Surinamers moeten meer betalen voor hoofdvoedsel

58

PARAMARIBO, 5 feb – Surinamers zullen meer moeten neertellen voor rijst. Volgens Imro Manglie, voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs, mag gerekend op minimaal vijftien procent meer. De oorzaak ligt voor de hand.

De recente maatregelen in de nasleep van de economische malaise laten zich voelen. Ook de rijstindustrie ontkomt er niet aan. “Brandstof is duurder geworden en ook stroom- en watertarieven zijn omhoog gegaan. Verder zijn de tarieven voor bespuitingvliegtuigen en de prijzen van chemicaliën gestegen”, zegt Manglie tegenover de Ware Tijd. De ondernemers hebben dan ook geen keus.

Over de padieboeren wordt niet gerept. Ook die merken de gevolgen van het dure leven. Toch krijgen zij geen goede prijs van verwerkers als Manglie. De boeren vinden de aangekondigde meerprijs dan ook onterecht. “Wat ik niet snap is dat de verwerkers en exporteurs padie opkopen onder de kostprijs en dan nog rijst duurder verkopen”, zegt Bramdew Rampedarath van de Vereniging van Padieproducenten.

Bekijk ook:

58 REACTIES

 1. Het is 1 grote poppenkast. Suriname produceert rijst en brandstof en toch betaald de bevolking de hoofdprijs voor deze zaken. Dit is toch niet uit te leggen.

  Misiekaba had het over Dubai (‘Suriname moet een tweede Dubai worden”). Suriname wordt eerder een 2e Haïti.


  Maak melding

 2. Dhr. Andre misselijkkaba,

  U wilt van Suriname een 2e Dubai maken !!!!!!
  U wilt de naam van Suriname ook veranderen in Subai !!!!

  Maar dromen zijn bedrog als u wakker bent u in Haïti beland !!!

  Zeg maar gerust bye bye Dubaiiiiiiiiiiiiiiiii


  Maak melding

 3. @Paul

  Jou ndp met al zijn,o zovele zetels gaat ons gras laten eten….,zoveel voor zoveel zetels….
  Heb je intussen een stukje grasland voor je zelve uitgezocht waar je straks grazen zal?!


  Maak melding

 4. @Ray

  Jouw Front regering heeft al die tijd dat ze hun eigen mannetjes op mooie posten konden zetten en grond liepen uit de delen aan vriendjes niets gedaan om de economie te diversifiëren. Daar heeft de NDP nu last van. En diezelfde huichelaars willen nu wel weer even het roer overnemen? Ze zijn genadeloos afgestraft bij de verkiezingen. Beter gaan ze heel stil in een hoekje zich zitten schamen. Het is nu een bittere pil om de rommel van Front op te ruimen maar uiteindelijk komt Suriname er beter uit.


  Maak melding

 5. Voor al die na-papagaaien van het regeringsbeleid van de afgelopen 5 jaren, en de 36 jaren dat DB aan de touwtjes trek in Suriname.
  Bedrog, illusies, leugens en hallucinaties
  De vele berichten in de media, na de toespraak van D.D.Bouterse, heeft mij, ondergetekende genoodzaakt te reageren.

  Bouterse moet een keer ophouden met de vingers naar anderen te wijzen. We weten dat het zeer doet als gewezen wordt naar het falend beleid van de “Kleine Indiaan”, zoals hij zich wellicht laat noemen. Bouterse lijdt aan wat gezegd kan worden het “Maurice Bishop” syndroom, zijn eigen falen schuiven in de schoenen van anderen en zogenaamd de schuld geven aan het buiten land.

  Mr. Soechitram heeft terecht gesteld dat Bouterse in zijn eigen keuken moet kijken. Bouterse heeft een super deskundige uit het buitenland gehaald “Hoefdraad”, die thans inspeelt op het Bouterse, lees Maurice Bishop, syndroom door hulp uit het buitenland te halen. Lees IMf, IDB, WB, etc. De supergenie heeft gefaald en dat falen kan hij niet verkroppen vandaar de vingerwijzing naar Rusland.

  Bouterse heeft keer op keer bewezen, niet in staat te zijn leiding te kunnen geven aan zijn kabinet en ministers, telkenmale is hij in de fout gegaan, vanaf 1980 tot heden. Alles wat hij kan doen is vernietigen. Ik kan niet anders dan stellen, dat hij een “krabita anu” heeft. Gelden verdwijnen onder zijn neus, goud verdwijnt onder zijn neus en hij kan niet optreden “Neks No Fout”. Zijn supergenie Hoefdraad haalt deskundigen uit het buitenland “Neks No Fout”. Bouta ziet spoken op klaarlichte dag “inmenging van buitenlandse mogendheden “A No Mi”.

  Vraag aan Bouta: Waar is het geld gebleven? Waar is het goud gebleven dat verdwenen is uit de kluis van de Centrale Bank? Waarom Lackin nog vrij rondloopt? In november had u een hele delegatie op bezoek, ook nog met een privévliegtuig. Was dat geen inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

  U heeft problemen met aantasting, lees openbreken, van de amnestiewet? Heeft u misschien boter op uw hoofd dat u bang bent voor het openbreken van de amnestiewet? Sang yu e frede so If Neks No Fout/ of waren het allemaal leugens dat u aan Hira hebt zitten verkondigen? “Neks No Fout”.

