Herrenberg: Wilhelminastraat moet Max Nijmanstraat worden

95

PARAMARIBO, 1 feb – Als het aan Henk Herrenberg ligt wordt de overleden legendarische Surinaamse artiest Max Nijman vereeuwigd. En dat in de vorm van een straat in Suriname, die naar Nijman wordt vernoemd. Dat zei Herrenberg, die voorzitter van de Commissie viering 40 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid is, zaterdag tijdens de uitvaartdienst van Nijman.

Aangezien de Commissie al bezig is koloniale namen in het land te veranderen, wil Herrenberg ook bij de Surinaamse president Bouterse het voorstel doen om Max Nijman’s naam op die manier te laten vereeuwigen. Herrenberg noemde de Wilhelminastraat, die omgedoopt zou kunnen worden in de Max Nijmanstraat

Herrenberg, gaf in zijn toespraak aan dat Oom Max met zijn liederen in het Sranan Tongo Suriname wakker heeft geschud. “Om bij ons zelf na te gaan wat we met veertig jaar srefidensi hebben gedaan en wat we komende veertig jaren gaan doen” zei hij.

95 REACTIES

 1. Gaan wij dan meteen de plantage namen ook hernoemen? Bijvooorbeeld Meerzorg in “DESI DELANO”.

  Dat Max een eigen straat moet krijgen prima.
  Er is nog genoeg straten te ontwikkelen.reserveeer een nieuwe straat voor max. Maar blijft van mijn oude vertrouwde straatnaam af.


  Maak melding

 2. Weer iets stoms bedenkt deze man Herrenber om de wilhelminastraat te veranderen in Max Nijmanstraat. Is Max Nijmans niet op zn koloniaals en Nederlands, waarom de wilhelminastraat, kan het niet in een ander nieuw project naar hem vernoemd worden???


  Maak melding

 3. ik ben het eens met bovenstaande poster.
  waarom krijg ik toch zulke slechte neigingen van die meneer herrenberg? joei!

  wij moeten nu dus begrijpen dat er echt geen nieuwe projecten op stapel staan die muzikantenstraatnamen zouden kunnen gaan krijgen. zo zijn wij lieve hugo straat vergeten, terwijl hij na 40 jaar te zijn overleden nog steeds leeft.

  Weg met herrenberg!


  Maak melding

 4. Wat is de naam van het Fort Zeelandia sinds de moorden van 8 december 1982?

  Wat is de naam van Moiwana 86?

  Wat is Suriname sinds 25 februari 1980?

  Machtsstaat of Democratie? Wat voor waarde heeft de Grondwet van de Republiek Suriname?, Trias Politicia wat is dat? zie amnestiewet?, zie terugroepwet?, zie wat er allemaal gebeurt in de DNA. Sinds wanneer doen dit soort problemen zich voor? Zou het ooit gebeuren in een democratische republiek Suriname?

  Recht En Waarheid Maken Vrij
  God Zij Met Ons Suriname/rs?

  Suriname is een roversnest


  Maak melding

 5. Met dit soort waardeloze figuren als Herrenberg, zit het land vol van, wat een denkwijze hebben deze mensen, dat verklaart de situatie in dit land, valt nog mee dat hij zijn eigen naam niet in beeld heeft gebracht.


  Maak melding

 6. Blijkt maar weer dat de paarse kliek Nijman misbruiken voor eigen politiek gewin. Henk Herrenberg is aan het dementeren. Max Nijman bivakkeerde in het land van de oud kolonisator. Sinds wanneer is Herrenberg begaan met inwoners van de oud kolonisator, het land dat hij notabene verafschuwd.

  Een Max Nijmanstraat meer of minder niets aan de economische situatie in Suriname. Bouterse moet verdorie een keer serieus aan het werk gaan.


  Maak melding

 7. Yashvar,

  Met alle respect naar Max Nijman een geweldige zanger met een prachtige muzikale nalatenschap waarop we trots moeten zijn. Als er een nieuwbouw plaatsvindt, dan mag best zijn pronken op een van de straatnaam borden, vind ik ook gepast.

  Maar mijn disrespect gaan Herrenberg om de koloniale straatnamen te wijzigen vind ik heel ver gaan. Als deze fanatiekeling Herrenberg zo anti-koloniaal is, waarom heeft hij zijn naam niet gezuiverd na zijn geboorte !!!!


  Maak melding

 8. In een nieuwe wijk moeten dan straten worden vernoemd naar: Max Woiski, Lieve Hugo, Alberto Gemert, Max Nijman een soort MUZIKANTENWIJK.

  Als men ons STRAKS niet komt opzadelen met KUMAKOISI PLANTSOEN of KUMALAAN.


  Maak melding

 9. Het is meer dan logisch en terecht dat deze koloniale straatbenaming veranderd wordt in de naam van iemand, een grote zoon des vaderlands die een flinke bijdrage heeft geleverd aan het bewustzijn van het Surinaamse volk.

  Doormiddel van zijn muziek zijn Surinamers meer bewust geworden van hun identiteit.

  Vraag; wat voor bijdrage heeft de kolonialen en de neokolonialisten geleverd en maakt dat we de koloniale namen moeten koesteren?

