Meer getouwtrek over parlementariërs Chitan en Sapoen

23

PARAMARIBO, 21 jan – Het politiek touwtrekken over de aanspraken van parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan gaat onverkort door. De twee afvallige leden van Pertjajah Luhur mogen van parlementsvoorzitter Jennifer Simons rustig mee vergaderen. De oppositie bestrijdt dit.

Behalve Pertjajah Luhur, zijn ook de VHP en NPS faliekant tegen. Er wordt zelfs een serie rechtszaken aangespannen tegen onder meer de parlementsvoorzitter. Volgens Pertjajah Luhur zijn de twee uit de partij gezet en ‘terug geroepen’. Het zou betekenen dat het duo vervangen moet worden door de eerstvolgende kandidaten op de kieslijst. Sapoen en Chitan zijn zelf ook een rechtszaak begonnen tegen Pertjajah Luhur.

Het parlement heeft de afgelopen weken niet vergaderd. Volgens sommige deskundigen had het te maken met de rechtszaken. Maar Simons zegt dat de twee volwaardig lid zijn van het parlement. Het Centraal Hoofd Stembureau, de verkiezingsautoriteit, heeft geen tegenbericht gestuurd. Petjajah Luhur dreigt met onder meer een dwangsom om haar zin door te drukken. Het Centraal Hoofd Stembureau zou vals spelen.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Katrijntje heeft al eerder bewezen de rechtstaat te vertrappen door een amnestiewet door te drukken, terwijl er een proces gaande is, en nu weer wordt een uitspraak van de rechter genegeers door dit misbaksel, wat overal uitgekost wordt.


  Maak melding

 2. manu,
  De zaak is gaande,daar moet men opwachten of niet.
  En de rechter heeft momenteel niet geoordeeld wat er moet gebeuren met de twee leden van het parlement.daar voor is de rechter niet bevoegd.
  Somohardjo maakt zijn eigen invulling in deze zaak!
  Tot nu toe kan hij niet met het vonnis komen bij het onafhankelijk kiesbureau.


  Maak melding

 3. Dit schouwspel bewijst overduidelijk dat dit land wordt bestuurd door tuig. Dan is er een oppositie die als een natte vaatdoek slap gelul aanhoort en achteraf met een microfoon onder de snuit open deuren intrapt op gestelde domme vragen van een verslaggever die gelijk staat aan een vertrapte schoenzool. Het einde van deze alomomvattende waanzin is nog lang niet in zicht.

  Hoe kan het zijn dat een verslaggever die voor journalist speelt namens een firma voedselpakketen aan minderbedeelden uitdeelt. Wat een teringbende!!!!!!!


  Maak melding

 4. DIE TWEE MOETEN WEG!!@!!!
  Dit is DICTATUUR!!!
  Dit noemen wij NDP STAAT waar geld wat bouta en zijn volgelingen willen.!!! Onbegrijpenlijk hoe de Surinamers dit blijven toestaan!!!Die 2 horen nergens in de buurt te zijn !!!


  Maak melding

 5. Er is een korte tijd geweest, dat ik mevrouw Geerlings heel hoog had zitten.
  Mijn mening is gekanteld tijdens de behandeling van de Amnestiewet.
  Toen heeft zij voor het eerst aangetoond niet meer te zijn, dan een stropopje van Bouta en geen ruggegraat te hebben als onafhankelijk voorzitter van de Assemble.
  Later zijn nog andere voorbeelden gevolgd, waaronder deze problematiek met de twee ex-PL leden.
  Deze leden nu weigeren als lid van de Assemble betekent twee stemmen minder voor Bouta.
  Dat kan zij haar baasje niet aandoen in deze moeilijke tijd.
  Ze is gewoon a puppet on a string.


  Maak melding

 6. Ray als je borsten groot is ga ze dat weg halen dan je loop altijd heel wat lariekoek uit je keel te kraaien en te schrijven je ben echt een verstand losse ezel


  Maak melding

 7. Ja die twee jongens zijn belangrijk voor Bouta. Dus Jenni loopt ook in het gareel. Dictator Bouta is de baas in SU. Arme Surinamres die het allemaal maar laten gebeuren.


  Maak melding

 8. @Glenda

  Te eerste respecteer ik wet en recht en heb alle eerbied voor de rechters,Ik ben je oom bouta niet die een schoft is. Hij is iemand die geen respect heeft voor recht en wet noch minder heeft hij respect voor de rechters.Ik vecht voor de verlossing van mijn land ,wat doe jij voor jou land vrouwtje Glenda?O,ja, je doet geen moer voor je land jij zielig figuur.Jou kop steekt in de achterste van je oom bouta. en wel 1×24 uur.


  Maak melding

 9. Sjang

  De rechter heeft geoordeeld in een zaak die Sapoen en Chitan zelf aangespannen hadden tegen een besluit van de PL. Zij vonden dat het hoogste orgaan van de PL (en dat is niet Somohardjo) haar beslissing niet op een correcte en/of legitieme wijze genomen had.
  De rechter heeft hun eis afgewezen waarmee bij vonnis is komen vast te staan dat de PL alles conform de terugroepingswet had gedaan om Chitan en Sapoen terug te roepen.

