Ambassadeur vraagt Surinaamse politie bescherming Chinezen

46

PARAMARIBO, 15 jan – De ambassadeur van China in Suriname, Yang Zigang, heeft om meer bescherming gevraagd van Chinese burgers. Het verzoek kwam tijdens een bezoek aan het Korps Politie Suriname.

Yang Zigang vroeg tijdens een ontmoeting met korpschef Agnes Daniel om een krachtiger aanpak van de misdaad. In een persbericht van de ambassade wordt aangegeven dat Yang Zigang de vele berovingen op Chinese ondernemers betreurt. Van de politie wordt daarom medewerking verwacht bij het zoveel mogelijk garanderen van de veiligheid. Volgens Daniel is het aantal berovingen inderdaad toegenomen.

Beloofd is dat het korps zich zal inzetten voor de veiligheid van alle burgers. Daar worden ook de Chinezen toe gerekend. Volgens de korpschef is het wel van belang dat de ondernemers de lokale talen beter leren spreken. Dat is van belang ook voor de eigen veiligheid. China financiert de opzet van camerabeveiliging in verschillende delen van Paramaribo. Yang Zigang heeft ook opleidingsmogelijkheden voor de politie naangeboden.

Bekijk ook:

46 REACTIES

 1. India vraagt bescherming voor hindoestanen, Afrika voor creolen en Indonesië voor Javanen en waar kunnen de indianen terecht dan?

  Wie zijn der dieven???????


  Maak melding

 2. Dus als ik het goed begrijp wordt je niet Suriname niet door de criminelen bezocht als je de lokale talen kan praten?!
  Moet je dan met de criminelen gaan onderhandelen over wel of niet hun slachtoffer te worden?!
  Komen de criminelen dan langs om een vriendelijk gesprek met je te voeren?!
  Boi Agnes ,men kan zien dat jijdehersenen van een garnaal hebt.Wat de ondernemrs moeten doen is veiligheids camera installeren waarbij een overval op de band wordt vastgelegd. Je hebt dan geen diploma’s in geen enkele taal te hebben om na te gaan wat heft plaats gevonden.
  Het is net echt als of Agnes zegt’ jullie zijnhet slachtoffer geworden omdat jullie onze taal niet praten’.
  De criminelen zijn blij mt Agnes en Agnes blij met de criminelen dat ze goed zijnj in de locale talen.
  Ik ben gewoon sprakeloos van zoveel domheid van Agnes !!


  Maak melding

 3. Domheid kent geen grenzen en tegen domheid valt niet te strijden. Dat laat Agnes zien. Toppunt van domheid. In Suriname wordt je illegaal door criminelen geript en legaal door ????. Want tussen hen zitten ook een stelletje criminelen. Gelegaliseerd door de staat met nog een free to shot policy. Ik denk dat de Chinezen maar effe een uithangbord bij hun winkel moeten zetten, dat ze de taal machtig zijn? Welk taal? Surinaams?? of binnenlandse talen??
  En hoe zit het nu met de overige Surinamers die in hun eigen omgeving beroofd worden???


  Maak melding

 4. @Utopia
  Juist,gelijk heb je
  Agnes is ons een verklaring schuldig waarom wij de de rest dus alijd het slachtoffer worden ondanks het feit dat wij de locale talen wel praten..


  Maak melding

 5. De Surinaamse politie en bescherming ?
  Laat me niet lachen.
  Degenen, die in hun eigen huis wel eens zijn overvallen, weten daar alles van.
  Jij krijgt het gevoel, dat de overvallers beter worden beschermd, dan degene die is overvallen.
  Ik raad de Chinezen aan zichzelf te organiseren tegen de misdaad in ons land.
  Het is overigens wel diep triest, dat weer iemand uit het buitenland ons komt vertellen, dat wij meer moeten doen aan misdaadbestrijding.
  Deze regering en dit ministerie van JusPol is de weg helemaal kwijt.


