‘Noodmaatregelen in Suriname zullen niet werken’

65
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 18 jan – De noodmaatregelen die de regering nu koortsachtig treft, zullen niet werken. Dit stelt topeconoom en oud-president van Centrale Bank van Aruba Anthony Caram. De economie en de wisselkoersen zijn op hol geslagen. De oorzaak ligt veel dieper dan de maatregelen komen.

Maatregelen als devaluatie en samenwerking met wisselkantoren leveren zowat niets op. De oud-bankier zei in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen dat de Centrale Bank van Suriname veel te verwijten valt. Die heeft in de afgelopen jaren verzuimd de voet op de rem te zetten. De overheid werd overmatig voorgefinancierd, wat uiteindelijk tot geldontwaarding heeft geleid van de Surinaamse munteenheid.

De wrange vruchten worden nu geplukt. Gilmore Hoefdraad, toen president van de Centrale Bank en de huidige minister van Financiën, schuift de schuld van zich af. Hij vindt dat hij genoeg gewaarschuwd had. Anderen in de regering en het parlement hebben zich niet van hun taak gekweten. Caram vindt dat de bank haar wettelijke taken moet vervullen. De geldkraan moet dringend dicht.

Bekijk ook:

65 REACTIES

 1. IK BLIJF ERBIJ DAT KUMAKOISI MOET OPROTTEN EN DAT ER BESLAG WORDT GELEGD OP ZIJN VERMOGEN. En dat geldt natuurlijk ook voor zijn BENDELEDEN.

  Als KUMA IS OPGEDONDERD zullen de echte DESKUNDIGEN ORDE OP ZAKEN gaan stellen. Met KUMA AAN HET roer verdwijnt Suriname REGELRECHT DE AFGROND IN.


  Maak melding

 2. @Henry, intussen zitten de Suri’s massaal aan de kalmeringsmiddelen. Natuurlijk ligt de oplossing bij een exit van Bouterse MAAAAAR de apathische Surinamers hebben willens en wetens op de man gestemd. Heb ook weinig medelijden met de Surinaamse bevolking. Lekker de gifbeker leegdrinken en over 5 jaar weer stemmen.

  Een volk krijgt de leiders die het verdient.


  Maak melding

 3. In de jaren 80 waren daar plots cambio’s niemand heeft ooit terecht vragen daarover gesteld. Geen enkele toezichthoudende en controlerende instantie(s) want die zijn er doelbewust niet.
  Meer dan 90% van de bevolking heeft geen flauw benul wat er nodig is om tot een democratische rechtstaat met weldoordachte projecten te komen ter ondersteuning en uitbreiding van de economie en hiermee groei.
  De overige 10% is veelal bezig met malverserende praktijken.


  Maak melding

 4. koos ….ik denk het en jij zegt het.
  laten die suries maar lekken stikken in hun eigen braaksel.
  niemand kan zeggen dat ze deze crisis niet hebben zien aankomen.
  aan de andere kant , de gemiddelde surinamer heeft het verstand van een amoebe .
  er valt in suriname sowieso politiek gezien niets te kiezen , maar om ddb weer aan de macht te helpen bewijst maar weer eens wat voor intellectuele kneusjes er rond lopen in su.
  kortom , ik hoop dat ze hun eigen braaksel lekker vinden en alles opeten.


  Maak melding

 5. @Koos,

  Als men over 5 jaar weer moet gaan stemmen dan is Suriname veranderd in ZIMBABWE: Dan zal het zeker 50 jaar duren voordat het land weer een beetje is opgekrabbeld.

  NEE, KUMAKOISI MOET NU NU VAN HET TONEEL VERDWIJNEN ANDERS IS DE RAVAGE DIE ER ZAL ONTSTAAN NIET TE OVERZIEN!!!!

  Qoute:
  @Henry, intussen zitten de Suri’s massaal aan de kalmeringsmiddelen. Natuurlijk ligt de oplossing bij een exit van Bouterse MAAAAAR de apathische Surinamers hebben willens en wetens op de man gestemd. Heb ook weinig medelijden met de Surinaamse bevolking. Lekker de gifbeker leegdrinken en over 5 jaar weer stemmen.

  Een volk krijgt de leiders die het verdient.


  Maak melding

 6. Ik ben er niet mee eens dat Opa D met zijn regering weg moet.Zij zijn gekozen voor VIJF jaren en dat moeten ze uitzitten.
  Laat hun kiezers ook voelen waarvoor ze gekozen hebben.Dit keer gaat het omgekeerde gebeuren.De chinese winkels zullen goederen hebben maar het volk geen geld om het kopen.
  Slechte mensen gaan altijd hun soortgenoten kiezen.Voorlopig geen verkiezingen.


