Oppositie beraamt herstelprogram voor Suriname

44

PARAMARIBO, 25 jan – De oppositie in het parlement werkt aan eigen herstelprogramma voor de economie. Dit zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Het vooral moet een alternatief bieden, vinden de VHP, NPS, Pertjajah Luhur en Abop van Ronnie Brunswijk. De laatste voorbereidingen zijn nu aan de gang.

Een team van specialisten aangesteld door de vier politieke partijen moet het programma schrijven. Leider van het team is Stanley Raghoebarsing, oud-minister van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. “De crisis kan aangepakt worden en het land kan gered worden. Dat is wat wij gaan doen met alle deskundigen van het land”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname. Het plan zal pijnpunten blootleggen.

Maar ook zal worden aangegeven hoe uit de problemen te geraken. Dat de huidige machthebbers het niet kunnen, is al bewezen. “We laten zien aan de samenleving dat er alternatief is en dat er mensen zijn in de samenleving die weten hoe je een probleem kan aanpakken”, aldus Santokhi. Het plan zal uiteindelijk ook aan de regering Bouterse worden aangeboden.

Bekijk ook:

44 REACTIES

 1. HET HERSTELPROGRAMMA MOET OOK INHOUDEN DAT DE ABANIES DIE ZICH MIDDELEN VAN DE STAAT HEBBEN TOEGEËIGEND ACHTER DE TRALIES VERDWIJNEN.

  ALLE GESTOLEN GELDEN DIENEN TERUGGEVORDERD TE WORDEN.
  ER BEVIND ZICH OP DIT MOMENT HONDERDEN MILJOENEN AAN VREEMD GELD OP BUITENLANDSE REKENINGEN VAN DEZE JORKA`S EN LEBA`S.

  Met de meeste spoed moet dit geld dat aan de staat toebehoort, worden geconfisqueerd.


  Maak melding

 2. VHP deeluitmakend van V7 had vorig jaar toch al een herstelprogramma mochten zij de verkiezingen winnen? Zo een programma is nodig maar waar het cruciaal omgaat is welke personen een zitplaats word geboden in de bus op weg naar het beoogde doel. Steeds weer samenwerken met lieden die een besmet verleden hebben is en blijft slecht voor het nodige vertrouwen en imago. Er worden nog steeds veel te weinig wetten- en regels in DNA behandelt om zodoende structuur in het land aan te brengen.


  Maak melding

 3. Door dit prijzenswaardig voornemen zal de oppositie door Bouterse en zijn fanatieke aanhang de titel Redi Musu krijgen en als uiterste vorm van landverraad worden ze er ook nog van beschuldigd samen te willen werken met Nederlanders en Amerikanen en daarmee worden ze in feite vogelvrij verklaard.


  Maak melding

 4. Over hoeveel maanden gaat die oppositie komen met plan? Dan is die economie misschien nog meer vernielt en moet weer plan aanpassen en nog groter mes pakken om te snijden in budget.
  Zoals die man zingt in die lied: kafarian hamaar deswa chapraai dehien.


  Maak melding

 5. Eerst transparante ontwikkeling moet in su komen iedereen moet kunnen zien waar al dat geld gaan hoe worden besteed. Alle salaris van bestuurder moet openbaar gemaakt worden. Ieder bedrijf moet jaarrekening verplicht anders belasting aanslag met 100% opleggen,wegenbelasting invoeren al dat gestolen geld terughalen een instituut inleven roepen die streng controleren of opgeven belastingen klopt zogenaamde fiscaal opsporing luxe goederen beperk invoeren lokale product promoten enz…dan hebt je vertrouwen,en dat is nu heel belangrijk….vertrouwen terug winnnen


  Maak melding

 6. Oppositie wil su gaan redden..hahahah ze zien dat ze niet kunnen profiteren.. Jang patoe no de dus komen ze met een plan om su te redden. Alleen beter van worden meer grond voor zich en vrienden..laaat jogi al die grond terug geven en niet vergeten die van Commewijne die waterdief


  Maak melding

 7. Bantjar

  Over hoeveel maanden gaat die oppositie komen met plan? Dan is die economie misschien nog meer vernielt en moet weer plan aanpassen en nog groter mes pakken om te snijden in budget.
  Zoals die man zingt in die lied: kafarian hamaar deswa chapraai dehien.
  )
  Er is ook zo’n creoolse liedje het heet ding k o e l i e vervoermang!


