Surinaamse rechter vindt weer fouten in terugroepzaak

67

PARAMARIBO, 5 feb – Het zit Paul Somohardjo, leider van de politieke partij Pertjajah Luhur, bepaald niet mee. De rechter heeft weer procedurele fouten vastgesteld in de zaak rond het terugroepen van twee afvallige parlementariërs. Somohardjo zal weer zijn advocaat moeten raadplegen.

In de betreffende rechtszaak had Pertjajah Luhur getracht zo volledig mogelijk te zijn. Procedurele fouten waarop eerdere rechtszaken en kortgedingen waren spaak gelopen, moesten voorkomen worden. Daarom is deze keer geprocedeerd tegen de Staat Suriname, president Desiré Bouterse en alle leden van het Centraal Hoofdstembureau. De laatstgenoemde instantie zou onrechtmatig handelen.

Het Centraal Hoofd Stembureau weigert namelijk toe te geven aan de claim van Pertjajah Luhur om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan terug te roepen. In hun plaats zouden twee kandidaten moeten worden toegelaten tot het parlement. Het betreft Barkat Mohabali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS). De vordering die de rechter nu heeft afgewezen, was ook ingesteld door deze kandidaten en hun politieke partijen.

Bekijk ook:

67 REACTIES

 1. Wahahaha! Wedden dat die malloot weer in hogerberoep gaat? En wedden dat zijn onderdanen ChanGreg en Ronnie met hem meegaan op deze heilloze weg? Dit is de soap van het decennium: de ongeschoolde leidt de a ka demici. Wat een grap!!!


  Maak melding

 2. Als het nog niet duidelijk is: “het OM is de tweede poppenkast”. De rechters zijn als de dood zo bang voor Baas, straks gaan ze hem nog verzoeken om hen niet te streng aan te pakken omdat ze het gedurft hebben 8 december weer op de rol te zetten.

  Een rechter heeft al bepaald dat Sapoen en zijn appendix teruggeroepen zijn en nu komt een collega rechter doodleuk verklaren dat Somo een procedurele fout heeft gemaakt, als dit geen poppenkast is, dan is het wajang Wong.


  Maak melding

 3. Dit is echte een lacher van de eerste orde.
  Alle vertragingstactieken worden nu toegepast om te voorkomen, dat deze twee worden teruggroepen.
  De rechterlijke macht in ons land is corrupt.
  Alles zal in het werk worden gesteld om de huidige coaltie in stand te houden.
  Deze tactiek is zo doorzichtig als glas maar kan zijn.


  Maak melding

 4. SHEBA
  Wat Somo en de zijnen moeten doen is de zaak zo laten wat het is. Het is belachlijk wat er allemaal gedaan wordt in en buiten DNA.Het nivo daalt met de dag. Somo zaka joe tere Sidon. Toen je uit de assemble werd gezet is niemand van je V-7-6-5 met je meegegaan. Ze gebruiken je alleen maar. Joe ne sjie datie!!!


  Maak melding

 5. @henkes en cochise,

  Jullie lullen! Als je het via de rechter wilt spelen dan moet je ook de uitspraak kunnen accepteren. Deze mensen hebben hun oordeel al klaar en willen dat de rechter bevestigt. Zo werkt het rechtssysteem niet.


  Maak melding

 6. Ik wenste wel dat het beleid van DiDiBrie zo transparant was als wat van de rest wordt verwacht. Jongens, jongens, jongens wat is er aan de hand in Su. Hoe durft de rechter zo’n uitspraak te doen? Elk wel denkend mens heeft in de krant kunnen lezen en zien wat er in de afgelopen periode
  is gedaan door de tegen partij van Somo, Chan en Rusland, overal is er gefraudeerd, enkel en alleen maar om de ze zaak naar hun hand te zetten. Ik maak mij zeer bezorgd over het volgende, wanneer, gezien de verschillende rechterlijke uitspraken in de kwestie Sapoen/Chitan, dit het nivo is van onze rechtsprekers, dan heb ik geen enkel vertrouwen in dat wij over enkele tijd een correcte uitspraak kunnen verwachten van deze lieden in de moordzaak van Dec’82. Any way Sranan en sranangman odiiiiii en oeng tan g tikie. Su no ó go wang voetmoro vara nanga a DiDiBrie diesie. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 7. Cochise,

  Nee de rechter had in eerste instantie bepaalt dat ze te vroeg teruggeroepen zijn. Nu blijkt dat er structurele fouten zijn gemaakt. De rechter heeft nog steeds niet bepaald dat ze daadwerkelikk zijn teruggeroepen tenzij jij het vonnis hebt waarin het staat aangegeven.


  Maak melding

 8. Aboikoni,

  Je moet de uitspraak er nog maar eens op nalezen.
  Ik ga niet verder met je in discussie, omdat je de uitspraak niet kent en dan is het moeilijk communiceren.


  Maak melding

 9. Cochise,

  Is ook geen discussie. Laat maar zien waar de rechter dat heeft aangegeven. De zaak loopt nog anders hoefde somo niet meer naar de rechtbank.


  Maak melding

 10. Ik denk dat de vormfout inhoud dat de oppositie het CHS als zijnde een instituut dat als rechtspersoon wordt aangemerkt, had moeten aanklagen, en niet de individuele leden in persoon.
  Misschien doet de oppositie er goEd aan deze kwestie nu te laten voor wat het is , waardoor zij wel aantonen de rechtstaat te erkennen. Het blijft een ingewikkelde kwestie omdat bij de vorige uitspraak volgens mij de rechter duidelijk had gesteld dat “de terugroepingszaak vd 2 heren een feit is op het moment dat de partij het vonnis aan hen had betekend. Maar ik kan me vergissen. De oppositie heeft deze slag misschien verloren, maar niet de strijd. Mijn idool Bob Marley zingt het treffend:HE WHO FIGHTS AND RUNS AWAY,LIVES TO FIGHT ANOTHER DAY!!!


