Hoge verwachtingen bij ‘vrije’ Surinaamse dollar

34
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 9 feb – Het loskoppelen van de Surinaamse dollar van de dollar zal economisch voordeel opleveren. Dit stelt Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Vooral speculanten zal de wind uit de zeilen worden genomen. Dat moet uiteindelijk voordelig uitpakken.

De wisselkoers voor de dollar zal dan ook niet zo makkelijk meer te beïnvloeden zijn. Hiermee zullen de mensen die speculeren met buitenlandse courant om grof geld te verdienen, buiten spel worden gezet. Er zal nu sprake zijn van één wisselkoers die wekelijks kan zweven”, zegt Debipersad tegenover de Ware Tijd. De wisselkoers voor de dollar zal nu bij opbod worden bepaald. Dit gebeurt tijdens veilingen.

Deze valutaveilingen zullen wekelijks worden gehouden. De Centrale Bank van Suriname stelt dan dollars beschikbaar tegen het hoogste bod. Dit moet een kentering teweeg kunnen brengen op de lokale markt voor goederen en diensten. “De huidige situatie van verschillende dollarprijzen in het land zal worden beëindigd”, aldus Debipersad. De verwachting is nu dat de overheid meer greep krijgt en die ook behoudt.

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. Hahahaahhaaaaaaaa…whoea…hahahaaaa…
  Wat een mop !
  DE CBS hoopt niet dat de hoogste bod 1op 1 is.
  1srd = 1 amerikaanse dollar.
  Hoe komt Suriname aan economen als een
  Debipersad?! Gaat Debipersad wonderen verrichten?


  Maak melding

 2. @Ray,

  Je hebt gelijk dat Debipersad WONDEREN verwacht van deze nieuwe UITVINDING van de ZWEVENDE KOERS.

  Ik ben geen Econoom maar volgens mij komt een PRIJS/KOERS tot stand door VRAAG en AANBOD+ beetje VERTROUWEN.

  De CBVS gaat USD ter beschikking stellen tegen de HOOGSTE KOERS.

  Corrigeer mij als ik verkeerd zie: Deze Bank is toch PLATZAK. Hoe gaan zij aan die DOLLARS komen om te kunnen veilen???

  Ik voorzie meer en meer PROBLEMEN.

  Wat ik wel weet is dat KUMAKOISI GARANT staat voor: MUCHAS PROBLEMAS


  Maak melding

 3. Allemaal mooie verhalen en hoge verwachtingen….een EHBO handeling. En we weten, een verwachting is maar een verwachting die al dan niet kan uitkomen. En wat dan als het niet uitkomt? Is er ooit een land in de wereld dat deze formule met succes al heeft toegepast? Waarom doet de regering niets aan [meer] exporten? Het vreemde valuta-probleem is niet iets van vandaag. Wat deed en doet de Su regeringen hieraan als die tijd? Ba suku ba tjari ba-bari!!! Moordenaars van het eigen volk!


  Maak melding

 4. @Henry en Suri
  Echt in Suriname is de toverformule..
  ‘ZO GEZEGD EN ZOGEDAAN’ …alleen het gebeurd nooit zo!!En idd de CBVS is skeer ,waar gaan ze de dollars vandaan halen?!!!
  Is me ook een grote raadsel!


  Maak melding

 5. We weten allemaal waar een groot deel van de dollars van de CBvS naartoe zijn gegaan. Gaat de CBvS ook winst mAken op de veilingen? Veilingkosten….. En wie bezit de USD van de centrale bank……..


  Maak melding

 6. Een vrije SRD betekent ook een vrije zwarte markt.
  Ik lees daar helemaal niets over, terwijl we daarmee toch voldoende ervaring mee hebben opgedaan in het verleden.
  Ik moet die hoge verwachtingen dan ook eerst eens zien waargemaakt.
  Ik heb daarbij mijn ernstige twijfels.


