Presentatie verbeterde tropische kas in Marowijne

34

Sinds jaren voert SOIL (Surinaamse Ontwikkeling van de Innovatieve Landbouw) projecten uit in samenwerking met de Technische Universiteit Delft om de duurzame landbouwsector in Marowijne te helpen verbeteren door het introduceren van moderne en innovatieve technieken zoals de tropische kas. Ook dit jaar heeft een groep van vier Delftse studenten, Maxime Klifman, Heleen Joustra, Alberto Falcone en David Rijlaarsdam, zich drie maanden ingezet in Moengo. Zij hebben een bestaand model tropische kas waaraan vorige studenten hebben gewerkt, verbeterd en goedkoper gemaakt en daarna gebouwd.

Op vrijdag 22 januari van 14.00 tot 16.00 presenteert de groep de verbeterde versie van de tropische kas op de Daketti Boerderij langs de Oost-Westverbinding tussen Moengo en Albina.

In Suriname is sprake van een groei in het gebruik van kassen voor de landbouw. Steeds meer mensen zien in dat het gebruik van een moderne plantenkas een duurzamere manier van landbouw bedrijven is dan telen in het open veld, en dat de opbrengsten veel hoger zijn doordat met behulp van de kas het hele jaar door verbouwd kan worden ongeacht de weersomstandigheden.

SOIL was één van de eerste organisaties die aan de slag ging met deze technologie en blijft innoveren om de tropische kas te verbeteren en goedkoper te maken en daardoor bereikbaar te maken voor iedereen. Nu Marowijne door het vertrek van de Suralco op zoek moet naar een nieuwe basis voor de lokale economie, is volgens SOIL de meest voor de hand liggende sector daarvoor de landbouw. Bijna iedere huishouden in Marowijne doet aan landbouw, echter op kleine schaal en vaak alleen voor eigen gebruik. Maar door de verbeterde tropische kas te gebruiken, kunnen mensen efficiënter produceren en zich gaan richten op de commerciële markt, zowel op de binnenlandse markt als de export. Om te kunnen exporteren moeten de producten echter voldoen aan de internationale kwaliteitseisen van Global GAP en HACCP. SOIL heeft daarvoor het CTO (Centrum voor Techniek en Ondernemerschap) opgezet en zal belangstellenden en de bestaande boeren trainen hoe dat te doen. SOIL streeft ernaar door de verbetering van de landbouw kleine agro-bedrijven te helpen opzetten die de basis van de lokale economie moeten gaan vormen, in de vorm van Greenport Marowijne.

De huidige versie van de kas levert een aantal verbeteringen op door uitgebreide constructie berekeningen, wetenschappelijk onderzoek in materiaalgebruik en ventilatie en het handig inzetten van lokale materialen door middel van “frugal innovation”. De kas is daardoor duurzamer en ongeveer 40% goedkoper dan bestaande kassen, maar functioneert beter door de vernieuwingen. De kas op het terrein van Hendrik Pinas, op de Daketti Emmanuel boerderij aan de Oost-Westverbinding richting Albina, is open voor bezichtiging tijdens de presentatie. Daarnaast zal op internet een handleiding worden gepubliceerd waarbij stap voor stap de volledige kas gemakkelijk zelf na te bouwen is.

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. -Ik vind het tof dat Suriname weer kan leren van een ander en hoop dat zij door hun ervaring wijzer van worden.

  -Helaas is er een min puntje en dat zijn de uitspraken van Hooghart. Als hij steeds de buitenlanders de schuld van alles en nog wat geven, waarom accepteer je nog dat buitenlanders mee helpen????


  Maak melding

 2. Suriname kan beter wetten aannemen die het mogelijk maken medicinale marihuana te verbouwen en die naar de VS te exporteren. Uruguay voert de boventoon met legalisering van cannabis, omdat hun president lef en visie heeft.


