Eerste ‘black’ doll- en giftshop van Nederland geopend

53

Afgelopen weekend gingen de deuren van Nederlands eerste fysieke black doll- en giftshop Coloured Goodies open in Amsterdam-Noord. Blanke poppen kan je overal in de winkels vinden, maar er zijn weinig tot geen poppen waarmee niet-westerse kinderen zich mee kunnen identificeren. Sterker nog: er wordt gezegd dat daar geen markt voor is. Coloured Goodies-bedenker Ellen Brudet(FOTO) dacht daar heel anders over en startte toen met de verkoop van de donkere poppen op de markt in Amsterdam Noord.

Ondanks dat er ook tegenslagen zijn geweest, bleef Ellen geloven in haar doel en in haar kleurrijke producten. En dat wierp zijn vruchten af: nu gaat de verkoop van de donkere poppen, multi-culturele slabbetjes en afro gerelateerde-shirtjes zo goed, dat er zelfs een winkel voor nodig is aan de vernieuwde Van der Pekstraat 75. De allereerste black doll- en giftshop in Nederland om precies te zijn!

Coloured Goodies, dat ontstond in 2006, staat bekend om de kleurrijke plaatjes met pakkende quotes op social media, de geboortekussens, de unieke tekstslabbetjes en babykleding, de krachtige teksten op t-shirts en natuurlijk niet te vergeten de welbekende donkere poppen. Die zullen dus ook mee verhuizen van de markt, naar hun vaste plekje in de winkel. De winkel van Coloured Goodies zal aan de vernieuwde Van der Pekstraat het exotische, kleurrijke paradepaardje moeten worden van Amsterdam-Noord, zo niet van heel Amsterdam.

Ellen’s moeder is een blanke, Nederlandse vrouw en haar vader is Surinaams. Ellen heeft tot haar negende altijd met blanke poppen gespeeld, omdat haar moeder in die tijd geen pop kon vinden waar zij zich mee kon identificeren. Die waren er wel, maar weinig tot niet en dat is Ellen altijd blijven achtervolgen.


53 REACTIES

 1. Goed initiatief van je, Ellen Brudet voor zwarte kinderen dat ze zichzelf spiegelen, in zelfvertrouwen in de maatschappij,en dat ze hun zelf niet verliezen door reclame (propaganda)in de toekomst,om zich te laten bleken en fake sluikhaar te gebruiken, ipv kroeshaar van geboorte, met alle gevolgen van dien….


  Maak melding

 2. Dit is tenminste een zinvol initiatief om het zelfvertrouwen en de waardering van het eigene bij kinderen van niet Europese komaf te stimuleren, ‘ambassadeur’ Herrenberg kan daar wat van leren.

  Sonnyboy, wat zonde dat jij kostbare zuurstof inademt en daarvoor in de plaats het milieu belast met onzinnige, nodeloze opmerkingen. Foei toch.


  Maak melding

 3. Saaaang!?! — Is iedereen vandaag met het verkeerde been uit bed gestapt ofzo? Jimmy en Surinamer gaan tekeer tegen elkaar in de andere post over iemand die vandaag al drie jaar dood is, en Bab re Bab maakt anderen uit voor fascisten.

  Aai boi oeng tja deng!


  Maak melding

 4. Bab re Bab,

  Het is voor het eerst sinds ik op de Wtk actief ben, dat iemand mij een facist noemt.
  Als je mijn postings van tijd tot tijd leest, zou je beter moeten weten.
  Soms moeten mensen ook door een beetje humor heen kunnen lezen.
  Surinamers kunnen over het algemeen heel vrolijke mensen zijn, maar humoristisch is iets anders.
  Jij behoort wellicht wel tot de 1e, maar in ieder geval niet tot de 2e categorie Surinamers.
  Jammer, want het was humoristisch bedoeld.


