IMF- team naar Suriname om hulp te bespreken

62
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 23 jan – Het IMF zal het aanpassingsprogramma dat is opgesteld door de overheid onderzoeken op geschiktheid, haalbaarheid, en effectiviteit. Dit meldt het ministerie van Financiën. De regering heeft het IMF uitgenodigd om begin februari mogelijke financiële en technische ondersteuning te bespreken.

“Het IMF-team zal binnenkort ons land aandoen om samen met de autoriteiten de financiële steun en technische bijstand vast te stellen. De IDB en de Wereld Bank zullen ook deel uitmaken van deze missie” aldus Financiën. Ook zal de programmering worden bestudeerd van doelstellingen met betrekking tot houdbaarheid van de betalingsbalans en schuld en zal de overheidsbegroting worden beoordeeld.

Ook zal het IMF Sde behoefte aan technische bijstand nagaan. Het aanpassingsprogramma is volgens het ministerie gericht op onder meer economische groei en werkgelegenheid. Steun van het IMF zou Suriname goed uitkomen. Het is “niet alleen een ‘verzekering’ tegen de wisselvalligheid van de grondstoffenmarkt, maar ook een kosteneffectieve ondersteuning van onze hervormingsinspanningen.”

Bekijk ook:

62 REACTIES

 1. Een half jaar geleden werd nog verkondigt dat men zich niet tot het IMF zou wenden voor hulp want het IMF bezuinigingsrecept was voor de regering Bouterse niet acceptabel. Ze konden het zelf wel af.
  Het verzoek aan het IMF is in feite de erkenning dat ze radeloos zijn, geen uitweg weten uit de monetair financiele crises en dat hun beleid de problemen alleen maar heeft verergerd.

  Bij de VHP/NPS is voldoende kader aanwezig om de huidige problemen aan te pakken dat hebben ze in het verleden bewezen. Maar Bouterse vraagt liever het IMF om financiele steun en technische bijstand dan een politieke knieval maken voor VHP/NPS

  Het IMF recept is duidelijk.
  Overheidsdiensten en overheidsbedrijven saneren en privatiseren, een kleinere overheid ,overtollige ambtenaren ontslaan, subsidies afbouwen. Op zich maatregelen die Su nodig heeft om op te krabbelen, maar met een vangnet om de ergste armoede te voorkomen en het zorgsysteem nog enigszins in stand blijft. Hopelijk is de eerste maatregel het opheffen van de club van seniele nietsnutten, ook wel het kabinet van de president genoemd.

  Iedereen met een srd inkomen zal het merken en dat voor lange tijd. Het volk krijgt de echte rekening gepresenteerd voor het kiezen een spilzieke en corrupte Bouterse tot president en die rekening is niet laag.
  Komende tijd is het Zuuriname.


  Maak melding

 2. Het IMF recept is duidelijk.
  Maar hier kan Suriname niet aan voldoen want dan breekt de pleuritis epidemie uit.
  Trouwens hoe moet je dan 15.000 ambtenaren en hun gezin voeden etc? Je hebt het dan al gauw over minimaal 60.000 personen


  Maak melding

 3. -Dit staat geschreven::::::De regering heeft het IMF uitgenodigd om begin februari mogelijke financiële en technische ondersteuning te bespreken.

  Hoeveel NDPérs hebben ooit aangegeven dat Suriname de IMF niet nodig heeft????Ook is er aangegeven dat de IMF zomaar een indicatie van Suriname geeft.

  Zijn dit de 10 personen die op de lijst staan van Bouterse?????

  Waar is Hooghart!!Suriname kan het toch zelf zonder hulp van buitenaf???

  -Een stelletje oenen wonen in het land die het beter weten. Ik weet het niet beter, maar zal geen onzin uitkraaien, omdat je nooit alleen op deze wereld je zaken op orde krijgt.
  In Suriname weten sommigen niet wat samen werken is. Wel uitschelden naar elkaar.


  Maak melding

 4. @Snippi, je hebt groot gelijk en vraag mij inderdaad ook af of die zorgstelsel nog in stand blijft. Wel nu hebben velen gratis zorg, maar ik ben bang dat dit zal gaan veranderen, omdat de staatskas leeg is en er grote problemen zullen ontstaan.

  Zie nu al dat velen niet geholpen kunnen worden met hun pasje die zij toen ontvangen hadden. Het wordt niet geaccepteerd, omdat de betaling achterwege blijft.


  Maak melding

 5. Voor de verkiezingen verkondigde Caldeira dat de coalitiegenoten van de NDP geen visie hadden en daardoor de regering belemmerden slagvaardig beslissingen te kunnen nemen. Net als ‘moni’,visie ‘ben de bogobogo’, maar wat blijkt nu? De regering (lees NDP) heeft geen geld en geen visie en moet daarom met hangende pootjes de hulp van het IMF inroepen.


  Maak melding

 6. De president stelde dat minister Boefdraad bijzonder succesvol geweest was in het verkrijgen van steun van het IMF

  Het IMF verklaart dat het gereed staat om aan te sluiten bij haar zuster organisaties om te helpen en dat het een Team naar Suriname zal sturen om de situatie te bezien.

  Dat is geen hulp maar een aankondiging van u wordt onder CURATELE gezet.
  Wij gaan, na onderzoek, bepalen wat er gebeurd. Suriname gaat aan het Infuus en als Boefdraad een keer zijn mond op de verkeerde wijze open doet dan kan hij echt gaan pakken.

  Meneer de President Boefdraad heeft Suriname verkocht aan het IMF en de Wereldbank. Zijn enige goede daad omdat hiermee de Chinezen en de Indiers niet maar zo hun gang kunnen gaan.

  Meneer de President het zelfde is in Afrika gebeurt en daar hebben ze 15 jaar op hun rug liggen spartelen om weer bij de startlijn te komen.


