Surinaamse politiek zoekt naarstig zwart schaap

90

PARAMARIBO, 16 jan – Wie is verantwoordelijk voor de economische chaos van het moment? Het is een vraag die minister Gilmore Hoefdraad van Financiën maar al te graag lijkt te beantwoorden. Hij is het niet.

Anderen mogen het dan wel beweren, zelfs die binnen de coalitie. Als de hoogste baas op de Centrale Bank van Suriname had Hoefdraad vijf jaar lang de gelegenheid er wat van te maken. Maar ook dat van ‘hoogste’ blijkt betrekkelijk. Het was de minister zelf die Suriname daar aan herinnerden onlangs, in bijzijn van president Desiré Bouterse. Dat er zo vaak geld is gegooid op de valutamarkt was omdat het was opgedragen.

Als governor van de centrale bank heb je geen andere keus dan te gehoorzamen. En hoevelen kunnen het, dat opdragen. Bouterse heeft nooit gereageerd. En toenmalig minister van Financiën Andy Rusland zou Hoefdraad regelrecht hebben tegengewerkt. “Ik heb nooit vanaf januari 2014 echte cijfers vanuit Financiën gehad. Als je verkeerde cijfers krijgt voorgeschoteld, moet de gemeenschap de schuldige zoeken waar die is.”

Bekijk ook:

90 REACTIES

 1. Menneer gilmore je pleegt regelrecht een aanslag op het intellect van de gezond verstandige volk van Suriname..dat is plus minus 50%.als u het gemeend zou hebben met het vvolk, zou u gelijk uw portefeuille hebben neergelegd net als de hindustaanse dame op financiën , want zij kende, ethiek, moraal. Fatsoen, Decipline en het gevaar maar u niet. Jullie houden van hoge naam, van uniform maar prestatie is altijd zero, neks no fout Ah ha ha hA


  Maak melding

 2. Bouterse heeft niet voor niets Hoefdraad jarenlang een mega salaris betaald, hij krijgt waar voor zijn geld; Hoefdraad zegt hem onomwonden in zijn daadkrachtige smoel dat hij, Bouterse, de funeste opdrachten gegeven heeft. Gilmore had alleen de ballen niet om Bouterse tegen te spreken, die ballen hadden de dames Bhoedoe en Wijnerman wel en daarom moesten zij het veld ruimen.


  Maak melding

 3. De chaos is nu compleet..Monetaire autoriteiten zien Door de bomen het bos niemeer..Chef bouterse kontlikker misiekeba vindt dat ex schoonzoon bouterse het veld moet ruimen..Zogenaamde econoom deskundige Amzad reageert als Door een wesp gedoken want de man van 25000 us p.m. geeft ook hem de schuld omdat hij in de vaste commissie zit..Ik deden dat er 2 personen zijn die het antwoord op deze gênante soap weten: de hoogleraar Rob G en de MSC in slapgeouwehoerkunde Printa.


  Maak melding

 4. “Dat er zo vaak geld is gegooid op de valutamarkt was omdat het was opgedragen. Als Governor van de Centrale Bank heb je geen andere keus dan te gehoorzamen”.
  Ten eerste de governor van de CBvS zit daar niet om alles uit te voeren wat hem wordt opgedragen. Hij zit daar om de stabiliteit srd en het financiele systeem te bewaken en te bevorderen . Interventies politiek gemotiveerd zijn, ook al is het een opdracht van Bouterse had hij niet moeten uitvoeren. Hoefdraad is toch de zwaargewicht die voor 20.000 USD per maand in die functie is benoemd. Wat weet Bouterse van monetair beleid? Alleen van graaien in de staatskas heeft hij verstand. Zwaargewicht Hoefdraad heeft dus zijn beleid laten bepalen door iemand die absoluut geen verstand heeft van monetair beleid . Hoefdraad is letterlijk een zwaargewicht maar intellectueel een lichtgewicht net als zijn baas Bouterse.
  Als Governor van de CB had hij wel een andere keus namelijk de opdrachten niet uitvoeren, de eer aan zichzelf houden en opstappen.
  Dan geef je een signaal af aan de samenleving dat er zaken fout gaan en dat het anders moet.
  Wonnie Boedhoe heeft in 2010 al snel bedankt als minister van Financiën toen ze in opdracht beleid moest voeren waar ze niet achter stond. Dat is pas ruggengraat tonen en staan voor de verantwoordelijkheden van je functie.


  Maak melding

 5. Hoefdraad heeft nog steeds 2 petten op, want hij is formeel nog steeds governor zoals bouterse zelf bekendmaakte enige tijd geleden.. Het zwarte pieten ( gezegde welke ik niet graag gebruik…maar enfin) is begonnen en het kan niet anders dan dat er koppen gaan rollen..Of de president moet weer een tube 2 seconden lijm uit zijn hoge hoed toveren. Het merendeel vd de kiezers is hoofdelijk aansprakelijk voor deze puinhoop want zij heeft tot 2x toe gekozen voor een persoon wiens Nationale destructieve partij nog nooit voor welzijn en welvaart heeft kunnen zorgen, maar alleen voor financieel economisch en moreel-etische ellende!


  Maak melding

 6. The end game….

  Ik denk dat wij gevoeglijk mogen concluderen dat het einde van deze regering nabij is en terecht want Hoefdraad geeft hierbij een brevet van onvermogen aan zichzelf.

  $20000 per maand was dus ‘zwijggeld’ zodat het beleid van de Centrale Bank kon worden bepaald door president Bouterse!

  Hoefdraad is een zeer zwakke centrale bank president gebleken en ik ga mee in pleidooi van Jogi dat zowel Hoefdraad als mini-ster Rusland mogen nee moeten ophoepelen.

  Gedaan met deze poppenkast, leuk geprobeerd Bouta maar als deze opmerkingen worden gedaan door de minister van Financien, dan is het kabinet Bouterse werkelijk bar slecht.

  Jammer maar dit is de keiharde constatering.


  Maak melding

 7. Hoefdraad zegt dat de schuld in 2013 1.4 miljard was. En nu 8,2 miljard. Een rekensommetje leert dat in 2 jaar tijd de schuld met 6,8 miljard is gestegen. Stof tot nadenken.

  Nu kan je vaststellen waarom Boedhoe en Wijnerman het veld moest ruimen.

  En meneer Hoefdraad. U bent net zo schuldig als de rest. Iemand die principe heeft zou nu ook bedanken. Maar ik begrijp je hoor? Honing is heel erg zoet.


  Maak melding

 8. Sosolobie, RobG, Sjang enz… staan op de loonlijst van de Surinaamse ambassade in NL. Hun taak is om propaganda te voeren en om met de meest absurde tegenargumenten te reageren op foute zaken in Su die op verschillende internetfora aan de kaak worden gesteld.

  No worries. Hun dagen zijn geteld. Gezien de huidige financiële situatie zullen ze niet worden gereshuffled, ze zullen worden bedankt voor hun nutteloze diensten op Waterkant en andere internetfora.


  Maak melding

 9. Ik zou weer over de slavernij gaan zeuren en om herstelbetalingen bij Nederland gaan vragen.
  Maar ja Bouterse heeft natuurlijk ruzie gemaakt met de beste melkkoe van de wereld.


  Maak melding

 10. Wie de schuldige van deze financiële ramp is? Hoe durven jullie dat nog te vragen. Dat is toch de man die Suriname tot 3 keren toe naar de Financiële afgrond heeft geleid. 3 keer raden. DDB of DDB of DDB? Juist ja. 3 keer goed.
  Dat is de man die uit Suriname opgedonderd moet worden en vergeet niet om ook zijn trawanten, inclusief Gilmore, weg te jagen. Deze mensen worden te dik betaald voor die Franse slag die ze in Suriname hebben verricht. Opdonderen die handel.


