Suriname ontkoppelt eigen dollar van US dollar

72

Suriname ontkoppelt zijn dollar van de Amerikaanse dollar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft dat in een persbericht aangekondigd meldt de NOS. De Surinaamse munt (SRD) was aan de Amerikaanse dollar gekoppeld omdat veel geïmporteerde goederen worden betaald met de Amerikaanse valuta. De koppeling voorkwam plotselinge prijsschommelingen voor de Surinaamse consument.

Surinaamse consumenten betalen hun producten met Surinaams geld, maar de handelaren moeten de SRD’s omwisselen in Amerikaanse dollars om de goederen in te kunnen kopen. Het geld wisselen ze bij de banken, die op hun beurt hun dollars inkopen bij de Centrale Bank. Hoewel het hem op dit moment nog niet helemaal duidelijk is hoe het systeem na de ontkoppeling gaat werken, reageert voorzitter Waddy Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) tegenover de NOS voorzichtig positief.

Sowma: “Op dit moment wordt de koers vooral bepaald door de vraag naar de Amerikaanse dollar op de zwarte markt. De grote vraag doet de prijs ervan stijgen en daardoor daalt de waarde van de SRD.” Sowma verwacht dat de ‘wild-west-koers’ nu gaat verdwijnen. “Er komt waarschijnlijk meer monetaire stabiliteit waardoor de prijzen niet nog meer gaan stijgen. In elk geval wordt het met deze maatregel beter dan dat het nu is”, zegt de VES-voorzitter tegen de NOS.

Bekijk ook:


72 REACTIES

 1. Qoute:

  Hoewel het hem op dit moment nog niet helemaal duidelijk is hoe het systeem na de ontkoppeling gaat werken, reageert voorzitter Waddy Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) tegenover de NOS voorzichtig positief.

  Als ik dit zo lees weet, VREES IK MET GROTE VREZE dat dit de zoveelste poging is om de DESASTREUZE FINANCIËLE SITUATIE het hoofd te bieden:

  ALLES WORDT NU UIT DE KAST GEHAALD OM HET TIJ TE KEREN ZONDER EEN GEDEGEN STUDIE VOORAF!!!

  Suriname gaat zeer angstige tijden tegemoet moet ik vaststellen. Je moet volgens mij toch weten wat de EFFECTEN hiervan zullen zijn. Het lijkt wel God Zegen De Greep!!


  Maak melding

 2. Hoe kan je stellen dat het hoe-dan-ook beter wordt, als je niet weet hoe het in elkaar steekt – en hoe het uitgevoerd wordt?

  Blijkbaar weet niemand wat er gaat gebeuren, kent niemand de economische krachten die nu los gelaten worden en snapt niemand waarom de SRD opeens los wordt gelaten…


  Maak melding

 3. Via-via heb ik vernomen dat de USD koers nu wordt bepaald door de hoogste bieder;

  Er komen veilingen, waarbij de hoogste bieder een x-aantal USD-dollars kan kopen.

  De gene die het hoogste biedt, krijgt alle dollars…

  Men kan niet zeggen waar de veiling wordt gehouden, op welke dagen (één keer per week) en wie alles monitors en autoriseert – maar dat is het systeem vanaf nu…


  Maak melding

 4. Maar om te importeren heb je toch nog steeds US nodig?? En die zal je nog steeds moeten kopen toch??? Foefjes gaan de SRD echt niet sterker maken!!!


  Maak melding

 5. Neen, ik denk dat dit een ramp word want de SRD heeft geen dekking en geniet geen vertrouwen. Ik ben bang dat Suriname hiermede de boel heeft verergert. Wij zijn van de regen in de drup terecht gekomen. kennelijk weer een gouden advies van de golden 3 adviseurs van Bouta: Jozefzoon, Alibux en Wijdenbos


  Maak melding

 6. Ik wil eerst eens afwachten wat het effect is van deze ontkoppeling. En prijsdalingen zijn al helemaal uit den boze. Ik denk aan weer een paar nullen meer op de SRD-biljetten, want de ontwaarding van de SRD zal niet zijn tegen te houden.


  Maak melding

 7. En bovendien: Wie bepaalt nu de wisselkoers? Veelal worden de wisselkoersen bepaald op de internationale valutamarkten. Korte termijn of lange termijn, waar kiest men voor?


  Maak melding

 8. En als men in de nabije toekomst ook nog de euro gaat loskoppelen, dan zitten we met een gigantische stapel toiletpapier waar de Venezolanen van zullen kwijlen….!


  Maak melding

 9. Captain your ship is sinking.

  Ik hoop dat het wondertrio van de cbs het overgenomen faillissement door een consortium van accountants heeft laten vastleggen.

  De gabber Hoefdraad en zijn Amerikaanse vrienden hebben flink geroofd.

  Dit arm volk zal in de komende tien jaren deze schade niet te boven komen.
  De crisis is veel erger dan men kan vermoeden.
  De ontkoppeling van de USD maakt het makkelijkr voor China om over te nemen.


  Maak melding

 10. Als ontkoppeling van srd en de dollar gunstig zou zijn voor Suriname waarom was er dan ooit wel een koppeling tussen deze valuta’s ? Ik ben een leek op dat gebied ( net zoals vele van deze beleidsmakers op monetair gebied heb ik het gevoel) maar ik vroeg het mij maar eens af. Rusland ,Hoefdraad gaarne uw zienswijze ( if any).