  Het koloniale historische perspectief bevordert niet de eenheidsgedachte en het nationalistisch gevoel van de Surinamers.
  Integendeel heeft het koloniale gedoe het hele land verscheurd en ons alleen maar opgezadeld met koloniaal geboefte en bandieten die het land benadeelt te gunste van deze kolonialisten.


  Maak melding

 10. Ik zag fossie Herrenberg tijdens de begrafenis weer reclame maken voor zich zelf en zijn belachelijke plan om 40 straten in Parmaribo te hernoemen

  Heeft deze gek echt niks beters te doen? Het hernoemen van straten kost honderdduizenden euro’s en schept enorme problemen.

  Het wachten is op voorstel van Herrenberg om Waterkant om te dopen in “Bouterseboulevard”.

  Dit land is echt geworden.


  Maak melding

 11. Herrenberg, is dat niet de crimineel die begin jaren 80 op als diplomaat op grote schaal drugs naar Nederland smokkelde ? Het zal deze clown sieren om zijn energie in iets nuttigs te stoppen, vuile criminele rat !


  Maak melding

 12. Iedereen hierboven heeft het goed verwoord.
  Een selecte groep beduvelaars. De Doe incluis.
  Issoleert Su, om in het land te doen en laten wat ze willen.
  Ethische codes volgen ze niet. En in onrecht brengen ze geen verandering.
  Maar straatnamen die een stukje historie vertolken. Willen ze steeds naar hun eigen keuze aanpassen.
  De Coppenamestraat , de Gravenstraat, noem maar op.
  Ik vind het jammer dat zo een potentieel land, met een talentvol volk, zo voor de gek gehouden wordt.
  Kinderen, vrienden en familie, worden allemaal geregeld. Op plaatsen waar ze niet passen.
  Het land wordt vernietigd.
  Voor de bejaarden en gehandicapten wordt er weinig gedaan.
  Trottoirs zijn modderpoelen en rijken mogen die onbeloopbaar maken.
  Die Tct minister doet nog niet veel. De bussen worden nog steeds niet geordend.
  In vele landen is het openbaar vervoer al goed geregeld.
  Deze elite machtsdronken mensen reizen er steeds naar toe. Maar implementeren nagenoeg niets in hun eigen land en beleid.
  Ik bid de heer daar boven. God zij met ons geliefd Suriname.
  Ik hef mijn hoofd op naar de bergen.
  Vanwaar zal mijn hulp komen.
  Mijn hulp is van de heer, ie hemel en aarde gemaakt heeft.


  Maak melding

 13. Plotseling wordt deze OVERLEDEN Nijman door de ndpers vooral gekke Herrenberg gezien als een grote zoon , toen hij nog in leven was herkende Herrenberg en gevolg hem niet. Nu de dode niet voor zich zelf kan praten wordt er goed politiek bedreven met deze Nijman.
  En kijk Herrenberg de gek denkt dat hij met de verandering van koloniale straatnamen een grote overwinning heeft behaald zonder eerst oorlog te voeren En wat heeft deze oorlog hem gekost?”’juist een potje verf en een kwast .
  Waarom gekke Herrenberg zoveel moeite doet is onbegrijpelijk. Suriname wordt al gezien als NDP LAND VAN SURINAME!
  HAHAHhahahahaahaahaaa…..


  Maak melding

 14. Meneer H is volgens mij bang dat hij in de vergetelheid raakt. Daarom komt hij af en toe met van die belachelijke voorstellen. Max Nijman is nog maar net begraven en nu al probeert H goede sier te maken met zijn naam (die overigens vrij Nederlands klinkt maar dat ter zijde). Hoe zou H het vinden als de naam van de huidige president straks nergens in de Surinaamse geschiedenisboekjes zou voorkomen ondanks het feit dat hij “zoveel voor het land heeft gedaan”. Je kan de geschiedenis willen wegpoetsen maar de feiten blijven feiten. Maar Mr. Arrogance himself zal zijn idee ongetwijfeld wel briljant vinden.


  Maak melding

 15. Verdomme alweer een andere dinosauriër die ook even zijn mening wil ventileren. Als we ooit de grote politieke schoonmaak in Suriname hebben voltooid, zullen er nieuwe wetten moeten komen die het onmogelijk maken langer dan 8 jaar in een gekozen positie te blijven zitten.

  Ik wordt zo langzamerhand misselijk steeds maar weer dezelfde namen voorbij te zien komen die al decennia lang geen ene fuck voor het land hebben gedaan, anders dan het leegzuigen van publieke fondsen en het naar voren schuiven van familie en kennissen.

  Ga toch van je welverdiende pensioen genieten en laat nieuw bloed het stokje overnemen.


  Maak melding

 16. Hmmmmmmmmm..als gekke Herrenberg de ‘grote’zoon dino wil herdenken…wel enkele suggesties voor deze gek,
  Verander MEMREBOEKOE kazarne in …MEMRE DINO KAZARNE
  Fortzeelandia wordt Fort ALCATRAZ van Suriname.
  Dan nog enkele veranderingen hoor voor pappie ,
  Zo komt dus bouta amnestie laan, Vergiffenis straat,,coup 1980 straat,December moorden 1982 straat,Moiwana slachting boulevard,telefoon coup weg,

  leuk toch al deze namen voor de 2 zogenaamde ‘grote’ ndp zonen.


