Regering Suriname wil deel publieke werken zelf doen

30

PARAMARIBO, 31 jan – De regering wil een flink deel van alle geplande publieke werken zelf doen. Dit zegt minister Siegfried Wolf van Openbare Werken, OW. De afgelopen decennia is het meeste werk uitbesteed. De tijden zijn behoorlijk veranderd.

Normaal gesproken zou de overheid zich moeten richten op kerntaken. In de moderne kijk moet meer werk worden afgestoten. het is inderdaad zo gelopen. Maar nu met er bezuinigd worden. Het voornemen is om ten minste een kwart van alle publieke werken uit te voeren in eigen beheer. Materieel zoals graafmachines is al beschikbaar. Het gaat om egaliseermachines, bezemwagens en rioolreinigers.

China heeft een partij geschonken en het personeel is ook getraind. Ongeveer honderd ambtenaren zijn nu beschikbaar voor de bediening. Het betreft personeel van verschillende ministeries, waaronder Defensie. Er zal zoveel mogelijk samen worden gewerkt voor meer efficiëntie. “Deze aanwinst aan vaardigheid zal een aanmerkelijke verbetering brengen in de dienstverlening” zegt Wolf tegenover de Ware Tijd.

30 REACTIES

 1. Jojo, dit artikel las ik in een Nederlandse krant. Het gaat al een tijdje helemaal niet goed met de Nederlandse aardolie- en gasindustrie op zee. Oorzaak de gekelderde prijzen. Toen president Bouterse bekendmaakte dat door de daling van de prijzen voor aardolie en grondstoffen op de wereldmarkt werd deze mededeling door jullie van tafel geveegd.Jullie wilden niet geloven dat de Surinaamse overheid minder inkomsten kreeg uit de export van deze producten. In Nederland heeft men reeds in alle stilte duizenden arbeiders in deze sector naar huis gestuurd.

  Ontslaggolf in Nederlandse offshore

  AMSTERDAM –
  In de Nederlandse olie- en gassector op zee verdwijnen enkele duizenden banen. Door de langdurig lage olieprijs blijven orders uit bij offshorebedrijven. In stilte blijkt veel personeel naar huis te zijn gestuurd.


  Maak melding

 2. Off Topic

  Dochter korpschef maakt aanrijding met dienstvoertuig
  31 Jan, 06:15

  I.D., dochter van aankomend Korpschef Agnes Daniel, heeft vrijdag een aanrijding gemaakt met het dienstvoertuig van haar moeder. Zij blijkt niet over een rijbewijs te beschikken. Ook heeft zij een valse naam doorgegeven aan de wetsdienaren.

  I.D. was met nog enkele andere personen in de auto. Het voertuig van de benadeelde stond voor de Bernadetteschool aan Boterbloemstraat geparkeerd toen het werd geramd door I.D., die uit de Orchideestraat kwam. Zij probeerde na de aanrijding te ontkomen, maar ooggetuigen en enkele agenten die in de directe omgeving waren voor een ander geval, hoorden de klap en reageerden meteen.

  Die agenten hebben de eerste gegevens opgenomen. De benadeelde is naar het bureau gebracht om de zaak verder af te handelen. De veroorzaker is niet komen opdagen. Na een uur lang te hebben gewacht werd de benadeelde door een dienstdoende agent medegedeeld dat ze naar huis mocht. Er zou contact met haar worden gemaakt.

  De auto van de benadeelde heeft schade aan beide portieren. De benadeelde heeft nog niks gehoord van de politie over de afwikkeling van deze zaak. Zij moet wachten tot maandag, kreeg zij te horen. Er is getracht ettelijke keren contact te maken met aankomend korpschef Agnes Daniel en de politie Public Relations, zonder het gewenste resultaat.

  Dora!!!!!
  Practice what you preach!!!!
  Je bent vol bombarie een kruistocht begonnen tegen corruptie, integriteitskwesties en andere misstanden.