  Maak melding

 7. -Er zijn zovelen die steeds de VHP/NPS de schuld van alles en nog wat geven. Gek genoeg moet men niets van de oppositie, maar wat lees ik nu????Ik vind het niet erg, maar zie maar weer. Veel lees plezier:::::::::

  =‘Gezaghebbende namen’ moeten crisis oplossen

  = PARAMARIBO – President Desi Bouterse vestigt zijn vertrouwen op wat hij beschrijft als ‘gezaghebbende namen’ voor herstel van het vertrouwen van de samenleving in het financiële beleid van de regering. “Het komt zeker goed met iemand die 28 jaar lang zijn sporen heeft verdiend bij de Centrale Bank van Suriname”, benadrukte het staatshoofd vrijdag tijdens een persconferentie, doelend op de nieuwe CBvS-governor Glen Gersie.

  “Ik ben zeer optimistisch dat de problemen opgelost zullen worden. Zeker met het sterke team waar ik op kan rekenen”, voegt Gersie eraan toe. De nieuwe CBvS-governor verwijst hiermee naar professor-econoom Anthony Caram, op wie hij in een adviserende rol zal mogen rekenen. “Hij is een gezaghebbende stem in de samenleving op economisch gebied met voldoende ervaring met het leiden van centrale banken in het buitenland”, aldus de governor.

  Ook Sylvano Tjong Ahin, die voorgedragen is om voorzitter te worden van de raad van commissarissen van de CBvS, is volgens Gersie een gezaghebbende deskundige die hem zal helpen om orde op zaken te stellen bij ’s lands belangrijkste financiële instelling.

  Tjong Ahin bekleedt ook een bestuurlijke functie binnen de Nationale Partij Suriname (NPS). Om een reactie gevraagd zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland dat de partij zich op het standpunt stelt dat partijleden die op technisch vlak een bijdrage willen leveren om het land uit de crisis te helpen, dat zonder meer mogen. “Het schip met ons allen erin mag niet zinken.” Op politiek niveau zal de NPS keihard het beleid van de regering blijven volgen. “Het beleid dat gevoerd wordt moet ook vertrouwen wekken. De nieuwe leiding van de Centrale Bank is niet zaligmakend voor herstel van de situatie”, aldus Rusland.


  Maak melding

 8. Op alles wat Bouterse en zijn kornuiten in het verleden hebben lopen spugen moeten ze nu zelf ondergaan. Een afgang van deze leeglopers had niemand kunnen bedenken. Suriname had niemand nodig, ze zouden het zelf doen. Het is afgelopen met het populisme en volksverlakkerij…Hoogmoed komt voor de val…


  Maak melding

 9. IMF Statement on Suriname
  Press Release No. 16/22
  January 22, 2016
  Mr. Daniel Leigh, the International Monetary Fund’s mission Chief for Suriname, issued the following statement today:
  “The Surinamese authorities have approached the Fund to discuss the possibility of IMF financial support for their economic reform program in response to the sharp fall in international commodity prices. Several important policies have already been implemented in the context of this program with a view to strengthening the level of international reserves and paving the way for the economy to achieve sustained growth and financial stability.
  “Together with our sister organizations–the Caribbean Development Bank, the Inter-American Development Bank, and the World Bank-we stand ready to help Suriname meet the economic challenges it is currently facing.
  “At the request of the authorities, an IMF team will visit Paramaribo in the next few weeks for discussions on Suriname’s reform program and financing needs.”


  Maak melding

 10. De economie van Suriname is door wanbeleid compleet vastgelopen.
  Potverteren, te veel ambtenaren, torenhoge salarissen en het ontbreken van visie heeft hiervoor gezorgd.
  De wereld zal de prijs van de grondstoffen laag houden.
  Dus wordt er weinig meer verdiend.
  Jammer dat Suriname niet meer kan profiteren van de opleving van de economie in Nederland.


  Maak melding

 11. @Ira,
  We moeten niet terug naar de situatie van de jaren 80 en 90 toen de kwaliteit van de zorg tot een nulpunt was gedaald en niet iedereen toegang had tot medische zorg. Mensen met een minvermogenden kaart en zelfs verzekerden stierven toen aan goed behandelbare ziektes en kwalen omdat ze niet bij een arts terecht konden of gewoon omdat de kwaliteit van de zorg zo slecht was.
  Anderzijds zijn er ook uitwassen die de werking van het stelsel frustreren. Ik ken een welgestelde eigenaar van een vrij groot informeel grondverzetbedrijf met een gratis zorgpas. Hij betaalt overigens ook geen belastingen. Zulke profiteurs moeten hard worden aangepakt.

  @Bigi Sma,
  Simpel de mensen ontslaan en verder niets doen zorgt er inderdaad voor dat de pleuris uitbreekt.
  Er zal flankerend beleid moeten komen zodat er mogelijkheden in andere sectoren ontstaan of dat mensen mogelijkheden krijgen om voor zichzelf te beginnen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan want Sranan skeer en corruptie regeert. Het geld zal wel van het IMF of de Wereldbank moeten komen en gericht op het bedrijfsleven en niet op de corrupte overheid.
  Er zijn voorbeelden genoeg van geslaagde transformatieprocessen van een overheidsapparaat. Curaçao heeft, weliswaar op kleinere schaal dan nodig is in suriname, het overheidsapparaat verkleind door te investeren in o.a. toerisme en de ambtenaren over te hevelen naar die sector. Ook is de overtollige mensen ontslag aangezegd met doorbetaling tot maximaal 2 jaren waarbij ze de gelegenheid kregen om een eigen bedrijf te starten.


  Maak melding

 12. de Overheid is platzak maar de gasten die aan de touwtjes
  trekken zijn stinkend rijk geworden en vraag niet vanwaar die rijkdom komt .

  neks no fout .

  we gaan voor nog eens 10 !!! want NDP heeft visie , warang visie .


  Maak melding

 13. Voor degenen die het misschien nog steeds niet beseffen; Suriname heeft bij monde van minister Hoefdraad tijdens zijn audiëntie in Washington kennelijk toegegeven de problemen niet meer zonder hun interventie en duurzame hulp succesvol te kunnen oplossen.

  De optiek is voor ons buitenstaanders is in focus, en toont een regerings–, en ambtenaren kader dat niet de intellectuele paardenkracht heeft om een klein land behoorlijk te besturen. Weer gezichtsverlies.

