Voorzitter Ninsee: ‘Zwarte gemeenschap NL mist leiders’

41

“De zwarte gemeenschap in Nederland mist leiders zoals de Afro-Amerikaanse gemeenschap in De Verenigde Staten die kent. Misschien dat de nieuwe generatie daarvoor zorgt”. Dat zegt Antoin Deul, de nieuwe voorzitter van het slavernijinstituut Ninsee tegen Het Parool. Deul die lang in Chicago woonde zet de lijn voort van zijn voorganger Franc Weerwind, die nu burgemeester van Almere is.

“De discussie over Zwarte Piet heeft een hele nieuwe generatie wakker geschud. Activisten, maar ook bekende zwarte Nederlanders, stappen nu naar voren om hun verhaal te doen over het onderwerp diversiteit. Een van mijn voornemens is om van het Ninsee een platform te maken waar al deze stemmen bij elkaar komen” zegt de in Suriname geboren Deul tegen de krant.

Antoin Deul is in 1964 geboren te Paramaribo. Hij komt uit een gezin van vijf kinderen en toen hij vier was verhuist het hele gezin naar Nederland. Deul studeerde technische scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1998 kreeg hij een droombaan aangeboden in Chicago, USA, om te werken aan internationale water- en energieprojecten voor de industriële- en publieke sector. Na een lange internationale carrière in de watersector is Antoin sinds 2010 terug in Nederland. Momenteel is hij ook actief als bestuurslid voor Externe Partijontwikkeling in het partijbestuur van GroenLinks.

Lees het uitgebreid artikel ‘Slavernijinstituut moet onder nieuwe voorzitter zwart platform worden‘ in Het Parool.(FOTO: Groenlinks)

41 REACTIES

 1. Ik wil een vrouwelijke leider.
  Jullie mannen bakken er niets van.

  Vrouwen bezitten de unieke eigenschap om zich als situationeel leider te profileren; leiding geven is een aangeboren verrijking. (lees gezin draaiende houden).

  Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat hun Empatisch vermogen procentueel groter is dan die van de mannen.

  Genoeg sterke ‘zwarte’ vrouwen in blanda!

  Enne, voordat je commentaar levert, denk aan je eigen mamma!


  Maak melding

 2. Lijkt me de moeite waard om er serieus over na te denken. Ik heb aan de zwarte gemeenschap in Nederland veel te bieden qua kennis, leidinggevende capaciteiten, doorzettingsvermogen, netwerkontwikkeling, etc.

  Ik ga ervan uit dat er ook veel verzet zal zijn tegen mijn eventuele profilering. Reeds nu wordt ik als sympathisant van de NDP, door het slijk gehaald door figuren die mij persoonlijk niet eens kennen. Het lijkt me ook een uitgelezen kans voor Esmerald om zich als vrouw naast de mannen, ook te profileren als kopstuk van onze gemeenschap. Ook als men in Surinaams -politiek-correct-denken verschilt van mening moet men toch samen door een deur kunnen gaan.

  Het Surinaams-politiek-correct-denken is mijn inziens een mutatie van diverse ideeën die verschillende mensen op nahouden over de correcte politiek. Mijn inziens moet dit denken gevrijwaard zijn van het lachwekkende koloniale denken van de adepten.


  Maak melding

 3. RobG zegtdat hij de zwarte gemeenschap veel te bieden heeft ! Zo denkt Antoin ook maar intussen leeft hij lang en gelukkig in white Nederland met al zijn voorzieningen!


  Maak melding

 4. Om een M.L King te zijn,moet je ook de innerlijke beschaving in je hebben.
  Er zijn zwarte leiders zat in de wereld.Maar dan als Mugabe,Laurent Mbagbo,Pierre Nkrunziza.Zelfs onze Obiang mag genoemd worden.
  In Sur.hebben we eentje die zich kleine indiaan noemt.Een ander die droomt van Dubai.Of eentje als Bouva die vrouwen viswijven noemt.
  De leider zit waarschijnlijk nog vele generatie verder.Als het ooit komt.


  Maak melding

 5. word een beetje moe van dat gezever over zwart en andere kleuren.
  we hebben geen behoefte aan een zwarte leider in wit nederland.
  laat er eerst maar een goede kundige leider komen in Afrika.
  nederland is voor de nederlanders .
  en die hebben al een leider, ook voor de zwarten ,gelen roden, groenen en zelfs de paarse mensen.
  in Amerika hebben ze zwarte leiders nodig omdat er een vorm van segregatie mixed met racisme heerst.
  Amerika is een uniek land dat behoefte heeft aan van alles en op de eerste plaats acceptatie van de niet witte mensen.

  mijn favoriete zwarte leider was joop den uyl.
  van buiten wit van binnen zwart.