  Maak melding

 3. Mooie ontwikkeling om de duurzame landbouw op deze manier te stimuleren !
  Ik hoop alleen wel, dat de kas straks ook goed wordt onderhouden, want aan onderhoud wil het nog wel eens schorten in ons land.


  Maak melding

 4. @Ira en Morenito
  Inderdaad ..als er in Suriname gewerkt wordt dan wordt al het werk gedaan door BUITENLANDERS!!!
  Zij hebben success omdat zij het vermogen hebben te DENKEN EN DOEN!
  De NDP lijder van Suriname en zijn paarse aanhang hebben deze 2 vermogen niet. DROMEN EN FANTASEREN is hun beperkte vermogen daarom dat alles is gedoemd alvorens eraan te beginnen.Zelfs hun dromen kunnen de paarsen niet waar maken.


  Maak melding

 5. @Cohise

  Wel dan moeten wij bidden dat er straks arbeiders zijn die hier gaan werken want het vergt juist klasse in uithoudings vermogen, tijd en moeite en juist deze 3 ontbreken in Suriname.Zie maar hun onfortuinlijke situatie een crimineel als lijder hebben maar dan nog zijn ze zo LUI om verandering in te brengen voor hun Eigen voordeel.
  Nee ze zitten heden nog opgescheept met een bouta,vergiffenis en amnestie.Het lijkt alsof de surinamers de woorden NEE of HET IS GENOEG NU…niet kunnen of willen zeggen.


  Maak melding

 6. Vooruitgang! Onder de paraplu van de TU Delft! Kan niet beter. Ssssst! Zeg dit niet tegen Parbo, Printa, Rob G. en die andere xenofobe paarse meelopers, want die hebben alleen maar achteruitkijkspiegels en rancune.


  Maak melding

 7. Ray
  U diskwalificeert u zelf met premature opmerkingen. Dit soort zaken heeft men behoefte aan. Lowtech en optimale benutting van wat er is; Grond, Water, Handen en Bereikbaarheid.
  Nu de juiste protocollen zodat alles blijft draaien op een manier dat iedereen er wat aan kan verdienen.

  Wat mensen van straat met inkomen, Wat minder import van voedsel en uit eindelijk als er export producten die aan de eisen van de importlanden voldoen kunnen er ook deviezen gescoord worden.
  Positieve ontwikkeling. Leer aub van de kennis die anderen kunnen brengen en pas het aan naar de lokale mogelijkheden zonder EIGEN wijs te zijn.

  Mijn enige vrees is dat er zo meteen weer wijsneuzen opstaan die het beter denken te kunnen.


  Maak melding

 8. Het telen in een kas heeft het voordeel van een continue opbrengst en het nadeel van weinig levenskracht.
  Onze lichaam – dat bestaat uit de 5 elementen – heeft deze aLLEMAal heel hard nodig om in vorm te blijven. Groenten, gekweekt in een open veld, nemen het maximale van de elementen op. Groenten gekweekt in een kas nemen minder van de 5 elementen op. Van kasgroenten krijg je dus minder levensenergie binnen en minder van de 5 elementen.
  Een pond natuurproduct staat mischien wel gelijk aan 3 pond kasproduct.
  Nederlanders eten heel veel verse kasproducten en toch zijn ze een ‘ziek’ volk, getuige de almaar stijgende premies van de ziektekostenverzekering.


  Maak melding

 9. Ik sluit me aan bij JoJo; we MOETEN aan de bak. Schroef productie op tot ver boven capaciteit en laat alles overuren draaien. Geef direct prioriteit aan schaal vergroting, verbeter infrastructuur onmiddellijk. Match wat deze studenten doen100% Bouwen ze vijf kassen, stel daar vijf extra tegenover.

  Huur ze als bijzondere consultants in, d.w.z haal deze kids om het kwartaal naar Suriname en dek hun kosten. Zet een B.V in NL en in SR voor ze op. Stel ze staatsmiddelen ter beschikking en laat iedereen weten dat zij het laatste woord hebben. Geen gelul meer.