  PRES, “kom tak Baas”, jij bent de man die aanleiding geeft. Had je het volk met rust gelaten en was je niet in hun portemonnee gegaan om je falen goed te praten dan “Neks No Bo Fout”, maar ja je wil het volk uitbuiten en uitzuigen. Laat die “burikies” die je hebt gezet om te werken, hun werk naar behoren doen. Wanneer ze stelen en manipuleren “I no musu kon nanga buitenlandse inmenging” trouwens “Baas” na yu hor na referendum in 1987 pe na a volk tek a mamawet”. “If den deskundig fu yu no kan lesi na a skrifi ini na a mamawet no mek den beschuldig sma van buitenlandse inmenging”. Volgens mij moeten uw adviseurs weer naar school om de wetten van het land te begrijpen, “want if na deskundig den ben deskundig so den no ben tyari a kondre go na a verloedering” houd die buitenlandse inmenging voor je zelf. “anders im bigin fu donder op Hoefdraad nanga den deskundigen fu eng. Grote deskundige dat hij is.


  Maak melding

 6. De boeren die rijst planten, de padieboeren, zien steeds prijsdalingen en merken niets van een prijsstijging. Dit komt doordat in Suriname maar enkele grote opkopers van padie zich op de markt bewegen waardoor zij de prijs bepalen.
  De zgn marktwerking van vraag en aanbod aan het begin van de keten. Ieder vecht voor zijn / haar boterham dus van ééndracht is het een ver van mijn bed show.
  Padieboeren moeten zich eerst bundelen, ja zelfs hun eigen padie verwerken, en zelf afspraken maken over de afname.
  Dus ook een verkooporganisatie wegzetten die de verkoopmarkt bewerkt en beleverd.


  Maak melding

 7. Eigenlijk zou men in Suriname geen probleem moeten hebben met voedsel. Suriname heeft land zat. Een ieder moet min of meer zijn eigen groeten gaan kweken. In het binnenland deed een ieder in het dorp het. Zelf rijst teelden wij. Mijn vader en ik deden ook aan pluimvee. Elke dag hadden wij plus minus 100 eieren en elk weekend slachten wij een dertigtal slachtkippen. Het was altijd kassa. We hadden het goed.

  Als je altijd groeten op de markt moet kopen en ook nog maandelijks huishuur(als geen eigen woning hebt) en energie moet betalen, dan is het logisch dat sommige het hartstikke moeilijk hebben om rond te komen.

  Sommige mensen in Suriname moeten de knop omzetten en anders gaan leven. Met alleen maar klagen, kom je geen stap vooruit. Gewoon de handen uit de mouw steken en zoveel mogelijk proberen, om aan jouw eigen primaire levensbehoefte te voorzien. Er is meer dan genoeg landbouwgrond in ons land.

  Peace out,

  Kwamma


  Maak melding

 8. Sorry, als ik padieboer was zou ik zeker diversificeren.
  Ik ben bang dat al onze padieboeren zullen verdwijnen. laat die rijstpellers zelf de padie gaan verbouwen.


  Maak melding

 9. Paul,

  Je kunt na 5 jaar regeerperiode Bouterse toch moeilijk volhouden, dat nu de puinhoop van de Frontregering moet worden opgeruimd.
  Ikzelf denk veel eerder, dat Bouta er de afgelopen jaren een grote puinhoop van heeft gemaakt.
  Als je meer uitgeeft dan er binnenkomt, kom je vanzelf in de problemen.
  Hoewel ik absoluut geen fan ben van Venetiaan heeft hij voor de regering Bouterse I wel een financieel gezond Suriname achtergelaten.
  Dat kun je hem niet ontzeggen.


  Maak melding

 10. @Kwamma

  Dat was nog in de goede tijd van oa De Vrolijke Jeugd…

  In deze tijd zou je al je kippen en groenten reeds kwijt zijn want die beesten willen niet werken maar wel geld hebben….

  Alles wat los en niet vastzit nemen deze awaries mee..


  Maak melding

 11. @Paul
  jou baasje en zijn mannetjes maken van Suriname al 36 jaar een puinhoop.Hahahahaaaaa ..je baasje is niet eens in staat zijn Eigen puinhoop op te ruimen. Hij speelt de grote onschuldige terwijl iedereen in zijn ogen schuldig is,hij zegt ..IK HEB HET NIET GEDAAN ….het is hjij,zij,die,dat,hem .haar, de lebas,de jorkas,de kwade geesten de boze geesten die in de kast van juffrouw wonen,,het is Nederland,amerika ..en ga zo maar door.Alle neergang begon op25 feb 1980 toen je baasje met alle geweld de macht inSuriname overnam en dacht dat hij netals fidel castro levenlang aan de macht zou blijven.Hij had gedacht dat hij van tijd tot tijd een paar tegenstaanders van zijn dictatuur beleid zou executeren ala dec 1982 style,tegenstand van het volk had hij niet verwacht en God zij dankvoor de Inter-en de Europoldie een oogje op hem houden. En kijk hij is geen fidel castro geworden maar wel de amnestie ndp held en vergiffenis smeker!
  Hahahahahahaa..whoewhoe….haahahahhaaaaa…..


