten, drinken, werken voor geld, seks, sport, muziek.

  Tegenwoordig, in geen enkele christelijk land is nog aanwezig een heilige die echt heilig is. Moslim geestelijke is al hellemaal niet heilig. Hij roept alleen om jihad. Hoe kunnen deze lage culturen de natuur temmen. Ze kunnen niet.
  Alleen een persoon uit een hoge cultuur kan dat. Alleen persoon met hoge spiritualiteit kan dat. Maar kans dat zo’n persoon wordt geboren is klein omdat hoge cultuur wordt gebroken door dierlijke liusten vam mens. Cultuur van Westen en Afrika propageert alleen maar dierlijke lusten en is geslaagd voor groot deel om hoge cultuur van India aan te tasten. Westen will alles oplossen met technologie. Afrika wil alles oplossen met dierlijk instinct.
  Alleen India wil alles oplossen met zuiverheid: zuiverheid van geest. Waar de geest is zuiver, daar komen de Goden de mens helpen. Waar is onzuiver, daar demonen komen mens misbruiken.
  Dus hou de geest zuiver en volg daarom de cultuur van de Ramayan en de Bhagvad Gita. Alle oplossingen voor alle problemen zal dan in de zuivere geest verschijnen.


  Maak melding

 11. @Cochise

  Taal ontwikkeld zich. Tenzij het geïsoleerd zie het Afrikaans als een 300 jaar oud Nederlands.
  Of de Indonesische minister die bij Javanen in Suriname een heel oude vorm van Javaans terug vond.

  Dat er in Suriname tijdens de in de jaren 50 en 60 extreem streng aan Nederlands gehangen werd is mij wel duidelijk.
  Dat slordigheden en invloeden vanuit andere talen en Sranang de Nederlandse vaardigheid doet afnemen is niet zo erg. Dat is de ontwikkeling door de tijd rijker / armer wie het weet mag het zeggen.

  Wat mij echter verbaasde is dat een minister met een goed stel hersens (Dodson, persoonlijk ontmoet) verzeilt raakt in een mallotig proces van het verbaal op lezen van een nota van wijzigingen in de DNA en dat ook nog eens doet op basis van een tussentijds gewijzigde wet. Dat een man als Breeveld (ook niet achterlijk) serieus melding maakt dat ergens (ook in de nota over het hoofd gezien) nog 2 maal het achter elkaar stond.
  2 wetten werden een paar uur lang op dit niveau door geakkerd.

  Welke opleidingsniveaus bepaalde functionarissen moeten hebben (ingenieur of master met de relevante kennis). Net als of een titel iemand een goede manager of een goede specialist maakt en of dat dan ook nog eens in een Wetstekst verwoord moet worden. De DNA zit er bij en kijkt er naar en Parmessar heeft niet eens in de gaten dat de verkeerde tekst behandeld werd
  Pas toen Simons nattigheid voelde moest men een halfuur schorsen voordat de blunder toegeven kon worden.

  Dat vind ik ergerlijk een het bewijs dat de DNA geen functie heeft. Dat mensen als Hooghart, Bouva, etc. permanent geblinddoekt rondlopen.


  Maak melding

 12. Er zijn te veel ‘deskundigen’ in Suriname. Deskundigheid met enkele jaren basisonderwijs, ik lach me rot! Laat die egocentrische houding eens varen en erken dat de deskundigheid en watermanagement maar in één land te vinden zijn: Nederland. Eén probleem: de Deltawerken hebben door de jaren heen miljarden gekost. Hier dondert men een vrachtwagen zand in de gaten in de weg, dat na twee regenbuien weer is verdwenen. Dus het probleem blijft hetzelfde. Zo ook met de waterkering bij Weg naar Zee. Nee, de kennis-economie volgens @ Jacobus is nog ver weg.


  Maak melding

 13. Mensen moeten beseffen dat de wereld ook een expiration date heeft en dat die date langzaam aan in het zicht komt. Na de komende zondvloed onstaat er weer kansen voor een ander groep mensen om de wereld weer in te richten. Hopelijk doen zij het beter, maar de kans is aanzienlijk dat men weer in herhaling vervalt.


