Nationaal oliebedrijf Suriname moet bezuinigen

37

PARAMARIBO, 14 jan – Staatsolie Maatschappij Suriname moet het aanmerkelijk zuiniger aan doen. De sterk dalende wereldmarktprijzen laten nauwelijks keus. Lokale omstandigheden maken de situatie extra uitdagend.

Het type olie dat in Suriname gewonnen wordt levert een relatief lagere prijs op. Het gaat om zware olie die extra verwerking vergt. “Dit betekent dat wij weinig winst maken op een vat ruwe olie die uit de grond wordt gehaald”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias tegenover de Ware Tijd. De winstmarge wordt nog meer beperkt door de lange termijn schulden van het bedrijf. Het betreft de lening voor de raffinaderij.

Het noopt tot gerichter management. Het bedrijf is al geruime tijd bezig de tering naar de nering te zetten. Nu het niveau is bereikt van dertig dollar per vat wordt het nog benauwder. Noodmaatregelen zijn wellicht niet meer uit te sluiten. “Als de prijs daadwerkelijk naar tien dollar daalt, zullen we misschien zelfs moeten kijken naar het afvloeien van personeel, maar zover is het nog niet”, aldus Elias.

Bekijk ook:

37 REACTIES

 1. Beste RobG
  Deze leek heeft dat reeds in April 2015 duidelijk gemaakt dat Staatsolie aan het eind van haar latijn was. Toen kon het de obligatie lening van $ 50.000.000 al niet terug betalen. Die Obligatie is toen door gerold en verdubbeld. Uit de prospectus kon men toen reeds lezen hoe creatief boekhouden Staatsolie net uit de verliezen moest houden.

  Nu heeft het nog langer geduurd voordat de raffinaderij krakend in productie genomen is en zijn de ruwe olie prijzen al onder de kostendekkende prijs (men roept nu weer dat het niet zo is) terecht gekomen.
  Elk vat dat men nu op pompt kost geld.

  Waarom; Omdat:
  1) de regering raffinaderij uitbreiding met 100% vreemdvermogen ( a 7,75%) gefinancieerd heeft in plaats van 50% vreemd en 50% uit cashflow. de regering heeft de 50% cashflow voor andere leuke (consumptieve) zaken misbruikt.
  2) er is ongeveer voor $ 100.000.000 aan mislukte projecten door Staatsolie weg gemoffeld. Dat kost nu jaarlijks ongeveer $ 15.000.000 aan rente en afschrijvingen.
  3) Staatolie moet $ 300.000.000 (investering plus rente tot eerste dividend) op brengen voor Surgold. $ 300.000.000 waarvan de waarde met de huidige goudprijzen en productie kosten ook onder water staat.

  Beste RobG dit is allemaal voorspelt vanaf 2012. Het is voorspelt omdat de regering op basis van emoties regeert en niet op basis van FEITEN


  Maak melding

 2. Su is is gewoon failliet .staatolie moet nog miljoenen schuld aflossen.langzaam alle deviezen raken op strax weer devalueren en dan alle remmen los iedereen in su miljoenair maar kan je niet behoorlijk een broodkopen.
  Mensen gaat vluchten rinchting nl wand meeste hebben dubbel paspoort ..alleen arme mensen kan nergens heen


  Maak melding

 3. De meeste zakkenvullers heeft al zijn geld(gestolen) op buitenlandserekeningen staan en all fam heeft dubbel nationaliteit meeste fam wonen in buitenland en ze reizen ipb businessclass slm dagen zijn ook geteld.


  Maak melding

 4. -Beste JoJo, je hebt groot gelijk en dit was inderdaad al bekend.

  -Je schrijft::::Het is voorspelt omdat de regering op basis van emoties regeert en niet op basis van FEITEN.

  ===een mooi voorbeeld hiervan is een van de Surinamer als het niet goed gaat de schuld steeds verschuift naar de buitenlander. En hij heet Hooghart.