  Maak melding

 11. Misikaba zijn droom Suriname tot een tweede Dubai te maken is niet uitgekomen wegens wanbeleid governor CBS. Hij is terecht boos op Hoefdraad.


  Maak melding

 12. Hoefdraad heeft duidelijk zijn eigen belang laten prefereren, dan wat in het belang van het land was, waardoor het nu een financieėle chaos in het land is, hij heeft opdrachten uitgevoerd, die tegen zijn beleid gericht waren, en had zijn portefeuille in moeten leveren, maar voor 80.000 in de maand, blijf je lekker zitten


  Maak melding

 13. Nou, hij is zeker niet de enige die schuldig is maar als je minister van Financien en governer van CBvS bent dan draag jij de verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 14. Su zou 2e Dubai worden . Sranang trong goutoe .

  ik denk eerder dat Su 2e Haiti wordt . het is wachten wanneer de eerste banken gaan omvallen en wanneer China beslag gaat leggen op Su en/of de staatsbedrijven .

  zullen we nog gaan voor 10 !!!!

  neks no fout


  Maak melding

 15. Dino was de beste, de aller aller beste voor de Job..Hoefdraad was de beste, de aller aller beste voor de Job..Hans Janash is de beste,de aller aller beste voor de job en tenslotte: BOUTERSE IS DE BESTE DE ALLER ALLER BESTE VOOR DE JOB!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nietwaar RobG en Printa…?????????????


  Maak melding

 16. Zo’n geval Hoefdraad heb ik ooit eens meegemaakt met een vriend in de Casino. Wij hadden afgesproken dat elk geld wat hij wint, ik mag vast houden tot eind van de rit , dus niet terug geven. Maar na enkele uren begon mijn vriend zijn geld terug te vragen, want meneer in aan het verliezen. Ik weigerde het pernament. Op eens begon hij te schelden: geef mij mijn geld terug, het is toch mijn geld (met allerlei scheldwoorden natuurlijk) . Gewoon vasthouden aan je opdracht, nooit terug geven. Dit had hoefdraad moeten doen!!!!! Dus Hoefdraad laat zien wat je kan. Laten wij trots op je zijn.


  Maak melding

 17. Sososchijt
  Dit gebeurt er als je mensen op centrale posten zet in de economie en het bestuur van Su die op jou lijken. In intellect, mentaliteit, cultuur, ethiek en uiterlijk. Nul komma nul. Wanbeleid, roofbeleid, geld verplaatsten naar buitenlandse rekeningen, stelen van het volk, de SRD naar de Fillestijnen geholpen, het economisch- moreel- ethische verval ingeluid van de staat Suriname. We hebben vroeger een zwaar gewicht Telting onder leiding van onze eerlijke president Venetiaan gekend die het rotzooi van paars moesten opruimen. Maar hoe zit het nu Sososchijt????????????????


  Maak melding

 18. RobG zal zal nu wel ergens in een donker hoekje zich zitten te beraden om met welk flauwekul verhaal hij deze rel moet proberen te ontzenuwen en te bagatelliseren


  Maak melding

 19. @Danny, wat ik wil uitleggen is het feit dat velen steeds geroepen hebben dat het de schuld is van de NPS/VHP waarom het niet zo goed gaat in Suriname.

  Vandaag zien zij wel wie aan het roer zijn. Niet de VHP/NPS geven nu elkaar de schuld van alles, maar de club van de NDP.

  Ik hoop bij deze dat het volk nu echt wakker wordt en dat Bouterse in de gevangenis terecht komt.


  Maak melding

 20. Wat ik mij toch steeds af vraag;
  Waarom staat het volk niet op?
  Waarom worden de bestuurders van het land niet ter verantwoording geroepen door het volk?
  De hoogste persoon in kwestie zwijgt maar wanneer er (kritische) vragen worden gesteld. Lekker makkelijk !
  In elke echte democratie worden wanbestuurders afgestraft of treden ze af bij wanprestaties. DAT IS NORMAAL, ZO HOORT HET. Maar niet in Su blijkbaar ! Hier hebben ze een ander soort democratie denk ik. Dit kan toch niet???! Bij het gevalletje Dino had het volk al moeten zeggen van: Ho….meneer de President. Kunt u ons uitleggen wat hier gebeurt? En hij MOET dat doen. Die flikker heeft ons land zwaar in diskrediet gebracht. En niemand durft op te staan en te zeggen: Baas, sorry maar u werkt niet. U bent aan het slapen.


  Maak melding

 21. Het Surinaamse volk is de meest lamlendige volk die ik ken. Daarom staan ze niet op. Bij hen krijg je ze alleen in beweging als ze gratis geld mogen gaan ophalen gestuurd uit Ned. of een gratis dozen van Jos Steeman.
  Dan zit er leven in het volk. verder een lamlendige volk. De meeste hebben deze pres. en de NDP verdient. Ik hou mijn hart vast als Su weer richting jaren 80 ga.


  Maak melding

 22. Totale ontmaskering van de criminele Bouta kliek die het volk 5 jaar heeft voorgelogen met valse informatie en economisch cijfers.

  Ook ontmasketing van Hoefdraad die als hij die schermt met zijn CV blind vijf jaar orders heeft geaccepteerd die rampzalig waren voor de financiën van het land en niet is opgestapt.en braaf zijn 20.000 usd per paar maand accepteerde.

  De totale ontluistering van Surinaamse politici die er niet zitten om het volk te dienen maar om zo veel mogelijk hun zaken te vullen.

  Misselijkmakend!

  Maar zolang de Surinaamse bevolking alles maar accepteert en te laf is om de strijd op te gaan verdient ze alle ellende die nu over hen heen komt.

  karma is a bitch als je niet vecht voor gerechtigheid en wegduikt en stemt op een moordenaar/crimineel verdien je niet beter.

  Op aar de 1 : 10…..


  Maak melding

 23. • We gaan voor ontwikkeling op eigen kracht
  • We gaan voor ontwikkeling met eigen inzichten
  • We hebben geen mensen met titels nodig, heb je niks aan
  • We willen geen koloniale bemoeienis van Nederland
  • We hebben geen Redi Musu’s nodig
  • We willen geen mensen van de CIA in ons land
  • We worden bedreigd door buitenlandse machten
  • We worden bedreigd door buitenlandse krachten
  • We staan al meer dan 50 jaren op de 17e plaats qua rijkdommen – grondstoffen
  • We hebben geen eigen verdiencapaciteit om alle operationele kosten van het land te kunnen betalen
  • We zijn niet instaat om een fatsoenlijke belastingsysteem op te zetten
  • We hebben wetten met meerdere open einden, er is altijd een escape
  • We hebben leiders waar van iedereen weet dat ze allemaal zakelijke / corrupte belangen hebben
  • We weten dat mensen die amper kunnen lezen en schrijven de meest invloedrijke mensen zijn
  • We weten dat de bevolking, althans een groot deel daarvan snel tevreden is met een feestje / party
  • We weten dat in geval van nood we altijd de racistische kaart kunnen trekken
  • We weten dat in geval van nood we de nationalistische kaart kunnen trekken
  • We weten dat in geval van nood we de koloniale kaart kunnen trekken
  • We weten dat de contante middelen zijn verplaatst naar buitenlandse rekeningen
  • We weten dat de financiering van het land is betaald met leningen uit het buitenland
  • We weten dat de terugbetaling van deze leningen gans onmogelijk is in de nabije toekomst
  • We weten dat onze nationale grondstoffen zijn verpand aan allerlei dubieuze criminele organisaties die we bedrijven noemen
  • We weten dat het land politiek geïsoleerd is
  • We weten dat de casino’s (bijna 100) geld witwasfabrieken zijn
  • We weten dat het bancaire systeem op korte termijn internationaal wordt geblokkeerd
  • We weten dat de hoogste baas die ons land moet vertegenwoordigen nergens welkom is
  • We weten dat ons land op alle internationale zwarte lijsten in de top staat
  • We weten dat wanneer de baas in de problemen komt hij zijn mensen de “burgeroorlog” kaart zal laten trekken
  • AL DEZE MANTRAS ZIJN NU VER UITGEWERKT.
  • NU IS HET TIJD VOOR ACTIE – ACTIE EN NOG EENS ACTIE


  Maak melding

 24. Dikzak Gilmore heeft in korte tijd zoveel buitgemaakt en gevreten dat hij van kleur verandert en nu anderen de schuld krijgen zoals debiel bouterse.


