Werken met Suriname’s topeconomen tweesnijdend zwaard

42

PARAMARIBO, 25 jan – De actieve betrokkenheid van enkele van Suriname’s beste economen bij het crisismanagement is een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant komt een overvloed aan kennis en ervaring vrij. Anderszins is het geen vrijblijvende aangelegenheid.

Dat is wat de hele onderneming een beetje bizar maakt. Glenn Gersie is tijdens Bouterse I op een zijspoor gezet. Ook toen had hij ruim twintig jaar ervaring met het besturen van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Nu is hij van stal gehaald omwille van diezelfde twintig jaren. Dan is er Anthony Caram, ex-president van de Centrale Bank van Aruba en hoogleraar. Een criticus pur sang van beleid à la Bouterse.

En dan is er Sylvano Tjong A Hin, vooraanstaand lid van oppositiepartij NPS. Niet bepaald een Bouterse-fan. Toch heeft hij een topfunctie aanvaard bij de CBvS. Menigeen noemt het puur opportunisme. Het zij zo, feit is dat ze hun naam verbinden aan hooglijk riskant gebleken beleid. Het kan betekenen dat ze mogelijkheden zien, ondanks. Veel meer en betere kansen als deze krijgt Bouterse niet om er toch eens wat van te bakken.

Bekijk ook:

42 REACTIES

 1. Anthony en Sylvano, worden VROEG of LAAT door ” Desiderius,de PAARSE SCHIJTLUIS “, bij het GROF VUIL gezet !!!

  Zodra zaken VOLGENS ” ’t presidenTJE ” even weer goed gaan, zal de ” PAARSE CHINESE BEZEMWAGEN ” van stal worden gehaald om de twee bekende NIET- NDP’ers ( Anthony en Sylvano ) op te ruimen.

  Tenzij BEIDE bereid zijn om…………..

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 2. Op een gegeven moment heeft deze fantast net zijn fantasieverhalen over buitenlandse invloeden, geen andere keuze meer, dan om terug te vallen op mensen die in eerdere instantie aan de kant geschoven waren, of niet goed genoeg waren.


  Maak melding

 3. Off topic

  Ben benieuwd of Bouterse het lef heeft om het debat aan te gaan.

  ===========================================

  “President zijne excellentie Desiré Delano Bouterse, toont u zich een man. Kom in een openbaar debat met de leider van het Volks Protest Curtis Hofwijks en laat zien dat u de onbevreesde leider bent”. Met deze uitdagende woorden reageert Hofwijks op uitlatingen van Bouterse op een persconferentie dat individuen zijn aangezet door buitenlandse krachten om acties te voeren en onrust te zaaien. De trekken van de beweging We zijn moe’ heeft hiervan aanstoot genomen en raadt het staatshoofd – indien hij de informatie heeft van zijn inlichtingendienst – om de dienst op te doeken.

  Hofwijks wijst erop dat de protestgroep nooit mensen heeft besproken. “Wij hebben steeds aandacht gevraagd voor de nijpende issues.” Echter heeft zij met verbazing kennis genomen van de beschuldigingen van het staatshoofd die reeds eerder in het parlement waren geuit en herhaald werden op een persconferentie. “De president die houdt van monologen en scenario’s. De man die geen tegenspraak duldt en geen debater genoemd kan worden. De man met het “a no mi” syndroom. De “it wasn’t me” artriest”, kaatst de protestgroep terug. Van Bouterse wordt verwacht dat hij het pad van monologen en scenario’s verlaat.


  Maak melding

 4. Vis ‘noch´ Vlees!

  Neus wêr bisto?

  Ik ben helemaal flabbergasted van de dagelijkse bebaarde monologen, van de ongecertificeerde ex-ndpérs hiero!
  Reageerders die ons jaren voor vies en vuil hebben uitgemaakt, hebben vandaag het hoogste woord, pffffff……

  Whatever.., paraman zou zeggen; ze zijn vis nog vlees!

