Heli’s, boten, schoolboeken of: hoe Suriname geld uitgeeft

23

PARAMARIBO, 8 feb – Suriname heeft een bestedingsprobleem, dat dwars door regeringen heen loopt. “Geld is niet het probleem, het probleem is geld”, placht Henck Arron te zeggen. Het is een probleem dat bepaald niet kan worden afgedaan als nietszeggend. Wie echt om het land geeft, moet zich zorgen maken, grote zorgen.

Anders dan menig ander land dat worstelt met ontwikkeling, beschikt Suriname over stevig wat financiële bronnen. Het hoeft dan niet altijd baar en eigen geld te zijn. Hoewel, door de jaren heen is daarvan flink wat binnengehaald. En dan wordt nog niet gesproken over de ontwikkelingshulp van Nederland. De goodwill van andere landen, ‘grotere broers’, doet ook een aardige duit in de zak. Neem nou India.

India bood tijdens Venetiaan vijftien miljoen dollar aan. Een kredietlijn die India uiteraard voordeel oplevert, welke ontwikkelingshulp doet dat niet? De kunst is als ontvanger zien hoe je het uitbuit. Suriname nam er nutteloze legerhelikopters voor. Voor vijftien miljoen euro’s zijn Franse kustwachtboten gekocht, nutteloos. Vijftig miljoen eigen euro’s voor schoolboeken, nooit gebruikt. Waar ligt de onderontwikkeling dan aan?

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. De onderontwikkeling ligt aan de personen die zelf geen ontwikkeling hebben, en het hier voor het zeggen hebben, zoals Bouterse en zijn fossielen adviseurs, hun hersencellen zijn al een tijdje afgestorven, en lijken eerder schijndood te zijn.


  Maak melding

 2. Als je dit artikel leest en je ziet wat er in het verleden allemaal mis is gegaan en wat er nu misgaat, ontkom je niet aan de conclusie, dat wij zo ongeveer alles verkeerd doen.
  Waarschijnlijk ligt dat in onze volksaard.
  We schelden op alles en iedereen, maar zijn zelf niet in staat om de hand in eigen boezem te te steken.
  Iedereen heeft het (internationaal) bij het verkeerde eind en alleen wij doen het goed in onze ogen.
  Bullshit natuurlijk.
  Ergens in de toekomst moet er toch een tijd komen, dat we de goede keuzes maken, althans, ik hoop dat nog mee te mogen maken.


  Maak melding

 3. De lijders van heden in Suriname hebben geen hersenen en als ze dat toch hebben weten ze die niet te gebruiken. Hun hersenen maakt een periode mee van winterslaap. deze lijders van heden hebben slapende hersenen’
  Aan het volk wordt niet gedacht. Voor de lijders is het ..IK EN IK….


  Maak melding

 4. -Het is in en in triest wat er in Suriname gebeurd.

  @Cochise, je hebt gelijk.

  -Ik zou graag een daadkrachtige president willen en niet die slappe XXX Bouterse die zich nu president noemt.
  Dagelijks, wekelijks lees je over die berovingen zonder respect naar de ander toe.

  -Hoeveel mensen lopen niet rond met dure auto’s, woningen, kleren, sieraden en vertellen dat zij het van de familie hebben gekregen???? Crimineel gedrag en op hun oude dagen moet men medelijden met deze gasten hebben.

  Wat een toestand, maar ja, Bouterse en Brunswijk geven het goede voorbeeld.


  Maak melding

 5. ‘Daadkracht’ willen tonen zonder weloverwogen beleid en planning, leidt helaas tot slechte keuzes en verspilling. In Suriname is men te vaak geneigd anderen te willen imponeren, dingen doen ‘foe sma ai’.
  Jammer genoeg komt dit soort gedrag in de hele samenleving en op alle niveaus voor….


  Maak melding

 6. LOL. Wie heeft deze nonsens geschreven? Plaats je naam en bijlijn als je iets publiceert ajb. Je stukje rammelt aan alle kanten en je laat je onwetendheid de vrije loop.

  twee aspecten:
  “En dan wordt nog niet gesproken over de ontwikkelingshulp van Nederland”

  Ik heb natuurlijk geen idee wanneer je bent geboren maar die ontwikkelingshulp van Nederland is al decennia geleden opgehouden.

  “De goodwill van andere landen, ‘grotere broers’, doet ook een aardige duit in de zak. Neem nou India.”

