Stichting betaalt kosten begrafenis 8-jarige Gilliana

16

PARAMARIBO, 15 feb – Na overleg met de ouders en familie van de op vrijdag overleden 8-jarige Gilliana Kartotaroeno, is het Stichting 1 voor 12 gelukt om de kosten voor de begrafenis op zich te nemen. Gilliana die leed aan een beenmergaandoening, wordt maandagmiddag begraven op de begraafplaats te Javaweg. Voorzitter Louis Vismale van Stichting 1 voor 12 zegt dat hij de ouders en de familie van het kind na de zware klap van vrijdag niet wilde belasten met de kosten.

De gemeenschap heeft gelden bij de stichting gedoneerd met de bedoeling het kind naar het buitenland te sturen voor medische hulp. “De Schepper heeft anders bepaald. Daar het nu anders is gelopen hebben we meteen besloten dat een deel van het geld naar de begrafenis gaat en een ander deel naar de familie. We hadden al 14000 SRD, 1981 euro en 200 USD opgehaald voor het kind. In goed overleg met moeder Urmila en vader Ricardo Kartotaroeno hebben we het zaterdag voor mekaar gekregen”, zegt Vismale.

De begrafenisplechtigheid vindt thuis bij de ouders plaats aan de Javaweg # 125. Zondagavond werd er een ‘singi neti’ gehouden. Maandag zullen er door Garage Ricky vijf bussen ter beschikking gesteld worden voor de genen die de begrafenis wensen mee te maken. De bussen vertrekken om 11:00 uur van Shell Maagdenstraat. De familie wil zo vroeg mogelijk met het lijk op Javaweg hebben. Daar zal het lijk rond 11:00 uur al opgebaard zijn. De familie roept de gemeenschap op die afscheid wensen te nemen om thuis bij hun te komen. Moeder Urmila en vader Ricardo zijn stichting 1 voor 12 en de totale samenleving dankbaar voor de steun.

Vismale bedankt namens het hele team van Stichting 1 voor 12 de totale Surinaamse gemeenschap en buitenlanders voor hun steun aan het kindje. Hij pleit voor een speciale fonds zodat dit soort taferelen voorkomen kunnen worden.

Gilliana leed aan een ernstige beenmergziekte (aplastische anemie), waardoor haar beenmerg geen witte en rodebloedcellen en bloedplaatjes kon maken. Ze werd vanaf 3 oktober opgenomen in het Academisch Ziekenhuis. Een paar dagen na de opname werd de ziekte ontdekt. Toen de ouders geen heil meer zagen in de artsen klopten ze begin februari bij Stichting 1 voor 12 voor hulp, die op haar beurt de noodbel luidde. Er werden diverse inzamelingsacties gehouden door verschillende organisaties, maar tevergeefs. Gillaina stierf vrijdag in het ziekenhuis. Mediaberichten vertellen dat het kindje aan bloedvergiftiging is overleden, maar tot op heden is dat nog niet officieel door de medische instanties aan de ouders medegedeeld.

Bekijk ook:

16 REACTIES

 1. Dat is mooi. Want in Suriname moeten we ook geld aan de kant zetten voor wanneer we ziek zijn trots we ‘verzekerd’ zijn.

  Men moet een keer eerlijk zijn en zeggen dat we maar deelsverzekerd zijn. Maar het merendeel van wat je als patient nodig hebt is ONVERZEKERD..

  KAn de consumentenkring een keer vragen naar de prijs van de geneesmiddelen die voorkomen op de klapper….
  Die kosten ook 2 SRD of minder, het bedrag dat wij aan de apotheek betalen.

  1 voor 12 ga zo door en werk aan het fonds. Maar maak ook weer niet zoveel reclame voor jezelf met het leed van anderen. Laten we gaan werken aan een structurele oplossing.


  Maak melding

 2. Sorry, maar ik krijg een nare smaak in de mond van Louis Vismale. De man heeft van bedelen een business gemaakt, die kennelijk ook meteen zijn primaire bron van inkomsten is. Via zijn diverse binnen en buitenlandse rekeningen wordt allerlei geld opgehaald die hij dan met veel bombarie presenteert als ware hij Jezus Christus op aarde. Hij presenteerde vorige week ook – nadat hij Apintie TV had uitgenodigd – de Tyl Tyl school met een …halve kaas en wat schoonmaakspulletjes, en liet zich daarbij uitgebreid interviewen.


  Maak melding

 3. Poetin en Morenito, als de Surinaamse overheid gezorgd had voor een gedegen ziektekostenverzekering, dan hoefde Vismale zich niet bezig te houden met het gaan bedelen, niet voor zichzelf, maar voor zijn zieke medemens. Ik snap niet dat jullie kritiek hebben op Vismale, terwijl er meer dan genoeg politieke figuren in Suriname rondlopen, waarvan duidelijk is dat ze zichzelf buitensporig verrijken ten koste van de hele samenleving, gaan jullie je gifpijlen maar op hen richten en laat Vismale rustig zijn goed werk verder doen.