  Nu stel ik mezelf hardop de vraag:
  Gaat de toekomstige korpschef haar dochter opofferen voor die felbegeerde baan? Zal zij haar hand in onschuld wassen en zeggen dat zij niet wist dat haar dochter reed in haar dienstauto (staatsmiddel)?

  Zo ja… dan moet haar dochter de bak in, omdat ze zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere misdrijven en overtredingen n.l. joyriden, rijden zonder rijbewijs, veroorzaken van een aanrijding, ontvluchten van de plaats van het ongeval, opgeven van een valse naam aan een wetsdienaar. Strafblad!!!

  Als ze wel van op de hoogte was dat haar dochter in de dienstauto (staatsmiddel) reed, dan zou Dora consequent moeten optreden en de toekomstige korpschef op staande voet moeten ontslaan en haar dochter moet alsnog voor de rechter verschijnen. Want Dora heeft intussen vanuit haar beleidsperspectief al een heleboel mensen ontslagen.

  Zal de dochter van de minister van Justitie optreden als advocaat van de veroorzaker van de aanrijding?
  Dat zou een heel interessante situatie van belangenverstrengeling opleveren.

  Karma is a bigger bitch than Dora.
  De toekomstige korpschef en haar dochter zijn in deze situatie de instrumenten van Miss Karma.
  Dora is de hoofdpersoon, zij moet nu bewijzen of er sprake is van klasse justitie of dat wet en recht alleen geldt voor het voetvolk.

  Tenslotte vraag ik me ook af wat er gaat gebeuren met de politieagenten die puik werk hebben geleverd? Zullen ze thuis nog wel kunnen zorgen voor brood op de plank?

  Volk van Suriname!!! Wat moet er allemaal nog gebeuren om jullie aan je verstand te brengen dat jullie belazerd worden.De schandalen rond bewindspersonen stapelen zich op. Men zegt wel eens, als je gen**id wordt, wil je ervan genieten. Jullie worden gen**id en het genot heeft plaatsgemaakt voor klaagzang. Die l*l wordt met de dag dikker en groter, er komt een dag dat jullie het niet meer kunnen absorberen.


  Maak melding

 3. RobG,

  laat jezelf psychisch onderzoeken…paarse, geindoctrineerde kontlikker en dorpsidioot. In Nederland DAALT de werkeloosheid, stijgen de huizenprijzen evenals de autoverkopen. Geeft de regering 5 miljard terug aan het volk. Iedereen gaat er financieel op vooruit. Ziekelijke randdebielen als jij leven in een paarse gijzeling zonder uitweg en toekomstperspectief. Nogmaals…dringende hulp is noodzakelijk en beter nog opname in een inrichting…mafkees.


  Maak melding

 4. Beste RobG
  Het afvloeien van mensen uit de offshore is al veel langer gaande. Het is een kantlijn van de economie die u nu omhoog haalt.

  Het wordt pas vervelend als Kamp of Rutte er net zoveel gewicht aan geven als Bouterse aan de olie en goudprijzen.

  Voor de goede orde de productie reducties in Groningen leveren meer ellende op voor de economie van Nederland.
  Enige miljarden en daar hoor je ook niemand meer over.

  Om voor u een verglijking te maken. Het verlies aan staatsinkomsten door minder aardgasproduct in Groningen is veel groter dan de hele olie- en goudsector in Suriname.

  Naar u behoefte trekt u de zaken heel erg scheef. U maakt van een Mug een Olifant en anders om afhankelijk om iets dat de Bouterse regering krom maakt weer recht te buigen.

  U schreef ooit dat de verminderde import van Chinese producten in Suriname effect zou kunnen hebben op de Chinese economie.
  Suriname importeert bij wijze van spreken nog geen 30 minuten van de exportproductie van China. Het is minder dan een druppel in een volle emmer en u haalt het aan as iets ter overweging en van belang.

  Beste RobG zet u denk machine weer eens aan in gezond boeren verstand modus en niet in NDP modus.