  Maak melding

 7. Beste Jacobus,

  Ik zit helemaal jouw lijn. Nu een gang naar de stembus zou betekenen dat de NDP haar kiezers niet serieus neemt. In feite zou dit neerkomen op kiezersbedrog. De NDP moet de rit maar uitzingen en de Suri’s moeten maar accepteren dat ze de komende 25 jaar rijst met Antroewa moeten eten. Ik noem dit pas democratie.


  Maak melding

 8. Basoekoe bafinie, Batjari..helemaal mee eens..Veel anti Bouterse mensen zijn niet gaan stemmen, waardoor de NDP meer zetels heeft behaald..Daarom valt het hen ook te verwijten dat Bouterse het land nog 5 jaar naar de verdoemenis helpt. Het grootste deel vd NDP stemmers bijt op een houtje en bedelt vrienden en familieleden die het beter hebben of in het buitenland wonen, om geld, kleding enz…her is hard om te zeggen, maar eigenlijk moet men deze mensen laten barsten en zeggen: mek bouta seti Kong, want neks no fout toch…??????


  Maak melding

 9. ” De PAARSE WRANGE VRUCHTEN worden nu geplukt. Gilmore H, toen president van de CbvS en de huidige minister van Financiën, zegt ” A NÓ MI ” !

  Gilmore vindt dat hij ” Desiderius, de TOP DICTATOR, a.k.a. de PAARSE MEGA STRONTVLIEG “, genoeg gewaarschuwd had.
  Anderen in de regering en het parlement o.a. ” Andre Mi ‘ KA KEBA en ” Zaaizaad ABDOEL hebben zich TOTAAL NIET van hun taak gekweten.

  Conclusie. De PAARSE GELDKRAAN moet DRINGEND DICHT en ” Desiderius, de MEGA PAARSE STRONTVLIEG, verdient een doodsklap met een ( groene//orange) STALEN VLIEGENMEPPER !!!
  Tenslotte moet de TOTALE PAARSE VLIEGENPLAAG worden UITGEROEID !!!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 10. Ik gun het paarse deel, de paarse ezels die bewust op hun grote meester hebben gestemd om de gifbeker helemaal te gaan leeg drinken. Want dames en heren bent u van bewust dat het grote feest die paars heeft geëntameerd nog moet komen.
  We hadden ze genoeg gewaarschuwd. Ik stuur bewust niks meer naar de paarse rotzooi in Su. Ik heb wel medelijden met het arme deel van paars. Maar indien dit lamlendig volk bewust niet de barricaden op willen, we zijn wij om te proberen dit proces te sturen. Laat het volk flink verarmen, misschien dat we dan een revolutie krijgen a la Roemenië. Dit volk kan je alleen mobiliseren als je gratis geld en pakketten uit Ned. stuurt.
  Misschien dat de scenario Roemenië zich gaat voltrekken in Su. We hebben hoge bomen die paarse vruchten gaan dragen.


  Maak melding

 11. Hoe vaak is het nog feest in Ocer. Volgens mij kunnen ze het licht uit doen want ik zou mijn kiezers niet meer onder ogen durven komen.
  Het wordt tijd dat de mensen van Latour etc, hun schone beloften gaan verzilveren.


  Maak melding

 12. 3e devaluatie is een feit !

  =============================================

  Om de omhoogschietende koers voor de Amerikaanse dollar te remmen, is overeengekomen dat ondernemers valuta bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) kunnen krijgen voor een koers van SRD 5,15 per 1 USD. De VHP en de NPS plaatsen vraagtekens bij dit besluit. De hamvraag is: “Waar komt het geld vandaan?” NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat een derde devaluatie is ingezet.

  Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname, heeft op de persconferentie van het ministerie van Financiën vrijdag, uitgelegd op welke manier getracht zal worden de hoge koers terug te brengen. De SPSB zal garant staan voor het verkrijgen van de valuta. Klanten kunnen binnen zeven werkbare dagen over de vreemde valuta beschikken. De dollars voor de SPSB zijn niet beschikbaar gesteld door de Centrale Bank van Suriname, benadrukte Bhailal.

  “Laat er transparantie komen,” zegt VHP voorzitter Chan Santokhi op het besluit. “Het kan niet zo zijn dat de SPSB als een ‘window office’ gebruikt wordt van de Centrale Bank. De dollars worden goedkoop aangeleverd, de SPSB verkoopt ze voor hoger door. We moeten weten of er mensen zijn die munt slaan uit het verschil. Waarom alleen de SPSB, waarom zijn de andere banken uitgesloten?” vraagt Santokhi zich af.