  Maak melding

 17. Als Henk Herrenberg toch bezig is om de sporen van het voormalige moederland te verwijderen, kan hij even stil staan bij zijn eigen naam en deze ook veranderen in een naam dat hem niet meer herinnert aan het slavernijverleden.


  Maak melding

 18. Dat men zich bezig houdt met deze zaken zoals het veranderen van straat namen die wij kennen sinds mensenheugenis uit geschiedenis boeken.wij maken deel uit van die geschiedenis als het leuk is of niet hoe willen ze wegpoetsen wat is geweest zo zie je maar weer hoe bekrompen men denkt en de nalatenschap niet op waarde weten te schatten.Jammer dat zulke onverlaten deel uitmaken van ons mooi land.U. je hebt je tijd gehad en niets gepresteerd ga nu rusten en geef het stokje over aan hen die capabel zijn om het land op te bouwen.
  Jullie zijn zo beneveld over je eigen kunnen dat jullie in staat zijn om zelfs een eenvoudige speech te verknallen.begin je eigen naam en dat van consorten te veranderen


  Maak melding

 19. …en gekke herrenberg mag zich zelve belonen door een straat aan zichzelve op te dragen namenlijk.
  ‘DE geschiedenis vervalser gekke herrenbergstaat,!
  Wel eenlange naam voor een straart maar wel eentje die gekke herrenberg eer aandoet.


  Maak melding

 20. Idioot, wanneer worden alle van oorsprong de hollandse achternamen veranderd. Te beginnen met zijn eigen voor en achternaam.
  Zulke onzin wat hij uitkraamt kan en mag je toch niet serieus noemen.


  Maak melding

 21. Ray,
  Dino zit opgesloten in Rikers Island Same shit but this time on the east coast. Paps mag trots zijn, zijn zoon zit vast in een federale gevangenis. Je komt er uiteindelijk, schizofreen en meedogenloos gehard uit.


  Maak melding

 22. Max Nijman was wel zo verstandig om zijn aow in Nederland op te strijken.
  Begaan met Suriname? Dat valt wel mee.
  Moengo was toch al helemaal kapot.
  Als je er één keer bent geweest dan ben je meteen genezen.
  Wil je fatsoenlijke behandeling voor je kwalen moet je zeker als je ouder wordt in Nederland blijven.

  Herrenberg is een koloniale naam. Bouterse ook. Henk al helemaal. Half Nederland heet Henk.
  Zieke idioten.


  Maak melding

 23. Op 8 december 1982 werden, 15 andersdenkenden, (voorstanders van een democratische rechtsstaat, Trias Politica – wetgevende macht, uitvoerende macht, rechterlijke macht, de grondwet van de republiek Suriname en internationale verdagen – )dan DDB en de gangsters in Suriname vermoord.

  Er was een persconferentie hierover bij de Surinaamse Ambassade in Den Haag – Nederland. Zie de reactie van Henk Herrenberg, die ambassadeur van Suriname in Nederland toen was, hierover.
  ” HIER worden GEEN VRAGEN GESTELD, het is MIJN PERSCONFERENTIE”.

  Mensen werden in Suriname vermoord en Herrenberg vond dat journalisten op zijn persconferentie geen vragen mochten stellen. Toen al bepaalde hij, wat er moest gebeuren.

  Wilhelminastraat!!!!, Vragen stellen????!!!!!!!
  Vragen stellen aan DDB in de DNA????!!!!!
  Vragen stellen over smeergelden Balast Nedam, financiële, economische, sociale, Trias Politica, juridische wetgeving, amnestiewet, terugroepwet, enz. enz. aan DDB en de gangsters. Oplossingen voor de uitdagingen die DDB en de Gangsters weer hebben gecreëerd, zal hen een worst wezen. Deze gangsters denken helemaal niet aan opstappen, wat er ook in Suriname met de Surinamers gebeurt. Het is al zo vaak bewezen in de afgelopen 35 jaar.

  Er is door verstandige mensen die uitgaan van de ratio meer dan genoeg gewaarschuwd, maar de paarse kakkerlakken met één hersencel konden het meer dan één keer toen ze moesten kiezen en stemmen niet begrijpen. Ook nu weten ze niet wat hen overkom. A so ding tan en a so de sa tan. Triest dat hiermee anderen ook de dupe van worden.

  Zie één van de oorzaken( ongeschoolde (jonge) mensen en gevolgen (armoede, ontwaarding van het Surinaamse geld, eerste levensbehoeften, Gowtu-benzine aan de pomp en het levensonderhoud duurder wordt, terwijl overal in de wereld benzine aan de pomp heel goedkoop is.

  Zie hoe het komt dat Suriname nu met deze moordenaar en gangsters zit opgescheept.

  Laat de paarse kakkerlakken zich nu bundelen en nu de straat op gaan en hun stem laten horen, schudden met hun heupen/billen, armen en benen, wapperen met paarse vlaggetjes, paarse petten, paarse t-shirt, paarse wandelmarsgroep en een smile van wang tot wang en hoe moeilijk/goed ze het hebben met hun leven, middel van bestaan, enz.

