Radhakishun reageert op gebruik ‘neger’ in boek

55

Afgelopen weekend vond er in Amsterdam een presentatie en discussie plaats over het boek ‘Surinamers in de polder’ van SP Kamerlid Harry van Bommel. In dit boek komen vijftien bekende Surinaamse Nederlanders aan het woord waaronder Prem Radhakishun. Eind december ontstond er commotie rond het boek toen een groep Surinamers een exemplaar verbrandde op De Dam in Amsterdam omdat Prem Radhakishun in het boek Humberto Tan en Barack Obama ‘negers’ noemt.

De bijeenkomst zondag jl. was georganiseerd door Van Bommel zelf vanwege de commotie over het gebruik van het woord ‘neger’. Hij wilde de discussie met het publiek aangaan en Prem Radhakishun de gelegenheid geven te reageren. Laatstgenoemde kon er niet bij zijn maar reageerde uitgebreid in een brief, die op de rumoerige bijeenkomst integraal werd voorgelezen.

In de brief stelt Radhakishun onder andere dat hij de ophef over zijn gebruik van het woord ‘neger’ raar vindt aangezien twee andere geïnterviewden, Frank Creton en Guilly Koster, het woord ook gebruiken. Daar is geen ophef over ontstaan. Daarnaast stelt hij dat de vrijheid van meningsuiting enorm belangrijk is. “Ik gebruik elk woord en niemand kan mij beletten” aldus Radhakishun, die hard uithaalde naar Dr. Barryl Biekman.

UPDATE (6 feb):
Dr. Barryl Biekman die aanstoot nam tegen het boek “Surinamers in de Polder” van Harry van Bommel, waarin Prem Radhakishun het woord ‘neger’ meermalen gebruikte, doet aangifte tegen de televisiemaker. Biekman is van mening dat Prem Radhakishun zich schuldig heeft gemaakt aan racistisch gedrag, belediging en laster,” schrijft Boekman’s advocaat Andre Mes in een persbericht.

Luister hier naar de inhoud van de brief in een geluidsfragment van Firi FM:

Bekijk ook:

55 REACTIES

 1. prem wat gebeurt er met je ????
  je noemt die negers , neger ?
  dat moet een verassing zijn geweest voor de mensen die je niet kennen.
  jij neemt geen blad voor je mond , je hoeft niet politiek correct te zijn , slijmt niet en je durft zelfs een koelie , koelie te noemen.
  ga zo door .en stoor je niet aan mensen die weer eens te klagen hebben over niets.

  afz een neger en ex client


  Maak melding

 2. Hahahahahaa Prem yu e keri mi brada, maar ik hou van mensen als u , u neemt geen blad voor de mond. Ik ben voorstander van nog meer Prem Radhakishun.


  Maak melding

 3. Niet omdat iets volgens de wet kan, moet jij het ook doen Prem, Foei toch. Maar dat jij blijkbaar geen niveau hebt, is wel duidelijk geworden hiermee. En laf ook, want ga dan de confrontatie aan ipv een brief te laten voorlezen.

  Ik doe ook hartstikke mijn best om mensen die op Prem lijken, niet aan te duiden als k***ie, uit respect voor de vele vrienden en vriendinnen uit die desbetreffende etnische groep omdat ik weet dat het grievend over kan komen.


  Maak melding

 4. Gaan ze het woord negro deleten uit het Spaans en Portugees ???????

  What about het woord negerengels !!!!!
  What about het woord negroes !!!!
  What about gezocht een negroide man, fors postuur met gouden tanden !!!!!


  Maak melding

 5. -Ik heb een tekst in de krant gelezen over de herstelbetaling van Zunder.
  Wat mij opvalt in die tekst is het woord zwart.
  Als een blanke zou zeggen “die zwarte mensen daar zijn vervelend”, dan zou je horen dat zij discrimineren op huidskleur.
  Zie maar wie hier het goede voorbeeld geeft.

  Ik begrijp ook wat Prem bedoeld te zeggen. Niet dat ik het goed keurt, maar let wel op.

  Een deel van die tekst:::::::

  PARAMARIBO – De werkgroep van experts van mensen van Afrikaanse herkomst van de Verenigde Naties breekt een voorzichtige lans voor de voorvechters van herstelbetalingen. De groep heeft in een eerste aanbeveling de Verenigde Staten aangespoord om reparations te overwegen voor mensen van Afrikaanse afkomst. Dit maakte de werkgroep vorige week vrijdag bekend.

