Publieke bedrijven Suriname houden parlement aan het lijntje

10

PARAMARIBO, 9 feb – Het zal nog wel even duren eer het publiek meer weet van de administratieve gang van zaken binnen publieke bedrijven. Parlementariër Asiskoemar Gajadien (VHP) vindt de recent verstrekte data niet veel voorstellen.

Alsof het parlement aan het lijntje wordt gehouden. Nochtans was gevraagd om data over onder meer de salarissen van personeelsleden. De belangstelling gaat vooral naar de topfuncties binnen de bedrijven. De verstrekte informatie is gebrekkig. Van de ongeveer vijftig staatsbedrijven hebben maar veertien gereageerd. Hoewel het op zich al een verbetering is, moet het veel vlotter en vollediger.

Publieke bedrijven zijn traditioneel een soort heilige koeien. Informatie over financiën, het uitgavenbeleid en de lonen, is nooit beschikbaar voor het parlement. Nu is er eindelijk wat, maar is het niet bevredigend. Over extra voorzieningen en toelagen, waar veel kritiek op is, wordt niet gerept. “Het gaat niet om updates, noch om recente informatie”, zegt Gajadien tegenover de Times of Suriname. Hij zal zich laten horen in het parlement.

10 REACTIES

 1. Eerst nagaan welke ministers ook nog eigenaars zijn van bedrijven en ook nog hun zonen en dochters.Want ze gaan niemand vertellen hieveel geld ze verdienen zonder belasting af te dragen. Vervolgens kijk je naar de zogenaamde first lady die geld ontvangt zonder werk te leveren,de prive goudmijnen etc…ets,,,dilip sardjoe de onderhandse vergunningen en staatsolie bv waar niemand weet wat of wie hoe en wanneer dingen gebeuren aldaar…..


  Maak melding

 2. Goed initiatief goed voor het volk om te weten, maar helaas niet alles zal boven water komen noch de ware bedragen. Su is een land dat te vergelijken is met een berg suiker waar de zwaarwichtige mieren erop afgaan om te profiteren en de kleine staan aan de kantlijn om te ‘kijken’ omdat ze ook niets kunnen uitrichten. Het overgrote deel van het volk [de kleine mieren] hebben geen toegang tot de berg suiker, lijden eronder, hebben honger, kunnen niet vooruitgaan, blijven achter, leven ver onder de armoede grens zeker met de laatste verhogingen van allles en de srd devaluatie, etc., terwijl een groepje surinamers zich blijven verrijken…letterlijk! Waar is de Volkspresident!!!??? Wij worden door onze eigen surinamers uitgebuit en uitgeperst…geen toekomst voor de Su’s.


  Maak melding

 3. AMSTERDAM – Het olierijke Saudi-Arabië stevent af op een bankroet indien de olieprijzen voor langer dan drie jaar op de huidige lage niveaus blijven. Dat zegt de bekende Zwitserse beursgoeroe Marc Faber, alias Dr. Doom, op Business Insider.

  Volgens Faber, de man achter de Gloom, Boom & Doom-rapporten, gaat het hele Midden-Oosten terug naar waar het vandaan kwam, namelijk de woestijn.

  Het Midden-Oosten heeft volgens Faber gelet op de enorme bevolkingsgroei sinds 1970 een olieprijs nodig van rond de 80 dollar per vat.

  Dr. Doom tekent daarbij aan dat het voor de wereldvrede beter zal zijn indien de olieprijs tussen de 30 en 40 dollar per vat blijft liggen. De Saudi’s kunnen dan volgens Faber niet de terreurgroep IS of andere avonturen financieren, die ‘niet zo wenselijk zijn’.

  ============================================

  Ik voorspel dat Staatsolie over 3 jaar naar de donder is. Zelfs Rusland heeft moeite om het hoofd boven water te houden. En ze kunnen straks hun verplichtingen rond de gouddeal niet nakomen en ze kunnen niets meer investeren in de oliesector.


  Maak melding

 4. De belangrijkheid van het karakter van de president
  Peggy Noonan,(Wall Street Journal columnist, author, and peerless presidential speechwriter)
  Een president hoeft niet academis brilliant te zijn,maar je kan geen moed,fatsoen/welgemanierdheid/onberispelijkheid kopen.Ook kan je geen sterke moraaleid huren.Een president moet deze eigenschappen bezitten.
  Betrouwbaar zijn,zelfbeheersing,respect voor anderen tonen,bereidheid om verantwoordelijkheid te accepteren.
  1.De president moet geliefd zijn in deze media tijdperk; moet vriendelijk en emoticioneel dicht bij de mensen staan.
  2.Moraal leiderschap bezitten, een rolmodel en inspiratiebron voor mensen zijn, en overheidsambtenaren.
  3.Van de president wordt verwacht dat deze zich als een staatsman gedraagd en boven politiekespelletjes staat.Een effectieve overheidsbeleid voeren.De president moet ervoor zorgen dat het overheidsapparaat effectief functioneerd in het nationaal belang.
  Je kan deze eigenschappen niet pas gaan huren terwijl je al de baan van president uitvoerd.
  Zonder deze overheidsapparaat effectievetijd zijn het alleen maar dromen.