  Herrenberg en anderen rondom DDB leiden een leven als God in Parijs. Herrenberg maar roepen, Wilhelminastraat moet een andere naam hebben. Zijn buikje is gevuld en zie waar die man zich mee bezig houdt. Kunnen jullie paarse kakkerlakken jullie buikje ook heel gemakkelijk rond vullen?

  Blijven jullie maar jullie halfgod/bosindiaan de hemel in prijzen en zie wat zij die om hem zijn, zich mee bezig houden. Wilhelminastraat is voor hun een prioriteit, inkopen doen in Parijs, adviseursfuncties krijgen, in valuta hun geld ontvangen op USA-bankrekening, enz, enz.

  Zie wie lijdt en zie wie een leven leidt /leiden als een God in Parijs. Zie wie het volk laat lijden, bittere armoede. Zie wie bankrekeningen veel geld heeft en wie niet een droog brood kan kopen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname?


  Maak melding

 24. @Yashvar, en nog velen, ik ben het volkomend eens met jullie.

  Ik zou het fijn vinden dat een deel van deze zieke-lingen zoals, Herrenberg, Bouterse, Boerenveen, Hooghart, Zunder en nog velen meer alvast hun straatnamen gaan veranderen voordat ze dood gaan.


  Maak melding

 25. Men zou een hoofdstraat op Moengo naar Max Nijman kunnen noemen.
  Voor hem was Moengo numru wan ofwel op de eerste plaats.

  Alles hoeft niet per se in Paramaribo. Dat zou ik juist koloniaal vinden. Aan de Moengonezen mogen wij de eer laten.

  Daarnaast zou je namen van belangrijke zangers als Max Nijman kunnen vereeuwigen in een nieuwe stad of streek.

  U moet niet vergeten dat Max Nijman het overgrote deel van zijn leven in Nederland heeft doorgebracht. Hij was voor de Surinaamse Onafhankelijkheid woonachtig in Nederland. Dus is Max Nijman formeel altijd Nederlander geweest. Deels gedwongen voor de Surinaamse Onafhankelijkheid, anderzijds ongedwongen, na de Surinaamse Onafhankelijkheid. Ik zeg een ieder z’n keus. Dat zijn de feiten.

  Dus wat Herrenberg wil is HERRIE. Lood om oud ijzer. Een straatnaam van ene Nederlander wijzigen in de straatnaam van een andere Nederlander.

  Dit is typisch STEMMINGMAKERIJ en ongefundeerd.

  Suriname moet eens durven om een eigen koers te ontwikkelen en zich niet op een en dezelfde hoop te hoeven gooien als anderen/landen, die het achteraf vaak verkeerd deden.

  Heb je ‘vijanden’ lief zou niet ONGEPAST zijn in het te presenteren van het (nieuw/opnieuw) te ontwikkelen Suriname-identiteit. Gezien een niet onaanzienlijk deel van de Surinamers vandaag de dag, hun voordeel halen en zelfs deel uitmaken van Nederlandse situaties en ontwikkelingen.

  BESCHAVING mag/moet je soms zelf ETALEREN. Ook een wijze om jou onafhankelijke STATUS als land en EIGEN richting aan te tonen.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 26. De derde devaluatiestraat klinkt beter. Deze debielen nemen de rol van de kolonisator over. Wat dacht de
  debiel Herrie van een Indiaanse naam, origineel hè!!!


  Maak melding

 27. Ok de gekke herenbergstraat ligt dan in dezelfde wijk waar ook de 25 februari 1980straat ligt. En in die wijk zal het niet zo goed gaan met de bewoners.


  Maak melding

 28. Opvallend dat plotseling niemand meer toegeeft voor de NDP te hebben gestemd omdat ze anders moeten bekennen dat ze als ezels zijn belazerd en bedrogen door hun halfgod Bouta. die nu zonder met zijn ogen te knipperen als zijn matties en familie benoemd op posten waar ze veel te dom voor zijn voor duizenden usd per maand..


  Maak melding

 29. Beste Ramon,

  Je hebt volkomen gelijk. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Nederland waar hij het blijkbaar prima naar zijn zin had. Met bewondering gekeken naar zijn dochter die in stijl en heel waardig afscheid nam van haar vader.

  Ik werd echt misselijk van dat gepreek voor eigen parochie van types als Herrenberg en die idioot van Kwaku, echt directeur die zijn zakken goed heeft gevuld en van Kwaku een financiële puinhoop heeft gemaaky.


  Maak melding

 30. Het volk is vijf helse jaren binnen gegaan.En in de hel moeten er nieuwe straatnamen zijn om ze bezig te houden als ze de slagen en het vuur ondergaan.


  Maak melding

 31. Waar is Max nu begraven? ik zag twee kisten. Die in Nederland was bruin en die in Suriname was wit.

  Waarom was er geen Surinaamse vlag op de kist?

  Kan een staatsbegrafenis ook zonder een nationale vlag van een land of is dit een Surinaamse interpretatie van een staatsbegrafenis?

  Er doen nu al allerlei verhalen de ronde.

  Dit vraagt wel om een nadere toelichting voor all de bewonderaars van de grote zoon van Suriname?