  Maak melding

 7. De belangrijkheid van het karakter van de president
  Peggy Noonan,(Wall Street Journal columnist, author, and peerless presidential speechwriter)
  Een president hoeft niet academis brilliant te zijn,maar je kan geen moed,fatsoen/welgemanierdheid/onberispelijkheid kopen.Ook kan je geen sterke moraaleid huren.Een president moet deze eigenschappen bezitten.
  Betrouwbaar zijn,zelfbeheersing,respect voor anderen tonen,bereidheid om verantwoordelijkheid te accepteren.
  1.De president moet geliefd zijn in deze media tijdperk; moet vriendelijk en emoticioneel dicht bij de mensen staan.
  2.Moraal leiderschap bezitten, een rolmodel en inspiratiebron voor mensen zijn, en overheidsambtenaren.
  3.Van de president wordt verwacht dat deze zich als een staatsman gedraagd en boven politiekespelletjes staat.Een effectieve overheidsbeleid voeren.De president moet ervoor zorgen dat het overheidsapparaat effectief functioneerd in het nationaal belang.
  Je kan deze eigenschappen niet pas gaan huren terwijl je al de baan van president uitvoerd.
  Zonder deze overheidsapparaat effectievetijd zijn het alleen maar dromen.

  Het gezin Bouterse keerde op 11 november 1975 terug naar Suriname, vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname die op 25 november van dat jaar werd uitgeroepen. Bouterse zou gaan helpen met de opbouw van het Nationaal Leger van Suriname. Bouterse werkte als commandant op het militaire opleidingskamp te Zanderij. Vervolgens werd hij in 1979 door sergeant Roy Horb gevraagd om de toen pas opgerichte Bond voor Militair Kader (Bomika), een vakbond voor militairen, te leiden. Bouterse aanvaardde dit verzoek en werd voorzitter van Bomika.
  De wijze waarop het kabinet van Henck Arron Suriname bestuurde (een verslechterende economie die leidde tot hoge werkloosheid), zorgde voor toenemende ontevredenheid onder grote delen van het Surinaamse volk. Vanwege deze ontevredenheid besloot premier Arron de verkiezingen te vervroegen naar 27 maart 1980 (anderhalf jaar eerder dan gepland).
  Binnen de context van de bovenomschreven situatie pleegden zestien sergeanten onder leiding van Bouterse en Roy Horb op 25 februari 1980 (één maand voor de vervroegde verkiezingen) een staatsgreep waarbij de regering Arron werd afgezet. Deze staatsgreep kwam bekend te staan als de Sergeantencoup. De militairen creëerden de Nationale Militaire Raad (NMR) en Bouterse werd de voorzitter hiervan. De NMR eigende zich de regering van het land toe en Bouterse functioneerde als de facto leider van Suriname.

  De Sergeantencoup was het begin van de dictatuur in Suriname die tot 1988 zou duren. Eind oktober 1982 bezocht Maurice Rupert Bishop het militaire regime van Desi Bouterse in Suriname. Het bezoek werd door de Surinaamse vakbonden gesaboteerd. Bishop was woedend en vond Bouterse veel te soft. Ruim een maand later vonden in Suriname de Decembermoorden plaats, waarbij onder meer vakbondsleider Cyrill Daal werd omgebracht.Deze periode werd gekenmerkt door hevige censuur en gebrek aan persvrijheid (er was een verbod op de verschijning van een aantal dagbladen en een verbod van uitzending van verschillende radio- en televisiestations), het aanwezig zijn van een avondklok, beperking van het recht van vergadering en een verbod op politieke partijen (dit verbod was bovendien discriminatoir, want alleen de PALU mocht haar politieke activiteiten ontplooien), het regelmatig schenden van mensenrechten (met als dieptepunten: de Decembermoorden en Moiwana slachting) en het zonder vorm van proces martelen en executeren van burgers die beschuldigd werden van plundering, het verstoren van de openbare orde, het ondermijnen van de staatsveiligheid en andere vormen van criminaliteit. Na de Decembermoorden (1982) werd ook de universiteit van Suriname gesloten. Vanwege het slecht economisch beleid en de isolatie van Suriname was er tijdens de dictatuur ook een grote schaarste aan eerste levensgoederen en een voortdurend toenemende inflatie.