  India krijgt alleen al van de OECD US$451.2MM jaarlijks aan ontwikkelingshulp en daar zijn de andere donors nog niet eens inbegrepen. De Indiase ecconomie groeit 7% p/j en heeft inmiddels de status van midden inkomen bereikt, maar het is nog steeds de plek waar 1/3 van alle armen ter wereld wonen en waar een kleine 300MM mensen leven van niet eer dan $1,25 per dag. Circa. 40% van alle ondervoede kinderen op de wereld wonen in India.

  Wie weet kwam de schamele kredietlijn van US$15MM niet met strikte voorwaarden om voor een bepaald percentage Suriname te verplichtten om inferieure in India geproduceerde helikopters te kopen?

  Tenslotte raak ik je kwijt in de “15MM Euro” voor “nutteloze boten en “50MMEuro” voor schoolboeken die nooit zijn gekocht?

  Sorry, maar het kan niet anders dan dat je niet goed genoeg bent om een (seriueze) economische column te schrijven. Neem dit niet al te persoonlijk maar je schrijft erbarmelijk slecht, en het resultaat is leesbaar treurig.

  Probeer in het vervolg taalkundig wat meer moeite te doen en je beweringen te onderbouwen met feiten i.p.v aannames en horen zeggen. Met boekjes als “Zelf schrijver worden” van Gerard Reve en “Taal is zeg maar mijn ding” van Paulien Cornelisse kom je al een eind. Succes.


  Maak melding

 7. De €15.000.000 aan schoolboeken is geen weggegooid geld. Er is niks mis met kennis, kennis en overdracht. Het probleem ligt bij de uitvoerders, dus met name bij de onderwijsgevenden op de scholen die deze boeken moeten gebruiken. Het is bekend dat onderwijsgevenden in Suriname bang zijn, een aversie hebben voor modernisering van het onderwijs.

  Het lesmateriaal uit Nederland is competentiegericht. Veel Surinaamse leerkrachten hebben grote moeite met competentiegericht onderwijs. Competentiegericht onderwijs houdt tevens in dat de leerkracht,de procesbegeleider zich ook goed voorbereid op de lesstof. Het leerproces wordt dynamisch. Leerlingen doen kennis op en gaan vragen stellen. De leerkracht moet voorbereid zijn om deze vragen goed te beantwoorden.

  Bij het maken van reken en wiskunde opdrachten zal de docent zelfs eerst de opdrachten moeten maken omdat in het antwoordenboek s vaak alleen het antwoord vermeld staat en de uitwerking niet. De uitwerking moet de docent zelf maken omdat hij competent moet zijn om dat te kunnen. Veel Surinaamse leerkrachten hebben grote moeite hiermee omdat ze gewend zijn de antwoorden en de uitwerking uit antwoorden boeken te halen.Met veel herrie en bombarie probeert men dan de schuld te schuiven in de voeten van de regering, terwijl de onderwijsgevenden kennis tekort komen.

  Laat het duidelijk zijn dat niet alle leerkrachten moeite hebben met het competentiegericht onderwijs.Alleen de schreeuwers hebben het grootste woord, vooral als de oppositie komt meekijken, en dan wekken ze de indruk dat ze namens een meerderheid praten.


  Maak melding

 8. @Cochise.

  We the willing , let by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. We have done so much for so long with so little. We are now qualified to do anything with nothing. (moeder Theresia)

  Er zijn wel capabele mensen die van Suriname een geweldig land kunnen maken, maar die staan jammer genoeg aan de kant. In Suriname gaat het niet om het kennen en kunnen, maar om de populariteit. Al kan je geen moer, als je populair bent mag je president worden.


  Maak melding

 9. @RobG

  “De €15.000.000 aan schoolboeken is geen weggegooid geld.”

  Natuurlijk wel als de boeken om welke reden dan ook niet gebruikt worden.
  De taskforce onderwijs vernieuwing ging dictatoriaal om het onderwijsveld en heeft methodes willen introduceren zonder draagkracht. Wie fout is doet er niet toe. Gegeven is dat Jozefzoon zoveel weerstand heeft gecreëerd dat de boeken in containers liggen te rotten.

  Ik ken de man een beetje en weet dat het een klein dictatortje en manipulatortje is die niet meer van deze tijd is.

  Boeken in containers in Suriname verliezen heel snel hun waarde.