  Voor Rusland betekent het besluit dat de derde devaluatie in gang wordt gezet. “Ik had hiervoor al gewaarschuwd”, haalt hij aan. “Ze willen het nu gaan houden op een koers van SRD 5,15 voor de US dollar. Een derde devaluatie dus. Toen ik dit opperde vond de coalitie dat het nonsens was. Op de persconferentie heeft men eigenlijk aangegeven dat dat proces reeds op gang is gebracht.” Rusland vraagt zich ook af door wie de valuta beschikbaar gesteld gaat worden. Gilbert van Dijk, directeur van Suriname Business Center kijkt de kat uit de boom. “Ik kijk ernaar uit waar de SPSB het geld vandaan haalt,” geeft hij aan. “Het land kent genoeg wetten om zaken richtig te laten lopen. Laten we het positief betreden.”


  Maak melding

 13. Ik ben het helemaal eens met wat de heer Caram zegt.
  Wat nu gebeurt in Suriname is het leggen noodverbanden.
  Het kwaad is allang geschied,
  Er wordt de indruk gewekt, dat de Cambiohouders een grote rol spelen in de wisselkoersproblematiek, maar ik betwijfel dat.
  Het zijn vooral de Surinamers zelf – en terecht – die de afgelopen maanden SRD’s hebben ingewisseld voor USD’s en euro’s.
  Er is een gebrek aan harde valuta en de banken bulken van de SRD’s, die ze niet kunnen verhandelen, omdat de SRD geen internationaal verhandelbare munt is.
  In zo’n situatie daalt de rente op spaargeld, maar ook de rente op hypotheken.
  Zo niet in ons land, omdat je hier sinds een paar maanden een aantal zaken niet meer kunt betalen in SRD’s.
  Als het gaat vooral om duurdere projecten/objecten en zelfs om vliegticketss kun je alleen nog betalen in harde valuta.
  Daarmee help je de Surinaamse economie nog meer om zeep.
  Dat niemand van de Assemble-jaknikkers dit ziet, is mij een volstrekt raadsel.
  Is er dan zo weinig intellect in ons land overgebleven ?


  Maak melding

 14. Wat een zootje! Er schijnt niemand maar dan ook echt niemand te zijn met een haalbare toekomst visie in dat godvergeten land. Iedereen doet maar wat, en het liefst zo laat mogelijk. De oud gouverneur van de CBvS schijnt naar nu blijkt een stuk onbenul te zijn die zijn verantwoordelijkheid weigert te nemen. De man zou de eer aan zichzelf moeten houden en van het toneel verdwijnen.

  Weer een enorme afgang voor Suriname. Cuba dat onlangs pas is verlost van een paria status, weet niet waar ze de tijd vandaan moeten halen om alle handelsmissies naar hun eiland te ontvangen, ze kunnen zich niet meten met Suriname, maar hun superieur opgeleide bevolking rent rondjes om die van ons.

  Brazilië en China ontwikkelen daar enorme diepzee havens, terwijl Nederland met maar liefst 77 bedrijven op het eiland is om zaken te doen. Op alle continenten ontwikkelen zich landen die hun natuurlijke schatten en rijkdommen verzilveren en hun bevolking opwaarts stuwen behalve in fucking Suriname. Hoe is dat in Godsnaam mogelijk? Bah.


  Maak melding

 15. De eerste noodmaatregel is genomen Door de regering bouterse. Parmessar gaat ongeveer 35000 srd verdienen per maand als directeur van EBS..emolumenten zoals representatie, brandstof en telefoonkosten zijn daar niet in berekend. Hij krijgt 15 maanden salaris per jaar en gaat ongeveer 2x het salaris van een minister verdienen en ongeveer evenveel als de president. Goedzo regering bouterse..Zo zet je de tering naar de nering….Deze mensen zijn schaamteloos en gewetenloos..Dat de vakbondsleiders en de DNA dit pikken is mij een raadsel. En ik vreet m’n eigen schoen op als hij in het arbeidscontract niet heeft bedongen dat hij in US dollars of in euros wordt uitbetaald.


  Maak melding

 16. Het belangrijkste criterium voor herstel is vertrouwen. Door diegenen die het vertrouwen kwijt zijn te beschuldigen van volksvijandigheid en tegenwerking koop je niks. De hoofdoorzaak van deze malaise moet chirurgisch verwijderd worden zodat de rust weer keert en het Surinaamse volk verder kan gaan met de ontwikkeling van hun mooi land.