  25 februari nationale feestdag
  Nadat Bouterse in augustus 2010 president van Suriname werd, maakte hij 25 februari, om de coup (die hij zelf de “revolutie” noemt) te herdenken, tot een nationale feestdag.Op 24 februari 2011 eerde president Bouterse de negen nog levende Surinamers die op 25 februari 1980 samen met hem de Sergeantencoup pleegden met de hoogste Surinaamse onderscheiding, het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster.


  Maak melding

 8. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat dit weer een losse flodder is.
  Niemand wil SRD want die zijn niks waard buiten Suriname.
  Dus nu gaat alles ondergronds.


  Maak melding

 9. Eerder “te hoge” verwachtingen van Debipersad. De voordelen die hij opsomt zijn gebaseerd op de verwachting dat de CBvS greep krijgt op de monetaire situatie in het land en die behoudt. Om greep te krijgen moet de CBvS zwaar interveniëren en een groot deel van de vraag via de veilingen opvangen. Zo niet dan hou je een zwarte markt met hogere koersen en daarmee ook speculatie met de SRD want speculatieve aanbieders van USD’s en euro’s hoeven zich niet aan de veilingkoers te houden. Symbolische veilingen van kleine omvang richten waarschijnlijk meer schade aan want de CBvS verpatst de valutavoorraad zonder dat het stabiliteit oplevert. Aangezien de CBvS niet beschikt over grote valutavoorraden vrees ik dat de aangekondigde veilingen symbolisch zullen zijn en niet zoveel oplossen.


  Maak melding

 10. @Snippie,

  Qoute:
  Aangezien de CBvS niet beschikt over grote valutavoorraden vrees ik dat de aangekondigde veilingen symbolisch zullen zijn en niet zoveel oplossen.

  Jij hebt dit `GRAAT HARI` verwoord: Hier is geen speld tussen te krijgen!!!

  Wedden dat LAUWPIE gaat proberen hier een andere DRAAI aan te geven????


  Maak melding

 11. Zolang de Nationale Dieven Partij aan de macht blijft zal het gaan als in de jaren 1980 – 1987/ 1996 – 2000/ 2011 – 2015.heden…na soso paarse kommer en kwel vol van misdadigheden, vooral onder de aanhangers van de baas der misdadigers. En devaluatie op devaluatie, alsook schaarste op schaarste net als in Venezuela, Haiti en de mislukte revo van de onberechte mensenrechten schenders. Na soso paarse ka foe baas en gang tot Zimbabwe.


  Maak melding

 12. Maar een heel klein deel van de wereld koersen zijn aan de dollar gekoppeld. Suriname was er een van en dacht daarmee (net zoals Saudi-Arabië en Venezuela) zijn koers te stabiliseren. Niemand wil immers zaken doen met een land met instabiele koers. Het ontmoedigt investeerders en handelspartners die bang zijn minder ervoor op de wereldmarkt te krijgen. De meeste gerespecteerde valuta zijn “free-floating“.

  Dus wat men (ongetwijfeld op duur consultants advies) denkt te bereiken is dat nu de dollar aan waarde afneemt, en de VS zo door gaat met drukken van papier om hun schulden af te betalen, de waarde ervan t.o.z van deze internationale valuta verder zal afnemen en SR$ automatisch in waarde zal stijgen en daarmee import goedkoper wordt.

  Dit is pure economische acrobatiek en is een gok met op zichzelf onvoorziene uitkomst, èèn die geen enkele ander – met een competent monetair beleid – respecterend land zou wagen.


  Maak melding

 13. Henk je hebt gelijk.

  de vrije val, de glijbaan van de SRD.

  MEn heeft iets overgenomen uit het buitenland en denk dat we in Suriname in dezelfde onstandighden verkeren.

  Wat levert ons US dollars op.
  we impoteren 95 % alles wat we in het land hebben.

  gaan de mensen die euro’s uit nederland krijgen zoveel wisselen dat de gehele handel daarmee is gedekt.

  BiJ GOD en in SUriname is alles mogelijk.
  de economie heeft geen Laboratoruim.

  Jammer voor ons die er in zitten.

  Waar is de voedsel schuur. O ja zou weer alleen het gebouw zijn.