  Maak melding

 11. Zo, wat kan men verwachten? In ieder geval nog meer financiele chaos, net zolang de Nationale Dieven Partij blijft regeren. Neks stabiliteit srd e go kong, sa e go kong met 99% zekerheid na leki ini Zimbabwe. Srd’s worden bij miljoenen gedrukt. In verworden Suribabwe dati o de a monie foe sma sa moesoe gebruik. Net als in 1993 ai go koste dagelijkse aanpassingen djie a srd. Binnen deze vijf jaren NDP wanbeleid ai go kong leki in 1999. 4.000srd gi wang U$ dalla. Teki ai loekoe, na soso paarse ka foe baas alla deng paars burikie foe eng e tjiesi.


  Maak melding

 12. Je mag doen wat je wilt, maar als je geld in kas hebt zal de koers blijven stijgen. Was dit maar het toverformule van onze regering. Als dit gaat werken kan Venezuela morgen uit de crisis geraken en zou geen arme landen meer zijn met dollarproblemen.


  Maak melding

 13. IS SURINAME NOG EEN DEMOCRATISCHE REPUBLIEK??
  KAN MEN ONS ZOMAAR BLOOTSTELLEN AAN ALLERKEI EXPERIMENTEN??

  DE VALUTA INTERVENTIES HEBBEN GELEID TOT EEN TOTALE DRAIN VAN DE C.B.S

  mOET DE NAT.ASSEMBLEE HIER$ NIET OVER VERGADEREN??

  AI SRANAN DENG E DU NANGA UN!


  Maak melding

 14. Een kat in het nauw gedreven maakt heel rare sprongen.
  Van wie komt dit brilliant idee?
  Het IMF, Peggy Bouterse, Keshopersad Gangaram Panday, Jozefzoon, Gersie, Boefdraad of van ….. econoom Desi Bouterse?


  Maak melding

 15. Geld is de wortel van alle hebzucht in dit globaliseren Babylonisch systeem van luchtkastelen bouwen voor naïeve slachtoffers door slinkse graaiers aan de top van de piramide .


  Maak melding

 16. Ja, en nu! Ik kan je een ding iedereen die srd# hebben ingekocht, ik zou het maar snel weer inwisselen want de srd is ten dode opgeschreven. Denk goed na Surinamers, de leiders hebben voldoende dollars op hun buitenlandse rekening staan en de volgende stap zal zijn de excuus: mensen ik neem ontslag en ze laten barsten! Oen tang loekoe .


  Maak melding

 17. Bekijk en LUISTER naar de WIJZE WOORDEN van ” Ome André, de MONETAIRE PROFEET “, m.b.t. de ” Nak Den Pótiewang ” BENDE !!!!!

  Video ; www punt apintie.sr/vidi.php?vid=333

  Door de getroffen WANHOOPSMAATREGEL zullen wij zien waar het schip c.q. GORE ROESTBAK, ” DE PAARSE GOSLAR “, strandt !!!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 18. Loskoppelen kan goed werken,alleen de regering bepaald waar wordt dollar uitgegeven. Het is tch absurd dat officiële munt is srd en iedereen vraagt USA doller voor goederen… Ze moeten eigen munt waarderen en alles moet in srd verhandeld worden…meeste derde wereld landen hebben deze systeem


  Maak melding

 19. Surinaamse gulden was fake, Surinaamse dollar is fake.
  Het is een klote zooi. Het land gaat sinds haar onafhankelijkheid naar de klote. Het zijn die klote nepnationalisten die een hekel hadden aan Holland maar wel daar gestudeerd hebben, het land naar de verdoemenis geholpen. Haïti Haïti Haïti Haïti Haïti hebben ze van het land gemaakt die saka saka’s.

  Onafhankelijkheid betekent niet feesten en beesten en gratis bruine bonen met zoutvlees krijgen. Want als dat uitgewerkt gaan jullie weer honger krijgen dong kowwwww.


  Maak melding

 20. De 3de devaluatie en volgende devaluaties worden hiermee een feit.

  Nul groei na alle gouden bergen. Volledige stagnatie tot dat er mensen aan de knoppen komen te zitten die de buitriem echt aanhalen en de productie in het land op gang gaan krijgen.

  Er moet een einde komen aan alle mooie verhalen. Alle bedrog moet op tafel komen zodat men weet wat er gerepareerd moet worden.

  Denk daarbij eens aan de belofte van Staatsolie dat er geen import meer nodig zou hebben. Nu komt na de zoveelste storing duidelijkheid. Staatsolie produceert slechts 50% van de premium (ongelood) gasoline welke noodzakelijk is.
  Beloven en plannen maken is eenvoudig ze waarmaken en nakomen is veel moeilijker.


  Maak melding

 21. waarom is hij gekoppeld in de eerste plaats? om plotselinge prijsschommelingen voor de surinaamse consument te voorkomen. dat is dus de enige reden geweest? ok.

  maar je hebt hem gekoppeld, aan iets, waarvan je denkt dat het waarde heeft. of vertrouwen.

  nu laat je de waarde of het vertrouwen los en laat je de sr zonder d.

  toen nixon en de federal reserve de dollar loskoppelde van de goudwaarde/prijs heeft de dollar niets ander gedaan dan duikelingen gemaakt. redding op redding is er steeds nodig geweest vanaf 1971. meer 800 triljoen dollar? is er al gestopt in de redding van de amerikaanse dollar. zie de nationale schuld van amerika. (23.000 usd pp .* 300 miljoen inwoners)

  amerika drijft nog, omdat zij toch nog e.e.a. produceren en verkopen. als een van de weinigen komt er ook veel uit hun entertainment business.

  welk vertrouwen en welke export biedt suriname?

  wie o wie?


