NiNsee uit zorgen na incidenten in Eredivisie voetbal

23

Het bestuur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) maakt zich ernstig zorgen over incidenten die zich recent en kort opeenvolgend hebben voorgedaan tijdens wedstrijden in de Eredivisie van het Nederlandse profvoetbal. Hierbij doelt zij in het bijzonder op de pop met strop om de nek in de Amsterdam Arena, die Feyenoord keeper Kenneth Vermeer moest voorstellen. Ook noemt zij de recente negatieve bejegening en oerwoudgeluiden die door supporters van de tegenpartij(ADO Den Haag) jegens de donkere Ajax speler Riechedly Bazoer werden gemaakt.

NiNsee uit haar ernstige zorgen en noemt dit gedrag onacceptabel. In een verklaring schrijft zij:

Het NiNsee verwerpt iedere vorm van anti-zwart racisme, discriminatie en uitsluiting en is van mening dat daarvoor in Nederland geen plaats is. Helaas moeten wij ook constateren dat dit fenomeen zich niet beperkt tot het professionele voetbal maar ook evident is in het amateurvoetbal. Dit baart ons ernstig zorgen. Het NiNsee verwerpt iedere vorm van anti-zwart racisme, discriminatie en uitsluiting en is van mening dat daarvoor in Nederland geen plaats is.

Het is begrijpelijk dat er in het (professionele) voetbal rivaliteit bestaat tussen supportersgroepen en dat daar op een goede sportieve manier uiting aan gegeven wordt. Dit mag echter nooit uitmonden in het persoonlijk willen beschadigen en beledigen van individuele sporters omwille van hun huidskleur, afkomst, etniciteit of de keuzes die zij hebben gemaakt. Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht maar dit mag nooit de aanzet zijn om haat te zaaien, te discrimineren en geweld te propageren.

De verwerpelijke verwijzing van een klein deel van de Ajax aanhang naar het lynchen van zwarte mensen door een pop te construeren die Kenneth Vermeer met een strop om zijn nek moest voorstellen keuren wij ten zeerste af. Wij zien dit als een grove ongevoeligheid en wellicht mede ingegeven door de onbekendheid met het Nederlandse slavernijverleden waarbij lynchen en andere vormen van mishandelingen en straffeloze levensberoving in dit verleden eerder regel dan uitzondering was. Anti-zwart racisme is een hardnekkig kwaad dat knaagt aan de wortels van een rechtvaardige samenleving en ten alle tijde bestreden moet worden.

Ingenomen zijn wij echter met de snelle actie van Ajax om de dader een stadionverbod op te leggen en de veroordeling die zowel Ajax als Feyenoord hebben uitgesproken over deze vernederende actie. Wel dringt het NiNsee aan bij dergelijke acties van daders de strafrechtelijke weg te volgen en hiervoor verantwoording te laten afleggen bij het Openbaar Ministerie en de rechter.

Gelijkheid en acceptatie vormen in Nederland een belangrijk goed. Het NiNsee onderstreept dit. Wij zullen gezamenlijk actie moeten ondernemen om verdere polarisatie in de maatschappij te voorkomen en waar mogelijk te interveniëren middels het voeren van een dialoog en het verstrekken van informatie om mensen tot elkaar te brengen. De zwarte gemeenschap vormt een onlosmakelijk en belangrijk deel van de Nederlandse samenleving en dient dan ook als zodanig behandeld en bejegend te worden. Ook zij moeten zich binnen de Nederlandse samenleving veilig blijven voelen.

Maandagmiddag maakte het Openbaar Ministerie bekend de 26-jarige man uit Wageningen die de pop ophing te vervolgen voor bedreiging. Hij moet dinsdag voorkomen voor de onderzoeksrechter.

23 REACTIES

 1. walgelijke vertoning maar tegelijkertijd wel grappig.
  hollandse humor
  laten we niet gelijk de racisme kaart trekken.
  ik volg het ned voetbal niet , maar het lijkt alsof het niet goed gaat met een van de boven vermelde clubs.
  verder lijkt het erop alsof mr vermeer de gebeten hond is.
  ik heb meer dan 30 jaar in ned gewoond en ben immuun voor de soms extreme humor van de nederlander.
  al zou mijn naam op die pop staan dan zou ik er nog om kunnen lachen omdat ik de humor ervan kan inzien.
  in mijn jeugd noemden we de blanke nederlandse concierge op onze school ; mohamed .
  er waren indertijd veel marokaanse schoonmakers .dus het was achteraf bekeken misschien wel racistisch.
  maar wel grappig.
  en daar ging het om.