  Maak melding

 25. Henkie Molenaar je moet je muil houden over de surinaamse volk. Als je wat te mekkeren hebt, pak de eerste beste vlucht naar Suriname en zeg het tegen Bouterse zelf idioot. Je bent een toetsenbordheld.
  Ik kan je verzekeren dat Bouterse geliefd is onder de surinamers in goede en in slechte tijden. Jouw gezwam hier doet daar niets aan af.


  Maak melding

 26. parbo
  Henkie Molenaar je moet je muil houden over de surinaamse volk. Als je wat te mekkeren hebt, pak de eerste beste vlucht naar Suriname en zeg het tegen Bouterse zelf idioot. Je bent een toetsenbordheld.
  Ik kan je verzekeren dat Bouterse geliefd is onder de surinamers in goede en in slechte tijden. Jouw gezwam hier doet daar niets aan af.

  Paarse idioot:

  Ik zit al vanaf oktober in Suriname en zie de mensen per dag wanhopiger en vooral ontzettend boos worden op Bouterese ( zelfs fanatieke NDP-stemmers) die vinden dat ze belazerd zijn. Bij zelfs hun gaat de ogen open.

  Jij bent reddeloos verloren, er valt met jou geen normale op feiten gebaseerde discussie te voerem.

  Bouterse is jou God en jij bent zijn trouwe slaaf.
  je bent gewoon een domme paarse kakkerlak.


  Maak melding

 27. Parbo,

  Het was beter geweest als je had gepost: onder bepaalde Surinamers is onze president geliefd.
  Bouta begint ook onder zijn voorstanders steeds meer stemmen te verliezen.
  Hij heeft ons volk voor de gek gehouden met zijn mooie praatjes.
  Zelf veel geld uitgeven en opstrijken met zijn familie en vriendjes en het volk laten pinaren.
  Wat nu gebeurt, is het begin van het einde van het Bouta-tijdperk.
  Met deze regering valt niet meer te regeren.
  Wat een rotzooitje zeg.
  Binnenkort wordt net als in Venezuela de noodtoestand afgekondigd.


  Maak melding

 28. Wie is verantwoordelijk voor de economische chaos van het moment? Het is een vraag die minister Gilmore Hoefdraad van Financiën maar al te graag lijkt te beantwoorden. Hij is het niet.

  Zie hier enkele antwoorden:
  – de paarse kakkerlakken, met één hersencel, die in luchtkastelen geloven van DDB en op 25 mei 2015 massal voor de NDP gestemd hebben. Zij die niet weten wat productieondernemingen zijn en dat door middel van werken en exporteren inkomsten binnen komen voor de economie van het land
  – de politieke opportunisten;
  – nepotisme;
  – meer uitgeven dan er verdiend wordt/uitgaven hoger dan inkomsten;
  – Suriname een importland is;
  – Suriname is geen productieland, die exporteert;
  – monocultuur; bauxiet, aardoplie, goud/grondstoffen die een opgaande en neergaande ontwikkeling hebben, momenteel neergaan;
  – DDB met geld smeet omdat hij kosten wat kost gekozen moest worden tot president;
  – nieuwe Chinese ondernemers de Surinaamse markt domineren en heel veel valuta ook naar China gaat;
  – Gambio’s die ook flink verdienen en ook de valutakoers van de centralebank beïnvloeden;
  – Witwassen van geld in Suriname;
  – Criminelen die aan de touwtjes trekken in Suriname;
  – Grote criminaliteit in Suriname;
  – Suriname een doorvoerland is van drugs-, vrouwenhandel op grote schaal plaats;
  – grote criminelen die op grote schaal nog rijker worden door verdienen met lenen van geld, omwisselen in valuta en heel snel rijk geworden zijn en de lening weer aflossen met een deel van de valuta, enz.
  – de scholing en wetenschappen in Suriname is niet afgestemd op wat het land aan grondstoffen heeft;
  – Suriname worstelt met de koers, die het op moet gaan, dictatuur of een tussenweg van kapitalisme rechtsstaat, dictatoriale rechtsstaat of iets daartussen met een sterke sociaalrandje, zoals vele kolonies in het Caribischgebied dit ook hebben.
  – De voorbereiding van zelfstandig deel van het koninkrijk der Nederlanden en de “Antillen” en Suriname niet goed is voorbereid/ zie het leger, zie onderwijs en wetenschappen, zie productieondernemingen, zie de landsgrenzen/ Surinaams grondgebied, bewwustwording van de Surinamers, ontwikkeling van de Surinamers/goed geschoolde Surinamers die konden/kunnen ondernemen/ De samenwerking met Nederland hoe dat in de toekomst moest zijn, afzetgebieden van Surinaamse producten, infrastructuur, wegen, rivieren, vliegveld, zee of rivierhaven(s), huizen, huisvesting, onderwijs- en wetenschappelijke instellingen, de grondwet, de rechtsstaat, enz.
  Politiek, sociaal, financieel, economisch, de grondwet, de democratische rechtsstaat, enz, enz.
  Surinamers had geen personen die op diplomatieke gebeid, of in het leger, grensbewaking/equipment, enz, enz had.
  Suriname was nog heel lang niet klaar om onafhankelijk te worden op 25 november 1975, hieraan is ook Nederland schuldig.
  Het Koninkrijk Der Nederlanden en de Antillen ging vanuit dat met een worst van ongeveer 1, 5 miljard euro voor te houden het wel goed zou komen met Suriname. Nederland wist dat er grote risicio’s waren t.a.v. het leger/de gewapende macht.
  Er was gewaarschuwd vanuit oppositie/politiek dat Suriname nog niet gereed was voor de onafhankelijkheid, maar dit werd weggewuifd door het Koninkrijk Der Nederlanden en de Antillen en de regering Aron.
  Zie wat er op 25 februari 1980 plaats vond en hoe de republiek Suriname er nu voor staat.
  (Kleine) Kolonies hebben weinig of geen recht om zelfstandig te worden of door wat erin Suriname gebeurd is op 25 februari 1980 of door een andere mogenheid te worden overgenomen/China of zie wat er met Aruba zou gebeuren als die onafhankelijk zou worden/Venezuela.
  Het was veel beter geweest als het Koninkrijk Der Nederlanden en de Antillen een formule en oplossing had gevonden waarin een Suriname ((klein landje op het wereldgebeuren) me t heel weinig inwoners) zelfstandigheid had gekregen/ wel zelfstandig) met een heel sterke band met Nederland en de Antillen was gebleven. Die koers zal Suriname weer op moeten gaan. Anders zal het verloren gaan. Surinamers spreken een dialect van het Nederlands, de helft van het aantal inwoners wonen in Nederland, Surinamers in Suriname komen massaal naar Nederland op vakantie, Surinamers komen studeren in Nederland, de (familie)band tussen Suriname en het Koningkijk Der Nederlanden en de Antillen is verbonden als een ruiter op een paard. Studiestof voor Surinaamse Studenten op de ADEKUS en op de Universiteiten in Nederland. Ik dur vergif in te nemen dat wat ik hier schrijf de uitkomst zal zijn. Ook de Antillen, die klein is, zal voor die formule en oplossing zijn, tenzij die hun lot verbinden aan Venezuela, die dan wel een rechtsstaat is. Dat is de koers die Suriname moet opgaan en geen enkele andere koers, anders is het verloren.
  Suriname is een bananenlandje geworden sinds 25 februari 1980, Het koninkrijk Der Nederlanden en de Antillen is ook hieraan schuldig en zal daarom nooit weg kunnen kijken, ook gelet op de band die er is tussen deze twee landen.


