Surinamerivier wordt waterbron district Commewijne

11

PARAMARIBO, 27 jan – De Surinamerivier wordt officieel de bron van consumptiewater voor Commewijne. Suriname’s ‘droogste’ district zal dat niet lang meer zijn. De Belgische Watergroep financiert voor ruim vier miljoen euro.

Het geld is bestemd voor de opzet van een productiestation in het plaatsje Tamanredjo. Het water wordt ingepompt bij de oude plantage Laarwijk en dan via een pijplijn van negen kilometer vervoerd. Suriname moet het geld in tien jaar tijd terugbetalen. Het mag niet al te veel problemen geven. “Het betekent dat we het gaan betalen vanuit de penningen”, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

De penningen of het geld dat de afnemers betalen zal de kosten moeten dekken. Alleen zo is de leverantie te garanderen. Het wordt geen goedkope aangelegenheid. Het rivierwater moet worden gezuiverd en gepompt naar verspreid liggende huishoudens. Commewijne heeft traditioneel te kampen met watertekorten. Een duurzame oplossing is nooit bedacht of uitgevoerd. Dodson ziet het er eindelijk van komen.

Bekijk ook:

11 REACTIES

 1. Jawel, er was een oplossing van de VHP’er Ghirjasing die watertonnen uitdeelde in Commewijne en de bewoners voorhield dat dat de oplossing voor het waterprobleem was.

  Dat was voor de VHP een duurzame oplossing en het beste wat ze hierover konden bedenken en uitvoeren.

  Onderwijl had diezelfde Ghirjasing een 3″ waterleidingbuis naar z’n woning (ipv de gebruikelijke 2″) om z’n basin die onder zijn woning was gebouwd, te vullen met leidingwater.


  Maak melding

 2. Weggegooid geld! Je maakt deze mensen nog luier en bovendien zouden ze regenwater moeten opvangen . er zijn betere dingen te doen op dit moment in su dan nu water te exporteren. Ik ben benieuwd wie hiervan beter wordt. Damaru is denk ik al van gedachte veranderd. Ik heb nooit zijn water gezien .


  Maak melding

 3. Off topic

  Wederom prijkt Suriname (88e plaats) op de jaarlijkse tabellen van Transparency International. Bij het opmaken van de jaarlijkse index wordt gekeken naar corruptie in de openbare sector. Deskundigen bekijken bijvoorbeeld of er sprake is van vrije pers en in hoeverre omkoping door regeringsleiders wordt bestraft.

  Om je dood te schamen !


  Maak melding

 4. Dan is de rating niet juist. Met de kennis van nu blijkt dat DDB ruim miljard SRD bij de CBVS heeft genomen om de stemmen bij de laatste verkiezingen te kopen of om te kopen. Ja, DDB wilde de verkiezingen winnen. Nu verlangt hij ernaar dat hij de verkiezingen had verloren.


  Maak melding

 5. Het contract is getekend. De Belgen FINANCIEREN het waterstation, de Belgen BOUWEN het waterstation, dus het WATER komt !

  Het GELEEND geld moet TERUGBETAALD worden. Dit is een ZÉÉR DUIDELIJKE WEST- EUROPESE afspraak. Zonder enige POESPAS eromheen.

  Anders dan de DUISTERE en UITBUITENDE CHINESE deals onder het MOM van een ” schenking “.

  Het is te hopen dat het Vlaams Waterbedrijf zich tevens belast met de eerste 5 jaren van het ONDERHOUD om te vermijden dat eensklaps het ONGEZUIVERD water uit de Surinamerivier RECHTSTREEKS via de huiskraan de huishoudens BINNENSTROOMT…………. If you know what i mean.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 6. Milton en kolibrie, waarom reageren jullie eigenlijk als jullie niet weten waar het over gaat?
  Pleit er b.v. voor dat de USD 3 miljoen, dat spoorloos verdween bij het ministerie van O.W. tijdens Brampie, teruggestort wordt, waardoor Suriname zonder al te veel offers van de al genoeg lijdende bevolking, de schuld bij België kan aflossen, waardoor de bevolking van Commewijne eindelijk op een betrouwbare manier over voldoende goed drinkwater kan beschikken.


  Maak melding

 7. En dan te bedenken dat bouta water zou exporteren …..
  Een fantasie volle droom van hem.In zijn dromen had hij al water geexporteerd en de kas zijn staatskas sl horen rinkelen…wat een nare droom heeft deze criminee zeg.l
  @Milton’
  Commewijne krijgt het water niet cadeau,wij gaan ervoor moeten terugbetalen en ik zie de mensen die gebruik gaan maken van het water niet terugbetalen!!


  Maak melding

 8. Een duurzame oplossing is nooit bedacht of uitgevoerd, zegt de minister.
  Dan is het heel opmerkelijk dat een stelletje Belgen, waarschijnlijk met in de ene hand een zakje Vlaamse frietjes en in de andere hand een pintje bier, op een regenachtige zondagmiddag wel een oplossing vinden voor een Surinaams probleem waar alle SWM-deskundigen, ondanks alle hoofdbrekens, nooit uit zijn gekomen……


  Maak melding

 9. Commewijne,

  Het District waar er rijkelijk stukken grond zijn toebedeeld aan de (ex)militairen, (ex)volksmilitie en hun aanhang.

  Natuurlijk moest er eens water komen, nu kan er flink worden gebouwd.
  Niet erg handig om, gezien de huidige situatie, deze veteranen in vijandschap te houden.

  Ze krijgen zelfs een eigen landbouwcoöperatie. Er wordt namelijk flink geplant op de kazerne; zie google Earth 🙂 🙂
  In geval van een eventuele escalatie heeft het leger zijn eigen voedsel.

  Erg sneu voor milton, die heeft wss niets gekregen, oohh ja, die was gevlucht, deserteurs krijgen niets en terecht.

  Volk van suri u slaapt!


  Maak melding

 10. Sang, die Belgen willen wel erg snel hun geld terug. Slechts 10 jaar. Ze moeten wel de garantie geven dat als het niet (helemaal) lukt, dat de Commewijnenaren recht hebben op gratis bronwater uit de Ardennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.