  Maak melding

 32. Er zijn belangrijkere zaken waar deze adviseur van deze criminele regering zich mee bezig zou moeten houden: ik woon in een zijstraat van de kwattaweg, vamorgen om zes uur merkte ik dat er geen stroom was, steeds EBS gebeld, pas om half acht ’s nachts kwam een EBS wagen met schijnwerpers poolshoogte nemen en binnen 10 minuten had de hele buurt weer stroom. En daar betalen we de nieuwe tarieven, Herrenberg,Parmesar en de rest van de paarse bende hun mega salarissen voor.

  Henk Herrenberg kan beter zijn koloniale Nederlandse naam veranderen in Iko Kawka dan laat hij pas zien dat het hem menens is om de remsporen, die het Nederlandse kolonialisme in Suriname heeft achtergelaten, te vervangen door typisch Surinaamse shit.


  Maak melding

 33. Er moet een hollandse wijk komen met straatnamen van die Surinamers die het merendeel of een belangrijk deel
  van hun leven in Nederland hebben doorgebracht. ( bv de Bouterse steeg (doodlopend ) geboren in Rotterdam, militaire opleiding in Weert).


  Maak melding

 34. Stommiteit wat je zegt. Waarom de namen en plekken met bepaalde history. Hoe moet. Kind op school geshiedenis leren. Is wilhelminastraat soms moengo. We moeten nieuwe gebieden naar deze mensen noemen. Ze moeten niet gaan prijken met wat anderen hebben gepresteers


  Maak melding

 35. Moet enorm om lachen hoe kleinzielig en wanhopig jullie redimusus met de dag klinken,maar wij gaan door in Su zoals het ons beliefd ,al moeten duizenden namen van koloniale bandieten veranderen geen probleem,wij zijnde rechtmatige eigenaars van het land en doen wat wij willen ,en geen enkele slak die zijn slijm sporen achter laat kan ons tegenhouden,nietwaar ray koos esmeralda henkes Henk passant Robinho en gatlikker nr 1 morenito Big up Henk Herrenberg ga door met j nobele werk wij zijn j erg dankbaar


  Maak melding

 36. Suriname is net een kleuterschool.
  Ze rollenbollen en stelen elkaars speelgoed.
  Ze hebben altijd weer plannetjes maar kunnen die niet uitvoeren.
  Om die te vergeten bedenken ze weer nieuwe plannetjes.
  Éen ding begrijpen ze niet.
  Je kan de geschiedenis niet veranderen. Je kan liegen en bedriegen en de geschiedenis vervalsen maar veranderen is nog nooit iemand gelukt.
  Dus dan gaan ze maar schelden en vechten.

  Ik woon nu in Nederland in een straat met een spaanse naam. Moet die veranderen omdat nederland 80 jaar met de spanjaarden hebben gevochten voor de vrijheid?
  Dan hebben we ook nog een appeltje te schillen met de noormannen, Russen, Romeinen, Engelsen, Fransen en Duitser die allemaal in Nederland hebben roven, verkrachten en moorden.
  Kom nou. Er is een nieuwe generatie die nergens schuld aan heeft.


  Maak melding

 37. Deze creol doet of suriname van hem is…hij moet neer geknald worden,,Wilhelminastraat en moet zo blijven Laat hij zijn naam veranderen,,De overleden zager heeft decenia in nederland gewoond en nu wil de creol een mooie naa veranderen in andere naam hij een plek krijgen bij een new project. Deze creol heeft niks te doen dan alleen namen te veranderen ,,,wat is zijn beroep eigelijk…alles wat creol zijn naam is gaat kapot …een vliegtuig was ook genoemd naar craol /a.nasty wat is gebeurt vliegtuig stort neer.
  Alleen maar klote iedeeen vergeet niet dat toeristen komen naar sur voor de oude geschiedenis met de mooie namen als deze namen weg gaan ,,,,,komt geen hond bezoeken in suriname..


  Maak melding

 38. Clean the files, opschonen van de archieven, herschrijf de geschiedenis, weg met de koloniale symbolen,weg met de totems of offerplekken van de neo-kolonialen en de nep Surinamers, weg met de identificatie symbolen van figuren die met een hete aardappel in hun keel praten.

  Leve de Surinaamse helden, leve de helden die in opstand kwamen tegen de kolonialen, leve de helden die gedood zijn in opdracht van de kolonialen, leve de helden die verbannen werden uit Suriname.

  Ik vind dit een prima voorstel van de heer Herrenberg om Surinaamse helden meer op de voorgrond te plaatsen. Ik hoop daarom dat deze regering er ook vaart achter zet om de koloniale symbolen in Suriname meer op de achtergrond te plaatsen en in een museumdepot laten conserveren. De regering moet de nazaten van de kolonialisten elk jaar dik laten betalen als deze graag zien dat hun huidige symbolen in Suriname op de voorgrond gehandhaafd blijven. De nazaten hechten grote waarde aan het Nederlandse Historisch erfgoed overal ter wereld. Zij vergaren miljoenen eirosbij Nederlandse en EU fondsen om hun stichting werkzaamheden voort te zetten.