  Maak melding

 8. Duidelijk is wel dat planning, inrichten en strak organiseren na zovele jaren onder diverse regeringen niet is gelukt. Met schoonschip maken en gezamenlijk aanpakken kan wel veel worden bereikt omdat eendracht immers macht maakt in plaats van steeds weer vingerwijzend of vergelijken met elders. Het besef en waarderen van datgene wat Suriname op dit continent zo bijzonder maakt schijnt nog steeds niet door te dringen. Voor degenen die in het buitenland heil hebben gevonden het volgende: Dit komt en kon alleen omdat jij in Suriname bent geboren.


  Maak melding

 9. onder leiding van ene Stanley dagoebalsingh zal de crisis aangepakt worden .
  1 april komt er aan.
  niemand met een beetje verstand lust de oppositie.
  er is geen oppositie , het is een grote boeven kliek.
  santhokkie heeft 3 miljoen us gehad na zijn moffo takie met ddb.
  rusland 1 miljoen.
  veel geld om de andere kant op te kijken.
  er valt in su , polatiek gezien , niet veel te kiezen.


  Maak melding

 10. Er bestaat geen herstelprogram met een zwak valuta.
  Er is geen export en er zijn veel dieven die de euro’s en usd
  van de toeristen zich eigenen.
  Er is maar 1 weg die kort en slim is..

  Geef die kaolo srd op en neem die USD.
  Alle nationalistische belangen is hier aan ondergeschikt.
  We hebben recht op eten, drinken en een onderdak.


  Maak melding

 11. Srd opgeven staat gelijk aan eigen valuta vernietigen. De ellende begon toen Euro en U$ op de markt werd gebracht ná de staatsgreep plus de cambio’s die eerder niet bestonden. Srd opgeven kan ook betekenen dat men er geen moeite mee zou hebben wanneer Suriname weer een kolonie wordt van elk ander land. Zo zie je maar weer dat een grote bek opzetten niet betekent dat je in eigen huis zelfstandig voor jezelf kan zorgen. Bluffen moppen tappen en schelden op het podium was toch propaganda? Poot in eigen boezem steken is er nooit bij kan ook niet anders bij schaamteloze padjakkers die gigantisch hebben GEFAALD!


  Maak melding

 12. Eigen geld kan men drukken zoveel als men wil.Zie Zimbabwe.Maar buitenlands geld moet verdiend worden.
  Als de USD ingevoerd zou worden,zou dat regelrecht naar het buitenland gaan en CBvS is weer leeg door de zweef teki.
  Of moet alles op zijn beloop worden gelaten of de zwevers moeten uitgeschud worden.
  Als er ergens in de grond een gat is gegraven,dan is er ergens anders
  een berg ontstaan.En dat niet door arbeid.
  We zien alleen de Carolina brug en de boeken van de zoon van Jozef.


  Maak melding

 13. JoJo
  “Op start van een Schaduw regering die indien nodig met IMF kan dealen indien IMF geen vertrouwen heeft in de echte regering”

  Ben je uitgeput? Dat is de rol van de oppositie.


  Maak melding

 14. Ik ben benieuwd hoe het herstelprogramma van deze politieke koekebakkers of kwakzalvers eruit zal zien. Zij gaan met een buitengewoon pijnlijke realiteit geconfronteerd worden en dat is dat de problemen van Suriname structureel van aard zijn. Maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Ik denk dat deze gasten als eerst zullen proberen om achterlangs via de kruipers en likkers ingang van het Catshuis in Den Haag op bedeltocht gaan. Deze redie moesoes gaan het land verkopen. Vervolgens zullen ze gaan opscheppen bij het volk dat zij de economische problemen van Suriname hebben opgelost. Maar de mondiale afzetproblemen voor de Surinaamse kernproducten, namelijk de verkoop van aardolie, goud, bauxiet zullen zij met een toverspreuk ook niet oplossen.