  Maak melding

 11. hahaha die somo toch.
  hij leert nu wat het het woord karma betekent.
  de meester pedo oplichter die wilde sterven voor de ndp krijgt nu de kans om te sterven , waarschijnlijk aan een hart aanval.
  de karma die somo in zn kont bijt is de ; i am nasty karma.
  die krijg je als je je ziel verkoopt aan de duivel ….of stemt voor amnesty.


  Maak melding

 12. Procedure fout wil nog niet zeggen dat de twee leden niet terug geroepen zijn.In deze is de CHS in gebreke gebleven de assemblee door te geven dat er twee plaatsen zijn open gevallen.
  Als de CHS vindbaar is,moeten zij nu gedaagd worden.Vorige keer kon zelfs de CIVD hen niet opsporen zo diep waren ze ergens in gekropen.


  Maak melding

 13. @Aboikoni,
  Lees je postings even weer terug, volgens mij ben jij degene die voor eigen straatje zit te lallen…Ga ook even terug naar de uitspraak van de vorige rechter…


  Maak melding

 14. Off topic…of mischien niet helemaal..

  Bron Starnieuws 5 februari 2016:

  Waar zijn onze strijders en hoe verder?
  05 Feb, 12:53

  Wij Surinamers zijn heel vredelievend, we hebben altijd begrip voor allerlei situaties en scenario’s en we zijn bereid de nodige offers te brengen. Nu de situatie heel nijpend is, is het heel jammer dat onze vakbondsleiders en kritische politici haast niets van zich laten horen.

  Alhoewel de overheid veel bevoegdheden heeft, dient zij tóch rekening te houden met de wensen, grieven en belangen van de burgers. Het is trouwens de taak van de regering om de gedane beloften tijdens de verkiezingscampagnes na te leven en zich goed van zijn taken te kwijten. De podiumtaal die slechts bedoeld is om politieke winst te behalen en om eigen behoud, moet uiteindelijk achterwege worden gelaten.

  Dit is in 1975 heel fataal en de oorzaak geweest, dat een groot deel van de Surinaamse bevolking, vooral uit angst en vrees voor dictatuur etc. naar Nederland is vertrokken. De regering heeft het mandaat van het volk gehad om het land goed en naar eer en geweten te besturen en voor de totale gemeenschap leefbaar te maken. Indien zij gefaald heeft en als het niet lukt om het land naar behoren te besturen, dan behoudt het volk/electoraat het recht om het gegeven mandaat in te trekken!

  Het is internationaal bekend, dat als het volk heeft gesproken, dan zwijgt de grondwet; het blijft in feite stationair; aangezien in elk democratisch land het volk boven de Grondwet staat.

  Hoe verder?
  Het is nu de hoogste tijd om hard te werken aan de kwakkelende economie en het boven water te helpen. Dit om elke Surinamer gelijke kansen te geven en hun een beter en betaalbaar bestand te bieden. De machthebbers moeten geen populistische maatregelen treffen om de gemeenschap in de maling te nemen.

  De budgettaire problemen, die eerder een monetair probleem is geworden, dient gematigd te worden. Kritiek moet er zijn en dat leidt tot betere successen!
  Het is enerzijds te betreuren, dat het volk steen en been klaagt, maar niet opkomt voor hun belangen.

  Tijdens de protestacties en de actie van de eenmansprotest: ‘Wij zijn moe’ komen slechts een handje vol mensen opdagen.
  Waar blijven onze vakbondsleiders en vooral politici die hoog van de toren blazen ?

  Denk aan de moedige leiders, zoals: Cyril Daal, Fred Derby, Eddy Bruma, Louis Doedel, Anton de Kom e.a. En aan de grote stakingen van 1969; de val van Johan Adolf Pengel (NPS/Actiegroep), 1973; de val van Jules Sedney (VHP/PNP) en aan 1982 o.l.v. Cyril Daal (Moederbond) tijdens het Militaire regime o.l.v. D.D. Bouterse en Roy Horb.

  Dhr Henk Herrenberg heeft ook in 1973 tijdens de VHP/PNP regering samen met andere leiders acties gevoerd.
  Nu zit hij aan de andere zijde; even eens als Ronald Hooghart (CLO), die tijdens Jules Wijdenbosch harde acties heeft gevoerd en thans in alle talen verzwijgt.

  Het Surinaamse volk moet niet meer vrezen voor dictatuur en chantage, want de tijd van 1980 en 1982 is reeds voorbij.
  Is men soms huiverig voor eigen behoud/belang en voor eigen positie?

  Wij zijn niet vóór democratische acties, die geweldloos verlopen, maar we zijn tegen de huidige economische malaise, nepotisme (familie- en vriendjespolitiek), corruptie en belangenverstrengeling.

  De kiezers belonen de regering voor goede economische aanpak en uitkomsten en ze straffen hun ook voor het omgekeerde!

  Op gegeven ogenblik houdt ook het Engelengeduld op en laten we hopen op een betaalbaar- en leefbaar Suriname!

  Roy Harpal


  Maak melding

 15. @sabaku

  De rechter heeft als eerst geoordeeld dat de terugroeping te vroeg was omdat Sapoen en Chitan op dat moment nog geen assemblee leden waren. Nu zijn de twee heren assemblee leden en tegelijkertijd struikelt men ook over de tergroepwet.

  En daarom loopt het nu bij de rechter Of de terugroeping nou juist is of niet want alle partijen denken er anders over. Sapoen en Chitan zullen voorlopig nog gewoon assemblee leden blijven totdat er volledige duidelijkheid is. En op dat gebied heeft de voorzitter van de assemblee gelijk dat ze Chitan en Sapoen tot die tijd gewoon toe laat.


