Politicus huivert bij idee IMF-recept voor Suriname

29

PARAMARIBO, 26 jan – Clifford Marica, ex-minister en voorzitter van de politieke partij DRS is een verbijsterd man. Het kan er eenvoudigweg niet in dat de regering, inclusief president Bouterse, blij is met de komst van het IMF. De in het vooruitzicht gesteld ‘hulp’ voorspelt niet veel goeds.

Het was ook waarom de vaak als rechts getypeerde ‘oude politiek’ het IMF links lieten liggen. “Het zijn de sociaal zwakkeren en de arbeidersklasse, die de harde slagen zullen voelen”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd. Nu de regering dankbaar lijkt te willen toehappen, is het lot van deze groepen bezegeld. Het IMF staat erom bekend recepten door te drukken die zuiver de economie ten goede komen.

Met de sociale gevolgen wordt weinig tot geen rekening gehouden. De ‘mofina wan’ zoals het in Suriname heet, komen er bekaaid van af. Volgens het standaard recept van het IMF worden lonen bevroren. De overheid wordt gedwongen tot bezuinigen. Met de sociaal zwakkere groepen kan dan ook geen rekening meer worden gehouden. Het IMF stuurt binnenkort al een team naar Suriname voor de eerste besprekingen.

29 REACTIES

 1. De politiek heeft 40 jaren lang alle tijd gehad om dit alles te kunnen voorkomen. Wat daarvoor nodig was/is heeft men vaak onaangeroerd laten liggen. Prioriteiten waren en zijn tot op heden partij- of kwalijke persoonlijke belangen met alle gevolgen van dien welke zich manifeste(erd)en.
  IMF is geen vriendenclubje dat even langskomt voor de gezelligheid zoals men wellicht denkt of verwacht. De politiek moet mede naar aanleiding van deze nooit eerder gekende misere feitelijk worden doordrongen dat er aangaande ’s landsbestuur een ver doorgevoerde zuivering moet plaatsvinden.


  Maak melding

 2. Dat zeggen we al jaren. Het IMF heeft niks te maken wie of wat om een lening vraagt.Hun taak is om die lening te verstreken en het terug te ontvangen met INTEREST !China geeft miljarden aan Suriname in de vorm van leningen,het is alleen bouta en co dat al het geld ten goede komt.Zij genieten met al die miljarden huilen zogenaamd dat de staatskas leeg is en dan moet de bevolking de rekening betalen!! In andere landen wordt het IMF als een lachertje genomen want niemand in zijn reinste geweten gaat geld willen lenen aan een couppleger,een international Wanted crimineel en een crimineel die moorden pleegt..Het IMF is ziende blind!


  Maak melding

 3. De ‘Mofina’ klasse devalueert, net als onze munt en wordt binnenkort de ‘Mi e Pina’ klasse en dat hebben ze voornamelijk aan zichzelf en Bouterse te danken.


  Maak melding

 4. Okay Clifford, je hebt je duit in het zakje gedaan. Laat ons nu ook weten hoe je vanuit je 20ste eeuwse perspectief uit deze malaise zou komen. Grappig dat de focus nu op de WB/IMF komt lte liggen i.p.v de incompetentie van de regering. De boze buitenlanders hebben het (weer) gedaan.


  Maak melding

 5. Als de IMF de geldkraan dichtdraait en stopt met geven zal ons een malaise gespaard blijven.Zolang bouta blijft vragen en nemen en de IMF die blijft geven,zoveel gaan wij gebukt onder de schulden en lasten van bouta en co.


  Maak melding

 6. IMF maakt geen grapjes als ze langskomen. Bouterse zal nog 1 keer het gegeven dat ze komen als succes verkopen en daarna zijn Shaggi programma starten “It wasn’t me” en de de hele wereld en vooral Nederland als schuldige aanwijzen.

  Het wordt wel pijnlijk dat slechts RobG zo nu en dan ter verdedig van Baas Bouta op treedt en dat de rest; Pero, Sabidieri, Paraman, Milton, 1502 – 1863 het wel voor gezien houden en zich schijnbaar gaan scharen onder de groep die zich in het stemhokje vergist hebben


  Maak melding

 7. KUMAKOISI heeft kennelijk NOOIT economie op de Handelsschool gehad want hij is niet verder gekomen dan de 1e KLAS vandaar dat hij als een KIND zo blij is dat het IMF langs komt met een zak vol DOLLARS.

  Deze LEBA gaat van een KOUDE KERMIS THUIS KOMEN als hij te horen krijgt van het IMF DAT HIJ drastisch MOET GAAN BEZUINIGEN.

  HIJ ZAL PROBEREN EEN ANDERE WENDING AAN DE ZAAK TE GEVEN DOOR TE GAAN ROEPEN: A NO MIE NA IMF KONG NANGA BEZUINIG DISI.