  Maak melding

 2. Ik beschouw dit als afkeurenswaardige incidenten, maar als je ziet hoeveel donkere spelers er in de eredivisie rondlopen, valt dit in perspectief gezien nogal mee. ADO Den Haag-Ajax en Ajax-Feyenoord zijn nou eenmaal wedstrijden waar de sentimenten vaak hoger oplopen dan bij andere wedstrijden. Het zijn domme Tokkies, die soms niet eens uit racistische overwegingen dit soort dingen doen. Ze denken niet na. Maar als er groeperingen zijn die denken aan racisme, dan doen ze hun best maar. Die zien toch achter elke boom een beer. De ergste racisten zitten in die clubs!


  Maak melding

 3. Overigens zijn er al 22 ADO-‘supporters’ bestraft met een stadionverbod en er volgen er meer. Daarnaast hebben ze nog een andere strafzaak aan hun broek gekregen.

  Die domme fossiel uit Wageningen staat vandaag al voor de rechter en kan een fikse gevangenisstraf tegemoet zien.s

  De Nederlandse justitie is er dus snel bij, wat wil je nog meer?


  Maak melding

 4. Nederland is op dit moment het meest racistische land in Europa. Met de opkomst van sociale media en de anonimiteit daarvan wordt de daadwerkelijke inborst van een groot deel van de Nederlanders steeds duidelijker.

  In aanloop naar de tweede wereldoorlog was het een soortgelijk sentiment en rassenhaat dat leefde in Duitsland.

  In Nederland mag je als kleurling niet opkomen voor je rechten, je mag niet publiekelijk je mening geven anders word je op twitter, facebook of whatever door duizenden anonieme nederlanders verketterd en tot aan je schoenzolen afgebrand.

  In de jaren 70 hadden ze de Turken op de korrel, jaren 80 waren het de Surinamers (ook jullie Koos en Ray) Daarom zeiden heel veel hindoestanen in die periode dat ze uit India komen. In de jaren 90 waren het de Antillianen, 2000 waren het de Marokkanen, In 2005 waren het de Polen.
  Anno 2016 zijn het alle buitenlanders.
  Ook al zouden alle buitenlanders vandaag vertrekken, dan nog zou hun ziekelijk probleem niet zijn opgelost, want ze zouden dan voor het gemak de Friezen discrimineren.
  Ik heb het inderdaad over ze, maar daarmee bedoel ik een groot deel van de Nederlandse bevolking.

  Koos, Ray en consorten, jullie hoeven niet overal op te reageren en zeker niet op zo een negatieve manier, Als creolen of welke bevolkingsgroep zich gediscrimineerd voelen, laat ze daar maar hun mening over geven. Niks mis mee. Vergis je niet.. als een willekeurige Nederlander jou moet beschrijven zal ie zeggen dat je een arabisch uiterlijk hebt of dat je een zwarte bent.

  Koos en Ray….wat betreft de weerstand en aversie tegen Bouterse en de zijnen, zal je me aan jouw zijde vinden, Maar wat betreft jullie reacties op zulke onderwerpen, raken jullie mij kwijt als medestander in de zoektocht voor een beter Suriname.


  Maak melding

 5. Als Cillessen van Ajax naar Feyenoord was overgestapt had daar een witte pop aan een strop gehangen.
  Dit is geen racisme maar een sterk overdreven uiting van een simpel persoon die zijn identiteit ontleent aan een voetbalclub.

  Die oerwoudgeluiden bij ADO zou je wel racisme kunnen noemen. Maar die zelfde personen juichen als Ruben Schaken scoort. Dus het zijn wel wat willekeurige racisten.

  Kortom:
  Geval Vermeer = 100% stompzinningheid
  Geval Bazoer = 80% stompzinningheid en 20% racisme.

  Bovenstaand heeft 0,0 te maken met slavernijverleden. Dus NiNsee gebruikt deze incidenten om aandacht te krijgen


  Maak melding

 6. OFF TOPIC:

  Nederlander met zika-virus overleden in Suriname

  PARAMARIBO –
  Een Nederlandse toerist die het zika-virus had opgelopen, is in Suriname overleden. Wetenschappers in Paramaribo onderzoeken of de doodsoorzaak daadwerkelijk het gevreesde virus is.
  Behalve de Nederlandse toerist zijn in de afgelopen twee maanden ook drie Surinamers overleden, die allen het zika-virus hadden opgelopen, meldt het AD. De patiënten hadden volgens John Codrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, al voor hun besmetting diverse klachten, maar desondanks kwam hun overlijden onverwacht en gebeurde dit vrij snel nadat zij het virus opliepen.
  Codrington: ,,Geen van hen was terminaal. Denk eerder aan klachten als suikerziekte.” Het ziekenhuis onderzoekt waaraan de vier slachtoffers – mannen tussen de 58 en 76 jaar – precies zijn overleden.