  Vanaf nu gaan ze echter allemaal fungeren als doorgeefluik. De documenten worden in het buitenland voorbereid en opgesteld en worden in Suriname slechts ondertekend door de bevoegde persoon. De rollen van gouverneur van de CBvS en minister van Fin. zijn gereduceerd tot een anonieme buitenlandse carriere bankiers die voorkauwen wat Gersie en Hoefdraad maar dan maar hoeven te slikken.

  De begrafenis van Max Nijman is de laatste frivoliteit die de regering zich veroorloofd, voordat de broekriem definitief nog een gaatje of twee wordt ingetrokken. Het is erg jammer maar het is helaas niet anders want Suriname levert geen, of niet genoeg moderne managers, met het netwerk om op internationaal niveau mee te draaien.


  Maak melding

 14. @Tante Bep
  Misschien kun jij me uitleggen waarom men tot Q1 2016 heeft gewacht. Als je als bestuurder verontrustende cijfers in de laatste twee kwartalen van je aflopend begrotingsjaar al ziet aankomen dat een ramp onvermijdelijk is wacht je toch niet totdat er noodmaatregelen nodig zijn?

  De trifecta aan problemen (dalende grondstof prijzen, hoge rentes en malaise op de internationale financiele markten) waren reeds lang bekend en had men allang dezelfde partners kunnen benaderen om hulp de impact te verzachten. Nu is het te laat en mag de (arme) bevolking een harde landing tegemoet zien.

  De criminaliteit gaat mogelijk ook exploderen omdat de bevolking weinig andere alternatieven overhoud om te overleven, en de politie hun verder brutaliseert om de veiligheid in het land enigszins te kunnen garanderen.

  Not a good look


  Maak melding

 15. Off topic: ik lees net in dwt dat een 57- jarige vrouw haar huis dat zij in eigendom had, kwijt is doordat iemand , die zij kende, haar eigendomsakte heeft gekopieerd en leningen heeft gedaan ket dat huis als onderpand. Dit is een van de redenen waarom DNA haast moet maken met hun financiële (anti witwas) wetten. Als deze wetten op orde geweest waren had de bankbediende een kopie gehan plus handtekening van degene die het geld ontvangen heeft. Nu wordt het eigendomsoerceel van die vrouw een uitbreiding van een autobedrijf, wat op zich al verdacht id.


  Maak melding

 16. Ik denk dat de maatregelen die men in samenwerking met het IMF gaat nemen een n-n verhaal zullen zijn. Bepaalde voorstellen van het IMF zal men overnemen en andere voorstellen zal men verwerpen. Een ding is duidelijk. De Surinaamse economie moet gesaneerd worden voor nu en voor de toekomst.

  De goede tijden van grote opbrengsten voor aardolie en olieproducten zijn voorbij. De tijd dat goud nog veel geld zal opbrengen laat lang op zich wachten. Suriname zal zich moeten gaan focussen op nieuwe verdienmodellen voor het land.

  Dollars zullen met meerdere bedrijfssectoren van het land verdiend moeten worden. De overheid dient desnoods enkele duizenden boeren uit bijv. Vietnam een kans te geven om de landbouw in Suriname een impuls te geven zodat de economie versterkt kan worden.De grote hoeveelheden natuursteen en lavasteen in het land kunnen verwerkt worden tot stoep- en straattegels voor de export.Ook voor deze industrie kan men een duizendtal vakmensen uit Vietnam of Filippijnen naar Suriname overbrengen.

  Het heeft daarom geen zin om de schuld op Hoefdraad te schuiven. men moet ophouden om de struisvogel te spelen terwijl het duidelijk is dat de economie van Suriname een zwakke basis heeft. Het is een teken van zwakte van het denken van mensen om met lastercampagnes een persoon de schuld te geven van alle


  Maak melding

 17. @ Morenito

  Ik benk dat econoom RobG er geen vinger tussen kan krijgen en nu ook moet toegeven dat het kneuzen team van Bouterse klaar is en de sleutels van het ministerie van Financien, de Schatkist en de Centrale Bank allemaal ingeleverd zijn bij mevrouw Lagarde

  ik ben wel benieuwd hoe Pero over deze uitkomsten denkt.

  Kan Pero nog achter een President staan die nu raaskalt en de soevereiniteit van het land overdraagt aan het IMF.

  Het recept IMF is duidelijk:

  Alle franje wordt weg gesneden.
  Elke improductieve Lanti medewerker kan naar huis zonder salaris.
  Alle dubbele baantjes weg.
  Geen voorzieningen die onbetaalbaar zijn,
  Staatsbedrijven onder echt bekwaam management.
  Wachtgelden naar minimaal.
  etc.

  Dat gaat pijn doen, heel veel pijn als de snoeiers van IMF hun werk gaan doen.


  Maak melding

 18. @RobG
  Het is niet zo eenvoudig om nieuwe indutrieen te creeren zoals je je dat voorstelt. Een blik buitenlandse arbeiders open trekken is helaas niet de oplossing:\ Er moet infrastructuur zijn, machines, jurisprudentie, arbeidsvoorzieningen, medische zorg en nog zoveel meer alvorens je gastarbeiders een aantrekkelijk aanbod kan doen om in je land te komen zwoegen.

  Suriname kan beter dingen oppakken die er al zijn en die innoveren en op schaal vergroten. Betrouwbare toeleveranciers systemen opzetten, regeringsbemoeienis elimineren en de markt zijn gang laten gaan zonder inmenging van vervelende vakbonden en andere obstakels.

  Zolang (buitenlandse) investeerders geen behoorlijke ROI’s zien is niemand bereid z’n nek uit te steken. Als jij 100k had om te investeren in ik noem maar wat Iam Gold zou je dan je nek uitsteken als je weet dat het bedrijf met allerlei vervelende akkefietjes te maken heeft waardoor je dividend in gevaar komt?


  Maak melding

 19. Beste RobG.

  Als het IMF nodig is heeft het land niets meer in te brengen.