  Maak melding

 5. DDB gaat tekeer ten koste van het volk dat niet paars is. Helaas moeten zij ook lijden van dit gezwel dat om zich heen grijpt. Er is nu sprake van een desastreuze situatie. Oplossing is ndp elimineren. Iedereen die banden heeft met ddb en deze partij moeten het land worden uitgezet. Het kan en mag zo niet langer.


  Maak melding

 6. JoJo
  “Het verlies aan staatsinkomsten door minder aardgasproduct in Groningen is veel groter dan de hele olie- en goudsector in Suriname.”

  Hahaha. De anamorfose is bijzonder sterk in vele harde kern aanhangers!

  Noot a/d admin: ben ik soms uitgezonderd voor een test? Mijn posts verschijnen en verdwijnen bij willekeur. Laat me weten of ik restricties heb ajb.


  Maak melding

 7. Morenito,

  Ik herken je verhaal.
  Lang niet al mijn postings worden geplaatst of worden na een poosje weer van de site gehaald.
  Ik heb geen idee, waarom dat gebeurt, maar volgens mij overkomt het ons allemaal.


  Maak melding

 8. Wat nu gebeurt, is eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat zou moeten gebeuren.
  Uit economisch oogpunt is het niet goed als de overheid private werkzaamheden weer publiek gaat uitvoeren.
  Dat gaat ten koste van banen in de private sector.
  Zelf werk uitvoeren door de overheid in de private sector heeft economisch nog nooit iets opgeleverd (econoom Keynes).
  Een overheid is voorwaardescheppend actief en niet zelf uitvoerend uiteraard met uitzondering van werkzaamheden, die bij uitsluiting aan de overheid zijn voorbehouden.
  Wat nu in ons land gebeurt, is een veel voorkomend verschijnsel in communistische landen, waar alles door de staat wordt gecontroleerd en uitgevoerd.
  Dat gaat niet goed heeft de wereldgeschiedenis uitgewezen.


  Maak melding

 9. Jojo,wat produceert Suriname naast aardolie,goud en grondstoffen?Voor Suriname zijn dit de kern exportproducten.Deze producten dragen het Nationaal inkomen van Suriname.Geen wonder dat de impact op de Surinaamse economie zeer heftig is.Nederland daarentegen is niet extreem afhankelijk van aardolie en aardgas.

  Kijk maar naar de NL-se landbouw,electronica,farmaceutische industrie,de chemische industrie,transport sector,vleesindustrie,ICT sector, handelsbanken,baggeraars,autoindustrie,scheepvaartsector,de brede dienstverleningssector enz.Kortom de Nederlandse economie heeft een stevige basis.

  Van de Surinaamse economie kan je dit echt niet zeggen.En ondanks dat de economie van Nederland een stevige basis heeft pompt de EU ook miljarden in de Nederlandse economie om een recessie te voorkomen. Suriname heeft maar zeer beperkte mogelijkheden.

  M.b.t de Chinese economie kan ik kort zijn.Ook de afzet perikelen van Chinese producten op de Surinaamse markt heeft ook effect op de economie van China.Het was maar een voorbeeld die ik aanhaalde om aan te geven dat er naast Suriname nog meer landen met een bevolkingsomvang van miljoenen inwoners afzetproblemen ervaren van Chinese producten.


  Maak melding

 10. Beste JoJo

  Dat Suriname volledig afhankelijk is van zijn grondstoffen is niet aan de NDP alleen te danken. Ook de huidige oppositiepartijen mogen wat dat betreft de hand in eigen boezem steken. Want wat is er onder Venetiaan gedaan om een meer diverse economie te krijgen?