  Het gezin Bouterse keerde op 11 november 1975 terug naar Suriname, vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname die op 25 november van dat jaar werd uitgeroepen. Bouterse zou gaan helpen met de opbouw van het Nationaal Leger van Suriname. Bouterse werkte als commandant op het militaire opleidingskamp te Zanderij. Vervolgens werd hij in 1979 door sergeant Roy Horb gevraagd om de toen pas opgerichte Bond voor Militair Kader (Bomika), een vakbond voor militairen, te leiden. Bouterse aanvaardde dit verzoek en werd voorzitter van Bomika.
  De wijze waarop het kabinet van Henck Arron Suriname bestuurde (een verslechterende economie die leidde tot hoge werkloosheid), zorgde voor toenemende ontevredenheid onder grote delen van het Surinaamse volk. Vanwege deze ontevredenheid besloot premier Arron de verkiezingen te vervroegen naar 27 maart 1980 (anderhalf jaar eerder dan gepland).
  Binnen de context van de bovenomschreven situatie pleegden zestien sergeanten onder leiding van Bouterse en Roy Horb op 25 februari 1980 (één maand voor de vervroegde verkiezingen) een staatsgreep waarbij de regering Arron werd afgezet. Deze staatsgreep kwam bekend te staan als de Sergeantencoup. De militairen creëerden de Nationale Militaire Raad (NMR) en Bouterse werd de voorzitter hiervan. De NMR eigende zich de regering van het land toe en Bouterse functioneerde als de facto leider van Suriname.

  De Sergeantencoup was het begin van de dictatuur in Suriname die tot 1988 zou duren. Eind oktober 1982 bezocht Maurice Rupert Bishop het militaire regime van Desi Bouterse in Suriname. Het bezoek werd door de Surinaamse vakbonden gesaboteerd. Bishop was woedend en vond Bouterse veel te soft. Ruim een maand later vonden in Suriname de Decembermoorden plaats, waarbij onder meer vakbondsleider Cyrill Daal werd omgebracht.Deze periode werd gekenmerkt door hevige censuur en gebrek aan persvrijheid (er was een verbod op de verschijning van een aantal dagbladen en een verbod van uitzending van verschillende radio- en televisiestations), het aanwezig zijn van een avondklok, beperking van het recht van vergadering en een verbod op politieke partijen (dit verbod was bovendien discriminatoir, want alleen de PALU mocht haar politieke activiteiten ontplooien), het regelmatig schenden van mensenrechten (met als dieptepunten: de Decembermoorden en Moiwana slachting) en het zonder vorm van proces martelen en executeren van burgers die beschuldigd werden van plundering, het verstoren van de openbare orde, het ondermijnen van de staatsveiligheid en andere vormen van criminaliteit. Na de Decembermoorden (1982) werd ook de universiteit van Suriname gesloten. Vanwege het slecht economisch beleid en de isolatie van Suriname was er tijdens de dictatuur ook een grote schaarste aan eerste levensgoederen en een voortdurend toenemende inflatie.

  25 februari nationale feestdag
  Nadat Bouterse in augustus 2010 president van Suriname werd, maakte hij 25 februari, om de coup (die hij zelf de “revolutie” noemt) te herdenken, tot een nationale feestdag.Op 24 februari 2011 eerde president Bouterse de negen nog levende Surinamers die op 25 februari 1980 samen met hem de Sergeantencoup pleegden met de hoogste Surinaamse onderscheiding, het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster.


  Maak melding

 5. Astrologie,

  Quote:
  Over 3 jaar. Sang Miss Koosje je hebt groot nieuws mang.
  Kan je vanuit je glazen bol VOORSPELLEN hoe lang BOUTA NOG.

  Ik heb GEEN GLAZEN BOL maar met een beetje LOGICA durf ik te voorspellen dat KUMAKOISI HET JAAR 2017 NIET HAALT.

  Het KUMA-SCHIP gaat dit jaar tegen de KLIPPEN LOPEN!!

  EINDE TIJDPERK KUMAKOISI!!!


  Maak melding

 6. @Henry ik hoop het zo, maar ik zeg liever vandaag dan morgen, trouwens ik vind de naam KUMA – KOISI heel erg bij hem(a DiDiBrie) passen en a aanhang na ding worong hahahaaaii.

  @toriman,
  Het zelfde speelt zich nu(anno 2016) af in Su bij radio San Geet Mala. Op de woensdagmorgen had je dhr. Prim die een opbelprogram presenteerde, waarbij de bellers hun misnoegen konden uiten over de situatie in Su. En plots mocht meneer Prim niet meer presenteren. Mevr Joyce mag ook niet meer presenteren op de vrijdagmorgen en zondagmiddag. En kort voor dit gebeurde maakte Bimbo van bakba torie(zou Romeo Hoost zeggen)één ophef over de uitzendingen en vroeg zichzelf af : wie hier over gaat en wie hiertegen zou moeten optreden……..ha ha haaaaa wat een lachertje. Elke middag gaat deze opruier bimbo tekeer bij de SRS en mag rustig van de wereld zijn gang gaan, maar de bellers mogen dat niet bij meneer Prim en vrouw Joyce van San Geet Mala. En je hoort niemand, maar dan ook niemand iets hierover zeggen in Su. Geen enkele collega van Prim/Joyce. Niemand van de politiek. Iedereen zwijgt in alle talen. Ik vraag mij af :wat dit te betekenen heeft? Waar koerst Su naar toe met deze jongens? Wordt de pers weer gemuilkorfd? Sang é psa jongoe in Su? Opo kondre man oeng opo, anders jo dédé. We gaan NIET voor nog 5. Ding boi dies moes gwé snel, snel. Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 7. Publieke bedrijven in Suriname zijn allemaal profit organisaties ipv non-profit organisaties. De directeuren en sommige andere werknemers kunnen ongehinderd hun big profit maken.

  Geen wonder dan dat er haast geen informatie wordt verstrekt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.