Parlementariër eist eind roofgeweld in Suriname

24

PARAMARIBO, 2 feb – Er moet een einde komen aan de reeks geweldsmisdrijven die Suriname in de greep houdt. Dit zegt parlementariër Krishna Mathoera (VHP). Vooral de roofmoorden op burgers moeten grondig worden aangepakt.

Mensen blijken zelfs niet veilig in huis, ondanks de vele veiligheidsvoorzieningen die ze zelf treffen. Onlangs is een vrouw in haar woning doodgeschoten nadat de rovers het beveiligingsijzer aan de ramen hadden geforceerd. “Mensen moeten in hun woning beschermd zijn tegen criminelen en niet in angst leven. Een woning moet de veiligste plek worden”, zegt de ex-politiecommissaris tegenover Dagblad Suriname.

De brute overval op de vrouw en haar echtgenoot moet aanleiding zijn voor de minister van Justitie en Politie om kordaat acties te ondernemen “De samenleving moet beschermd worden”, aldus Mathoera. Ze is er voorstander van dat criminelen de maximale gevangenisstraf krijgen. Ook zouden zij niet in aanmerking mogen komen voor gratie. De traditie wil dat op hoogtijdagen strafmindering wordt verleend.

24 REACTIES

 1. En wat kost het de staat om deze rovers levenslang te ‘verzorgen’ in de gevangenis? Nee hoor, het is zelfs zonde van de kogel waarmee ze moeten worden doodgeschoten!


  Maak melding

 2. En Mijn Volk zich vernedert en bidt, MIJ weer zoekt en breekt met zijn zondige praktijken, zal IK van uit de HEMEL Luisteren zijn zonden vergeven en het Land weer gezond maken 2 kronieken 7 – 14 .


  Maak melding

 3. roadblocks opvoeren
  geen onnodig zwaailicht gedoe van het korps
  auto’s met donker getinte voorramen aanpakken (bestuurder ( en bijrijder moeten in in ieder geval zichtbaar zijn)
  auto’s met geblindeerde kentekenplaten aanpakken ( kenteken moet zichtbaar zijn)
  meer Surveillance van agenten in nachtelijke uren
  bevoegdheid om verdachte voertuigen staande te houden
  Goeie communicatie naar de samenleving toe

  Zomaar een paar maatregelen om op te noemen..zelfs deze simpele maatregelen zijn al een brug te ver voor het korps…hopen dat t nu wel lukt!!


  Maak melding

 4. We konden volgens Bouta eindelijk zonder dievenijzers voor, naast of achter ons huis zitten.
  Niets is minder waar.
  Je bent steeds minder veilig in je eigen huis.
  Als je eens bent overvallen en je ervaart, dat de politie er helemaal niets aan doet, geloof je dit verhaal niet meer.
  In ons land loont misdaad en er wordt niet of nauwelijks tegen opgetreden.
  Dat is Suriname anno 2016, een bananenrepubliek.
  Goed voorbeeld (president) doet goed volgen, maar niet heus.
  Ondanks al zijn beloften is nog niets gebleken van misdaadbestrijding, integendeel.
  Wat heeft de man er een puinhoop van gemaakt, zeg.
  Je hebt meer dievenijzers en alarmbeveliging nodig dan ooit.


  Maak melding

 5. Helaas is dit niet typisch een Surinaams probleem. In heel Zuid Amerika is dit aan de gang. Wat dat betreft is Suriname vergeleken met de buurlanden nog best een heel rustig land. Maar dat er hard moet worden opgetreden tegen dit soort criminelen lijkt me evident.


  Maak melding

 6. Roep/Schreeuw in de woestijn….

  Zolang moordenaars/criminelen het voor het zeggen hebben is er anarchie/moreel verval.

  De hardwerkenden moeten lijden door de keus van de figuren zonder enig moreel besef….


  Maak melding

 7. Beste Paul,dit is wel een Surinaams probleem en dat hoef je niet met andere landen te vergelijken.Daar zullen er altijd verschillen zijn, maar we hebben het in dit geval letterlijk over Suriname.Probeer eerst orde op zaken te stellen in je eigen huis voordat je de buren naar iets verwijdt.


  Maak melding

 8. @Coco
  Het is een probleem wat ook in Suriname voorkomt en dus opgelost moet worden. Dat lijkt me duidelijk. Maar het is niet een probleem wat alleen in Suriname voorkomt. En mensen die dus de link leggen met het huidige kabinet zitten er naast. Maar als het aan wat mensen hier zou liggen dat is de NDP ook alleen verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Die geven de NDP namelijk overal de schuld van.


  Maak melding

 9. De eerstvolgende gelegenheid benutten om:
  De doodstraf wederom invoeren.
  Opdracht politie eerst te schieten en daarna afmaken
  Opdracht aan het volk eerst pakken, vervolgens afranselen en daarna politie bellen nadat beide armen en benen onbruikbaar zijn gemaakt
  Opdracht aan gevangenis personeel eerst afranselen daarna onder dwang arbeid verrichten voor logies en eten

  Ik hoop dt na deze maatregelen 80% van de misdaad kan worden terug gedrongen wantt 100% is een utopie.


  Maak melding

 10. Cochise, ik wil de roofovervallen en inbraken in Suriname niet goedpraten.Maar als het in Nederland niet bij de wet was verboden zouden heel veel woningen in Nederland voorzien zijn van dievenijzers.In elk land vinden er inbraken en roofovervallen plaats en Suriname vormt geen uitzondering. Suriname bengelt onderaan de lijst als je deze misdaden met andere landen in en buiten regio gaat vergelijken.

  Maar ook onder Frontregeringen was de misdaad erg hoog. Kan jij je nog de herrie herinneren toen men wapengebruik wilde legaliseren tegen criminelen.In de Frontregeringen zat Santokhi met de handen in het haar omdat hij de criminaliteit niet kon beteugelen. Oordeel dus niet met twee maten.


  Maak melding

 11. Zelfs met dievenijzer voor je ramen en deuren ben je niet meer veilig.De criminelen gaan nog harder aan slag want nu is hun advocaat toevallig ook de advocaat van hun idol bouta,en zij is niemand minder dan NIALAH,de dochter van miss Piggy,duivels advocaat en terecht wordt ze zo genoemd.


  Maak melding

 12. @RobG
  …tja maar onder de frontregeringen had je geen mijnheer CRIMINEEL als hoofd en Roger Khan werd uitgeleverd aan Amerika.Heden zou dezelfde Khan of minister zijn van CRIMINELE zaken of zou hij ambassadeur zijn van Suriname in Guyana.


  Maak melding

 13. Waarom worden misstanden in Suriname altijd vergeleken met de situatie in andere landen? Wat kan het de man, wiens vrouw onlangs is vermoord tijdens een roofoverval, schelen of er meer of minder overvallen worden gepleegd in Nederland, de VS, China, de rest van Zuid Amerika of waar dan ook.
  Mensen willen zich veilig voelen in eigen land en in eigen huis. En het garanderen van de veiligheid is primair een taak van de overheid, zowel in Nederland, de VS, China, de rest van Zuid Amerika én Suriname! En dan maakt het volgens mij niet uit wie er aan de macht is.
  De mensen willen effectieve, beschermende maatregelen, en geen informatie over hoe het elders is gesteld.


  Maak melding

 14. RobG,

  Op die manier kun je alles goedpraten.
  Ik woon al jaren in Suriname heb niets met Nederland en heb zelf ook te maken gehad met inbraak en bedreiging.
  Dan praat je echt anders mang.
  Als je zelf een keer aan de beurt bent, praat je wel anders.
  Meer wil ik er niet over kwijt.


  Maak melding

 15. look who s talking …
  hare Krishna mat hoer a herself.
  als je vind dat corruptie geen deel uitmaakt van de criminaliteit dan kan je zo praten zoals zij dat doet.
  alleen de rovers aanpakken zal haar goed uitkomen omdat haar vrienden kring bestaat uit oplichters , pedos , corupte politici , wanbetalers enz.
  zelf is ze ook nergens vies van.


  Maak melding

 16. De Santokie club had het ook niks van gebakken dus niet niet kletsen uit frustratie het lukt toch niet om deze regering weg te sturen de mensen zijn geen kudde dieren meer. De Santokianen lullen alleen maar.


  Maak melding

 17. Knal ze neer, criminaliteit kost Suriname een biljoen USD per jaar, stelende president tot corrupte politie, verloren investeringen en toeristen, en bevordering emigratie. De hele samenleving is door en door gestressed door criminaliteit, bandeloosheid, devaluatie, inflatie onder zijne heer-shap en hoofd crimineel bouta.


  Maak melding

 18. de criminelen moeten de maximale gevangenisstraf krijgen. Ook zouden zij niet in aanmerking moeten komen voor gratie. en ze moeten schadevergoeding aan de slachtoffer betalen. en deze betaling mag niet verjaard worden. elke politici en rechterlijke machthebber die niet voor de slachtoffers opkomen zijn een broertje van deze criminelen hou dat in de gaten.


  Maak melding

 19. Beste mensen de oplossing is simpel.
  Er moet een wet komen (aangenomen worden) dat je binnen je huis een vuurwapen mag dragen.
  Punt…Eigen veiligheid!!

  Neerknallen die handel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.