  Maak melding

 22. Hopelijk komt Suriname met een wonderbaarlijke magische truc ? Na loskoppeling komt er een wetswijziging en is het mogelijk voor multinationals om tegen superlage belastingtarieven zich daar als postbusbedrijf te vestigen bijvoorbeeld. In Nederland (en de rest van Europa) mag het niet meer, dus verhuizen naar Suriname. Dan worden Starbucks, Google, Facebook enz. allemaal statutair een Surinaams bedrijf. Of, net zoals o.a. Portugal dat ook heeft, buitenlandse pensionado’s die de afgelopen 5 jaar niet aaneen in Suriname gewoond hebben, kunnen zich daar vestigen en betalen dan de eerste tien jaar geen belasting. Geen belastinginkomsten weliswaar, maar wel kapitaalkrachtige oudjes die hun opgespaarde geld daar nog voor hun dood gewoon lekker gaan opmaken. Zorgt overigens ook voor veel werk in de gezondheidszorg en pharmaceutische handel. 😉


  Maak melding

 23. het hele land gaat straks op de veiling. dit is duidelijk een teken dat de CBVS haar macht kwijt is. ondernemers en andere kaitaalkrachtige personen hebben duidelijk meer (zwarte) dollars onder zich dan de staat. Is het werkelijk een valutaveiling of is het een inventieve witwastruuk? dollars veilen die de staat helemaal niet heeft. hoe bedenken ze het.


  Maak melding

 24. John,

  Ik vind dat je ware woorden hebt gepost.
  De SRD wordt nu een zgn. zwevende munteenheid.
  Er is geen dekking en de SRD is niet internationaal verhandelbaar.
  Onder andere daardoor is er geen internationaal vertrouwen in onze munteenheid.
  Feitelijk zijn we weer terug bij af.
  De hoogte van de koersen zullen vanaf nu vooral worden bepaald door de zwarte markt.
  Ook ik denk dat het van kwaad tot erger gaat en dat de SRD nog wel een paar keer zal devalueren met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 25. Omdat ik van economie net zoveel weet als Bouterse, die slechts de eerste klas van de handelsschool heeft gezien, kunnen Gilmore en Gersie mij van alles wijsmaken, ik kan alleen maar hopen dat wat zij mij vertellen goed uitpakt voor land en volk. Intussen weten wij dat Gilmore, naast de kennis hoe zijn bankrekening te spekken met usd’s, geen kaas gegeten heeft van bankzaken, hopelijk heeft Gersie meer in zijn mars.


  Maak melding

 26. Ik heb jaren niets van mij laten horen, maar ik heb al die jaren wel gelezen wat hier wordt geschreven.
  Ik had hieroor mijn redenen
  @Cochise.
  Als een valuta niet gekoppeld is aan een andere valuta kan de valuta niet devalueren. Deze term is voorbehouden aan gekoppelde valuta. Als de Surinaamse munt nu in waarde daalt(stijgt) spreekt men van een depreciatie (appreciatie).
  Ik schrijf dit niet om je terecht te wijzen. ZEKER NIET.

  Wat het loskoppelen betreft;
  het is niet zo dat men hiervoor gekozen heeft, nee er was geen keuze meer. Als men de SRD gekoppeld had willen laten aan de $ dan zou er voortdurend geïntervenieerd moet worden op de valutamarkt. Hoe? De Centrale Bank moet dan SRD kopen op de valutamarkt en betalen met goud, papiergoud (special drawing rights , (SDR) bij het IMF) of met $.
  Goud en $ zijn nagenoeg verdwenen heb ik begrepen. Dus
  wat rest er dan. Lenen bij het IMF.
  Dit kan op twee manieren:
  1. Gebruik maken van je SDR (Niet srd, lijkt er erg op). Dit kan zonder meer, en is al gebeurd. Tenminste dat las ik een maand of twee geleden hier op waterkant.
  2. Het IMF om een lening vragen. Dit zijn de voorwaardelijke trekkingsrechten , dus niet de bijzondere (special drawing rights). Het IMF stelt dan voorwaarden. Altijd dezelfde, tenminste sinds ik dit volg en dat is sinds de jaren ’70.
  – Overheidsuitgaven fors omlaag
  – Belastingen fors omhoog
  – Importbeperkende maatregelen
  – Devaluatie van de munt
  Gevolgen (zo zie ik het, dus subjectief)
  hogere werkloosheid, door massaontslagen bij de overheid en door verminderde consumptie (door de eerste 2 maatregelen.
  De importbeperkende maatregelen zijn op zich niet slecht, maar een arm land importeert, ook en vooral voedingsmiddelen en medicijnen. Tja, die komen dan ook niet meer in het land.
  De economie zal zich herstellen, maar de bevolking is dood.

  Binnenkort zal de rente fors worden verhoogd.
  Misschien dat ik hier een ander keer iets over zal posten.


  Maak melding

 27. Met een zwevende koers weet je per definitie niet op welk niveau(bandbreedte) sprake zal zijn van stabilisatie.

  Van belang is hoe de vraag zich ontwikkelt want het aanbod van vreemde valuta zal beperkt blijven omdat niemand grote sommen srd’s wil aanhouden.