  Maak melding

 12. Conchise,

  Venetiaan heeft een flinke dosis geluk gehad aan het roer te staan toen de grondstofprijzen niet zo onder druk stonden. Maar behalve de begroting op orde houden terwijl er nauwelijks enige druk was om te bezuinigen heeft hij niets gedaan. Ik ben overigens helemaal niet zo fel in dit debat als anderen. Ik zie alleen dat onder de NDP er wel degelijk heel veel is opgestart waar de NPS nooit aan begon. Nu blijkt dat heel veel initiatieven te duur zijn omdat er minder geld binnenkomt. Dat is vervelend maar dat is geen roven waar anderen het elke keer over hebben. De NDP voert een sociaal beleid (aov, akb, ziektekostenverzekering, naschoolse opvang). En ik moet constateren dat dit waarschijnlijk nu te optimistisch was. Maar de idealen die hier achter zitten zijn goed. Ik hoop dat de NDP in staat zal zijn deze crisis het hoofd te bieden. En dat zou een stuk beter gaan als de oppositie zou stoppen met hun ronduit kinderachtige spelletjes.

  @Ray

  Praat eens normaal. Dan nemen mensen je standpunten een stuk serieuzer denk ik.


  Maak melding

 13. @Paul
  laat mij het jou zou uitleggen..
  In 1975 werde wij onafhankelijk.Wij kregen onze eerste regering maar wij zaten nog in onze overgangs fase van onafhankelijk tot zelfstandig land. Die proces werd brutaal verstoord door je baas en zijn handlangers middels een coup.Wij zouden naar de stembus gaan in1980 en algemene geheime en vrije verkiezingen houden maar je baasje dacht anders over en toen begon alle ellende tot heden met dank aan je baasje.


  Maak melding

 14. Beste Paul

  Ten tijde van Venetiaan liepen de goudprijzen op van ongeveer $ 450 naar $ 1.000/troy ounce.
  Ook de olie prijzen lagen gemiddeld heel wat lager dan onder de regering Bouters van $ 25 in 2000 tot $ 79 in 2010.
  Gedurende de de eerste 5 jaar Venetiaan was de olieprijs op ongeveer $ 30/barrel.

  Dat is heel wat minder dan de $ 90 waar Bouterse 4, 5 jaar op mocht rekenen

  Bouterse heeft extreem veel rugwind gehad van zowel de goudprijzen (op gelopen tot bijna $ 2.000/troy ounce) als de Olieprijzen.

  Venetiaan heeft geïnvesteerd in een beheerste groei en heeft de economie met ongeveer 300% laten groeien.

  Bouterse is met een gevulde kassa (deviezen en projecten) gestart en heeft miljarden extra inkomsten genoten alsmede de schulden laten exploderen en de goud en deviezen voorraden weten te vernietigen alsmede stapels onbetaalde rekeningen weten te verzamelen.

  Nu weet u hoe duurzaam de AOV, KB, minimumloon, ziektekosten, naschoolse opvang etc. gefinancierd zijn.

  Beste Paul alles is gefinancierd met Schulden het geen betekend dat iemand het een keer zal moeten terug betalen met rente.
  Bouterse heeft Suriname een klapsigaar (AOV, KB, etc., etc.. uit eigen doos gegeven en Suriname zal ook nog eens de rente moeten betalen.


  Maak melding

 15. Paul, deze gasten draaien het hoofd weg als je aan hen verteld dat Venetiaan ook veel gebruik kon maken van de verdragsmiddelen uit Nederland. Het geld uit Nederland was beschikbaar om de Surinaamse regering te ondersteunen.Het geldbuideltje van DenHaag was nog altijd tot hun beschikking. Voor de regering Bouterse is het anders. Deze regering moet het met de gelden doen die Suriname zelf moet verdienen.


  Maak melding

 16. Beste Jojo,

  Ik snap wat je wilt zeggen maar dat ligt toch echt iets genuanceerder. Zie ook http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0554-Energieprijzen-en-wereldolieprijs.html?i=6-40

  Hier zie je dat zowel het Front alswel de NDP meevaller hebben gehad maar dat de NDP uiteindelijk de kater kreeg.

  Dan nog even wat backup..

  http://www.starnieuws.co/starnieuws/olieprijs-mexico-daalt-onder-productiekosten/
  http://www.volkskrant.nl/economie/dalende-olieprijzen-drijven-venezuela-versneld-richting-faillissement~a3811712/
  http://beurs.com/2015/12/29/saoedi-arabie-gaat-besparen-begrotingstekort-van-90-miljard-naar-80-miljard-euro

  Het is duidelijk dat er iets aan de hand is op de wereldmarkt. Daar de NDP de schuld van geven is naïef en zelfs misschien kwaadaardig.


  Maak melding

 17. Ik had in reactie op JoJo wat meer onderbouwing gegeven op mijn stelling met wat url’s erbij om dit te staven. Helaas is die reactie verwijderd. Dan houden we het hier maar bij. Jammer dat een open discussie niet mogelijk is.


  Maak melding

 18. Beste Paul een discussie voeren met iemand die een massa moordenaar met hand en tand verdedigd is haast onmogelijk. Zal het toch maar proberen.

  Feit is dat de uitgangpunten van de huidige regering beter waren dan de Front regering. Keer op keer konden ze de puinhopen van paars opruimen. En daar hoor ik je niet over. Niks mis om je eigen bevuilde nest eerst te inspecteren. Jouw NDP voert geen sociaal beleid. Het is een populistisch partij waarbij oud Revo kopstukken zichzelf verrijken. Immers is dat de mantra van de paarse evangelie.

  Het is een publiek geheim dat Bouterse een half miljard US Dollar aan eigen vermogen heeft. Zelfs onze Mark Rutte kan daar niet aan tippen. Ook lui als Boerenveen, Alibux, Abrahams en Herrenberg zitten er warmpjes bij. Laat Bouterse maar aantonen hoe hij aan dat geld is gekomen.