  Maak melding

 16. Dit gebeurt en kan allemaal in suribabwe voormalig kolonie van nederland net als voormalig Rhodesië nu zimbabwe waar mensen vandaag de dag geen vreten meer hebben.


  Maak melding

 17. @Aboikoni,
  Er zijn teveel misstanden onder de regeringen met NDP. Er is altijd wat aan de hand. En nooit bepaald positief. Wanneer gaan mensen inzien dat het zo niet door kan gaan. Ik ben echt benieuwd wanneer het D.B. lukt om een totalitaire dictatuur van dat land te maken hoe het volk gaat reageren. Je gaat mij niet wijsmaken dat er recht is gesproken. De volgende stap (nu er tijd is) …let maar op: is wijzigen of schrappen van de terugroep wet. Wij moeten ons schamen dat rechters keer op keer de wetten niet durven toe te passen zoals ze bedoeld zijn. Suriname is al lang geen rechtstaat meer.


  Maak melding

 18. Somohardjo,heeft de partij al heel erg beschadigd,het is aan dingelen !.maar het cynische is,dat deze man nog steeds denkt dat hij een factor is in de Surinaamse politiek.en de NPS en de VHP.lopen als onnozele schaapjes er achteraan met 1 doel om het land te destabiliseren zo lijkt het.Somohardjo heeft in de 40 jaar dat ie in de politiek zit geen wezenlijke bijdrage geleverd aan de opbouw van Suriname.hij past helemaal niet meer in de nieuwe structuren.ook niet meer in zijn eigen partij,..triest mannetje,en zielig eigenlijk.trouwens,de rechter heeft het laatste woord .


  Maak melding

 19. @Paul,
  Je bent een zielig geval. Ik hoef niets te bewijzen, dat doet de hele NDP kliek inclusief jezelf voor ons. Als je dat niet wil zien en je kop in het zand blijft steken zal er ook niets van je terecht komen. Blijf maar ontkennen dat er shit aan de knikker, er is heleeeeemaal niets fout.
  Surinamers hebben het nog nooit zo goed gehad als tijdens de NDP regeringen.
  Nogmaals ik hoef niet te bewijzen zielig wezen en ik suggereer helemaal niets. Het is niet alleen een aanname van jou, maar blijkt ook nog eens de keiharde waarheid, jammer genoeg.


  Maak melding

 20. Een trieste dag voor Avarel Dalton somo,begrijpend lezen schijnt ook een probleem te zijn,maar een nog kwalijke zaak vind ik dat de vhp en NPS met hun respectielijk wetenschapbureaus zich door emotie hebben laten meeslepen door Avarel.ik vraag mijzelf af hebben zij het vonnis gelezen of zijn ze blindelings meegegaan met avarel,want begrijpend lezen is een probleem voor avarel,foei toch Chan en Greg jullie laten leiden door een woestijn rat,mijn advies wetenschapbureaus opdoeken want begrijpend lezen schijnt ook een probleem voor ze te zijn,want nu weet de hele wereld dat ze makke volgelingen zijn van Avarel Dalton Somo die moeite heeft met begrijpend lezen.reetje Henk esmerald awari makak Ali baba en de 40rovers volgende keer het vonnis eerst goed lezen voordat jullie commentaar leveren.


  Maak melding

 21. Aanvullend:volgens de respectabele heer Kanhai heeft de rechter avarel somo op zijn fingers getikt ,omdat hij het Surinaams volk willens en wetens heeft voorgelogen want in het vorige vonnis nergens stond aangegeven dat de heren Chitan en Sapoen waren teruggeroepen ,nu wil ik echt weten uit welk vonnis Avarel citeerde,toen hij wereldkundig maakte dat de heren Chitan en Sapoen waren teruggeroepen ,is hij een fantast of kan hij werkelijk niet begrijpen wat hij leest,als dat zo is dan heeft deze volksbedrieger 50 jaren lang in het parlement gezeten en dat vind ik een kwalijke zaak,vandaar dat hij geen oog heeft voor het Surinaams belang,en altijd streeft naar eigen belang.


  Maak melding

 22. Het is grappig te zien hoe sommige malloten hier op het forum alles uit de kast trekken om een andere draai te geven aan deze zaak. Ik zal het even duidelijk stellen.
  1. Somo is dom, rancuneus en dementerend
  2. Chan en Greg volgen blindelings een ongeschoolde boef
  3. Deze hele soap is onderdeel van de destabilisatieinstructies die vanuit het buitenland zijn gegeven.
  4.Ronnie…..ach, die weet niet beter en weet niet eens het verschil tussen zijn beide voeten.
  5. Suriname is de grote verliezer.
  6.Henkes, Sabaku en co is gewoon schorrie-morrie die onder verschillende namen hier hun onzin lopen te spuien.


  Maak melding

 23. Glenn Pengel, hebben jullie niets interessanter te vertellen dan alleen maar continu beschuldigingen uiten over corruptie van de huidige regering. Ik ben samen met een zeer groot aantal andere personen geboren met een behoorlijk stel hersenen. Je moet maar met harde bewijzen voor de dag komen. Stop met het produceren van goedkope hallucinaties. Verkeren jullie in een collectieve psychose?


  Maak melding

 24. Off Topic,

  KLOKKENLUIDERS VRAGEN ONDERZOEK
  06/02/2016 06:02 – Van onze redactie
  Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt het raar te vinden dat een week vóór de installatie van Daniel tot korpschef gevoelige informatie naar buiten komt.
  Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt het raar te vinden dat een week vóór de installatie van Daniel tot korpschef gevoelige informatie naar buiten komt. Foto: dWT Archief
  PARAMARIBO – Personen die zeggen lid te zijn van het Korps Politie Suriname, hebben in een brief de procureur-generaal, het parlement en de minister van Justitie en Politie, dringend gevraagd na te gaan, waarom een jaar geleden een onderzoek naar drugsdroppings in Brokopondo is gestaakt.