  Armand Zunder, die in Suriname voorzitter is van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), noemt deze uitspraak een van de vele successen voor de casus van herstelbetalingen. “Het is voortgekomen uit het initiatief van het Caribisch Gebied. Door de samenbundeling van deze regio kwam er steeds meer aandacht voor deze zaak en na een bezoek van de Caricom-leiders aan de Reparations Summit in New York in april 2015, heeft de zwarte gemeenschap de strijd opgepakt met dit als resultaat”, legt Zunder, die ook participeerde in die bijeenkomst, uit.


  Maak melding

 6. In het Surinaams komt het woord Nengre toch ook veelvuldig voor?

  Iedereen kent het woord voor de niet-geschubde vis (nengre-fisi) die als minderwaardig gezien werd door de Joden.

  Dit terwijl de geschubde vis (djoe-fisi) tot op heden als van betere kwaliteit ervaren wordt…


  Maak melding

 7. Ik vind dat Prem gelijk heeft.Heel veel mensen met Afrikaanse roots en een donker getinte huidskleur nemen aanstoot aan het woord “neger”. Er worden allerlei zogenaamde wetenschappelijke verklaringen gegeven voor de herkomst van dit woord. In Amerika heeft o.a. Oprah Winfrey de term ” african American gepromote. Behalve dat ik vind dat dit getuigt van een dubbele moraal, ben ik ook de mening toegedaan dat je hiermee jezelf juist in een minderwaardig hoekje plaats. De dubbele moraal zit hem hierin dat vooral de zwarte Amerikanen het woord “nigger” constant gebruiken. Denk maar aan de rappers en andere zwarte Amerikanen. Het is een soort geuzennaam geworden en in die kringen is het heel normaal en stoer. Maar owee een witte persoon dit woord gebruikt om desbetreffende mensen aan te duiden dan staan miljoenen moraalridders van zwarte origine op en schreeuwen moord en brand. De witte Amerikanen zouden zichzelf dan euro Amerikanen moeten noemen, want zij komen oorspronkelijk uit Europa. Dat recht zou dan alleen voorbehouden zijn aan de indianen oftewel de native Americans. Dus ophouden met dat hypocriete gedoe en niet zeuren over het woord “neger”. Enige juiste etymologische verklaring voor dit woord is naar mijn idee dat het is afgeleid van het Spaanse woord”negro”, hetgeen in het Nederlands zwart betekent. Zoals de late great James Brown zou zeggen:SAY IT LOUD: I’M BLACK AND I’M PROUD..!!!!!!


  Maak melding

 8. Het wordt een hel groot probleem om alle titels van boeken te veranderen.
  Hoe te doen met….De neger hut van oom Tom…

  Wordt misschien de hut van blaka mang Tom.


  Maak melding

 9. Blakaboy, uit de foto blijkt dat de overheid in Suriname geen problemen heeft met het woord. En waarom worden de negers, die het woord ook gebruiken in het boek, niet aangevallen net als die koelie (ik denk dat Prim geen problemen zal maken als iemand hem zo wil noemen). Wat verandert het aan mij als iemand mij blakaman, zwarte, negro of neger wil noemen (al deze woorden hebben dezelfde betekenis in de verschillende talen). Blakaman is in het Nederlands vertaald Neger,Blakaboy is in het Ned. Negerjongen, in weet dus Blakaboy dat jij een zwarte jongen met Afrikaanse roots bent en geen zwarte jongen met Indiase roots, want dan zou je jezelf Blaka Koelie boy hebben genoemd.


  Maak melding

 10. In het district Marowijne is er ligt een bekend kreek “Negerkreek”, waat maakt dat er daarover geen ophef ontstaant of ge vraagd wordt de naam te veranderen?, Moet het woord negoroide ook verbannen worden