  De CBvS probeert enige sturing te houden via de veilingen maar dat zal onvoldoende blijken omdat valutareserves van de CBvS maar beperkt zijn en de vraag groot. De veilingen zullen gericht zijn op de valutavraag ivm de importen. Een groot deel van de vraag naar valuta heeft echter te maken met het veiligstellen van srd vermogens en het repatriëren van investeringen. Die vraag kan niet terecht op de veiling en zal zijn weg vinden naar cambio’s, casino’s en winkeliers die zeer waarschijnlijk een hogere koers geven dan de veilingkoers.
  We zijn met deze maatregelen dus niet af van de parallelle koers. Ik vrees ook dat eventuele stabilisatie van de srd koers van korte duur zal zijn omdat de veilingen substantieel moeten zijn willen ze effect hebben en de CBvS niet die voorraden valuta heeft om de veilingen lang vol te houden.


  Maak melding

 28. @pico,
  Bedankt voor de uitleg, interessant!

  Ik lees dat in het verleden, 2 landen hun lokale munteenheid hebben ontkoppeld van de dollar.
  México in 1994 en Venezuela in 2002.

  Heden is de economische groei van beide landen bekend.
  Reden verschil; export Mexico is divers en floreert, maar Venezuela is afhankelijk van 1 export- product, die grandioos in waarde is gedaald.

  Tsja als we het plaatje invullen voor suri, dan kan ik zonder prof. drs. MBA te zijn, concluderen dat suri een flinke ‘uitdaging’ krijgt.


  Maak melding

 29. Sowma kent het effect niet maar hij zegt dat het goed is,’all is well’ bij voorbaat.
  Zo zegt de paarse lijder ook…’All is well’.
  Sowma praat dus de taal van de paarse lijder!!
  ‘ALL IS WELL ‘dit zegt ons veel over de geestesgesteldheid van Sowma en de paarse lijder. Beiden zijn krankzinnig!


  Maak melding

 30. Met Suriname wordt het voorlopig niks.
  Een land wat alleen maar leeft op de verkoop van grondstoffen zal het nooit redden.
  De landbouw is niks. De veeteelt ook al niet.
  Wat wordt er geproduceerd waarmee men kan konkureren met het buitenland?
  Voor vakantiegangers is Suriname duur en onaantrekkelijk.
  Dus weinig buitenlandse valuta.
  Een bevolking die zo klein van aantal is heeft geen bestaansrecht.
  Het is nu Brazilië, China, India, de EU of de VS.
  Die bepalen de markt en hoe de pot wordt verdeeld.

  Suriname wil een leger, een luchtvaartmaatschappij en een compleet overheidsbestuur hebben.
  En dat voor een land wat minder inwoners heeft dan de stad Utrecht.
  Ik vergeet even voor het gemak de mensen in het oerwoud. 🙂


  Maak melding

 31. En dus, Europosters hier op WKN schulden maken in SRD.
  – hypotheken
  – persoonlijke leningen
  Wel bij financiele instellingen

  Durven jullie dat?


  Maak melding

 32. Tante Beb: “een bevolking dat zo klein in aantal is heeft geen bestaansrecht.

  Tante Beb, weet je wat jij moet doen? Ga op zoek naar een paar atoombommen zodat wij alle landen met een kleine bevolking kunnen wegvagen, dan blijven alleen heel grote landen zoals China, India, Rusland, Indonesië, Brazilië en de VS over.


  Maak melding

 33. ‘;Een bevolking die zo klein van aantal is heeft geen bestaansrecht.’

  Hiermee wordt bedoeld dat een klein land als Suriname met zijn klein bevolking niks heeft te bepalen wat betreft de wereld economie.Het wil niet letterlijk zeggen dat de kleine landen opgeblazen moeten worden zodat ze ophouden te bestaan.
  De wereld economie wordt bepaald door de landen die reuzen genoemd worden en geen dwerg als Suriname.

  @tante Bep
  Ik begrijp je bedoeling wel!!


  Maak melding

 34. Off topic,
  De directeur van Staatsolie heeft een basissalaris van usd 14.184 en kom met gratificaties, managementtoelages en winstdeling op een jaarsalaris van meer dan 24 maandsalarissen. Hij heeft geen last van devaluaties want hij heeft een usd salaris.
  Per jaar ruim usd 350.000 en daarbij zijn allerlei emolumenten zoals een auto, gratis tanken, telefoon van de zaak e.d. niet meegerekend.
  De usd 350.000 is omgerekend gelijk aan het srd jaarloon van 132 onderwijzers of verpleegsters
  De overige directieleden van Staatsolie worden ook rijkelijk beloond.
  Laten ze maar daar beginnen met het stoppen van de weglek van valuta


  Maak melding

 35. Hiervoor hoef je geen econoom te zijn maar het zijn drie faktoren die de hoogte van de koers bepalen.1.vraag.2.aanbod.3.vertrouwen
  Indien de vraag hoger is dan het aanbod zal er geen vertouwen zijn en zal de koers onherroepelijk stijgen.


