Aangifte wegens racistische spreekkoren ADO Den Haag

29

Mensenrechtenorganisatie D’HERO verzoekt de hoofdofficier van justitie tot strafvervolging over te gaan van die supporters die onlangs tijdens de wedstrijd ADO Den Haag – AFC Ajax voetballer Riechedly Bazoer racistisch hebben bejegend. D’HERO ziet het ten gehore brengen van oerwoudgeluiden gericht tegen een persoon van Afrikaanse afkomst als een schending van de mensenrechten en in strijd met artikel 137 in het Wetboek van Strafrecht. Deze daad kenmerkt zich als een uiting van afrofobie.

Incidenten met een nadrukkelijke racistische ondertoon doen zich in Nederland met een steeds grotere regelmaat voor. De toenemende vormen van racisme waaronder afrofobie, in en rondom de voetbalvelden maar ook daarbuiten (met name via de sociale media), is een bedreiging voor de veiligheid en de waardigheid van alle burgers in Nederland. Tegen deze zorgwekkende ontwikkeling moet worden opgetreden. D’HERO verklaart zich solidair met Riechedly Bazoer als direct slachtoffer van het incident en met alle burgers in Nederland die slachtoffer zijn van afrofobie, etnisch profileren en institutioneel racisme.

Een woordvoerder van D’HERO laat weten: “[…] wij zijn van mening dat de bestrijding van afrofobie een prioriteit van de overheid moet zijn […] de Verenigde Naties heeft middels een resolutie het decennium 2014 – 2025 uitgeroepen tot ‘internationale decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst’ omdat diverse vormen van racisme voor veel burgers van Afrikaanse afkomst dagelijkse praktijk is en uitgebannen moet worden.’
Het is nu aan het openbaar ministerie om vervolg te geven aan de aangifte van D’HERO en na een gedegen opsporingsonderzoek over te gaan tot vervolging van de supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan het ten gehore brengen van oerwoudgeluiden.

UPDATE: Ook Ajax doet aangifte tegen racistische fans ADO Den Haag.
Ajax wil dat de ADO Den Haag-fans die zich schuldig maakten aan discriminerende spreekkoren en oerwoudgeluiden richting Riechedly Bazoer niet alleen een jarenlang stadionverbod krijgen, maar ook strafrechtelijk worden vervolgd. ,,We doen vandaag of maandag aangifte tegen de racistische fans”, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. Wat een hypocriet zeg deze ka woordvoerder van D’HERO. Alleen Acrofobie moet bestreden worden. Laat hij zich eens diep gaan schamen over het racistisch gedrag van zijn AFRO welke donkere speler stapte uit woede van het veld ? GEEN EEN ! Niet een donkere speler maakte zich druk wel zoals altijd de randfiguren de belangengroeperingen die profiteren van de subsidies. Kijk eerst goed naar wat de Surinamers zelf aan racisme meedoen.


  Maak melding

 2. Reden waarom supporten van het NL elftal sinds 1998 (vanwege leugens en onderlinge problemen welke vanaf 1974 zijn begonnen tot op heden) mijnerzijds nooit meer zal gebeuren.
  De behandeling die NL’ers als toerist of geimmigreerde meemaken heeft nooit iets van uitsluiting of discriminatie gekend. Andersom is dit nog steeds het geval waarbij men toch nog prat op gaat van het beschaafde westen.


  Maak melding

 3. Acarai:
  Als er één rotte appel in een doos zit wil dat nog niet zeggen dat de hele inhoud van die doos verrot is!
  Ergens tegen ageren, oké! Generaliseren, niet oké!