  -Als men een voorbeeld wilt hebben van iemand die echt getraumatiseerd is dan is het Hooghart wel. Zie zijn gedrag en volg zijn recente uitspraken wel.
  Zo zijn er nog velen vandaar het het nooit goed kan gaan in Suriname. Dit is een harde FEIT.


  Maak melding

 5. Uit alle hoeken en gaten komen nu de lijken uit de kast. SLM / EBS / SURALCO / STAATSOLIE…Alles is dankzij het nepotisme van de paarse Bouta-maffia naar de kloten.


  Maak melding

 6. Het moet nu afgelopen zijn met de njangmakerij in ons land.
  Geen verhoging van de ambtenaarsalarissen.
  Halvering van de salarissen van de ministers.
  Ontslag van alle adviseurs van de baas van de ministers.
  Ontslag aan alle vrouwen en buitenvrouwen van de ministers en hun baas.


  Maak melding

 7. Een directie die aan grootheidswaanzin leidt en onnduidelijke projecten start, incompetente commisarissen , inmenging van de overheid/politiek en slechte financieringsbeslissingen, allemaal zaken die in korte tijd zorgen voor een enorme schuldenlast die Staatsolie in tijden van dalende olieprijzen.

  De schuldenlast hangt als een molensteen om de nek van Staatsolie en het is nog maar de vraag of het bedrijf in deze vorm kan voortbestaan.

  De overheid krijgt ook de rekening gepresenteerd van haar inmenging in de bedrijfsvoering van Staatsolie en de deelname in de Newmonddeal in die zin dat de bijdragen van Staatsolie aan de overheidskas lange tijd zullen wegvallen.

  Dit bewijst eens te meer hoe funest de inmenging van de overheid is op het functioneren van bedrijven. EBS, SWM, SLM en sinds 201 ook Staatsolie zijn daar de trieste bewijzen van.


  Maak melding

 8. @ Lalten,

  Ik denk dat ir. Jharap op dit moment tranen met tuiten zit te huilen nu hij ziet hoe ‘zijn’ bedrijf naar de filistijnen is geholpen, Mexico en Venezuela zitten al onder de produktieprijs en lijden elke dag miljoenenverlies. Suriname volgt op zeer bescheiden afstand. Weg Mariënburg, weg Surland, weg Bruyneel, weg Billiton, weg Suralco, weg SLM, weg Staatsolie, weg Suriname!!!!


  Maak melding

 9. JoJo,
  Mooi en heel goed onderbouwd verwoord !!

  Snippi,
  Jij raakt de kern van het probleem.
  Deze regering wil zich inhoudelijk en financieel veel te veel bemoeien met haar bedrijven.
  In de westerse wereld zijn de afgelopen decennia in tal van landen steeds meerstaatsbedrijven geprivatiseerd.
  In ons land daarentegen is sprake van steeds verdergaande staatsbemoeienis.
  Het rijtje van bedrijven is te lang om op te noemen.
  Dat gaat vroeg of laat helemaal mis, omdat andere (eigen) belangen een belangrijkere rol gaan spelen, dan het bedrijfsbelang.


  Maak melding

 10. @JoJo: 100% vreemd vermogen gefinancierd? á 7,75%? met de verhoogde dollarkoers/dollar rente?

  o mijn God!

  slaap zacht Suriname?

  alles wat ik nu zou kunnen zeggen is teveel en overbodig.


  Maak melding

 11. en ondertussen is dezelfde zeer ‘ca pabele’ raad van comisarissen opnieuw geinstalleerd. Zijn en de directie zijn voor deze beslissingen verantwoordelijk!!!!!

  nog 5 jaar graaien.


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar,

  Patiënt is terminaal ziek. Ze ligt ook aan de beademing. De vraag is wanneer gaat de stekker eruit. Mark my words Staatsolie gaat op haar bek.

  En zoals je al aan gaf ook de andere kroonjuwelen krijgen straks een paars sausje of hebben dit al gekregen. Surinaamse staatsgelieerde ondernemingen is 1 grote sterfhuisconstructie. Heel jammer.

  En de apathische volk ging voor nog 5 jaar.


