IMF-missie bespreekt financiële hulp voor Suriname

27

PARAMARIBO, 12 feb – Het Internationaal Monetair Fonds heeft de eerste stappen gezet richting hulp aan Suriname. Een reeds eerder aangekondigde missie is inderdaad naar Paramaribo gezonden. De “eerste besprekingen” zijn gevoerd.

Dit gebeurde tijdens het tiendaagse bezoek. “Het team heeft constructieve besprekingen gevoerd over een aantal beleidsmaatregelen, die de basis kunnen vormen voor het door het IMF te ondersteunen programma”, meldt missieleider Daniël Leigh. De volgende stap is het beoordelen van de meest recente maatregelen met betrekking tot het wisselkoersbeleid. Aan officiële Surinaamse zijde is de houding positief.

Volgens Sylvano Tjong-Ahin, bestuursvoorzitter van de Centrale Bank van Suriname, kan het IMF wel degelijk helpen. Dat geldt net zo goed instellingen als de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. “Er hoeft helemaal geen onrust in de samenleving te zijn over de hulp die Suriname zal krijgen van organisaties als het IMF om de financiële problemen te overbruggen”, zegt Tjong-Ahin tegenover de Ware Tijd.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Oh oh. Daniel Leigh is een meedogenloze saneerder, die zware bezuinigingen, belasting verhogingen en corruptie bestrijding evangeliseert. Ook staat hij erop dat begrotingstekorten meteen weggewerkt worden met belasting verhogingen.

  Politici die diepe belastingverlagingen willen om groei te stimuleren en export te verhogen hebben in Daniel een verkeerde. Hij staat erop dat eerst begrotingstekorten worden verlaagd en dat is pijnlijk voor de bevolking, maar volgens hem is het op orde brengen van de begroting een marathon en geen sprint. Verder zal hij waarschijnlijk adviseren de wisselkoers zodanig te verlagen dat die de handel ten goede komt. Slecht nieuws voor de traditionele profiteurs dus.

  Er staat de Surinaamse bevolking nog wat te wachten, want hij vindt dat om een sterk overtuigend signaal naar de markt te sturen, je moet snijden in politiek gevoelige uitgaven. In het Surinaamse geval betekent dat reductie van het aantal ambtenaren en bevriezing van hun salarissen.


  Maak melding

 2. Geld is de wortel van alle hebzucht in dit globaliseren Babylonische systeem, van luchtkastelen bouwen voor naïeve slachtoffers, door slinkse graaiers aan de top van de piramide.


  Maak melding

 3. Geef het land weer terug aan Nederland !!!!!!
  Onafhankelijkheid heeft het land naar de klote geholpen !!!!!

  Hare majesteit de koning Alexander ik smeek u, neem het land weer terug. Onze bevolkingsgroep is niet in staat om het land a la Dubai te maken. De heer Andre misselijkaba droomt ervan maar wanneer hij wakker wordt, treft hij een Haïti aan.


  Maak melding

 4. IMF is geen instituut om mee te spotten keihard saneringsplan door voeren.begrotingstekort aanpakken, belasting maatregel doorvoeren,oa btw,motorvoertuigen belasting,ontroerendegoed ,vermogensbelasting,hondenbelasting,milieuvriendelijk heffing,afval heffing,….


  Maak melding

 5. -Bouterse heeft deze gasten zelfs uitgenodigd dus niemand hoeft te klagen.

  -Bouterse is wel vergeten hoe vaak hij op het podium heeft geroepen dat zij het buitenland niet nodig hebben, omdat Suriname hun zaken het zelfs kan doen.
  Zal hij weer een vinger wijzen naar het buitenland??????

  =Door GEEN GOED BELEID te hebben zit Suriname vandaag in deze rotzooi. Niemand hoeft te komen vertellen over goud en olie, omdat andere het ook mee maken, maar hun beleid is wel goed geregeld.

  -geen transparantie
  -fraude
  -oplichters
  -corruptie
  -zakkenvullers, en zie weer die hoge salaris die sommigen ontvangen terwijl er geen geld is.

  =Ik wens het beste voor land en volk en hoop ooit een keer dat alle bejaarden die het land verzieken een keer hard vallen.