  Nou het kwaad is al geschied, het is volbracht, geen enkele econoom is in staat deze economische malaise zonder kleerscheuren, en binnen een betrekkelijk korte periode, op te lossen.
  Ook niet de IMF-vriendjes van hoeffie, ik wil zwart op wit zien als dit echte IMFérs betreft.
  Zal mij niet verbazen als het een paar opgetrommelde statistiek-maties zijn, die effe snel willen cashen.

  Wrang erg wrang, alle voorspellingen zijn uitgekomen; we told you so!

  Oplossingen? Wat denk je zelf!!!


  Maak melding

 5. Suriname’s topeconomen ??????
  Laat mij niet lachen .

  Je hebt niets aan economen maar aan eerlijke politici.
  De corruptie, vriendjespolitiek en torenhoge salarissen voor leeghoofden is het probleem in Suriname.

  Het IMF zal wel met goede oplossingen komen maar dan heb je wel een nieuw bestuur in Suriname nodig.
  Een bestuur wat de moed heeft om de helft van de amtenaren naar huis te sturen.


  Maak melding

 6. De vijand des volk en vaderland DDB heeft enige tijd geleden voordat hij met de financieel economische billen bloot moest, leden vd VES en anderen waaronder Anthony Caram betiteld als ” ZOGENAAMDE DESKUNDIGEN”. Toen waren pajongwaaiers als Amzad Abdoel, Misikaba en Hoefdraad de “echte deskundigen”. Now watra hey gi SaraSara en roept hij de hulp in van de zogenaamde deskundigen.
  Aan RobG het verzoek om Bouterse een college te geven waarbij hij de President uitlegt wat het verschil is tussen een rekest en een requisitoir. Intussen zoeken wij met z’n allen mee naar de tien onruststokers..Ik heb er alvast 2 gesignaleerd. Eén in de omgeving van radio SRS en de andere in de omgeving van Nickerie………….


  Maak melding

 7. De inlichtingen-en veiligheids dienst van Bouterse is heel erg goed..Zij hebben de 10 mannen die zich in Suriname bevinden in beeld. Niks ontgaat deze geheimagenten. De CIA is er niks bij.. Jammer genoeg waren ze met z’n allen voor langere tijd op brokobaka waardoor ze niet in de gaten hadden dat de Amerikanen Dino in de smiezen hadden en zowel vader als zoon afluisterden en op filmcamera hadden..hetzelfde geldt voor de periode toen de andere criminele zoon Meriba stelselmatig gewelddadige berovingen pleegde in vereniging .. Ooggetuigen hebben verklaard dat Meriba kort na de schietpartij met de politie Door een voertuig van deze zelfde inlichtingendienst was opgehaald en weggevoerd..Bouterse heeft 3 redenen om de rechterlijkemacht te beschadigen en te beïnvloeden. 1. Vanwege de kwestie chitan en sapoen.2 vanwege het verloop vh 8 dec proces en 3. vanwege zijn BIOLOGISCHE zoon Meriba die nu ook vastzit..


  Maak melding

 8. @ Koos

  ” kom in een openbaar DEBAT met de leider van het Volksprotest Curtis Hofwijks en laat zien dat u de …. bent ”

  Wanneer dat plaatsvindt denk ik dat “PAARSE Ingrid ” enkele schone PAARSE LUIERS ( made in CHINA ) gereed mag houden want AAN DE RACE zal de ” PAARSE SCHIJTLUIS, Desiderius, ” zeker zijn.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 9. Zelfs als ik Mandrake de tovenaar was, zou ik, met Bouterse als president, mijn diensten niet beschikbaar stellen, omdat van tevoren vaststaat dat het me niet zal lukken Suriname te redden. Het beste wat Suriname nu kan overkomen is dat de regering zo snel als mogelijk de onafwendbare mist in gaat, waarna een compleet nieuw regeerteam orde op zaken kan stellen. Caram, Gersie en Tjong A Hin zijn met al hun kennis niet in staat om Suriname te redden met de mega betweterige en onvoorstelbaar koppige Bouterse tegenover zich, het is Wijnerman, Boedhoe, Hoefdraad en de honderden andere ontslagen ministers toch ook niet gelukt om Bouterse zijn stijl van regeren te doen veranderen, waarom denken deze drie slimme Surinamers wel daartoe in staat te zijn? Ze brengen nodeloos hun reputatie in gevaar, ze zijn blijkbaar niet zo slim als de andere slimme Surinamer Sigmund Proeve.


