VHP: parlement moet rechtsstaat Suriname respecteren

36

PARAMARIBO, 13 jan – Ook het parlement moet de rechtsstaat respecteren en helpen in stand te houden. Dit stelt de Verenigde Hervormings Partij, VHP, in de nasleep van het vonnis over twee afvallige parlementariërs. De twee leden van Pertjajah Luhur zullen uiteindelijk het veld moeten ruimen.

Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn legaal teruggeroepen, wat het vonnis bevestigt. “Nu in casu bij rechterlijke uitspraak is bevestigd dat de terugroepingsgerechtigde voldaan heeft aan de wettelijke vereisten van terugroeping van de leden R. Sapoen en D. Chitan, is de VHP de mening toegedaan dat de daarvoor in aanmerking komende organen spoedig in actie komen en de democratie te waarborgen”, stelt de VHP.

Van parlementsvoorzitter Jennifer Simons en het parlement “wordt verwacht de democratie levend te houden.” Een andere keus is er niet dan respect op te brengen voor het vonnis. “De democratie leert dat als blijkt dat voor opvattingen van een lid er geen steun is van de voorgeschreven meerderheid, men zich moet neerleggen bij heersende partijstandpunten of anders de partij moeten verlaten.”

Bekijk ook:

36 REACTIES

 1. @Glenn , gesproken wordt over de VERNIETIGING van
  Onze Democratie en RECHTSSTAAT door een BENDE !!

  A ONDERDRUKKING DE LETI NA YU DORO TU !

  PS: Halve rechtsstaten bestaan niet, de DICTATUUR
  wordt op deze manier in place gezet en verstevigd !

  Vergeet de zogenaamde “OUDE” MASSA-MOORDEN
  NIET en BESTRAF DE DADERS !!!


  Maak melding

 2. ik snap de politieke partijen niet meer. de partijen hadden eerder parlementariers uit hun partij weggerukt openlijk. Toen was terugroepen niet van toepssing en niet eens erover gesproken. Nu praten ze over rechtstaat. Het is toch verschrikkelijk deze voorbeeldige piraten. Deze piraten gebruiken hun macht in tij en ontij. Denki a torie moro boeng brada.


  Maak melding

 3. Anjoemara
  U vergist zich de politici gebruiken de wet zoals hij hun het best uitkomt.

  loopt iemand naar jou over hoor je ze niet dan is het een probleem van de verlaten partij.

  loopt iemand bij je weg dan heb je de terugroepingswet die in de Surinaamse grondwet verankerd is en dus onderdeel van de Surinaamse rechtsstaat.
  De terugroepingswet is een middel tegen de losse Surinaamse politieke moraal waarin weg- of overlopen voor eigen gewin normaal is.
  Chitan en Sapoen zijn gekozen op basis van het Programma van de PL en met behulp van stemmen op de partners in V7 (beide hebben met de PL de kiesdeler niet gehaald). Politieke meningsverschillen (hervormingen) binnen de PL moeten ze daarom binnen de PL oplossen en niet middels chantage (PL werktuig naar verluid) via de NDP.

  Het is niet meer dan logisch dat de terugroepingswet ingezet wordt. Het gedrag van het Centraal Hoofdstembureau is laakbaar te noemen en geeft aan hoe veel invloed Bouterse resp. de NDP achter de schermen binnen onafhankelijke instituties tracht uit te oefenen.