  Maak melding

 11. Su is niet afhankelijk van olie en goud,BV casave,rijst vis,hout,cocaïne ,groete,en niet vergeten bananen Slm eigen met eigen vliegtuig meeste business class voor fam en vrienden(gratis )


  Maak melding

 12. Cochise,

  Landen als Suriname hebben teveel onrealistische dromen. Het land mag blij zijn dat de mensen elke dag 2 maaltijden hebben. Want laten we eerlijk zijn: wat heeft het land? Weinig.
  Haast geen bevolking, weinig ontwikkelde mensen, weinig sociale mensen, geen vermogen om grondstoffen etc zelf te ontginnen en te exporteren waardoor de winst marginaal blijft, geen cohesie onder de bevolking, geen leiders, geen geduld.
  Mensen laten zich opzwepen door de welvaart van de rijke landen en willen hetzelfde hebben zonder dat ze zich willen houden aan de discipline, de werklust en de plichten waar de mensen van de rijke landen aan voldoen.

  In het kort: in een land met een 3e-wereld economie moet je ook de levensstandaard van een 3e-wereld land accepteren en niet zeuren om als een 1e-wereld burger te willen leven.


  Maak melding

 13. Zelf doen. Beleid dat we elke keer horen. Laat de minister maar aangeven dat hij partij loyalisten moet belonen. Hoe komt daat het ministerie dan nu wel materieel heeft? Manschappen zijn er te over.


  Maak melding

 14. Paul, dat Suriname afhankelijk is van de export van grondstoffen komt op de eerste plaats niet door een Surinaamse regering van welke signatuur ook, het is historisch gegroeid; van de kolonisator Nederland mochten kolonies geen andere produkten exporteren er werden dus geen fabrieken en dergelijke opgezet in Suriname, de achterstand die Suriname daardoor gedwongen opliep, is in een de komende 100 jaar niet in te lopen, hoe moet een Surinaamse fabriek die b.v. fietsen wil produceren concurreren tegen b.v. een Nederlandse fabriek die ook fietsen wil exporteren, de achterstand die Suriname op dat gebied heeft, is bijna niet in te lopen en dan hebben we het nog niet eens over auto’s, vliegtuigen en computers, zelfs een land als Nederland met zijn eigen vliegtuigfabrieken en elektronica reuzen als Phillips is tegenwoordig gedwongen om met andere Europese landen, Amerika en Japan samen te werken, hoe denk je dat Suriname wat de produktie betreft te vergelijken is met Nederland en dat Surinaamse bedrijven zouden kunnen concurreren met Nederlandse bedrijven? En als Suriname zich realistisch gezien erop wil toeleggen om gezaagd hout, gedroogde vis en witte rijst wil exporteren, dat zijn produkten waar je geen al te geavanceerde technieken voor in huis hoeft te hebben, dan stellen landen als Nederland zulke absurde voorwaarden en heffen ze zulke hoge invoerrechten, dat Suriname het mag vergeten om ook zulke fabrieken op te zetten in eigen land.

  Een mooi voorbeeld uit de praktijk: Surinaamse rijsthandelaren zetten pelmolens op in Curaçao om bruine Surinaamse rijst te bewerken tot witte Curaçaose rijst (Curaçao is geassocieerd lid van de E.U), om op die manier de invoerrechten op de Europese markt te ontwijken, dat ging goed totdat Spanje en Italië, als rijstproducenten, daar een stokje voor staken (hoe kan een land waar alleen cactussen groeien rijst produceren?), nu is het dus ook niet meer lucratief voor Surinamers om een rijstpelmolen op Curaçao op te zetten en exporteren wij alleen nog maar ongepelde rijst naar de Europese gemeenschap en krijgen Surinamers allerlei etiketten zoals te lui, te dom, te gemakzuchtig, te ongeorganiseerd enz. opgeplakt.


  Maak melding

 15. Henkes, je uitleg van de Surinaamse economische ontwikkeling vanuit een historisch kader klopt. De koloniën waren alleen nodig om bepaalde landbouwproducten en/of grondstoffen te leveren. Je ziet daarom ook dat alle bevolkingsconcentraties in de koloniën vaak dichtbij aan de kust zijn gesitueerd. Naar het achterland was er helemaal niet of nauwelijks een infrastructuur aangelegd.