  Maak melding

 14. Natuur zorgt voor problemen in Suriname.
  Natuur zorgt voor problemen, rampen, leven enz in de hele wereld. Zie Nederland die worstelt met het water en er boven komt en als het om kennis en kunde gaat om het water de baas te zijn zijn zij daar de grootmeesters in, in de wereld. Uit uit zee, zie Nederland/Nederlandse Ingenieursbureau ontwerpen werpen/ontwierpen een haven in het Suezkanaal, verbreden het Panamkanaal, zie Dubai, spoten eilanden voor de kust van Dubai, zie New Orleans, zie New York, zie de 2e Maasvlakte in Nederland, enz, enz.

  Problemen zijn er om opgelost te worden, (wetenschappelijke) kennis, kunde, mensen en geld is er voor nodig.

  Natuur moet je zoveel mogelijk proberen te beheersen, berekeningen op los laten en met al die krachten rekening houden.

  Suriname:
  Niet alleen de natuur is een probleem in Suriname, DDB en de gangsters en de ongeschoolde paarse kakkerlakken zijn een heel groot probleem. Je kan medelijden met ze hebben, maar als ze je het leven onmogelijk maken, dan moet je ze bestrijden met alle democratische middelen die er zijn en ook internationaal ondersteuning zoeken. Suriname is boes stong ergens in het Amazoneoerwoud en heeft internationale hulp nodig om zich te handhaven, in stand te houden, om zich te handhaven en ook anderen te kunnen helpen en te ondersteunen.

  DDB en de gangster en de paarse kakkerlakken denken dat zij het alleen kunnen en dat ze anderen niet nodig hebben in de wereld. Deze gasten denken alleen maar aan hun enige eigen belang en dat is een nog grotere ramp dan een natuurramp.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 15. @B.Wakoef “Westen wil alles oplossen met Technologie,Afrika wil alles oplossen met dierlijk instinct ” gedeeltelijk ben ik het met je eens,maar je vergist je,Afrika is heel spirituel en geestelijk bezig,het is geen land maar een Continent,waar ook goede dingen gebeuren,maar de media wereldwijd vergroot de negatieve dingen en de positieve dingen verkleinen ze,zodat zwarte op elkaar neerkijken. jij praat over zuiverheid van geest in India,in het oudste christelijke land in de Wereld ETHIOPIË zijn ze ook te vinden ,ga maar onderzoeken LALIBELLA……


  Maak melding

 16. Surinamers Surinamers, begin alvast die 700 mijoen die vastzit in Zwitserland ( dat bekend is) terug te halen en daarvan waterbouwkundige uit nederland In te huren om dit voor Suriname op te lossen. Dit is serieuze zaak . Als de oceaan gaat overnemen dan zijn we allemaal de pineut. Dit moet je echt uit handen geven aan de nederlanders en niet zelf gaan rotzooien met louche aannemers!!! Investeer nu een keer goed in het land wat voor iedereen ten goede komt


  Maak melding

 17. Stille mooi gezegd. Maar volgens mij is het weer geld zoeken om zakken te vullen. Suriname loopt gewoon 50 jaar achter zodra je in KLM tijdmachine zit voel je de tijd langs je heen gaan naar 1970 of nog verder als je met SLM vliegt.


  Maak melding

 18. Kom bij mij kijken in India. Ik zal jou laten zien hoe goed hindoeïsme is met vrouwen en kinderen. Kom gerust kijken hoe spirituele krachten hier in het land de grootste vorm van onderdrukking door kleur en kaste hindoeïsme belijdt.


  Maak melding

 19. Niet de natuur is het probleem,maar de Surinamer zelf, geholpen door een aantal Braziliane , die goudzoeken en ons mulieu vervuilen. Na een feest in de stad, schrik je die straten te zien, die gelijl in een vuilnisbelt veranderen. Er is helemaal geen discipline, laat staan vaderlandsliefde. Vuil wordt nog steeds verbrand. Het ergste ervan, is dat de overheid langs de kant staat en steefs zegt, dat je dit niet mag doen, maar zich verder geen raad weet met zulke mensen, want er zijn toch geen sancties. Er gebeurt niets met overtreders. Dus wat verwacht je dan anders?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.