  Maak melding

 8. Bouterse wilde toch t.k.v. alles een sociaal programma?
  Leven als een eerste wereld land met een economie van een derde wereld land gaat natuurlijk niet. Maar daar had de NDP maling aan. De IMF niet. Die gaat hard afstraffen. Zonodig gaan ze de regering dwingen Staatsolie te verkopen. Misschien ook nog andere aandelen waar de staat een belang in heeft.
  Is dit het beste advies wat Miss Peggy kon geven? De IMF erbij halen?
  Indien de IMF inderdaad toestemming krijgt om zaken op orde te stellen, dan zijn die dure nutteloze Staatsadviseurs natuurlijk niet meer nodig. Eens kijken of ze de laan worden uitgestuurd of niet.


  Maak melding

 9. Misikaba is er van overtuigd dat hetIMF Suriname gaat maken Tot een tweede DUBAI. De flyovers en treinverbindingen worden verwezenlijkt Door het Internationaal “moni” fonds..! Mocht het toch niet lukken dan kunnen de paarse volksverraders nog altijd in koor zeggen: a no bouta, na IMF……


  Maak melding

 10. Ik hoorde net dat 60% van de Surinaamse ambtenaren te laag opgeleid is om ander (commercieel) werk te doen. Verder blijkt dat het werk dat ze doen net zo goed geautomatiseerd kan worden. Ziet er voor hun niet goed uit. Verwacht daarom massa ontslagen als de WB/IMF missie is voltooid.


  Maak melding

 11. IMF is gewoon een excuus,Back to 80 zij zullen IMF de schuld geven als het mislukt.vergeet niet Gillmore Hoefdraad heeft amerikaans Citizen ship.zo zijn er nog meer Leba’s werkzaam op het kabinet van de pres.ook ongeschoolde mensen zoals Donovan Bruyne. Deported by US Immigration met zijn onkunde vele miljoenen laten verdampen met zijn fake stock market in Suriname.anyway er zitten alleen maar ezels bij het kabinet.Mijn lieve landgenoten schop deze regering eruit. Heus er is buitenlands invloed,alleen als jullie solidair dat doen lukt het wel


  Maak melding

 12. Aboikoni
  What US citizenship does that moron Hoefdraad have? How? He doesn’t. He may have had a green card but that most stuff should no longer be valid because he most certainly does not work nor reside in the US. Please don’t spread BS here. Thanks.


  Maak melding

 13. Suriname nu officieel de internationale paria…

  Het land ligt, financieel / economisch terminaal spartelend aan het infuus.

  Staat inmiddels onder curatele van het IMF.

  Negatief reisadvies naar Su. i.v.m. Zika-virus.

  Politieke kopstukken prijken stuk voor stuk bovenaan op alle internationale opsporingslijsten.


  Maak melding

 14. Deze “politicus” moet ons eens duidelijk maken, hoe ons land op een andere manier uit deze crisis kan komen.
  Een land zonder geld kan geen kant op.
  Ook deze meneer Marica kan daar geen antwoord op geven.
  Dit zijn weer van die nietszeggende verhalen van een opa, die wel kritiek heeft maar geen oplossing.
  Dit soort verhalen horen we in ons land teveel.
  Kritiek prima, maar kom dan ook met oplossingen !!


  Maak melding

 15. JoJo
  “Het wordt wel pijnlijk dat slechts RobG zo nu en dan ter verdedig van Baas Bouta optreedt en dat de rest; Pero, Sabidieri, Paraman, Milton, 1502 – 1863 ”

  Ik mis ook Printa met zijn dijenkletsers. Niemand kan nu nog ontkennen dat het dat land in een spaghetti van rotzooi is beland. Niemand.


  Maak melding

 16. Met een staatsgreep zonder tegenstand (dus geen echte revo) werd onze grondwet vertrapt. Regering toen en alle voorgaande waren niet goed bezig. Wat blijkt anno 2015/2016? De hoofdrolspeler die het “kwaad” middels 2 coups bestuurders naar huis heeft gestuurd maakt van ons land een nog grotere puinzooi. Het is zelfs zo dat vanaf 2010 (30 jr na de overname door sergeanten) binnen minder dan 5 jaren onze staatskas plus goudvoorraad alweer leeg is…………….. door dezelfde persoon en consorten. Geschiedenisboekjes werden gemanipuleerd en ouders zijn ook in gebreke gebleven om aan hun kinderen de info te geven. Velen (jong en oud) houden van een God en kozen (2x) toch voor een moordenaar die met leugens en grootse idiote beloftes de kiezende meerderheid om de tuin heeft geleid en cassaveknollen als citroenen heeft verkocht. WALGELIJK!!!!!!!! AFSCHUWELIJK!!!!!!!