  Maak melding

 5. @Bab re Bab
  Je mag doen en keren zoals het het hebben wilt maar dit is duidelijk hier dat de zwarte gemeenschap niet tevreden is met wat zij/haar in werkelijkheid is. Niemand in de wereld is ongelukkig met zijn kleur alleen de zwarte gemeenschap in Suriname waar ook wereld kan het moeilijk verkroppen. 1×24 uur zijn ze bezig hun kroesharen ,uit hun kop te trekken om alles beter voor hun te maken. Nu gaat mevrouwtje hier donkere poppen maken alsof het de jongste uitvinding is. Hahahahaaaaa…die poppen bestaan er wel,echtwaar die bestaan al jaren.Maar niemand die geinteresseerd is om iets erachter te gaan zoeken en depressief te geraken..Mijn part mag deze vrouw een poppen naar gelijkenis maken van alle zwarte inwoners van Suriname . Dan koop je jeen pop van jezelf en zet hem in de etalage kast ,Ik denk dat het jou soort gelukkig maakt zo een afbeelding van jezelve te eren…..als het hiermee helpt jullie je minderwaardigheids gevoel die jullie over jullieze3lf hebben,weg te doen dan zeg ik …DOE MAAR.Hahahahaaahahaaa,,,,,Maak zwarte poppen zoveel je kan …


  Maak melding

 6. Goed idee.Hopelijk komt er ook eens 1 voor b.v.javanen,hindostanen,chinezen,marokanen,en niet te vergeten een mulatten enz,enz,dan kan een ieder aan z,n trekken komen.Een goed voorstel zou misschien een donkere Jezus en een donkere kerstman zijn .Werk aan de winkel.


  Maak melding

 7. Degene die een ander voor facist en of racist uitmaakt zijn vaak zelf racisten en of fascisten. Helaas zijn veel Surinamers racisten. Een feit aldus door mij vastgesteld na veelvuldig bezoek aan deze website en diverse andere forums. Overigens heeft de schrijver gelijk; als je het over een multiculturele shop hebt toon dan ook poppen die niet alleen zwart van kleur zijn. En zo is men dus ook racistisch bezig.


  Maak melding

 8. @Peter Jackson

  Je zet deze mevrouw alvast met een dilemma ..een donkere Jezus en een donkere kerstman ..dit wordt alvast een zware taak voor deze mevrouw.Zo een donkere Jezus en kerstman met al die kleurijke kraaltjes in hun haar..aaah..prachtig,


  Maak melding

 9. Hebben jullie er wel bij stilgestaan dat Mw Brudet misschien wel een gat in de markt ziet voor Afrikaanse kindertjes?

  Die poppen op de foto lijken voor geen meter op Surinaamse baby’s. Verder heeft ze op haar website meer poppen die moderner zijn en overeenkomen met doorsnee Surinamers.

  Ze schrikt zich rot als ooit deze post leest!


  Maak melding

 10. @
  RAY
  Maak je niet druk over het weg halen van je reactie. We weten precies hoe je reageert.Ff het onderwerp lezen en dan weten we wat voor poep je ons gaat voorschotelen. Heb ik het niet voorspeld.
  Je haalt meteen de zwarte gemeenschap in Suriname en overal ter wereld erbij Racist.
  Trouwens Ray hoe gaat het met die zwarte Curtis Hofwijks die is wel je vriend toch.
  O ja raytje nog iets, daroewa tiek he


  Maak melding

 11. Nog even en we hebben ook een poppenwinkel met alleen poppen in Boerka’s, Dat die dame een gat in de markt heeft ontdekt en daar in springt, heeft ze commercieel gezien gelijk in, maar zet er dan poppen in die lijken op alle rassen en soorten die in Nl. voorkomen, dan is het inderdaad “coloured”,
  volgens mij werk je anders aan de reactie’s hier te zien alleen maar polarisatie in de hand