  Maak melding

 11. Pfff… Ik wilde dit stuk eigenlijk niet lezen want ik weet al wat de reacties van de meeste bruine witte of roze hypocrieten zou zijn. Het woord neger is niet zelf door de zwarte Afrikaan bedacht maar door de witte/ roze Europeaan om hun misdaden tegen de menselijkheid goed te praten, net zoals dat ze Afrikanen als vee zagen. Een hindoestaan heeft het woord koelie ook niet bedacht en ik denk dat een hindoestaan zichzelf geen koelie wilt noemen. Laat de Afrikaan net zoals de meeste volken op aarde zijn naam zelf bedenken. En zo kunnen we nog lang door blijven discussiëren. Voor de mensen die de zwarte Afrikaan ” neger” willen noemen zou ik zeggen, kijk eerst in de spiegel en naar je eigen vuile was , want niet omdat een zwarte Afrikaan zwart is betekend dat dat jij en je vuile was beter zijn….
  Mensen fijne dag nog 👊🏾


  Maak melding

 12. Prem heeft grote bek maar hij heeft wel gelijk,

  Barryl Biekman is gewoon een beroeps activist die haar werk heeft gemaakt door achter elke boom een witte racist te ontdekken en achter elke woord en opmerking een racitische opmerking waarneemt.

  Ik heb medelijden met dit soort mensen.


  Maak melding

 13. In Nederland is er ook al ophef over de verklaring van het straatnaambord Bantoestraat. Eronder staat: negervolk in Zuid-Afrika. Wat is daar mis mee? Noem de dingen gewoon zoals ze zijn en wees niet hypocriet. Ga je met nuttige dingen bezighouden en niet met het gebrul van deze hobbyisten. Sari tori.


  Maak melding

 14. We kunnen Prem helaas niks maken want hij heeft een legitieme “negerkaart”. Harry daarentegen werkt hard voor die van hem! De man is geobsedeerd door vooral (van Hindoestaanse komaf) gekleurde vrouwen. De goed bedoelende grote witte hoeder.


  Maak melding

 15. @ Blakaboy,

  Je zegt het volgende:
  Ik doe ook hartstikke mijn best om mensen die op Prem lijken, niet aan te duiden als k***ie, uit respect voor de vele vrienden en vriendinnen uit die desbetreffende etnische groep omdat ik weet dat het grievend over kan komen.

  M.a.w. als jij je best niet doet, dan noem je mensen die op Prem lijken wel koelie en heb je dus die mensen wel gegriefd.

  Veel mensen die op jou lijken willen geen neger genoemd worden en voelen zich gelijk gediscrimineerd, maar het zijn juist deze mensen die mensen die op Prem lijken continue koelie noemen.


  Maak melding

 16. Kijk Prem, nu leer jij de ware aard van de neger kennen. Jij moest zo nodig voor hen in de bres springen toen het over Zwarte Piet ging. Jij moest zo nodig Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest onder de noemer racisme brengen en zie hoe dankbaar de n@@@r is. Je wordt nu zelf als racist neergezet. Kijk maar naar de reactie van Blakaboy en dan weet je al genoeg. Prem, laat je strijd tegen discriminatie en racisme varen want de neger is de grootste racist !


  Maak melding

 17. @ Webmaster,

  Alweer is een reactie van mij niet geplaatst?
  Mag ik weten waarom mijn reacties worden geboycot?
  Ik lees reacties van anderen die niet liegen om hun grofheid, dat is in mijn reacties niet te lezen.

  Ik ben het onderhand zo beu, dat ik stappen ga ondernemen tegen dit soort willekeur en censuur.
  Ik ga nu echt een klacht indienen tegen WKN.


  Maak melding

 18. Ze hebben nog steeds niet door, al die Srananmans, dat ze zo verschrikkelijk lijken op de nakomelingen van hun voormalige onderdrukkers/overheersers. Die leggen ook op elk woord zout om lekker belangrijk te zijn en een beetje aandacht te krijgen.

  Neger: Iemand van het zwarte ras
  Koelie: Sjouwer, daglooner

  Je kan met alle woorden moeite hebben of negatieve associaties hebben, Grow Up people, heeft de evolutie stilgestaan bij sommige.
  Ik heb moeite met het woord GAS vanwege mijn joodse voorouders 8 generaties geleden. Laten we dat woord ook maar niet meer gebruiken.


  Maak melding

 19. @ jiyani..mijn reactie is ook niet geplaatst..weet ook niet waarom. Heb gewoon mijn mening gegeven zonder beledigend of kwetsen naar wie dan ook te zijn. Vreemd. Denk dat er gewoon iets mis is met de siderische.