  Maak melding

 36. @Henk: waarom moet een kleine bevolking worden weggevaagd? omdat een ander zijn eigen persoonlijke vrije mening geeft over hoe zij een kleine bevolking ziet? waarom niet een oplossing geven voor een kleine bevolking, waarbij wegvagen met een atoombom geen oplossing is?

  ik ben van mening dat een land met een bevolking heeft wel degelijk bestaansrecht heeft in de wereld. het jammere van onze kleine bevolking is dat men deze tij en ontij gebruikt om uit te leggen dat wij niet veel kunnen doen. wij kunnen wel heel veel doen wanneer wij gaan samenwerken. als eerste met elkaar in suriname en ten tweede met elkaar in suriname en over de gehele wereld met surinamers. de dynamiek van zo een bevolking zal dan zeker ten goede veranderen. de factor samenwerken is immers een heel sterke. dat wil zeggen dat wat de ene schakel niet kan,d e andere schakel overneemt.

  excuses van een kleine bevolking komen op mij over als een grove vorm van luiheid. maar het is de eigen mening van@tante bep en zij heeft recht op haar mening. ik ben het er niet mee eens. en ik vind ook niet dat de kleine bevolking moet worden weggevaagd of moet overgaan in de chinese bevolking. bijvoorbeeld. of in de braziliaanse. trots op onze eigen zelf.


  Maak melding

 37. @Snippi

  Laat men de USD salarissen snel omzetten in echte SRD’s deze mensen leven en werken in Suriname.
  Door ze in USD te betalen vloeit er enorm veel valuta weg.

  Het droevige is dat zij met al die echte dollar salarissen niet instaat waren een werkende raffinaderij te realiseren. Het ding staat bij het minste of geringste stil.

  Het lijkt mij dat men geen bonus maar een malus moet gaan invorderen.

  Loodvrij wordt slechts 50% van de vraag geproduceerd.
  Er is brand geweest met schade.
  Bij elke powerdip gaat het ding down.
  Het ding is meer dan 1,5 jaar te laat opgeleverd omdat men de contractvorm gewijzigd heeft.
  De kinderziekten van het ding zijn voorrekening van Staatsolie.
  Saipem en Ballast Nedam plukken Staatsolie helemaal KAAL.
  Dat ondanks alle serieuze salarissen in serieuze dollars. Ze verdienen niet meer dan Monopoly dollars voor de geleverde prestaties


  Maak melding

 38. Snippi en Pico goede inzendingen! Daar hebben leken maar ook niet gespecialiseerde kenners wat aan.

  Hoe de ontkoppeling de koers exact zal beïnvloeden is niet vooraf te voorspellen omdat het ontbreekt aan ( de juiste) betrouwbare statistieken.
  Grofweg kan je stellen dat de normale behoefte aan valuta , het autonome deel, zal blijven bestaan met wellicht een kleine vermindering door verminderde behoefte/ beperking aan / van buitenlandse goederen. De overtollige srds die dus niet nodig zijn voor dagelijks verbruik, worden ingewisseld voor valuta. Dit kan men enigszins beperken door hoge rentes ( op termijn deposito’s) te bieden op srds. Afroming van het in omloop zijnde srds zal het doel zijn.
  Maar ook verse valuta aantrekken door het aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeerders .

  Wat de usd veiling betreft ; het ontgaat de particuliere verbruiker die wat nodig heeft voor b.v. studerende kinderen in het buitenland.
  Deze mensen moet dan van de tweede hand usd/euro kopen waar een toeslag op zit ( en nog 3% ? swap kosten usd/euro als je euro s wilt ).De overheid moet ze tegemoet komen.


  Maak melding

 39. Volgens mij is het uiteindelijk beter als de SRD opgegeven zal worden en Suriname verder gaat met bijvoorbeeld de USD. Zoals de Britse Virgin Islands, Panama en nog wat staten. Alleen zal dat niet snel gebeuren. Je verliest als overheid dan de mogelijkheid om nog wat te schuiven. Maar dat ziet er toch al niet zo best uit dus misschien is het juist nu het beste om die zure appel maar door te bijten.


  Maak melding

 40. Dit is verschrikkelijk al die negatieve reacties. Als Suriname werkelijk failliet gaat zoals de meeste schrijvers heimelijk hopen, zullen de gevolgen voor ons allen zijn en niet alleen voor Desi en Co. Deze geestes gesteldheid begrijp ik niet. En dus begrijp ik niet waarom men zo zwartgallig is. In de wereld zijn er voorbeelden genoeg van hooggeplaatste politici die elkaars bloed konden drinken, maar later in het belang van hun landen of achterban, zijn gaan samenwerken. De hele wereld lonkt nu naar Iran, de voormalige aartsvijand en duivel, om mee samen te werken. Dit is volwassen en out of de box denken, het dierlijk en het wraakzuchtige overstijgend. Voor wat dit betreft zijn de europeanen ons mijlen ver voorbij. Kijk maar hoe zij deze problemen oplossen. Natuurlijk verwacht ik gelet op teneur van de meeste reacties geen positieve feedback te krijgen. Het zij dan zo.Wrok, haat, vergelding, leedvermaak zijn geen goede metgezellen van rationeel denken. Ze worden gezaaid op en tieren welig op de vruchtbare akker van het GEMOED, dat ver achter het grensgebied van het verstand ligt. Wie zal ons verlossen van deze geestes gesteldheid.??????


  Maak melding

 41. Tegen al jullie grapjassen die in Holland onder de jurken en in die pantalons van die blanken schuilen zeg ik dit: het is NIET goed om TE lang in een land van de blanken te leven. Ga vanavond en morgenochtend voor de spiegel staan en kijk naar je zelf, denk diep na over wat ik heb gezegd en je zult het realiseren, doen!!!