  Maak melding

 12. @Bap re bap
  Meneer Hofwijks gaat niet zitten huilen omdat hij zwart is. Hij doet goed werk voor jou ,voor mij en al de anderen. .Waar jij en de rest nog gevecht leveren met jullie zelf en je minderwaardigheids gevoel, zit meneer hofwijks niet te wachten op medelijden . Ik vind hem geweldig en voor mij is hij een geweldige Surinamer.
  Jij bent een vb wat een RACIST allemaal wel is.Jij bent een RACIST..pot verwijt de ketel….
  Natuurlijk ga ik de zwarte surinamers erbij halen waar ook ter wereld. Zij zijn net als jou,ongelukkig en niet tevreden met zichzelf ,ze lijden aan dezelfde ziekte namenlijk ..minderwaardigheids gevoel ziekte. Zelfs al drinken wij daroe toch zitten wij niet te jammeren om ons bestaan.
  Bap re bap reakties worden verwijderd als men vindt dat het te hard overkomt maar gezien mijn reaktie nog bestaat wl zeggen dat het nodig is voor jou als gek om het te lezen en wat wij van jou denken,vieze racist!!!


  Maak melding

 13. mijn dochters hebben al jaren donkere poppen gehad dit vind ik zo achterlijk mijn dochter is 29 en haar dochtertje speelt nu met haar donkere pop en die pop heet matild er zijn al jaren donkerepoppen het is gewoon met je kinderen euk vinden


  Maak melding

 14. Ray, als mensen met een bepaald uiterlijk eeuwenlang geïndoctrineerd zijn dat zij minderwaardig zijn, dan zou het vreemd zijn als er niet een aantal tussen zat dat niet ging denken dat wat er over hen beweerd wordt waar is.

  Stel dat Eskimo’s eeuwenlang de wereld militair en economisch domineerden en zij gingen verkondigen dat mensen met een Europees uiterlijk minderwaardig zijn en Europese ouders alleen poppen met een Eskimo uiterlijk voor hun kleine meid zouden kunnen kopen in de winkel, denk je dan dat Europeanen daar geestelijk onbeschadigd uit zouden komen na een paar honderd jaar?

  Dat deze mevrouw eindelijk op het idee is gekomen om poppen, die op haar lijken (dat hoeft niet levensecht te zijn) is een heel goed initiatief, dat ertoe zal bijdragen dat er minder donkere kinderen een minderwaardigheidscomplex zullen ontwikkelen in de toekomst.

  Maori’s zijn volgens objectieve maatstaven prachtige mensen, men plaatste een blanke pop met blond háar en een bruine pop met zwart haar (beide poppen kwamen uit dezelfde mal) voor blanke en bruine (Maori) kinderen en vroeg welke poppen negatieve en welke positieve kenmerken hadden. Al de kinderen, blank en bruin, dichten de negatieve kenmerken toe aan de bruine poppen en de positieve kenmerken aan de blanke poppen. Denk je dat al deze kinderen met die gedachten/meningen geboren zijn, of denk je dat het ze door indoctrinatie is bijgebracht?


  Maak melding

 15. het is gewoon wat je kind leuk vind haar pop heet matilda die naam heeft ze zelf gegeven toen was ze 3jaar oud .nu spelen mijn 2kleinkinderen er mee plus heb ik ook een extra donkerepop gekocht ik heb 2kleindochters en het mooie van is ze trekken kleding aan van de kleinkinderen voor de pop aan , als ze aan het spelen zijn dus niet zo raar dat er een winkel is voor donkere poppen die winkels zijn al jaren. bartsmit enz maar Surinamers kopen niet echt speelgoed voor hun kids ze zetten de kinderen liver schaars gekleed en dikke gouden sierarden en dure schoelsei-l


  Maak melding

 16. Beste Henkes, begint indoctrinatie al niet in de eerste levensjaren, als het kind nog het meest ontvankelijk is, in de huiselijke kring, en waar zou zo’n kind dan een voor hem feitelijk ongefuneerde haat ontwikkelen tegen alles wat anders is en er anders uit ziet dan hem zelf.
  Ligt daar al niet de bron van later discriminatie naar andere bevolkingsgroepen en geloofsovertuigingen