  Aankomend korpschef Agnes Daniel wordt verweten in haar toenmalige functie als hoofd Operaties, hiertoe de opdracht te hebben gegeven. Dit zou gebeurd zijn op verzoek van de voorzitter van een politieke partij, die niet bij naam is genoemd.

  In de brief wordt aangegeven dat in februari 2015 bij de inlichtingendiensten en de politie een melding was binnengekomen dat vermoedelijk een drugsvliegtuig was geland of een drugsdropping had plaatsgevonden in het district Brokopondo in de omgeving van Phedra.

  De plaatselijke politie ging op onderzoek uit en er werd informatie ingewonnen. Het Arrestatieteam en leden van het Regionaal Bijstand Team waren al op weg naar het gebied voor eventuele aanhoudingen. Halverwege werden ze teruggeroepen door Daniel.

  De aankomende korpschef om een reactie gevraagd, zegt niet te zullen reageren op deze aantijging. “Als er mensen zijn die informatie hebben laten zij het daar brengen bij de bevoegde autoriteiten. Ik vind het raar dat deze informatie een jaar later, en juist nu, naar buiten komt.”

  Minister Van Dijk-Silos zegt te willen weten wat hiervan waar is en welke instanties hiervan op de hoogte zijn. “Ik zal ook contact maken met de procureur-generaal. Het is wel raar dat niemand mij hiervan op de hoogte heeft gebracht toen ik bekendmaakte dat Daniel de nieuwe korpschef wordt. Waarom nu? Dit moet de publieke opinie ook aan het denken zetten, maar deze kwestie moet ik zeker verder onderzoeken.”

  OP VERZOEK VAN EEN VOORZITTER VAN EEN POLITIEKE PARTIJ HEEFT DANIELS DE EENHEDEN TERUGGEROEPEN.

  Is BRUNSIE als voorzitter van ABOP in staat DANIELS te bewegen haar JONGENS TERUG TE FLUITEN???

  Heeft SANTOKHIE van de VHP de POWER om DANIELS TE VRAGEN OM HAAR BOYS TERUG TE ROEPEN??

  Welke Voorzitter heeft deze POWER: RUSLAND, BREEVELD, WATERBERG, SOMO of KUMAKOISI????


  Maak melding

 25. @RobG ONZE ECONOOM aka LAUWPIE,

  Quote:
  Ik ben samen met een zeer groot aantal andere personen geboren met een behoorlijk stel hersenen. Je moet maar met harde bewijzen voor de dag komen.

  DJIE MIE EDE BLO YERE MIE MANG!!!!


  Maak melding

 26. Hoewel ik het jammer vind voor de oppositie dat ze schijnbaar aan het kortste eind trekken in deze kwestie, denk ik dat Somo vandaag een koekje van eigen karma deeg krijgt. Hij en die andere moraalridder Brunswijk zijn mede verantwoordelijk voor het feit dat Suriname opgescheept zit met een amnestiewet..die is Door het hof van tafel geveegd, maar toch! Er had 4 jaar geleden al een strafeis uitgesproken kunnen worden tegen de verdachten vd 8 december moorden. Het blijft natuurlijk de vraag of de daders ook daadwerkelijk in het gevang zouden belanden, maar internationaal gezien zou vooral Bouterse een flinke klap in het gezicht krijgen als hij OOK in eigen land gevonnist was. SomoHardjo had nog op een podium geroepen dat hij bereid is te sterven voor de NDP..Hij en Ronny zijn politieke opportunisten..Toen Ronny motiveerde waarom hij voor de amnestiewet zou stemmen stonden de tranen hem nabij.. Kennelijk werd dat beetje geweten dat hij heeft op dat moment op de proef gesteld. Somo is in de jaren 80 gevangen genomen Door Bouterse en moest vrezen voor zijn leven. Ronny heeft jaren geleden tijdens het incident in het huidige assemblee gebouw waarbij 2 van zijn lijfwachten Door Linscheer en Christopher werden vermoord, de dood in de ogen gekeken.. Zijn redding was het feit dat hij op dat moment dreigde om een handgranaat tot ontploffing te brengen. Deze mannen zijn op een gegeven moment puur uit eigen en politiek belang toch gaan samenwerken met Bouterse..Nu heeft hij ze wederom verraden en bij het grof vuil gezet..! Beide heren krijgen politiek gezien wat hun toekomt..! Tijdens regering Bouterse 1 toen Ronny nog in de coalitie zat zei hij zelf m.b.t. Bouterse: te joe ei njang nanga Didibri,joe moes njang nanga langa forkoe..Hij voegde daaraan toe dat hij met een hooivork eet!!! Dus wat mij betreft mogen Somo en Ronny nu op de blaren zitten. MEN HOUDT VAN HET VERRAAD, MAAR MEN VERACHT DE VERRADER!!!!


  Maak melding

 27. Ik begin mij nu af te vragen of deze mevrouw DANIELS ook is BELOOND voor haar TROUWE DIENSTEN???zoals ene minister van Juspol.

  Haar DOCHTER VERDIENT bij het ministerie van ROGB per jaar 250.000 SRD per jaar.
  Tevens is zij ook JURIDISCH ADVISEUR voor KUMA heb ik begrepen.

  HOEZO GEEN NEPOTISME volgens MOEDERLIEF???

  VOOR DIT SOORT ZAKEN IS ONZE ECONOOM aka LAUWPIE BLIND!!!