  Er is geen gelegenheid om iets op te bouwen met mensen die dat al 40 jaar niet gelukt is. Men zal eerst alle verspillingen, corruptie en kaf uit de economie moeten snijden en met het vrijvallende geld zelf iets gaan doen.

  Vietnamese boeren kunnen Suriname ook niet reden. De mensen moeten zelf aan de slag en geen Vietnamezen als slaven voor hun laten werken omdat ze nooit geleerd hebben te werken.

  Uw idee over stenenhouwerijen etc. zijn aandoenlijk. Heeft u enig idee hoe goedkoop natuursteen uit China is. Schandaalig goedkoop daar kan geen enkele nieuwe markt tegen op tot dat de Chinese slaven weigeren stenen met de hand te zagen.

  Bouterse en co hebben het land superdiep in de put gestort en nu zal men zelf moeten gaan werken en vechten voor het bestaan (zoals men in landen als India, Myamar, China al langer weet. Het wordt gewoon werken of doodgaan.

  Men zal vooral heel aardig moeten zijn voor zij die komen helpen.

  De kansen die er zijn:
  1) produceren voor eigenmarkt (kleine fabriekjes die slechts grondstoffen in mogen voeren.
  2) herstel milieuschade mijnbouw (fondsen van Alcoa, IAM Gold en Surgold op bouwen en besteden aan arbeidsintensieve vormen van saneren.
  3) houtsector uitbouwen in samenhang met mijnbouw en palmolie.
  4) energie sector op basis van houtafval verduurzamen waarbij Brokopondo een energiespaarbekken wordt en veel beter uit genut gaat worden. Met meer energie ontstaat de basis pas voor echt zelf produceren.
  5) toerisme maar dan in niche markten en pas na een attitude wijziging (eerst leren dienstbaar te zijn en dat niet als onderdanig zijn ervaren).

  Er zijn best mogelijkheden maar dan niet vanaf de positie wij weten het allemaal zelf wel en kom ons in ons land niet vertellen wat we moeten doen.
  Zie waar het land is terecht gekomen met die holle vatten en bombastische retoriek.


  Maak melding

 20. JoJo
  I snap RobG zijn sentiment wel hoor, maar er komt een einde aan het verdedigen van het onverdedigbare.Zelfs de meest optimistische en fervente verdediger van de Surinaamse regering zal moeten toegeven dat er verandering nodig is in het huidige beleid en koers van het land.

  De staat faalt van hoog tot laag, de economie is in recessie, en men heeft voor de wervelwind aan problemen geen antwoord klaar.

  Je kunt tenslotte ook niet lekker genieten van je welvaart als het in de onderlaag onrustig is, en je constant afrekening boven het hoofd hangt.


  Maak melding

 21. RobG,

  Als het IMF ons land financieel al tegemoetkomt, zal onze regering alleen nog mogen knikken.
  Niets voorstellen verwerpen als die de regering niet liggen.
  Het is slikken of stikken.
  Dan heb je toch echt weinig kaas gegeten van de werkwijze van het IMF.


  Maak melding

 22. RobG
  “Bepaalde voorstellen van het IMF zal men overnemen en andere voorstellen zal men verwerpen”

  Rob kerel, we zijn kennelijk niet duidelijk genoeg geweest. Als je het IMF, de Wereldbank en hun uitvoeringsorganen inviteert zie je geen andere uitweg meer, en heb je je te conformeren aan hun richtlijnen. Kortom je moet doen wat men je opdraagt. Punt.


  Maak melding

 23. -Bouterse al zijn uitspraken richting de ander verzwakt weg. Het is daarom van belang te weten wat je zegt.
  Wie gaat de schuld nog willen geven aan andere partijen????
  Ik blijf kritisch. Voor wie het nog niet gelezen heeft:::::::::

  President Bouterse doet boetekleed aan

  ==`We hebben binnen de regering Bouterse- Ameerali veel uitgaven gedaan. De inkomsten werden niet in de gaten gehouden en de uitgaven waren meer dan de inkomsten. We have to admit dat er fouten zijn gemaakt.’ Dat zei president Desiré Bouterse hedenmiddag tijdens een persconferentie in de persruimte van zijn Kabinet. Volgens het staatshoofd zijn er inderdaad veel uitgaven gedaan, denkend aan de vele bruggen die gebouwd zijn, infrastructuur en de bouw van de raffinaderij van 1 miljard. Ook is er veel geld geïnvesteerd in het binnenland, wat bijna een vergeetstuk was. “Dit is een grote strop voor ons.”

  Bouterse gaf verder aan dat gelet op deze ontwikkeling, Suriname in 2016 alle zeilen bij moet zetten. “Er wordt voor het land en de burgers gewerkt, ik heb geen andere agenda. Je hoeft niet van me te houden. We moeten eerlijk naar de mensen toe zijn, omdat ik het vertrouwen dat ze mij gegeven hebben, niet wil schaden. Ik wil dat ze op me rekenen dat we uit deze malaise zullen komen.”

  Het staatshoofd heeft graag dat de regering het werk van het volk in goed overleg uitvoert. Vorige week donderdag was er een ontmoeting tussen de coalitie en de regering. “Wel mi boy!! De bombel estafette was niets, we hadden CNN naar binnen kunnen brengen”, zei president Bouterse, hiermee de vergelijking makend dat de estafette niets was in verhouding met de situatie voorafgaand aan de persconferentie van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Uiteindelijk vond Hoefdraad dat hij de zaal moest verlaten om naar de dokter te gaan. De volgende dag belegde de minister een persconferentie, maar daarna lukte het de president niet om Hoefdraad te spreken, omdat hij naar het buitenland moest om Suriname bij gesprekken met financiële instellingen te vertegenwoordigen. Deze gesprekken hebben zoete vruchten voor Suriname afgeworpen. Deze informatie zal zelf door de minister van Financiën kenbaar gemaakt worden.

