Aucaners in Suriname hebben weer opperhoofd

16

PARAMARIBO, 3 feb – Bono Velantie is het nieuwe opperhoofd (granman) van de stam der Aucaners. Velantie heeft de eed afgelegd in handen van president Desiré Bouterse. Het staatshoofd sprak van een bijzonder moment.

Te midden van veranderingen in en buiten Suriname krijgt deze Marronstam het nieuwe opperhoofd. Het ging even fout toen de ceremonie vroegtijdig werd afgesloten. Chef protocol Anwar Lalmohamed nodigde de gasten uit de felicitaties uit te brengen. Maar president Desiré Bouterse en minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling moesten het grootopperhoofd nog de epauletten opdoen.

Bouterse zei in zijn toespraak dat de Aucaners voor grote uitdagingen staan. Hun leefomgeving moet verder worden ontwikkeld. Voor de regering hebben het onderwijs, drinkwatervoorziening en medische zorg prioriteit. De scholen moeten er optimaal draaien. Bono Velantie is de vijftiende granman van de Aucaners. Zijn voorganger Matodja Gazon stierf in 2011. De stam telt twaalf lo of clans.

[FOTO: Minister Edgar Andre Dikan van Regionale Ontwikkeling (met rug naar camera) en districtscommissaris Margaretha Malontie van het bestuursressort Tapanahony/Sipaliwini (r) assisteren president Desire Bouterse (m) bij het aanbrengen van distinctieven op de outfit van graman Bono Velantie (r) van de Ndjuka stam]

16 REACTIES

 1. Prachtig en van harte gefeliciteerd.
  Het probleem is alleen, dat een opperhoofd in deze (digitale) tijd nauwelijks nog gezag uitstraalt.
  Ik zie dit soort mannen vooral als het instandhouden van een traditie, die in 2016 allang geen traditie meer is.
  We leven in een heel andere tijd.
  Opperhoofden hebben allang geen grip meer op de jeugd van vandaag.
  Misschien hard gezegd, maar tijden veranderen, ook in het bos.


  Maak melding

 2. Zie degene die zijn mond vol heeft van kolonialisme en alle koloniale namen weg wil hebben, waar hij zelf mee bezig is.

  Wie houdt, wie voor de gek?

  De dief roept, “houdt de dief!


  Maak melding

 3. Wat is niet zo normaal is dat niet Indiaan stam krijgt speciale behandeling maar marron stam. Hoe kan marron claimen land en grond als import mens terwijl is Indiaan de oer bewoner van land en hij krijgt niets?
  Iets is erg zeer heel veel scheef hier. Wie gaat trekken dit recht?


  Maak melding

 4. De Aucaners zijn een stam die in het gebied van Oost Suriname wonen en leven. Het is daarom zeer merkwaardig dat de keizer van Oost Suriname, Ronnie Brunswijk het heeft laten afweten bij deze ceremonie. Brunswijk zat zeker lekker te genieten van alle rust op zijn privé eiland in de Marowijne rivier.

  Dit eiland heeft hij samen met 6 goudmijnen in Marowijne en Saramacca gekregen van ex president Venetiaan. Het is deze Brunswijk die zegt dat de bevolking door de armoede in opstand moet komen tegen de regering, terwijl hij letterlijk in het goud en het geld baadt.


  Maak melding

 5. @ Rob G.,

  Die granman heeft zijn cadeautje van Bravo allang in the pocket, maak je niet bezorgd.

  Bovendien wordt bij de indianen het woord opperhoofd gebruikt en niet bij de marrons. Hoofdman of stamhoofd is beter.


  Maak melding

 6. Net als de monarchieën in Europa zouden ze dit instituut, dat in wezen hetzelfde is, mogen afschaffen, Willem, Elizabeth en Bono zouden ze allemaal moeten ontslaan zodat ze eindelijk net als iedereen echt gaan werken voor hun geld.


  Maak melding

 7. Afschaffen die hoofdman rotzooi. Er zijn meer dan genoeg politieke representatieven overal in Suriname op een bevolking van bijkans 530.000. Elke marron is of kan op facebook, zijn opinie schrijven. Bovendien hebben die paarse parasieten geen respect voor de marrons, kijk maar hoe ze brunsie doorspoelden toen ze hem niet meer nodig hadden en de minister van justitie marrons geboefte noemt.


  Maak melding

 8. Wanneer gaat de republiek de vonnissen van het Inter Amerikaanse hof voor de rechten van de mens eens uitvoeren met betrekking tot de rechten van de inheemse volkeren.


  Maak melding

 9. Niet iedereen heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal. Maar dat betekent nog niet dat de mening van die personen er niet toe doet. Degenen die dergelijke personen daarop aanvallen, zijn van die typische betweters die hun (vermeende) kennis graag ongevraagd over een ander uitstorten. Wat een arrogantie.


  Maak melding

 10. @ Stille ik kon geen sanskriet vinden maar hier is het in hindi. Als je een asanti, hausa, swahili wilt google translate doet het voor jou in twee klikken. Graag gedaan.

  क्या इतना सामान्य नहीं है कि कोई भी भारतीय जनजाति विशेष उपचार लेकिन लाल रंग जनजाति हो जाता है। कैसे भारतीय भूमि के दावे और आयात के रूप में भूमि Maroon सकता है, जबकि आदमी देश के मौलिक निवासी है और वह कुछ भी हो जाता है?
  कुछ यहाँ बहुत बहुत बहुत ज्यादा गड़बड़ा है। कौन है यह सही खींचने के लिए जा रहा है?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.