  Maak melding

 10. Su kan eigen bodem groete niet op maken,wat moet je als alle drie keer meer wordt geproduceerd .exporteren?????als je die prijzen zien hier in de toko dan schrik je ff…liever bloemkool en aardappel die is nog betaalbaar


  Maak melding

 11. ‘Er zijn verschillen tussen kasprodukten en natuurproducten’ en ‘Nederlanders zijn vanwege het nuttigen van kasprodukten een ziek volk’.

  Ronald, hoe kom jij aan deze ‘wijsheden’, zeker oogezocht in Ronaldpedia of lawmanpedia?


  Maak melding

 12. @Biharie
  Is precies wat ik bedoel kerel. De prijzen zullen vanzelf omlaag gaan als de markt (over)verzadigd raakt. We moeten toe naar waar een AH, Dirk, LidL, Jumbo allemaal groente uit Suriname aanbieden omdat we een goede export lijn hebben opgezet. Surinaamse producten moeten uit de toko en in de normale supermarkt keten komen. Wie zegt dat Suriname niet een behoorlijke, hormoonvrije, vrij gekweekte lekkere kip kan produceren voor Marqt de super voor rijken? Of lekker exotisch wellness fruit? We zullen nu wel inventief moeten zijn want Suriname stevent af op een ramp.


  Maak melding

 13. Morenito, waarom stel je niet meteen voor dat we deze studenten het salaris betalen dat Hoefdraad kreeg als directeur van de centrale bank? Mensen, die nog niets bijzonders gepresteerd hebben, een mega beloning geven is volgens jou de oplossing voor de Surinaamse problemen.


  Maak melding

 14. Henkes,

  Dat jij vindt dat Nederlanders DANKZIJ het eten van kasprodukten een ziek volk zijn, zijn jouw woorden.

  Mijn woorden zijn dat ze toch behoorlijk ziek zijn, ONDANKS al die verse kasproducten. Omdat die kasproducten er wel groen en vers uitzien, maar weinig levenskracht hebben. Ze ademen de natuur niet in, ze ademen de kasatmosfeer in, wat anders is dan de open lucht.


  Maak melding

 15. @Jojo en Cohise
  Weten jullie 2 dan niet dat wij in een tropisch klimaat leven?
  Een klimaat waar wij geen last hebben van de kou en de sneeuw?
  Gewassen verbouwen in een kas is voor landen zoals Amerika en Nederland waar het weer om de zoveel maanden veranderd !Jaren al jaren lang verbouwen de groenteboeren hun gewassen in de open lucht!!Gaan de groenten die in een kas zijn verbouwd dan lekkerder smaken,zal het goedkoper zijn dan die,die in de openlucht verbouwd worden!?Denken jullie dat de groenteboeren de financien hebben om plotseling een kas te gaan bouwen?!
  Denken jullie 2 heus dat je een kas bouwt, een plant in de grondsteekt en dan plotseling na 2 maanden krijg je eetklare groente.Hallo, de kas is geen toverkas,verdomme je moet erin gaan zwoegen zoals in de openlucht!!.
  Er is geen geld voor de boeren voor zaadjes of kuistmes goeie genade dan nog moeten ze gaan leren hoe kasssen te bouwen?!Wat denken jullie 2 dat de groente boeren niet weten hoe te planten?!!
  Ik kan jullie 2 gerust zeggen dat al jaren hun gewassen verbouwen zonder een kas.
  Als er iets is die modernisering geniet dan is het de MEDISCHE zorg.
  Zo hadden we een staatscassave bedrijf,cassave in overvloed zonder een kas en de eindproduktie…Niks ,zero,nada!
  Jullie 2 moeten jullie zo nu en dan je verstand gebruiken,okay!


  Maak melding

 16. Ray,

  Ik gebruik mijn gezond verstand.
  Het aardige van dit project is, dat het gaat om duurzame landbouw- en tuinbouw.
  Weet jij hoeveel vergif er in ons land jaarlijks wordt gespoten op groentes als kouseband, sopropo, antroewa, enz.
  Dan lijkt duurzame land- en tuinbouw mij toch heel veel gezonder.