  Voor Suriname zou de landbouw gezichtsbepalend moeten worden. Er is vruchtbare land in overvloed maar dit land wordt nauwelijks aangewend om landbouw te bedrijven. de landbouw kan in Suriname een economische sector van betekenis worden.

  Naast de productie van landbouwgewassen zorgt de landbouw voor grote transportstromen. Geproduceerde goederen inclusief mest, worden afgevoerd en intermediaireproducten als veevoer en kunstmest worden aangevoerd.

  De politieke wil om de landbouw tot een van de motoren van de Surinaamse economie te maken moet wel aanwezig zijn. Zo kan de landbouw een hoge maatschappelijke waardering krijgen. De landbouw in Suriname kan mijn inziens alleen een belangrijke sector worden als het landbouwonderwijs competentiegericht wordt opgezet. Korte en intensieve trainingen van landbouwers en toekomstige landbouwers zal zeker haar vruchten afwerpen. Daarnaast is het noodzakelijk dat er ook gemotiveerde landarbeiders uit het buitenland worden aangetrokken.


  Maak melding

 16. Ray, de NDP heeft nooit een cassavebedrijf gerund. Laat dit maar goed tot je bevooroordeelde hoofd, geest en aura doordringen. Wat heb je eigenlijk tegen de NDP? Ben je boos, woest en gefrustreerd omdat de NDP de partij van Santokhi heeft verslagen?

  Dat het bedrijf het moeilijk heeft komt naar alle waarschijnlijkheid mede door de sabotage acties vanuit het Front. De hele sfeer rond het bedrijf is er een van haat, nijd, jaloezie, achterklap, verdachtmakingen en openlijke sabotage. Daarnaast kan ook gezegd worden dat de personen die voor de uitvoering van de productie zorg moeten dragen niet competent zijn, dus de vaardigheden en netwerken ontberen om de afzet in goede banen te leiden.


  Maak melding

 17. Met een kleine slecht opgeleide bevolking wordt het niks met Suriname. Het land moet minimaal 1 miljoen inwoners hebben om het interessant te maken voor een bedrijf om haar productie voor de binnenlandse markt winstgevend te maken. Het maakt heel wat uit of een investering ten bate komt van 600.000 mensen of minimaal 1 miljoen mensen, dus door hoeveel mensen zo’n investering kan worden gedragen.
  Suriname moet alle diaspora proberen terug te halen en daarnaast ook specialisten uit China, India, Afrika, Brazilie halen en een tehuis bieden.
  Het is bovendien raar dat het volk werkt van 07:00 tot 14:00 terwijl er zoveel te doen valt. Je eet voor 06:00 – 23:00 en werkt voor 07:00 – 14:00. Je werk dekt niet eens je voedselconsumptie.


  Maak melding

 18. Economie is gebakken lucht of lucht kastelen gebouwd in dit globaliseren systeem voor dwazen, want wat vandaag omhoog gaat,komt morgen weer naar beneden,maar intussen zijn er schulden(leningen) gemaakt door naïvelingen en graaiers die miljoenen verdienen met bonussen en provisies wereldwijd, rijken worden steeds rijker en armen worden steeds armer door Babylon bedachte systemen van inflatie, devaluatie en hyperinflatie, waardevermindering van geldstromen heeft overal plaats gehad door grote hoeveelheden geld te drukken bij de FED en Europese Centrale bank door toedoen van zogenaamde toezichthouders en vriendjespolitiek,daarom heb je overal voedselbanken, nulurencontracten,flexwerkers,halvering pensioenen en mensen die 2 of 3 banen hebben om hun hypotheek of hoge huren te betalen,dus niet alleen in Suriname is het hard time maar wereldwijd zijn wij allemaal moderne Slaven van de Multinationals elites, dus Economie is één grote zeepbel waar wij mensen niet op moeten bouwen maar ons vertrouwen moeten stellen op de ALMACHTIGE die ALLES IN ZIJN HANDEN HEEFT.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.