Suriname vreest gevolgen negatief reisadvies

40

PARAMARIBO, 26 jan – In Suriname wordt gevreesd voor de gevolgen van het negatieve reisadvies. Onder meer de Verenigde Staten van Amerika en Nederland hebben burgers gewaarschuwd tegen de Zika-epidemie. Suriname zou in de ‘tegenaanval’ moeten gaan.

Dit stelt hoogleraar Henry Ori. Voorkomen moet worden dat het reisadvies doorwerkt op de lange termijn. Suriname heeft veel te verliezen. Een reis naar Suriname levert geld voor onder meer de Surinaamse luchtvaartmaatschappij. Maar gemiddeld geeft een toerist zo’n vijftien honderd euro uit. “Er zit heel veel werk voor ons hier”, zegt Ori tegenover de Ware Tijd. Daarom moet de epidemie stev ig worden aangepakt.

Vooral de voorlichting over preventieve maatregelen moet worden opgevoerd. Het belang moet nu echt worden ingezien. Niet alleen de toeristenindustrie krijgt te lijden. Maar ook de overheid zelf zal flink derven als het reisadvies een duurzame impact heeft. Intussen heeft de overheid geïnvesteerd in voorlichting. Volgens minister Patrick Pengel zal ook de bestrijding van muskieten worden opgepakt waar nodig.

40 REACTIES

 1. Beetje laat.
  Ruim de stad op.
  Leg fatsoenlijke riolering aan.
  Zorg dat er geen water onder de huizen blijft staan.
  Sterkt.
  Er is n.m.l. geen geld.
  Dus straks ook geen tourisme. Of wat ervan over is.


  Maak melding

 2. De prijzen bij SLM zijn voor de eerste keer ook veel hoger dan voorgaande jaren. Normaal betaal je rond deze periode 600 euro of minder. Nu 700 euro. Werkt natuurlijk ook niet echt mee.


  Maak melding

 3. Realiseren jullie je wel dat de WB/IMF missie nu ook in gevaar komt? De afvaardiging kan niet afreizen naar Suriname zolang de WHO geen groen licht geeft. De mug die het ZIKA virus draagt houdt zich op rond mensen, en is overdag actief. D.w.z dat geen enkele luchtvaartmaatschappij het risico neemt om in Zuid Amerika te landen. Die muggen zitten ook in het vliegtuig! De eerste gevallen van infectie zijn al in Hawaii gesignaleerd en het CDC wil niet dat de ziekte het vaste land van Noord Amerika bereikt. Wat een ellende voor Suriname.


  Maak melding

 4. @ Henk Molenaar.

  Dat is slim bekeken, je betaald voor één en reis voor twéé.

  En als de dames hun benen niet spreiden kunnen ze ook niet zwanger worden, na so a de tok ?


  Maak melding

 5. Volgens mij maakt het alemaal niet zoveel uit.
  De “honderdduizenden toeristen”, die jaarlijks naar ons land komen, hebben bijna allemaal een binding hebben met Suriname.
  Of je nu uit de VS komt of uit Nederland, het maakt niet uit.
  Die blijven echt wel komen hoor.
  Ik heb het idee, dat er nu paniekvoetbal wordt gespeeld, terwijl daar helemaal geen reden voor is.


  Maak melding

 6. Na soso ogri, sinds de dibri baas aka ddb de na magti, dankzi al die paarse burikies. A dibri paarse regiem na soso legi staatskas, neks a no doe foe voorkom dat deng paarse burikies no tjies zika. Neks no fout, soso lafu. Foeroe deng jongoe paars umasma sa stem tapoe dibri, foeroe foe deng zwanger, vooral deng djoeka ondro deng. Hopelijk a baby no e tjiesi zika. Want dan na echt wang paars zika pikien.


  Maak melding

 7. Mischien Zika heeft ook gevolg voor export groenten en voedselwaar. Straks ze gaan langer staan op Schiphol voor ekstra controle op mug.