  Maak melding

 28. Grappig dat iedereen nu fan van somo is de man die veroordeeld is en ook nog een keer voor schending eerbaarheid van de vrouw, hij mag niet mee regeren en is daarom verbitterd
  En dat mensen zo weinig vertrouwen hebben in de rechtsprekende macht in Suriname is van een triest diepte punt , dat het angstig maakt ,op deze site is het een goed gebruik om zo bitter en harteloos mogelijk te zijn naar iedereen die we niet mogen , mensen spelen voor eigen rechter, het is als ” het drinken van vergif en hopen dat de andere dood valt, er zijn voorbeelden te over dat wij niets zelf beslissen hoe diep de wens ook is , en dat er mensen blijkbaar weer ff voortkunnen als ze flink hebben gescholden maakt de zaak nog belachelijker , maar na al de jaren vak hal spugen geen steek vooruit zijn gekomen


  Maak melding

 29. RobG, je mag dan geboren zijn met een goed stel hersens, daar valt trouwens aan te twijfelen, gezien je postings, maar ergens in je leventje is het ergens goed fout gegaan, reeel observeren en denken is er niet meer bij, je leeft in een paarse wolk die rondom de luchtkastelen gebouwd door je afgod Bouterse zweeft , wat zal dat een klap geven wanneer je vroeg of laat weer naar beneden dondert en met je beide benen weer op de grond staat


  Maak melding

 30. De rechter is niet bevoegd om zaken van de DNA te behandelen.
  Alles wat chekre chekre aan de rechter voor voorlegt omtrent de DNA moet de rechtelijke macht weigeren.
  Een rechter die volgens de grondwet werkt neem geen zaken aan van de DNA.
  Er zijn scheiding der machten.


  Maak melding

 31. Als de Surinaamse advocaten niet advocaat van de duivel zijn die de oppositie heeft, kunnen ze maar beter wat anders gaan doen. Want met DDB/het monster van Fort Zeelandia. MoiWana 86,enz en de gangsters moet je niet met fluwelen handschoenen gaan aanpakken.

  Laat de advocaten van de oppositie hun zaak heel goed voorbereiden en alle optie van de case bekijken en zich daar tegen indekken, als… dat dan dat…, waardoor als de zaak voorgaat de rechter tot een vonnis komt, dat in hun voordeel of zoals het wetboek van strafrecht/grondwet van de republiek Suriname en internationale verdrag van toepassing is.

  De oppositie moet al haar middelen die de grondwet van de republiek Suriname heeft gebruiken en ook internationale.

  De oppositie moet in hoger beroep gaan, alleen een lafaard en angsthaas trekt zich terug in zijn hol of gaat in Broko Baka/oerwoud schuilen als die voor de rechtbank/krijgsraad moet verschijnen.

  Stree D’ef Stree, Wi No Sa Frede.
  Dit is slecht het begin, we gaan door met de strijd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij.

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 32. Geblunder in het kwadraat.

  1) Somo sleept iedereen voor de rechter en maakt daarmee de rechtbank tot een politiek theater. Fout. Hij had zich bij de basis moeten houden.
  Hij is niet echt handig.
  2) De coalitie roept dat de rechter niets in de DNA te zoeken heeft maar juicht nu hard over dit vonnis.
  3) De President doet rare uitspraken over infiltratie van de rechtelijke macht (komt overeen met een bedreiging).
  4) De voorzitter van de DNA schuift met rare documenten, weet nergens van en laat haar personeel hangen.

  Eind resultaat alleen maar VERLIEZERS en veel haat en nijd.

  80% van de mensen uit de politiek en de regering (coalitie en oppositie) zouden een beroepsverbod opgelegd moeten krijgen.
  Alles wat ze aanraken gaat kapot


  Maak melding

 33. @ Sjang ” een rechter die volgens de grondwet handelt neemt geen zaken van DNA aan..Zonder al te persoonlijk te worden wil ik zeggen dat jij de klok hebt horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. De scheiding der machten houdt juist in dat in een rechtstaat de wetgevende, de rechterlijke en de uitvoerende macht los van elkaar staan, met dien verstande dat het 3 verschillende entiteiten zijn. Ieder met zijn eigen grondwettelijke bevoegdheden , taken en verantwoordelijkheden. In een echte rechtstaat is de rechter het enige instituut dat wetten op hun juridische rechtsgrond en toepassing mag toetsen. De wetgevende macht( het parlement) en de uitvoerende macht( de regering) functioneren op basis van wetgeving. Dus ook als in het parlement of vanwege de regering er zich zaken afspelen die een juridische toetsing behoeven, dan is het aan de rechterlijke macht om dat te doen. Parlementariers genieten tijdens hun functioneren IN HET PARLEMENT een bepaalde mate van onschendbaarheid, maar die beperkt zich in het bijzonder tot.verbale uitlatingen.. Valsheid in geschrifte en andere zwaarwegende misdrijven kunnen ook vervolgd worden, ook als ze zich hebben afgespeeld in DNA . Dus jouw opmerking slaat nergens op en getuigt van onwetendheid.


  Maak melding

 34. Dit was te verwachten!!
  Welke rechter durft een vonnis uit te spreken die tegen bouta &co is?!!
  Geen enkel rechter heeft de lef en moed!!!
  Poppetjes van bouta zijn het allemaal!!!
  DE bouta amnestie is niet rechtsgeldig,is illegaal maar geen enkel rechter die de moed heeft om het af te wijzen!!!!
  En de ndpers hier…wel die zijn net als hun baasje en lachen he rechtsgebeuren in Suriname vierkant uit omdat zij niet geloven in Wet en Recht!! Ze zijn het gewend het juist te VERKRACHTEN!!!!
  Keer op keer moeten wij het proces van verkrachting meemaken en keer op keer laten de rechters ons allemaal duidelijk merken hoe bang ze werkelijk zvan die verwacgijn !!
  Somo schakel het OAS is,schakel DEN HAAG TRIBUNAAL in waar oorlogscriminelen voor de rechter moeten verschijnen. .Dien een zaak in tegen bouta in de gehele wereld zodat de wereld het weet wat voor een monster deze bouta is Ga je niet ontmoedigen!!Vecht door!!.De surinaamse rechters van die verwachten wij geen RECHT!!Het zijn eeen stelletje bangerikken ,lafaards bijelkaar!!!Iksta achter jou Somo en daarmee ook achter jou gevecht.!!!Wi jgaan door Somo, dien een aanklaag in naar alle instituten in de wereld die criminelen als bouta aanpakt!!!Begin bij alle ambassades in Suriname en laat ze weten dat wij nog niet klaar zijn met bouta!!!!
  Laat ze weten dat wij niet de surinaamse rechters niet vertrouwen!!!
  GA VERDER DOOR MET VECHTEN ,SOMO!!Mijn steun heb je 100% !!!!!