  Maak melding

 20. Het lijkt wel of een bepaalde groep op z’n pik wordt getrapt danwel in het kruis wordt geraakt als het woord neger of zwarte wordt gebruikt. Ook “blank” schijnt uit den boze te zijn. Het is mij absoluut nooit duidelijk geworden wat hieraan ten grondslag ligt. Ik heb in ieder geval nooit een steekhoudend argument mogen vernemen.
  Mij raken deze woorden persoonlijk niet en ik verdom het dan ook om het in zwang geraakte Afro dit of Afro dat te gebruiken ook al ben ik deels ook zwart of Afro, zo men wil. Ik word heel moe van al dit gezeik.


  Maak melding

 21. A tan so.
  Hoewel ik die uiting van prem niet kan waarderen vind ik bdat wij niet op alle slakken zout moeten leggen. Het leidt af van het eigenlijke probleem.


  Maak melding

 22. Wat een ophef over niets zeg.
  Als je hier al upset van moet worden.
  We schelden elkaar in ons land uit voor van alles en nog wat, maar dat is niet interessant genoeg..
  Zie hoe er wordt gediscrimineerd op dit forum om maar heel dicht bij huis te blijven.
  Blijkbaar is het veel interessanter als een SuriNed het woord neger gebruikt.
  Ik kan er niet warm of koud van worden.


  Maak melding

 23. Positieve benaming Neger komt van Negro = Zwart, Zwarte Madonna, Yahushua,Farao, Marcus Garvey, Martin Luther King, Anton de kom, Duke Elington, Miriam Makeba , Nelson Mandela, Otis Redding enzo ….Negatieve benaming Neger komt van Negeren = Inferieur, knecht piet,slaven, achterlijke,domme apen enzo….omdat het de afgelopen 500 jaren normaal was dat Europese elite,filosofen,theologen,kerken en socialewetenschappers…De zwarte mens niet als mensen zag om hun racistische ideologie om slavernij te rechtvaardigen en de Westerse economie (gouden eeuwen)draaiende te houden, één van de bekendste filosoof was David Hume 1711-1776 ” Negers zijn van nature inferieur ten opzichte van blanken” om via het onderwijssysteem, slavenhouders en opvoeding van de jeugd in de westerse wereld en onze denkwijze tenopzichte van elkaar heeft beïnvloed. ” Emancipate yourself from Mental Slavery ” Redemption Song Bob Marley.


  Maak melding

 24. mijn vorige reactie is ook niet geplaatst .
  ik zie meerdere mensen klagen op dit forum dus ik was niet de enige.
  any way ….prem mocht je dit lezen ga lekker door waar je mee bezig bent.
  niet slijmen maar recht door zee je mening uitten desnoods dmv van een grote bek opzetten.
  laat de mensen met hun korte tenen die overal wat achter zoeken maar lekker een snuifje nemen.
  waren er maar meer mensen als jij .


  Maak melding

 25. Ook mijn reacties zijn niet geplaatst, ik kreeg, nadat ik het nogmaals probeerde een berichtje dat ik het al eerder had gezegd en vervolgens kreeg ik het bericht weer niet te zien, ik denk dat wkn de berichten niet moedwillig weigert, maar dat er gewoon iets misgaat.


  Maak melding

 26. Ik woon in de Nengre kopoe straat in Paramaribo, wij zij een Nengre familie en wonen in een Nengre djarie,De buren zijn dol op onze Nengre patoe.De buurman heeft meer belangstelling voor mijn Nengre sisa. Neks no fout tok.


  Maak melding

 27. @ sjang, Het meeste wat je in ons buurt hoort is
  Jang Mie Mars!! Zo te horen zijn jong en oud dol op mars. (ie sabie tok, a koekoe uit Holland).


  Maak melding

 28. De mensen die het woord neger nog steeds gebruiken hebben nog steeds niet de ” level ” bereikt om de geschiedenis achter dit woord te doorgronden. Onwetenden moeten gevoed worden met kennis, kennis,kennis en nogmaals kennis.