  Maak melding

 4. Dit is een mooie en goede stap die genomen is om deze asociale ordinaire tuigen die Nederland helemaal verzieken.
  Ik vind dat er nog meer van deze acties ondernomen moeten worden tegen alle personen en maatschappelijke organisaties die zich daaraan schuldig maken.
  Ook de sociale media leent zich daarvoor. Ook de Surinaamse gerelateerde sociale media/websites. Een daarvan is daarvan is: de Waterkant. Net
  Ik overweeg daarom enkele klachten te dienen tegen waterkant.Net als deze niet zicht betert en afstand neemt van bepaalde ordinaire racistische reacties die op deze website geplaatst worden


  Maak melding

 5. Het is niet slechts 1 rotte appel er zijn ook rotte appels die zich naar buiten toe mooi glimmend presenteren maar hun inborst is en blijft verrot. Zij hebben en krijgen ook nog podia. Als een land of continent zich eeuwenlang voordoet als te zijn beschaafd kan men toch niet het tegenovergestelde verwachten. Bij S.V. Transvaal speelde in 1974 een duitser die niet racistisch werd bejegend. In NL kan het nog gebeuren dat een niet witte sollicitant wordt afgewezen (RTL late Night Koorndjk). Dan praten we nog niet over de weigering aan de deur bij dansgelegenheden in de jaren 70 80 en 90. Bananen op het veld smijten oerwoudgeluiden etc. door mensen die een hongerwinter hebben meegemaakt waar Surinaamse scholen dmv maandagcenten een bijdrage hebben geleverd zodat zij geen tulpenbollen en katten bleven vreten. Is dit wat ons ten deel valt een peulenschil of blijven we struisvogels die door eigen falen blijven hangen aan anderen die het altijd beter weten.


  Maak melding

 6. Acarai,

  Iedereen is het met je eens, dat dit gespuis zo snel mogelijk moet worden aangepakt en geweerd van de voetbalvelden.
  Maar ……………… je moet niet doen alsof discriminatie niet in ons land voorkomt.
  Meer dan 40 jaar teruggaan in de tijd is niet realistisch.
  Discriminatie is van alle tijden en van alle landen, ook van Suriname.
  Dit forum op de Waterkant is daarvan een mooi voorbeeld.
  Als je een regelmatige bezoeker van dit forum bent, weet je soms niet wat je leest aan discriminerende opmerkingen.


  Maak melding

 7. Acarai:

  ‘Bananen op het veld smijten oerwoudgeluiden etc. door mensen die een hongerwinter hebben meegemaakt waar Surinaamse scholen dmv maandagcenten een bijdrage hebben geleverd zodat zij geen tulpenbollen en katten bleven vreten’.

  De (nog in leven zijnde) mensen, in de door jou bedoelde doelgroep zitten al jaren in een bejaarden- of verzorgingshuis en dus niet op het voetbalveld!
  Een misplaatste suggestie die volledig mank gaat, ik begrijp dat je reageer vanuit je emotie maar blijf erbij dat je generaliseer. Als ik op familiebezoek ben in SU dan wordt ik, vanwege mijn afkomst, ook niet altijd “even netjes” bejegent. Ik heb op die momenten een gladde rug, het zegt ook meer over het verstandelijk vermogen van diegenen dan over mijzelf!
  Door er in mee te gaan hou je, de door jou aangehaalde podia juist in stand.


  Maak melding

 8. Maar er wordt toch steevast gezongen “Hoe wij hier ook samenkwamen aan zijn grond zijn wij verpand”. Of is dit slechts slap meedoen aan kreten slagen waaraan geen inhoud wordt gegeven. Juist dit aspect zou moeten worden aangegrepen om samen vanaf basisschool kennismaken met basis culturele eigenschappen van elkaar. Naast en met SrananTongo als geboren en getogenen schouder aan schouder bouwen aan ons land.
  Chochise dacht jij dat de NL’er buiten s landsgrenzen negatieve zaken aankaarten? Dacht jij dat het rijksdeel Suriname weet had van de greethoffman affaire? Integratie van Suri’s in NL is succesvol gelet op de vele bekende namen in de spotlights. Op een steenworp afstand wonend bestond er op Zorg en Hoop zuid een witte wijk die probleemloos rijk woonden en schijt hadden aan nationale zaken in Suriname. Waar het om gaat is dat bleke mensen doen alsof alles van ontwikkelingslanden (3e wereld is een dooddoener) alles vanzelfssprekend is. Koffie thee chocolade zijn slechts enkele ingrediënten. OPEC heeft in 1973 wel een ommekeer gebracht.