  Het CHS is hier mee besmet (verdacht) geraakt met politieke corruptie


  Maak melding

 4. Vhp-ers hebben niet eens respect voor zichzelf .
  de dome vhp-ers hebben dna leden gekozen om het belang van land en volk te dienen, maar neen ze houden constant bezig met PL issue. Komt hierdoor het land en volk vooruit.
  Volksvertegenwoordigers moeten het volk vertegenwoordigen en niet Pl vertegenwoordigen.
  Gebruik eens jullie jullie verstand als dat tenminste aanwezig is. Jullie geven de achterband gewoon schande voor jullie Eigen belang.!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. @@SRAFU zal je iets vertellen niet staat voor me deur ik werk hardt voor mijn geld en kan doen en kopen en gaan waar ik wil en probeer op mijn manier dit mooie su op te bouwen en dat wil de president ook maar niet van die mensen die alleen maar willen winnen zo als de vhp nps en voor al de PL die denken alleen aan macht men lult maar over een TERUGROEPWET daar men is men op het moment bezig voor hun eigen macht positie men denkt niet hoe kunnen we samen ons mooi suriname op bouwen hoe kunnen we de jongeren een goed voorbeeld geven hoe kunnen we de basis voor de jongeren creéren en zo heb ik nog meer open vragen maar men lult maar over de NDP god zijne me su en alstublieft srafu ga eens goed over na denken voor je wat zegt en schrijf zal je goed doen


  Maak melding

 6. Glenn en vhp-er, jullie snappen er niets van; als Sapoen en Chitan wegkomen met dit gedrag, mogen we het met z’n allen vergeten dat het eens nog goed komt met ons mooie land Suriname. Van mij mogen Somohardjo, PL, VHP, NPS en de hele huidige regering de pot op, maar als iemand in Suriname de beslissing van de rechterlijke macht zonder meer kan en mag negeren, dan zijn we verloren, we kunnen voortaan onze t-shirts laten bedrukken met I LOVE IS i.p.v. I LOVE SU.


  Maak melding

 7. Jojo je begint weer met je onzin.
  Deze zaak loopt momenteel bij de rechter,de PL haast zich om op die manier de rechter te ontlopen.
  Ik hoor niemand over dit onderdeel schrijven of praten.
  De terugroep wet werkt niet,omdat men een zootje van maakt.
  Als men jouw weg wilt hebben dan gaat men een paar vrienden zoeken om een stemming te houden zogenaamd wij hoeven jouw niet meer.


  Maak melding

 8. @GLENN , u zegt : “dit mooie su op te bouwen en dat
  wil de president ook ”

  Jaaaa, maar zie nu het VERVAL en het financiele RAVIJN
  waarin DEZE president Ons Land heeft gestort !

  Staatsschuld 10 MILJARD!!!

  ALLE RESERVES WEG !!!

  MEERDERE DEVALUATIES !!

  BENOEMING CRIMINELEN in het Landsbestuur !!!

  DUSSSSS GLENN, ga ZELF DIEP NADENKEN en
  ZIE WIE DE VIJANDEN van het VOLK ZIJN !!!

  PS : Met dit Sjoemelregime, Moro hebi e doro !!!


  Maak melding

 9. Chitan en Sapoen moeten weg en dat heeft de rechter bepaald.Geen \enkele silos of jenny de heks alsook bouta is boven de wet ,al wanen ze zich dit.De ndpers moeten leren om de RECHTSTAAT te respecteren al Is dat hun gewoonte nooit geweest.

  @vhp-er
  Begin eerst nederlands te leren eer je nonsens aan het schrijven bent. Het vonnis werd uitgesproken door de rechter en niet de VHP.Begin eerst respect te tonen voor de RECHTSTAAT!!
  Idioot ,de vhp alswel de Pl en andere partijen vertegenwoordigen het volk. Als leden van deze partijen zoalks Chitan en Sapoen het vonnis van de rechter niet eren maar lak hebben hieraan netals hun baasje bouta,dan moeten zij OPDONDEREN.Het volk heft ze daar gezet voor landsbelang en geen Eigen belang!!!
  Het vonnis van de rechter geldt ook voor ze netals iedere burger.
  Weg met deze 2 onrustokers,Zij hebbeb bouta aan hun zijde maar wij hebben de gehele echtstaat achter ons.
  Je hoopt toch niet wakkerte worden alleeen pm te horen dat chitan en sapoennette intussen amnestie hebben ontvangen van baasje?!!!


  Maak melding

 10. Somo is toch kampioen overloper toch!
  Die vrouw en die man die overgelopen zijn,zijn naar de NPS en de VHP gegaan en dat was heel mooi hé.
  En nu krijgt hij een koekje van eigen deeg.


  Maak melding

 11. @ SRAFU

  You’re damn RIGHT !!! ABSOLUTELY RIGHT !!!!