  Sla die cassave in nu je kan nog krijgen. Straks wordt duur.


  Maak melding

 8. Nu krijgen jullie toch wat jullie willen?
  Laatst was er een artikel: stagiaires geven les in het onderwijs waar Suriname massaal op reageerde: blijf daar vieze bakras, kom niet in ons land, ze nemen alles over hier etc.
  Als ik in Suriname ben word ik gediscrimineerd, mensen roepen vieze bakra, surinaamse vrouwen kijken je vies aan en duwen je weg bij de kassa als je gewoon je boodschapjes wil afrekenen. Terwijl het juist zo warm gezellig land moet zijn?? Nu hebben ze juist wat ze willen: geen Nederlanders in hun land en nu is het weer niet goed.


  Maak melding

 9. Massaal roepen we: Nederlanders zijn niet welkom. Hinderlijke bakras tori en nu zijn we ze nodig om ze weer voor hun mars te kunnen scheldn? Haibaja hypokriet!!


  Maak melding

 10. Niet de muskiet veroorzaakt ziekte. De vele giftige bestrijdingsmiddelen en de kwikdampen. Die niet in het buurland Frans guyana gebruikt mag worden. Haal deze giftige stoffen uit de verkoop. Grammazon, Malatzon e.d.

  Meer bomen in het centrum planten.


  Maak melding

 11. @ bog ( B. O. G. )

  Als het zo moet zijn zoals jij dat wil (wenst, ) dan gaat zeker driekwart van de bevolking naar de klote !
  @ soso lafu.

  Ik ben benieuwd hoe een Zika kind eruit ziet yu tjaring, inderdaad na soso lafu dja !

  Jacko.


  Maak melding

 12. @ Jzwartmans

  Wat heb jij het liefst? Een kwantiteit die deugt of een die door gebrek aan kennis maar bovenal normen en waarden alles naar de kloten helpt. Met minder was het bijv in de jaren 60 toch prettig en beter georganiseerd. Die generatie kreeg als dank voor hun bijdrage nog een mooi beeld als cadeau op het Sivaplein!
  Zeg nou wat er aangaande beleid waterhuishouding (kreken, sloten, sluizen bouwen, duikers leggen etc) en streng beleid aangaande rommel op erven is gevoerd. Dit kon met hetzelfde bedrag dat door Abrahams achterover is gedrukt. Opkomen voor eigen belangen? Hoezo….?????


  Maak melding

 13. @Jordan
  ze houden niet van bakra’ s maar willen wel het geld van die bakra’s

  ze houden niet van surneds maar willen wel het geld van die surneds..

  hoezo profiteurs …..

  Ironisch doch hypocriet


  Maak melding

 14. Het lijkt alsof wij vervloekd zijn sinds 2010, alles gaat mis. Goudprijs, olie , bauxiet, corruptie , chiquingunia,,zika, virus bij bananen sector, uitbuiting bij padie boeren, raffinaderij mislukt.WAARAAN KAN DIT AANLIGGEN .


  Maak melding

 15. “Jordan” het is absoluut waar wat daar uitkraait , het is gewoon onkan . Hollanders(bakras , stagiaires ) ze worden met respect behandeld,’Jordan” je droomt Man of vrouw. Misschien heb je zika virus oplopen want die discrimineerd niet.


  Maak melding

 16. “De bestrijding van de muskieten zal worden aangepakt waar nodig”.

  Kan de minister ons misschien ook vertellen waar het niet nodig is dat de muskieten worden aangepakt, omdat de muskieten uit die buurten niet gevaarlijk zijn, dan kunnen we de hele regering daar naartoe sturen en die gebieden markeren met NDP vlaggen, zodat de toeristen het vertrouwen in die delen van Suriname blijven behouden en makkelijk kunnen vinden.