  Maak melding

 13. Die zware olie levert dan toch meer residu, grondstof voor vaseline etc, op dan de lichte olie? Is daar niks mee te beginnen? Dan maar gebruiken voor het asfalteren…


  Maak melding

 14. JoJo,
  Ik werk in Den Haag voor de grootste Europese speler op de olie en gas markt. Voordat ik in detail inga op wat je onder de punten 1 t/m 3 schrijft, wil ik je de kans geven om links te delen die voor jou deze inzichten met zulke stelligheid bevestigen. Bijna alle reacties op deze post gaan helaas (weer) niet over het onderwerp maar over wie er schuld heeft.

  – Ik ben vooral interesseert in de investeringsconstructie voor de raffinaderij. Saipem houd een US$424MM EPC contract van in totaal $700MM, en heeft een PSA (production sharing agreement) met Suriname. Deel daarom de info met ons over de US$100MM aan mislukte projecten. Laat meteen ook weten welke data je hebt om te bewijzen dat de regering een deel van CF voor “leuke dingetjes” heeft gebruikt.
  – Voortschrijdende inzichten, onconventionele energie investeringen, klimaats verandering en de missie van de Saudi’s om de schalie olie en gas winning in de VS de nek om te draaien heeft gemaakt dat alle zeven zusters hun productie en investeringen hebben moeten terug schroeven of helemaal te verlaten, en dat we nu zitten op $30p/v. Ik ben benieuwd naar de projecten die SO volgens jou heeft “weggemoffeld”.
  – Ik weet niks over een deal van SO met SurGold dus deel ajb de info waarin staat dat er US$300MM is geïnvesteerd. Een voor zo’n kleine speler enorme investering dus graag meer hierover.

  Ik wacht.


  Maak melding

 15. Jojo,
  volgens een kennis was de vorige oblie afgelost.
  maar u zegt van niet.Hij is doorgerold?Ik had de prospectus niet gelezen.

  Deze week nog het bericht dat 30% v.d. oliebedrijven in US failliet gaan dit jaar.
  Zoals ik eerder al zei : een nwe obligatie tegen een hogere rente terwijl de rente op USD wereldwijd is gedaald, is een teken aan de wand. Straks zal blijken hoe ernstig. Eenvoudige mensen zijn gebruikt als propaganda bij de uitgifte van de laatste oblies , zielig , ze wisten niet beter.Heb daarom kennissen geadv. niet meer deel te nemen aan de laatste oblies.

  Al jaren heb ik mijn twijfels over de cijfers van S.O zonder inzage in hun publicaties. Gewoon fingerspitzengefuhl .Een rekensommetje op basis van hun dagproductie.
  Hun kostprijs / vat olie is ook niet duidelijk. Eerst hoorde ik 17 , nu lees ik 15 en uit monde van fin. directeur (op tv gezegd) 27 usd.

  Meneer Waaldijk is nu weg .Nog geen jaar geleden zei hij niet wakker te liggen van de dalende olieprijs. Daar schrok ik zo van dat ik alle vrienden belde om te vragen of ze dat gehoord hadden.
  Wat er allemaal mis is bij S.O weet het publiek niet. Het bedrijf wordt als nationale trots gepresenteerd maar insiders weten wel beter.


  Maak melding

 16. Het grote deel van het volk heeft weer eens het land bankroet laten gaan om maar één persoon uit het gevang te houden.
  Dat noemt men het offervaardigheid van een ‘slimme volk’.


  Maak melding

 17. Straks is er geen diesel, made in verworden misdaadstaat Suribabwe, want boeroe legie a kas foe a bedrijf. Wie ondanks vele waarschuwingen en tekenen niet hebben willen leren uit het verleden, zullen die zevenmaal erger beleven en zoals de tekenen er naar uit zien were back in the eighties. Wahahahahahahahahaha


  Maak melding

 18. @Morenito

  De mislukte projecten zij Tapajay, Ethanol, aannsluiting van de energie centrale van Staatsolie (de vergeten powerline) en heel wat niet succesvol exploratie werk.
  Dit had je kun je lezen in de Prospectus voor de Obligatie lening in April/ mei van 2015.