  Maak melding

 17. Zo te zien hebben vele van deze Gambios veel vreemde valuta in hun oude matrassen/achterzakken verstopt, die via de SPSB nu ter beschikking worden gesteld aan de Surinaamse economie en dit geld nu ook weer zichtbaar maken, ook ten goede voor zichzelf. Wie zijn deze ondernemers/kapitaal krachtige heren, kapitalisten, suikeroompjes, suiker taantes ( betalen ze wel vermogensbelasting) en is het niet zo dat hun ondernemingen een dekmantel zijn voor andere duistere zaken/handel die het daglicht van Suriname niet mag zien ?
  Justitie en Politie/vrouwe Justitia moet deze ondernemingen/ondernemers ,miljonairs, suiker oompjes/suiker Taantes eens flink aan hun ballen pakken en stevig knijpen. Als velen van ze schreeuwen, dan kan al dit vreemde valuta/vermogen de Surinaamse economie/ minister van financiën/belastingen, de economie, de centrale bank van het land Suriname/ de Surinamers ten goede komen. Wan ogrie tja wan boen. Hoe het nu plaats vindt, vind ik niet transparant.
  De hoogste tijd dat nieuwe bezems eens flink door de gambio;s gehaald worden. De Surinaamse economie staat op instorten. DDB en de rovers moeten weg Laat een andere president dit varkentje wel flink wassen, scheren, knippen, braden en aan het volk te eten geven. Weg met DDB en de rovers.
  Onder een andere president zou zo’n actie nog ten goede komen aan het totale land en de Surinamers.
  Mijn part gaan alle Gambios voorgoed dicht in Suriname.
  Zie ook de skalians op het Stuwmeer/rivieren, goudsmokkel oa, bootje met Surinaams goud dat via Guyana koers zette naar de Cariben en werd opgepakt op de Antillen, rondhouthandel, wapensmokkelhandel, vrouwenhandel, prostitutie, benzinesmokkel naar Guyana/backtrackroute, goederensmokkel naar Guyana/Frans-Guyana, tussenhandel, doorvoerhaven van drugshandel, doorvoerhandel, smokkelhandel, witwassen van geld, vreemde valuta naar Brazilië, China, Turkije, Marokko, belastingparadijzen, Kaaimaneilanden, Griekenland, enz. enz , zie de vele Casino’s enz. Vele van deze ondernemers en vrienden verdienen heel veel vreemde valuta. Allemaal geld dat niet zichtbaar is bij de Surinaamse overheid of toch wel bij bepaalde mensen die momenteel aan de touwtjes trekken in Suriname en er zelf van rijker/ veel beter worden. Zie ook de criminaliteit van dit/door dit alles, die niet wordt aangepakt en wat voor gevolgen dit voor Suriname/rs heeft (inter)nationaal.
  Hoe zou dat toch komen? Ik weet er niets van., ik was daar niet. Ik was bij vrienden, met een vriendin in bed. Ik zei dat ik het bericht niet geloofde., enz. Nooit was ik daar ter plekke.


  Maak melding

 18. en wat dat vertrouwen krijgen heeft Hoefdraad niet geholpen. integendeel gaat hij uitleggen dat spsb tegen een koers van 5,15 mag verkopen. en dat is inderdaad een verkapte devaluatie.

  maar goed, de eerste die voor een hongerloon gaat werken is parmessar. hij krijgt maar 35000 srd en geen extra zaken zoals betaalde mobiele telefoonkosten, benzine/gasoline en zo. wellicht kunnen hoefdraad en brahim ook omlaag met salaris naar het minimumloon van parmessar. ha ha.


  Maak melding

 19. deze malaise hebben velen hier op de Waterkant al jaren aan zien komen behalve dan een stel halsstarrige paars geindoctrineerde eikels als een RobG, Para, Parbo, Printa ene Ronald en een SoSoLobie en de al verdacht lang afwezige Pero, die konsekwent vol blijven houden dat Bouterse en consorten het prima doen, en dat als er iets niet helemaal goed gaat het aan de wereldeconomie ligt, (andere landen krabbelen juist weer een beetje op behalve China dan) en aan de dalende goud en olieprijzen, in iedergeval niet aan het beleid , nee het ligt altijd ergens anders aan, maar wat nu, nu ze echt met de edele delen voor het blok komen te staan?, er gaan koppen rollen dat staat vast