  Maak melding

 29. Het zwarte schaap? Noem de duivelse beest ddb gewoon bij naam. Sinds 1980 heerst deze zwarte schaap als vloek over het land. Sinds 2010 en 2015 hebben oliedomme paarse stommelingen krijsend gestemd op dit zwarte schaap en de vloek die over het geheel land heerst. Wat deze zwarte schaap als vloek met zich zal meebrengen is identiek de periode 1980-1987, alleen zevenmalen erger, als les uit het verleden voor al die paarse burikies. Neks no fout met de baas der misdadigers aan de macht, dus oen tang teki, njang dringi de duivelse baas ddb zijn paarse ka, vol van misdaad, onrust onvrede, armoede. En laten al die paarse burikies dit goed onthouden. Jepi no e go kong, want het was hun vrijwillige, bewuste oliedomme keuze om voor de nationale dieven partij olv van de duivels baas te stemmen. Haihai.


  Maak melding

 30. INTERNATIONALE OPSPORING:
  De Procureur-Generaal van Suriname en Interpol International verzoeken opsporing, voorgeleiding, en berechting van de volgende personen: Paranam; Amzad Abdoel, en Andre Misiekaba. Deze personen hebben zich schuldig gemaakt aan lasterpraat over de Surinaaamse economie en hebben het volk van Suriname gedurende vijf jaren “Om de tuin geleid.” Een ieder die informatie over deze individuen kan verschaffen, wordt verzocht te bellen naar 115 of het dichtsbijzijnde MP-Post.


  Maak melding

 31. Passant.

  Volgens mij moet je niet terugkijken, want dat heeft geen zin.
  Dat is meer dan 40 jaar geleden mang.
  Het is in de periode 2000 – 2010 ook (relatief) goed gegaan met Suriname.
  Dat het nu helemaal de verkeerde kant opgaat, heeft te maken met slecht regeringsbeleid.
  Daarvan moet je Nederland en de Antillen niet de schuld geven.
  Het is te gemakkelijk om iedere keer weer de oorzaken van de problemen buiten Suriname te leggen.


  Maak melding

 32. Militaire MOORD dictatuur …….., Suriname failliet!!!
  Regering Wijlenbosch (ook ndp) ….., Suriname failliet!!!
  Regering Keizer Bigi Mofo I ……., Suriname failliet!!!
  Wederom nog 5 ……., Pe a moni de?!?!?!


  Maak melding

 33. ” Surinaamse politiek zoekt naarstig ZWARTE SCHAAP ”

  Nou,allereerst ! Waar zijn de ” PAARSE SCHAPEN ” van de CONSTANT BENEVELDE schaapherder, Desiderius ?????

  ” RobG, PRINTA, Freedom2U en de rest van de KUDDE, laat uw GEBLAAT luidop horen en geeft aan wie in deze kwestie uw ZWARTE soortgenoot is !!!

  Is het volgens jullie ” Gilly ” , ” Andy ” of toch ” Desiderius, de schaap herder” ???

  Tenslotte. STALKNECHT, ” Andre MI ‘ KA KEBA “, vindt dat ” Gilly”, de PAARSE// ZWARTE schaap mag OPHOEPELEN maar ” Chavéz” zou het VEEL VERSTANDIGER vinden indien ” DESIDERIUS , de altijd BENEVELDE schaap herder, zou OPHOEPELEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Trevlig helg! CHAVÉZ


  Maak melding

 34. Hallo Parbo.
  Normaliter lees ik jullie reacties op waterkant, maar mijn mening over de gelezen reacties hou ik voor me zelf.
  Jouw laatste reactie over Henk Molenaar die ik niet ken, dwingt mij hieronder vermeld spreekwoord dat bij jou en je baas zeker van toepassing is onder jullie persoonlijk aandacht te brengen:
  “Je kan een ezel onderwijzen hoelang en hoeveel je wilt maar een paard wordt hij nooit”
  Met vr. groet.
  Jagteraho


  Maak melding

 35. Ik kijk niet terug, ik geef de geschiedenis weer, de band van Suriname met Nederland en de Antillen en omgekeerd.
  Gezien vanuit de kolonies en het rijke westen/Nederland
  – Nederland, Suriname en de Antillen, zelfstandig deel van het koninkrijk Der Nederlanden; Suriname een klein land, weinig inwoners, stelt niets voor in de wereld, op politiek, militairgebied, de voorbereiding van de onafhankelijkheid van Suriname door Nederland, zie de taal die Surinamers spreken, de helft van de Surinaamse bevolking woont in Nederland en zijn op financieel- economisch, sociaal, cultureel- gebied, enz, heel belangrijk voor elkaar.

  De koers die Suriname op moet om te overleven is aan het handje van Nederland te lopen en het rijke westen. Op die lijn zitten Surinamers al heel lang en kan daarom niet van afwijken.

  De verhoudingen in de wereld/landen die met elkaar verbonden zijn als het om hun belangen gaat. Dat is nu het punt die voor mij heel belangrijk is. De band die er was/is met Nederland biedt de beste perspectieven voor de toekomst voor Suriname/rs. Surinamers willen geen Koreaans van Noord-Korea leren of Chinees leren van China, op commando gaan huilen/groeten, enz, enz.

  De voorbereiding van de onafhankelijkheid moet weer onder de loep worden genomen en zien wat goed was en wat slecht? Er moeten wijze mensen uit de politiek komen die er zorg voor dragen dat de relatie tussen Suriname en Nederland weer hersteld wordt.

  Landen in de wereld met elkaar verbonden moeten zijn/, verbonden zijn, bondgenoten moeten hebben, de koers/richt, een democratische rechtsstaat of dictatuur, rijk of arm willen zijn, het gaat om ontwikkeling, orde en rust en bescherming, welzijn en welvaart. De beste kansen en mogelijkheden van Suriname liggen bij Nederland en de Antillen om een sterke bondgenoot te zijn in deze wereld.

  Suriname moet in de regio en de wereld ook haar weg hebben, maar de band met Nederland is zo sterk op talrijke gebieden dat die koers niet losgelaten kan worden en moet worden hersteld en behouden voor ontwikkeling, welvaart en welzijn van deze landen en bevolking.
  Voorbeeld van andere landen: Groot- Brittannië en de USA, Canada, Israël en de USA, West-Europa en Israël, enz

  Waar wil Suriname naar toe? De koers van Bouterse en de gangsters, de Communistische koers van Noord-Korea onder Kim Jong-IL kan niet. Het wordt niets en is overal in de wereld al achterhaald. Zie koers van Fidel Castro toen/ zie de koers van Raul Castro van Cuba en de USA momenteel; Oost-Duitsland is weer verenigd met West-Duitsland, nu gewoon Duitsland of Bondrepubliek Duitsland, enz. De oostduitsers zijn vrijer, gelukkiger, rijden mooie dure duitse auto’s, Mercedes Benz, Porsche, BMW, Volkswagen, enz, i.p.v. trabant(jes) merk auto dat in Oost- Duitsland werd gemaakt.

  Bekijk de band van Suriname en Nederland en de Antillen op talrijke punten en zie als Surinamers, niet meer op die koers zitten en zie wat daar voor de Suriname/rs,Nederland/ers en de Antillen/Antillianen niet meer uit de halen valt voor wederzijds voordeel. We kennen elkaar streken, eigenaardigheden en verschillen en daar kunnen wij ons voordeel mee doen, ja toch? DDB zou weer op schaatsles kunnen gaan, want dan kon hij niet. Hij viel doorlopend op zijn muil op het ijs. Hij is zijn schaatsen nog in Nederland vergeten, hij moet ze nog komen afhalen.