  Maak melding

 6. Zo iemand heeft Suriname nodig,die zinnige dingen zegt,en niet de hele tijd lopen te schelden op een gekozen president,die bezig is het volk te prepareren voor de toekomst.men zal straks ook tegen deze Slimme Surinamer gaan lopen schelden !


  Maak melding

 7. Er komt liever nog een wereld
  deel erbij namenlijk de zwarte wereld met als president Antoin en vice president Zunder.
  Net een droom die wekelijkheid wordt…de rest van de werelddelen zonder een zwarte,,,,echt een paradijs…heerlijk..een wens die in vervulling gaat…het werd tijd….


  Maak melding

 8. AMSTERDAM – Hun ouders gingen in de grote steden wonen toen die in de jaren zeventig naar Nederland verhuisden. Maar de tweede generatie Surinamers in Nederland trekt tegenwoordig verder en gaat wonen in de voorsteden. Ze gaan in plaatsen als Almere, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Diemen, Rijswijk en Zoetermeer wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  De tweede generatie Surinamers is goed opgeleid en heeft thuis al Nederlands geleerd. “Qua werk doen ze het beter dan andere immigranten. Bovendien trouwen ze vaker met autochtonen. Ze zijn meer doorsnee. En dan zie je dat ze in een nieuwe wijk een huis gaan huren of kopen en daar een gezin stichten”, zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam.

  Nederland telt ongeveer 350.000 Surinamers. Iets meer dan de helft is hier naartoe verhuisd, iets minder dan de helft is hier geboren. Over drie jaar zijn de verhoudingen andersom.

  ===========================================

  Nogmaals de Surinamers in Nederland zijn prima geïntegreerd. Deze mensen denken niet in termen van zwart en wit. Adviseer Antoin Deul te emigreren naar Suriname. Deze man is een onruststoker.


  Maak melding

 9. Best RobG

  Als u denkt door het slijk gehaald te worden vanwege NDP sympathie zit u er naast.

  U wordt weersproken omdat u niet consistent met de feiten omgaat, dingen die krom zijn vanwege uw voorkeur recht probeert te praten en omdat u nooit echt ingaat op informatie die de vermeende successen van de regeringen Bouterse duidelijk maken of het falen nog duidelijker maken.

  Er zal tzt door de oppositie met verstandige NDPers samengewerkt moeten worden. Die zijn er en ik vermoed zelfs dat u daar een van zou kunnen zijn indien u zich minder blind van vertrouwen opstelt achter een aantal fossielen van de NDP.

  Samenwerken zal noodzakelijk zijn om echte nieuwe politiek te kunnen maken en de overlopers en opportunisten (om een paar te noemen: Abdoel, Misiekaba, Brunswijk, Somohardjo, R. Sapoen, Doekhie, Gajadien, Simons, Hooghart, Pokie, Belfort en nog heel wat aan beide zijden) een keer langs de zijlijn te plaatsten en ooit meer terug te laten komen..


  Maak melding

 10. @Damsco
  Hahahaaaaaaaaa….hij moet in Suriname komen wonen en zich eerst als een Surinamer gedragen ,vervolgens de noden en snoden,de pijn en verdriet voelen die een surinamer voelt met je lijder als hoofd.
  Hij moet zijn hoofdkwartier niet in Nedeland hebben maar in Suriname de geschikste laats voor zjn beweging,de originele plaats waar hij wezen moet!Wedden dat hij niet meer te vinden zal zijn !??


  Maak melding

 11. RobG
  LOL.Je motivatie voor de rol.
  Trolschaal +1 (Je flikt het iedere keer toch maar weer)

  Esmerald
  Jullie mannen bakken er niets van.
  Kijk. Zo maak je geen vrienden. Ik ben een feminist maar dit soort geladen uitspraken maken je niet meteen geliefd of populair. Je zult helaas toch vaak moeten samenwerken en onderhandelen met ons mannen.

  V.w.b Antoin, ach hij heeft als nieuwe leider wat reuring te brengen, en om wat aandacht te generen dus gooit hij er maar weer een dooddoener tegenaan.en is hij ondertussen in de rol van de Hollandse President Barack H. Obama gekropen. Kan ook niet anders want hij heeft in ChiTown gewoond in de periode vanaf Barack een junior senator van Chicago was, en zich in 2007 dramatisch kandidaat stelde voor het presidentschap van de VS.