  Tenslotte. Een individu op deze site heeft het over de vraag ; ” hoe kunnen we de jongeren een GOED VOORBEELD geven ” ???

  Juist ja !!!! Door de TWEE VERRADERS een HALT toe te roepen en op die manier aan te geven dat BEDROG ABSOLUUT niet kan !!!!!!!!!

  Ze hadden mogen OVERLOPEN maar dan VÓÓR de verkiezingen !!!!

  Ha det så bra ! CHAVÉZ


  Maak melding

 12. @Glenn
  De VHP en de PL doen hun zaken op de juiste wijze. Ze stappen naar de rechter en laten het recht hun beloop hebben.De rechter doet uitspraak dwz hij geeft de PL gelijk!!
  Wij weten wel dat chita en sapoen in dePL zitten maar intussen spionnen zijn van de NDP!
  Zij voelen zich sterk omdat zij bouta achter zich hebben.
  Straks hoor je weer dat de wet verkracht is door ndp baasje en chita en sapoen amnestie hebben ,want dat is de mode van de NDP!
  Van baasje tot volgelingen iedereen daar smacht naar amnestie en de boel daar hoopt op vergiffenis!!!
  En weet je waarom?!
  Omdat burgers als jij die niks om land maar meer aan helden verering doen,geen wonder dat wij opgescheept zitten met een crimineel diezichzelve judge en jury vindt.


  Maak melding

 13. weet je waar ze moeten stappen het land opbouwen en ik ben er hier klaar mee met de negatieve dome surinamers gaan jullie maar werken om je land op de bouwen dan het dom gelul als we maar zo blijven kijken en denken wordt het ook niets doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii idioten


  Maak melding

 14. @Glenn
  Mars ,jij,waardeloze burger!
  Ga maar weer lekker slapen en intussen vechten wij door voor een beter Suriname ,,een Suriname verlost van de moordenaar bouta en de ndp hebbie.


  Maak melding

 15. @ray wacht maar op bouta en de ndp hebbie je zal daar van vreten domme klootzak als je niet wil vechten voor je land dan rot je toch lekker op en hou je dan je bek dicht @ray of ben je ook één van die mensen die de hele dag in de casino zit en later lul het gaat niet goed met het land lul koek want zij die mensen die lopen te schreeuwen ga wat nuttigs doen BV de straten van Paramaribo schoon vegen @Ray


  Maak melding

 16. @Vechten voor een land met een moordenaar als lijder erin?!
  Je moet niet vragen wat het land voor jou kan doen maar WAT KAN JIJ VOOR HET LAND DOEN?
  Aangezien je toch niks voor je land gaat doen behalve het eren van je basje raad ik je aan om in je slap liever schaapjes te gaan tellen als dat geen zwaar werk is voor je want je bent liever LUI dan MOE.
  Welterusten en morgen aub niet met gekke ideeen wakker worden.Probeer normal te zijn..


  Maak melding

 17. Sapoen en Chital stappen uit de PL en gaan verder als eigen tweemans-fractie in de Assemble.
  Ze zijn wel gekozen op basis van een aantal verkregen stemmen.
  Probleem opgelost.
  Zo gaat het in veel westerse landen waar een conflict is ontstaan binnen een partij.
  Ik weet alleen niet of het reglement van orde van de Assemble zo’n constructie toestaat.
  Misschien zijn er posters die het staatsrecht veel beter kennen, dan ik, die op deze vraag antwoord kunnen geven.


  Maak melding

 18. RAY je bent een lul koek je weet niet eens waarover je praat man je lult alleen maar larie koek uit je waffel ga maar de straten van paramaribo schoonvegen dan kunnen we weer praten dan doe je pas wat nuttigs voor het land dombo want de VHP NPS EN DIE PL die vind jij de best me mars ze sijn er voor jij geboren was en wat hebben ze voor het land gedaan geen enkele moer dus laat me hier geen dingen gaan zeggen aan je hoor klootzak RAY


  Maak melding

 19. @glenn, zo te merken lees je de kranten berichten niet dus weet je ook niet wat er in Suriname plaatst vindt.
  Wat @Ray schrijft klopt helemaal.