  Maak melding

 6. @Djogo…..en naar het ombuigen van Surinaamse staatsbedrijven naar privatisering,buitelandse multinationals en hegde funds uitnodigen om landroof(landgrapp) te plegen, op de inheemse en marronbevolking voor de zeldzame mineralen en grondstoffen .Suriname wake up.


  Maak melding

 7. Qimbojo, ik geloof niet dat Nederland op teruggave van Suriname zit te wachten. Veel Surinamers en Nederlanders ook niet, denk ik.
  En als je naar de koning verwijst, gebruik je Zijne Majesteit (omdat hij een man is). Hare Majesteit gebruik je in geval het een koningin betreft, zoals bij koningin Beatrix.


  Maak melding

 8. Het imf gaat zorgen voor geld ?
  Ja hoor ze gaan zorgen voor geld voor een bankroet suriname maar dan verwachten ze erug betaling met een fikse interest terug.Wie het allemaal terug gaat betalen aannhet IMF dat vertellen de 31 gekke parlementariers niet!!
  Zij gaan het niet terugbetalen zo zijn maken zich niet druk,wij worden de slachtoffer ..reken maar erop.


  Maak melding

 9. Get a life,

  Bedankt voor je correctie maar ik denk dat veel Surinamers het heel graag zouden willen want ze zijn gek op de euro’s.
  En je weet dondersgoed dat wij niet in staat zijn om het land a la Dubai te maken. Want anders zou Afrika a la Dubai zijn.


  Maak melding

 10. Ho ho ho, wacht even… 1 ding zien jullie over het hoofd. Als het IMF straks al die bezuinigingen en belastingen oplegt, zullen de grootste klappen bij de burgers vallen. Dus zij moeten de corruptie en slecht beleid van deze regering grotendeels opvangen. Wat zegt Bouta dan ???? A NO MIE.


  Maak melding

 11. IMF-missie bespreekt financiële hulp voor Suriname

  Lees: MF-missie bespreekt financiële CHAOS in Suriname

  En volgens RobG is Bouterse nog steeds de beste Surinaamse president ooit,….

  Wat een joker.


  Maak melding

 12. Qimbojo,

  Behalve dat Nederland niet zit te wachten op teruggave van Suriname, heeft Nederland genoeg eigen ellende en verkeert Nederland al jarenlang in een economische crisis.
  Hulp van Nederland is echt niet de oplossing, dit land heeft ons genoeg ellende opgeleverd.


  Maak melding

 13. Aan Qimbojo,

  Qimbojo bent u in Afrika geweest, u gebruikt een Afrikaanse naam of u dat echt bent betwijfel ik, maar bent u echt daar geweest?

  Wel laat ik u een ding in Afrika heb je ook wolkenkrabbers a a la Dubai. Als ik u was zou ik daar een kijkje gaan nemen !!!


  Maak melding

 14. @Zulu we
  Ja maar Afrika met zijn wolkenkrabbers is nog lang geen Dubai.
  Groetjes aan je volgende broeders in Afrika..de tutu’s, de Hutu’s en de Boko Haram


  Maak melding

 15. @2much
  Wat heeft Nederland Suriname misdaan?
  Nederland heft Suriname niet onderdruk gezet om onafhanklijk te worden,het idee kwam van Aaron!Nederland zorgde niet voor coup,je baasje besloot een coup te plegen omdat hij gekend wilde worden als een Chequevarra van Suriname, een Castro van Suriname, enz…
  En omdat hij faalde zocht hij een zwarte schaap die vond hij in de vorm van Nederland en anderen.Het is noooooooit hem altijd zijn het de anderen en de rest is geschiedenis….
  Wij deden het goed voor 25 feb 1980,een coup was geen oplossing om te tonen dat hijh en 15 anderen niet tevreden waren.Kijk met hoeveel rampen we heden opgescheept zitten en met een lijder die de wereld niet wenst voor hun land.Nee voorheen deden we het heel goed en je baasje zorgde voor por-a-play. Hij is de grote vernietiger.


  Maak melding

 16. Morenito,

  Alle waardering voor jouw posting.
  Je hebt kort en heel duidelijk uitgelegd, hoe het IMF in dit soort processen staat en opereert.
  Ik ben alleen bang, dat veel Surinamers geen idee hebben wat er wordt binnengehaald als het IMF ook daadwerkelijk financieel bijspringt.
  Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is voor mij nog de vraag.
  Zo ja, dan moet onze regering diep door het stof en zullen vooral de burgers de vervelende effecten daarvan ervaren.