  Maak melding

 35. Wereld kampioen overlopen heeft een probleem met overlopers.Deze gast heeft op zijn surinaams gezegd.A tja dikatie no ka.Je zou in dit geval ook het woordje ka kunnen vervangen met p.p.
  De politiek in Su is niveauloos, principes of moraal
  hebben geen plaats hierin.Sari tori.


  Maak melding

 36. Henry en Hans, selectieve doofheid en selectieve blindheid is de psychologische ziekte waar het front en haar gekrompen aanhang aan leidt. Ook aan het verspreiden van valse geruchten over de regering bestaat er geen limiet.

  Zodra er een nieuwe leugen of gerucht over de regering of de NDP de ronde doet worden jullie manisch. De frontaanhang leidt ook aan selectieve geheugenverlies als het om de kapitale blunders en grote corruptieschandalen van VHP, NPS,PL en ABOP gaat.


  Maak melding

 37. Robinho,ga die grondwet maar lezen je bent toch wijs!!
  Ga dat goed bestuderen, als je dat tenminste kan.
  Ik schrijf niet iets zomaar, jij bent toch geen tol?


  Maak melding

 38. Somo, jij bent niet alleen in je gevecht.Je hebt geen amnestie noch smeek je om vergiffenis.J bent op de goed spoor heen en bewandel die nu. Eerder heb je ons tot wezen gemaakt nu is het de tijd om je te bewijzen. Stel ons niet weer teleur,Mijn hoop dat er uiteindelijk gerechtigheid zal komen rust op jou.Van de surinaamse rechters verwachtik niks,zij zullen geen enkel bijdrage levern aan de bevrijding van de surinamers uit handen van bouta.Mijn alle hoop is gevestigd op de instituten buiten Suriname die zich bezig houden met criminelen waar ook ter wereld.Zij hebben zoonlief dino al en weten bliksemsgoed dat pappie geen haar beter is . Nu is het wachten geblazen voor de juiste moment om toe te slaan en den np met wortel en tak uit te roeien, De ndp werkt als VERGIF en verneitigd de hersenen van nietsvrmoedende surinamers.De ndp is een ramp voor Suriname.
  En dan Somo laat je niet ontmoedigen door een paar enkelen hier die je overlopers noemen, Zij hebben het gevecht al opgegeven en wachten gewoon op een ramp.Zij zien geen heil in de toekomst van Suriname en nemen aan dat hun lot bepaald wordt door een crimineel met amnestie en een vergiffenis smeker. Neen dezen gaan hun lot niet verbeteren,ze geloven nog in wonderen.
  Somo wj gaan door met strijden alleen dan kunnen wij van Suriname tot een beter Suriname maken.Ik zal in geen geval bij de pakken gaan neer zitten en je een overloper noemen en doen alsof bouta de oorlog heeft gewonnen. Nee ik ga voor mijn land vechten en wat voor mijn land doen,ik verwacht geen tegenprestatie daarom verwacht ik niet dat het land wat voor mij zal doen..Roep de hulp van buiten Somo zoveel kunnen wij wel doen voor ons land om het te bevrijden van bouta en co.


  Maak melding

 39. Dat klopt wat chocise zegt. Er is nooit een vonnis van de rechtbank die aangaf dat somo gelijk heeft en dat de twee heren waar het om gaat hun zetel moeten opgeven. Somo en medestanders die roepen dat zij gelijk hebben gekregen van de rechtbank. Dat is niet waar!

  Weer vormfouten gemaakt? Heeft somo capabele advocaten ingehuurd? Of is somo weer eigenwijs bezig geweest en heeft hij weer zijn zin doorgedrukt? Advocaten voeren na overleg gewoon uit wat de client wil. Als somo daardoor zichzelf figuurlijk in de voeten schiet dan zitten zijn advocaten daar niet mee. Immers somo heeft ooit verklaard zonder zelf een diploma te bezitten toch veel slimmer te zijn dan mensen met een academische titel.

  Zonder gemeen te willen zijn was het wel lachwekkend om zijn gezichtsuitdrukking te zien toen hij vrijdag hoorde dat hij weer géén gelijk kreeg. Híj keek als een kind die zijn laatste knikkers bij een poging bluffen toch was kwijtgeraakt.

  Jenniffer Geerlings-simons lachte afgelopen vrijdag in haar vuisjes.
  Zij had duidelijk gejokt, gemanipuleerd, geïntimideerd en zich helemaal niet onafhankelijk opgesteld.
  Haar handelingen tonen grote overeenkomsten met die van de afgetreden incompetente, jokkende, partijdige Nederlandse tweedekamer voorzitter.
  Geerlings denkt dat ze de dans is ontsprongen. Mooi niet hoor.
  Somo krijgt zijn zin niet. Maar door het vervalsen van documenten ten gunste van haar baas desi heeft zij zichzelf beschadigd. Haar uiterste vervaldatum (geloofwaardigheid) is sindsdien ingegaan.