  Het valt mij op dat jou taal gebruik jou niveau helemaal naar beneden haalt. Is dit de opvoeding van Bouterse???

  In ieder geval zijn de partijen naar de rechter gestapt en zo houden zij zich wet en regelgeving.
  Dit kan jij niet van jou baas Bouterse zeggen. Waar of niet.


  Maak melding

 20. Ira weet wat Jij mag doen de sloten in Suriname schoon Gaan maken Dan doe je iets nuttig voor het land Dan de hele dag de krant te zitten lezen en ik leest niet de rotzooi die in de krant staat hou van de realiteit en het opbouw van mijn mooie Suriname maak je nuttig IRA door gewoon er door te lullen je ben als die boef die ze somoharjo noemen


  Maak melding

 21. @glenn

  Zo herkennen we je weer hier.Je praat als een echte ndper,onbeschofd en onbeschaamd!!
  Met trots laat ik je weten dat niemand bij de VHP en binnen de PL behoefte heeft aan amnestie en of vergiffenis.
  De 2 ex PLleden chitan en sapoen wel die is een ander verhaal,ik denk dat amnestie op hun staat te wachten of baasje gaat even langs bij de rechter geloof me ,dit is niet het einde want baasje bouta gaat zich ermee bemoeien.En weweten wel dat bouta een sort TREFOE,FOBIA heeft voor de rechters,


  Maak melding

 22. Klootzak Ray jij moet ja je moet leren mensen in hun waarde te laten ga even de geschiedenis goed na dan ga je wel leren van de boefen van de NPS VHP en de PL heb je de sisten van Paramaribo al schoon geveegd dan doe je wat voor je land dan het dom gelul van jou om mensen te beoordelen nutteloze lul


  Maak melding

 23. Sinds wanneer luistert Bouterse of z’n regering naar de rechter? Bouterse meent dat hij Operrechter is en Silos gedraagt zich niet als JusPol minister, maar als lekei van de Operrechter.
  Tjie Tan en Sa Poen hebben geen eergevoel. Opvallend is dat er in Suriname heel weinig mensen met eergevoel zijn die zelf opstappen wanneer ze in opspraak komen. Iedereen kiest voor het geld en blijft plakken aan die stoel. Misschien is het ook wel de angst hoe aan een nieuwe goedbetaalde baan te geraken.


  Maak melding

 24. @Glenny, NDP-slaafje zegt :

  “mensen waarover praten we”

  WE PRATEN OVER een Massamoordenaar die
  Ons Land, Sranang, FAILLIET HEEFT GEMAAKT !!!

  PS : Deze leider heeft nu ook nog een VEROOR-
  DEELDE HARDDRUGS-CRIMINEEL benoemd tot
  Hoofd Veiligheidsdienst !

  ALLE landen zenden deze CRIMINEEL, DIRECT
  alle geheime informatie over zware criminaliteit,
  terrorisme en andere van belang zijnde zaken !


  Maak melding

 25. Er zijn volgens mij genoeg problemen in het land, waarmee ze bezig kunnen houden. De twee kunnen de eer aan zich zelf houden en per direct opzouten. Bouta heeft zeker al een functie voor hun klaar liggen, niet kinderachtig doen man.


  Maak melding

 26. De duivels baas aka ddb zal land en volk weldra de paarse hel in doen belanden. Het didibri dictatoriaal rijk der misdaad en leugen. Neks no fout.


  Maak melding

 27. @Ray

  Jou beredenering is onjuist. Het volk heeft de macht. De leden van het parlement worden door het volk neergezet. De macht om wetten te maken ligt bij de volksvertegenwoordiging. Hoe zou een partij een volksvertegenwoordiger terug kunnen roepen? Dat zou betekenen dat zo een partij of sterker nog een persoon de wil van het volk negeert. En dat zou nooit mogen of kunnen. Zo wordt de democratie buitenspel gezet. Dan zou men niet naar de stembus hoeven.

  Elke parlementariër mag naar een andere partij. Ken je het geval rond de onafhankelijkheid toen de heer George Hindori zijn stem gaf aan de NPK regering en de onafhankelijkheid tot stand kwam.