  Maak melding

 6. 99 procent van deze lafaards is afkomstig uit één specifieke bevolkingsgroep. Dit tuig overvalt hardwerkende Chinezen en hangt zelf de hele dag rond met bloot bovenlijf, Black Label Whiskey en valt vouwen lastig.

  En ze beschouwen Bouterse als hun held en voorbeeld.


  Maak melding

 7. @Sabatoe Franse en Beidi
  Agnes is duidelijk met wat ze heeft gezegd.Ze zegt’ga langs thuis bij degenen die de lokale talen niet kennen’.
  Hahahahaaaaaahaaa..die Agnes toch.dom als ik weet niet wat…


  Maak melding

 8. Allen,

  Wie o Wie staat op, om onze mooie Suriname te redden ?
  Wie moet Su gaat leiden voor een betere toekomst ?
  Suriname heeft een andere LEIDER nodig.
  Trouwens iedere burger moet beschermd worden tegen criminaliteit, laat Suriname weer Suriname worden, zoals vroeger.
  SUCCES !!!!!


  Maak melding

 9. Wat een geroeptoeter hier zeg met dezelfde dombo retoriek.van altijd dezelfde PANNEKOEKEN…dumpen die handel.misschien hebben hun vrouwen het al met hun gedaan stelletje lapleders.


  Maak melding

 10. De 17 jarige dogla overvaller van de benzinestation is beschoten tijdens zijn daad en is het schot overleden.
  Velen hebben dit afgekeurd maar ook velen goedgekeurd, waaronder ondergetekende.
  Door 2 schrijvers ben ik “aangevallen” over mijn mening dat dit het risico van het vak is en dat ik het een ramp zou vinden als overvallers gevangen zouden worden genomen en een ongeluk als zij zouden worden neergeknald en het niet overleefden.
  Ik gun het niemand om overvallen te worden, iets wat ik zelf heb ondervonden en wel om 2 uur in de ochtend terwijl je in diepe rust naast je vrouw in bed ligt, maar mocht je toch worden overvallen en een wapen in bezit hebben legaal of illegaal dan zeg ik “kies voor zekerheid en schiet hen neer en wees zeker van je zaak dat zij niet meer opstaan”.
  Het is zoals de wet van de natuur zegt “if a no ing dang na mi do tjirie, dus mi o soetoe foe kir deng”.
  Er zal wederom gezegd worden dat ik geen normen en waarden heb. Normen en waarden is het enige dat rovers niet bezitten, zowaar.

  De chinees werkt hard voor zijn geld en is een makkelijke prooi omdat hij geen wapens (vergunning) heeft en ook niet krijgt van de overheid. Ben je een industrieel, grotendeels de Hindoestaan, dan krijg je onherroepelijk de benodigde vergunning om een wapen aan te schaffen.
  En tja een ieder die een wapen heeft, heeft het recht zijn bezittingen en vege lijf te beschermen.
  Overheid geef de chinese winkeliers naast een wapenvergunning ook de nodige schietles om hun haven en goed te beschermen, natuurlijk tegen betaling door de chinese overheid.


  Maak melding

 11. Deze chinees wil dat de politie moet discrimineren.Niet alleen de chinezen moeten beschermd worden ,maar alle burgers in ons land.Ik vind dat de regering deze ambassadeur direct moet uitwijzen !


  Maak melding

 12. Printa….kom eens met je neus uit de witte poeder, kom je nest uit en doe wat nuttigs. Is je uitkering al binnen trouwens?

  De weinige hardwerkende Surinamers worden dag en nacht beroofd door tuig van de straat dat te lui is om een echte baan te zoeken.

  Misselijkmakend


  Maak melding

 13. Dit is een verschrikkelijke belediging en enorm gezichtsverlies voor de Surinaamse politie.

  Dat een ambassadeur van een vreemd land een beleefdheidsbezoek aan de KPS aangrijpt om aandacht te vragen voor aanpak van criminaliteit tegen zijn landgenoten, is een indicatie dat men totaal geen vertrouwen heeft in garantie van veiligheid door het gastland. Reken maar dat chinezen straks wordt geadviseerd om zichzelf te beschermen.