  Maak melding

 17. Deze beruchte mug is de vector. Het is derhalve belangrijk te onderzoeken welke dieren behalve apen dit virus dragen. Want als de mug dan zo een dier bijt raakt het besmettelijk en wordt de vector. Bij contact op de mens raakt men dan geïnfecteerd. Er valt niet uit te sluiten dat honden en ratten eventueel ook drager kunnen zijn van dit virus.Dus de aanpak dient niet alleen gericht te zijn tegen de muskiet maar veel uitgebreider waarbij er ook aan rattenbestrijding cq zwerfhonden etc gedaan moet worden.


  Maak melding

 18. Symtonen van ZIKA zijn: jeuk, gewrichtspijnen, hoofdpijn, koorts. Incubatietijd een week. Wordt overgebracht door een reeds besmette muskiet. Er is (nog) geen medicijn. ZIKA gaat vanzelf weer over. Het rechtstreekse verband tussen ZIKA en zwangerschap is nog nergens aangetoond.

  DE WERELDGEZONDHEIDSORGANISATIE (WHO) EN DE MEDIA
  – WHO zegt: is een milde aandoening, maar de media brengen allerlei horrorverhalen waardoor mensen denken dat zij ten dode zijn opgeschreven als zij ergens jeuk hebben.
  – WHO zegt: voorkomen kan niet, voor behandeling is geen medicijn, bovendien gaat het vanzelf over. Waarom spuiten wij dan giftige chemicaliën die de muskiet niet doden (muskiet is grotendeels resistent) maar onze gezondheid wel schaden?
  Los van het feit dat het gif de broedplekken niet of onvoldoende bereikt?

  ZIKA, AMERIKA EN CUBA
  WHO zegt: alle landen van Zuid-, Midden- en Noord-Amerika zullen worden getroffen. Er is een reiswaarschuwing voor hele Caribische gebied. WAAROM OOK GEEN REISWAARSCHUWING VOOR DE VS ?Waarom wordt niet aan alle Amerikaanse vrouwen gevraagd om tot 2018 niet zwanger te worden, zoals dat aan Zuid-Amerikaanse vrouwen wordt gevraagd ?
  Overigens, in Cuba is de hysterie rondom ZIKA veel minder dan elders. Waarom eigenlijk ? De sensatiepers wordt daar gefilterd. En terecht.

  – WHO en CDC zeggen: “Het lijkt dat…”, “Het zou kunnen dat…”; de sensatiemedia maken ervan: “Het is bewezen dat…”.
  Waarom brengen de media vermoedens als feiten? Zaken die nog niet bewezen zijn, dingen die nog in onderzoek zijn, worden gebracht als feit, bijvoorbeeld: ZIKA wordt overgebracht door seks, ZIKA veroorzaakt microcefalie, ZIKA veroorzaakt hersenaandoeningen? Het verkopen van leugens over ZIKA vergroot hun verkoopcijfers

  Elk jaar sterft een half miljoen mensen door gewoon griep, honderdduizenden door tyfus en mazelen; vergelijk dat met de paar mensen die MOGELIJK door zika zijn overleden (slechts 20 van de 100 geïnfecteerden wordt echt ziek van zika): hoeveel paniekverhalen hoor je over griep, dengue of mazelen?
  MEDISCH HANDELEN
  WAT DACHT JE HIERVAN: er vallen wereldwijd meer doden door verwijtbaar medisch handelen dan door ZIKA (of dengue, ebola voor mijn part). Zullen we dan ook maar nooit meer naar de dokter gaan?

  SLOT
  Wordt het geen tijd dat de media ophoudt met angstzaaien door verspreiding van spookverhalen ? Leugens over de ZIKA durven ze naar alle landen toe te verspreiden behalve naar de USA. De zogenaamde “vrij media”is doodsbenauwd aangepakt te worden de moordbrigades van de CIA. De economie en toeristische sector in de VS ondervinden dus geen last van de ZIKA en zullen groeien want de concurrentie heeft…….ZIKA.