  Maak melding

 40. Ray, eerst die arme, zielige Javaan aan het schandpaal nagelen toen hij voor stemde voor de amnestiewet en hem als redder betitelen. Get a life vriend en zoek een nuttige bezigheid, een vriendin of zo. Of kruip lekker bij Somo op schoot. Bah.


  Maak melding

 41. Somo president?
  Somo zijn grootheidswaanzin zal moeilijk te temmen zijn. Ik denk dat hij zich tot koning zal kronen.
  Kijk maar goed naar hem mensen.


  Maak melding

 42. Ray j klinkt met de minuut wanhopiger ,zoek een psychiater op voordat j schuimbekkend op de grond neerval ,ik zie j al knarsen tandend met uitpuilende ogen schuim in mond tierend en vloekend achter de computer zitten om niet alleen de grote visionair te bekladden maar ook het land Su te bevuilen die j van de hongersnood heeft gered,en jou de kans heeft geboden naar Europa te kunnen reizen en j daar iedere dg plof kip kan nuttigen,anders zat j nu ergens in Calcutta te verhongeren ,j mag een toontje lager zingen en een beetje dankbaarheid tonen.Dat is toch niet veel gevraagd neem ik aan.


  Maak melding

 43. @Rastaman
  Somo heeft eerder getekend voor de bouta amnestie we ten dat wil niet zeggen dat hij zijn fout niet mag herstellen.
  Alshij zijn fout heft ingezien krijgt hij van mij alle kansen om recht te trekken wat hij eerder fout hyeeft gedaan. Hij heft geliukkig geen moord gepleegt ,smeekt niet om vergiffenis en vraagt niet om amnestie die heft hij niet nodig.
  Zeg maar wanneer gaat je baasje zijn amnestie terug geven die hij met alle geweld zijn Eigen heft gemaakt middels
  verkrachting van ons grondwet? Hoelang gaat hij zich nog schuil houden achter zijn illegale amnestie?!

  @Eye
  Waarom je jezelve Eye noemt is onduidelijk. Liever heet je BLIND.
  De rechter heeft eerder aangegeven dat Somo in gelijk wordt gesteld en dat Sapoen en Chitan weg moeten.Er moet voor de formaliteit een vonnis op papier uitkomen maar het vonnis is al geveld.In Suriname is de NDP gewend om de vonissen van de rechter aan hun laars te lappen. Onbeschaamde vlegels zijn het.Gestel dat ik zo een bevel van de rechter zou negeren wel dan zouden de rechters in actie komen en ik zou belanden in de gevangenis!Maar tegen bepaaldepersonen vooral als ze bij de ndp horen wel dan zijn de rechters machteloos en ik medelijden met ze.


  Maak melding

 44. Somo had een bom willen plaatsen onder de organisatie van de Surinaamse Staat, maar dat is falikant mislukt.
  Deze bom (terugroepwet) is toentertijd door Somo en z’n NF makkers in elkaar geflanst, maar in alle haast zijn ze vergeten C-4 of Semtex aan toe te voegen. Ze hadden al die tijd dus gedacht een zwaar middel in de hand te hebben, onderwijl was het niet veel meer dan poppenstront !

  Hoe kon Somo nou verwachten dat de rechterlijke macht een vonnis uitspreekt over de wetgevende macht (DNA) !
  Wie zou het hoogste college van staat moeten controleren (indien gevonnist) op uitvoering daarvan ? En welke sancties (door wie en van wie) staan daar tegenover ????

  Ik denk dat Somo heel snel ook een visstand op de Centralemarkt moet gaan opzetten (het liefst direct naast mw Etnel) want deze man snapt er soms de ballen van.

  Somo heeft nog wel een escape & exit mode om uit z’n belachelijke situatie te geraken, nl hij zou per ommegaand kunnen participeren in de beweging; Wij zijn moe !!
  Of ze hem daar ook wel lusten is vraag 2, maar hij zou het allicht nog kunnen proberen.

  Succes met jou verdere hossel Somo !


  Maak melding

 45. @Rastaman
  Klopt Somo heeft voor de amnestie wet getekend. Dat wil niet zeggen dat hij geen kans moet krijgen wat hij eerder fout heeft gedaan ,recht te trekken nu.Het wilookniet zeggen dat wij met zijn allen moeten zwijgen en onze koppen als struisvogels in zand moeten begraven.Wij hebben een stem en die moeten wij laten horen.Ik weiger om te zwijgen en mijn stem te laten onderdrukken door een amnestielijder.k ben gelukkig een fighter en geef me niet over.Jijin tegenstelling je hebt in je lot berust, Je neemt aan dat de amnestie lijder het voor jou moet bepalen.Slappeling ,hij krijgt van mij geen kans hetzelfde resultaat als hij heeft bij jou ,te herhalen.


  Maak melding

 46. @Milton
  In Suiname zijn we het gewend dat de ndp zich niet stoort aan vonissen.Ze zijn niet bang voor de rechters het is juist omgekeerd. Ze negeren de uitspraken van de rechter zetten een hele show op als amnesia lijdersen alleen aan ‘opper rechter’ sandew Hira zijn ze bereid hun verhaal..NIKS ANDERS DAN DE LEUGEN te vertellen.
  Zekomen niet eens opdagen te Boxel…neen hoor ze kiezen voor broko-baka,gezellig zo een hapje en een drankje,een goed verzorgde avondmaal en sandew hira erbij.
  Ik geloof dat als de rechters niet bang waren ze eerder jaloers op Sandew hira zouden zijn.


  Maak melding

 47. @Milton
  In Suiname zijn we het gewend dat de ndp zich niet stoort aan vonissen.Ze zijn niet bang voor de rechters het is juist omgekeerd.Ze verkrachten de wetten in Suriname en doen alsof zij wetten eerbiedigen. Wel wij de rest geen struisvogels hoor Milton. Je mag je kop in zand begraven , wij niet,never.