  Maak melding

 39. RobG

  “herschrijf de geschiedenis,”

  De geschiedenis laat zich niet herschrijven. Wat gebeurd is is gebeurd. Wel kan de geschiedenis aangevuld worden en vanuit verschillende gezichtspunten geduid worden.

  De geschiedenis is vaak opgeschreven van uit de winnaars of bovenliggende cultuur. Het is zaak de geschiedenis beter te doorgronden van de onderliggende culturen.


  Maak melding

 40. De overleden sanger heeft toch ook een nederlandse naam….en H heeft ook NL naam..en as je dan wilhelmina veranderd blijft nog steeds een Nederlandse naam.
  Een vakantie ganger zal denken ohhh is een Nederlander ,,, maar geen creol of een boef naam. Hij en zulke figuren moeten blij zijn dat ze een kloniale naam heben, anders zouden ze nergens op de wereld zijn…Alle bekende Zwarte heben een kloniale naam zelfs barak Obama…dus wat lult die man


  Maak melding

 41. RobG.

  Ga terug naar Afrika……Je tiert op WW en andere uitkering van de kolonia heerser,,, je eet wel kaas en brood van ze en draag ook de merken kleiding van ze….ga een pangi dragen en bloot en naakt lopen op straat ,,,,,zoals de zika een epedimie is zo zijn de meeste creolen ook zoals jjj


  Maak melding

 42. @RobG, heb respect voor de indianen die de totems gebruiken en zij zijn de eerste bewoners van Suriname.

  Ik wacht nog steeds op een slavernij monument . Vergeet niet dat in de koloniale land die neef van Bouterse geld is komen ophalen om een monument neer te zetten. Hij had beloofd dit te openen op 25 november 2013. We leven nu in 2016.

  Vandaag is meneer directeur van de belastingdienst. Familie gaat weer bepalen hoe en wat.


  Maak melding

 43. Beste RobG

  Surinaamse helden zijn voor mij gewone mensen die in veerweer komen tegen onrecht, corruptie en onrechtvaardigheid.

  Surinamers zijn een apathisch volk dat leuk feest kan vieren maar ze weigeren te vechten tegen onrechtvaardigheid , eien respect en een betere toekomst voor hun kinderen

  Als ik ooit zou kiezen voor een carriere als dictator dan koos ik Suriname. :Paar keer blaffen en het volk kruipt 40 jaar in een schulp en accepteert alle bullshit zonder te protesteren of in opstand te komen.


  Maak melding

 44. Ahahahaaa….zelf hb deze fio fio 1 fenomenale Slaven baas naam doe wat er aan dat trouwens, bn ook medeplichtig voor 8dec. moorden 1982!Verander zelf eigen naam in Fiofioberg neppe sterveling!


  Maak melding

 45. @ passant

  Dat bruine kist was 1 vervoer kist naar Su.That’s it.Ik hd t liefs dat die Fiofio daarin lag!Maar dat gebeurd heel gauw,wantie gado ne srebie mi mang.


  Maak melding

 46. Man, ga toch muggen bestrijden ipv nutteloos werk te doen zoals straatnamen veranderen.
  Sommige mensen denken dat alles in het land beter wordt door slechts de namen te veranderen. Ik vraag me af wat voor nieuwe naam hij voor Suriname heeft bedacht. Nieuw Afrika?


  Maak melding

 47. Het misbruiken van doden,wat 1 ondeugdzame Gast dat nog heleboel nog gaan leren hoe j moet leven en hoe t hoort te zijn lafaard!Ik bid voor Max Nijman dat hij toch zal rusten.


  Maak melding

 48. @dja dja dinges

  Wie is wij? Je staat in je eentje hoor mattie.
  Heb je niet gelezen wat Henk molenaar schrijft?

  Niemand heeft plots op de ndp gestemd, niemand wil geassocieerd worden met de ndp, men schaapt zich diep.

  Alleen dommeriken zoals jij blijven volharden in domheid.

  Denk je dat deze actie het volk boeit?
  Kun je het eten!

  Breedbek herrie, mag doen wat hij niet laten kan.
  Bij een volgende regering wordt alles terug gedraaid. De restauratie wordt betaald, met de geconfisqueerde gelden, van de bouterse dievenbende.


  Maak melding

 49. Jojo, in de loop der geschiedenis hebben de heersende groepen de geschiedenis bepaald vanuit hun overwinningsroes. De ondergeschikten dienden, de mensen die veel leed hebben ondervonden dienden zich te conformeren aan de zienswijze van de overheerser.

  Het leed dat de ondergeschikten hebben ondervonden werd door de overheerser en diens adepten (redi moesoes) verzwegen of gerechtvaardigd. Ik kap met deze zienswijze. Ik wil de geschiedenis benaderen vanuit de zienswijze van de ondergeschikt gemaakte culturen. M.a.w. we verschillen maar weinig in onze kijk naar de geschiedenis.

  Ik denk dat we qua politiek wel eens dichter naar elkaar toe zullen komen. Deze zienswijze verschilt niet veel met de uitgangspunten van de NDP.


  Maak melding

 50. RobG
  Wij stellen ten aanzien van de historie op wellicht een nuance na het zelfde. Prettig om dat te kunnen constateren.