  Als de ambassadeur bovendien aanbiedt om te helpen politie agenten (verder) op te leiden, en camera’s te financieren mag je je als korpsleiding diep gaan schamen.

  Tenslotte snap ik ook niet waarom Mw. Daniels meteen met een ondoordacht antwoord komt i.p.v te zeggen dat ze de klacht heeft gehoord en maatregelen zal nemen. Nu staat zij – en met haar alle officieren – voor schut omdat niemand wat kan met haar (gesluierd racistische) BS dat men maar moet leren de taal te spreken. Het is net als destijds Nederlanders aan Surinaamse nieuwkomelingen vertelden dat men zich moet aanpassen.

  Wat een treurige ontwikkeling.


  Maak melding

 14. @printa
  Oh sweet lord! Hahahahaha….Lapleders, O mijn God. Die had ik nog niet gehoord. I…ik..ik kom niet niet meer bij. Als je dat woord op Google zoekt komen al je post als eerste boven water. Man, printa je bent een SEO held!


  Maak melding

 15. waarom alleen chinezen beschermen? moeten de kopers van de chinezen niet beschermd worden? hoe verkopen ze dan? of hoeven ze niet te verkopen en is het allemaal dekmantel en doofpot?


  Maak melding

 16. ja mensen, die chinezen zijn niet zomaar in suriname. die chinezen gedijen in een land waarin er geen regels en wetten zijn. jammer genoeg is er in datzelfde land dan ook geen wet en recht. want die chinezen betalen voor auto-ongelukken die zij veroorzaken met een bundel srd’s. niemand die dat erg vindt. dat is het land dat zij uitgekozen hebben. den snesie no kang lobi a okro wawang, den moes lobi a sirie toe.


  Maak melding

 17. Hahahahaa een ambassadeur die effe de gebreken cq tekortkomingen aankaart aangaande binnenlandse aangelegenheden. Grote boezemvriend en geldschieter China neemt de vrijheid om de vinger op de zere criminele plek te leggen. Kom op KPS gehoorzamen!!!!!!!
  Jullie krijgen gratis bijscholing van en camera’s zullen ook door de “gele communisten” worden geplaatst.


  Maak melding

 18. Morenito,

  De uitspraken van mevr. Daniel bewijzen weer eens temeer, dat in ons land veel mensen op de verkeerde posities zitten.
  Zij lijkt in veel opzicht op haar baas, mevr. Van Dijk-Silos, die ook de meest vreemde taal uitslaat.


  Maak melding

 19. Chochise,
  Helemaal mee eens. Het is werkelijk uitermate treurig gesteld met iedere bestuurder van hoog tot laag. Ik durf te wedden dat Mw Daniel niet beseft wat er eigenlijk tegen haar is gezegd. Men doet maar wat.

  Over Mw van Dijk- Silos wil ik het al helemaal niet hebben, het ligt niet in mijn aard mensen op hun uiterlijk te beoordelen maar zie je haar al deelnemen aan een Internationale conferentie over veiligheid? Mijn God wat een verschutting. Raspende stem die verraad dat je van een stevige borrel en sigaretten houd, en je verder geen zelfbeheersing hebt over wat je allemaal naar binnenwerkt.

  Haar voorganger Eddie Belfor was er ook zo een. De man kreeg een shirt en een horloge van de hoogste baas van Interpol en was zo trots als een aap met drie lullen. En dan bij terugkomst, je shirt dragen tijdens een ABOP verkiezingsbijeenkomst en aan iedereen die het maar wilde horen vertellen dat er Interpol op de wijzerplaat van je horloge staat. Wat een armoe.


  Maak melding

 20. Uhmmm, zou het niet makkelijker zijn de criminelen, Hakka en Manderijn bij te brengen? Out of the box thinking, you know!
  De regering zou hiervoor best een consultant kunnen inhuren.
  Geen slecht idee voor een zoveelste “meki jang”.
  Onze onnozele paarse vriend Printa zou dit idee brilliant vinden en de intelligentie van baas zeker toejuichen.