  Maak melding

 17. @Ray

  Ik respecteer jou mening volkomen, btw ik ben niet voor of tegen deze president, ik ben voor vooruitgang voor Suriname.

  En natuurlijk is de integriteit van elke regering van belang voor een land omdat ze in dienst zijn van en voor het volk.

  Democratie is iets waar politici over praten zoals een hoer over de liefde.
  De keuze van het volk, moet je respecteren met alle gevolgen vandien in een democratie.

  Wat jammer dat jou geschiedenis kennis niet verder rijkt dan de onafhankelijkheid van Suriname.

  Wat Nederland, Suriname heeft misdaan?

  Nederland
  heeft als laatste land in de wereld de slavernij afgeschaft?
  Waarom vertikt de koning tot heden ruim 150jaar na de afschaffing een spijtbetuiging te doen?

  What about de erfenis van de slavernij?
  racisme en discriminatie, stereotypen en sociale ongelijkheid wereldwijd??

  Nederland heeft een behoorlijk aandeel in de staatsgreep en de burgeroorlog gehad in Suriname.
  Waarom is dit dossier in Nederland tot 2050 in de politieke kluis?

  Het instituut Bouterse elimineren is niet de oplossing voor de echte problemen in het land.

  Democratie is het instandhouden van het kapitalisme (de rijkste landen en grootmachten )

  Leer van je gechiedenis, de westerse wereld is het Kwaad zelf en veroorzaker van alle ellende in de wereld.

  Wij hebben Nederland echt niet nodig.


  Maak melding

 18. Cochise
  Ik ben bang dat het arme Surinaamse volk geen andere keus heeft dan zich voor te bereiden op een vrij lange periode van versobering en teruggang van de (toch al karige) publieke uitgaven. Dit heeft grote sociale gevolgen.

  Denk bijvoorbeeld aan explosieve toename van criminaliteit- , flagrante in het oog springende armoede en verdere vrijwillig raciaal gemotiveerde isolatie. Het electoraat heeft zich vrijwillig en volledig bewust laten misleiden door primitieve brood en spelen, maar zoals we allemaal weten komt na het feest de kater.

  Bekijk het zo: de fossielen en dinosauriërs die het land nu leiden, maken een cultuurschok mee omdat aan de al lang geaccepteerde en prevalente corruptie zo langzamerhand een einde komt. Vergis je niet het IMF adviseert namens de Surinaamse bevolking de Wereldbank om het land wel of niet een lening te verstrekken om directe financiële nood het hoofd te bieden.

  De gouverneur van de CBvS, en de minister van Financiën gaan vanaf de interventie rond is, ieder kwartaal rapporteren aan de crisis managers van het IMF, wil de kredietlijn geen gevaar lopen. De laconieke manier waarop de president en alle verantwoordelijken dit communiceren aan de samenleving is denk ik ingegeven omdat zij en hun directe naasten er geen ongemak van zullen ondervinden.

  Sorry voor de vele paragrafen maar ik wil degene nog ontmoeten die de schier onoverzichtelijke brij aan problemen in dat land kort kan beschrijven.

  Vandaag is het arme kind Gilliana heengegaan, en dat heeft me zeer verdrietig gemaakt, temeer omdat het niet zover had hoeven te komen. Als onze leiders zich niet decennia lang, structureel als krabben in een ton gedroegen hadden we allang een betrouwbare gezondheidszorg in Suriname gehad, die haar kostbare leven had gered. Suriname kan het zich met haar kleine bevolking niet veroorloven om ook maar èèn leven onnodig te verliezen.

  Ik hoor graag je opvatting hierover.


  Maak melding

 19. We gaan nog voor vijf jaren……vijf maal devalueren. Wacht maar af. Met paarse rovers aan de macht verwordt het land als Zimbabwe.


  Maak melding

 20. IMF wordt ook wel International Modder Fokker genoemd. U weet wel waarom. Suriname zal een stevige ess nodig hebben als ze in zee gaan met deze instituut.