  In die tussentijd zijn er volgens het Staatshoofd ook gesprekken gevoerd met mensen van politieke partijen buiten de coalitie, bedrijfsleven, mensen uit de bankierswereld, omdat een ieder weet wat er aan de hand is. “ Het maakt niet uit als je van de VHP of Abop bent. Het moment is aangebroken om zich nationaal op te stellen, omdat het nu pompen of verzuipen is.” Men was volgens Bouterse bijzonder ingenomen om zijn schouders onder het werk te zetten, zodat de nodige rust terugkeert bij de gemeenschap.


  Maak melding

 24. @Ira
  Wat je hier hebt geplakt is een (in zijn eigen woorden) deel van de IMF/WB deal kerel! Hij moet deze knieval doen en verantwoordelijkheid nemen alvorens men kan tekenen.

  We zijn getuige van een live economische interventie in een disfunctionele democratie. Suriname valt in line met de Amerikaanse/westerse manier van zaken doen in de 21ste eeuw. Haha.

  Het begin van het einde voor alle dieven, misdadigers, uitbuiters, leugenaars, smokkelaars en andere criminele bloedzuigers en piraten, die te lang met hun snuit in de trog hebben gelegen:).


  Maak melding

 25. `We hebben binnen de regering Bouterse- Ameerali veel uitgaven gedaan. De inkomsten werden niet in de gaten gehouden en de uitgaven waren meer dan de inkomsten. We have to admit dat er fouten zijn gemaakt.’

  Hahahaha…met andere woorden we hebben bewust verkeerde keuzes gemaakt. Mijn God! We fucked up! But forgive us. #sorry #notsorry

  Verder lijkt onze president een carriere als stand-up comedian te zijn misgelopen.


  Maak melding

 26. Eerste wat IMG gaat doen is overheidsapparaat saneren al die duizenden paarse luiaarden de laatste 5 jaren aangetrokken naar huis sturen. Dan volgen nog meer, dan gaan we zien hoe ze bouta gaan vereren.


  Maak melding

 27. @Morenito, velen lezen alleen de berichten op waterkant vandaar dat ik het geplakt heb.
  Ik ben nu benieuwd hoe men de problemen nu zal aanpakken.

  Bouterse heeft nu een ieder nodig, ook de oppositie. Grappig.

  Ik hoop dat het goed komt met het land en volk.


  Maak melding

 28. Het IMF staat voor DRACONISCHE MAATREGELEN zoals: Saneren van het Overheidsapparaat, Subsidies zullen tot het minimum beperkt moeten worden. Het Volk zal de BUIKRIEM nog STRAKKER moeten aanhalen.

  IMF MAAKT GEEN GRAPPEN!!!

  KUMAKOISI GAAT ZEGGEN: A NO MIE, NA IMF.

  WEG MET DEZE JORKA!!


  Maak melding

 29. Goh, jullie nemen wel een kick op Rob G.
  Beetje zielig voor hem maar hij vraagt er zelf om.
  Zelfs Misiekaba zag eventjes het licht .Is hij slimmer dan Rob G.?Treurig, aandoenlijk, die postings van hem.


  Maak melding

 30. Zelfverrijking door pure diefstal. Hoeveel van die lieden hebben nu wat de gewone man door hard werken in twee mensen levens niet bij elkaar kan krijgen.

  @Ira
  “President Bouterse doet boetekleed aan”
  Die man geeft hiermee zich zelf een brevet van onvermogen. Hij moet gewoon aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

  Hoefdraad moest naar het buitenland “om Suriname bij gesprekken met financiële instellingen te vertegenwoordigen. Deze gesprekken hebben zoete vruchten voor Suriname afgeworpen.” ZURE VRUCHTEN zal hij bedoelen, denkt die man echt dat IMF/WB gratis dollars gaat komen verdelen.

  De grootste misdadiger heeft grote groepen lopen schofferen en criminaliseren en nu:
  ” Het maakt niet uit als je van de VHP of Abop bent. Het moment is aangebroken om zich nationaal op te stellen, omdat het nu pompen of verzuipen is.”

  Haha….hoogmoed komt voor de val…


  Maak melding

 31. IMF zal hiermee wellicht een mentaliteitsombuiging teweegbrengen in dit 40 jaren ploeterende land.
  Bekende productiebedrijven zijn simpelweg kapotgemaakt waarna met gemak dezelfde producten worden geimporteerd. Klaarblijkelijk vind men het de normaalste zaak in de Surinaamse (bevelings)wereld dat importeren vele malen hoger is dan exporteren.
  Kort na de onafhankelijkheid is de juiste man/vrouw op de juiste plaats van ondergeschikt belang geworden. Alle binnenlandse ontwikkelingen vonden plaats onder regie van en door geboren en getogen Surinamers.
  Geen woorden maar daden, wie niet horen wilt moet voelen.


  Maak melding

 32. @RobG,

  Ik heb de INDRUK dat jij niet weet waar het IMF voor staat: HET ZIJN KEIHARDE SANEERDERS als jij dat niet wist, sorry een ieder die een beetje Economie op school heeft gehad weet dat het IMF SNOEIHARDE EISEN stelt aan landen die bij deze Organisatie aankloppen!!

  HET IMF zal Suriname tot op het BOT UITKLEDEN: KUMA GAAT ZEGGEN A NO MIE, NA IMF kong nanga deng sani disi!!!!


  Maak melding

 33. RobG, “als”, en ik zeg “als” het IMF hulp gaat verlenen is het onder hun voorwaarden en zal Bouta zijn grote broek uit moeten trekken, met de billen bloot dus, en Suriname, noem het maar, onder curatele, weg zelfstandigheid.


  Maak melding

 34. Een ding snap ik niet.

  Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat een man die zo n puinhoop heeft gemaakt van s landseconomie.
  Met drye eye 1.3 miljard USD heeft doen verdampen,rustig op zijn eentje naar het IMF stapt om hulp te vragen.

  Bakra bassie trong gowtu noya!
  Waar staat Bokito nu??

  Toen SU in het economisch slob zat,heeft President Venetiaan moedig de nul optie gehanteerd.
  En toen hebben we met eigen inspanning de economie hersteld.
  Topambtenaren hadden 10% loon ingeleverd.

  Pres Vene heeft bewust het IMF recept afgewezen.
  Dat was een staatsman een ware nationalist.