  Maak melding

 42. @Frank
  Natuurlijk hoopt men niet dat er ernstige dingen gebeuren en het land failliet gaat echter Actie is reactie.
  Door een scenario te schilderen hoop je dat er op gereageerd wordt of dat men duidelijk kan malen dat je ongelijk hebt.
  Actie is reactie.
  Wellicht weet u nog dat er ooit een club van Rome was. Deze schreef een doemscenario omtrent aardolie als energie bron. Met name dat het op zou raken.
  Het effect van dat rapport was dat mensen begonnen na te denken over niet vernieuwbare energie bronnen, zuinige technieken, isoleren etc.
  We gebruiken meer energie als ooit en vinden naar mate het duurder wordt steeds nieuwe voorraden maar hebben ook legio alternatief ontwikkelt.

  Zo gaat het ook met de economie. Alleen schijnt Bouterse niets te leren en alleen maar mooie beloften te doen die het land steeds erger op de klippen laat lopen. Bouterse reageert niet op iets wat van de oppositie komt. Hij is geen team speler, zelfs niet met zijn eigen partij.

  “It is my way or the highway” Daardoor moeten de mensen die de problemen zien extreme middelen aanwenden om de man te stoppen. Goedschiks of kwaadschiks.

  Bouterse is niet instaat de oprechte waarschuwingen (sinds 2012) te aanvaarden. Er komt geen reactie van hem.


  Maak melding

 43. Frank,

  Ik ben een echte Surinamer (van Indiaanse afkomst nog wel) en ben niet uit op het failliet van ons land.
  De zwartgalligheid waarover jij het hebt, wordt vooral ingegeven door helemaal niets doen door deze regering, waar juist actie wordt gevraagd.
  Je mag ook zeggen door onbenul.
  Jouw voorbeelden van internationale politici die elkaars bloed wel konden drinken en toch gingen samenwerken, gaat helaas niet op voor ons land.
  Wij worden geregeerd door een despoot, die na deze regeerperiode niet meer terugkomt.
  Omdat de tegenstellingen in ons land zo ontzettend groot zijn, onder andere door de etnische gelaagdheid van ons volk, zal het waarschijnlijk nog decennia duren, voordat iedereen hier met elkaar door 1 deur kan.
  De afgelopen 5 jaar is de splijting tussen de Surinaamse bevolking nooit zo groot geweest als nu.
  Dat heeft niets te maken met goede metgezellen rationeel denken.
  Iedereen in ons land ziet, dat het om een aantal redenen hard bergafwaarts gaaten we staan nog maar aan het begin.
  Waar het mij omgaat, is, dat de Surinaamse bevolking iedere keer weer het kind van de rekening wordt als Bouta aan de macht is.
  Het is straks aan andere coalities om voor de derde keer, dat deze man regeert, de rotzooi weer op te knappen.
  Dat is geen wrok, haat, vergelding of leedvermaak, maar de harde realiteit.


  Maak melding

 44. =Ik hoop het beste voor land en volk.

  -Dit krijg je als je GEEN transparantie hebt en een ieder die maar roept dat er niets aan de hand is. Geld genoeg en Suriname wordt een tweede Dubai.

  Jammer dat Andre Telting er niet meer is.


  Maak melding

 45. @Frank,

  Ik wil niet dat Suriname KAPOT GEMAAKT WORDT omdat ik familie heb wonen in Suriname. Is het jou niet opgevallen dat het KUMAKOISI NIET interesseert wat met het land gebeurd??

  KUMA zorgt er wel voor dat zijn NAASTEN aan niets ontbreekt, deze ELLENDELING wil SLECHTS RIJKDOM voor zijn KUMA-FAMILIE.

  KUMA meent het echt niet met het land omdat hij zelfs het presteert om in CRISISTIJD DOCHTERLIEF een MINISTER-SALARIS toe te SCHUIVEN.

  Deze SEBREFATA heeft in CRISIS-TIJD meer GELD voor zijn KUMA-KABINET gevraagd.

  NEE NEE KUMAKOISI HOUDT NIET VAN SURINAME maar van FAMILIE, RAMON EN FRIENDS!!!!


  Maak melding

 46. Paul,

  Jij bent er voorstander van dat Suriname haar SRD opgeeft en opteert voor de US dollar. Dat is juist de grootste fout die men zou maken als men ging opteren voor de US dollar.
  Een reeks van landen in alle uithoeken van de wereld zijn bezig hun valuta te devalueren en te ontkoppelen van de dollar. Enkele voorbeelden China, Vietnam, Argentinië, Zuid Afrika, Angola, Zuid Soedan. Saoedi Arabië overweegt thans ook haar valuta te ontkoppelen van de dollar. In de meeste gevallen had dit te maken met de gedaalde olieprijs. Ook Iran wil dat haar uitstaande vorderingen (tientallen miljarden dollars) op o.a. India en nieuwe vorderingen op landen uitbetaald hebben in Euro’s. Ook Rusland en China hadden al eerder besloten om in andere valuta olie en gas te verhandelen.