  Maak melding

 17. He jojo, iedereen met een gezond verstand, vaderlandsliefde en een schone ziel, wordt blijkbaar van waterkant.net geknikkerd, ik vraag me ook af wat Robg bezielt om nog hier wat te posten. Zijn jullie niet blij elke dag weer onderling met jullie idiote rotzooi, een baan hoeven jullie ook niet meer te zoeken.


  Maak melding

 18. Nospang,

  Volgens mij ben jij de weg een beetje kwijt.
  Zou het misschien ook zo kunnen zijn, dat de Bouta-critici op dit moment wat meer gewicht in de schaal leggen.
  Je kunt toch moeilijk verdedigen, dat wat Sjang, Sabidierie, Pedro, Do The Right Thing en soortgelijke anderen te posten hadden inhoudelijks iets toevoegden aan de discussie op dit forum.
  Dat waren alleen maar scheldpartijen, die met het onderwerp niets te maken hadden.
  Daarvoor hoef ik geen schone ziel te hebben als vaderlandslievende Surinamer.


  Maak melding

 19. het lijkt alsof er alleen idioten in de ndp top zitten.
  voor mij is misie ka kaba de no1 idiote gat likker van het jaar 2015.
  als hij meer lichaams beharing had dan zou het gewoon een aap zijn.
  deze idioot heeft on navolgbare stomme uitspraken gedaan.
  ik heb begrepen dat hij zijn lagere school met moeite heeft afgeaakt , dus dat maakt hem tot een gecertificeerde idioot.
  wie is voor jullie de grootste idioot van de ndp ?


  Maak melding

 20. Tenslotte gaan gedachten uit naar (jonge) ondernemers naar alle senioren naar allen met een fysieke of psychische beperking alsook doch zeer zeker naar de Surinaamse kinderen van dit land die binnenkort moeten zorgen voor de weg die hun land verdient. Geloven in eigen kunnen en mede daardoor prestaties opleveren of zich laten gebruiken door derden om verder te komen. Dit is niet aangeboren maar slechts een keuze. Als jou koembatei hier is gepland maakt het niks uit waar je bed staat simpelweg omdat dit de grond is waaraan tot in lengte van dagen jij bent verpand. De enige reden waarom anderen elders succes (prijzenswaardig) hebben komt doordat zij hier zijn geboren in een cultuurrijk land dat unieke mogelijkheden heeft mits onder goede leiding wordt gezorgd voor gelijke kansen aan alle Surinamers die hart en ziel hebben voor hun land.


  Maak melding

 21. Zimbabwe heeft de hyperinflatie waar het Afrikaanse land om bekendstond ingeruild voor deflatie, een daling van het prijsniveau.
  Volgens de meest betrouwbare schattingen is het prijsniveau gedaald vorig jaar met 2 tot 4 procent, zo meldt de Financial Times.

  De deflatie wordt veroorzaakt door de valutawissel die Zimbabwe vorig jaar doorvoerde. Het land stopte met het gebruik van de Zimbabwaanse dollar en ruilde die om voor de Amerikaanse dollar. De wisselkoers bedroeg 35 miljard eigen valuta tegen één dollar.

  Met de relatief waardevaste dollar is Zimbabwe overgeleverd aan de valutaschommelingen van de dollar tegenover andere munteenheden. In het geval van Zimbabwe is vooral de verhouding van de Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar belangrijk. Veel van de goederen worden geïmporteerd via de grens met Zuid-Afrika.

  Unieke situatie
  De waarde van de rand is gedaald tegenover de dollar waardoor de Zimbabwanen minder hoeven te betalen voor de goederen en er een daling van het prijsniveau plaatsvindt.

  Dalende prijzen lijken positief, maar voor ondernemers is het een reden om investeringen uit te stellen. Het gebruik van de industriële capaciteit is in acht jaar gedaald van 57 procent naar maar 34 procent.

  Voor Zimbabwe is het een unieke situatie. Zo’n acht jaar geleden onderging de economie nog hyperinflatie van maar liefst 89,7 triljard procent, oftewel een negen met 22 nullen erachter. Voor een ei werd ongeveer een miljard Zimbabwaanse dollar betaald.


  Maak melding

 22. In de belegerde stad Hama in Syrie hebben de hongerende bevolking geprobeerd om met het eten van gras te overleven.Maar ze liepen een vergiftiging op en werden acuut opgenomen in ziekenhuizen.
  Misschien dat de Suri bevolking alvast beginnen met proeven om het gras beter te laten smaken en te verteren.
  De tijd is niet ver meer dat gras het hoofd voedsel wordt in de meeste huishouding.