  MEN MOET DE ROVERS DIE DE STAATSKAS HEBBEN LEEGGEMAAKT VERVOLGEN.

  Ik hoop dat het IMF dat ook laat onderzoeken.
  Als deze corruptelingen samen met de pres in stelling blijven , is het water dragen met een baskiet.

  Ai sranang sani meti un.


  Maak melding

 35. Alle maatregelen/adviezen waar de IMF mee zal komen wordt reeds door de oppositie aangegeven. Maar opa cetabever en z’n team willen niet luisteren naar de oppositie. Ze luisteren liever naar buitenlanders (van de IMF).


  Maak melding

 36. RobG..je kan die zogenaamde wetenschappelijke analyses van je gaan vertellen in het programma van de Surinaamse Goebbels op SRS in bakanatorie. Op WKN zitten meer mensen die niet trappen in die lulverhalen van jou en van Bouterse. Zoals Door andere posters aan jou is duidelijk gemaakt heeft IMF het adagium: it’s my way or the highway..Niet zij hebben Suriname nodig, Suriname heeft hen nodig.
  De man die jij tegen beter weten in blijft verdedigen heeft er weer een paar erg bruin gebakken. Patrick Peneux, die skalian houder is tevens veroordeeld was tot een jaar gevangenisstraf wegens zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende is Door Bouterse aangesteld als presidentcommissaris vd EBS. Inmiddels weten we dat je op je CV moet kunnen aantonen bij Bouterse dat jr een strafblad hebt, anders kom je niet aan de bak in hoge functies of wordt je uit die functie ontgeven..Ik walg van Bouterse en de mensen die hem tegen beter weten in blijven verdedigen en steunen. Enige uitzondering hierop is voor mij zijn familie.die hebben een excuus om van hem te houden en onvoorwaatdelijk te steunEdn..maar zelfs als ik met hem bevriend zou zijn zou ik afstand nemen van deze volksvijand no.1……


  Maak melding

 37. Robinho, jij blijft maar proza van lage kwaliteit publiceren. Ik kijk naar de harde feiten, de economische werkelijkheid. Jij produceert alleen maar bullshit rond de economische werkelijkheid. Ik ben geen literaire deskundige om je slechte proza te beoordelen. Ik kijk naar het economisch plaatje van het land en naar de mogelijkheden om uit de crises te geraken.

  Als jij ooit het beheer mag krijgen om over grote sommen geld te beslissen en om keuzes te maken hoe het geld uitgegeven moet worden, zal je eindelijk economisch volwassen worden.Er liggen in de economie altijd ongewilde gevolgen van genomen besluiten op de loer. Deze economische werkelijkheid is iets heel anders dan de slechte proza die jullie allen van de oppositie produceren.


  Maak melding

 38. Beste RobG..Bedankt voor je college..Jammer dat je zoals gewoonlijk voor het gemak er aan voorbij gaat dat die economische gevolgen voor het grootste deel het gevolg zijn van corruptie, diefstal, fraude , mismanagement en zelfvrrrijking van hunzelf en van vriendjes en familieleden..! Jouw goeroe en afgod Bouterse heeft onlangs zelf aangegeven dat er grote fouten zijn gemaakt en dat er meer is uitgegeven dan dat er binnenkwam aan financiële middelen..Zonder in details te treden wil ik je de populistische maatregelen, zoals verhoging van aow, in dienstneming van duizenden ambtenaren kort voor de verkiezingen,miljoenen die verkwist zijn aan mislukte projecten zoals treinproject, schoolboeken, naschoolse opvang enz enz. Jij en die criminelen die het voor het zeggen hebben in Suriname verschuilen jullie alleen aan de gedaalde olie en goudprijzen..Dat is een feit..Maar dat regeren,vooruitzien is , is ook een feit en steeds wijzen naar andere landen is een zwaktebod..Als de financiële huishouding van een gezin niet op orde is, is het dwaas en getuigt het van onverantwoordelijkheid om de eigen huishouding steeds te vergelijken met die van de buurman! Ongeacht of die een beter inkomen hebben.Alle verhogingen die I.H.K.v.populisme zijn gedaan zijn nu van nul en generlei waarde vanwege de devaluatie en zijn gevolgen..Neem dit verhaal mee in jouw volgende geraaskal!


  Maak melding

 39. Trouwens RobG..Volgende maand timmert Bouterse al 36 jaar aan de politieke weg. Tweederde van die tijd is hij de machtigste man vh land geweest en het resterende deel heeft hij het land en volk gedestabiliseerd en de regering ondermijnd. Ik vraag me af waarom deze mislukkeling denkt dat hij de uitverkorene is om Suriname en het Surinaams volk welzijn en welvaart te brengen. Iemand met zijn staat van dienst, en die als ringtone de themesong van de mafiafilm the godfather heeft behoeft qua moraal en ethiek geen nadere kennismaking. Laat hem het volk ook komen vertellen dat toen hij de coup pleegde in 80 en de moorden pleegde en liet plegen in 82 hij de Nederlandse nationaliteit bezat. Hij is dus zelf het schoolvoorbeeld van buitenlandse inmenging in Suriname.!!!
  En mocht je deze constatering ontkennen of in twijfel trekken dan weet ik hoeveel je weet over deze crimineel. Hij bezat toen zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit.


  Maak melding

 40. RobG
  Rob G zegt:
  Robinho, jij blijft maar proza van lage kwaliteit publiceren. Ik kijk naar de harde feiten, de economische werkelijkheid. Jij produceert alleen maar bullshit rond de economische werkelijkheid. Ik ben geen literaire deskundige om je slechte proza te beoordelen
  ———-
  De eerste en de 4e regel zijn tegenstrijdig !
  Dit soort tegenstrijdigheden zie ik vaker bij u.


  Maak melding

 41. @RobG, ergens heb je dit geschreven:::
  De president stopt zijn hoofd niet in het zand. M.a.w. hij speelt geen struisvogel. Hij is alert.

  -Nou dit heeft hij al gedaan door te luisteren naar wat anderen zeggen dat er vreemden in het land zijn, maar niemand noemt een naam op en niemand pakt ze op.