  Maak melding

 19. Pakiratigri, het virus zit al in de mens en wordt al van mens op mens overgedragen, wat maakt het dan uit als het ook in andere beesten als ratten, honden, pakiras en tigris zit? Iedere koe van zondag kan je vertellen dat het verstandiger is de overbrengers (muskieten) te bestrijden i.p.v. andere dieren uit te gaan roeien waarvan nog niet eens bekend is of zij het virus ook herbergen.

  he, er is geen enkel verband, laat staan een rechtstreeks verband tussen zika en zwangerschap er is wel een rechtstreeks verband tussen seks en zwangerschap, je tiener dochter moet je dus niet komen vertellen dat ze niet door seks maar door zika zwanger is geworden, tenzij haar vriendje Zika heet natuurlijk.


  Maak melding

 20. Sorry hoor Henkes .Ik weet bij God niet waar jij je informatie vandaan haalt. Hoe beweer jij dat het virus al in de mens zit? Het is de mug die de mens besmet. En dan kan het eventueel overgedragen worden door seksueel contact. Ik neem je verhaal niet serieus omdat je duidelijk geen verstand hebt van het onderwerp.


  Maak melding

 21. Pakiratigri, waarom zijn al die mensen dan ziek als het zika virus niet in hen zit? Hoe het in ze gekomen is maakt nu niet meer uit, als een muskiet een reeds besmette persoon prikt en diezelfde muskiet een nog niet besmette persoon b.v.Pakiratigri steekt, wordt die persoon ook besmet, die muskiet hoeft niet eerst te gaan bijtanken bij een rat of zwerfhond, waarvan nog niet eens bewezen is dat die het virus ook al in zijn lichaam heeft. Pakiratigri of jij ziek bent vanwege het zika virus weet ik niet, maar je bent wel een beetje geestesziek, dat is wel zeker.


  Maak melding

 22. @ Henkes,

  Het virus kan niet van mens tot mens worden overgedragen, zelfs niet bij sekueel contact. De enige verspreider is de muskiet oftewel de tijgermug. En toevallig heb ik foto’s van baby’s in Brazilië die geboren zijn nadat de moeder geïnfecteerd is geweest met zika. En die zien er niet gezellig uit, kan ik je melden! Alleen het BOG in Suriname hult zich in een oorverdovende stilte. Willen ze weer proberen het wiel opnieuw uit te vinden? Kom op, aktie! Geen geld voor malathion en wel voor andere onzinnige dingen? Hoe lang laten we ons nog in de maling nemen?


  Maak melding

 23. @Stille
  Over seksueel contact:
  dailymail.co.uk/health/article-3417886/Could-Zika-spread-SEX-Traces-virus-semen-one-scientist-claims-passed-wife.html

  En die zien er niet gezellig uit:
  Zie link.
  Suriname onderneemt neemt hier supersnel (NL virologen en verwante wetenschappers in SU) actie omdat anders het toerisme daar verzuipt. Patrick Pengel heeft zijn mars orders en ondersteuning opgevolgd dus verwacht dat SU een van de eerste ZIKA vrije landen is


  Maak melding

 24. Stille, ik heb nergens beweerd dat de muskiet niet de overbrenger is van het virus. En ik weet niet of het virus niet seksueel kan worden overgedragen, de wetenschappers, die dat soort zaken uitzoeken, weten het nog niet.