  Maak melding

 20. @ Dre..even een kleine correctie..De emolumenten zoals brandstofkosten, telefoonkosten, representatiekosten enz zijn NIET in de bezoldiging van Parmessar inbegrepen.Dus inclusief deze zaken komt zijn loon misschien op 60.000 srd per maand. Het faciliteren en “regelen” van partijbonzen en hun familie gaat onverkort Door. De zoon van de waarnemend voorzitter vd NDP Clairie Linger ( giovanni) is aangesteld als directeur vd SWM en gaat 25000 SRD per maand verdienen.. En de arme bushouders en andere particuliere werkarmen vd staat kunnen tot nu toe niet optijd hun subsidie krijgen en mogen niet meer dan 1,25 Srd vragen aan de passagiers…De zoon van Abrahams , Ryan Abrahams heeft ook een bijbaantje in de RVC van Telesur…Het gaat lekker zo..Maar hoe dan ook: WE GAAN VOOR NOG VIJFFFFFFFFFFF!!!!


  Maak melding

 21. Sober leven mensen. Daar is nog nooit iemand aan dood gegaan. Wel aan jaloezie. Bouterse leeft als een lord en ik moet pienaren, denken vele Surinamers. Nou, pleeg dan ook een coup. Je kunt zeggen van die man wat je wilt, maar hij was bereid te doden om een mooi leventje te krijgen.Ben jij daartoe bereid? If not, zeik dan niet.


  Maak melding

 22. Suriname wordt al 36 jr gegijzeld Door de invloed van bouterse..zijn daden hebben een koenoe veroorzaakt voor hem persoonlijk en voor land en volk…jammer..erg jammer dat zo’n paradijs op aarde dit overkomt..


  Maak melding

 23. Geen kortetermijnoplossing mogelijk.
  Langetermijnoplossing: alleen met een bevolking van minstens 1 miljoen zielen kan er economische stabiliteit en ontwikkeling komen. Haal dus de diaspora terug!


  Maak melding

 24. Chochise

  internationaal verhandelbare munt is.
  In zo’n situatie daalt de rente op spaargeld, maar ook de rente op hypotheken.
  ——————-
  In hoog ontwikkelde landen steunt men de eigen munt door de rente juist te verhogen.100% is geen uitzondering.
  Zo maak je het aantrekkelijk om je eigen munt te behouden en niet om te wisselen. Maar niet elke oplossing is direct toepasbaar omdat in het geval van Sur. er geen vertrouwen.
  is.
  Als de banken veel SRD hebben dan sluit ik niet uit dat ze ook valuta kopen om de srd kwijt te raken. Zo versterkt de situatie zich zelf met een opgaande spiraal voor de valuta koers en tegengesteld voor de srd.Dit zal men dus moeten tegengaan.
  Uiteindelijk zal dan toch de rente op srd sky high moeten gaan als de in omloop zijnde srd is verminderd is .

  Rust en vertrouwen zijn de sleutelwoorden maar ik zou niet zo gauw weten hoe dat snel te bereiken om de neergaande spiraal te doorbreken.


  Maak melding

 25. Niemand zal het in zijn hoofd halen om een burikiwagi man achter de stuurknuppel van een Airbus te plaatsen en denken dat de vlucht goed zal verlopen. In Suriname denken we echter bij herhaling dat een drop out van de handelsschool wel in staat zal zijn een land goed te besturen. En wat het allemaal nog triester maakt, is dat die drop out burikiwagi man van zichzelf denkt dat hij the right man in the right place is en daarom de adviezen van mensen als professor Caram kan negeren en hen kan opdonderen wanneer hij, met zijn buriki verstand, dat wil.


  Maak melding

 26. Gast X,

  Het probleem is, dat de banken hun SRD’s aan de straatstenen niet kwijt kunnen, omdat onze munt niet internationaal verhandelbaar is.
  Was het onder de huidige omstandigheden maar waar, maar nergens in de wereld kun je als bank je SRD’s inwisselen tegen harde valuta.


  Maak melding

 27. -Natuurlijk zullen de noodmaatregelen niet werken. Men moet bezuinigen, maar er zal niets van terecht komen.

  Misschien dat iemand mij kan vertellen hoe het in elkaar zit.
  Een jaar heeft 12 maanden, maar ik begrijp een 13e maand wel, omdat je dan per 4 weken wordt uitbetaald.
  Hoe zit het dan met 15 maanden??????? Een stukje tekst:::::

  =Marlon Oosterling die vandaag officieel de functie van directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) bekleedt, zal SRD 25.000 bruto per maand verdienen. Hij krijgt 15 maanden salaris per jaar. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat in het kader van openheid de bezoldiging wordt doorgegeven.