  Maak melding

 17. Iedere bevolkingsgroep kent zijn geschiedenis waar hij vandaan komt,de afgelopen 1000 jaren ,de Europeaan uit Europa,de Chinees uit China,de Javaan uit Javaanse, de Indiër uit India(Pakistan)en de Inheemse uit de Americas, alleen de Afro-diaspora denkt dat zijn roots in de Americas is begonnen, terwijl hij een lange en rijke geschiedenis heeft van duizenden jaren in Afrika als de verloren stammen van Israël. Deuteronomium 28:15-68. Zolang het zwarte volk geen liefde en bewustwording heeft voor haar Oorsprong, zullen ze racisme, vernederingen,en armoede wereldwijd meemaken,want sedert de Slavernij en the Scramble of Afrika zijn ze zo verdeeld. AFRIKA, DE REUS DIE SLAAPT TOTDAT HIJ ONTWAAKT, DOOR BEWUSTWORDING VAN HUN ROOTS. Marcus Garvey .


  Maak melding

 18. Hans, als een kind, maakt niet uit van welke etnische achtergrond, de pech heeft bij racistische ouders geboren te worden, dan heb je natuurlijk gelijk. En als alle media en andere informatiebronnen steeds weer het verhaal van de superioriteit en de inferioriteit van bepaalde groepen blijven herhalen, dan is het bijna onvermijdelijk dat velen, zelfs zij die slachtoffer zijn, dat op den duur gaan geloven. Dat er b.v.beweerd wordt dat er geen markt is voor donkere poppen maar alleen voor blanke poppen is één van de manieren waarmee men de boodschap van minderwaardigheid van donker gekleurde mensen erin probeert te stampen.


  Maak melding

 19. Heel apart dat men al heel gauw een oordeel neem zonder de winkel te hebben bezocht. Maar voor jullie informatie er zijn idd verschillende rassen poppen te vinden in de winkel van ColouredGoodies!! De zwarte poppen, overheersen idd, maar zij hebben zeer. Zeker wel Aziatische, Hindoestaanse, en Marrokkaanse poppen. So get Your information right befor you speek, stelletjes ongelukkig internet misgunners!!!


  Maak melding

 20. In plaats van supporten praten jullie een hoop nonsens! Wees toch trots op een Surinaamse die de nieuwe generatie rijkelijk voorziet van prachtige gekleurde poppen. Wat is er in hemelsnaam mis met poppen??? Of willen jullie liever een witte pop met blond haar? Hahahaha woeiiii!


  Maak melding

 21. @Henkes”En als alle media en andere informatiebronnen steeds weer het verhaal…”100% gelijk. The media’s the most powerful entity on earth,they have the power to make the innocent guilty and to make the guilty innocent, and that’s power,Because they control the minds of the masses. Malcolm X .


  Maak melding

 22. Beste mensen,

  Je bent zelf een pop in de maatschappij, dat is je outlook welke ras dan ook, je bent levende pop in de maatschappij.
  Wees daar trots op.


  Maak melding

 23. Komt er een dame met een goed initiatief, wordt ze door sommigen bekritiseerd. Surinamers worden helaas ook onterecht neergezet als ongelukkige mensen. Ooit gehoord van: No Spang? De media en overigen spelen langzaam in op kleur. Het is nog niet wat het wezen moet, maar …..het komt er zeker. Dus dame: Ga zo door en ik hoop dat anderen het ook durven. Hakuna Matata.


  Maak melding

 24. @Falasha,

  De Afrikanen zijn afstammelingen van Sri Lankanen. Tijdens Ram-Ravan yudh (strijd) op Lanka, de legers van Ram hadden legers van Sri Lanka verslagen en de stad was gevlogen in brand. Hierdoor, die Sri Lankanen was verbrand en hun haar kroes werd. Dan zij zijn gevlucht naar Afrika vanwaar verspreiden zij zich over Afrika continent.
  Die drang van Afrikaan om haar glad te strijken dus komt van oorsprong omdat Sri Lankaan die had glad haar.


  Maak melding

 25. So get Your information right befor you speek, stelletjes ongelukkig internet misgunners!!!

  Before moet met een e.
  Speak schrijf je zo niet zo speek !!!!