  Maak melding

 21. Nog even en dan komen de Chinese afrekeningen. Alle paars getinte aanhangers der misdaad zullen het te laat weten, wanneer ze worden doodgeschoten door de Chinese maffia.


  Maak melding

 22. neks no fout,
  Joe e lafoe, maar er zit een kern van waarheid in wat je schrijft kerel. Die Chinezen gaan als het zo door blijft gaan hun eigen veiligheidsmensen laten overkomen. En dat is geen grap.


  Maak melding

 23. Het probleem is juist dat de overvallers weinig talenkennis hebben. Zouden ze het Nederlands of Engels goed beheersen, dan zaten ze wellicht op de Universiteit ipv berovingen te beramen en uit te voeren.

  Wat is het aandeel van de chinezen in de economie van Suriname? Ze hebben tot nu toe geen enkele noemenswaardige productiebedrijf opgezet dat dmv export valuta verdient voor het land. Het enige wat ze lijken te doen is goedkope spullen uit China te halen, winst te maken erop en de winsten terug te sluizen naar China, samen met heel veel illegaal opgekochte goud.


  Maak melding

 24. -Er moet een win win situatie komen om het probleem op te lossen. Als de overheid deze mensen bescherming geven blijven de winkels ook bestaan zodat vooral de armen hun boodschappen kunnen gaan doen.

  Dagelijks is er ergens in Suriname een roof overal en tegenwoordig gaat het zware mishandeling tot operaties aan toe.

  -Deels heeft dit probleem te maken met:::geen opleiding, geen onderdak, geen goede voedsel, en het allerbelangrijkste,,,er is vaak GEEN vader/moeder figuur aanwezig om deze jongeren te begeleiden.

  Verder is de overheid veel te gemakkelijk om verblijfsvergunningen aan buitenlanders te verstrekken. Deze hebben vaak geen inkomsten.

  In ieder geval ben je niet meer veilig en het ergste is het feit dat jij hard werkt voor je geld en een ander die steelt het gewoon weer. Oppassen met KARMA zou ik zeggen.


  Maak melding

 25. Ronald: En jij haalt je boodschappen natuurlijk niet bij de Chinees? Als je het zo goed weet te vertellen start dan zelf een business! Of hang jij, net als zovele anderen, liever in je hangmat met twee vingers in de lucht!


  Maak melding

 26. Ik wil absoluut niet generaliseren maar ook ik sta elke keer, als ik in Suriname ben, weer met verbazing te kijken naar de lamlendigheid en het “gelanterefanter” op straat! Alles is chille! alleen van chille kan je niet eten, dus ff naar omoe snesie om “proletarisch” te winkelen want omoe snesie heeft toch geld zat!


  Maak melding

 27. Zomaar een gedachte die in me opkwam: Hoe zou er zijn gereageerd door de korpschef, de Surinaamse overheid en de posters op dit forum, als het de Nederlandse ambassadeur was geweest die tijdens een bezoek aan het Korps had gevraagd om de Nederlandse burgers in Suriname beter te beschermen, en de misdaad in het land krachtiger aan te pakken?

  …..


  Maak melding

 28. @Las Ting
  …appels en peren. De Chinezen zijn nieuwkomers. We zijn te innig met de bakra’s om ze te beroven, en bovendien slikken Surinaamse ambtenaren alles wat een Nederlander ze zegt, want er is altijd die stok achter de deur haha.


  Maak melding

 29. astaman,

  Heb je een andere keuze in Suriname dan je boodschappen bij de chineees te halen?
  Zoals eerder sommige reageerders hier vermeld hebben heeft Venetiaan een racistische politiek gevoerd in Suriname en de hindostaanse winkeliers kapot gemaakt.
  In Suriname was er helemaal geen behoefte aan chineze winkeliers, maar aan chineze industrieelen en hun industrie.
  Geen enkele chinees in Suriname exporteert. Wat voor nut heeft die chinese invasie dan gehad? Ze sluizen alle winsten weg naar China, de hindostaanse winkelier zou alle winsten in Suriname hebben gehouden en het in Suriname besteed hebben.
  Venetiaan werd niet voor niemendal racist en baviaan genoemd.