  Maak melding

 7. Maakt Ninsee zich zorgen om afrikaanse bonden die zich laten omkopen door fifa bobo’s ?

  Ontopic betreffende incident heeft geen moer te maken met racisme. Het is een ordinaire vete tussen ajax en feyenoord.


  Maak melding

 8. @Ivanof Limburg” Je kunt geen kapitalisme hebben zonder racisme”gelijk heb je,want het kan alleen bestaan dankzij verdrukten,dalits, armen,moderne slaven en racisme bij de onderlaag van de piramide die met bloed,zweet en tranen moeten ploegen voor de bovenlagen van dit Babylonische globaliserende piramide economisch systeem,maar vernietigd gaat worden als MASRA YAHUSHUA terug komt in ZIJN GERECHTIGHEID.


  Maak melding

 9. De fanatieke fans van voetbalclubs vertonen dit gedrag, ze discrimineren de spelers, die niet op hen lijken, van de tegenpartij, die van de eigen partij worden echter geADOpteerd en geADOreerd het is daarom geen racisme maar fanisme. Moeten zulke fanatiekelingen gestraft worden met boetes en stadionverboden? Natuurlijk!! Ze hebben toch hersenen en geen sh.t in hun kop?*


  Maak melding

 10. @SuNed
  Mensen zoals jij en de hele Ninsee organisatie stimulkeren RACISME.Voor jullie moet het niet eindigen,voor jullie als vernielzuchtigen is racisme een heel goeie dekking om te verschuilen hierachter en jullie zieke mentaliteit te uiten.
  Als Nederland zo slecht is voor de zwarten is er nog een land waar ze kunnen terugkeren en dat is Suriname en in bijzonder gevallen er is nog steeds Afrika. Je geeft degenen die zich gediscrimineerd voelen 100kansen,geloof me 100x gaan ze een leven in Europa kiezen. Die racisme camouflage van jullie is eeuwen oud en begint ons nu de keel uit te hangen!!


  Maak melding

 11. Onsmakelijke grap, maar we weten dat Ajax haar beleid heeft aangepast want vroeger was Ajax fify-fifty maar Ajax is zich meer gaan richten op een kleur!!!!!


  Maak melding

 12. Altijd probeert men het slaven verleden terug te koppelen als er iets met een zwarte is gebeurd !!
  Ik ben geweest en heb alles gezien, Basmatie en Willem hebben gelijk. De z.g. voetbal supporters van tegenwoordig zijn geen echte Supporters, het zijn hersenloze branie schoppers van de eerste orde. Trouwens die jongen ( Dader)
  loopt weer op vrije voeten, want hij is alleen maar een handlanger van een andere z.g. supporter, zie Nederlandse kranten van 10-02-16.

  Jacko


  Maak melding

 13. Niks racisme en discriminatie maar gewoon humor. Klaar uit! En als de zwarte medemens zich gediscrimineerd voelt dan verzoek ik hen eens de bijdragen van die zwarte racist Dja Dja Srananman te lezen. Zo misselijkmakend dat ik bijna geneigd ben om te zeggen ‘ jammer dat de slavernij voorbij is.


  Maak melding

 14. Werk aan de winkel voor deze organisatie.Boka Haram waar
  zwarte mannen zwarte vrouwen en kinderen gijzelen,verbranden in 2016.Wat ze ook niet moeten vergeten dat slavernij begon
  bij zwarte zelf die verkochten zwarte mannen en vrouwen aan
  die witte duivels van toen.


  Maak melding

 15. @vanRandwijk,de boodschap,de inhoud is belangrijker dan de vorm de franje,zoals de schatten op de bodem van de zeeën unieker zijn dan de golven. ” If We as a People realized the greatness from which We came, We would be less likely to disrespect Ourselves ” Marcus Garvey .


  Maak melding

 16. @peterjackson”BokoHaram waar zwarte mannen en vrouwen en kinderen gijzelen,verbranden in 2016″ Historisch gezien doet Boko Haram precies zelfde,wat de Arabieren 600 jaar geleden deden, met de zwarte hebreeuwen die ze verkochten met medeplichtigheid van de koningen van verschillende stammen aan de Europeanen,die zich voordeden als dominee en koopman, en inruil voor slaven, alcohol,wapens enz…. kregen. anno 2016 gebeurd het door rijkegeldschieters uit de Arabische landen en westerse multinationals, om wanorde en oorlogen te scheppen en door corrupte politici landgrapp te plegen op de boeren, zoveel mogelijk grondstoffen, mineralen te exporteren naar het buitenland, In Troebel water is het goed vissen. AFRIKA, DE REUS die SLAAPT, TOT DAT HIJ ONTWAAKT door BEWUSTWORDING. Marcus Garvey .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.