  Maak melding

 26. @Wakoef”De Afrikanen zijn afstammelingen van Sri lankanen”je bedoeld andersom,daar de Wieg van de mensheid in Afrika is (Crandle of Mankind) en als centrum, van alle andere Werelddelen nog vast waren aan Afrika als Enig super groot Continent, rijk aan alle fauna en flora, (Ityoppya land van de gebrande gezichten of Garden of Eden , of Alkebulan , Motherland ) . ” A People without the knowledge of their past history, origin and culture is like a tree without Roots ” Marcus Garvey .


  Maak melding

 27. Kinderen die met poppen spelen hebben nog niet het vermogen zich te identificeren met de kleur van de pop. Al is hij pimpelpaars. Ik zag vroeger heel veel witte kindertjes met zwarte poppen spelen. So what?

  @ Falasha,
  Ik raad je aan je bidkleedje op te rollen en onder je arm te steken en je zogenaamde religieuze teksten op de eerste de beste savanne te bezigen. Ik zit absoluut niet op je gewauwel te wachten!


  Maak melding

 28. @Henkes
  Hoe gaat een donkere pop je helpen met je minderwaardigheids gevoel een zwarte te zijn ?!Daarvoor heb je toch je mamie en papie?!
  Deze zijn toch levende voorbeelden?!Zezijn toch geen levende poppen?!,
  Jij kan even geweldig zijn als deze mevrouw..je kan alvast begiunnen donkere poppen te maken!!!
  Laat de eskimo’s met rust!Ze zijn tevreden met de manier van leven. Ze huilem niet ,jammeren niet maar adopteren hun manier van bestaan heel fijntjes. .
  Lang leve de eskimo’s!


  Maak melding

 29. @Lion Queen
  jij denkt dat anderen de tijd hebben om poppen te gaan maken omdat ze een minderwaardigheids gevoe hebben?!
  Je gaat je gevoelens van minderwaardigheids complex uiten inde vorm van maken van donker poppen?!
  Heeft deze dame niet nuttigs te doen dan?
  Heb je al je LION QUEEN pop besteld?!


  Maak melding

 30. Mensen, waar gaat dit over? Een Surinaamse vrouw die een zaak begint waar zwarte poppen worden verkocht. Nou en? Dit is wereldnieuws. Dit nieuws komt niet verder dan Waterkant, hoor. Wat heeft Suriname hier aan?


  Maak melding

 31. Kijk wat de blanken in de filmwereld hebben gedaan. Ze beelden de Jood Judas altijd af als een zwarte in hun films en theaterstukken. M.a,w. ze beinvloeden hun eigen kinderen door zwart gelijk te stellen aan slecht, zwak en verraad.
  Ik snap niet waarom zwarten nog steeds de God van de blanken aanbidden.


  Maak melding

 32. @Stille”ik zit absoluut niet op je gewauwel te maken”je zit wel op een open forum en gelukkig is er vrijheid van mening en godsdienstuiting,dus zal ik niet op je gefrustreerde reactie ingaan. @Ronald”jullie aanbidden toch ook de blanke Jezus” de blanke Jezus moet weer blackwasching gemaakt worden als de originele beeltenis, GOD is GEEST en is via Black Madonna tot gestalte gekomen in JEZUS, gij zult de Waarheid verstaan en de Waarheid zal je Vrij maken .


  Maak melding

 33. ga liever prediken, je lijkt wel een dominee zwart of wit maakt me niet uit, met dat lijkt wel godsdienstwaanzinnig gewauwel,
  jezusvertegenwoordigers komen er ook al genoeg langs de deur, die hoeven wat mij betreft hier de boel niet te vervuilen


  Maak melding

 34. Het gaat wel om GESCHIEDVERVALSING, generatie op generaties , geloof en leef jij liever in de leugen dan de WAARHEID . De Realiteit van het heden is de uitkomst uit het verleden, en de onzekerheid (angst) in de toekomst voor de degene die het verleden hebben genegeerd en vergeten .


  Maak melding

 35. @ Ray.

  Hahaha. Wat ben jij zielig. Jij bent degene met een minderwaardigheidscomplex.

  Deze vrouw wordt met het maken van haar zwarte/ gekleurde poppen misgunt. Ze heeft ballen, ze durft het wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.