  Maak melding

 4. Een stichting betaald…
  Toen de zanger overleed werdt een staats begrafenis (met alles respect) Maar voor dit arme kind was er geen geld.
  De hele DNA zijn stelletjes ziek in hun hoofd en terroristen.
  Alleen bielen zitten daar. De hele DNA moet omgezet worden in een concentratie kamp.


  Maak melding

 5. Dat kindje had een bacterie,en daarbij mocht ze niet vliegen!
  Zij was dus ongeneselijk ziek.
  Het is jammer voor zo’n arme kind,die pas in oktober 2015 is ontdekt dat ,dat kindje ernstig ziek was.

  De ziekte was ontdekt bij de val van dat kindje met een fiets.


  Maak melding

 6. Ben je ook al dokter? In Suriname kom je nog zieker uit het ziekenhuis dan dat je er heen ging. Dit meisje had al veeeeeel eerder hulp moeten krijgen,waardeloos als het een kind van een minister was dan was ze al in Holland of Amerika.


  Maak melding

 7. jimmy,

  Dit is een waarschuwing voor iedereen. Maak geen dogla kinderen, want zij zijn vatbaarder voor diverse ziektes en genetische gebreken. Tegenwoordig is het in om allerlei rassen te vermengen. De consequenties gaan later komen. Er is weinig studie gedaan naar de gezondheid van kinderen uit gemengde huwelijken. De resultaten zouden wel eens erg kunnen tegenvallen. Houd het dus bij je eigen ras, zolang niet is aangetoond dat rassenvermenging geen negatieve gevolgen heeft voor de kinderen.


  Maak melding

 8. Stille,

  Aantonen niet, maar ik heb wel indicaties. Ik ken redelijk wat dogla’s en ze zitten niet goed in hun vel. Hetzij culturele problemen, hetzij geestelijk- en fysieke klachten, hetzij ID-crisis. Er is altijd wel wat aan de hand met ze.


  Maak melding

 9. Ronald, geslachtelijke vermenigvuldiging is juist bedoeld om de erfelijke eigenschappen van vader en moeder die zo min mogelijk aan elkaar verwant zijn, met elkaar te vermengen, om op die manier gezonde nakomelingen te krijgen. Ronald, jij kan 99,9% rasechte nakomelingen krijgen door kinderen te verwekken bij je moeder of je zusters, de kans is groot dat het inteelt gedrochten met allerlei lichamelijke en geestelijke gebreken zullen zijn. Doglas zijn door discriminatie en door gekken zoals jij, die denken dat ze meer zijn dan anderen, misschien niet gewenst, maar biologisch gezien zijn dat meestal nakomelingen waar ouders trots en blij mee mogen zijn.


  Maak melding

 10. Ronald, mensen zijn biologisch gezien niet meer of minder dan andere zoogdieren, dezelfde erfelijke wetten die gelden voor andere zoogdieren gelden ook voor mensen, ik hoop voor jou dat je normaal bent en door inteelt geestelijk niet zo gehandicapt bent dat je zal kunnen begrijpen wat ik je nu zal vertellen: elke Surinaamse dierenarts zal je kunnen vertellen dat rashonden meer lichamelijke en psychische problemen hebben dan rasloze Surinaamse honden.


  Maak melding

 11. Wij wensen de ouders en andere familieleden en vrienden van Gilliana heel veel sterkte met dit hele grote verlies. Dat zij kracht mogen krijgen dit grote verdriet te kunnen dragen. R.I.P. GILLIANA


  Maak melding

 12. Henkes,

  Ik denk dat je het niet helemaal hebt begrepen of ik heb het niet goed verwoord.

  Fysiek gezien is er een risico, nl dat zo’n kind de gebreken van beide rassen erft. De gebreken van een ras is al erg genoeg, laat staan dubbele gebreken van beide rassen.
  Bijv. een creool-hindostaan combinatie heeft kans op sikkelcelziekte (creools) en suikerziekte en hartkwalen (hindostaans).
  Een creool-blanke combinatie heeft kans op sikkelcel (creools) en taaislijmziekte (blanke).
  Overigens, binnen je eigen ras trouwen heeft niks met inteelt te maken, binnen je eigen familie trouwen wel.
  Pschygologisch gezien zullen er ook ongetwijfeld consequenties zijn.
  Misschien kan een ervaringsdeskundige hierop reageren?
  Btw, vroeger keken mensen uit de betere kringen streng naar de gebreken van de familie waarbinnen men hun kind wilde laten trouwen. Tegenwoordig is alles vrijheid blijheid bij de grote massa.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.