  Ach Paul je kan beter stoppen met het romantiseren van de paarse gedachte goed. Je maakt je onsterfelijk belachelijk hier. Een beter Suriname begint bij een vertrek van Bouterse.


  Maak melding

 19. Het probleem over vergelijking President Venitiaan en president Bouterse is dat 98% van de wereld de heer Venitiaan veel hoger inschat. Venitiaan is een staatsman gebleken met schone vingers dat kun je niet zeggen van Bouterse de moordenaar. Venitiaan heeft hoog opgeleide kinderen maar heeft die nimmer benoemd in welke functie dan ook laat staan in zijn kabinet.
  Venitiaan heeft Suriname een beetje welvaart en welzijn gebracht en doen proeven, Bouterse heeft Suriname nu voor de 3e keer in een economisch dal gestort.
  Bouterse is een ramp voor Suriname terwijl Venitiaan de echte held is, de situatie speekt voor zich.
  Venitiaan was pragmatisch en berekenend deed geen rare dingen met s’volk financiënen terwijl Bouterse het domme volk omkocht met s’lands financiënen.
  Venitiaan misleide het volk niet beloofde nooit iets wat hij niet kon waarmaken terwijl Bouterse het volk structureel misleid, beloofd wat hij in feite nimmer kan waarmaken maar constant voorloog.
  Venitiaan was overal welkom zonder vooraf geëiste immuniteit maar Bouterse wil eerst immuniteit alvorends hij afreist.
  Feit is in Suriname is de crimineel eerder geaccepteerd dan de man in goeden doen.
  Als je in Suriname in een dure auto bijv BMW rijdt terwijl jij geen huis hebt spreekt meer dan dat je een eigen huis hebt en geen BMW.
  Deze mentaliteit is het grootste probleem van ons land.
  Venitiaan zei het zo ‘zorg er voor dat criminelen niet in het centum van de macht komen, dan zal het goed gaan met Suriname’.
  Hij had 1000% gelijk.


  Maak melding

 20. Paul,

  Het gaat om het hier en nu.
  Het gaat er mij om, dat deze regering krachtig ingrijpt, maar dat gebeurt niet.
  Onze regering blijft maar hopen op betere tijden zonder iets te doen.
  Het wachten is nu op het IMF en dat wordt slikken voor alle Surinamers.
  Dat wordt andere koek, dan alleen maar blijven afwachten en hopen op betere tijden.
  Geen enkel beleid, geen enkele actie.


  Maak melding

 21. Cochise,

  Ik begrijp echt ontzettend goed de wanhoop van mensen. Ik sta dit niet op afstand te bestuderen. Ik ken ontzettend veel mensen die hierdoor echt in de problemen komen. Dat de regering niet daadkrachtig ingrijpt weet ik niet. Ik kom niet dagelijks op het kabinet van de president. Een crisis als deze los je ook niet op met een paar stevige statements. Het zal een langdurig proces worden van hervormingen en bezuinigingen. Dat doet pijn maar het is de enige manier om uiteindelijk als land zonder hulp overeind te blijven. Dat vraagt om een enorme omslag van de economie. Je kunt niet meer alleen teren op grondstoffen. Er moet meer gebeuren. Er moet minder geïmporteerd worden en meer geëxporteerd bijvoorbeeld. Dat is een proces wat niet in een paar maanden gedaan is. Verder zal de overheid kleiner moeten worden. Maar dat kan je ook niet in 1 keer doen want waar laat je al die ontslagen ambtenaren? Moeten die verhongeren? Dus dat is ook een proces wat langer zal duren.
  Er zijn op dit moment veel landen die nu de klappen krijgen. Kijk naar Venezuela en Mexico. Kijk naar Saudi Arabië die een begrotingstekort opbouwen die ze misschien nooit meer inlopen. Het is een illusie om te denken dat ondanks de situatie op de wereld een klein land met maar een half miljoen inwoners in z’n eentje de situatie kan veranderen in korte tijd. Ik neem het de oppositie kwalijk dat ze terwijl ze zelf onderdeel zijn van het ontstane probleem nu alleen maar de zwarte piet toeschuiven naar de NDP. Het zou ze sieren als ze aan zouden schuiven aan tafel om dit probleem eensgezind aan te pakken in plaats van spelletjes te spelen.
  Dit is zoals ik erover denk. Een ander mag zijn eigen conclusies trekken. Ik ben wel het hersenloos geschreeuw en gescheld zat op deze website. Uiteindelijk los je de dingen namelijk op door debat en consensus. Niet door schelden.


  Maak melding

 22. Als het gaat over de NDPers moet ik altijd denken aan die mevrouw Philomena Bijlhout.Voor haar NDP politiek werd in Holland een stokje voor gestoken.
  Kan zijn dat enkele reageerders hier familie van haar zijn.


  Maak melding

 23. -Venetiaan heeft gebruik gemaakt van gedragsmiddelen, maar heeft het voor het land en volk gebruikt en niet in eigen zakken gestopt en zijn vrienden en families rijk gemaakt.

  Bouterse heeft ook verdragsmiddelen ontvangen en heeft toen WAPENS mee gekocht.

  -Bouterse was nauwelijks een week of twee aan de macht en Telesur heeft toen zijn naam voluit vermeld op een bord dat hij de eer kreeg voor zijn verdiensten, dit terwijl deze moordenaar nog NIETS had gedaan voor het land.

  -Bouterse pronkt met het huizenproject, maar deze is ook niet van hem. Het was een project van Venetiaan en de mensen konden toen een laagrente krijgen.