  Maak melding

 17. Ronald als jij de strekking van je eigen woorden niet doorhebt, kan ik je niet helpen.

  Met een kas heeft de boer de weersinvloeden (of het nu in de tropen of in de gematigde zone is), ziekten en plagen beter onder controle, op de kwaliteit van de eindproducten heeft een kas (broeikas of schaduwkas) geen invloed, dat beweren is net zo achterlijk als beweren dat mensen die in een huis zonder kachel of airco wonen ongezonder zijn dan daklozen, omdat woningbezitters minder blootgesteld zijn in hun woningen aan zonlicht, hitte, kou, frisse lucht, regen, sneeuw, muskieten, ratten en bacteriën. Het gebruiken van pesticiden, kunstmest en andere chemische troep beïnvloedt de kwaliteit van het eindproduct (de landbouwproducten) wel negatief, een kas voorkomt dat de boer de behoefte om chemische middelen in te zetten minder voelt. Of een kas duur is, is natuurlijk relatief, als je met je dure kas meer en betere producten kan produceren dan iemand, die in de ‘gratis’ open lucht produceert en je daarmee je winst enorm kan vergroten, is het investeren in een kas de moeite dubbel en dwars waard en is het dus niet duur. Niet omdat je holbewoner voorouders niet wisten dat er zo iets als een kas bestond, mag/hoef jij dat nu niet (te) gebruiken.


  Maak melding

 18. beste Ray

  kassen worden in de tropen gebruikt voor Schaduw zodat planten niet dood branden en te veel vocht kwijt raken of makkelijker vochtig gehouden kunnen worden. Kassen zijn om te reguleren op een optimaal groei klimaat, het juiste licht, de juiste temperatuur, schaduw, en vochtigheid met de gewenste variaties.

  Onder een troppendak uit de felle zon met een beetje wind is het werken heel wat aangenamer dan in de genadeloos brandende zon of de keiharde regen. Het is aangenamer voor mens en plant.
  Door de condities te beheersen voor kom je dat het gewas het ene moment verzuipt en in de modder staat en het andere moment in kurkdroge aarde. Je voorkomt dat de meststoffen weg stromen en of weg waaien, etc, etc.

  Dacht je nu echt dat al die rozen die in Kenia en in Ethiopie gekweekt worden door Nederlanders in de felle zon staan te verpieteren.

  Met kassen bedoelen ze ook niet die dure glazen dingen uit de intensieve tuinbouw maar die gaas en plastic afdekkingen van planten.

  Bent u zo dom of zij wij gewoon iets te slim voor u


  Maak melding

 19. Het wordt niks want op een tuinderij moet hard worden gewerkt.
  Dat hebben de blanken ooit van de indianen , creolen, hindoestanen en javanen gevraagd. Allemaal mislukt.


  Maak melding

 20. Henkes,

  Blijf jij maar lekker kasgroenten eten.
  Btw, waarom denk je dat mensen wordt aangeraden hun huis uit te gaan, de frisse lucht in?

  JoJo,

  Temperatuur, schaduw e.d. werd geregeld door bomen te planten die hiervoor zorgden. Je zult vast wel gehoord hebben van ‘koffiemamma’?

  Wat doet een glazen dak van een kas? Het buigt het zonlicht af en waarschijnlijk filtert het ook bepaalde stralen uit het zonlicht. Wie kan zeggen of dat gezond is? Bovendien kan dit leiden tot een vorm van genetische manipulatie, immers in de laboratoria doen ze hetzelfde:voedsel bestralen met gammastralen enz. om bacterie te doden en genen te veranderen. Hoe gezond dat allemaal is weten we wel.


  Maak melding

 21. Ronald

  U bent geobsedeerd van de Hollandse glazenkassen. men zou gek zijn die in de Tropen te implementeren. men doet dat ook niet. Men gebruikt vaak screens (doek) waarlangs men water laat stromen (dessert cooling) welke licht en lucht door laten in de gewenste mate.