  Maak melding

 21. Het IMF is geen sinterklaas noch een GUDU Pa.
  Het is een keiharde kapitalistische club die volgens een vast recept,arme lander economische nog armer maakt,
  Hoefdraad is een futuboi van die club en heeft reeds voor hun gewerkt.

  Hij heeft het land suriname dat op weg naar economische groei was,leeg geroofd en is een multimiljonaire dallar bezitter geworden.

  Het IMF kent maar een recept en dat is:
  1-Ambtenaren corps terugbrenge,

  2-Zwaar devaluleren

  3-Privatiseren van overheids bedrijven.

  4-Afschaffing van alle subsidies.

  En alles bijelkaar zal enorme pijn aan oms volk veroorzaken.
  En dat hebben we aan een dementerende bende te danken die het bestuur van ons land voert;
  WEG MET DIE MOORDENAARS EN ANARCHITISCHE TROEP.
  GADO DE WIE HELPIEMANG.


  Maak melding

 22. Hulp van het IMF zal geen soelaas bieden, als niet eerst de oorzaak of veroorzaker van de financiele problemen wordt aangepakt. Het is publiek geheim wie en wat de financiele problemen tot stand brengt. Hoop dat suriname zich ontworstelt van de verlammende angst kritiek te leveren op wanbeleid, want terwijl het gras groeit sterft het paard. Wij hebben niets aan zoethouders, luchtkastelen of loze beloften, maar meer nog aan een goed onderbouwd plan van aanpak om reeele groei te bereiken.


  Maak melding

 23. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden. Na 48uur is het nog steeds niet uit moderatie, wat is ermee aan de hand??
  Morenito
  Cochise
  Ik ben bang dat het arme Surinaamse volk geen andere keus heeft dan zich voor te bereiden op een vrij lange periode van versobering en teruggang van de (toch al karige) publieke uitgaven. Dit heeft grote sociale gevolgen.

  Denk bijvoorbeeld aan explosieve toename van criminaliteit- , flagrante in het oog springende armoede en verdere vrijwillig raciaal gemotiveerde isolatie. Het electoraat heeft zich vrijwillig en volledig bewust laten misleiden door primitieve brood en spelen, maar zoals we allemaal weten komt na het feest de kater.

  Bekijk het zo: de fossielen en dinosauriërs die het land nu leiden, maken een cultuurschok mee omdat aan de al lang geaccepteerde en prevalente corruptie zo langzamerhand een einde komt. Vergis je niet het IMF adviseert namens de Surinaamse bevolking de Wereldbank om het land wel of niet een lening te verstrekken om directe financiële nood het hoofd te bieden.

  De gouverneur van de CBvS, en de minister van Financiën gaan vanaf de interventie rond is, ieder kwartaal rapporteren aan de crisis managers van het IMF, wil de kredietlijn geen gevaar lopen. De laconieke manier waarop de president en alle verantwoordelijken dit communiceren aan de samenleving is denk ik ingegeven omdat zij en hun directe naasten er geen ongemak van zullen ondervinden.

  Sorry voor de vele paragrafen maar ik wil degene nog ontmoeten die de schier onoverzichtelijke brij aan problemen in dat land kort kan beschrijven.

  Vandaag is het arme kind Gilliana heengegaan, en dat heeft me zeer verdrietig gemaakt, temeer omdat het niet zover had hoeven te komen. Als onze leiders zich niet decennia lang, structureel als krabben in een ton gedroegen hadden we allang een betrouwbare gezondheidszorg in Suriname gehad, die haar kostbare leven had gered. Suriname kan het zich met haar kleine bevolking niet veroorloven om ook maar èèn leven onnodig te verliezen.

  Ik hoor graag je opvatting hierover.


  Maak melding

 24. @Qimbojo
  Geef het land weer terug aan Nederland !!!!!!
  Onafhankelijkheid heeft het land naar de klote geholpen !!!!!

  Hare majesteit de koning Alexander ik smeek u, neem het land weer terug. Onze bevolkingsgroep is niet in staat om het land a la Dubai te maken. De heer Andre misselijkaba droomt ervan maar wanneer hij wakker wordt, treft hij een Haïti aan.

  OMG,..Looser hoe durf jij dit te plaatsen,SUKKEL !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.