  Maak melding

 10. @rob g .
  blz 1 nieuw gekocht lesboek.
  doe de computer en bijbehorend scherm aan dmv het indrukken van de aan of uit knop.
  wacht tot de computer opgestart is en u het start scherm ziet.
  open een nieuw tabblad door ctrl +t in te drukken .
  oh wacht even jullie hebben geen computer ?
  wat moet je dan met die lesboeken ?
  15.000.000 weg gegooid


  Maak melding

 11. Best RobG,

  Zolang die schoolboeken nog in de containers liggen … is die €15.000.000 wel weggegooid geld, immers ze worden niet gebruikt.

  En daarbij kan je dan de docenten niet de schuld in de schoenen gaan schuiven … maar is het de projectleider die moet weten hoe het surinaamse onderwijs in elkaar steekt.

  Ja, als je jezelf daarover niet geïnformeerd hebt en geen goed onderzoek hebt gedaan naar de behoeften en inzetbaarheid van de docenten … dan kan je wel materiaal aanschaffen maar kan er verder helemaal niets mee. Dit omdat er verder geen uitvoering aan gegeven kan worden …

  Typerend voor een Ontwikkelingsland, je kan van alles en nog wat aanschaffen maar vervolgens kan je het na een paar jaar op de vuilstort gooien want er wordt er helemaal niets mee gedaan. Er is geen opvolging, omdat er verder geen beleid is en één man roept wat en denkt dat dat zijn woord niet zonder resultaat tot hem zal terugkeren.

  Dit is op alle niveau’s in Suriname het geval …


  Maak melding

 12. Het verkeerde bestedingspatroon komt doordat men nutteloze dingens heeft aangeschaft zoals die helikopters uit India en die Kustwachtboten uit Frankrijk en die schoolboeken uit Holland.

  Beter had men helikopters en kustwachtboten en boeken uit Afrika gekocht. Afrikaanse helicopters vliegen op 1 liter brandstof 1000 km heen en terug. Afrikaanse kustwachtboten zijn met de allernieuwste bananenchips computertechnologie uitgevoerd. Afrikaanse schoolboeken zijn de door intelligente afrikanen geschreven en gedrukt.


  Maak melding

 13. Jojo,James en Basmati, in een proces van organisatie verandering zal er altijd sprake zijn van verzet van individuen en/of groepen. Sommige werknemers zullen altijd grote moeite hebben met de veranderingen.Het vertrouwde moeten ze laten gaan voor het nieuwe en daar hebben ze grote moeite mee. Dit verschijnsel zie je ook in de Surinaamse politiek bij de politici die vastgeroest zitten op hun plek.Het maakt ze onzeker, ergo ze krijgen het gevoel dat hun waardigheid/ego wordt aangetast.

  Het is daarom een leuke klus voor een organisatiedeskundige om dit soort veranderingsprocessen te begeleiden. Als verzetsmiddel zullen de contra’s het wapen van de demonisering van het nieuwe toepassen. Ze zullen ook fysiek verzet plegen, het een en ander saboteren om de veranderingen, de vernieuwing tegen te houden. Ook het demoniseren van het nieuwe is bij hen een favoriete recept.Ze kunnen in dit concreet geval ook rekenen op steun van de anti regerings colonnes.

  Ik denk niet dat de hele voorraad boeken onbruikbaar zal zijn voor het Surinaams onderwijs. M.n. de computerboeken kunnen het verschil maken met de scholen in de regio van Suriname.Suriname moet vooruit en het onderwijs mag en kan niet achterblijven.