  NEt als de Visrokerij van Nickerie. Mooi idee, moooi gebouw,.
  maar de surinamers niet op voorbereid.

  dus gaat Algoe het aan een Guyanees verhuren als hij het niet al heeft gedaan.

  Waar gaan wij aan verdienen?

  Laat de President, meer percelen van de overheid/ de staat Suriname met een NDP vlag verdelen.

  Wij Surinamers moeten onze ogen maken.


  Maak melding

 14. De valuta om te veilen heeft Surname via een nieuwe (nood)kredietlijn. Men is niet “platzak”. Er is valt nog een hoop te vepanden in dat land:)


  Maak melding

 15. Zeer naïef.
  De Centrale bank zal de aanwezige hoeveelheid dollars tegen een veel te lage prijs moeten verkopen. De kopers zullen natuurlijk afspraken maken over de prijs waar waartegen zij dollars willen kopen. Wie mogen trouwens de geringe hoeveelheid dollars kopen?

  Enige tijd geleden werd hier gewezen op het grote voordeel van de devaluatie van de SRD, namelijk een betere concurrentiepositie op de internationale markt. Waar niet op werd gewezen was dat importeren veel duurder zou worden. Importeurs zouden deze hogere importkosten doorberekenen aan hun afnemers en zij weer aan de consumenten.
  Ik vond deze devaluatie het stomste wat je kon doen, als het was ingegeven om de export te vergroten. Maar misschien was het wel noodzaak. Ik heb de balans van de Centrale bank niet bestudeerd.
  Een ander negatief aspect van de devaluatie was dat het VERTROUWEN in de SRD minder werd. Een gevolg is dat men uit de SRD vlucht en in euro’s of dollars vlucht. Hierdoor neemt het aanbod van SRD’s nog verder toe. Dit kon en kan nog wel even door gaan. En inderdaad de SRD devalueerde weer.
  Ik kom niet met oplossingen, immers ik ben slechts econoom en niet in dienst van de overheid.
  Een positief punt voor personen die schulden hebben luidende in SRD. Als de SRD in waarde daalt betaal je relatief minder. Dus nog steeds bijv 1000 SRD, maar die vertegenwoordigt een veel lagere waarde.
  Kan je nu geld verdienen aan deze situatie? Ja, verkoop SRD’s op termijn ( te vergelijken met putopties voor zij die hiermee bekend zijn).
  De heer Debipersad is een romanticus, die de toekomst zonniger voorspiegelt of zonniger ziet.
  De werkelijkheid is dat het speculeren zo niet zal stoppen.


  Maak melding

 16. Als de huidige regering zegt iets te zullen doen, is het beter, om teleurstellingen te voorkomen, dat je helemaal geen enkele verwachting hebt. Vijf of zes maanden voor de verkiezingen zei de regering dat we voor de dag van de verkiezingen in een trein zouden rijden van Paramaribo naar Para, voor de verkiezingen werd ons voorgehouden dat kort na de verkiezingen Suriname in een tweede Dubai zou veranderen. Over de fly overs, 18000 huizen, diepzeehavens, bruggen naar de buurlanden enz. enz. wil ik het niet eens meer hebben. Dat de koers van de dollar door het zweven van de SRD zal gaan dalen, moet ik nog zien gebeuren, de kans is groot dat het ‘zweef teki’ gedrag van figuren als Brampie nog ergere vormen gaat aannemen dan nu al het geval is.


  Maak melding

 17. Hallo economen alles kits achter je rits?

  Het is de bedoeling om de koers te laten exploderen zodat
  de nationalisten( als Bruma wijlen de afval etc) geen sneer van begrijpt en de SRD wordt afgeschaft om de USD in te voeren.
  Dat heet, de tering naar de nering zetten.


  Maak melding

 18. Het is toch onmogelijk dat ze weer met deze methode proberen.In de jaren tachtig heeft opa D dit systeem al geprobeerd met Goedschalk als governor.
  En nu weer met iets komen dat niet werkt,is niet heel slim.De geschiedenis heeft voor mij eerder herhaald dan ik verwachte.
  Ontbreekt nog een NV.Roep en Johwin nv.