  Ik zou ook willen dat Suriname onafhankelijk is van het rijke westen, maar helaas dat niet mogelijk, geen enkele land is onafhankelijk, Er moet een keus gemaakt worden in de wereld. Zie dat DDB het geprobeerd heeft, zie het resultaat, Fidel Castro/ zie ook de keus van Raul Castro heeft het ook geprobeerd zie het resultaat, enz, enz.

  Landen zijn met elkaar verbonden, er wordt wel uitgebuit, maar je kan maar beter uitgebuit worden, dan in grote armoede te blijven leven.
  Ik houd niet van uitbuiters/multinationals, maar het is nu eenmaal een feit. Het rijke westen deed/doet het, maar de Chinezen doen nu onder voor hun.
  Ik vind dat Surinamers kunnen veel beter met Nederlander omgaan als het om uitbuiting gaat, dan als het om de nieuwe Chinezen gaat. De Amerikanen en Canadezen dragen ook al onze grondstoffen weg.

  welke mogelijkheden zijn erin de wereld?
  bondgenoten?? welke kan je dan kiezen

  Suriname heeft een andere Mozes nodig, die weet hoe de relatie was van Mozes met de Farao.

  Het Communisme/ de koers die DDB wil opgaan is dood, leve de democratische rechtsstaat! Met DDB en de gangsters kan je alle kanten op, behalve de juiste koers, de democratische rechtsstaat, ja? of ja?, ja toch???!!!.

  Leve de democratische rechtsstaat. leve een andere Mozes
  Leve die andere Mozes!
  Hoera, Hoera!, Hoera!

  DDB na po(o)rlai!


  Maak melding

 36. zwarte schaap in su vinden word moeilijk.
  alternatief is een zwarte aap….mi sjie ka kaba dat het niet zo moeilijk zal worden om die te vinden.


  Maak melding

 37. De paarse leugenaars van de NDP mogen blij zijn dat het Surinaamse volk een vredelievend volk is. Mensen die de boel hebben voorgelogen en verteld hebben aan de potentiele paarse kiezers dat het paarse paradijs aanstaande is als zij nog de 5 zouden krijgen. In andere landen zouden deze pathologische leugenaars al hangen en bungelen aan de bomen. Bomen met paarse vruchten.
  Ook in Commewijne heb je van die smerige leugenaars zoals een zekere Jenny. Pathologische leugenaars zijn ze.
  De paarse elite hebben hun harde valuta mooi geparkeerd op buitenlandse rekeningen. Laten maar die paarse ezels schijten, maar jammer voor de niet paarse stemmers. We zouden moeten gaan exploreren wat we voor deze mensen kunnen betekenen. Trouwens ik heb ook heel veel medelijden met de arme mensen die voor paars hebben gestemd hopende dat ze een zekere lotsverbetering zouden hebben/krijgen. Mijn hart bloedt. Heb de afschuwelijke jaren 80 gekend. mensen die geen toegang meer hadden tot de basale gezondheidssysteem. Wat dan armoede doet met mensen. Het dehumaniseren van mensen. Alle eer weg, alle respect weg.


  Maak melding

 38. Het is stil aan de Paarse Overkant…….

  Geldbron is opgedroogd om de Paarse Propaganda machine op internet te betalen….

  Ik kreeg vandaag 5.80 voor mijn euro……..mijn dag kan niet meer stuk. In oktober kreeg ik nog 3.35.

  Wat een teringzooi hebben die Paarse amateurs toch weer van Suriname gemaakt in amper 5 jaar.En dat voor de derde keer.

  Hoe zit het met dat standbeeld voor Bouterse dat fans van hem wilde oprichten als ‘held van het Surinaamse volk?

  Ik lach mij ballen uit mijn broek.


  Maak melding

 39. Tape met de uitspraken van Boefdraad gezien en gehoord.
  Er zit geen woord Chinees bij.

  Formeel niets fout gezegd als het de waarheid is. De mensen die naast hem zaten wilden zichzelf graag onzichtbaar maken want zij wisten verdomd goed dat dit de bom is onder de regering.

  1) Collega minister wordt van wanbeleid beschuldigd.
  2) De Regering Bouterse I is tot een black box en doos van Pandora betitelt.
  3) De Governor heeft zich willens en wetens 1,5 jaar laten bedonderen.
  4) De huidige minister van Financien valt uit zijn rol die hij binnen de huidige regering heeft en slaat wild om zich heen om zichzelf te beschermen. Dat komt slecht uit voor de NDP en Bouterse omdat nu alle ellende op straat ligt.
  5) De NDP voormannen zullen nu moeten optreden of voor eeuwig bekend zijn wegens wanbeleid omdat de minister van financiën kans gezien heeft een halfjaar aan uitgaven in de kast te laten liggen zonder dat er iemand in de regering iets deed.

  Het land moet nu moord en brand schreeuwen omdat de regering per definitie nu 100% onbetrouwbaar is geworden.

  Overal terwereld wordt na een dergelijke misser iedereen naar huis gestuurd.


  Maak melding

 40. Ach, de berichten over het zwarte schaap neem ik niet serieus. De Surinaamse kranten/media halen verhalen uit hun verband en maken zo een eigen versie van het gebeurde. Ik noem ze ook wel de haat en sensatie media. Als ik de kranten lees of de berichtgeving in de open media volg, mis ik diepgang en daarmee wordt hun zwakte blootgelegd.

  Ik zat vanmiddag naar een uitzending te luisteren van Nederlandse vakgenoten over economische vraagstukken. Ze hadden het over economische crisissen die moeilijk te voorspellen zijn en over het ontwikkelen van modellen die deze crisissen moeten voorspellen.Helaas zijn dit soort discussies niet te vinden in de Surinaamse media en de Surinaamse fora. Het is allemaal eenrichtingsverkeer, een allegaartje met scheldpartijen, verdachtmakingen, wrok,haat, beschuldigingen die nergens op gebaseerd zijn. Diepgaande economische analyses om het menselijk intellect te prikkelen schijnen en scheldwoord te zijn. Meestal is dit het gevolg van een gebrek aan kennis en inzichten over dit soort vraagstukken.


  Maak melding

 41. Zo RobG , ik heb dit al aangekondigd, gewoon weerleggen met een boel blabla als het niet in je straatje te pas komt, je bent gewoon een triest figuur


  Maak melding

 42. RobG: “Ik noem ze ook wel de haat en sensatie media. Als ik de kranten lees of de berichtgeving in de open media volg, mis ik diepgang en daarmee wordt hun zwakte blootgelegd.”

  Jij haalt je informatie liever van het onafhankelijk InfoAct van de zeer onafhankelijk ‘journalist’ Clifton Limburg.

  Denk je nu echt dat iemand jou Paarse Lulkoek nog serieus neemt?


  Maak melding

 43. Als een minister in Nederland of de VS zo te keer gaat over een collega moet de Premier of President optreden door zo een minister naar huis te sturen of het hele Kabinet stapt op.

  Een minister die voor een MILJARD aan ONBETAALDE REKENINGEN in zijn LADE heeft laten liggen moet strafrechtelijk worden vervolgd wegens WANBELEID.

  Wat TITA op de persconferentie heeft laten zien en horen is ONGEKEND.

  TITA hoort op te stappen maar datzelfde geldt ook voor die ARME Andy.

  KUMA: IK HEB JOU GEWAARSCHUWD, JOUW EINDE NADERT MIE MANG!!!


  Maak melding

 44. En dat misbaksel van Rusland wordt na debacle op Financieen weer gewoon minister van TTC.

  Dat kan alleen in Suriname.waar corruptie en wanbeleid wordt beloond.