  Maak melding

 10. Waarom had Gersie deze job niet allang gehad? Dats logisch. We houden in Suriname teveel om beter te waarderen wat van buiten komt. Kijk watvoor puin ze ervan hebben gemaakt.
  Elke leek weet als je geld gaat devalueren, de koers en alle prijzen zullen stijgen. Alle levensmiddelen zijn met srd 1 en srd 2 gestegen. Maar ons salaris is niet verhoogd. Dit is beroven van t volk. Min v HI mag dan van de daken schreeuwen het mag niet, we gaan zulke winkels sluiten. Ga omoe stoppen, want ze hebben een vuist gevormd en hebben massaal hun prijzen verhoogd. Kan je ze allemaal sluiten nu? Wat een beleid dat gevoerd is. Onvoorzien en oneerlijk tov het volk. Ze hebben dit volk gevonden. Nieteens 500.000 inwoners dan kan je ze niet beter betalen. Er heerst armoede, veel mensen bedelen langs de weg, anderen gaan stelen, jonge meisjes gaan escorten en doen aan prostitutie. Mijn hart bloed. Dag des oordeels: Regeerders wat hebben jullie van dit volk gemaakt, die aan jullie is toevertrouwd?????


  Maak melding

 11. RobG zal mij ongetwijfeld vragen naar bewijs d.m.v. een DNA test( geen nationale assemblee) omtrent De relatie tussen Bouterse en Meriba. Schrijf dit ergens op RobG. MERIBA IS HET BUITENECHTELIJK BIOLOGISCHE KIND VAN BOUTERSE DIE HIJ HEEFT VERWEKT BIJ EEN ZUS VAN MINISTER SOEHARTO MOESTADJA. De term pleegzoon is om te verhullen dat Bouterse een kind buiten het huwelijk met zijn ex-vrouw Ingrid Fiqueira heeft verwekt….


  Maak melding

 12. Aanvullend hierbij is een regeerteam die de moed heeft de helft van hun salaris in te leveren en terug te vorderem wat gestolen is. Ik zou niemand ontslaan, want dan vorm je een ander probleem als je mensen brodeloos maakt. Is geen geweldige daad mensen te ontslaan. Vaak beseffen jullie niet watvoor impact dit kan hebben Op land en volk.


  Maak melding

 13. Dit noemen we een FREE FOR ALL !!
  Bouta,wat deze crimineel toch niet doet om in het zadel te blijven!!
  Hij benoemd Zijn vriend en vijand alles en iedereen tegelijk. Het is net alsof je een soap serie die nooit eindigd,aan het kijken bent,Je weet toch je denkt dat een soap ster intussen in een eerdere aflevering dood en begraven was nu zie je dezelfde plotseling weer in beeld komen etc..etc…


  Maak melding

 14. Na eerst alle vermeende successen bij de start van projecten reeds te claimen worden nu de mislukkingen netjes gedeeld met het volk.

  Het woord Samenwerken krijgt een nieuwe betekenis, Bouterse en Co “Samen” Gersie, Caram, Thong ah Hin zullen moeten “Werken”.
  Het vervelende is dat zij die werken ongetwijfeld de blaam en hoon zullen ontvangen voor het resultaat.

  Bouterse is boeren slim, heeft nu mensen met hersenen nodig om een beetje vertrouwen te weken bij het IMF etc.. Bouterse weet dat Boefdraad geen enkele indruk maakt bij het IMF ze kennen z’n echte CV en weten wat voor rampen hij heeft laten ontstaan in Suriname


  Maak melding

 15. Sommige maken overuren op waterkant.net en wat hebben ze te vertelen niets en nogmaals niets, de reacties ziojn zoo leeg en nietszeggend, heb je 1 gelezen heb je de rest niet meer nodig


  Maak melding

 16. nospang tijd om naar een andere site te gaan en je kostbare tijd niet op waterkant te verdoen.heb je trouwens zelf ook nog niet kunnen betrappen op een zinvolle discussie.