  De geschiedenis is geschreven door de winnaars en we moeten er nu eens de andere invalshoeken aan toevoegen. Dat is voor heel veel al gebeurt of is al ter hand genomen.

  Naar mijn interpretatie bedoelt de NDP met haar benadering van de geschiedenis heel iets anders . Zie maar wat ze gedaan hebben met het wapen op het presidentieel paleis.
  Je hoeft het niet te veranderen want dat is de gegeven situatie. Leeg uit waar de symbolen voor staan en dat het geen Symbolen van de Republiek Suriname zijn. Of vervang ze door iets helemaal nieuws en zet het oude netjes in een historisch archief. Doe niet spastisch over het verleden maar onderzoek het is mijn devies.


  Maak melding

 51. Ronald, vergeet een ding niet. De uitbraak van de zika mug kan het productieresultaat zijn van een biologisch wapen of een genetisch gemodificeerde mug.Top wetenschappers uit Rusland en Amerika onderzoeken verrichten nu op dit moment baanbrekend werk om de oorzaak te achterhalen.

  Er zijn trouwens nu ook twee gevallen bekend waar men ontdekt heeft dat de zika ziekte is overgedragen door sexueelcontact tussen man en vrouw. Dus dat men de ziekte in Suriname moet gaan bestrijden in plaats van straatnamen te veranderen is een beetje te ver gezocht.


  Maak melding

 52. @Dja Dja sranangman
  Een ieder hier die gekke Herrenberg ziet voor wat hij werkelijk is namenlijk hij is GEK…hebben groot gelijk!!
  GekkeHerrenberg denkt dat middels het veranderen van enkele namen hij als overwinnaar gezien moet worden een soort war hero dus…en kijk hij hoeft helemaal geen strijd te leveren…deze oorlog kost hem slechts 1 potje verf en een kwast en een beetje moeite om de nieuwe naam op te schrijven. Dat is alles. .Geen nood zodra gekke Herrenberg en consorten verdreven zijn gaan we de originele namen die hij eerder verruild had ,weer in ere herstellen. De geschiedenis van ons land gaan we niet door een gek laten veranderem vooral als die gek gekke herrenberg is. Als gekke herrenberg en jij zo vol zitten van onze suriname dan moeten jullie 2 ook over de verdiensten van jullie baas bouta durven te praten namenlijk coup 1980,Dec moorden 1982 enz…,.
  Waar zijn de geschienis boeken met deze tragische geschienis gebeuren in Suriname ?!
  Gekke herrenberg moet proberen boeken hierover te schrijven want dat vraagt echte durf en moed,hij moet niet met een potje verf een denkbeeldige oorlog gaan vechten en die winnen ook ,gekke herrenberg,,gekke jij…..


  Maak melding

 53. @Dre
  Ja hoor het zijn allemaal namen die NIKS goed betekenen voor Suriname . Het stelt alleen maar tereur en tragedie voor maar voor gekke herrenberg is het juist goed.Surinaamse helden zien er volgens hem zo uit….helden die dood en verderf zaaien als zijn’held’bouta…..


  Maak melding

 54. @Morenito

  Hahahahaaaaaaa…en gekke herrenberg komt straks met nog een nieuwe straat naam opgedragen aan een ‘grote zoon’ van Suriname namenlijk….Dino van Rikers Island straat.Want volgens herrenberg is vastzitten in een federale gevangenis een grote eer.
  Hij kent het verschil niet dus zal zijn gekheid nooit ophouden.


  Maak melding

 55. RobG,

  In dat geval kan Herrenberg beter voorlichting geven aan de mensen wat hun allemaal boven het hoofd hangt wanneer mensen de virus oplopen. Verbod op sex!


  Maak melding

 56. Ik vind dat straatnaam moet zijn neutraal. Net als in Amerika waar is naam First Street, 10th Street enzovoorts.
  Dan wanneer straat ergens komt bij, er is geen donder om nieuwe naam te vinden.
  Als wil Herrenberg straat noemen naar Max Nijman dan beter hij kan doen dat in plaats en straat waar geboren was Max. Dat is pas grote eer bewijs.


  Maak melding

 57. Het doel heeft wel wat maar het straatnaam idee slaat nergens op..In de volksmond blijven de namen zoals ze waren…

  voorbeeld:
  JAP is nog steeds Zanderij
  A Nesty Indoor hal is nog steeds NIS

  Straatnamen: Gravenstraat en rust en vrede straat ook hetzelfde nogsteeds

  Vereeuwig hem bijvoorbeeld met een Max Nijman (muziek)instituut ..ipv een straat

  Wat HH zn laatste zin betreft: “Om bij ons zelf na te gaan wat we met veertig jaar srefidensi hebben gedaan en wat we komende veertig jaren gaan doen” zei hij.

  Na 40 jaar staan we nogsteeds op dezelfde plek..zolang we gasten als hem in overheidsdienst hebben….


  Maak melding

 58. Ik wil jullie allemaal een gewetensvraag stellen:

  Wat heeft Max Nijman werkelijk allemaal voor Suriname gedaan? Hij heeft een aantal aansprekende songs nagelaten, dat is waar. Verder heeft hij driekwart van zijn leven in Nederland gewoond en daar genoten van alle sociale voorzieningen.