  Als men volgens de rechter conform de wet correct gehandeld heeft en de rechter dat in een vonnis vastlegt kan het Centraal HoofdStembureau niet anders doen dan volgens de wet de heren terug te roepen en vacatures in de DNA te creëren waarin volgens de kieslijsten voorzien moet worden.

  Als de heren correct gehandeld hadden waren ze naar de algemene leden vergadering van de PL gegaan hadden zij hun zaak verdedigd en een democratisch besluit van de partij aanvaard. Dat hebben zij niet gedaan. Zij hebben een democratische beslissing van hun partij genegeerd dan rest er niets anders dan de gang naar de rechter.

  De rechter gaat er dus wel over.


  Maak melding

 10. Journaal.
  Dit is niks anders dan de waarheid! De surinaamse tv en radio is bagger en de journalisten. Interviewers zijn slaapverwekkend, en kritische vragen stellen ze niet. Het is meestal ja en amen. Dan wil ik het niet eens over bestuurders aan de top hebben. Die hebben nooit mediatraining gehad denk ik. Hun nederlands is slecht en hun uitleg is langdradig waarbij ze gewoon maar door kunnen gaan maar met kletsen want de “journalist” onderbreekt ze toch nooit omdat hij geen echte journalist is.


  Maak melding

 11. VHP, NPS, PL zijn een stelletje lamgeslagen sukkels. Zolang deoppositie de mensen niet massaal de straat opbrengt, gaat er niks veranderen. Zie Venezuela. Mensen gaan de straat op en het bewind verandert. Zie Nederland. Mensen gaan de straat op tegen AZC’s en ze worden gehoord. In Suriname wil men niet gekend worden. Iedereen blijft lekker thuis. Om te genieten van de subsidiekruimels.

  Zouden Paul, Gregory en Chan3ka menigtevrees hebben?


  Maak melding

 12. @

  Sjang wie is er volgens jou dan wel bevoegd, als de rechter volgens jou niet bevoegd is, het is alom bekend dat jullie club wet en recht aan hun laars lappen.


  Maak melding

 13. Dus wat als de 2 legaal gekozen parlementariers samenlopen met andere parlematariers betekent dat ze uitlopen of vreemdgaan.Wat een onzin.Wat een verdachmaking Natuurlijk gaat de rechter zeggen er is een bewijs je mag ze terug roepen. Maar de redenen zijn niet bewezen. Ze zijn toch Surinamers mogen ze niet samenlopen terwijl ze weggejaagd zijn. Papa Sla Met ga de zaak niet anders vertalen jo. Jij ging toch in de kleedkamer van de contestanten. Wat deed jij daar.


  Maak melding

 14. Jojo je steekt je kop in het zand!
  Jij zegt dat de rechter geoordeeld heeft over die twee leden.
  Waar blijft die vonnis dan?
  Het onafhankelijk kiesbureau wacht nog steeds op die vonnis.
  En deze zaak is nog niet afgesloten.het is een zaak die nog steeds in behandeling is mie boi!


  Maak melding

 15. @Sjang
  Het Centraal Hoofd Stem bureau speelt verstoppertje en Somohardjo heeft hier geblunderd.

  Somohardjo heeft het vonnis niet bijgevoegd, hij had waarschijnlijk te veel haast na de uitspraak, bij zijn verzoek aan het CHS.
  Het CHS houd zich van de domme, terwijl het weet dat er een Vonnis is, maar het niet heeft aangetroffen bij de stukken. Zij gebruikt het als excuus. Het CHS had kunnen vragen om het vonnis, echter had daar schijnbaar geen belang bij. Zo kon de zaak weer naar voren geschoven worden. Op de lange baan in de hoop dat de Bodemprocedure of een volgend kort geding een volgend excuus zal kunnen zijn voor het handhaven van de status quo.

  Somohardjo brult over zijn fout heen dat het CHS het vonnis had kunnen opvragen. Echter dat is niet de taak van het CHS die oordeelt over wat aan haar is gepresenteerd.

  De Surinaamse politiek bestaat voor 90% uit amateurs die maar wat roepen voor hun eigen beeldvorming en de feiten meer dan eens negeren. Ze misbruiken hun positie voor eigen voordeel. Coalitie en Oppositie.

  Zie Simons die nu de terugroepingswet ongrondwettelijk en slecht noemt omdat er geen toetsingsprocedure in zou zitten.

  1) de terugroep wet is verankerd in de grondwet.
  2) de rechter toetst zoals met alle wetten.

  Die zelfde Simons laat wel een Amnestie wet behandelen die tegen alles wat met de grondwet en internationaal recht te maken heeft ingaat.

  Zie hier de hypocrisie van de Surinaamse politiek.


  Maak melding

 16. De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, overweegt om de politiestations in Djoemoe en Nieuw Aurora in het Boven-Suriname gebied te sluiten. Aanleiding is het lage aantal aangiftes het afgelopen jaar en bezuiniging. Op het ene station was er één aangifte en op het andere nul.