  Maak melding

 30. Racist, omdat hij erop uit was en geslaagd is erin de hindostaanse winkeliers kapot te maken.
  Baviaan, omdat hij als een egoistische aap alleen aan zichzelf en z’n groepje dacht.


  Maak melding

 31. @Ronald
  Wat is het aandeel van de chinezen in de economie van Suriname? Ze hebben tot nu toe geen enkele noemenswaardige productiebedrijf opgezet dat dmv export valuta verdient voor het land.

  Wie is de eigenaar van het bekende pom merk (LUFO) welke wordt geëxporteerd? Het is een Chinees
  Wie is de eigenaar van de zoutvlees die te koop is in Suriname? Het is van een Chinees.
  Wie is de eigenaar van één van de grootste plastic fabriek in Suriname? Het is van een Chinees
  Wie zorgt dat er bedrijvigheid heerst en van alles tot 11 uur s’avonds en 7 dagen per week te koop is? Het is de Chinees.

  Lul maar lekker dom Ronald.
  Wat is jou bijdrage aan de economie?
  Laat me raden: het leveren van menselijk mest die je dagelijks afgeeft.


  Maak melding

 32. Beidi
  India vraagt bescherming voor hindoestanen, Afrika voor creolen en Indonesië voor Javanen en waar kunnen de indianen terecht dan?
  Wie zijn der dieven
  }
  Dat is een makkelijke vraag , vraag aan RAY hoe oud zijn soortgenoot was die werd neergeknald tijden een beroving dan weet je wie der dieven zijn.


  Maak melding

 33. Ronald
  Racist, omdat hij erop uit was en geslaagd is erin de hindostaanse winkeliers kapot te maken.
  Baviaan, omdat hij als een egoistische aap alleen aan zichzelf en z’n groepje dacht.
  }
  Ronald om een baviaan te zijn moet je ZWAARbehaard zijn en geboren worden met staart. VENITIAAN zijn huid was net zo glad als een kalabas, en hij had geen staart. Als je en baviaan zoek ga je het niet onder de creolen vinden. Mag ik je adviseren omdat tussen jou soortgenoten tezoeken , ik ben heilig van overtuigd dat het niet lang zal duren voordat je er meerder vindt.


  Maak melding

 34. SoSoLobie,

  Je weet niet eens tot welke groep ik hoor. Mioj moet je niet verwijten dat hij Baviaan werd genoemd. Ik heb hem die bijnaam niet gegeven.

  Bigi Sma,

  Het zijn vnl de Chibezeb die al heel lang vertoeven in Suriname, die jij noemt. De nieuwbakken Chinese Surinamers zijn van het soort 13 in een dozijn.
  Maak jij je geen zorgen over mijn bijdrage aan Siriname. De staat betaalt mij niet voor adviezen. Maak je zorgen over staatsadviseur Miss Peggy e.a. die er niks van bakken en heel veel cashen.
  Overigens, wat is jouw bijdrage aan Suriname? Racisme?


  Maak melding

 35. @Ronald
  Mijn bijdrage is mensen werk bezorgen en salaris betalen. Misschien wil jij als arbeider bij mij in dienst komen. Je moet wel ballen hebben en presteren om op de loonlijst te komen want aan een nietsnut heb ik niks. You will be hired but als will be fired if you fail.
  Vraag:
  Is een Surinamer van vroeger een andere Surinamer dan nu?
  Boi wat een lullo ben je toch. Denk eerst voor je schrijft.


  Maak melding

 36. Suriname moet sowieso iets uitzonderlijks doen om de Chinezen te beschermen die in Suriname hard werken maar nooit opscheppen of klagen.