  Je hebt een hoge dunk van Bouterse, dat mag, maar hij is GEEN echte man meer een keiharde laffe man die zijn hachje wilt redden om NIET in de gevangenis te komen.

  Bouterse slikt nu al zijn braaksel op wat hij over anderen zei en nu heeft hij anderen nodig het land uit de crises te halen.

  Bouterse weet niet te communiceren en zoals men al aangeeft nooit een glas water uit deze man zijn handen te drinken.

  =Mensen die NIET tegen kritiek kunnen zijn mensen die egoïstisch zijn, dulden geen tegenspraak, wat zij zeggen is wet, zijn arrogant en heel erg ongelukkig.
  Deze mensen brengen anderen mee in hun negativiteit.
  Ze zijn een Narcist
  Dit is wat er nu gebeurd.

  Een moordenaar kan onmogelijk een land goed besturen. Laffe Bouterse die nooit naar de rechtbank is geweest. Oppassen met:::;:KARMA


  Maak melding

 42. Ira..Bouterse heeft sowieso te maken met Karma..kijk maar naar wat er gebeurt met zijn 2 zonen..Dino heeft de rechtbank niet kunnen ontlopen..en als pappie niet weer een on-etische invrijheidstellingstunt uit zijn militaire baret tovert, gaat andere zoon Romano ook er aan moeten geloven….Maar met deze gast aan het bewind verbaast niks mij. Het feit dat Romano nog in voorarrest zit spreekt boekdelen m.b.t. zijn aandeel in de beroving…….


  Maak melding

 43. @Robinho, je hebt gelijk de rest volgt nog.
  Ik kan mij niet voorstellen dat sommigen niet in kunnen zien wat deze man het het volk en land heeft aangedaan.

  Ik heb gister nog gesproken met mensen die toen op de NDP hadden gestemd. Ik kan jou vertellen dat zij zich diep schamen en willen niets meer van horen. Zij zien Bouterse nu liever gaan dan komen.
  Ze moeten het nu zelfs weten.

  Vandaag vinden zij dat Venetiaan het beter heeft gedaan. het woord gratis heeft hun de nek omgedraaid.


  Maak melding

 44. Met Bouterse aan het roer in Suriname kan ik nooit, never, nunca, jamais teleurgesteld worden, ik verwacht namelijk geen economische opleving of vooruitgang in Suriname, zo lang deze incompetente narcist het voor het zeggen heeft mogen we het vergeten in Suriname, je kan een land met oneerlijkheid, verdachtmakingen, leugens en bedrog namelijk nooit tot ontwikkeling brengen.


  Maak melding

 45. Screenplay

  Conversatie tussen de president van Suriname (DDB)en de Eddie Nolan (EN) de nieuwe ambassadeur van de VS.
  ———————————————————————————
  EN: My sincere thanks sir, here are my credentials
  DDB: Yeah, yeah. Look Ed can I ask a favor?
  EN: Sure sir, what is it?
  DDB: Look Ed I know your boss Kerry hates me but I need your help.
  EN: Sure sir, what can we assist you with?
  DDB: Well look, my appointed stooges and I made some horrible mistakes and are down to nothing financially and need someone to bail us out.
  EN: Bail you out? The financial crises was over in 2012, everyone knows that!
  DDB: Yeah, yeah Ik now but we need currency to keep us afloat and we don’t have that at the moment. Can you help?
  EN: Well you could ask the worldbank or the IMF for help if it’s that urgent.
  DDB: God no Ed. They’ll demand fiscal responsibility and transparency! You know we can’t have that surely. How about I hit you with some sweet real estate for your help?
  EN: Are you suggesting bribing me?
  DDB: No, no, no! Ed why would I do something like that? I’m just saying…If you make sure I get out of this mess without losing my head I’d be willing to make it worth your while (wink, wink)
  EN: Sir, I can’t offer you anything other than that I know some people in Washinton that might be able to help.
  DDB: Oh God yes Ed, who are they? Iranians? Saudi? I’ve always been a friend of the Sheik!
  EN: No sir, the IMF and the WB. Now before you start whining sir, you need to clean house and make way for progress.
  DDB: Progress what’s that mean? My day of reconing is coming? Shit I can’t do THAT!
  EN: No sir, it means that you’ll have to somehow start playing by the rules.
  DDB: Aaaaaw! Why!?!
  EN: Well sir, the world is moving on and you seem to be the one negative force keeping this country from doing that.
  DDB: Will I be under severe scrutiny then?
  EN: Yes sir you will. But if you make a big deal out of the death of this folk singer we may be able to make it fly under the radar.
  DDB: Radar? What radar Eddy?
  EN: Well sir, we might be able to convince the IMF and the WB to let you escape losing your head by making sure someone else gets the blame.
  DDB: I’ve an idea! I have the perfect stooge for this gig, his name is Gilmore Hoefdraad.
  EN: Who? Haha. What kind of name is that? Did his mama think he would become a president someday hahaha!
  DDB: I know. He’s not the sharpest knife in the drawer so I nominate him to accept blame for everything. Can you arrange an appointment soon so we can get this issue out of the way?
  EN: Well sir, I’ll do my best. Have him stand by to meet with some of our people there.
  DDB: Oh thank you Eddie! I promise I owe you one man, and I’ll make it worth your while wink, wink.
  EN: No need to sir. Our government has stiff penalties in place against these missteps.
  DDB: Oh okay. Sorry. But thanks for helping us out man. I’ll have that idiot stading by so he can get his fat behing there asap. Next round is on me okay? Thanks for saving my ass man, really appriciate it.
  EN: No worries sir, my pleasure.