  Maak melding

 45. @RobG,

  Je Klaart Me echt met jouw PROZA DIE KUNSTIG IN ELKAAR IS GEZET:

  Helaas zijn dit soort discussies niet te vinden in de Surinaamse media en de Surinaamse fora. Het is allemaal eenrichtingsverkeer, een allegaartje met scheldpartijen, verdachtmakingen, wrok,haat, beschuldigingen die nergens op gebaseerd zijn. Diepgaande economische analyses om het menselijk intellect te prikkelen schijnen en scheldwoord te zijn. Meestal is dit het gevolg van een gebrek aan kennis en inzichten over dit soort vraagstukken.


  Maak melding

 46. Vraag en Aanbod= DE PRIJS

  DE REST IS LULKOEK:

  PARAMARIBO – “De koersen zullen zich tegen eind maart, begin april stabiliseren” door een reeks van maatregelen van de overheid en met medewerking van de cambiohouders. Deze garantie gaf minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vrijdag op een persconferentie. “Gezien de maatregelen die getroffen worden om de economie te stabiliseren en de goede vooruitzichten kan het niet anders dan dat de koersen zullen dalen”, voegt Remi Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders eraan toe.

  Hij verzekert dat de valutakoers, die naar SRD 5.50 per dollar is gestegen, binnen een week naar SRD 5.15 zal terugvallen. De strategie die toegepast zal worden is dat bonafide handelaren die valuta nodig hebben zich eerst bij de Surinaamse Postpaarbank (SPSB) moeten aanmelden om hun behoefte aan te geven. Na toetsing zullen de cambiohouders via de SPSB binnen zeven dagen de dollars beschikbaar stellen an de handelaren. Het is dan de bedoeling dat binnen enkele weken de koers onder de SRD 5 per US dollar moet duiken. “Ik zou handelaren willen adviseren om geen dollars tegen de hoge prijs te kopen. Anders zullen zij enorm verlies lijden wanneer de koers daalt”, zegt Wilfred Stanford, lid van de Vereniging van Cambiohouders.

  De schaars beschikbare valutamiddelen zullen voornamelijk gebruikt worden voor goederen van levensonderhoud. De import van zowel overbodige spullen als luxe goederen zal worden ontmoedigd via de douane. Daarnaast zal de regering het voortouw nemen om zoveel mogelijk voorrang te geven aan lokaal geproduceerde goederen en geleverde diensten. Er worden nog altijd meevallers verwacht dit jaar. Zo wordt verwacht dat het Merian goudproject en de Staatsolieraffinaderij dit jaar volledig operationeel zullen zijn.

  Volgens Remi zal de koers binnen een week van 5,50 terugvallen naar 5,15. TITA heeft weer in zijn GLAZEN BOL gekeken en Remi tuint erin!!!


  Maak melding

 47. @ RobG

  Wat jij serieus of belangrijk vindt in deze kwestie is even belangrijk als een BANANENSCHIL die in een AFVALCONTAINER ligt weg te ROTTEN !!!

  Wat van belangrijk is, is dat twee DIEHARD PAARSE VERDEDIGERS van het PAARS financiëel beleid, ” Andre MI ‘ KA KEBA en ” Zaaizaad Abdoel “, NU OPENLIJK van mening zijn dat ” Gilly Schroefdraad ” een SCHOP ONDER ZIJN DIKKE REET DIK VERDIEND heeft vanwege o.a……….. WANPRESTATIE !!!!

  Dat gedeelte in het Surinaamse nieuws heb jij natuuuuuuuuuuurlijk ” gemist ” !!!!!**@#**

  Tenslotte. Jou PAARS GEBLAAT raakt KANT NOCH WAL. Schei toch uit man !!!

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 48. Ene Misserkaba brulde dat hij van Suriname een 2e Dubai zou maken en de naam veranderen in Subai !!!

  Maar wat hij bedoelde is, in 2 regeerperiodes van de NDP
  maakt hij van Suriname een 2e Suhaiti !!!!!

  Bye Bye Dubai Subai !!!!!


  Maak melding

 49. De VES, Vereniging van Economisten in Suriname heeft ook haar licht laten schijnen over de economie van Suriname.

  Wie enige verstand heeft van economie kan lid worden van de VES. zie hun website en lees.

  Enkele bekende Surinaamse economen:
  – Drs Stenley Ragoebarsing;
  – Drs Waddy Sowma;
  – Drs Wonnie Bhoedhoe,
  – Oud- directeur van de Centrale bank van Aruba,
  Professor, Hoogleraar, econoom, Tony Caram geeft vaak lezingen macro economisch over de financiële situatie van Suriname.

  Er zijn vele economen die in de Surinaamse media kritiek hebben gehad over het beleid van de regeringen DDB of de toestand van de Surinaamse economie de afgelopen 35 jaar. Zoek het maar op via het internet , zie en lees wie aan de touwtjes trok en hoe Suriname er al die tijd voor stond en nu voor staat.


  Maak melding

 50. Beste RobG

  Je hoeft niet de diepgang van de media te zoeken. De diepgaande beelden van de persconferentie van de heer Boefdraad staan gewoon video en geluid op het internet (Star nieuws).
  Daar is duidelijk te zien dat hij zijn handen in onschuld wast en anderen de schuld geeft of een zoek tocht naar de Schuldigen aanraad. mevrouw Wijnerman zat als zwijgende bondgenoot (bureau voor staatsschuld) naast hem.

  Daarna gaat een minister die zich als financiële autoriteit 1,5 jaar heeft laten bedotten voorspelen dat er weer stabiliteit zal zijn per April 2016.
  Dat door samenwerking met de Cambio’s die adviseren geen dollars voor straat koers te kopen omdat alles via de postbank gereguleerd gaat worden. Als men kan aantonen dollars nodig te hebben voor levensmiddelen dan zal men die na 7 dagen controle kunnen kopen.
  En wat voor al die handelaren die nu orders hebben lopen voor producten die niet onder de middelen voor levens onderhoud vallen. Sommige orders hebben een paar maanden voor dat ze verzonden of geleverd gaan worden. De bulk van de handel zal dus op zoek blijven naar Valuta en die koste wat kost moeten kopen voor zwarte koersen en moeten proberen de hogere koers in hun verkoopprijs door te geven naar de consumenten. Alles wordt dus duurder en de handel loopt grote risico’s van onverkoopbare voorraden die nu onderweg zijn.

  Per saldo geeft de Cambio voorzitter aan dat de koers, volgens hem, zal gaan stabiliseren rondom SRD 5 voor een echte dollar. Dat betekend een nieuwe devaluatie van 25% en dus weer meer onzekerheden en ellende.

  Wie hebben hier geen last van zij die dollar en euro rekeningen in het buitenland hebben. Wie zijn dat.!!!!!!


  Maak melding

 51. jojo, ik kan de houding van de minister best begrijpen.Het is niet nodig om onnodig paniek te veroorzaken in deze moeilijke periode. Ook de handelaren zullen de tering naar de nering moeten zetten. De tijd van zuur is ook voor hen aangebroken. Voorheen hadden ze een periode van zoet. Dat zij een tekort aan dollars hebben is een risico van hun beroep. Toen de dollars makkelijk te krijgen waren hebben zij stevig kunnen profiteren van het aanbod aan dollars. Ook zij, dus de handelaren hadden een eigen buffer moeten aanhouden.

  De overheid zal ook de wetgeving moeten aanscherpen. Alleen banken moeten vreemde valuta inwisselen. Partijen die buiten het bankwezen geld inwisselen moeten mijn inziens zeer zwaar gestraft worden. Dus zowel de aanbieders en de kopers van dollars moeten aangepakt worden.


  Maak melding

 52. RobG

  Met een dergelijke mini-ster is er alle reden voor om permanent in opperste staat van paniek te verkeren.