  @Printa, het heeft geen zin om te reageren op mensen als @Henk Molenaar waarvoor de social media een walhalla is. Vaak zijn het mensen die laag aan de grond zijn maar in de social media een uitlaatklep vinden om hun ongenoegen de wereld in te bonjouren. Ze komen telkens met ‘one liners’ i.p.v. iets constructiefs.

  Los van het feit dat je ook hier niet altijd lekker kunt slapen vanwege rovers omdat zelfs je auto niet veilig staat op een parkeerplaats vind ik dat Suriname de strijd moet aangaan met rovers die het land onveilig maken. Ze vormen ook de angst van elke toerist.

  Er moet een plan van aanpak komen want de Chinezen verdienen bescherming van de overheid. Zonder de Chinezen was Suriname nergens. Ook burgers kunnen helpen om het voor de Chineze ondernemers veiliger te maken door solidair op te treden na een beroving en stelling te nemen dat geen enkele burger dit soort zaken accepteert jegens hard werkende ondernemers die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van het land.


  Maak melding

 37. Ik heb helemaal niets tegen Chinezen en vind het hard werkende mensen.
  Ze hebben ook wel degelijk een functie binnen onze economie.
  Dat de nieuwe Chinezen de laatste jaren met zovelen ons land zijn binnengekomen, heeft alles te maken met de tegenprestaties, die de regering Bouta I moest leveren voor bij China afgesloten geldleningen.
  Daarvan kun je de regeringen Venetiaan moeilijk de schuld geven.


  Maak melding

 38. Degene die dit allemaal toelaat is de politiek,deze geeft voorkeur aan chinezen die netjes hun tjoekoe betalen en verder gewoon hun gang gaan.
  Wanneer gaan wij nu eindelijk door hebben dat de chinees dr is voor maar een ding ….
  En dat is suriname met al zn schatten…zet de president af en zn mede schurken en het zal veel beter gaan.
  Waarom en hoe komt het alleen chinezen de voorkeur hebben aan alles wat juist ons toekomt.
  Als ik als surinamer om land vraag wprd ik keihard uitgelachen …maar een gook(spleetoog) krijgt alles!!!
  Ik kryg nergens een vergunning voor …maar buitenlanders des te meer!
  Is dit volkerenhaat ….omgekeerde diciminatie!!!!
  Wij die geboren zijn in suriname hebben geen recht meer tot spreken…geen recht om voor onszelf een goed leven te hebben.
  Deze regering en regeringen drvoor hebben het voor alttd verpest voor de generatie na ons en laat een vloek achter voor ons.
  Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn….
  Dankzij een vervloekte drugs president.
  Is dit niet belachelijk!!!!


  Maak melding

 39. Sinfs de coup…staan we nu jaren achter hebben schulden laten buitenlanders alles overnemen..
  Waarom de crominaliteit zo hoog is…daar heeft killing bouta wel antwoord op toch hij is immers voorbeeld voor suriname!
  En met zn reputatie heeft hij wat hij nu wilt zijn….een dictator!
  Zn mministers zijn net zo erg zoniet erger…
  Surinamers wat hadden jullie verwacht van boeler bouta….hij heeft jullie goed te pakken he
  En hij is nog niet klaar …voor zn dood zal hij dit land tot stront gemaakt hebben.
  Zn leugens zn onwaarheden zullen ook uw en mijn kinderen treffen.
  Het is nual te laat….meer als 70 % van onze energie eater winkels is in handen van deze krekels …
  Ja krekels ze vreten alles plat vernietigen en gaan naar de volgende locaties.
  Wanneer gaat men de straat op om deze vernielzuchtige beesten te weren….
  Ik vrees dat het nu te laat is ….db (de boeler) heeft gezorgd dat wij straks meesters hebben die ons zullen gebruiken als schoonmaaksters bediendes etc
  Ik ben erg teleurgesteld in surinamers …alleen vw hun grootste fout die ze gemaakt hebben.
  Dat is stemmen op onze coke president!!!
  Dat iis toch vragen om problemen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.