  Gast X, formeel is de oude met de verhoogde nieuwe afgelost. Veel mensen hebben hun oude ingeleverd voor een nieuwe. Men zou dat aflossen kunnen noemen ik noem het doorrollen.

  Morenito. Na dat Fluor zijn base design gemaakt had was het de bedoeling dat er door Saipem D&B gebouwd zou worden. Saipem heeft zich uit die overeenkomst onderhandeld en er een Engineering Procurmenent en Contstruction overeenkomst van weten te maken. U weet dan dat veel voor een lagere aanneemsom er heel veel verantwoordelijkheden terug gaan naar Staatsolie. Daardoor heeft Ballast Nedam een claim van $ 50.000.000 in Parijs liggen bij het ICC. Daardoor bleven de lassers uit zuid oost Azie tot dat Staatsolie garantstond voor hun bonussen etc. Daardoor duurde de commissioning geen 6 maanden maar 1,5 jaar. Het ding zou in maart 2015 klaar zijn uiteindelijk online in december 2016 waarbij de rekeningen door lopen.

  De financieringsdeal /afspraak met Staatsolie van Venetiaan was $ 350.000.000 bij een zwitsersconsortium en $ 350.000.000 uit eigen cashflow. De obligatie lening zou in 2015 afgelost worden.
  In januari heeft Bouterse een voor het vaststellen van de jaarrekening een greep in de kassa van staatsolie gedaan en belastingen en dividend genomen als voorschot. Dergelijk onverantwoord gedrag in combinatie met de publicatie van een $ 700.000.000 lening met het zwitserse consortium en het niet aflossen van de eerste Obligatie lenning resp het verdubbelen naar $ 100.000.000 is voor mij duidelijk dat Staatsolie de vrije cashflow aan de regering heeft afgestaan voor haar consumptieve gedrag.
  Niet in staat zijn af te lossen en veel meer lenen dan gepland terwijl de onderneming record jaren achter de rug had kunnen slechts betekenen dat de aandeelhouder genomen heeft.

  U stelt niets te weten van een deal tussen Staatsolie en Surgold. De regering heeft 25% aandeel genomen in Surgold tegen 25% van de benodigde investeringen die Surgold in Merian Kreek gaat doen. U zult ook begrijpen dat Suriname met die transactie oliedom was. Aangezien Alcoa vlak voor die deal haar aandeel van 20% in Surgold had ingeleverd bij Newmont voor $ 18.000.000 ofwel 25% aandeel kan niet meer dan $ 22.500.000 kosten. Het resterende geld had Suriname kunnen lenen aan Surgold zodat het per direct de rente over dat geld zou kunnen incasseren.
  Toen de republiek niet aan het benodigde geld kon komen heeft men haar positie door gegeven aan Staatsolie die nu 25% aandeelhouder wordt tegen het inbrengen van $ 225.000.000 tot $ 250.000.000. Aangezien er geen inkomsten tegen overstaan tot de eerste dividend bepaling zal Staatsolie de rente tot minimaal medio 2018 voor haar rekening krijgen en bij moeten schrijven tot het moment dat er inkomsten zijn. Staatsolie heeft dat zelf (zie prospectus) zelf op totaal $ 300.000.000 becijferd. Het lijkt mij realistisch.

  Graag wijs ik er op dat Surgold een LLC is en een VS rechtsvorm waar in je pas echt aandeelhouder wordt bij het volledig storten van het aandeel dat overeengekomen is. Suriname is dus pas aandeelhouder op het moment dat de laatste dollar is ingebracht.
  Tot dat moment heeft het helemaal niets in te brengen.
  Echter als 25% aandeelhouder in een VS rechtspersoon (Delaware) heeft Staatsolie ook niets in te brengen anders dan commentaar op de kwaliteit van de koffie op de aandeelhouders vergadering.