  ————————————————————————————
  (working title) Gilmore in Washington: Looking for a bailout


  Maak melding

 46. Ik vraag me überhaupt af of het IMF zich er van bewust is met wat voor criminele organisatie zij temaken heeft. Een president die zelf een drugsvonnis heeft en hoofdverdachte is in de zwartste bladzijde van Suriname en verantwoordelijk is voor Nog eens honderden doden. Daarnaast heeft hij zelf 2 criminele zonen en driekwart van zijn kabinet heeft ook een strafblad. Nu stelt hij Patrick Peneux aan die in 2011 een aan drugsverslaafde chinese man die bij hem en anderen in de buurt had ingebroken heeft gedood cq vermoord Door eerst opzettelijk hem met zijn auto over hem heen te rijden om hem vervolgens te bewerken met een knuppel als gevolg waarvan hij kwam te overlijden! Het OM eiste 5 jr, maar de uitspraak werd een jaar. Het is publiekgeheim dat de familie Peneux NDP loyalisten zijn. Het frappante aan dit verhaal is dat toen de familie vh slachtoffer sectie op het lijk wilde laten verrichten en in hoger beroep ging, het lijk nergens te vinden was..! Het Om gaf de familie te kennen dat zij bericht hadden gekregen dat het lijk was afgestaan aan de familie en ging er van uit dat betrokke reeds begraven was. Kortom: er werd gesuggereerd dat de lange arm vd NDP de hand had in deze merkwaardige verdwijning.


  Maak melding

 47. Robinho
  Wel eens afgevraagd of dit niet een vooropgezette strategie is? Terwijl je loopt te klagen over het groot aantal – minder dan onschuldige – individuen op dat crux plekken zitten is dat de strategie. Dombo /s Het maakt deel uit van het vermijden van welke straf dan ook. Je had in zijn plaats wellicht hetzelfde gedaan!


  Maak melding

 48. Morenito..!Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind je verhaal een beetje onsamenhangend. Enige wat ik eruit haal is dat je de kwalificatie dombo gebruikt en dat ik als ik in zijn plaats was, wellicht hetzelfde zou hebben gedaan. Wat bedoel je precies..??


  Maak melding

 49. Morenito..maar ook in sarcasme zit er normaliter een boodschap of thema..! Ik zei het al..het zal wel aan mij liggen.. Doe de groeten aan Melvin als je hem spreekt..zeg maat oude klasgenoot van de O.S. te Maretraite …….


  Maak melding

 50. LOL. Geen flauw idee van wie hij dan de groeten krijgt?! Anyway, het lijkt me beter om onze online identiteit voorlopig confidentieel te houden. Mijn grap daarnet is kennelijk niet geland. Excuses.


  Maak melding

 51. Het volgende ::::

  -Het heel verhaal van Bouterse klopt van geen kanten. Bij Limbo gaat zelfs een zekere Prisirie uitleggen hoe het “”moest zijn””Een fraudeur die toen was gevlucht.

  -Blijkt dat de goudprijzen pas in 2012 zijn gaan dalen en niet eerder.
  -Bouterse heeft GEEN enkele sociale woningen gebouwd, het waren koopwoningen en niet een project van Bouterse.
  -Geld is verdwenen en is naar het volk gegaan zegt hij!!!!
  -Gouddeal 30% , maar tot heden heeft suriname allen maar schulden.

  8 mei zei Bouterse op het podium dat er geld is dus geen probleem, maar wat gebeurd er nu????

  GEEN BELEID en teveel corruptie, fraude, oplichterij en dat is de NDP. Transparantie is ver te zoeken.

  =Bouterse heeft altijd geroepen, wij zijn nationaal en niemand komt bemoeien. Wel nu bedelen bij de IMF.
  Het is afwachten dat de ambtenaren nog uitbetaald worden. IMF kan alleen nog helpen, maar hoe!!!!!

  Bouterse sorry, maar ik hoor en voel hoe die mensen eronder lijden dus zeg ik dat jij een waardeloze man bent.


  Maak melding

 52. Robinho, je kan alleen bij mij als geloofwaardig overkomen indien je met harde bewijzen voor de dag komt. Zolang je niet met concrete bewijzen voor de dag komt, verwijs ik je berichten naar de prullenbak. Dat doe ik ook met de postings van Ira, Molenaar, Ramsingh en de vele anderen die emotionele banden hebben met de oppositie in Suriname.

  Niet een van jullie heeft mij kunnen overtuigen met heldere argumenten. Ik bekijk de economische situatie in Suriname vanuit een rationele invalshoek. Het vraagt om verdieping van kennis en inzichten in de materie. Dat is iets heel anders dan de emoties die de bepalende factor zijn in jullie onvolwassen oordeelsvorming.


  Maak melding

 53. RobG
  u vraagt om concreet bewijs. lees aub het de reactie van de suriname desk van het IMF. Er is geen hulp belooft zoals de president kraait. Er is gesteld dat men samen naar Paramaribo komt voor een factfinding mission. Niet meer en niet minder.

  Als het IMF om hulp gevraagd wordt is de nood heel erg hoog en stellen zij hun voorwaarden.

  in 2000 moest Zambia zijn kopermijnen verkopen aan Glencore voor een schijntje om een lening van $1.000.000.000 van het IMF te krijgen. Die zelfde kopermijnen waren een paar jaar geleden $ 15.000.000.000 en is een grote cashcow voor Glencore.

  Het IMF komt kil saneren. Zij hebben de puinhoop niet gemaakt dat hebben zij gedaan die om hulp vragen.


  Maak melding

 54. RobG..Met wat voor bewijzen wil je dat ik kom..Dat Suriname aan de rand vd economische en moreel-etische afgrond is of dat er voor hinderden miljoenen gestolen is..?? Deze vraag is voor mij een bevestiging dat jij niet serieus genomen moet worden. Jouw zogenaamde rationele invalshoek kan liever “blindehoek” genoemd worden..! Heb je niet Door dat je op nagenoeg niemand op WKN indruk maakt met je oeverloos pseudo deskundig gezwam..?


  Maak melding

 55. RobG..ik wil je als tip meegeven om een gedragsdeskundige te consulteren en te vragen om zich bij jou te verdiepen in de inzichten van de materie waaraan jij kennelijk lijdt: COGNITIEVE DISSONANTIE!!!
  Er is Hulp mogelijk voor dit psychisch ongemak. Vele vazallen en marionetten van Bouterse en zijn clan hebben hier last van.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.