  Maak melding

 15. Er waren moeders die rond de jaren 80 vanwege de ontstane schaarste hun lichaam hebben verkocht. Zodoende ontstond merendeels een generatie rond deze periode die vandaag denken dat zij alles beter weten dan alle voorgaande ondanks het vaststaand gegeven dat voorheen dramatische gebeurtenissen en/of situaties toen niet of nauwelijks voorkwamen. Het is daarom goed dat sommige wegen elkaar bewust niet kruisen omdat korte metten maken met wel de enige tevens beste oplossing kan zijn. In welke rampzalige toestand zij dit land hebben gebracht is inmiddels algemeen alsook grenzenloos bekend.


  Maak melding

 16. De Jokers van Suriname kunnen ze dat wel,of wordt het in den haag geschreven we zijn benieuwd ,kijken wie binnenkort naar Ned vertrekt van de visieloze combinatie,wordt het weer Chan en mag brunsi als beloning voor zijn steun ook mee,de comedy van het jaar lafu tori


  Maak melding

 17. Luister even naar jezelf. Je raaskalt. Het gaat niet om de oppositie. Het gaat om het land. Haal die poep uit je ogen en kijk en zie. En denk na als je durft.


  Maak melding

 18. Kondre(law)mang jouw hoofd zit in bouta,s achterwerk,daarom brult jij alleen maar stront….op dit moment wordt SURINAME al bestuurd door MOORDENAARS DRUGSDEALERS en ROVERS dus wat kan azijn zuurder maken..POEPEJANTJE.


  Maak melding

 19. Als je $dollar invoert moet je toch een verdienstmodel voer het land zijn.wand je kan geen dollar bij drukken,een goed begin is alles wat de staat uitgeeft moet je met een omweg terughalen,maar dat zien wij niet in su gebeuren in 100jaar misschien …


  Maak melding

 20. Waarom moet de oppositie meehelpen?

  Ze hebben geen meerderheid in het DNA, dus al hun ideeën zullen worden afgewezen door het ‘intellect’ van de coalitie.

  Het was de wil van God Almighty dat die vijftienvoudige moordenaar, drugsdealer, über- crimineel en alcoholist de pres werd van suri.

  Het volk heeft gekozen, en nu hebben ze de eer om samen met hun idool de troep op te ruimen.
  Aan de slag, mouwen opstropen en zweten totdat je erbij neervalt.
  Jullie baas houd erg veel van jullie, moet je maar denken!

  We gaan nog Fo Vijf!!!


  Maak melding

 21. Dat wij een herstelprogramma nodig hebben is meer dan duidelijk.In Suriname kiest men liever voor een fantasie wereld waar er voor werken geen plaats is,Geen wonder dat men zo op de ndp blijft stemmen .Een gratis bordje met briune bonen,wat zakgeld en dan morgen weer hopen op bordje bruine bonen wat zakgeld en een busritje en dan dromen van OCER een soort ‘paradijs’ in Suriname.
  Een herstel programma vereist WERK en geen fantasie ,hopenlijk kiest men voor WERK want een paarwonderen en NIKS doen gaat ons geen wonderen leveren.


  Maak melding

 22. Ray,
  Ik hoorde net dat 60% van de Surinaamse ambtenaren te laag opgeleid is om ander (commercieel) werk te doen. Verder blijkt dat het werk dat ze doen net zo goed geautomatiseerd kan worden. Ziet er voor hun niet goed uit. Verwacht daarom massa ontslagen als de WB/IMF missie is voltooid.


  Maak melding

 23. Kogel is door de kerk ,dit keer is de beurt gevallen op gajadien om het economisch herstelprogramma op te halen in het buitenland,deze gasten zijn zo voorspelbaar.


  Maak melding

 24. @Morenito
  Treurig als het werkelijk zo is.Maar dan even van de zonnige kant bekeken,
  we hebben liever een laaggeschoolde als LEIDER zonder strafblad,zonder vergiffenis en amnestie . Zo schiet ons land wel vooruit dan een lijder met die WEL in het bezit is van gevreesde bovengenoemde CVs ..


  Maak melding

 25. Dja Dja,

  Je had jezelf liever Djoe Djoe kunnen noemen.
  Het is die NDP van jouw die het buitenland (IMF) vraagt om te komen intervenieren in Suriname. Heb je dat nog niet door?