  Maak melding

 17. JoJo
  Ik heb net naar de persconferentie van de president en de nieuwe gouverneur van de CBvS zitten kijken, en daar kan een objectieve kijker twee conclusies uit trekken.

  – De president heeft na al deze jaren geen flauw benul hoe een economie functioneert. Bij moeilijke vragen gooit hij er altijd eerst een grap uit waar hijzelf het hardst om moet lachen.
  – In feite zijn drie man gouverneur de CBvS

  Verder werd duidelijk dat Hoefdraad en Gersie nog steeds niet met elkaar communiceren, en dat tijdens deze crisis via de twee andere mannen doen.


  Maak melding

 18. Nospang,

  Wat belet je om zelf een inhoudelijke reactie te geven ?
  Het is wel heel gemakkelijk om alle reacties hier af te kraken zonder daaraan zelf iets inhoudelijks toe te voegen.


  Maak melding

 19. Ik denk, dat de betrokkenheid van deze drie economen bij het crisismanagement is gedoemd te mislukken.
  Of ze komen binnen de kortste keren in conflict met de regering Bouta II en stappen zelf op of ze worden door Bouta bedankt voor bewezen diensten en vervolgens de laan uitgestuurd.
  Topeconomen of wat je daaronder ook wilt verstaan, zijn allemaal grote ego’s en dat is Bouta ook.
  Binnen de kortste keren gaat dat volgens mij botsen.
  Het kan ook zijn, dat deze economen zijn ingestapt, omdat het IMF een hulpprogramma overweegt.
  In dat geval kunnen zij een belangrijke schakelrol vervullen tussen het IMF aan de ene kant en de regering Bouta II aan de andere kant.
  Dat alles neemt niet weg, dat het ego-verhaal/probleem recht overeind blijft.


  Maak melding

 20. @Henkes

  ” zelfs als ik Mandrake de tovenaar was, zou ik met BOUTERSE als president mijn diensten niet beschikbaar stellen ”

  Dat is NATUURLIJK FOUTE BOEL als een WELDENKEND mens zich daaraan waagt !!!

  ” ze brengen NODELOOS hun REPUTATIE in GEVAAR ”

  Wat betreft prof A. Caram ben ik diep teleurgesteld.
  Waarom begeeft deze man zich naar het NEST vol PAARSE BRAZILIAANSE BIJEN ???
  Only God knows !

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 21. Cochise,
  “Ik denk, dat de betrokkenheid van deze drie economen bij het crisismanagement is gedoemd te mislukken.”

  Ik hoop van niet man. Ik loop te dollen en af te geven op wat er daar allemaal gebeurd, maar wens niet dat de samenleving de dupe wordt van een mislukte samenwerking. Ik hoop vurig dat de president het kan opbrengen zich niet rechtstreeks te bemoeien met hun aanbevelingen en hen de volmacht verleend om te doen wat er dringend gedaan moet worden.

  De mannen zijn niet meer de jongsten, maar met hun gezamenlijke netwerken, invloed en kennis kunnen ze de economie denk ik wel vlot trekken. D.w.z dat er dan geen beren meer op de weg zijn maar met een paar ferme ingrepen is er zicht op verbetering. Het nieuws vandaag is overigens dat in Q2 en Q3 de olie-, en grondstof prijzen weer wat bij zullen trekken.


  Maak melding

 22. If you can’t beat them join them. Honger naar macht maakt rauwe bonen zoet.
  Gefeliciteerd heren, ik hoop dat jullie wel met een zelf ingebrachte champagne kurk rondlopen.