  Antoin behoort tot de elite van Groen Links en iedereen weet dat GL leden allemaal tot de hogere middenklasse in NL behoren. Zij zijn het die automerken als Prius en Tesla rijden, Apple alles hebben en drie avonden in de week uit eten of naar de film te gaan.

  Hij is een duurzaamheids- manager dus kan hij naast deze symbolische functie denk ik ook pro bono in Suriname water projecten adviseren.


  Maak melding

 12. RobG
  “Ik heb aan de zwarte gemeenschap in Nederland veel te bieden qua kennis, leidinggevende capaciteiten, doorzettingsvermogen, netwerkontwikkeling, etc.”

  Dit is een sterk staaltje trolschap. LOL!


  Maak melding

 13. Er is een grote groep zwarte leiders wereldwijd die een reeds eeuwen bestaand stigma in stand houden Door hun gedrag en mismanagement. Die groep verpest het voor de rest, waardoor het vooroordeel over zwarte mensen alleen maar negatiever wordt. Er zijn heel erg veel slimme, hardwerkende en integere zwarte mensen met zeer goede leidinggevende kwaliteiten. Feit is dat het nog steeds heel moeilijk is om de gevestigde orde( de witte medemens) op bepaalde gebieden te evenaren of voorbij te streven. Sommige maatschappijen zijn zodanig ingericht dat dit een haast onmogelijke opgave is. Op het gebied van sport en entertainment is dit wel gelukt..President Obama( hoewel halfbloed) en zijn vrouw zijn het ultieme voorbeeld dat zwarte mensen het Allerhoogste op politiek bestuurlijk gebied kunnen bereiken.Oprah Winfrey heeft aangetoond dat ook voor een zwarte vrouw de sky the limit kan zijn. Wij-De zwarte mensen- en dan vooral de Surinaamse zwarte mensen, moeten minder praten en meer breien. Nagenoeg alle grote bevolkingsgroepen in Suriname zijn de zwarte/creoolse Surinamers zowel op intellectueel als op zakelijk en bestuurlijk gebied voorbij gestreefd. De marrongemeenschap maakt een inhaaldag en over 10 jaar is die gemeenschap misschien verder dan de “fotonegre”..De komiek Chris Rock zegt het treffend: ” I LOVE BLACK PEOPLE, BUT I HATE NIGGERS. Ex president Venetiaan, Henk Arron en Jopie Pengel behoren tot de black People..BOUTERSE, Remy Pollack , Brunswijk, Hooghart en Limbo behoren tot de NIGGERS!!!!


  Maak melding

 14. Ben het geheel eens met deze meneer: inderdaad heeft de Surinaamse gemeenschap in NL een leider nodig, bij voorkeur een leider die verbindend optreedt.


  Maak melding

 15. @Jacobus”om een M.L.King te zijn moet je ook de beschaving in je hebben”de zwarte -diaspora mensen missen inderdaad een integere,respectvolle spokemans en naaste medewerkers als voorbeeld Marcus Garvey en Martin L. King om de verdrukten in de onderlaag van de piramide te stimuleren,mobiliseren en bewust te maken en om hun economische bedrijvenheid te ontwikkelen en vergroten als tijdens Black Wall Street inplaats van in armoede,luiheid,afhankelijkheid te leven terwijl ze de grootste consument in de economie zijn @basmatie” laat er eerst maar een goede kundige leider komen in Afrika” met de tijd zal, door bewustzijn onder de jongeren (studenten) te vergroten en kiezen zullen voor ééndracht van alle landen en 1 President voor de Verenigde Staten van Afrika als Continent zijn met integere leiders en naaste medewerkers als voorbeeld P. Lumumba en Kwame Ngukruma en Nelson Mandela en de mensenrechten voor iedereen respecteren ( UBUNTU )en alle grondstoffen en mineralen , fauna en flora,bloedsafarie’s en de longen van de Aarde zal beschermen voor de toekomstige generaties, maar uit moet kijken voor arrogantie en geldzucht,verleidingen van corruptie en verdeel en heers van kapitaalkrachtige van buitenaf. ” AFRIKA, DE REUS DIE SLAAPT TOT DAT HIJ ONTWAAKT ” Marcus Garvey.


  Maak melding

 16. Heeft de voorzitter van Ninsee zich dan niet eerst afgevraagd of de zwarte gemeenschap in NL überhaupt wel leiders zou willen? En wiens stem deze leiders zouden moeten verwoorden?
  Ik kan me niet voorstellen dat de zwarte gemeenschap in NL zich vertegenwoordigd voelde door het groepje dat onlangs een boek verbrandde op de Dam, omdat het woordje ‘neger’ daarin voorkwam.
  Dat zijn ze voor mij in ieder geval niet!


