vrijdag, december 1, 2023
HomeOnderwerpenMedia en literatuurMeer diversiteit in programma’s publieke omroep

Meer diversiteit in programma’s publieke omroep

-

Does Travel & Cadushi Tours

Een meer diverse en open publieke omroep is nodig om ook in de toekomst Nederland te kunnen verbinden. De belangrijkste opdracht voor komend jaar is daarom een diverser geluid te laten horen en meer diversiteit in beeld te laten zien. “Die verbindende taak kunnen we alleen waarmaken als we alle Nederlanders vertegenwoordigen en aan het woord laten komen. Er valt op dat punt een wereld te winnen”, aldus NPO-bestuurder Shula Rijxman tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Diversiteit gaat daarom in de keuze voor nieuwe programma’s zwaar meetellen. Bij het kiezen uit de vele ideeën voor nieuwe programma’s die de omroepen jaarlijks bij de NPO indienen, zal diversiteit een van de belangrijkste criteria zijn. Redacties wordt daarnaast gevraagd hun ideeën en mogelijkheden te delen om diversiteit in hun programma’s te bevorderen. En zodra met de nieuwe Mediawet onafhankelijke producenten de kans krijgen om rechtstreeks hun ideeën bij de NPO in te dienen, zal de eerste uitvraag aan producenten zijn om programma’s te pitchen die de diversiteit op de Nederlandse televisie zullen versterken.

De publieke omroep is namelijk van alle Nederlanders en om herkenbaar te zijn voor iedereen, is het nodig een afspiegeling te zijn van de samenleving. Zowel op tv als op de radio. Dat is nu niet het geval, zo zijn er veel minder vrouwen en niet-westerse allochtonen terug te zien in de programmering bij de publieke omroep dan in de samenleving.

De NPO benadrukt dat de taak van de publieke omroep actueler is dan ooit. De publieke omroep draagt bij aan een vreedzame, open samenleving in een tijd dat deze fundamentele waarden onder druk staan. Dat doet zij, aldus NPO-voorzitter Henk Hagoort “door het publiek te informeren, mensen iets te leren, discussies te openen, vooroordelen af te breken of taboe’s te doorbreken”.

Bovendien is de waarde van de publieke omroep het uitdragen en onderhouden van de nationale cultuur en identiteit in een wereld die steeds internationaler wordt. “Wij geloven dat Nederlanders ook over vijf jaar een plek op hun Smart TV of hun smartphone willen inruimen voor een app van de NPO met alle mooie programma’s van de publieke omroep. Omdat het programma’s zijn die het verhaal van Nederland, hun verhaal vertellen”, aldus Henk Hagoort.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

6 REACTIES
 1. Wat ik hoor vanuit Nederland is, dat de NPO bezig is zijn eigen begrafenis te regelen.
  Goede programma’s verdwijnen van het scherm en vooral reality-tv in zijn meest extreme vorm en pulp komt daarvoor terug.
  Er zijn straks geen bedrijven meer te vinden, die nog reclame willen maken op de publieke zenders.
  Volgens deskundigen blijft er over nog geen 10 jaar nog maar 1 publieke tv-zender over.
  De overige twee hebben het loodje gelegd.
  De Nederlanders zouden meer kunnen leren van veel grotere landen als Duitsland en Engeland, waar dezelfde problemen hebben gespeeld.
  Alleen heeft men het daar heel anders aangepakt.


  Maak melding

 2. De ‘Zwarte Piet’ mentailteit van de Hollanders zal het nooit toelaten dat allochtonen een eigen plek krijgen in het Nederlandse bestel, want alles is er op gericht de allochtonen te kerstenen en te assimileren ipv te integreren.


  Maak melding

 3. Idioterie ten top. Alle publieke zenders per direct opheffen. Scheelt een hoop centen. Wie diversiteit wil zien koopt maar een sattelietschotel richting hem maar op Afrika. Dit is gewoon weer een linkse complot. Wat mij betreft gaat het geld naar de zorg


  Maak melding

 4. Allochtonenprogramma’s worden weggestopt op een onaantrekkelijke tijdstip zodat men zeker weet dat geen enkele autochtoon ernaar zal kijken.
  De allochtonen moeten de handen in elkaar slaan en een eigen commerciele omroep beginnen en de zendtijd onder elkaar verdelen.


  Maak melding

 5. Hoezo krijgen allochtonen geen plek op de Ned. zenders ? Ik zie veel programma’s die door zwarten gepresenteerd worden, zwarten hebben eigen programma’s zoals Humberto Tan, Rayman, en nog meer van die inferieure komieken. Ook doen veel zwarten mee aan programma’s waarvoor je niet geschoold hoeft te zijn o.a. Wie is de Sjaak, Utopia en noem maar op. Gelukkig maar dat andere bevolkingsgroepen zich daarvoor niet lenen. Of de negreoide bevolkingsgroep zijn werkelijk te dom en of het zijn meelopers en toch maar blijven klagen. Wanneer komt een Chinees eens aan bod ?


  Maak melding

 6. @ Loe A Foe,

  Rayman is tenminste een Surinamer die geen onderscheid maakt tussen de creolen, hindustanen, javanen, chinezen, marokkanen, turken, de witte Nederlanders enz. Zelf is hij getrouwd met een hindustaanse.

  Bij Humberto Tan heb ik mijn twijfels. De keren dat ik naar Late Night heb ik gekeken heb ik alleen maar mensen gezien die of op hem of op zijn vrouw lijken. Tan is getrouwd met een witte nederlandse.
  Geef mij maar Rayman.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES