‘President ondermijnt gezag Surinaamse rechters’

26

PARAMARIBO, 27 jan – President Desiré Bouterse ondermijnt het gezag van de rechterlijke macht. Dit stelt hoogleraar Hans Breeveld. Aanleiding vormen de recente uitspraken van het staatshoofd. Het blijft niet alleen bij gezagsondermijning.

Ook word als het ware normloosheid in de hand gewerkt. Overigens vergrijpen ook andere politici zich aan het gezag en ontzag van staatsmachten. “Deze gezagsondermijning werkt door en kan er toe leiden dat ondergeschikten geen respect meer opbrengen voor hun meerderen”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Het is maar zeer de vraag of dit laatste ook beseft wordt. Bouterse spreekt van buitenlandse bemoeienis.

De rechterlijke macht zou niet de regie in handen hebben. Dit zou onder andere het geval zijn met het proces rond de Decembermoorden. Bouterse heeft er kritiek op dat het Hof van Justitie het proces heropent, ondanks de aangepaste amnestiewet. Breeveld waarschuwt dat uitspraken van politici “meer schade aanrichten dan wij vaak denken.” Het hof heeft intussen ontkend dat er invloed is van buiten.

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. Breeveld vertelt ons niets nieuws: “de rechterlijke macht in Suriname heeft alleen gezag over de ‘Mofina wan’, heb je politieke en economische macht dan sta je in Suriname onder en boven de wet”.


  Maak melding

 2. Het recht is geen recht meer maar vormt een onderdeel van een criminele organisatie.

  moraal en fatsoen hebben plaatsgemaakt voor moreelverval.

  Mede door verdeel en heers strategie hebben velen hun ziel verkocht aan de paarse duivel.


  Maak melding

 3. DE Rechterlijke macht bestond al niet meer sinds 25 feb. 1980.Toen werd hij verkracht en aan Bouta zijn laars gelapt. Maar het bleef niet alleen bij daar hoor . Keerop keer wordt het verkracht en alleen maar door de ndpers.28 ndpers tekenden tegen alles en iedereen de omstreden bouta amnestie wet middels verkrachting van de rechterlijke macht.Dan heb je Sandew Hira die alle ruimte aangeboden krijgt door de ndp vriendjes om nog een keer tot verkrachting van de rechterlijke macht over te gaan.


  Maak melding

 4. Open vraag aan de president: Nu er dagenlijks zoveel kritiek is op uw uitspraken en beleid, wat zijn de te nemen stappen?
  elke politicus met voldoende zelfrespect verbindt er meteen gevolgen aan. Hoe lang moet het Surinaamse volk nog leiden onder deze omstandigheden. In 1980 heeft u eenpoging gewaagd om het volk te bevrijden. Een dringend verzoek doe het nu dan ook echter zonder bloedvergieten. Go Home please


  Maak melding

 5. Bouterse ondermijnt het gezag van de rechters niet… hij bedreigt ze openlijk.

  Deze demente criminele dictator is blijven hangen in de jaren 80 en is echt de weg en de regie volkomen kwijt.

  Hij is na 5 jaar wanbeleid, zijn ‘getuigenis ‘over de decembermoorden ( ik was net even plassen) en zijn kul verhaal over buitenlandse onruststokers echt alle respect kwijt., voor zover nog aanwezig.


  Maak melding

 6. Allen,

  Als men zo ontevreden is in Suriname met de gang van zaken, waarom NIET massaal de straat op, en eisen dat de huidige regering naar huis moet gaan ?
  Vraag eerst hulp uit het buitenland om de demonstranten te beschermen.
  SUCCES (helaas ben zelf geen inwoner van SU).


  Maak melding

 7. @Eerlijk
  Als de rechters niet durven om een Vonnis tegen de amnestie lijder tevens serial killer no1 van Suriname uit te spreken uit angst voor vergeldingsaktie ,dan moet je de angst die onder de bevolking heerst ook proberen te snappen.


  Maak melding

 8. @Dre
  Je hebt gelijk hoor onze rechterlijke macht is al zovele keren verkracht dat we ons afvragen of rechterlijke macht nog bestaat in Suriname.
  En telkens weer wordt het verkracht door 1 amnestie crimineel.


  Maak melding

 9. Dit is het gezicht van de echte duivel bouterse, respectloos en lak hebben aan een ieder.
  Wij mogen van geluk spreken dat er nog geen doden zijn gevallen.


  Maak melding

 10. De oplossing om suri economisch en juridisch weer gezond te maken, is die vijftienvoudige moordenaar, drugsdealer, crimineel, corrupteling en alcoholist, berechten voor burgermoord en corruptie.