  Intensieve landbouw tussen bomen is niet realistisch. Dat kan alleen met luxe producten (koffie en cacao) die sowieso arbeidsintensief zijn maar niet voor het vermenigvuldigen van stekjes en kleine planten (kweken en oppotten)

  By The Way ook afbuigend licht vindt haar weg naar het product het verdwijnt. daarnaast kan men het afbuigen richten en eventueel filteren zodat alleen het gewenste licht op de plaats komt waar men het wil hebben.

  Laat ik voorop zeggen geen fan van genetische manipulatie te zijn. Ik vind het een beetje beangstigend echter het intensiveren met kennis en kunde heeft ook grote effecten. Van een hectare komt in Nederland enorm veel meer tarwe dan in Frankrijk, de VS of Brazilie. Welke vieze rol de veredelingsbedrijven spelen is mij nog niet duidelijk. In India allicht veel zelfmoorden onder kleine boeren.

  Het is daarom goed dat men met kennis en kunde dit soort initiatieven opzet en niet eigenwijs probeert te zijn.

  Ik ben het met u eens dat de indistrialisatie heel veel negatieve effecten heeft. Dat kan echter voor Suriname weer heel gunstige effecten hebben voor niche markten waar eerlijke producten verkocht kunnen worden met meer smaak en een traceerbare productie geschiedenis. Niet alles is goed en niet alles is slecht.

  Het is echter zeker de moeite waard te onderzoeken hoe vruchtbaar de oude mijn locaties te maken zijn.
  ALCOA zal nog steeds over de brug moeten komen met een rehabilitatie plan.


  Maak melding

 22. een hele dikke 20 jaar terug al eens de vraag gesteld waarom er geen kassen toegepast werden in Su, werd ik aangekeken of ze het in Keulen hoorden donderen. argumenten als , het witkalken van de ruiten om het directe zonlicht te reduceren het inspannen van muskietengaas o.i.d. om insectenvraat tegen te gaan i.p.v. spuiten etc, werd niet naar geluisterd, en kwamen er alleen maar ongefundeerde bezwaren,bovendien was ik weer zo’n Hollander die het weer beter wist, wel iemand die afkomstig uit een landbouwers geslacht uit een land wat op het moment nr 2 staat op de lijst van meest landbouwproduceerende landen ter wereld, een van de kleinste landjes ter wereld, maar wel met een universiteit in Wageningen die heel hoog aangeschreven staat op land- en bosbouwgebied in de wereld.
  enne Ronald dat de zorgkosten in Nl de pan uitrijzen, komt omdat de huidige leeftijdsverwachtingen in Nl tot de hoogste ter wereld horen, door o.a. gezond voedsel en ouderdom
  komt met gebreken, zoals je misschien wel weet.
  Dus kassen in Su. zijn alleen maar toe te juichen, en voor de lakse Surinamers neem het heft in eigen handen en laat je de kaas niet van het brood eten door die kaaskoppen uit Nl. of je moet weer een reden hebben om af te willen geven op de buitenlanders omdat die weer met de eer gaan strijken


  Maak melding

 23. JoJo,

  Ik had het inderdaad over glazen kassen, maar ook andere soort kassen blijven onnatuurlijke dingen. Ze weren de natuurkrachten en leveren slappe hap maaltijden op.

  De mens is haar moeder – de Natuur – op een zijspoor aan het zetten en haar stiefdochter – de technologie – op een voetstuk aan het plaatsen.

  Het is niet voor het eerst dat een beschaving ten val is gekomen door deze aanpak. De Aliens hebben hier op aarde hetzelfde gedaan en meegemaakt. Vervolgens moesten ze alles verwoesten door een grote waterramp – de vloedgolf van de bijbel – te veroorzaken om de aarde weer vruchtbaar te maken.