  Maak melding

 9. Heel juist Cochise, en vooral door zij die zich het meest gediscrimineerd voelen, zij moeten zich eens af geen vragen waarom en hoe dat komt,
  Hoe komt het anders dat mijn Surinaams/Hindoestaanse vrouw zich praktisch niet gedisriminaliseerd voelt?
  Hoe komt het dat de keren dat we in Suriname zijn de discriminerende signalen voornl. van 1 bevolkingsgroep komen, waarom?, kennen ze mij, weten ze wie en wat ik ben?, dus zal gebaseerd zijn op vooroordelen, ik beschouw het maar als domme mensen, net zo dom als discriminatie


  Maak melding

 10. @ Astaman niet allen zitten in bejaardentehuizen zoals in NL weg te kwijnen. En als het zo is dat jij je op sommige momenten ongemakkelijk voelt kan dit komen doordat NL als kolonisator werkelijk geen ene moer heeft gebracht. Die stuwdam is door USA en Frankrijk gebouwd. NL had zelfs niet het fatsoen om de grenzen zuidelijk aan Guyana en Frans Guyana fatsoenlijk af te handelen. Kom vertel welk industriegebied NL voor SU heeft opzet zodat zij verder kunnen in ontwikkeling. Weet jij iets van de opgedrongen quota aangaande suikerexport Marienburg. Emotioneel reageren? Realistisch obv recente geschiedenis is eerder op zijn plaats!!!!


  Maak melding

 11. De SuriNed voetballers ginge samen op de foto en de racistische zwarte-piet-kaarten-hel barst meteen los. Tot slot dit nog: In Suriname kan er nimmer plaats zijn voor extreme groeperingen. Noooooittt!!! Verdeel en heers kwam van buiten. In NL was er Joop Glimmerveen Janmaat enzovoort. Hoe zijn Suris als rijksgenoten ontvangen in de jaren 70 en hoe worden islamieten nu ontvangen opdat geldbeluste politici de schone schijn ophouden itt wat het volk wil. Ook in NL voetbal is 2x of meer je best doen dan nog bejegend worden obv huidskleur. Zij hebben het zelfs gepresteerd om U Tan bij 1e presentatie brieven te schrijven dat hij daar niet mag zitten!!!!


  Maak melding

 12. Acarai,

  Jouw reacties worden ingegeven door heel veel haat.
  Dat is niet goed voor iemand van jouw leeftijd.
  Ik ben niet meer de jongste, maar volgens mij ben jij nog veel ouder aan je postings te zien.
  Waar het mij omgaat is, dat discriminatie overal in de wereld voorkomt, ook in ons land en daar ga jij telkens aan voorbij.
  Ik vind dat vreselijk en vind ook dat daartegen moet worden opgetreden, waar ook in de wereld, maar het is geen exclusieve aangelegenheid van Nederland.
  Ik zou zeggen: kijk eerst eens in ons eigen land, voordat je oordeelt over andere landen.


  Maak melding

 13. Als Cochise gelijk heeft komt dit vanwege verdeel en heerspolitiek door de voormalige kolonisator. NL heeft niks aan ontwikkeling gebracht. Nu zijn wij bezig met wat infrastructuur. Nergens is beweerd dat NL enig land is aangaande racisme. Juist vanwege geschiedenis zouden Surinamers in Suriname beter moeten weten door samen alle zeilen bij te zetten. Een grootse verrijking was en is Suriname. Blijf erbij dat NL’ers in Suriname alle mogelijkheden hadden en hebben maar de Suri in NL dit doorgaans niet mag. Dacht jij dat Surinaamse muziek op de NL makkelijk in de ether kon en kan worden gebracht of weet jij niks van met de Holllandse snit bij radio apintie als vaststaand programmaonderdeel.
  Steun aan NL elftal is en blijft vvt.