  -Bouterse is GEEN echte man, omdat hij NOOIT naar de rechtbank is geweest om zijn onschuld te bewijzen en heeft ten onrechte Amnestie aangenomen.

  -Gelukkig dat Bouterse nu toegeeft dat hij meer heeft uitgegeven dan binnen is gekomen. Zie hier de schulden en wie rijk is geworden.

  -Alle adviseurs van Bouterse verdienen meer dan een minister en wat doen zij????hopeloze informatie geven die zij niet kunnen plaatsen. Misleiding, geen beleid en nog veel meer.

  -Ik ben blij dat ik geen partij heb, maar de waarheid mag vermeld worden.

  Zie hier het verschil:::::

  =Bouterse kan niet overal naar toe, is veroordeeld en is een moordenaar. Zal ook sterven als een moordenaar.

  =Venetiaan is overal naar toe gegaan en zal sterven als de man met 10 schonen vingers. Ik hoop dat het juist is.


  Maak melding

 24. @Ira

  Het eerste wat Venetiaan heeft gedaan is alle poppetjes verwisselen voor mensen uit zijn eigen kamp. Het is echt onzin om dit te ontkennen. Er zijn onder zijn bewind enorme projecten/gronden weggeven aan mensen die zich daar schandalig mee hebben verrijkt. Ik zal ze hier niet noemen maar ik denk dat iedereen wel weet over wie we het dan hebben.


  Maak melding

 25. @Paul, dit schrijf je op:::::::::Dit is zoals ik erover denk. Een ander mag zijn eigen conclusies trekken. Ik ben wel het hersenloos geschreeuw en gescheld zat op deze website. Uiteindelijk los je de dingen namelijk op door debat en consensus. Niet door schelden.

  =Als je het zat bent op deze website zou ik jou adviseren niet meer erop te komen dan heb je wat rust.

  =Wie stond op het podium te schreeuwen dat de SuriNeds landverraders zijn????
  Wie schreeuwde dat zij niets van het buitenland moesten hebben????Ze kunnen het zelfs, maar er nog niets concreet gebeurd.

  Wie komt uit een slavenmeester familie, zie wat er nu weer gebeurd. Bouterse is teruggekomen om zijn slaven mentaliteit verder af te ronden.

  Vergeet niet dat tijdens die smerige staatsgreep Bouterse toen de Nederlandse nationaliteit had.

  De leiders van Venezuela hebben het probleem zelfs veroorzaakt dus jammer voor het volk. Misleiden en cadeaus weggeven was toen een mentaliteit.


  Maak melding

 26. =Als dit klopt zou ik graag willen weten hoe het berekend is. Dit omdat deze mevrouw ook een eigen advocatenpraktijk heeft en deeltijd voor Bouterse werkt.
  Of zij ook nog in de commissie van de Anton De Kom Universiteit zit is ook nog de vraag.

  =Zijn er geen anderen die het werk kunnen doen????? Zie waar al dat geld naar toe gaat.

  Een stukje tekst:::::::

  =De assembleeleden Marinus Bee en Mahinder Jogi onthulden donderdag tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) dat advocaat Nailah van Dijk, dochter van Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos, jaarlijks een bedrag van SRD 250.000 toucheert van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB). Het gaat volgens RGB-minister Steven Relyveld om een werkrelatie met het advocatenkantoor Van Dijk, die volgens de juiste procedures is geschied. “Wij hadden in eerste instantie een ander advocatenkantoor, dat werkzaamheden voor ons uitvoerde.


  Maak melding

 27. @Ira

  Je gaat niet in op mijn argumenten. Je komt met allemaal verdachtmakingen die je niet hard kan maken. Dat is retoriek. Daar schiet niemand wat mee op. Het hele systeem is verrot en dat zal moeten veranderen. En alle deelnemers aan dat systeem zijn schuldig aan het in stand houden van hetzelfde systeem. Waarom zijn er nog steeds mensen die schaamteloos hun zakken kunnen vullen met dikke winsten op exclusieve import terwijl ze ondertussen lokale initiatieven kapot kunnen concurreren? Dat is al heel lang zo. Heeft Venetiaan dat al eens aangepakt? En zo nee waarom niet? Waarom heeft Venetiaan in zijn periode al die mensen die familie willen bezoeken of als toerist naar Suriname willen gaan laten afbekken op het consulaat om een visum te krijgen? Was er niemand daar zo slim om dat makkelijker te maken? Heeft Venetiaan zich ooit bekommerd om ouderen?
  Ik ken die periode alleen maar als een periode van stilstand en daarmee achteruitgang. Een periode waarin niets werd ontwikkeld. Venetiaan heeft wat dat betreft meer schade berokkend dan je beseft. Onder zijn bewind is Suriname op een enorme achterstand gekomen vergeleken bij andere landen in de regio. Maar goed. Bouterse is nu de pispaal natuurlijk want dat komt goed uit. Dat zelfs de belangrijkste handelspartner Brazilië nu ook bijna failliet is maakt niet uit natuurlijk. Het is allemaal de schuld van de NDP.


  Maak melding

 28. PaulG:
  Ook met jou is het geen goed garen spinnen. De oppositie ia al jaren niet aan de bak kunnen komen, ageren tegen alle ongein van Bouterse en kornuiten was niet mogelijk, alles wat door de oppositie werd aangedragen werd getorpedeerd! Bouterse en kornuiten hebben er willens en wetens één grote puinzooi van gemaakt en het land aan de rand van bankroet gebracht. Nu Bouterse en kornuiten eindelijk inzien dat het (lees hun) eind nabij is heet dat, dat opeens eensgezind de schouders er onder moeten, dat terwijl de zelfverrijking (zie nog steeds de “paarse” benoemingen) onverminderd doorgaat. Dus Paul, kom ons niet vertellen dat alles nu aan Venetiaan ligt!
  En om jouw laatste zin aan te halen, i.d.d., het is allemaal de schuld van de NDP en Bouterse!