  Hiermee lijkt een einde te komen aan het tijdperk van de petrodollar. Het ontkoppelen van de dollar heeft naast monetaire ook geopolitieke redenen. Elk land dat olie wilde kopen moest eerst dollars aankopen om olie te kunnen kopen.Hierdoor had elk land wereldwijd dollars nodig en kon de VS letterlijk lange tijd geld printen. Veel van de door de VS geprinte dollars (Amerikaanse drukkerijen draaien op volle toeren) werden vanuit het buitenland aangekocht en vervolgens gebruikt tussen buitenlanden onderling om te handelen en al deze dollars werden niet weer uitgegeven in de VS. Hiermee werd de dollar zelf een belangrijk exportproduct van de VS.Veel landen beginnen te twijfelen aan de waarde en de overwaardering van de dollar.

  Al veel eerder was het Irak die overstapte naar het verhandelen van olie in Euro`s inplaats van Dollars. Ook Syrië volgde deze stap. Libië was onder Ghadafi bezig om Afrika over te zetten op een eigen munt zodat dat gebied minder afhankelijk werd van de dollar. Er is in geopolitieke kringen grote discussie over of dit één van de belangrijke redenen van de VS en de Navo was voor de val van de regiems in Irak, Syrie en Libië.


  Maak melding

 47. Ik heb alle postings gauw zitten lezen. Reacties van als we dit doen,dan is het effect dat. Dan zal de economie wel of niet opkrabbelen. Ik zal het maar simpel houden.
  Indien die zakken, het laf deel van het Surinaamse bevolking, de guts hebben om al het gestolen geld wat de elite van paars heeft gestolen op te eisen, en dat zijn dames en heren harde, harde valuta’s, en dat terugploegen in de economie van Suriname, dan zal je zien wat voor boost dat de economie gaat geven. Verder hard werken, vlijt, spaarzin en het geld niet vermorsen door plezier. Maar ja als je een Bouta en Abrahams en meer van die uitzuigers daar aan de macht hebt, die parasitair-, asociaal, anti-sociaal gedrag aan de dag leggen, dan mag je alle wetenschap losgooien op de economie die zal dan echt geen malle moer vooruit komen. Maar ja die slaafse honden in Suriname hebben dit verdiend. Van mij geen euro meer naar Suriname. Ik hoop dat de ezels die een meester hebben gekozen, het misschien ooit eens gaan leren. persoonlijk denk ik, dat het trekken is aan een dood paard.


  Maak melding

 48. RobG,

  Maar dat maakt jou dus een voorstander van het loskoppelen van de SRD van de USD. Wat verwacht jij dan dat de effecten zullen zijn van deze maatregel?


  Maak melding

 49. Rob G,
  u begon goed maar u sluit slecht af.
  Ik geef een 5,45 voor uw posting.( grapje!)

  De schatting is dat ca. 15% van de gedrukte dollars niet terug keren naar de usa.
  De usa hoeven dus niks te produceren om die 15% te dekken.
  De usd is de meest verhandelde valuta ter wereld en ook in volume.
  Maar er is meer, veel meer wat er speelt.
  Ik vul aan met veiligheid. Amerika is nog altijd het veiligste land bij grote conflicten.
  En verder defensie. Alle landen rondom China , maar ook in Europa, leunen op de defensie van de v.s.
  Als de v.s voor die 15% geen consumptie goederen hoeft te leveren maar er defensie materiaal voor zich zelf maakt, dan vinden de andere landen dat prima. Ze profiteren daar ook van.
  Mede daarom mislukt tot nu toe elke poging om de usd uit te bannen. Zelfs niet , al is dat voor 100% uitgesloten, als de BRIC landen een gezamenlijke munt zouden introduceren.
  Of je het leuk vindt of niet de yankee dollar is de dominante valuta.
  Geef mij maar usd ipv yuan, roebels, rupee of yen.
  Maar dagelijks hou ik het op euro s.Ook happy mee for the time being.

  Over geo-politiek


  Maak melding

 50. @Sing Sing,

  Maar ja als je een Bouta en Abrahams en meer van die uitzuigers daar aan de macht hebt, die parasitair-, asociaal, anti-sociaal gedrag aan de dag leggen, dan mag je alle wetenschap losgooien op de economie die zal dan echt geen malle moer vooruit komen. Maar ja die slaafse honden in Suriname hebben dit verdiend

  IK KAN ER HELAAS NIETS ANDERS VAN MAKEN DAT JE 1000 PROCENT GELIJK HEBT.

  Die PIMPELPAARSE KUMAKOISI LAUWPIE die uit het PIETER BAAN CENTRUM is ONTSNAPT, heeft zich nog steeds niet aangemeld.

  Ik ga bellen met het PBC dat deze PAARSE MAFKEES die zich ook nog voordoet als Alan GREENSPAN DE TOP-ECONOOM op Waterkant.net te vinden is.


  Maak melding

 51. @ cochise
  jij bent de enige surinamer en jouw soortgenoten idem.
  de rest is of import of onder dwang hier heen gekomen maar blijven van elders afkomstig.
  helaas word het land van jouw voorouders stelsel matig geplunderd en de inwoners psychisch gemollesteerd.
  het word tijd voor een inheemse pres .
  de laatste ontwikkelingen van de cbvs zaten eraan te komen.
  men heeft onderkend dat het Surinaamse paarse schip zinkende is en dus past men een paniek oplossing toe.
  het ontkoppelen van de srd .
  nu is de weg vrij om naar hartelust srd bij te drukken.
  jij kan niet naar je land toe als het oelijk word want jij bent er al.
  de rest kan terug naar indonesie , india Guyana , nederland enz.
  de noodzaak om er iets goeds van te maken bestaat niet voor die import figuren.

  ben zelf ook van inheemse afkomst ….gedeeltelijk


  Maak melding

 52. Paul, het loskoppelen van de SRD heeft als voordeel dat de vraag naar dollars zal afnemen. Door de koppeling van de SRD aan de dollar werd ook de belangrijkheid van de dollar benadrukt. Deze belangrijkheid had ook tot gevolg dat mensen snel rijk werden in de valuta handel. Nu zullen minder mensen snel rijk worden door speculatie met de dollar.