  Vervolgens alle verdwenen goud en buitenlandse rekeningen in beslag nemen.

  Zijn netwerk gevangen nemen voor corruptie, en vervoeren naar Guantánamo Bay en de hoofdverdachte naar het ICC, is wel zo eerlijk verdeeld, deel in Nederland deel in de V.S.
  Iedereen blij!

  Ik ben vóór, wie volgt…..


  Maak melding

 11. Eendracht maakt macht…kijk hoe identieke moordenaars / mensenrechtenschenders / dictators, zoals Ceaucescu…Mussolini…Saddam Hoessein…Khadaffi, door het volk zijn verjaagd en berecht. Maar dit volk is laf en heeft geen ballen. Dus niet zeiken en zeuren. U get what u want.


  Maak melding

 12. Men was gewaarschuwd om nooit deze onberechte mensenrechten schender te geloven. Oma warskow deng paarse burikies foe baas de nanga neti, nooit foe joe libi vertrouw wang leugenaar, want dati na ooktoe wan moordenaar. Ma neks no fout, we geve hem een tjens lachten balkend vele jonge paarse burikies. En als men kijk waar ze blijven met hun gebalk, dan zijn ze nergens te bekennen. Dat geeft aan dat deng soso lobi baas eng paarse ka vol van leugen en misdaad, wiens de ka, baas na lijdsman en neks no fout. Na soso lafu wat straks gaat komen. Heri grontapoe e go seki hedi lafu a dong paars volgelingen foe a dibri baas. Al bij al zijn de jaren tachtig wederom terug. Binnen twee jaren is er weer dezelfde shit gaande als in 1982, maar dan zevenmalen erger. Ze verdienen het gevolg van hun keuze en niemand zal helpen. Wacht maar af en zie. Soso lafu, want nou na mi beurd.


  Maak melding

 13. KUMAKOISI STAAT SINDS 1980 BOVEN DE WET: KUMA HEEFT HERHAALDELIJK AANGETOOND DAT HIJ SCHIJT HEEFT AAN DE WET.

  Dit HEERSCHAP veegt zijn K***af met alle WETTEN EN REGELS in Su. Mensen om hem heen die MISDRIJVEN hebben gepleegd worden uit de gevangenis gehaald en worden CHEF van de CIVD.

  Deze LEBA heeft laten zien dat BOXEL voor hem niet bestaat.


  Maak melding

 14. Boutertje luister goed.

  USD invoeren en SRD afvoeren dat is 1.

  Belastingdienst onder toezicht van de rechterlijkemacht plaatsen, zodat politici geen macht daar kunnen uitoefenen.
  Een onafhankelijk orgaan van particulieren die dus geen binding heeft met de overheid en ondernemers dat is 2.

  Ongeschoolden uitsluiten voor een plaats in DNA bij de volgende verkiezing.
  Dus geen onderwijzers en ADEK juristen/economen etc..
  Opleiding op westerse level met een BUL en minimaal 40 jaar oud en maximaal 60 dat is 3.


  Maak melding

 15. Sinds wanneer luistert Bouterse of z’n aanhang naar de rechter? Opa gaat weer dreigen en z’n Negerengelse leus ‘vandaag, morgen, wij strijden verder zonder zorgen’ herhalen en heel Suriname houdt zich weer koest.


  Maak melding

 16. Sinds wanneer luistert Bouterse of z’n aanhang naar de rechter? Opa gaat weer dreigen en z’n leus in hte takkie-takkie nl ‘vandaag, morgen, wij strijden verder zonder zorgen’ herhalen en heel Suriname houdt zich weer koest.


  Maak melding

 17. DDB ondermijnt het gezag van onze rechters om duidelijk te maken dat hij de enige is met gezag in Su. De rest moet vooral doen wat hij zegt.

  Hij voelt dat hij grip aan t verliezen en laat op deze manier gewoon z’n tanden zien.

  DDB:
  “Pas op, of ik ga weer even plassen zodat mijn soldaten vervolgens iedereen die mij tegenstaat per ongeluk in de rug doodschieten. Jullie zijn gewaarschuwd!”.


  Maak melding

 18. Wat doet een kat in het nauw? Wat deed Idi Amin, Hitler, pol pot, Mussolini, Pinochet etc etc etc

  Wat doet de gemiddelde Surinaamse politici als ze doorhebben dat ze falen……bloedneus oplopen.

  Zal me niet verbazen als de NDP’ers deze afleiding manoeuvre van onze zeer slimme staatshoofd binnenkort gaan gebruiken om massaal rechters aan te vallen.

  De bevolking kijkt even de andere kant op en de vriendengroep in het DNA kunnen verder gaan met hun zakken vullen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.