  Maak melding

 29. @astaman

  Onzin. In de vorige 5 jaar is de oppositie alleen maar bezig geweest om de boel te saboteren. Het eind is nog lang niet in zicht. De NPS is gedecimeerd tot een klagende bejaardenpartij. Somo hangt de clown uit. Brunswijk loopt te mopperen maar als hij morgen gevraagd wordt doet ie zo weer mee. En de VHP wacht gewoon z’n kans af. Dat zijn opportunisten pur sang. En de oppositie blijft lekker langs etnische lijnen politiek bedrijven. Dat zijn de mensen zat. De NDP is dus nog lang niet weg. Er zijn nog jaren te gaan en er komt vanzelf weer economische vooruitgang en dan krijg je gewoon weer 5 jaar NDP erbij.


  Maak melding

 30. Paul voor President, het land is toch al naar de klote. Jongen ga de geschiedenis boeken lezen, en als je een beetje verstand hebt van economie neem dan ook de jaarverslagen van de Centrale Bank van Suriname onder de loep,wellicht dat de verslagen een eye-opener voor je kunnen zijn.

  Tegenwoordig kan je in het buitenland goedkoper rijst kopen dan in SU.


  Maak melding

 31. De fronters denken heel schraal als het om de wandaden van Venetiaan gaat. Om de loyaliteit van Brunswijk te krijgen gaf Venetiaan aan Brunswijk een eigen privé eiland in de Marowijne rivier en kreeg dezelfde Brunswijk van Venetiaan 6 goudmijnen in Marowijne en Saramacca. De voordelen die Venetiaan aan Somohardjo heeft gegeven laten we in deze even buiten beschouwing. De kabinetten van Venetiaan waren zeer corrupt.

  De Fronters maken zich schuldig aan selectieve interpretatie/perceptie van informatie. Voor hen is alles goed wat Venetiaan heeft gedaan goed en al het goede wat president Bouterse doet is voor hen fout. Omdat ze nu meer dan voorheen toegang hebben tot de sociale media denken de Fronters dat ze met veel bombarie de regering Bouterse in een kwaaddaglicht kunnen plaatsen.


  Maak melding

 32. @Paul, ik zou het fijn vinden om eens ook goed op een rijtje te zetten wat er gedaan is in de periode vanaf 1980 door Bouterse en Venetiaan.

  -Vergeet ook niet die transparantie en corruptie van beiden te plaatsen.
  -Vergeet ook niet het beleid van beiden te plaatsen
  -Vergeet ook niet het niveau van beide groepen te plaatsen.
  -Vergeet niet al die inkomsten die het land heeft ontvangen op een rij te plaatsen.
  -Vergeet ook niet wat voor puinhoop de een voor de ander heeft nagelaten.

  Het allerbelangrijkste is na gaan hoe het land ervoor was tijdens deze twee personen.

  Ik heb GEEN partij en hoop dat alles dan in een keer is opgelost.

  Ik kan jou wel vertellen dat in het verleden het gedrag van Bouterse NIET is veranderd met het nu. Hij houd van boxen.

  Voor mij blijft Bouterse een moordenaar!!!!


  Maak melding

 33. “RobG, je schrijft:::::::::
  Omdat ze nu meer dan voorheen toegang hebben tot de sociale media denken de Fronters dat ze met veel bombarie de regering Bouterse in een kwaaddaglicht kunnen plaatsen.

  -Heeft Bouterse dit zich zelfs al niet aangedaan door mensen te vermoorden?
  -Waarom is hij bang zich overal te laten zien?
  -Hij loopt vandaag met vuile handen, omdat hij zich zelf al besmeurt heeft met moorden. Die vloek rust nu op hem en zijn familie. KARMA

  Iemand die niets te verbergen heeft gaat het ook in de rechtbank bewijzen. Je neemt niet zomaar Amnestie aan.

  -Vergeet niet dat in het verleden als je toen geen pasje van de NDP had je geen boodschappen mocht halen in bepaalde zaken. De rest van de arme mensen mochten toen gewoon dood gaan van de honger.
  Winkels waren toen eigen gemaakt door deze zelfde Bouterse.
  Een volks man was hij niet, maar wel een misleider om stemmen te winnen.


  Maak melding

 34. Ira, president Bouterse heeft zowel Somohardjo als Brunswijk de wacht aangezegd bij de recent gehouden verkiezingen. Zowel Brunswijk en Somohardjo wilden aan koeienhandel doen. Met een boevenverstand probeerden zij in een doortrapte koehandel hun persoonlijke belangen veilig stellen boven het landsbelang dat door de NDP wordt gediend. President Bouterse en de NDP zijn tegen corruptie.