  Maak melding

 24. Morenito,

  Ooit opgevallen dat ALLE godsdiensten het hebben over God in de hemel (God kan blijkbaar niet uit de aarde komen maar moet per sé uit de ruimte komen)? Dat zowat alle heilige schriften van alle godsdiensten melden dat God een voertuig (vaak vliegend) heeft? Dat deze vliegtuigen een donderend geluid maken en licht en vlammen afstoten? Dat deze Goden altijd een witte outfit (ruimtepak) aan hebben en ook altijd hoofdtooisels (helmen) op hebben? Dat ze alles kunnen horen en zien wat jij zegt en doet (zoals de Amerikaanse NSA nu)? Dat ze je kunnen sturen naar de hemel (hun thuisplaneet) of naar de hel (een strafkamp planeet)? Dat ze je belonen als hen gehoorzaamt en straffen als je hen niet gehoorzaamt (iets wat de ECHTE God nooit doet)? Dat ze bloedoffers vragen (schapen, maar ook mensen moeten aan hen geofferd worden om zo beulen te kunnen kweken, maar ook als lekkernij, zoals de lever, hart etc)? Dat ze geboden geven aan de mensen (ze paarden met die mensen die zich strict aan de geboden, vaak hygienische regels, hielden)? Dat ze er altijd vandoor gaan en nooit te lang op aarde verblijven? Dat ze zich soms honderden, thans al 2000 jaar, niet meer laten zien? Dat ze nu erg nieuwsgierig zijn hoe het hun creatie vergaat en steeds meer vluchten naar de aarde maken (steeds meer mensen zien ufo’s)?
  Denk er eens over na. Hoe kan de mens die niet eens kleren op z’n lijf had, ineens tot zulke grote technologische prestaties komen zonder hulp van de Aliens? Wij zijn hun nazaten en zij willen ons helpen, maar alleen als wij hen gehoorzamen!! Zo niet, dan vernietigen ze ons. De bijbel (het Alienboek) vermeldt dat God zag dat z’n creatie niet goed was en vernietigde het.
  Zodra de mens ruimtereizen gaat maken en onze voorouders de Aliens gaat kunnen bedreigen, maken ze ons af!


  Maak melding

 25. Jouw waarheid of de werkelijkheid? kan nogal een groot verschil in zitten, als je bewustzijnsveranderende middelen gebruikt en dingen ziet en gelooft, behalve in je fantasie, die er niet zijn


  Maak melding

 26. Beste Hans,

  Een videocamera is neutraal toch? Kijk eens naar dit videootje en kun je dan beweren dat de videocamera onder invloed is van drugs en dingen ziet en verzint die er niet zijn? Kijk goed en geef dan je mening.

  Hier de link: youtu.be/_oXUuR_uZ-w

  Kun jij mij vertellen van welke vliegtuigbouwer dit toestel is?