  Chef bezemkast bij het IMF met een diplomaatje uit mexico of cuba.


  Maak melding

 53. Jojo, de problematiek m.b.t. de economie van Suriname kan je niet aan een minister ophangen. Suriname is tientallen jaren een zieke patiënt als het om de economie gaat. Ook toen het economisch beter ging had men een stress test op de Surinaamse economie moeten loslaten. Men had moeten meten of de Surinaamse economie een crises kon doorstaan.Het resultaat van deze test zou zeer bedroevend uitpakken.Meer heb ik niet te zeggen.


  Maak melding

 54. Passant
  Op enkele punten ben ik het niet helemaal met je eens en dat is dat onder de Surinamers in Suriname en onder de Surinamers in het buitenland voldoende kader aanwezig is om Suriname naar hogere niveaus op te krikken, alleen durft niemand onder de huidige politieke en economische omstandigheden dit aan. Ik weiger onder figuren zoals DDB, Brunswijk of Somohardjo te werken.
  Ik ga niet pretenderen dat ik de redder des vaderlands ben, maar in de eind jaren 60, begin jaren 70 zag ik dat het helemaal fout ging met Suriname. Ik had toen reeds voorspeld dat er een staatsgreep in Suriname zou plaatsvinden. Mijn droom was dat ik graag daadwerkelijk wilde meedoen aan de echte opbouw van mijn land, maar kwam al vroeg tot de ontdekking dat mijn kennis te kort schoot. Zeker is dat ik in die tijd niet de enige was die zo dacht. Ik ben toen gaan nadenken welke studie ik zou moeten doen om in staat te zijn de vele probleemgebieden van Suriname aan te kunnen. Ik besloot daarom een hele brede economische opleiding te volgen. Om deze opleiding met succes te kunnen afronden moest ik naar Nederland. Tijdens de gehele opleiding was ik lichamelijk wel aanwezig in Nederland, maar geestelijk in Suriname . Alle kennis die ik bij elke college opdeed transponeerde ik naar de Suriname problematiek. Soms was het moeilijk om de kennis die je had opgedaan, bestemd voor rijke landen, onverkort toe te passen op derde wereld landen. Maar met een beetje kunst en vliegwerk kom je altijd tot een oplossing, wat niet zeggen wilt dat elke oplossing ook onverkort kan worden toegepast.
  Voorbeeld: als je wilt exporteren en je wordt door het buitenland (EU) tegengewerkt, dan kom je niet ver.
  Toch was de rode draad in mijn hele studie dat voor elk probleem een oplossing te vinden is. Ja en dan kom je onderwerpen tegen zoals handelsbalans, betalingsbalans, ontwikkelingshulp, monetaire- inkomens- en belastingpolitiek, accelerator- en multipliereffect, economische groei en krimp, inflatie, devaluatie , revaluatie, deviezen, trends, seizoeninvloeden, diversificatie in de economische sectoren en bedrijvigheid, om slechts enkele van de vele onderwerpen te noemen. Persoonlijk vond ik de training in het kunnen anticiperen het meest interessante. Bij het ontwikkelen van oplossingsmodellen moet je nu reeds rekening houden met toekomstige ontwikkelingen. Voorbeelden: opwarming van de aarde. Oplossing: begin nu reeds met het projecteren van dijken en ontwikkel jouw parwa- en mangroveaanplant. Energiecrisis : over enkele decennia zullen wij olie afschaffen. Wij zullen gebruik moeten maken van wind-, zonne- en biologisch opgewekte energie. De huidige energiecrisis van Suriname krijgt dus een vervolg. Op basis van macro economische gegevens de economische ontwikkeling van Suriname voor de toekomst nu reeds gaan uitdenken en bijsturen. Als wij niet vroeg genoeg beginnen, zullen wij zeker achter het net vissen. Dat iemand’s leven ander kan lopen dan gepland blijkt uit het feit dat na mijn studie de hel losbrak in Suriname. Mijn voorspelling (staatsgreep) was uitgekomen en ik besloot maar in Nederland te blijven en de kat uit de boom te kijken. Door al die negatieve ontwikkelingen die daar plaatsvonden kon ik niet meer terug. Mijn droom zal waarschijnlijk nooit uitkomen, maar ik hoop dat ik mijn fakkel, die intussen een nachtkaars is geworden, kan gebruiken om de fakkel bij anderen aan te steken. Ik heb de ontwikkelingen van Suriname op de voet gevolgd en ik heb aardig wat plannen uitgedacht. Natuurlijk moeten deze plannen de toets van de realiseerbaarheid nog doorstaan. Dit betekent dat andersoortige deskundigen erbij gehaald moeten worden op het gebied van: landbouw, veeteelt, visserij, bosbouw, mijnbouw, energie, financieel, technisch, bouwkundig en automatisering. Ik heb het niet over die nep-deskundigen van DDB. Je begrijpt wel dat je een hele ruime en brede kennis moet hebben op het probleem Suriname op te lossen. Zeker is dat ik niet de enige patriot op dit gebied ben.
  En pas als wij Suriname weer op de rails hebben gezet en het vertrouwen van de wereld weer hebben herwonnen, komen de plannen van Passant aan bod. Mijn visie is dus: problemen eerst intern in Suriname oplossen voordat wij de externe deuren naar de rest van de wereld opengooien. Niet vergeten: Suriname is een autarkisch (zelfvoorzienend) land. Gedenk: als ik geld had zou ik zeker enkele van mijn plannen uitvoeren.


  Maak melding

 55. JOHN
  Passant
  Op enkele punten ben ik het niet helemaal
  ——————–
  John, dat is een mooie globale beschouwing.Herkenbaar voor velen.
  Het probleem van Sur. is daarmee nog niet voldoende gedefinieerd maar is voor algemene kennisgeving aan de leek een goede bijdrage.
  En al zijn wij in staat om de problemen van Sur. goed te definieren en navenant ook de oplossingen, de realisaties zijn zelf ook problemen op zich.
  Op dit moment weet meer dan de helft van de bevolking dat er slechts 1 probleem is om verder te kunnen. Quess what. Leadership !


  Maak melding

 56. Rob G
  Jojo, de problematiek m.b.t. de economie van Suriname kan je niet aan een minister ophangen. Suriname is tientallen jaren een zieke patiënt als het om de economie gaat. Ook toen het economisch beter ging had men een stress test op de Surinaamse economie moeten loslaten

  Beste Rob G
  Toen het econ. beter ging! wanneer was dat en wie moest de stress test dus doen?


  Maak melding

 57. RobG, voor de verandering heb je haast gelijk gelijk,
  Suriname was inderdaad een zieke patient , en op sterven na dood toen de regering Wijdenbosch niet herkozen werd, door een dieet en een sobere leefstijl ging het daarna langzaam beter met de patient en werd en er voldoende weerstand en reserve opgebouwd werd tot het moment dat er een nieuwe dokter kwam, kwakzalver is hier beter op zijn plaats die een behandeling op Suriname losliet die meer weg had van aderlaten die zover ging en gaat dat er nu een zeer ernstige bloedarmoede is ontstaan en de andere kwakzalvers i.p.v. een goede behandeling toepassen op de haast terminale patient nu met elkaar in de clinch gaan en met modder aan het gooien zijn, RobG je bent hopenlijk nog wel zo slim om de namen op de juiste plaatsen te zetten
  Zo niet dan ben je minstens zo ziek, maar dan in je bovenkamer


  Maak melding

 58. Als men echt opzoek is naar een paar RAS zwarte schapen. Dan raad ik ze aan om naar het zuiden van INDIA tegaan, daar grazen nog overgebleven familieleden van Santhoki en Jogi. Die zijn allemaal houtskool zwart en lopen nog op vier.