  Maak melding

 35. Om even terug te keren naar het artikel.
  Nederland zit op DE gasbel van West Europa.
  Er doen zich bij de gaswinning wel allerlei onrustmakende problemen voor, die je liever zou willen vermijden, maar dat nu even terzijde.
  De Nederlanders betalen meer voor HUN gas, dan bv. de Duitsers, Fransen, Engelsen, Belgen, enz., waarnaar het gas wordt uitgevoerd.
  Dat is wrang, zoals het ook heel wrang is, dat we in ons land meer moet betalen voor de rijst, dan in de landen, waarnaar we rijst exporteren.
  Datzelfde geldt feitelijk ook voor de benzine.
  Voor een groot deel heeft dat voor mijn gevoel te maken met het systeem dat we in ons land kennen.
  Maar een paar mensen worden rijk van de verbouw van rijst en de exploitatie van olie in al zijn facetten.
  Wij Surinamers kennen geen gemeenschappelijk gevoel.
  Wij denken en handelen nog steeds in hokjes al naar gelang onze etnische afkomst en wie er aan de macht is.
  Dat is een soort landscultuur, die je er niet maar zo uit krijgt en dat kon nog wel eens heel lang duren.


  Maak melding

 36. Cochise,
  Nederland verschuift naar LNG. Het Gronings gas is helaas niet infiniet. NL importeert grote hoeveelheden overgebleven energie uit Schotland en Noorwegen.

  Dat de Surinaamse rijst sector het zo slecht doet op de internationale markt komt door een persistent giftig mengsel van incompetentie, onwil en persoonlijk gewin bij de Surinaamse toplaag/elite.

  Er is echter een obstakel dat iedere vooruitgang in de weg staat.

  Paul,
  Dank voor je recente bijdragen. Je legt en verdedigt je standpunten op een bedachtzame en eloquente manier uit.


  Maak melding

 37. Beste Paul,
  aan het eeuwig durende over en weer vergelijken van Vene en Desi zal geen eind komen. Het zal ook steeds blijven bij wat de ene heeft gedaan/nagelaten en dito de andere.De waarheid zal in het midden liggen.
  Intuïtief zeg ik dat Vene het beter deed/heeft gedaan . Jojo heeft dat vrij goed onderbouwd.
  Vooral het argument dat er veel is gefinancierd met schulden bij bedrijven die maar niet betaald worden. Tijdens Vene werd je door de bank genomen binnen 3 mnd. betaald.
  Nu hoor ik dat het soms langer is dan een jaar!
  Bent u ondernemer in Sur. en levert u aan de overheid?Niet? Doe dan navraag bij ondernemers die leveren aan de overheid.

  Praktijk voorbeeld.( AOV) Oudjes hoefden tot ca. 20 srd. stroom niks te betalen.Komt jou verbruik daar boven dan betaal je de volle pond. Een mooie en eenvoudig subsidie , misbruik is moeilijk. Had Vene ingevoerd heb ik gehoord. Door de nieuwe stroomprijsverhoging betalen ze nu meer dan srd. 30. Geen compensatie of aanpassing !.Dat moet dus plotseling af van 550 srd AOV. Tel daarbij de overige prijsstijgingen erbij en de AOV die verhoogd werd in de eerste periode paars is als sneeuw onder de zon verdwenen. Bovendien was de verhoging gegeven na de eerste devaluatie. conclusie: de AOV van Vene was meer waard dan de AOV van nu. Bent u het niet mee eens? O.k , de kinderbijslag van Vene was schandalig. Daar heeft hij ook het schaamrood van .Maar wordt de nieuwe k.b. wel uitbetaald? Las ik net niet dat dat van vorig jaar nog betaald moet worden? Wat is het dan nog waard?

  Nog een voorbeeld. Schoolgeld is afgeschaft. Maar door het uitblijven van de overheidsbijdrage zijn de ouders nu meer kwijt aan schoolkosten die ze worden opgelegd door de scholen. Afgeschaft schoolgeld is dus een dooie mus of koekje van eigen deeg .

  Bij vrijwel alle grote overheidsopdrachten fronst men de wenkbrauwen over de hoogte van de kosten. Was vroeger ook wel zo maar niet in zulke extremen. Veel top salarissen waren ook niet zo hoog als wat wij nu vernemen.

  U komt niet dagelijks op het kabinet, dus toch weleens?
  Dan een vriendelijk verzoek om deze eenvoudige zaken , als stroomkosten en schoolgeld ,ter sprake te brengen. Het is op het geheel aan uitgaven een bagatel.Misschien heeft u invloed. Dank namens de AOV oudjes. De sterke schouders redden zich wel .


  Maak melding

 38. Paul
  @Sabaku

  Lees “Laat me los, ik ga op straat!” op Starnieuws even door. Heel verfrissend.

  Heb ik gelezen…zoals je zelf zegt heel verfrissend en ook verhelderend om te lezen hoe feiten en fictie door elkaar worden gebruikt. En ook nog pure indoctrinatie naar het volk toe. Ik zal maar niet al te uitgebreid de verdraaiende feiten gaan bespreken hier. Zou een te lang betoog worden. Ik denk dat elk normaal ontwikkelde Surinamer die bewust de perioden hebben meegemaakt, de feiten uit het gepubliceerde stuk voor zichzelf kunnen beoordelen en een degelijke conclusie kunnen trekken.


  Maak melding

 39. Ohio,

  Afgelopen week trok het M.K.B ( Midden en Klein Bedrijf ) in Nederland aan de bel. Heel veel bedrijven in Nederland zitten maanden te wachten op betalingen van grote bedrijven en van de overheid. Met name de overheid in Nederland spant de kroon. Door het achterblijven van de betalingen verkeren de bedrijven vaak in liquiditeitsproblemen. Hun vermogensbehoefte om nieuwe voorraden/productie te financieren komt in de knel. Banken zijn ook niet gauw geneigd deze vermogensbehoefte te dekken. Het is dus niet alleen een Surinaams probleem, maar het komt in bijna alle landen voor.