  Maak melding

 14. @Kunte kente
  Je mag de wereld keren of draaien hoe je wilt…1 ding is duidelijk ..nergens zijn de zwarten/negers/blakamans/kaffries/afrikanen,gelukkig en tevreden.Altijd laten ze blijken dat ze ongelukkig en ontevreden zijn , En de schuld geven ze dan aan de rest.
  Ik weet het niet hoor maar ik heb ale namen hoe ze worden aangeduid opgesomd en ze Mogen de beste benaming voor hunzelf uitkiezen ,want eerlijk,als je een verkeerde benaming voor deze groepp kiest die ze niet leuk vinden beginnen ze boeken te verbranden.


  Maak melding

 15. Ja, het is Haagse gezelligheid maar denk nou niet dat dit alleen in Den Haag gebeurd. Zij achten zichzelf altijd superieur in alle sectoren. Met toortsen in de hand wachten zij af voormalige rijksgenoten af te branden zoals zij al eeuwenlang doen. Btw: FC Den Haag is een club bestaande uit schooiers zonder enige afgeronde schoolopleiding met veelal ouders die als tokkies worden aangemerkt. Zelfs in eigen stad kunnen zij geen sponsors vinden vanwege hun asociale gedrag en diepgewortelde houding.


  Maak melding

 16. Dankzij de regering. Het toelaten van hordes vluchtelingen zal discriminatie door blanken alleen maar versterken. De rest van de allochtonen zal het wel pikken, maar niet de turken en marokkanen. Die gaan terugslaan.


  Maak melding

 17. Waarom moet men het nieuwe begrip Afrofobie introduceren, terwijl Xenofobie de hele lading al dekt, D’HERO doet alsof racistische ADO fans het alleen op Afrikanen gemunt hebben, terwijl ze met even veel plezier de Joden, Moslims en de rest, die niet op hen lijken (als ajax ze heeft) zullen discrimineren.


  Maak melding

 18. Ronald, pleit jij ervoor dat de Nederlandse regering mensen in nood gaat discrimineren, zodat ze niet gediscrimineerd kunnen worden door enkele racistische Nederlanders?


  Maak melding

 19. Alweer,alweer laat de ene groep blijken niet gelukkig en tevreden te zijn en de wereld moet het weten.Hoe je de wereld ook keert of draait ,nee,gelukkig zijn en gelukkig leven kent deze groep niet.


  Maak melding

 20. Henkes,

  Je moet realistisch zijn en kijken wat voor effect het toelaten van 90.000 vluchtelingen in 2 jaar op het land zal hebben.
  Wie gaat het allemaal betalen (de armste burgers) en wie gaat die mensen integreren? Je ziet wat er in Keulen is gebeurd met oud-nieuw. Natuurlijk willen mensen zulke lieden, die het ook verpesten voor ale andere allochtonen, liever niet.
  Een geringer aantal vluchtelingen is realistischer.
  Overigens moet de discriminatie van wie dan ook waar dan ook afgestraft worden. Maar aan de Zwarte Pieten discusssie hebben we kunnen zien dat bij vele zwarten/allochtonen daar geen behoefte aan bestaat.
  De globalisering heeft de wereld ontwricht en vooral verwarring, discriminatie en uitbuiting gebracht. De blanken zijn tot nu toe de grote winnaars van de globalisering geweest. Maar nu vrezen ze dat het tegen hen gaat werken, dus willen ze (de bevolking) ineens de grenzen sluiten. Maar wel lekker op vakantie gaan naar de arme landen en daar de beest uithangen.


  Maak melding

 21. ADO heeft ook donkere spelers en ook nog een donkere trainer !!!!. Waarom is Henk Fräser en de donkere spelers niet weggelopen van het veld, waardoor de wedstrijd stilgelegd kon worden of gestaakt !!!!!

  Het niveau van de supporters van ADO is niet bepaald hoog maar dat wisten we al, ze staan erom bekend !!!!

  Oh Oh Den haag mooie stad achter de duinen zou met niemand willen ruilen pffffffff. Niemand zou ook met dez supporters willen ruilen. Overigens de goede supporters uitgezonderd.