  Ik zeg niets ten nadele van Max Nijman. Ik zeg iets ten nadele van het Surinaamse volk. Gezien op de uitvaart? Alleen maar creolen! Geen javaan of hindoestaan te bekennen. Dus hebben de songs van Nijman niet die totale impact gehad op de Surinamers als wel wordt aangenomen.

  Hebben grote artiesten als Michael Jackson, Whitney Houston en daarvóór nog enkele andere grote artiesten een staatsbegrafenis gehad in Amerika? Nee, zij werden tijdens hun leven geëerd met speciale concerten waarbij ook de president en de first lady aanwezig waren. Dit had met Max Nijman ook moeten gebeuren..


  Maak melding

 59. Ik vind het ook ,dat Max Nijman iets meer voor de creolen waren.Daarom geen javanaen of hindustanen.waarom dus de straat naam veranderen naar Max nijman.
  Ik zou zeggen verander ,ergens een straatnaam van een creool ,dat zou zeker precies passen in het plaatje van max nijman.Of de naam van zanderij naar max Nijman.
  Hij was iets meer voor de creolen.verder niks mee mis
  was een goede zanger respect voor.
  laat die naam gewoon van Wilhelminastraat ,moet gewoon blijven .geen gezeur mee.


  Maak melding

 60. jojo, ik versta onder spastisch iets heel anders dan de interpretatie die jij aan dit vraagstuk geeft. Ik versta onder spastisch in relatie tot de geschiedenis van Suriname, het krampachtig vasthouden aan de symbolen van het koloniale verleden van Suriname. M.b.t. de koloniale geschiedenis van Suriname hanteer ik de dynamische benadering. Ik heb een drive tot verandering.de mensen die niet willen veranderen hebben een spastische houding aangenomen en plegen verzet tegen de verandering.Duidelijker kan ik niet zijn.


  Maak melding

 61. RobG
  Wellicht bedoelen weer het zelfde.
  met “Niet spastisch” bedoel ik ook niet te krampachtig vasthouden aan en openstaan voor her interpretatie/ duiding/ en aanvulling. Laat de historische dingen met een cultuurwaarde (goed of fout) zitten als referentiepunt. Dan kan iedereen er een eigen uitleg aan toevoegen.

  Zonder fouten symbolen uit het verleden wordt niemand met de fouten uit het verleden geconfronteerd en kan men het ook niet meer spontaan herijken.

  De goede of genuanceerde uitleg is belangrijker dan het fysieke symbool lijkt mij.


  Maak melding

 62. Alleen maar trauma’s…deze cultuur barbaren…straks gaan ze me ook nog proberen uit te leggen dat die Nederlandse namen en hun Nederlandse invloeden niet mede de Surinaamse cultuur bepalen….300 JAAR TRAUMA’S…


  Maak melding

 63. Straks wil deze idioot de Nederlandse taal vervangen door een Afrikaanse taal. De straatnaamborden in Suriname is een afspiegeling van de maatschappij en dat moeten we ook zo houden. Maar we moet ophouden om het land te afrikaniseren !!!!


  Maak melding

 64. Juist. Is weer het oude denken. Ze weten niet wat ze doen om bestaande namen te wijzigen. Het betekent dat je plotseling een ander adres hebt en dit moet je overal opnieuw doorgeven. Die tijd en energie kan je beter gebruiken om ontwikkeling te brengen in het land.


  Maak melding

 65. U heeft helemaal gelijk. Wasrom ze alles veranderen. Is denk ik onze geschiedenis. Kijk maar de Coppenamestraat, Gravenstraat. Waarom geven ze de nieuwe projecten die namen niet. Dat zou denk ik beter zijn. Gegeven ogenblik herkennen wij niets of weten niets meer over vroeger. Jammer hoor. Lijkt of ze een soort minderwaardigheids complex hebben.


  Maak melding

 66. Gelijk heeft U wat heeft Max Nijman voor de surinamers gedaan is naar ned vertrokkrn en dan. Wat heeft hij hier voor hun gedaan. Je bent het niet verplicht. Maar als je zo van Su houd dan als je zo geweldig ben wel iets voor je land terug doen. Heeft hij iets voor zijn geboorteplaats gedaan. Een.plaats of ruimte waar bv kinderen konden oefenen of iets dergeljks zie ik niet. Over zijn zang geen woord alsook zijn liederen. Maar wat heeft hij.gedaan. kjjk maar naar de voetballers wat hebben.zij niet gedaan. Maar daarvan geen woord. Wij.hemelen degene die niets voor ons Suriname hebben gedaan. Stoppen daarmee. Herrenberg die wilt zeker ook.dat een.straat naar hem genoemd moet worden. Wij als Surinamers moeten.dit nu wel stoppen.


  Maak melding

 67. Henk Herrenberg, verdomme! wil je ophouden met het veranderen van straatnamen?!! Onze geschiedenis wegwissen is jouw doel?! Wel, begin eerst jouw eigen koloniale naam ‘Henk Herrenberg’ te veranderen noh!! Belachelijk! Waaraan je allereest spoedig verandering moest brengn heb je niet gedaan. Je vergeet of weet niet eens wat je eigen naam is, wandelt met ’n koloniale naam.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.