  In tegenstelling tot Rosebel een Surinaamse NV heeft de Surinaamse fiscale wetgeving weinig grip op Surgold LLC.

  Suriname heeft zich enorm bij de Neus laten nemen door $ 225.000.000 of iets meer cash in te brengen voor een aandeel dat even daar voor 10% van dat bedrag waar was.
  Met deze inbreng van Staatsolie (ongeveer $ 10.000.000/maand na een eerste betaling van $ 80.000.000) en de historische kosten heeft Surgold genoeg kapitaal om alle andere investeringen middels leningen en leasen te verzorgen.

  Voeg daar ook nog aan toe dat Surgold een afspraak heeft dat Suriname voor $ 0,11 per KiloWattuur elektriciteit levert.
  Helaas heeft Surgold zelf haar 55 megawatt aan generatoren zelf moeten inkopen en zal zij de rekening ongetwijfeld door schuiven naar Suriname.

  Morenito
  u kunt dan wel bij een van de 7 zusters werken echter u heeft heel weinig informatie van lilliputter Staatsolie tot u genomen. Het stond gewoon in de krant of op links die de digitale kranten vermelden (prospectus staatsolie).


  Maak melding

 19. @Morenito
  Toen nog Staatsolie medewerker Dodson was in maart in Nederland.

  Hij heeft toen bij een DOE bijeenkomst verklapt dat indien de toenmalige regering de echte winbare reserves zou kennen het plunderen van Staatsolie nog veel grotere vormen had aangenomen.

  Ik mag aannemen dat nu Dodson de minister van Natuurlijke Hulpbronnen is de regering precies op de hoogte is van de winbare reserves.


  Maak melding

 20. Morenito,

  Lange toelichting, maar 1 conclusie: Suriname gaat ramptijden tegemoet als ik het allemaal goed heb gelezen.
  Verder wil ik er niet op ingaan, want ik ben geen oliedeskundige, maar wel erg erg benieuwd naar de maatschappelijke consequenties voor ons land.
  Ben blij voor je, dat jij in Den Haag werkt en wellicht ook woont en niet hier.


  Maak melding

 21. Dames en heren.
  Het is duidelijk dat de moord en brand brullers op waterkant die NDP en Bouterse haten non stop door gaan met hun negatieve onzin. vanaf dag 1 dat Bouterse gekozen is zijn deze waterkant brullers mensen dagelijks aan het opjutten en uitschelden wie niet met ze eens zijn. Wat deze negatieve brullers jullie niet vertellen, is dat Surinaamse staatsoliebedrijf niet de enige oliebedrijf is die gaat bezuinigen. Amerikaanse, Mexicaanse, Midden-Oosten, Afrikaanse, Rusland olieproducenten gaan massaal bezuinigen door de lage olieprijzen. Nu het slecht gaat met de wereld economie en Suriname het even moeilijk heeft zijn deze brullers op waterkant zo blij dat ze hun vreugde tonen zogenaamd om hun zorgen om Suriname. De ethische denkende haters hebben 1belang Suriname moet geregeerd worden door een ethisch partij met alleen maar hindoestanen. De ethische VHP partij was de partij die Suriname tijdens de onafhankelijkheid in tweeën wilde delen. 1 deel voor alleen maar Suriname en de 2dedeel voor derest terwijl het niet een hun land was. Haters op waterkant ik heb slechtnieuws voor jullie, Guyana werd 45 jaar lang tot mei 2015 onafgebroken geregeerd door hindoestanen. eindstand GUYANA heeft een buitenlandse staatsschuld van 65,80 miljard dollar en Suriname heeft een totale staatschuld van niet meer dan 2,5miljard dollar. De corrupte rovende hindoestanen die Guyana 45 jaar hebben geregeerd hebben het land naar de Filistijnen geholpen. Mocht de VHP Suriname regeren dan krijgen wij gegarandeerd een Guyana situatie. Ik heb vertrouwen in regering Bouterse dat hij gaat ingrijpen het komt goed met Suriname. De brullers op waterkant rust niks anders dan hun wonden likken wanneer de Surinaamse economie weer begint te bloeien.


