Suriname wacht op 13 miljoen ‘goedkope’ dollars

21

PARAMARIBO, 21 jan – Voor het bedrijfsleven is het even afwachten. Binnen enkele dagen moet dertien miljoen dollar beschikbaar komen tegen een lager dan de nu wilde marktkoers. De samenwerking tussen autoriteiten en wisselkantoren moet het kunnen klaren.

Het is weliswaar een hele uitdaging, maar het zou te realiseren zijn. Binnen enkele dagen kunnen de bedrijven over de dollars beschikken. “Iedere dag gaat er tussen de anderhalf en twee miljoen dollar rond op de markt. Daarom hebben wij een periode van zeven dagen ingebouwd na de registratie”, zegt Remy Bailal, voorzitter van de vereniging van cambiohouders, tegenover de Ware Tijd.

Ongeveer honderd bedrijven hebben zich laten registreren. Aangegeven is hoeveel dollars ze nodig hebben. Er is betaald tegen een aanmerkelijk lagere wisselkoers. De bedoeling is de druk op de markt te verminderen. Uiteindelijk zal het de wisselkoers naar beneden halen. Volgens Bailal is nu al een daling merkbaar. Het is nu afwachten of de dertien miljoen dollar echt vrijkomt. Dan zal ook blijken of het idee werkt.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. De cambio’s hebben de oplossing voor de crises. Het moet gekker worden. Alle Cambio’s per direct sluiten. Deze lui hebben geen bankvergunning.


  Maak melding

 2. Goedkope dollars?!dertien miljoen aan goedkope dollars?!
  Drukkem de cambio’s dollars?!!
  Onmogenlijk werk om dollars te gaan zoeken bij de cambio’s en wel 13 miljoen!!!
  De NDP regering is ARM, arm aan geld omdat zij het gebruiken voor Eigen voordeel en de staatskas leegplunderen en arm aan mensen met hersenen.Maar dat wisten wij al vanaf het begin.Bedelen en smeken is hun gewoonte,wel zijn ze ijk aan amnestie en straks ook vergiffenis wat ik als aanslag zie op de intelligentie van de overage surinamers.Tijdheeft geleerd dat amnestie niet in staat is om een land te redden maar in Suriname is het een eer om amnestie titel te hebben en tevens de lijder te zijn .Triest allemaal.


  Maak melding

 3. Misschien is dit ook iets voor de Suri’s.
  Nu staatsolie verlies lijdt met het oppompen van de olie.

  Bevolking Myanmar boort massaal naar olie
  Sinds de val van het militaire regime in Myanmar is ook in het grondstofrijke Zuid-Aziatische land de grootscheepse olieontginning begonnen. In Thayet, een gebied in het midden van het land, verzekert de olie in de grond duizenden inwoners van een inkomen. Elke dag arriveren er nieuwe werkwilligen in Thayet, en de arbeiders leven op elkaar gepropt in veredelde sloppenwijken. Veiligheidsrichtlijnen of milieubescherming rondom de olieputten zijn uit den boze.
  Ongecontroleerde ontginning

  De zoektocht naar olie door de plaatselijke bevolking gebeurt zonder enige regels of overleg. Er zijn geen veiligheidsmaatregelen, arbeidsreguleringen of gezondheidsregels. Vijf mannen kwamen eerder deze maand om het leven in een brand die zelfs bijna de olieputten bereikte. Duizenden mensen leven in tenten die zijn opgezet vlak naast de olieputten. ‘We hebben onze ogen en oren altijd open, want zodra de overheid ergens stopt met boren, trekken we naar die plaats’, vertelt Aung Win, een zogenaamde oliebaron. ‘Soms kan het een jaar duren eer de olie naar boven komt, dan wachten we gewoon. Soms komt er niets en moet je verder. Ik boor al 24 jaar naar olie, en ben ondertussen al 49 keer moeten verhuizen. Ik volg de olie’, aldus Aung Win.

  Een hectare land kost ruim 3.000 euro in Thayet. Toelatingsbewijzen om te boren moeten overgekocht worden van lokale raffinaderijen. De meeste boormannen bundelen hun middelen en opbrengsten, vertelt Ko Win Shwe. Veel gelukzoekers boren handmatig tot ze zich een generator en motor kunnen permitteren. Volgens The Guardian zijn de houten boortorens opgetrokken uit bamboe en touw. De olie wordt in emmers gegoten, die de arbeiders vervolgens in grote vaten gieten.