  Maak melding

 17. Tante Bep, er zijn duizenden hoog opgeleide Afro Surinamers in Nederland. Die kunnen wel naar Suriname emigreren, maar dan krijgen jullie een koekje van eigen deeg. Hun posities zullen ingenomen worden door duizenden stille ISIS figuren uit het Midden Oosten. Er komen nu al miljoenen deze kant op. Nederland zal dan nog sneller een Islamistische staat worden. Je dochters en kleindochters zullen ook eerder in een boerka rondlopen.


  Maak melding

 18. Damsco heeft Suriname momenteel een gekozen president die bezig is het volk te bedriegen, te misleiden, te beroven, te kijk te zetten voor de wereld, uit te knijpen, als persoonlijke schild te gebruiken. . . .
  Dat heb je goed gezegd hoor.
  Erg scherp van jou.


  Maak melding

 19. Een leider van wat en waarom en waarvoor, dat werkt alleen maar meer polarisatie in de hand, en moet Basmatie volledig gelijk geven, en dat er dan een egocentrische charlatan met hoogmoedswaanzin hier in dit topic zich wel beschikbaar wil stellen verbaast me niets, maar die kan met zijn volgens hem heldere economische inzichten zich beter beschikbaar stellen bij zijn afgod DDB, of zou dit sinjeur te schijterig zijn dat wanneer er wel stront aan de knikker komt in Su hij dan ook in de vuurlinie komt te staan


  Maak melding

 20. Wat moeten we met een zwarte ( leider) in Ned: ?
  Beginnen jullie maar jullie eigen ( Lijder) daar in Su te vervangen stelt Rob G als kandidaat, info Henk Molenaar.
  Wij hebben hier in Ptata al een goede Zwarte leider en dat is G.Wilders. Voorlopig komen al zijn voorspellingen eruit, b.v. met het asiel zoeker beleid en nog veel meer !

  Jacko


  Maak melding

 21. De belangrijkheid van het karakter van de president
  Peggy Noonan,(Wall Street Journal columnist, author, and peerless presidential speechwriter)
  Een president hoeft niet academis brilliant te zijn,maar je kan geen moed,fatsoen/welgemanierdheid/onberispelijkheid kopen.Ook kan je geen sterke moraaleid huren.Een president moet deze eigenschappen bezitten.
  Betrouwbaar zijn,zelfbeheersing,respect voor anderen tonen,bereidheid om verantwoordelijkheid te accepteren.
  1.De president moet geliefd zijn in deze media tijdperk; moet vriendelijk en emoticioneel dicht bij de mensen staan.
  2.Moraal leiderschap bezitten, een rolmodel en inspiratiebron voor mensen zijn, en overheidsambtenaren.
  3.Van de president wordt verwacht dat deze zich als een staatsman gedraagd en boven politiekespelletjes staat.Een effectieve overheidsbeleid voeren.De president moet ervoor zorgen dat het overheidsapparaat effectief functioneerd in het nationaal belang.
  Je kan deze eigenschappen niet pas gaan huren terwijl je al de baan van president uitvoerd.
  Zonder deze overheidsapparaat effectievetijd zijn het alleen maar dromen.

  Het gezin Bouterse keerde op 11 november 1975 terug naar Suriname, vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname die op 25 november van dat jaar werd uitgeroepen. Bouterse zou gaan helpen met de opbouw van het Nationaal Leger van Suriname. Bouterse werkte als commandant op het militaire opleidingskamp te Zanderij. Vervolgens werd hij in 1979 door sergeant Roy Horb gevraagd om de toen pas opgerichte Bond voor Militair Kader (Bomika), een vakbond voor militairen, te leiden. Bouterse aanvaardde dit verzoek en werd voorzitter van Bomika.
  De wijze waarop het kabinet van Henck Arron Suriname bestuurde (een verslechterende economie die leidde tot hoge werkloosheid), zorgde voor toenemende ontevredenheid onder grote delen van het Surinaamse volk. Vanwege deze ontevredenheid besloot premier Arron de verkiezingen te vervroegen naar 27 maart 1980 (anderhalf jaar eerder dan gepland).
  Binnen de context van de bovenomschreven situatie pleegden zestien sergeanten onder leiding van Bouterse en Roy Horb op 25 februari 1980 (één maand voor de vervroegde verkiezingen) een staatsgreep waarbij de regering Arron werd afgezet. Deze staatsgreep kwam bekend te staan als de Sergeantencoup. De militairen creëerden de Nationale Militaire Raad (NMR) en Bouterse werd de voorzitter hiervan. De NMR eigende zich de regering van het land toe en Bouterse functioneerde als de facto leider van Suriname.