  Maak melding

 22. Deze voetballer heeft zich op het veld helemaal uitgesloten van de geluiden van een tiental mensen. Hij is niet van het veld gestapt want hij was gefocust op de winst. Achteraf is hij als winnaar van het veld gestapt en de tientallen gestoorden hadden het nakijken.
  De donkere mensen moeten leren hun rug te rechten en niet steeds in een hoekje te kruipen. Deze jongen heeft ook geen belangen organisatie nodig want hij doet het op zijn eigen manier.

  Als alle Surinamers vanaf het moment dat ze op Schiphol aankwamen ook echt alleen maar voor de winst gingen hadden ze hetzelfde bereikt. Dat geldt ook voor de donkere mens over de gehele wereld en vooral in Amerika waar de gevangenissen vol zitten met donkere mensen, en niet zonder reden.

  Toch sluit ik mijn ogen niet voor de realiteit, maar elk verhaal heeft 2 kanten.

  In deze posting wil ik nog het volgende kwijt voordat ik klaar ben op deze, want mijn vakantie is bijna voorbij en zoals we weten; ledigheid is des duivels oorkussen 🙂

  Bij een artikel hier op WK dat gewijd was aan het overlijden van Max Nijman heeft de redactie van deze site zich dapper gedragen door een ongepaste reactie terecht te verwijderen.
  Echter zou de redactie vaker dapper moeten optreden door alle discriminerende reacties waar blanken (of mensen die zich voordoen als blanken), Marrons/creolen, en Hindoestanen mekaar voor vies en vuil uitmaken te verwijderen.

  Maar ze doen het niet want alles van de Surinamer moet zoveel mogelijk sensatie hebben, dan is het pas leuk.


  Maak melding

 23. Hoe meer aandacht dat tuig krijgt hoe leuker ze het vinden.
  Het enige wat helpt is ADO-verslaan en uit de eredivisie flikkeren.
  Vooral door veel doelpunten van donker gekleurde voetballer.
  Al dat geklets over discrimminatie en zwarte piet helpt niks.


  Maak melding

 24. AHE, wat is de reden dat de gevangenissen in de VS vol zitten met donkere mensen? Als het geen discriminatie is, dan zou ik van je willen weten wat het wel is.


  Maak melding

 25. Henkes,

  Ik twijfel nog over de achterliggende gedachte van jouw vraag. Maar als iemand in de gevangenis terecht komt heeft de persoon een criminele daad begaan…..toch? Misschien zit er een twijfelgeval tussen want Justitie doet ook niet alles perfect. Dit meld ik er even bij voordat je daarmee gaat schermen.

  Maar door discriminatie kom je niet in de gevangenis terecht, tenzij je iemand iets aan doet omdat de persoon je (volgens jou) gediscrimineerd heeft.

  Nogmaals; de donkere mens moet leren zijn rug te rechten en discriminatie te negeren. Iedereen kan een winnaar als Bazoer zijn. Hij doet het met voetbal, negeert dat racistisch gedoe en neemt 3 punten mee naar huis. Een ander kan het doen met kennis, opleiding, muziek etc. Degene die een ander discrimineert blijkt later de verliezer te zijn als hij/zij maatschappelijk is ingehaald. Het kan niet anders!

  Ik weet dat het onmogelijk is, zeg maar een utopie. Maar ik durf te stellen dat als iedere zwarte in de wereld zo zou gaan denken ik er van overtuigd ben dat de maatschappij er totaal anders uit zou zien.

  Henkes, ga de oorzaak van volle “zwarte” gevangenissen in de VS a.u.b. niet gooien op discriminatie. Dat is te simpel.


  Maak melding

 26. @ Kunte Kinte

  ]
  Wat betreft Waterkant.net geef ik je groot gelijk.
  Creolen zijn ontzettend racistisch bezig zowel op de nieuwssite als op het forum van Waterkant.Net.

  Mijn reacties (overigens zonder gescheld) op zeer racistische reacties van creolen over hindustanen, werden gewoon niet geplaatst.
  Duidelijk sprake van willekeur en censuur.

  Vandaag zag ik tot mijn grote verbazing dat de bedoelde zeer racistische reactie van 1 creool is verwijderd.
  Ik hou het in de gaten, zodra dat weer gebeurd, overweeg ik ook klachten in te dienen tegen Waterkant.Net.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.