  Maak melding

 59. N gaat de ndp op zoek naar zwarte schapen buiten de ndp kring?!!!
  Dit betekent het einde van de wereld,zoals ik het weet lopen er alle zwarte schapen rond binnen de ndp zelfs!!!


  Maak melding

 60. Een zwart schaap binnen de NDP aanwijzen is niet zo makkelijk omdat iedereen in de leiding van die partij niet deugt en medeschuldig is aan de ellende waarin we nu verkeren.
  Het is ook een feit dat alle NDP stemmers paarse ezels zijn die zich bij herhaling steeds weer laten verneuken door dezelfde Bitoloog, die in zijn jonge jaren pornoblaadjes aan de man bracht in Duitsland .


  Maak melding

 61. RobG,
  Het is niet nodig om onnodig paniek te veroorzaken in deze moeilijke periode.

  De monetaire autoriteiten wijzen met beschuldigende vingers naar anderen, assembleeleden roepen de minister van Financien tevens governor van de CBvS op, om op te hoepelen.
  And on top of that, de president die niks van zich laat horen.
  Het is dan heel moeilijk voor de bevolking om niet in paniek te geraken, paniek wordt juist gevoed door de leiding van het land die een zooitje gemaakt heeft van onze financieel/economische situatie.


  Maak melding

 62. Net gekeken naar de video van Hoefdraad.
  Nogmaals de bevestiging dat hij niet snapt wat de taak van pres.CB is. Alles wat hij opsomde was hobbyisme en staat niet in de taakomschrijving :bewaken van de waarde van de srd. Incompetentie ten top.


  Maak melding

 63. De situatie waar Suriname nu in verkeert heeft haar oorsprong jammer genoeg in de handelwijze ( zegt gerust het verraad van Suriname) door met name Brunswijk en Somohardjo door Desi Bouterse te helpen president te worden in 2010. Deze twee lieten zich omkopen vergetende dat Desi Bouterse hen op een dodenlijst had staan, Somohardjo vluchtte zelfs daardoor uit Suriname naar Nederland.
  De hoofd schuldige van onze ellende nu is Desi Bouterse.
  Als je naar de persconferentie van Hoefdraad luistert dan hoor je hem twee opvallende opmerkingen plaatsen.
  Ten eerste zei Hoefdraad dat hij opgedrachten moest uitvoeren die in strijd waren tegen zijn beleid. Hoefdraad zegt hier dus dat zijn hoge salaris in feite zwijggeld is zolang hij de opdrachten van Desi Bouterse uitvoert. Desi Bouterse is op de achtergrond de feitelijke governor van de CBvS.
  Willy Duiker ex-directeur van EBS zei toen over de dubieuse betalingen van EBS aan derden dat hij die betalingen moest doen in opdracht van Desi Bouterse. Dus wat Hoefdraad zei is geen toeval of incident maar dat is iets structureel, iedereen die nu in Suriname tot de top van een staatsbedrijf behoort voert opdrachten uit van Desi Bouterse.
  Ten tweede verwijdt Hoefdraad zijn voorganger Andy Rusland van incompetentie, de informatie die Andy aan Hoefdraad verstrekte was niet juist.
  Ook hier in die gegevens verstrekking naar Hoefdraad toe speelde Desi Bouterse een belangrijke rol. Andy heeft die foute gegevens bewust verstrekt in opdracht van de zetbaas, tuti di capo, Desi Bouterse.
  De conclusie uit deze drama voor Suriname is dat Desie Bouterse moet opstappen en nu nieuwe verkiezingen uitschrijft.
  Desi Bouterse met zijn roversbende moeten worden verjaagd.


  Maak melding

 64. Bouterse heeft toch onlangs zijn dochter voor 8000 srd per maand benoemd tot ‘ beleidsadviseur’.

  Wat voor advies heeft zij om uit de paarse rotzooi te komen?

  Ik neem aan dat zij moet werken voor haar gigs salaris.


  Maak melding

 65. Ohio, misschein kan je mij met behulp van statistieken overtuigen wanneer het niet goed ging de afgelopen vijf jaren. Graag met bronvermelding. Ik hoop dat je kennis heb van statistieken en dat je mij kan overtuigen van je gelijk. Je mag ook ondersteuning vragen aan Jojo. Can you follow me?


  Maak melding

 66. Best RobG
  De Mini-ster is onderdeel van de regering. De regering spreekt met 1 mond is de praktijk.

  Mini-ster Boefdraad is voor eigen gewin gegaan en:

  1) de President van wanbeleid beschuldig door Wijnerman te vervangen door een Chef Black Box resp. Doos van Pandora.
  2) Zijn collega wanbeleid verweten door te stellen dat de Governor verkeerd geïnformeerd is. Waardoor er maar leifst SRD 1.100.000.000 meer onbetaalde rekeningen (20% van de totale begroting) gearchiveerd waren.
  3) De voormalige Governor tot een loopjongen van de President verklaarde door te stellen dat ook hij slechts opdrachten uitvoerde. Welke Governor van een Centrale Bank heeft een baas bij de uivoerende macht. Hij is DE autoriteit en niet de loopjongen.

  U verschuilt zich achter statistieken en moeilijk doenerij.

  Boefdraad geeft aan wanneer het fout ging.Toen Bouterse Wijnerman verving. Wij zullen de echte redenen nog niet kunnen herhalen aanzien deze mensen allemaal afhankelijk zijn van de President en zolang die hun Zwijggeld betaald blijven ze zwijgen tot dat zijn hun eigen hachje moeten gaan reden.

  Qua bronnen kijk aub naar de jaarstaten en de maandstaten van het Bureau staatsschuld en naar de publicaties van de Centrale bank.
  Dan zul je zien dat naast de onbetaalde rekeningen (die regelmatig gemeld zijn door Tsjin a Tjoi, door de aannemers, door de ziekenhuizen door de bus en boothouders, ect, etc. de schulden bij de Centrale bank per august 2015 ook nog een opgelopen waar tot ruim SRD 1.000.000.000. Van het laatste was de Governor wel op de hoogte. Ofwel bij de helft van de problemen was hij wel partij het geen hij nu verzwijgt.

  SoSoLobie.
  U ziet de Cambios als de basis van alle kwaad. Laat Boefdraad de Cambios ondertussen tot de oplossing van alle kwaad uitgeroepen hebben. Het is maar dat u het weet.


  Maak melding

 67. @Beste Henk Molenaar,

  Quote:

  Bouterse heeft toch onlangs zijn dochter voor 8000 srd per maand benoemd tot ‘ beleidsadviseur’.

  Een minister verdient VEEL MEER dan 8000 srd en dat is het bedrag ( MINISTERSSALARIS +- 20.000 incl.) dat Peggy toegeschoven krijgt van KUMA.

  Volgens mij heb je je vergist want het is FisH lady die 8000 srd krijgt voor NIETS DOEN. Sorry, FisH lady heeft ook haar eigen KABINET!!!!


  Maak melding

 68. RobG

  Rob G,
  Ohio, misschein kan je mij met behulp van statistieken overtuigen wanneer het niet goed ging de afgelopen vijf jaren. Graag met bronvermelding. Ik hoop dat je kennis heb van statistieken en dat je mij kan overtuigen van je gelijk. Je mag ook ondersteuning vragen aan Jojo. Can you follow me?
  ————–
  Beste Rob G.
  U overtuigen?
  dat zal zinloos zijn want diverse inzenders en in het bijzonder Jojo , hebben al meerdere malen geprobeerd u te overtuigen dat het beleid niet goed was ( en nog steeds niet !). U bent nooit te overtuigen, niet met betogen , niet met statistieken. Maar om u toch ergens van dienst te zijn: kijk nu naar het resultaat van het beleid in de afgelopen 5 jaren. Resultaten in het verleden behaald zijn geen garantie voor de toekomst. Een bekende waarschuwing,……..die kent u in elk geval wel !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.