  De Sergeantencoup was het begin van de dictatuur in Suriname die tot 1988 zou duren. Eind oktober 1982 bezocht Maurice Rupert Bishop het militaire regime van Desi Bouterse in Suriname. Het bezoek werd door de Surinaamse vakbonden gesaboteerd. Bishop was woedend en vond Bouterse veel te soft. Ruim een maand later vonden in Suriname de Decembermoorden plaats, waarbij onder meer vakbondsleider Cyrill Daal werd omgebracht.Deze periode werd gekenmerkt door hevige censuur en gebrek aan persvrijheid (er was een verbod op de verschijning van een aantal dagbladen en een verbod van uitzending van verschillende radio- en televisiestations), het aanwezig zijn van een avondklok, beperking van het recht van vergadering en een verbod op politieke partijen (dit verbod was bovendien discriminatoir, want alleen de PALU mocht haar politieke activiteiten ontplooien), het regelmatig schenden van mensenrechten (met als dieptepunten: de Decembermoorden en Moiwana slachting) en het zonder vorm van proces martelen en executeren van burgers die beschuldigd werden van plundering, het verstoren van de openbare orde, het ondermijnen van de staatsveiligheid en andere vormen van criminaliteit. Na de Decembermoorden (1982) werd ook de universiteit van Suriname gesloten. Vanwege het slecht economisch beleid en de isolatie van Suriname was er tijdens de dictatuur ook een grote schaarste aan eerste levensgoederen en een voortdurend toenemende inflatie.

  25 februari nationale feestdag
  Nadat Bouterse in augustus 2010 president van Suriname werd, maakte hij 25 februari, om de coup (die hij zelf de “revolutie” noemt) te herdenken, tot een nationale feestdag.Op 24 februari 2011 eerde president Bouterse de negen nog levende Surinamers die op 25 februari 1980 samen met hem de Sergeantencoup pleegden met de hoogste Surinaamse onderscheiding, het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster.


  Maak melding

 22. Als waterkant uit de lucht gaat pleegt Ray beslist zelfmoord want dan heeft hij niks meer. En aangezien het in zijn genen zit zal zelfmoord plegen geen probleem voor hem zijn. Maar ach, het kan ook niet anders, het is zijn lust en zijn leven om zich te verschuilen achter zijn laptop om op de afro -surinamers af te geven. Ik zal geen zwarte zeggen, want ik durf te wedden, dat deze zielepoot een zwarte versie is van de groep waartoe hij behoort.


  Maak melding

 23. @Printa ” Waarom zijn er geen creoolse supermarkten in Suriname “omdat wij het niet van huis uit hebben meegekregen en wij ook niet samenwerken, Google eens Black Wall street ,hoe het wel kan / moet zonder bemoeienis van buitenaf.


  Maak melding

 24. Printa

  @Jiyani, gemeenschap is niet alleen een familieband. Waarom zijn er geen creoolse supermarkten in Suriname ? Denk daar maar eens over na.

  Printa stel dat het bovenstaande mijn reactie zou zijn geweest, dan was ik geheid voor een racist uitgemaakt.

  Voor mij is een gemeenschap niet alleen de familieband, maar mensen die gemeenschappelijke kenmerken en belangen hebben.
  Maar ook zonder gemeenschappelijke kenmerken kunnen mensen een gemeenschap zijn en vormen.

  Goed voorbeeld zou zijn wanneer alle Surinamers zowel in Suriname, als in Nederland of elders waar zij ook
  wonen samen voor hun belangen zouden opkomen/vechten.

  Helaas kunnen Surinamers dat niet. Creolen doen hun dingen apart, hindustanen, javanen enz. idem dito.

  Erger is dat dat zelfs mensen met dezelfde kenmerken geen gemeenschap kunnen vormen, omdat dan de persoonlijke belangen belangrijker worden geacht.
  De mens is een raar soort wezen.
  Wat dat betreft mogen ze een voorbeeld aan de tijger en de geit in Rusland die hoewel ze totaal niet aan elkaar verwant zijn, vrienden zijn geworden.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4197195/2015/11/28/Geit-wordt-vriendjes-met-tijger-en-pikt-zijn-bed-in.dhtml


  Maak melding

 25. @ Webmaster,

  Waarom moet mijn reactie eerst goedgekeurd worden en waarop is die goedkeuring gebaseerd?
  Heb ik Printa uitgescholden, ben ik racistisch bezig?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.