  Maak melding

 27. Beste allemaal,

  We weten niet of we er goed aan doen om te reageren, want de discussie gaat alle kanten uit die totaal niets van doen heeft met wat we doen. Maar toch willen we als organisatie iets zeggen. SOIL (Surinaamse Ontwikkeling van de Innovatieve Landbouw) is een Surinaamse organisatie die samen met o.a. de TU Delft werkt aan het ontwikkelen van het platteland in Suriname, voornamelijk Marowijne. En we stellen al onze kennis beschikbaar. Veel werkzaamheden die we hebben uitgevoerd zoals het opzetten van het CTO, het Centrum voor Techniek en Ondernemerschap, dat technisch en ondernemerschap trainingen moet gaan verzorgen op lbo, mbo en hbo-niveau, is een idee afkomstig van Surinamers. We gaan nu samenwerken met het PTC (Polytechnisch College) en met de AdeK in Paramaribo. Vanuit de Adek zullen ook stagiairs uit Nederland voor SOIL begeleid worden. We zoeken naar geschikte kennis en zien daarbij de tegenstelling tussen Nederland en Suriname niet. We hebben ook samengewerkt met de universiteit Wageningen en we werken samen met de HAS Den Bosch (Hogere Agrarische School Den Bosch) en hebben dat gedaan met HoGent (Hogeschool van Gent uit België) vanwege hun landbouwkennis. En we staan in contact met de Jaramogi Oginga Odinga University uit Kenia die het idee van SURE (Sustainable Rural Entrepreneurship) mede ontwikkeld door SOIL ook toepast. Wat we proberen te doen is de landbouw te innoveren door techniek te introduceren bij de onderdelen bouw en telen in de landbouw en zoeken overal naar geschikte kennis. We proberen Greenport Marowijne op te zetten om de lokale economie in Marowijne van de grond te krijgen. En we kijken naar de mogelijkheden van export. Velen zullen sceptisch zijn over de benadering, maar we proberen betekenisvolle veranderingen te realiseren waar Suriname wat aan zou kunnen hebben.
  En we waarderen alle partners waarmee we samenwerken. Studenten die investeren in projecten in Marowijne en waar reeds werkgelegenheid uit is voortgekomen. Waar wij de kennis niet hebben of waar die in Suriname niet aanwezig is of ingezet kan worden, zullen we toenadering zoeken tot partijen waar dat wel mogelijk is. De wereld is een open systeem en objectieve, goede kennis maakt geen onderscheid in de resultaten die het helpt realiseren.


  Maak melding

 28. Om hier het verhaal over het waarom van de tropische kas af te maken: We zijn al bijna 6 jaar met de TU Delft bezig te experimenteren met de bouw van de tropische kas in Marowijne. De kassen die we opzetten zijn dus tropische kassen, niet de Nederlandse kas ondanks dat Nederlandse studenten daarvoor worden ingezet. De Nederlandse kas is bedoeld om warmte binnen te houden. Tropische kassen zijn bedoeld om ideale teeltomstandigheden te creëren in tropische gebieden het hele jaar door en ventilatie is belangrijk, het teveel aan warmte wordt juist afgevoerd of buiten gehouden zoals ook het teveel aan regen. In Suriname kan je in sommige perioden van het jaar bepaalde groente niet verkrijgen of in veel mindere mate omdat de weeromstandigheden niet gunstig zijn. Er is dan te veel zon of te veel of te weinig regen. De tropische kastechnologie is om deze omstandigheden op te heffen. Tijdens de juiste weersomstandigheden hoeft de tropische kas niet gebruikt te worden. En bovendien is de kas niet bestemd voor het telen van ieder gewas en er is geen verplichting tot het gebruiken daarvan door boeren. Dit project is geen overheidsproject, het is een particulier project en bestemd voor boeren die daar iets in zien.

  We hebben met de eerste kas die we hebben gebouwd in Marowijne succes gehad, omdat we gedurende het hele jaar daarin hebben kunnen telen waar andere boeren dat niet konden. Het is dus zeer effectief en productief in perioden waar in de openlucht telen niet mogelijk is. Het biedt de boeren de mogelijkheid om toch door te gaan met telen en inkomsten te verwerven. Het zorgt ook voor een betere prijs van de groente omdat het schaarste opheft. Dit is goed voor de consument.

  Bovendien is er veel technologie in de kas verwerkt die voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Het gaat om het efficiënt bouwen, leren hoe om te gaan met bepaalde materialen en met weersomstandigheden. Het biedt mogelijkheden tot precisielandbouw en het verwerven van kennis van telen die normaal niet aanwezig is. Naast groente kunnen ook bijvoorbeeld medicinale gewassen in deze kassen geteeld worden. Voor ons gaat het ook om een stukje innovatie dat ook in andere omstandigheden gebruikt kan worden.

  Het zou goed zijn om een kijkje te komen nemen bij de modelkassen die we hebben gebouwd hebben in Marowijne en je te laten informeren over de mogelijkheden daarvan. Zie hiervoor: https://www.facebook.com/marowijnegreenport.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.