  Maak melding

 14. Ik snap dat bepaalde mensen het falen van Desie Bouterse en zijn clan steeds weer proberen te schuiven in de schoenen van dhr Venitiaan. Dhr Venitiaan regeert Suriname allang niet meer, toen hij afscheid nam in 2010 was er financieel en economisch geen vuil aam de lucht. De Surinaamse huishouding werd gezond overgedragen. De huidige rovers die nu weer aan de macht zijn die gaven geld als water uit en wekelijks grote feesten met gratis eten in ocer. De dievengilde ging maandelijks met vol gecharteerd vliegtuig bijna overral naar toe. In vijfjaar tijd heeft deze roversbende meer landen aangedaan dan Venitiaan in tienjaar.
  Telting verdiende tijdens Venitiaan slechts 15.000,- SRD terwijl Boefdraad onder Bouterse 80.000,- SRD verdient om maar te zwijgen over al die officiële en onofficiële adviseurs.
  Zolang wij als Surinamers de dingen en met name de gemaakte fouten niet zien zoals ze zijn en die kritisch aan de kaak stellen met consequenstie voor zij die fout zijn zal het nooit goed gaan in ons land.
  Dhr Venitiaan heeft Suriname niet failliet gemaakt – hij heeft in tegendeel voor het eerst voor welvaart en welzijn gezorgd – het is de rover Bouterse die dat deed maar toch wordt Venitiaan’s naam in een slecht daglicht geplaatst.
  Venetiaan heeft bewezen goed om te kunnen gaan met s’lands financiën maar had de grondwet ook hoog in het vaandel, deze competenties heeft de rover Bouterse niet en dit is al voor de 3e keer feit.
  Bouterse was niet geschikt, heeft het morele gezag niet en is de grootste rovers van s’lands financiën en goudreserves.
  Met Suriname zal het nooit goed gaan met Bouterse als president.
  Laten wij dit eerlijk en duidelijk met z’n allen tegen deze charlatan zeggen.
  Men kan het oneens zijn met deze feiten maar deze zijn echt al ruim 35 jaar waar.


  Maak melding

 15. Beste robG

  “Ik denk niet dat de hele voorraad boeken onbruikbaar zal zijn voor het Surinaams onderwijs. ”

  Dit is weer een voorbeeld dat u de feiten niet tot u neemt. U denkt een eigen waarheid bij elkaar.
  Hoe vaak is er niet geschreven dat geen boeken naar de Scholen gegaan zijn, dat ze nog op de haven staan en dat er zelfs geen geld is om ze te kunnen inklaren.

  Dit vele jaren na dat de taskforce onderwijs vernieuwing zonder enige evaluatie is verdwenen.


  Maak melding

 16. Jojo,

  De herrie over de boeken wekt de indruk alsof in de boeken nog steeds staat geschreven dat de Rijn ons land bij Lobith binnenkomt. Mijn uitgangspunt is dat alle boeken die de regering in Nederland heeft gekocht bruikbaar zijn in Suriname. Waarom kan het wel op Curaçao en waarom niet in Suriname? Het ligt mijn inziens eerder aan de onwil van bepaalde figuren in Suriname om deze boeken te gebruiken. Trouwens Lobith is een leuk dorpje. Ik was er toevallig zaterdag jongstleden. Het is een aanrader om toch even te gaan kijken waar Lobith is.

  Afro,

  Jouw lofzang voor Venetiaan moet je beoefenen in de badkamer en onder de douche. Het slaat nergens op.Ook gij zal zich moeten neerleggen bij het falen van Venetiaan. Kijk, we zijn niet dom of ons achterhoofd gevallen. Wij hebben leren rekenen en schrijven. Wij hebben toegang tot vele informatiebronnen over de geldstromen onder Venetiaan. Venetiaan had volop geld uit de verdragsmiddelen tot zijn beschikking en tevens kon hij putten uit diverse EU financiële bronnen. Met de zovele geldstromen die hij tot zijn beschikking had uit Nederland en EU fondsen kon Venetiaan in 10 jaren tijd niet eens 10 volkswoningen bouwen. Wat een looser, wat een flop.


  Maak melding

 17. “Afro,
  Jouw lofzang voor Venetiaan moet je beoefenen in de badkamer en onder de douche. Het slaat nergens op.Ook gij zal zich moeten neerleggen bij het falen van Venetiaan. Kijk, we zijn niet dom of ons achterhoofd gevallen. Wij hebben leren rekenen en schrijven. Wij hebben toegang tot vele informatiebronnen over de geldstromen onder Venetiaan. Venetiaan had volop geld uit de verdragsmiddelen tot zijn beschikking en tevens kon hij putten uit diverse EU financiële bronnen. Met de zovele geldstromen die hij tot zijn beschikking had uit Nederland en EU fondsen kon Venetiaan in 10 jaren tijd niet eens 10 volkswoningen bouwen. Wat een looser, wat een flop.”

  Het gaat vele, vele, vele male beter onder de huidige Volks President D.D.B……I rest my case


  Maak melding

 18. Het is niet alleen de schuld van de regering maar de mensen die op deze regering gestemd heeft. Het Volk dus.

  En de stree liebie van velen. Wat een ander heeft moet ik beter hebben. De manier van geld uitgeven moet mentaal anders worden voor wat betreft het hele volk.

  Waarom 5 auto’s op je erf als je maar 1 nodig heb, simpel voorbeeld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.