  Maak melding

 48. @Milton
  Jij moet zwijgen als het gaat over de rechterlijke macht in Suriname,Klopt als een bus dat ons rechterlijke macht niet funtoneerd naar behoren maar dat hebben wij aan jou en je partij te danken. Jullie hebben ons geleerd hoe wetten,regels en vonissen te negeren,Gelukkig dat wij,de rest dus de voorbeelden van jullie niet overnemen,wij zijn beter opgevoed dan jij en je partij.


  Maak melding

 49. De waarheid blijkt harder te zijn dan de werkelijkheid.

  @Paul,
  Ik weet niet waar je dat gescheld van mij uit mijn posting uit haal. Als je dat schelden noemt? Maar in elk geval bedankt dat je bent uitgesproken, dan hoeven wij hier niet die onzinnige en niets zeggende reactie van je hier op dit forum te lezen.

  @Luciën
  Ik heb je nog niet kunnen betrappen op een intelligent/positieve bijdrage hier. Mensen zo als jij zijn idioten die het voordoen zich voor land en volk op te werpen maar intussen bezig zijn de eigen zakken te vullen. Probeer even als je toevallig langsloopt in die spiegel te kijken en vraag je dan af wie schorrie-morrie is…


  Maak melding

 50. Aloha…..Het lijkt nu wel ,dat de hele terugroeping van Sapoen
  en Chitan in de doofpot komt. Die Pae Somo is aldoor aan het hosselen voor deze twee,maar ziet zelf geen Heil in.Che Pae!!


  Maak melding

 51. Hoe zou NDP het vinden wanneer twee van hun leden naar V7 of nps zou overlopen kort na de verkiezing .

  Zelf in een voetbal vereniging vraag je een overschrijving wanneer je naar een andere CLUB ga voetballen .

  NDP Nationaal Dom Partij wat een geschiedenis ,dit heeft niets te maken met opbouwen van Suriname

  Wat NDP doet is puur onderdrukking
  Jammer voor jongeren en ouderen die de helderheid van uit hun geest en gevoel niet kan zien .

  Doehkie vice president van Nickerie Wakay Kanaal is voor 1980 gegraven en niet door NDP uitgevoerd .
  OPradio abc zeg je dat ndp dat heeft uitgevoerd .

  Doehkie vice president van Nickerie vertel de mensen toen je met Perica naar paramaribo moest komen

  Met dank aan oude politiek kan je nu met eigen vervoer naar paramaribo


  Maak melding

 52. Hoe imperfect de terugroep wet ook mag zijn. Het is een wet die bestaat en een wet die binnen de context van de Surinaamse politiek noodzakelijk is.

  Noodzakelijk omdat in zowel de oude als de nieuwe of de actuele politiek overlopen tegen een vergoeding normaal geacht wordt. Het principe van het vertegenwoordigen van kiezers op basis van een verkiezingsprogramma en of zonder last of ruggespraak werkt niet in Suriname kan zonder meer vastgesteld worden. Omkopen, verraden en overlopen wordt als normaal gezien. Somo doet het Sapoen doet het, Waterberg doet het, Pokie doet het, iedereen doet het.

  De rechterlijke macht heeft met de terugroep wet het laatste woord. Echter de ervaringen met Pokie en co geven aan dat de Uitvoerende macht veel listen en lagen uit de kast kan halen om uitvoering te voorkomen.

  Zie ook Sapoen en Chitan hoe deze wet gedemonteerd wordt door listig gedrag:

  1) Ze zijn nog geen lid van de DNA ofwel de wet heeft nog geen werking/ rechtbank kan de wet niet uitvoeren en duikt.
  2) de partij heeft de wet niet goed toegepast. stommiteit van een te gehaaste Somohardjo.
  3) Verkeerde interpretatie van het vonnis in kort geding aangespannen door Sapoen en Chitan.

  Het laatste lijkt een meester zet geweest te zijn in deze klucht. Hoewel de rechter een uitspraak doet over de vergadering van de PL en haar conclusies (correct vastgestelde beslissing met betrekking tot terug roepen) is het geen uitspraak over de terugroeping.
  Meesterlijke zet om alles weer te vertragen en Somohardjo in zijn eigen zwaard te laten lopen. Chapeau voor die gene die dit monstrum bedacht heeft.

  Echter het veranderd niets aan de moraal. Sapoen en Chitan zitten op gestolen zetels en hun advocaten hebben het tot een gordiaanse knoop gemaakt omdat de rechterlijke macht laf is en liever uitstelt en afstelt dan naar de letter en de geest van de wet vonnis velt


  Maak melding

 53. De terugroep wet is een wet zonder kop en staart. Het was toen onder druk van de VHP zonder goede controles aangenomen en goed gekeurd. Was meer opgezet als bangmakerij voor overlopende VHP’rs naar de NDP. Hoe ironisch. Nu werkt deze wet niet mee voor de VHP maar ook niet voor beroeps overloper/oportunist Somo.
  De rechter is niet bang voor brulaap Bouterse. De rechter kon gewoon geen beroep doen op een incomplete wet.
  Jammer voor hen die dit niet willen begrijpen.
  Let maar op. Bij het volgend hogerberoep verliest somo weer om dezelfde redenen.


  Maak melding

 54. Het CHS stond niet terecht en er was geen uitspraak aan het CHS gericht.
  Indien het CHS iets was opgedragen dan hadden ze dit middels een deurwaarders exploot ontvangen.

  Mensen horen alleen wat hen goed uit komt.


  Maak melding

 55. Cochise dat is heel goed gezegd.
  Als pro Somo en pro opositie dit niet inzien dan weet ik het ook niet.

  Overigens. Ik ben geen NDP aanhanger.
  Ik sta wel achter bepaalde standpunten van de opositie. Maar niet achter de terugroep nonsense.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.