  Maak melding

 23. Morenito,

  Ik hoop, dat je gelijk krijgt, maar daarvan ben ik niet echt overtuigd.
  Voorwaarde is inderdaad, dat Bouta deze economen de vrijheid geeft, maar daar zit nu juist mijn twijfel.
  Alles dat hem kan schaden in materiele of immateriele zin, zal hij blokkeren.
  Onder de huidige omstandigheden zou ik met mijn achtergrond het volgende doen.
  Alle plannen van deze regering in de ijskast.
  Daar komt niets meer van terecht en zeg dat ook eerlijk in de Assemble en aan de Surinaamse bevolking.
  We hebben het geld niet meer voor.
  Maak een start met het saneren van het overheidsapparaat, financieel de grootste slokop en een waterhoofd.
  Meer dan 10% van de HELE Surinaamse bevolking is afhankelijk van Lanti.
  Zo’n percentage zie je in geen enkel ander westers land.
  Vraag bij internationale kredietinstellingen geld voor infrastructurele werken, met name voor wegenonderhoud.
  Daarmee hou je in ieder geval een deel van de bevolking aan het werk.
  Bovendien kun je hiermee het multiplyer-effect stimuleren.
  Vraag bij internationale groene instellingen geld voor het ontwikkelen van de landbouw, zodat we minder afhankelijk zijn van de import van producten die wijzelf ook heel goed kunnen produceren.
  Die wil is er, zij het onder voorwaarden.
  Laat al deze projecten – en dat is een keiharde kernvoorwaarde – aansturen en verantwoorden door niet-Surinamers.
  Zo niet, dan verdwijnt weer meer dan 50% als djang in de zakken van mensen, die het toch al zo goed hebben.


  Maak melding

 24. Als opa D naar de wereld had gekeken,zou hij weten wat te doen.
  Een paar miss Suriname op de CBvS laten werken en D.S.K.een bericht sturen dat je een governor voor de Centrale bank nodig hebt.
  En je hebt Dominique binnen.Die alleen is al goed voor een tiental economen te samen.Waarom dan drie betalen.


  Maak melding

 25. Chocise
  Volkomen mee eens. Ik zou ook meteen urgent een begin maken aan het afstoten van alle staatsbedrijven (behalve Staatsolie) en internationale en met name Afrikaanse investeringsvehikels een prospectus laten
  schrijven wat het hun waard is. Vakbonden voorbereiden op hun toekomstige afgenomen invloed, en zo nodig wetgeving die verdere (nieuwe) fractie onmogelijk maakt.

  Vooral TeleSur urgent privatiseren en bandbreedte en frequenties internationaal veilen. (Internationale) concurrentie in alle sectoren toelaten, en een bescheiden beurshandel opzetten. Zakelijk belastingklimaat modelleren op NL en het aantrekkelijk maken voor bedrijven om er hun regionaal hoofdkantoor neer te zetten.

  Shit als ik alle echt goede comments hier catalogiseer hebben we wel de collectieve kennis in huis maar er is een obstakel dat alle vooruitgang tegenhoudt.


  Maak melding

 26. Jacobus
  Je grapt. Maar als we iemand hadden die warme contacten met hem onderhield, en desnoods via Kourou, en met medeweten van Parijs, zou dat niet allen fantastisch zijn maar hem ook een stukje rehabilitatie bieden. Hij heeft nog enorme kennis en een netwerk in huis waar menig gevestigd en gerespecteerd bankier alleen maar van kan dromen! Waarom denk je dat de Afrikaanse economieën Kenia en Nigeria voorop, Ghana en ZA het zo goed doen? Door *DSK. Ze betalen voor al zijn juridische en schikkingskosten. En dat met plezier, al zij het anoniem.

  *Jacobus heeft het over Dominique Strauss Kahn. Een formidabele man waarvan zijn lul hem zijn tot dan meteorische politieke en financiële carrière heeft gekost.


  Maak melding

 27. Iets zeer belangrijks vergeten Chocise. Verregaande automatisering van alle overheidsorganen. Iedereen stapt gefaseerd over naar een papierloze bureaucratie. Elimineert zo ook meteen het “brandhout” dat het collectief onder water trekt.

  Oh en een Chinees keten als Megawhatever, dat goedkope tablets en laptops verkoopt incl subsidie van lantie. Er zijn genoeg onverkochte eenheden die in Suriname goed te gebruiken zijn.


  Maak melding

 28. Land als Suriname krijgt pas rust als overheid hanteert 4 loonklasses: 1 voor analfabeten, 1 voor lager opgeleiden, 1 voor MBO/HBO en 1 voor academici.

  Vaste lonen per klasse. Elk jaar dat je werkt, je krijgt 0,5% loonverhoging.