  Maak melding

 28. Alle reactie is nul ( 0,0)waard.
  Kom met tools.
  Denk als een moeder, zij verkoopt haar lichaam in belang voor haar kinderen.
  Dus Dollars invoeren en SRD vernietigen zou ze doen.


  Maak melding

 29. Cochise

  dat is waar, srd is geen alg. aanvaarde valuta. maar dat hoeft in dit geval geen probleem te zijn.
  ik weet niet wat de discontovoet is. dat vroeg ik in jaar 2000 aan een filiaalhouder van een bank. hij had er nooit van gehoord.
  als de cb de dsicontovoet omhoog schroeft dan wordt men gelokt om de srd aan te houden en te sparen.ipv omzetten.
  nogmaals. een beetje vertrouwen is wel nodig .

  ik vroeg toen ook aan een andere filiaalhouder; wat vind je ervan als men de sur.gulden vervangt door een nieuwe sur. gulden
  b.v. de nieuwe sur. florin afgekort NSfl. . dan denkt het publiek dat de N van Nederland is en geeft het wat vertrouwen zei ik als grap erbij. Hij geloofde er niks van dat het zou werken. Enkele jaren later werd de srd ingevoerd.
  Wat wel jammer was maar begrijpelijk vanwege het gemak is dat de 3 nullen werden weggeschrapt maar de rekeneenheid nog te hoog was. economisch zou een 50% lagere rekeneenheid beter zijn dus delen door 1500 ipv 1000. de mens rond nu eenmaal af op hele eenheden
  Maar goed, 3 nullen was wel zo praktisch.
  Weet jij toevallig wat de discontovoet is van de CB?


  Maak melding

 30. Obama,
  Alle reactie is nul ( 0,0)waard.
  Kom met tools.
  Denk als een moeder, zij verkoopt haar lichaam in belang voor haar kinderen.
  Dus Dollars invoeren en SRD vernietigen zou ze doen.
  ————-
  Dat is al in het verleden voorgesteld maar ik weet zo gauw niet of de usa dat goedvinden. Je economie moet erg sterk leunen op de usa . Naast de usd zou je toch een eigen valuta moeten hebben die niet ( officieel) inwisselbaar is.
  Om een economie een beetje te sturen heb je een beetje inflatie nodig ( van de eigen munt). En in dit laatste schuilt meteen het gevaar !

  In elk geval niet verkeerd om terzake deskundigen er over laten na te denken of te rade gaan bij landen die het wel doen zoals Panama. Die hebben ook eigen muntgeld , dat is in elk geval intrinsiek geld.


  Maak melding

 31. @Do the Wrong Thing,

  Quote :
  Henry, jou reacties zijn echt ZUURinaams.

  Do the RIGHT thing!

  Jij houdt van KUMA die het land aan het VERNIETIGEN is. Ik heb al genoeg zaken aangehaald waarom ik dat vind. KUMAKOISI heeft zonder GENE een BEGROTING ingediend voor zijn 100 man sterke kabinet van 430 miljoen SRD veel meer dan het jaar 2015 terwijl het Volk GEGESELD wordt met PRIJSSTIJGINGEN.

  Ik kan niet anders stellen dat jij een POEPVLIEG bent die VOORTDUREND de SMERIGE K*** van KUMAKOISI
  KUST.

  Je maakt een KARDINALE MISSELIJKMAKENDE DENKFOUT door Suriname te VEREENZELVIGEN met KUMA.

  KUMAKOISI IS GEEN SURINAME MAAR SURINAME IS OOK GEEN KUMAKOISI: KNOOP DIT GOED IN JOUW KUMA-OREN!!!


  Maak melding

 32. Als het in China kwakkelt, hoest het in de rest van de wereld.China bepaald 1/3 van de wereldeconomie. Aangezien het steeds slechter gaat met de Chinese economie zullen maatregelen die m.n de armere landen nemen om hun economie te redden moeilijk zijn. De wil is er om positieve veranderingen te bewerkstelligen, maar de praktijk is weerbarstig.


  Maak melding

 33. Beste RobG u droomt weer eens. De economien van de VS en de Europese Unie zijn elk ongeveer 50% groter dan die van China.
  China is groot maar nog geen 20% van de Wereld economie. de VS en EU zijn momenteel de bepalende blokken.en delen de lakens uit.