  Maak melding

 23. Hef deze bananenrepubliek op. Wat r niet in zit komt er nooit uit.
  Gewoon smeken of we provincie nederland mogen worden.
  Krijgen dan ook nedelands recht met die mooie kaalplukwet.


  Maak melding

 24. Off topic !
  Er zijn een paar scherpe dames en heren op Wtk.
  Ik vraag jullie hulp om het onderstaande ingezonden stuk op GFC nws. te lezen en van commentaar te voorzien.
  Ik geef mijn mening voorlopig niet om beïnvloeding te voorkomen.Alvast bedankt.
  ————————————————–
  Stop verkapte herstelbetaling via ‘MoU’ om financiële tekort buitenlandse maatschappijen

  🕔27.Jan 2016

  De Europese Commissie onderhandelt met de Verenigde Staten over een handels- en investeringsovereenkomst (Transatlantic Tradeand Investment Partnership, TTIP). In gewoon Nederlands beteknt TTIP, Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. In de TTIPgaan de onderhandelingen onder meer over het afschaffen van douanetarieven, maar ook over de verschillende regelingen, standaarden en procedures waarmee bedrijven die producten op de buitenlandse markt willen brengen, te maken hebben.

  Deze kosten de bedrijven veel tijd en geld en dat is volgens de twee partners onwenselijk. Maar er ligt een adertje onder het gras, die de Amerikanen bevoordeelt. Dat is de internationale arbitragetribunaal, die landen binden aan de verdragsverplichtingen. Vandaar dat het ongewenst moet zijn dat regeringsleiders en commissies achter gesloten deuren onderhandelen aangaande verdragszaken.

  ISDS

  Een grote rol binnen het TTIP speelt het principe van Investor-to-state dispute settlement (ISDS). Daar is logischer wijze veel kritiek op. Omdat de ISDS een clausule is in het TTIP verdrag die aan investeerders de mogelijkheid geeft om een land dat zich niet aan de verdragsverplichtingen houdt voor een internationaal arbitragetribunaal te dagen. Zie hier het verband tussen Memomrie ofUnderstanding die Alcoa liet ondertekenen door de onderhandelaars van het Surinaamse Presidium.

  Deze procedures zoals het ISDS en MoU gaan buiten de nationale rechter om en zal vaak voor het grote publiek verborgen blijven. Bovendien kunnen binnenlandse bedrijven er geen gebruik van maken. Ook is het niet mogelijk in beroep te gaan tegen een beslissing van de ‘investeerder-staatsarbitrage’.

  Terbeschikkinggestelden zoals het ISDS en MoU zijn echter niet nieuw. Ook Nederland heeft bijvoorbeeld veel andere verdragen afgesloten waarin soortgelijke clausules zijn opgenomen. Ook andere EU-lidstaten kennen verdragen met clausules voorinvesteerdersbescherming. De penible situatie die in Suriname gecreëerd is en waarin Suriname zich momenteel bevindt leent zich eerder voor een pas op de plaats te maken.

  Hierbij lijkt de aanbevelingen van de econoom Armand Zunder, eerder voorrang verleend moeten worden dan een lening aan te gaan bij het IMF. Want het financieren van het aanpassingsprogramma door het IMF zoals de minister van Financiën Hoefdraad en de econoom Waddy Sowma van de Ves voorstaan, legt een veels te zware hypotheek voor de komende generaties en op de huidige Surinaamse bevolking.

  Liever stagflatie , waarbij de werkgelegenheid en de prijsstijgingen voor een bepaalde periode stijgen dan kiezen voor inflatie met toren hoge prijsstellingen op basis van de IMF voorschriften voor de financiering van het op te stellen aanpassingsprogramma. Het opgestelde “MoU”is niets anders dan een geabstraheerde code of conduct principerecept vanuit het ISDS en TTIP verdrag gebaseerd op het ontworpen dominante Amerikaanse economische model.

  Surinaamse burgers moeten kritisch worden. Het zijn zulke zaken waarop volksvertegenwoordigers, dus zowel oppositie als coalitiepartners, sociale groepen en politieke partijen ook moeten letten om met aangeleverde petities die voorzien zijn van 100.000 tot 200.000 handtekeningen die dienen ter ondersteuning en bescherming van de financiële uitholling van Surinamers tegen zulke verdragen. Er dient derhalve een Surinaamse burgerinitiatief plaats te vinden genaamd Stop TTIP & MoU & ISDS, zodat met behaalde handtekeningen getoond wordt dat de bewustwording voor de soevereiniteit leeft en gegroeid is.

  Arnold Tjauw-A-Hing


  Maak melding

 25. Omdat die oude knarren vroeger niet hebben gedaan wat zij moesten doen zitten wij anno 2016 met de gebakken peren niet alleen maar ook heel veel stuurlieden, het liefste aan wal!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.