  Ook moet overheid alles in hand nemen. Dus ook winkels en alle bedrijven. Mensen dan kunnen werken als franchise ondernemer van overheid. Dan krijg je mix van publieke en overheids economie, Is beter voor land.


  Maak melding

 29. Bantjar,

  De helft van de Lanti-bevolking kan zo naar huis worden gestuurd.
  Die voeren niets productiefs uit.
  De zeven-even mentaliteit kan dan misschien zijn veranderd in een andere werkelijkheid, maar de helft van het overheidspersoneel heeft nauwelijks iets te doen.
  Praat links en rechts eens met mensen die bij de overheid werken en je hoort hetzelfde verhaal.


  Maak melding

 30. Bantjar
  Lekker overzichtelijk niet? Zullen we ze ook gekleurde armbandjes geven? Lekker een overzichtelijk klasse systeem van 1 t/m 4 geven. Vertel, hoe migreert een sloeber naar heer in je systeem??
  Laat maar, ik weet het al, bij aanschaf en intensief insmeren met Nivea skin bleach cream yes? Je voorstel is zo stupide en onwerkbaar dat je er nog 5 jaar over mag gaan nadenken. De rest van je post is te onbenullig om te beintwoorden.


  Maak melding

 31. @Morenito

  niet geschoten,is altijd mis.
  Maar opa D hoeft het niet eens te proberen.Terwijl de Fransen de wereld de trias politica schonken,stuurde Sur.als eerste ambassadeur een moord verdachte naar hun.
  Zelfs de paarsen vonden dat niet kunnen.En de Fransen vonden het een zware belediging.Naarendorp werd nooit ontvangen door het Franse staatshoofd.


  Maak melding

 32. Daar zit Suriname nou net op te wachten; wat een daadkracht, stootkracht en potentie zal er vrijkomen wanneer DSK en DDB, de twee grootste eikels ooit, de koppen bij elkaar steken.


  Maak melding

 33. Dat DSK bijna president van frankrijk was maakt hem nog geen grote klootzak, Donald Trump gooit ook hoge ogen om president van de VS te worden, maar zulke mensen kunnen we in Suriname missen als kiespijn. In Suriname zijn we, met ongeveer 500.000 inwoners al meer dan tevreden met een normale persoon met gezond verstand en hoogstaande waarden en normen, zoals Venetiaan.


  Maak melding

 34. Sylvano, mie é bigie joe foe no go en denk aan Sonja Westerveld, die is niet op de kiezerslijst van de PvDA gekomen, toen bleek dat ze contacten heeft gehad met exponenten van deze boeven in het verleden. Sylvano,
  denk aan dhr Sankatsing die niet meer werd aangesteld als te Aruba, toen bleek dat deze ook contacten had met deze foefoeroemangs.
  Denk aan de korts zittende Staats – Secretaris Philomena Bijlhout in Nederland, enkel en alleen vanwege ’t feit dat ook deze dame contacten bleek te hebben gehad met deze gasten. Sylvano think twice befor you answer. Think twice befor you say yes. Je kan/moet dit niet willen. En jij zal zeker dit wat er nu gaande is in Su nie kunnent keren, hiervoor is dit land te diep en te ver weggezakt. Nogmaals Vano Tjon met deze gasten is er geen eer te halen. U zult niet kunnen werken, U/Caram bent/zijn geen goochelaar(s) Toen de NPS onderleiding van Drs R.R.VENETIAAN je vroeg minister te worden van Financiën zei je, hierover te willen nadenken en of praten met je gezin. Toen je terug kwam ‘was je antwoordt NEEEEEEEN, waarom nu wel??Nogmaals heer Tjon blijf keurig en mik ding boi stik. In Su kunnen we enkel verzuipen onder leiding van deze gasten. Als NPSér mi dat no dé………………… of wel,,,,,,,, maar dan zonder deze abanies. Odiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 35. @Henkes

  we hebben een koppensneller als president.En de rest om hem heen vertegenwoordigen ongeveer 300 jaar gevangenis straf.Dan zou DSK als rokkenjager het minste onder dezen zijn.
  Maar als hij ziet met wie hij werken zou,zou hij het aanbod niet eens in overweging nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.