  Wat een lachertje, zou het wellicht komen dat er politie aanwezig is dat er geen wetsovertredingen zijn?
  Dijk-Silos gebruik nou eens je hersenen want dat je daarom de politiepost moet sluiten vind ik een slappe reden


  Maak melding

 17. Ik ben echt niet onder de indruk van deze door de dictatoriale pannenkoeken van de VHP bedachte list en bedrog wet. Deze wet is zo doorzichtig. Het is duidelijk dat oppositie boter op haar hoofd heeft en dat ze niet in de zon zullen staan. Een duidelijke blamage voor de democratie. We weten allen dat deze wet door de VHP in het leven is geroepen om dissidenten de mond te snoeren. Deze wet moeten wij ook plaatsen in de lijn van de traditionele cultureel-religieuze tradities binnen de Hindoestaanse gemeenschap. Een ieder moet zich ondergeschikt gedragen in het belang van de groep. Een ieder moet als tamme schaapjes achter de alleenheerser, de dictator lopen.


  Maak melding

 18. Ja kort en bondig. Daar komt het op neer. Somo dramt en geeft een eigen interpretatie aan het vonnis.In gewoon Nederlands. Somo geeft zijn eigen “vervalste” versie en hoopt dat mensen erin trappen. Hij gebruikt woorden die hij niet eens kan spellen en hij gebruikt ook veelvuldig de termen de democratie is in gevaar of de democratie wordt met de voeten vertrapt.
  Geklets van een radeloze idioot.
  Hij had gebluft, had heel veel geroepen en toen hij zijn hand overspeelde schopte bouterse hem tijdens de vorige regeringstermijn uit de coalitie.
  Nu probeerd hij zetels bij elkaar te krabben om zijn hersenloze handlangers in de assemblee te kunnen plaatsen en te manipuleren.
  Somo is geen politiek leider maar een kraamhouder die zich voor politicus uitgeeft.


  Maak melding

 19. Over de zogenaamde populaire journalisten. Neem nou Gail eyk.
  In de branding geldt in Suriname als een populair programma. Gail Eyk heeft daardoor een bepaalde geloofwaardigheid en autoriteit bij de bevolking. Maar wat doet zij naast haar goed betaalde functie bij Apintie. Zij maakt reclame voor Yokohama trading. De eigenaar van deze zaak werd jaren geleden in Nederland voor jaren in de gevangenis gestopt. Vanwege drugshandel en witwassen.
  Is Gail Eyk zo dom dat zij niet begrijpt dat zij nu helemaal ongeloofwaardig overkomt.
  In bv Nederland zijn journalisten die minder ernstige belangen verstrengelingen hadden gewoon ontslagen. Er zijn gewoon beroepen waarbij je naast je beroep gewoon geen neven activiteiten erbij mag hebben.
  Jou geloofwaardigheid en van je werkgever staan dan op het spel.
  Dat apintie dit niet ziet.
  Dus het verbaasd mij niet dan interviews van dergelijke figuren nooit het kleuterklas niveau ontstijgt.


  Maak melding

 20. Als je een echte journalist in actie wilt zien dan moet je naar radio ABC Suriname luisteren. Bv op werkdagen tussen 09:00 en 10:00 in de ochtend. ABC Actueel heet het programma.
  Biemla Gajadien is één van de interviewers. A vrouw pepere en heeft kennis van de onderwerpen. Haar interview stijl doet niet onder voor die van de betere Nederlandse NOB journalisten. En geïnterviewde draaikonten maken geen kans bij haar. Je weet wel van die figuren die geen antwoord willen geven op vragen maar om alles heen draaien. Zodra Biemla Gajadien zich érgens in heeft gebeten dan zal ze er ook antwoord op krijgen. Haar collega Kemradjh is ook eentje die doorvraagt en niet met zich laat sollen. Verbaast mij niet dat sommige politici zich niet door dit duo laat interviewen.

  Journalisten in Suriname laten zich te vaak intimideren, afblaffen, kleineren en met een kluitje in het riet sturen. En daar naast heb je ook het legertje van compleet incompetente wannabe journalisten.

  De lokale opleidingen en media bedrijven moeten hierop inspelen. Het komt niet vanzelf goed.


  Maak melding

 21. De deal is als Santhokie zich koest houdt, Santhokie in Bouterse drie een mooie functie krijgt. Bv minister van justitie. Dat was hij al geweest ? En hij had niks van gebakken ? Ok ambassadeur in india dan.


  Maak melding

 22. Ja Simons is een hypocriete meeloper die met twee monden praat.
  Maar nergens staat dat PL dus somo het laatste proces heeft gewonnen.
  Het is domme gekke somo die deze conclusie trekt. Er was ook geen vonnis of procesverbaal aan sapoen af gegeven.
  Ook heeft de rechter niets gezegd over het CHS of over teruggeven van de zetels van Sapoen en Chitan.

  Het is Somo die dit steeds roept en er ook steeds meer en meer in gaat geloven
  Mijn god kijk wat een gekrenkt ego met deze hobbit doet.
  Het wordt steeds dommer wat er uit zijn mond komt.
  Somo ga rusten. Je verteld regelmatig dat je 4 overheids pensioenen hebt vergaard.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.