  Maak melding

 22. Nog VIJF . Ah ha ha ha. Bouta zegt we hebben de Amerikanen en de Europeanen niet nodig. Wel de Amerikanen zijn weg en de europeanen willen niks over Bouta ( let wel Suriname ) horen.wie gaat gaat nu ons helpen. Obia mang, maduro, castro Ghana . Ah ha ha ha we zijn benieuwd


  Maak melding

 23. Sosolibie: “De brullers op waterkant rust niks anders dan hun wonden likken wanneer de Surinaamse economie weer begint te bloeien.”

  Jij leest zeker elke dag de Fabeltjeskrant, Paarse Fantast.


  Maak melding

 24. Geen criminele vrienden, ex-militairen, benoemen
  bij Staatsolie ! Haal hen daar weg !!!

  Het zijn gewoon ONDESKUNDIGEN, weten niets van
  het runnen van een bedrijf , noch van het runnen van
  een oliebedrijf en snappen niets van de wereld-oliemarkt !

  Toezicht houden bij bedrijven en goede bedrijfsadviezen geven is een VAK !!

  POLITIEKE bemoeienis van de CORRUPTE NDP-
  regering brengt een bedrijf met mogelijkheden voor
  land en volk, in financiele problemen !


  Maak melding

 25. @sosolobie

  In 1966 werd Guyana onafhankelijk. Op 23 februari 1970 werd de Republiek uitgeroepen, de dag van de slavenopstand van Cuffy. Vanaf de onafhankelijkheid tot aan zijn dood in 1985 was Forbes Burnham president van het land. Hij regeerde op een autocratische wijze. Na hem werd Hugh Desmond Hoyte president.
  In 1992 werd Cheddi Jagan president.
  45 jaar Hindustanen mi mars!

  Sosolobie, praat geen nonsens boy!


  Maak melding

 26. SoSoLobie e.a
  Ik woon in Amsterdam en reis dagelijks naar DH. Ik ben geen Hindoestaan. Verder heb ik niks meer toe te voegen aan deze discussie. Het walgelijk racisme dat hier word toegelaten, maakt dat ik vanaf nu alleen maar toekijk. Geniet van je dag.

  JoJo,
  Je antwoord op mijn vrij simpele vragen is zo ingewikkeld dat ik er mijn hoofd niet omheen krijg. Probeer i.h.v.v met links je vergezichten te onderbouwen ajb.


  Maak melding

 27. Morentino, ik vind het jammer dat je besloten hebt om niet meer te reageren. Ik hoop dat je je besluit in overweging neemt en deel blijft maken van dit forum.


  Maak melding

 28. SosoLobie,

  Geef aan de keizer wat aan de keizer toebehoort en aan God wat God toekomt.

  Bouterse heeft nooit van deze zin gehoord, want anders was hij nooit op een stoel gaan zitten waar hij geen capaciteit voor heeft. Hij is mislukt zowels als couppleger als ook als bestuurder.

  Als couppleger heeft hij geen ommekeer (coup) in Suriname kunnen bewerksteliigen. Integendeel, het land is snel bergafwaarts gegaan op allerlei gebied.
  Als bestuurder bakt hij er absoluut niks van en doet hij zelfs niet wat zijn werk van hem vereist: het parlement komen voorlichten op allerlei gebied en de kar trekken op alle gebieden.

  Er was een dorp waar de mensen genoeg hadden van de heersende chief. Ze besloten hem toen te straffen en belachelijk te maken door de dorpsidioot te verkiezen als de nieuwe chief. Ze dachten de dorpsidioot te kunnen beinvloeden en hem op een zijspoor te plaatsen na z’n verkiezing. De dorpsidioot bleek echter erg behendig te zijn in het uitschakelen van een ieder die hij zag als een bedreiging voor z;n nieuw verworven macht. Bovendien eigende hij zich al het bezit van het dorp toe en verzamelde hij alle vechtersbazen onder zich zodat niemand hem meer kon bedreigen of afzetten. Hij betaalde hun loyaliteit heel goed.