  Maak melding

 4. Bhailal..gaan dollar toveren.wat een onzin dat mensen intrappen. Cambio gaat alleen voor de winst ze hebben schijt aan mensen zolang geld leverde…


  Maak melding

 5. Deze 13 miljoen komt er in nog geen 13 jaar.
  Daar hoef je niet eens slim voor te zijn.
  De autoriteiten, zeg maar de regering, en de cambiohouders hebben daarover afspraken gemaakt volgens het artikel.
  Dat zou dan voor het eerst zijn, want de Cambiohouders en de overheid zijn gezworen vijanden, altijd geweest.
  Als dit de manier is, waarop onze overheid aan cash geld moet komen, is het wel heel triest gesteld, maar dat wisten we eigenlijk al.


  Maak melding

 6. Het is een geheim waar de dollars vandaan zou komen.
  De regering doet er alles aan om aan vreemde valuta te komen of het nu om witwas praktijken gaat, maakt voor de regering niets uit.
  Wat ik ervan kan zeggen is dankzij Remie Bailal en de cambio’s:”MisieDubaikaba”.


  Maak melding

 7. Quote ,
  “Het is nu afwachten of de 13 miljoen dollars echt vrijkomt”.

  Wat is dit voor gekheid. Plannetjes bedenken met geld dat je niet hebt en dit verkopen als een pakket van maatregelen dat de koers omlaag zal brengen.

  Droom lekker verder Bhailal


  Maak melding

 8. Aloha!!! Ay mi Pappie. Gelddruk Machine gaat overuren maken. De 13 milj dollars die moeten in een spoed tempo gedrukt worden.De Cambio,s worden werkloos dan. Want in t heilige land Suri is alles mogelijk. Sesam open U…..Che!!!!


  Maak melding

 9. “De dollars die beschikbaar worden gesteld aan de bedrijven, zijn niet afkomstig van de Centrale Bank van Suriname.

  Het is ons geheim hoe wij eraan komen, maar het zijn de cambio’s die dit geld opbrengen.” merkt Bhailal op.

  ____________________________________________

  Dus er gaat per dag 2.000.000 USD om op de semi-illegale markt van Suriname (dat is 730.000.000 USD per jaar) en waar dat geld vandaag komt …is een geheim?!


  Maak melding

 10. Naast CBvS min v financien zijn er ook nog cambio’s die nu eisen gaan stellen olv Bhailul. Witwaspraktijken ontkennen is zinloos met dreigement op de internationale lijst van corrupt bankwezen. Casino’s mogen ook meedoen. Land te Koop Land te Huur Spotgoedkoop echt niet Duur werd in 1973 al voorspeld. De uitkomst is een feit.


  Maak melding

 11. Juist! Het is te gek voor woorden..dat deze illegaliteit doodleuk door de autoriteiten wordt toegelaten.
  Bailal is gewoon met een kartel bezig uitgerekend ism een staatsbank.


  Maak melding

 12. Effe de PRINTER aanzetten !!!

  Desiderius; eeh ! Remy ! Leti a printer even! Ung abi 13
  MILDOEN amerikan dalla fanowdu !

  Remy Bailal; ai, ok ! No spang. Maar mi abi toe helpers
  nodig fu yep’ mi PRINT a moni

  Desiderius; Ok! Deng toe boi kan yepi yu ! André nanga
  Amzad !

  Hälsningar! CHAVÉZ


  Maak melding

 13. Deze criminele overheid onder leiding van de MOORDENAAR komt met bakbawenkri economie.
  Volledig gefaald!!! Dus! Neks feifi, wegwezen. Niet langs af onmiddelijk naar Santo Boma.


  Maak melding

 14. De geldwisselkantoren houden altijd (gemeenschappelijk) reserves aan. Voor zulke gevallen. Je kunt stellen dat ze slimmer zijn dan de NDP-regering.


  Maak melding

 15. Beidi:
  Wisselplicht

  Als de Wisselplicht weer ingevoerd wordt kunnen we een bijdrage leveren.
  …………………………………………………………………………………………
  Tuurlijk! Laten we de Surineds/toeristen opdraaien voor de incapabele en stelende top van het land!
  Laat al die, op buitenlandse rekeningen geparkeerde, gestolen miljarden terugvloeien in de staatskas!


  Maak melding

 16. Volgens mij staat dit nog steeds haaks en in stijd met de Surinaamse Bankwet.
  Elke dag dat deze lieden het nog voor het zeggen hebben zal een gevaar blijken te zijn voor het land. Ze blijven maar vragen naar uitstel en in bijna elk verhaal wordt verwezen naar een x periode in de toekomst dat het beter gaat worden….hebben ze een glazan bol of zo???
  Suriname kan zich niet permiteren zo langer door te gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.