  Dilip Sardjoe heeft een vooruitziende blijk. Die man weet dat IMF-bonzen het liefst in een Mercedes rond rijden, dus snel MB gehaald naar Suriname.

  IMF gaat beginnen met het instellen van een strenge en serieuze rekenkamer of eisen om het in te stellen. Deze wordt de baas in Suriname en rapporteert direct aan het IMF. Bouterse wordt niet meer serieus genomen. Hij verwordt tot een piekien boy.


  Maak melding

 26. als IMF in een land komt dan is het vaak om drastisch te
  saneren ,bezuinigingen , verhoging belastingen ,ontslag van overtollig overheidspersoneel en waarschijnlijk ook verlaging
  van de gigantische lonen die sommige ambtenaren ontvangen.

  de vraag is , gaat het volk dat slikken . zo nee dan is het waarschijnlijk einde verhaal DDB & NDP.

  de andere vraag is , wie gaat willen overnemen ? met een lege kas en gigantische schulden .

  het wordt dus geen 2e Dubai maar 2e Haiti .

  we gaan voor nog eens 10 . neks no fout !


  Maak melding

 27. Dit is ook geen alternatief.We are in deep shit.Hier komen wij niet uit met deze politieke cultuur die er heerst en zijn gedoemd te verzuipen.Het zal generaties duren voordat er een ommekeer komt.Hopelijk zie ik het verkeerd.


  Maak melding

 28. Men mag nog zo deskundig zijn, als er geen sprake is van eerlijkheid en transparantie da na soso lasi teng. Kijk maar wat er is gebeurd met de vele zgn. deskundigen die met het paarse misdaad virus van de dibri omgingen. Deng mang besmet. A no mi, schuld dat a no lukt, ma schuld foe a dibri baas. A mang no sabi neks, is daarom is heel het land zo geworde, want zolang zijn corrupte parasieten niet worden bestreden…zolanga jepi no e go kong en als men het goed bedoeld….no stem didbri want…….dan krijgt men paars gekrijs aan te horen…….ie staatsvijandig. Na revo ka sa e go kong olv het paars regiem………we go back to the eighties, volop, in de zevende versnelling, neks no fout na soso lafu deng paarse burikies foe baas.


  Maak melding

 29. De vroegere Ghanese president John Rawlings, voorheen een piloot bij de Ghanese strijdkrachten had ook de hulp ingeroepen van het IMF. Hij moest van het IMF een streng bezuinigingsbeleid voeren om de economie van Ghana weer gezond te krijgen. Rawlings voerde een nog strengere bezuinigingsbeleid, erger dan het advies wat hij van het IMF had gekregen.

  Het kwam uiteindelijk goed met de Ghanese economie. Maar ligt in de aard van de Ghanees om hard te werken en zuinig te leven. Importen uit het buitenland werden duurder en de Ghanesen namen massaal een kostgrondje om ook in hun onderhoud en voedsel voorziening te voorzien.


  Maak melding

 30. Het tijdperk Bouta begint aan zijn einde te te komen. De man raakt in paniek en zoekt uitvluchten door anderen verdacht te maken. Echt Bouta gedrag dat van een structurele leugenaar die alleen zijn eigen mensen en zichzelft heeft verrijkt over de rug van het hele land. Hij gaat de rit niet uitzitten nu er allerlei interventies komen. Maar met machtsmiddelen gaat hij nog dreigen komende tijd. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Wacht maar af.


  Maak melding

 31. @RobG
  Jerry Rawlings was dan ook een Officier, Hij had opgelet op school en iets geleerd. Hij had de ellende van Kwame Nakruma achter de rug en is een echte nationalist die na zijn staatsgrepen de macht op een eerlijke manier terug gegeven heeft aan het volk.
  Hij is na zijn dictatuur periode 2 maal door het volk gekozen.

  En hij heeft de nationale excuses aan geboden voor de AFRIKAANSE bijdrage aan de uitvoer van slaven uit Afrika.

  Hoeveel meer mens is Jerry Rawlings dan de Neanderthaler die zich President van Suriname laat noemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.