  Maak melding

 19. Met de Nationale Deviezen Piraten aan de macht heb ik een zwaarhoofd.
  Tot heden heeft niets gewerkt.Waar heeft men dit model vandaan?Het lijkt op het spelletje dat ik als kind speelde.
  Ik zit in de put.Hoe diep?Ra Ra wie haalt mij eruit?


  Maak melding

 20. Snippi
  het is een srd vraag gestuurde markt niet een dollar aanbodmarkt.

  Picco
  De situatie was onhoudbaar omdat men aan de autonome vraag naar valuta niet meer kon voldoen.Daarop volgde een depreciatie van de srd en vervolgens de bankrun om valuta weg te halen die gestald was bij de banken.

  Een korte beschouwing.
  De reguliere dollar vragende handel vraagt usd/euro aan bij de handelsbanken voor hun importen.De banken kopen de dollar vervolgens van de CB . Tot ca. 2 jr. geleden werd nog vlot daaraan voldaan. Ook door interventies van Hoefdraad. Het gebeurde zelf dat de bank je belde om te vragen of je nog valuta nodig had.
  Had je niks nodig dan zou je speculatief de valuta kunnen kopen. Maar dan moet je over voldoende srd beschikken.

  Srd lenen om usd te kopen zou dan speculatief zijn. Maar de rente van 12-13 % was een risico. Speculanten die over voldoende informatie beschikten hebben misschien de kans genomen. Maar u snapt wel dat als aan jou usds worden aangeboden dan verwacht je geen devaluatie. Althans niet van een omvang waarbij je het renteverlies goedmaakt.

  Aan het probleem van de koersstijging zal een eind komen zodra het volume aan srd in omloop is verminderd tot het nivo van de srd transactiekassen en de behoefte aan valuta net gedekt wordt door de opbrengsten van de export, overmakingen, toerisme, goudverkopen, enz…(opm. bij goud opkoop komen er weer srds in omloop ) . En degenen die hun valuta bij de banken weghaalden kunnen ook door persoonlijke omstandigheden hun valuta op de markt brengen
  Het aantrekken van buitenlandse investeringen zou ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren maar is niet zo eenvoudig en het duurt ook lang.

  Voorlopig is er nog een enorme srd schuld aan leveranciers.
  Als men deze schuld kan betalen door hogere belastingopbrengsten, verminderen van subsidies, verhogen retribulties enz.enz… dan hoeft men geen srds bij te drukken.

  Haalt men bij de veilingen veel srds kan uit de markt, wat in eerste instantie ook de bedoeling is van een veiling, dan blijft de koers hoog. De kopers zullen de gekochte valuta weer voor een hogere prijs verkopen aan de klein verbruiker.
  Maar op den duur, zolang de hoeveelheid sds in omloop niet groter wordt, zal de koers wel dalen.

  Allemaal theorie.
  De praktijk is weerbarstiger


  Maak melding

 21. @Pico,

  Ik heb 2 postings van u gelezen en ik durf te stellen dat u niet BLUFT dat u Econoom bent in vergelijken met die Onzin die RobG steeds debiteert. RobG gaat er prat op dat hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Groningen als ECONOOM.

  Ik lees met heel veel plezier uw bijdrage welke niet in WOLLIGE maar begrijpelijke taal is geschreven.