  Als China een probleem heeft kan de rest van de wereld daar goedkoper in kopen.
  China kan zich alleen nog verbeteren door haar eigen consumptie te verbeteren en dat kan alleen maar door betere lonen te betalen en veel minder te vervuilen.


  Maak melding

 34. ik vraag me af waarom bezuinig niet gaat werken is het al geprobeerd men moet het proberen en zien wat er uit komt dan te gaan staken dat is meer achter uit gang voor het land mijn advies is goed gaan bezuinigen of noodmaatregelen


  Maak melding

 35. Jojo, de grootste economie ter wereld is de economie van China. Ze zijn de VS voorbijgestreefd. Het stond ook recent in de media. Trouwens het klopt dat de overheid de economie sterk heeft gefinancierd en daardoor nam de groei toe. De overheid stimuleerde de Effectieve Vraag na een periode van stagnatie onder de regeringen van Venetiaan.

  Velen hebben van deze groei economische geprofiteerd. Er is o.a. veel geld in omloop gebracht door de investeringen van de overheid. Ondanks de crises in het land is de effectieve vraag naar (buitenlandse) goederen/producten en diensten groot. De situatie zou anders zijn als de vraag naar binnenlands geproduceerde goederen/diensten groot zou zijn.Dit zou zeer gunstig zijn voor de Surinaamse economie.

  Het is daarom noodzakelijk dat de vraag naar buitenlandse goederen/diensten drastisch wordt afgeremd zodat de importen kunnen afnemen. Als de importen eenmaal afnemen zal de vraag naar dollars ook minder worden.


  Maak melding

 36. Bouterse en zijn vazallen hebben ineens geen steun meer onder de bevolking. Blijft vreemd dat dat Bouterse een aantal maanden geleden met grote overmacht de verkiezingen heeft gewonnen. In een beschaafd land zou de regering bij een dergelijke situatie zichzelf demissionair verklaren en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

  Maar niet deze criminele regering, die heeft een loden kont en weigert plaatst te maken voor capabele regering alleen enkel om hun eigen belangen veilig te stellen.

  Dan blijft er voor de burger niets anders over dan stevig te protesteren. Ik heb het al eerder gezegd, Bouterse moet de rit maar uitzitten. Voor mij hoeft hij niet weg. Dit laatste zal RobG en zijn trawanten wel aanspreken.


  Maak melding

 37. @Beste Koos,

  Quote:
  Ik heb het al eerder gezegd, Bouterse moet de rit maar uitzitten. Voor mij hoeft hij niet weg. Dit laatste zal RobG en zijn trawanten wel aanspreken.

  Ik begrijp volkomen jouw gedachtegang in deze maar dit volk zal ZWAAR PINAREN als deze CRIMINEEL zijn rit mocht uitzitten.

  Als het volk niet binnen NO TIME MASSAAL DE STRAAT op gaat om deze ELLENDELING te verdrijven, dan moet het Volk niet ZEUREN maar de consequenties van hun LAMLENDIGHEID aanvaarden.


  Maak melding

 38. Beste Henry,

  Ik zal eerlijk tegen je zijn, bij mij zit ook een stukje frustratie. Het lijkt als of de bevolking niets geleerd heeft. Alleen Surinaamse ezels stoten zich 3 keer aan de zelfde steen. Dan moeten ze ook maar de gifbeker leegdrinken denk ik dan maar weer.

  Het is hard maar de draagvlak om de Surinamers weer te helpen is minimaal in Nederland. Spreek regelmatig mensen in mijn vrienden en kennissenkring. Werkelijk niemand durft zijn hand in het vuur te steken voor Suriname. Tijden dat men pakketten stuurden om families te onderhouden is voorbij. De 1e en 2e generatie immigranten hebben nog iets met Suriname, daarna houdt het op.

  Natuurlijk ligt de oplossing bij een vertrek van Bouterse. Verbaasd me overigens dat de vakbonden en de oppositiepartijen zich niet aangesloten hebben bij de protesten.

  Brrr …. tis koud op kantoor. Neem nog een slokje koffie. Had liever nu onder een palmboom gelegen. Het is niet anders.