  Voor Suriname is tevens de VS op dit moment niet meer belangrijk. Voorheen ging de productie van Surinaamse bauxiet , aluinaarde en aluminium naar Amerika. Suriname werd vervolgens uitbetaald in US dollars. De Suralco is weg en Suriname ontvangt ook minder US dollars van de Amerikanen. Ook de daling van de olie- en grondstoffenprijs op de wereldmarkt maakt dat Suriname ook minder dollars ontvangt. Het land verdiend dus minder dollars en dat maakt deze valuta minder interessant, terwijl de vraag naar dollars tot voor kort mede door speculaties groot bleek te zijn. Met de andere de valuta’s zoals de Euro zijn er geen problemen in Suriname.


  Maak melding

 53. Ray, alleen RobG, is van mening dat een klein land als Suriname iets te vertellen heeft binnen de wereldeconomie en zijn hersenspinsel is het gevolg van zijn mega hersenkronkel waardoor hij denkt dat Bouterse een staatsman van formaat/halfgod is.


  Maak melding

 54. Beste RobG
  Zolang Suriname importeert zal het behoefte hebben aan dollars.
  Die behoefte neemt echt niet af of toe omdat er nu wel of geen koppeling met de dollar is. Een koppeling maakt alles duidelijker in een kleine economie.

  Zie sint Maarten of Aruba waar de munten gewoon naast de antiliaanse Gulden functioneren.

  Goud, Olie, Vliegtickets, vliegtuigen worden in echte dollars verhandeld/gewaardeerd. en dat zijn op het oog de commodities die voor Suriname deviezen creëren. Het is zaak zo min mogelijk omrekeningen te doen.

  U steekt u hoofd weer eens in het zand met argumenten die niet relevant zijn.
  Surinaamse ondernemers die willen of moeten importeren zullen op zoek moeten naar Dollars. Als er weinig vertrouwen is bij zij die dollars bezitten en hun behoefte aan SRD’s laag is blijven zij op hun meer waarde vaste echte dollars zitten en zal op de veiling en/of bij de Cambio of de enge mannetjes op straat (zoals in Buenos Aires) de hoofdprijs betaald moeten worden.

  Het vertrouwen en de behoefte van de Importeurs bepaalt de koers en de winst van de middle man.


  Maak melding

 55. @Gast x,

  JoJo is al een hele tijd bezig deze KUMA-LOVER praktijklessen te geven. Met heel veel GEDULD en TOEWIJDING probeert JoJo tot deze KUMA-ADEPT door te dringen.
  RobG, die regelrecht is weggelopen uit het PBC, heeft een ijzeren PLAAT voor zijn KOP.

  Het spijt me echt voor JoJo maar zijn WIJZE PRAKTIJKLESSEN van de Economie zijn niet aan RobG besteed.

  RobG betaalt zijn REKENINGEN niet dus zal JoJo naar zijn Geld moeten fluiten.


  Maak melding

 56. Als de meesten van jullie het zoveel beter wisten en zo capabel en vooruitstrevend waren en de kennis hadden dit land tot hogere hoogte te brengen, waarom zijn jullie – gij vaderlandsliefhebbende Surinamers- destijds gevlucht? Hebben jullie een paradijs achtergelaten? Of hebben jullie destijds gekozen voor de weg van de minste weerstand naar het land van melk en honing? Het is makkelijk en LAF om vanuit 5 hoog te vertellen hoe het allemaal zou moeten. De bitterheid die ik hier en daar proef in bepaalde uitspraken komt mijn inziens voort uit de frustratie die jullie ervaren, dat wij Surinamers hier, het land nog steeds niet tot paradijs hebben kunnen verheffen waardoor jullie en masse genoodzaakt zijn in Holland te blijven. Jammer voor jullie! Je hebt voor Holland gekozen om je eigen persoonlijke laffe redenen dus maak daar het beste van en probeer je eigen hoofd boven water te houden, zonder af te geven op de Surinamers die hier vechten om het klusje te klaren. @ Sing Sing en gelijkgestemden, lees je post heel goed en besef wat het allemaal over jezelf zegt. Het Surinaamse volk heeft altijd veerkracht getoond en zal ook deze crisis te boven komen. En weet je….. nee, ik heb geen paars gestemd maar probeer ten alle tijde (wat wel een uitdaging wordt na het lezen van bepaalde postst) objectief en respectvol te blijven. Ik zou alleen willen zeggen :’ beste stuurlui staan aan wal”. Het gaat jullie goed op 5 hoog 🙂


  Maak melding

 57. Nog minder dan zes maanden, en dan zal duidelijk zijn dat deze paarse groep moet oprotten. De situatie in Suriname is nu al onhoudbaar, het wordt alleen maar erger. Het volk zal het niet meer pikken. Wacht even Wees gerust Alles komt terecht. Dit is een bekende spreuk van een echte lijder uit het verleden.
  Het Surinaamse volk moet nog even geduld hebben. De bevrijding van dit euvel is nabij
  Jepi de


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.