  Maak melding

 25. Ik ben het totaal niet eens met je dat Nederlanders niet welkom zijn in Suriname
  Wij gaan al een paar jaar achter elkaar en voelen ons op ons genak
  Als je iemand goed behandeld krijg je dat vanzelf terug
  Nooit problemen gehad in Suriname
  Mooi en fijn land


  Maak melding

 26. De meeste van de moderne virussen zijn bio-engineered, oftewel gemaakt in een laboratorium. Zoals Ebola, Aids, Sars, Zika.
  Hoewel de landen wereldwijd hebben afgesproken geen bio-wapens te maken en het zgn hebben afgeschaft, hebben alle landen met een militaire industrie één of meerdere zeer gevaarlijke bio-wapens in bezit. Vaak virussen, maar ook gemuteerde insecten die de oogst van een land in een week helemaal kunnen kaalvreten.
  Tot nu toe gebruikten ze insecten om het kwaad aan te richten, maar nu zijn ze overgegaan op plantenzaden.
  Door nieuwe commerciele wetgeving is de patent van een heleboel zaden van groenten en gewassen terecht gekomen bij de grote bio-engineering reuzen zoals Monnsancto en Baaier. Straks worden deze bedrijven wereldwijde semi-monopolisten en iedere kleine of grote landbouwer, waar ook ter wereld, moet zaden van deze bedrijven kopen. Wanneer deze immorele bedrijven op bevel van de CIA of wie ook een ziekte inbouwen in die zaden, dan kunnen ze zonder moeite een groot deel van de wereldbevolking uitschakelen.


  Maak melding

 27. Jordan, ik kom nu al zo;n 25 jaar achtereen jaarlijks soms 2 x per jaar in Suriname, maar heb van noemenswaardige discriminatie weinig gemerkt, hufterig gedrag, want dat noem ik het , zul je overal tegenkomen, en het is ook maar net, hoeveel je je er van aantrekt, en wel of geen muskieten, komen doe ik toch wel, dan maar wat extra deet smeren, vorig jaar en het jaar daarvoor was er een licht paniekerig gedrag over de chikungunya muskiet, ook niets van meegekregen ook niet in Guyana wwar het zogenaamd erger zou zijn, ze moeten me blijkbaar niet, dan maar gediskrimineerd worden door de muskieten


  Maak melding

 28. Hulp uit het buitenland is nodig. De zakkenvullers in het DNA gaan niets doen voor de eigen bevolking.

  Hopenlijk worden de chinezen flink gestoken, dan zal zeker de eigenaar van de Volks Republiek Suriname, mr. Xi Jinping hulp sturen.


  Maak melding

 29. “Een reis naar Suriname levert geld voor onder meer de Surinaamse luchtvaartmaatschappij.” LOL.Als dat maar waar was! De SLM heeft al jaren geen winst kunnen maken uit haar operatie.
  Mensen hebben geen idee dat zelfs wanneer het vliegtuig gevuld is tot de laatste stoel, SLM geen winst haald. Dit bedrijf heeft meer schulden dan inkomsten!die vliegtuigen kosten de SLM miljoenen per jaar, alleen voor onderhoud en weer een aantal miljoenen voor huur elke maand.
  En dat alles wordt uit de belasting gelden betaald. SLM heeft geen geld. Dus hou SLM buiten dit verhaaltje aub. Als we ons druk moeten maken om iets is het om een manier te vinden om ons volk een goede en betaalbare gezondheidszorg aan te bieden.


  Maak melding

 30. Laatmenietlachen, betalen de passagiers die met de SLM reizen hun tickets of krijgen ze die gratis? Als ze betalen, dan levert dat geld op voor de SLM of het bedrijf nu wel of geen winst maakt.

  Het was wat anders als je gezegd had ‘de SLM kost Suriname een bom geld, omdat het bedrijf alleen maar verlies lijdt’.

  Als het echt waar is dat de SLM de staat Suriname alleen maar geld kost, had deze regering, die tot het bot ‘skeer’ is, het bedrijf al lang gesloten door gebrek aan geld, daarom denk ik dat de SLM, hoe onverklaarbaar en onwaarschijnlijk het ook lijkt op het eerste gezicht, op een of andere manier toch winst maakt, de SLM zal daarom. zo lang als deze regering aan de macht is, op wit roze rozen zitten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.