  M.b.t. het onderwijs in Suriname kan ik het volgende zeggen. Ook in Suriname zal men er aan moeten geloven en bovenal wennen. De marktwerking, het bedrijfsmatig managen van scholen heeft haar intrede gedaan. De ouders zullen ook een eigen bijdrage moeten leveren in de vorming van hun kinderen. Door de bijdrage van de ouders zal de prikkel bij de ouders om betrokken te zijn bij het schoolgebeuren van de kinderen alleen maar toenemen.

  Venetiaan kon met ondersteuning van de Nederlandse regering en Nederlandse instanties mooi weer spelen. President Bouterse moet het alleen met eigen Surinaamse middelenen doen. Ook het aantal scholen is toegenomen dankzij de regering Bouterse.


  Maak melding

 40. Rob G
  alweer hetzelfde plaatje afdraaien?
  Heb ik behoefte noch boodschap aan.
  Steeds het halve verhaal vertellen is misleiding.
  Als u had geschreven dat het MKB enz. enz. praat over 6-8 weken vertraging en daarbij ook nog rente of boete vergoed krijgt dan zou u iets zinnigs zeggen.

  En over het schoolgeld dit. Het gaat om de immorele misleiding van (arme) onwetende mensen.

  Kunt u het verhaal van de energiekosten weerleggen ?Heel graag dan stijgt u achting.

  Voor u geldt maar 1 advies. Ga een jaar in Sur. wonen ,geef uw ogen de kost , vraag geïnteresseerd over het e.e.a. en luister kritisch naar de mensen. Als ik u persoonlijk kende dan kreeg u misschien nog een ticket van me. Onder zekere voorwaarden natuurlijk.


  Maak melding

 41. Beste RobG
  U haalt weer eens de dingen door elkaar. Het is al jaren zo dat het Nederlandse groot bedrijf door haar onderaannemers en leveranciers gefinancierd wordt. De grote retailketens hanteren betalingsvoorwaarden van 90 en 120 dagen. Ofwel de klanten van AH hebben al meerdere keren betaald voor een product voor het aan de leverancier betaald wordt.

  Recent beoordeelde in een overeenkomst van een dienstverlener bij een grote aannemer. Bleek dat die aannemer bij de leveranciers 3 a 4 maanden geld heeft uit staan het geen deze op jaarbasis een voordeel van euro 80.000.000 oplevert of wel 60% van de jaar winst.

  Dat is gewoon onderdeel van het functioneren van de markt geworden.

  U vergelijkt het met jaren niet betalen of het laten voorfinancieren door bevriende partijen tegen een rente van 50% of meer (Familie Sibilo of het bedrijf Obilis bij EBS).

  U vergelijkt regulier zakelijk verkeer (men aanvaard de betalingsvoorwaarden immers) met wanbeleid en het door schuiven van betalingen naar nieuwe begrotingsjaren.
  Robert Peneux gaf bij de 2de termijn van de begroting aan dat hij op de begroting van 2016 voor ongeveer SRD 56.000.000 aan achterstallig betalingen van 2015 had opgevoerd het geen na 35 dagen 2016 al weer opgelopen bleek te zijn naar ongeveer SRD 75.000.000.
  Hoe kan men een regering vertrouwen die op een dergelijke wijze haar boekhouding doet.

  Hoe kan men een regering vertrouwen die al sinds 2013 successen van de Kustwacht kraait waar nu van blijkt (2de termijn begroting Bensschop in de DNA) dat de boten door gebrek aan geld en wetgeving nauwelijks varen en niets kunnen uitrichten. $ 16.000.000 ligt te verroesten maar volgens de regering is het succesvol roest.

  Beste RobG vergelijk aub niet met Calimerostan aan de Noordzee. Daar komt alles aan het licht, hoe goed men het ook probeert te verhullen, en wordt er opgetreden en herijkt. In Suriname verstopt de regering rekeningen in een donkere kast en probeert men ze te vergeten.


  Maak melding

 42. @RobG.

  “Nederland is een rijk land en ook hier loopt het de spuigaten uit met bedrijven en overheden die facturen veel later betalen”

  Inkopers maken gebruik van de mogelijkheden die leveranciers en onderaannemers bieden. Hier is niets nieuws onder de zon. Het is gewoon business as usual.

  Een kleine staalbouwer waar ik mee samenwerkte stelde het volgende eens als voorbeeld:
  Tussen het moment van opdracht, het moment dat hij geld begon uit te gegeven aan zijn tekenaar en het bestellen van materialen tot het moment dat zijn opdrachtgever de eerste termijn betaalt zatten regulier 200 dagen.
  Dat maakt niet uit als de betalingen daarna maar regelmatig door blijven gaan en niemand slimmer probeert te zijn om betalingen uit te blijven stellen.
  Als ondernemer moet je daar mee kunnen leven. Echter het gedrag van de Surinaamse overheid is volledig onbetrouwbaar geworden en Surinaamse leveranciers en ondernemers hebben niet meer de resources om het zo lang uit te kunnen zingen.

  Qua betalingstrategie gaat men in Nederland regelmatig zover dat men op faillisementen anticipeert. zodat men niet meer betaald omdat er tegenclaims bij de curator komen te liggen. Echter dat is de strijd voor overleven tussen gelijkwaardige partijen. Denk eens aan het spelletje van Sun capitol met Vroom en Dreesman.

  In een rijk land heb je bloeiende insolventie dienstverlening-sector, incl. katvangers. Vergelijk dit aub niet met Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.