  Als je naar Suriname kijkt, zie je dan wie de dorpsidioot is en zie je dan hoe de bevolking een funeste keuze heeft gemaakt? Iets wat ze tot aan hun dood gaat blijven achtervolgen?

  Mijn inschatting is dat jij een van hen zou kunnen zijn die onder de wapens van de dorpsidioot zou dienen.
  Indien ik ernaast zit, dan hoor ik graag van je.


  Maak melding

 29. Jojo
  Ik mag aannemen dat nu Dodson de minister van Natuurlijke Hulpbronnen is de regering precies op de hoogte is van de winbare reserves.
  ————————————
  Ik hoorde iets van 30% winning nu omdat het te duur is om de rest te winnen. In elk geval er is voorraad.
  Grootste zorg is de raffinaderij. Van diverse kanten vernomen dat het een mislukking is/ wordt.
  Voornamelijk door de high tech en navenant het onderhoud.
  De kwaliteit van de olie is te laag.
  Het uit de hand lopen van de kosten is geheel en al aan de Suri s te wijten. Veel geruzie tussen contractors/ consultants en de Suri s .
  Het was zoiets als : een dokter schrijft een recept voor in 1 min. Als ik 2 min. voor uittrek dan kan ik het ook en het kost niks.

  Cochise en tante Bep
  hou ons op de hoogte van de actuele situatie in het land.
  thanks


  Maak melding

 30. Gast X
  De Surinaamse olie is erg dik waardoor de productie per put erg laag is, het veel energie kost om het op te pompen en om het te verwerken. Er schijnen maar twee landen te zijn waar men deze olie wint en verwerk. Het andere is Equator.

  Naar mate de technologie van winnen beter wordt kan men dus meer uit de grond halen. Het heeft echter wel een kostenplaatje waar men heel erg geheimzinnig overdoet. Een tijd geleden stelde men dat de winning $ 25/barrel zou kosten. Gezien de kosten van transport en verwerking is de prijs nu onder de $ 20 en roept Ellias nu plotseling dat de productiekosten op $ 15/barrel ligt.

  Dat de raffinaderij een ramp is was al enige tijd duidelijk:

  1) staatsolie is van Design en Build over gegaan naar Engineering, Procurement en Construction het geen betekend dat Staatsolie verantwoordelijk is voor het aanvaarde ontwerp en de aanvaarde engineering.
  2) Het resultaat is dat Saipem geen verantwoordelijkheid draagt voor het projectmanagement en de inkoop resultaten. Het gevolg is uurtje factuurtje functioneren van Saipem en het overschrijden van de oplevering met ongeveer 1,5 jaar.
  3) Het is ondenkbaar dat Staatsolie down gaat bij een EBS storing terwijl zij zelf een electriciteit producent (64 megawatt) zijn. Ze hebben in principe 30% van de landelijke opwekkingscapaciteit in handen en gaan down als er iets mis gaat in het EBS net. Hoe groot zijn de risico’s van dat soort incidenten en hoe hoog zijn de kosten van het weer opstarten.
  Hier is sprake van een enorme ontwerpfout met kolossale gevolgen.
  Hier ziet men het gevolg van het laten managen van een industrieel project door een betonbouwer van Ballast Nedam.
  4) men spreekt nu al een jaar over kinderziekten en 22 mensen van Saipem die de inhoudelijke zaak trekken (tegen betaling natuurlijk het geen met reis en verblijfkosten minimaal $ 500.000/ maand extra kost. Toen ik eind jaren 80 van de vorige eeuw voor Ballast Nedam in het midden oosten werkte kost ik als expat reeds incl . huis etc. $ 15.000/maand een Flipino bouwvaker $ 15/uur.
  5) Elias gooit olie op het viir door te stellen dat er genoeg voorraad is. Ik krijg dan het gevoel dat hij een beetje jokt.

  Staatsolie is niet instaat zelfstandig hoogwaardige projecten te managen en hebben daarvoor een joker van Ballast Nedam overgenomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.