  Maak melding

 29. Robg, hoe moet ik je dan noemen? Jij hebt over “onwetende moet je voeden met kennis”. Robje heb jij kennis van wat je echte naam, alfabet, taal, cultuur of kunst is? Deze koellie’s kan wel zijn afkomst herleiden. Vreemd he dat er een paar zo afgeven op koellie’s (hindustani’s) maar al deze kwalificatie’s niet bezitten.
  Ik ben een koelli en daar ben ik zeer trots op!
  Koelli’s zijn harde werkers. Kijkt u maar in de wereld waar koellie’s wonen, vergeleken met andere rassen zijn de kollie’ s een van de meest vooruitstrevende volk. Daarom koos papa Lachmon een toepaselijke naam voor de koellie’s in Suriname namelijk VHP! Neks no fout moni de, maar wel bij de meeste koellie’s!

  Dit heeft alleen betrekking op Rodg en trawanten die zeer denigrerend over koelli’s schrijven. Mocht het zijn dat mensen hierdoor gekwest voelen hiervoor mijn excuses!

  Ik ben nog nooit een hindustani tegen gekomen die het woord koellie’s een scheldwoord vindt.


  Maak melding

 30. Beste Lalten, laat die RobG , dat mannetje “denkt” dat alleen hij de wijsheid in pacht heeft en de rest als dom volk betitteld, laat hem in de waan, met die paarse kronkel in zijn hersens. Niets meer aan te doen, tenzij ze zijn hersens kunnen resetten


  Maak melding

 31. Santo Boma, Prim kan zijn strijd tegen racisme niet staken omdat zwarte racisten hem aanvallen, iemand die strijdt tegen racisme, is in alle gevallen tegen racisme, of dat racisme (zwart, bruin, wit) zich nu richt op hem, op mensen die op hem lijken, of op mensen die helemaal niet op hem lijken.


  Maak melding

 32. Beste mensen,

  Hindustanen worden ook voor neger uitgemaakt.
  In Nederland als je een kleurtje hebt maakt niet welke kleur, wordt je een neger genoemd.

  Waarom zoveel ophef over dit probleem.
  Persoonlijk zou ik nooit het woord neger gebruiken, gebruik liever het woord creool wat ook niet het echte woord is voor neger is maar dat ever terzijde. Maar veel creolen gebruiken het woord djoeka/ bushnengre is dat ook niet beledigend ?????

  In de straattaal sranang tongo wordt ook het woord blakaboy gebruikt waar nooit bombarie over wordt gemaakt !!!


  Maak melding

 33. Self-respect is the fruit of discipline, the sense of dignity grows with the ability to say no to oneself. Lies and bigotry can’t bring you change.


  Maak melding

 34. Indien een discussie, over ontwikkeling van donkere Surinamers in Nederland, slechts de benaming “neger” betreft, blijft iedere vorm van achterstelling onbenoemd.


  Maak melding

 35. Ik heb het beste van drie werelden in mij en ik ben juist blij dat ik negerbloed heb want dat versterkt juist de andere twee etnische bloedlijnen in mij en dat maakt me uniek. Zonder dat negerbloed zou ik er heel saai uitzien, en weinig pit hebben en ben juist trots dat ik creools bloed heb.

  En wat Prem betreft: ik heb respect voor deze man en ik heb hem altijd een toffe koelie peer gevonden. Hij is recht door zee en hij lijkt mij een oprecht persoon die opkomt voor hetgeen hij rechtvaardig en juist vindt. Heb er geen moeite mee als iemand mij negerin of dogla of halfbloedje of zwarte of Afrikaanse of Joodse of iengie noemt want ik ben juist blij met dat negerbloed in mij omdat het mijn identiteit versterkt tezamen met het andere bloed/de andere bloedlijnen in mij en ik voel me meer creoolse of zwarte, dan al het andere in mij. Proud to be black.


  Maak melding

 36. Ik ken Prem niet persoonlijk , maar hij is wel een rationeel denkend man. Hij heeft zijn stemvolume mee, dus kan ie zijn tegenstanders met gemak omver blazen.
  Er zijn weinig kleurrijke mannen met zo´n capaciteit in NL.


  Maak melding

 37. het slijm druipt eraf bij prim en ze voelen zich verheven.
  Waarom willen ze het woord koelie verbannen eigenlijk , die moeten we erin houden toch.
  Zo bijdehand zijn die mensen geworden.
  Blijf nuchter prim en geef een goed voorbeeld want dit siert je niet.


  Maak melding

 38. neger is een ras-soort
  koelie is een bijnaam voor een hardwerkende hindoe; sjouwers.

  wat is er mis mee
  wie voelt zich beledigt en waarom


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.