  Maak melding

 39. mensen mensen het volk van surinaame pinaar niet het volk heeft het heel goed dus waarover lullen jullie kijk hoeveel auto er in het land zijn kijk hoeveel casino’s en zijn kijk hoeveel chinees winkels er zijn kijk hoeveel pomp stations er zijn en noem maar op in het weekend als je het nacht leven zie nou mensen we hebben het goed wat lullen we wat we moet doe samen met ons regering is noodmaatregelen treven dat we het over 4 tot 5 jaar nog beter hebben we moeten gewoon bezuinigen en we moet niet steeds bom blijven lullen vind mensen moet nu leren verstandiger te gaan den en niet met namen en zo of dom lopen lullen het beste is kom met een idee dan doen jullie iets goed


  Maak melding

 40. JoJo,
  RobG heeft enigzins wel gelijk. De teloorgang van de Chinese economie en de enorme beursverliezen daar maken dat heel wat andere landen nu ernstig in de problemen komen. Gisteren is duidelijk geworden dat de Britse staal industrie (TaTa steel) 1000 banen gaat verliezen omdat er teveel goedkoop Chinees staal in de EU wordt gedumpt. Ben helaas vandaag wat te lui om weer een uiteenzetting te doen, maar er zit een kern van waarheid in wat hij schrijft.


  Maak melding

 41. Weg met de US dollars en Euro’s in Suriname alleen met Surinaamse dollars betalen voor elk aankoop, ook de cambois dienen alleen maar Surinaamse dollars uitbetalen. Heb je buitenlandsgeld nodig ga dan naar de Banken. Het zal in het begin wat stroef gaan , maar geloof in het Surinaamsgeld groeit ervan. Alle Surinaamse rekenings houders in het buitenland dient geregistreerd te worden bij de Surinaamse belasting dienst. Begin hiernu aan, dan succes verzekert.


  Maak melding

 42. Suriname zou kunnen beginnen al deze verliesgevende staatsbedrijven te privatiseren en een kleine beurshandel op te zetten. Er zijn zat Surinamers die geld over hebben om te beleggen.

  Dat zal kleine en institutionele beleggers de macht geven al deze incompetente en ondergeschoolde “bestuurders” onmiddellijk de wacht aan te zeggen. Maar dat zal helaas ook het einde betekenen van al dat gefeest, en er geen zelfverrijking meer plaatsvindt.


  Maak melding

 43. @Morenito
  China heeft een enorme vastgoed bubble, net als in Spamje maar dan in overtreffende trap. Er zijn hele steden vol gebouwd met appartementen (miljoenen en miljoenen) die nu leeg staan.

  Laat RobG uit leggen wat het stilvallen van de Chinese bouw gaat betekenen voor hun werkgelegenheid en alle materialen die voor dumpprijzen de rest van de wereld in gaan.
  China heeft met een gereguleerde economie zich zelf enorm bij de neus genomen en zal zelf ook de grootste pijn leiden.


  Maak melding

 44. Jojo,het komt wel goed met de Chinese economie.De rijke westerse landen zullen in de rij staan om China te helpen haar economie weer op orde te krijgen.China heeft de grootste consumentenmarkt en als deze markt wegvalt zijn de problemen in veel landen niet te overzien.Het ineenstorten van de Chinese huizenmarkt zal ook effect hebben op Nederland.Veel Nederlandse fondsen hebben in de Chinese woningmarkt geïnvesteerd.

  Wat dacht je aan de grote investeringen in de Nederlandse melkindustrie en het loslaten van de melkquota door de EU?Gezinnen in China mogen meer kinderen nemen en dat is goed voor de NLse babyvoeding industrie. Daarnaast produceert China heel goedkoop voor de westerse landen.Deze westerse landen kunnen met een grote winstmarge de producten verkopen aan consumenten.


  Maak melding

 45. @Beide,

  Wisselplicht
  Als ze de wisselplicht invoeren kunnen wij een bijdrage leveren toch, ik denk 600 per toerist!!

  Suri mi loebi you

  Wisselplicht, terwijl KUMA PLEESIDENT is??? Wat denk je dat er met dat geld gaat gebeuren??? Dat geld gaat RECHTSTREEKS NAAR DINO ZIJN BANKREKENING, HIHIHI

  MONIE NO SARI DENG!!!


  Maak melding

 46. RobG
  China heeft de zelfde ziekte onder de leden als Japan.
  Hun geld verdampt in leegstand vastgoed en vervuiling.

  Het westen haalt al productie terug uit China. Ofwel de niet realistische groei cijfers van China worden nu gecorrigeerd en China zal decennia aan de bak moeten om de verborgen verliezen en schade te herstellen.


  Maak melding

 47. ik hoor of leest “niets” over vermogen belasting! ondertussen rijden er in Suriname auto’s waar ze in het westen (te) duur vinden in onderhoud/wegenbelasting..wat te bedenken over kast van huizen die nog steeds gebouwd worden……is dit geen vermogen?

  wisselplicht = “onzin” typische somebody has to take the blame gedachtengoed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.