  Maak melding

 22. De gouden regel bij een zwevende koers is de volgende:
  1. ben je een exporterend land dan zal jouw valuta ten opzichte van het buitenland stijgen. Reden: de vraag naar buitenlandse valuta neemt af.
  2. ben je een importerend land dan zal jouw valuta ten opzichte van het buitenland dalen. Reden: de vraag naar buitenlandse valuta neemt toe.
  Ik geef de waterkanters gelijk die gezegd hebben: waarde wordt bepaald door vraag, aanbod en vertrouwen.
  Een andere gouden regel is dat exportverhogende investeringen uit besparingen gefinancierd moeten worden.
  Kijken wij naar de situatie van Suriname dan komen wij tot de conclusie dat Suriname nog steeds een importerend land is en dat de besparingsquote minimaal is. De vraag naar buitenlandse valuta zal voorlopig hoger zijn dan de vraag naar eigen valuta en de exportstimulerende maatregelen zijn minimaal. Dus: de srd zal vooralsnog in een neerwaartse spiraal terecht komen met alle vervelende gevolgen van dien voor de srd-verdienende Surinamers.
  Let op: dit is een door mij erg vereenvoudigde voorstelling van een zeer gecompliceerd macro-economisch probleem. Het enige voordeel in deze is voor de CBvS. Deze hoeft in de komende tijd niet te intervenieren en kan bij een goudeerlijk beleid haar deviezenpot weer spekken om uiteindelijk de srd weer te stabiliseren.
  Hoeveel tijd de bank nodig heeft om deze deviezenpot tot een aanvaardbaar niveau te vullen hangt natuurlijk af van de verhouding handelsbalans, betalingsbalans, export en deviezen. Ik beschik niet over de macro economische cijfers om dit uit te rekenen, maar het zal mij niet verbazen al wij praten over een periode van 10 tot 20 jaar. De manier om deze periode in te korten hangt natuurlijk af van de inkomende buitenlandse deviezenstroom. Hoe meer deviezen, hoe korter deze periode. Een ding heb ik geleerd en dat is dat de economie zichzelf uiteindelijk herstelt. Je moet dit zien als een knikker in een emmer. De knikker komt in beweging en zal uiteindelijk op een andere plek in de emmer tot stilstand komen.
  Mijn conclusies in deze: in tegenstelling wat de de heer Debipersad beweert zal de SRD voorlopig blijvend dalen en er breken gouden tijden aan voor deviezenspeculanten. Ik zal op dit punt geen gratis adviezen geven.
  De prijzen van de goederen in de winkels zullen navenant steeds hoger worden en de koopkracht van de srd- Surinamers zal in de komende jaren steeds verder afnemen.

  Ik heb alle vertrouwen in de nieuwe governer van de CBvS, maar ik zie de situatie voor de Surinamers voor de komende jaren zeer somber in. Dit alles hebben wij te danken aan het ondoordacht financieel beleid van onze DDB en zijn adviseurs.


  Maak melding

 23. Ben het roerend eens met Henry..Pico weet waarover hij praat. Zijn uitleg is helder en realistisch. Zelfs iemand die geen economie heeft gestudeerd, kan dit verhaal begrijpen en de economische logica er van inzien.
  Verzoek aan Pico: Blijf ons met jouw deskundige postings op de hoogte houden van de ontwikkelingen en eventuele gevolgen van de maatregelen m.b.t. de “vrije val vd SRD”.


  Maak melding

 24. @ Gast x
  Mijn posting was zeker niet bedoeld om een typering te geven van de Surinaamse valutamarkt maar om de optimistische verwachtingen van Debipersad te temperen. Ik wil wel mijn eerder posting verduidelijken.

  Een deel van het aanbod van USD’s en Euro’s is inderdaad afkomstig van toeristen, pensionados en anderen met USD en euro inkomens die SRD’s nodig hebben. Dat aanbod loopt nu voornamelijk via de cambio’s , casino’s en winkeliers
  Maar er is ook een segment in de markt waar de grotere vraag naar en aanbod van USD’s en euro’s samenkomen. Spelers zijn cambio’s en ondernemers waaronder natuurlijk importeurs. Op dit segment doel ik in mijn posting. In mijn analyse wordt dit segment met de dag belangrijker omdat de CBvS en de commerciële banken vrijwel geen valuta meer verkopen, ook niet aan bedrijven. Ik ga er ook van uit(een aanname , geen onderzoek) dat de koers die in dit segment wordt overeengekomen bepalend is voor de USD koers bij de cambio’s en de prijzen in de winkel.

  De CBvS en de commerciële banken moeten natuurlijk iets doen om weer greep te krijgen op de monetaire situatie in het land na de “machtsgreep” van de cambio’s en de Postspaarbank. Het instrument dat ze hiervoor gebruiken is de valutaveiling. Het gaat dan vooral om greep te krijgen of op z’n minst een richtprijs te bepalen voor het segment waarin cambio’s en ondernemers/importeurs de spelers zijn want de koers die daar tot stand komt, bepaald uiteindelijk de prijzen in de winkel en de koers van de SRD op straat.

  Als de veilingen zouden leiden tot het verdwijnen van de parallelle koersen dan hebben ze ook de rol van de cambio’s teruggedrongen omdat dan een deel van de kleine aanbod van USD en euro’s zich naar de commerciële banken verplaatst. Daarom zijn de banken zo enthousiast over de valutaveilingen.

  De realiteit is echter dat de CBvS maar beperkte middelen heeft om valutaveilingen echt tot een succes te maken. Veiling van beperkte hoeveelheden valuta roomt de SRD overliquiditeit niet af en maakt geen indruk op de grote spelers in het cambio circuit omdat er nog voldoende vraag naar USD is buiten de veilingen om. 1 wisselkoers is een utopie.

  Misschien wordt gemikt op een meer psychologisch effect van de veilingen in die zin dat de CBvS laat zien dat ze de touwtjes weer in handen heeft en daadkracht toont om de SRD te stabiliseren. Dat zou het vertrouwen in de CBvS en de SRD moeten herstellen. Dat zie ik ook niet gebeuren omdat er meer mis is in het land dan alleen de waarde van de SRD. De overheidsuitgaven bijvoorbeeld. De valutaveiling is jammer genoeg als losstaande maatregel aangekondigd niet ingebed in een totaal plan van aanpassing van de economie en daarmee schept het ook niet de voorwaarden voor herstel van vertrouwen in de SRD. De roep van velen om een alomvattend aanpassingsplan voor de Surinaamse economie wordt helaas niet beantwoord door de regering


  Maak melding

 25. @ Pico

  De posting is KRISTAL HELDER ! Zelfs een onbetwiste LEEK als ” Chavéz “, op het gebied van Economie die snapt het.

  P.s. ” Rob de GEKKE ” (RobG ), met zijn eeuwige ONZIN , DURFT natuurlijk de posting van ” Pico ” NIET te weerleggen !

  Mijn grootmoeder zou hebben gezegd; ” Boi, now ná man miet’ man ” !!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 26. Economie ie niets voor blaffende honden als Debipersad,maar een wetenschap die gebasseert moet zijn op feiten,Debipersad kent geen feiten,maar alleen sprookjes!


  Maak melding

 27. Pico
  “De Centrale bank zal de aanwezige hoeveelheid dollars tegen een veel te lage prijs moeten verkopen. De kopers zullen natuurlijk afspraken maken over de prijs waar waartegen zij dollars willen kopen. Wie mogen trouwens de geringe hoeveelheid dollars kopen?”

  Voor een “econoom” heb je geen flauw benul van de rol van een Centrale Bank in het bancaire stelsel. Ik krijg ernstig koppijn van je “uitleg”.

  “Ik kom niet met oplossingen, immers ik ben slechts econoom en niet in dienst van de overheid.”

  God zij dank! Je pseudo “deskundigheid” riekt naar weer een lijder aan het Kruger-Dunning effect.


  Maak melding

 28. Gelukkig gaat de wereldeconomie binnenkprt instorten en kunnen we weer ouderwets ruilhandel bedrijven.

  In Nederland hebben ze al de eerste stap gezet. Je kunt rijlessen tegenwordig betalen in natura: seks met de rijschoolinstructeur.


  Maak melding

 29. Morenito,
  niet kies om Pico zo de maat te nemen.
  Van wat hij zegt kan je niet zeggen dat het rammelt aan alle kanten. Zelf vind ik zijn stukken een goeie bijdrage aan de discussie ondanks ingebouwde voorspellingen/ aannames/verwachtingen waarvan de uitkomsten natuurlijk niet gegarandeerd zijn. Het gaat in deze materie ook om (onvoorspelbaar) menselijk gedrag.

  De CB van Sur. zal wel een iets andere rol vervullen in Sur. dan in een hoog ontwikkelde economie. Ooit een valuta veiling ( door CB) in Europa meegemaakt? Ik niet .
  Ooit gehoord van disconto voet in Sur.? Ik niet.
  Ooit gehoord van minister en CB governor ineen?Ik niet .
  In Sur. doet men het op eigen wijze right or wrong. Het is meestal wrong dus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.