  De heer Charles Pahlad was toch niet zo lang terug overgelopen van de NDP naar de VHP en Noreen Cheung naar de NPS, ook vanuit de NDP.

  Hebben de heren Santhoki en Rusland toen uit principe deze mensen geweigerd? Het antwoord is nee. Daarvoor hadden zij een legitieme reden: het volk heeft gekozen. Wel nu, wie denk jij dat gekozen heeft?Santhoki is in mijn ogen niet consistent of consequent. Zo kort geleden op de koop toe. Het is toch verschrikkelijk.


  Maak melding

 28. Het is natuurlijk wel een verschil als je voor de verkiezingen over stapt naar een andere partij of na de verkiezing als je gekozen bent. Immers je gaat de verkiezingen in als lid van een bepaalde partij en op basis van het partij programma. Indien dit wordt toegestaan worden mensen gevoelig voor omkopingen en kan een ieder desgewenst over stappen. Je bent dan niet meer geloofwaardig.
  De vraag die gesteld mag worden, zouden de mensen die op je gestemd hebben dat nog gedaan hebben als je niet meer bij de partij van hun keuze zou behoren? Een kiezer stemt niet alleen op de persoon maar ook op een partij programma. Waarom niet voor de verkiezingen over stappen als je toch al weet dat je wil samenwerken met een andere partij, die waarschijnlijk ook een ander programma heeft, terwijl je eigen partij reglement dat liever niet wil of toestaat.
  Het lijkt mij raadzaam e.e.a in het partij reglement op te nemen, zodat je deze lieden alvast automatisch kan royeren uit de partij indien dergelijke gevallen zich voordoen.
  Het lijkt mij inderdaad niet handig en gewenst dat figuren na de verkiezing allemaal hun eigen belangen voorop stellen boven die van de partij waartoe zij behoren en naar willekeur gaan overstappen.


  Maak melding

 29. Er bestaat een Terugroepwet, indertijd, door de volksvertegenwoordiging goedgekeurd !

  Het parlement, de politiek en andere belanghebbenden
  dienen zich ook aan DEZE wet te houden.

  Indien er bezwaren zijn tegen de wet dan kan de huidige
  volksvertegenwoordiging de wet intrekken of wijzigen !

  Zolang de wet intact blijft, heeft zij rechtskracht en geldt
  zij onverkort !

  PS : Let wel, een volksvertegenwoordiging heeft de bevoegdheid
  wetten te maken, BINNEN DE REGELS VAN DE GRONDWET en rekening houdend met de bestaande wetgeving en ook met hetgeen in verdragen is overeengekomen !


  Maak melding

 30. @ GILLENDE KEUKENMEIDEN.

  RAY,…STRAFU,…neks no fout,..Ronald,..IRA,..Cochise.,,.FLYER,..Hugo CHAVÉZ…Een bende oliebollen bij elkaar zeg.oen no mang trowe a president.jullie zijn er te zwak voor !..blijf maar gillen en roeptoeteren in de woestijn sukkels.


  Maak melding

 31. @Printa-tang-hanga-ini-NDP-srafteng :

  GIJ ZULT NIET DODEN, vooral niet ONGEWAPENDE
  SRANANG STAATSBURGERS !

  PS: Desi/NDP-hersens OP HOL geslagen, PARANOIA !

  De koers van de SRD, helaas, ook OP HOL geslagen !!!

  “GILLENDE HONGERIGE SRANANGMANS”,

  FREE SRANANG SA DORO !! Srafteng psa-keba !


  Maak melding

 32. @Srafu jij verkondig alleen maar lariekoek ga slapen en blijf slapen met je terugroep wet of wat voor rechterlijke wet je moet blij zijn dat je adem ben er wel benieuwd wat je voor de kost doe ga maar lekker putje scheppen domme lul die je ben je moet op somo lijken hahahahahaha ook zo dom


  Maak melding

 33. @printa,

  NIET mijn vader is een MOORDENAAR
  NIET mijn vader heeft het land Suriname naar zijn verdoemenis gebracht.
  NIET mijn vader heeft gemaakt dat de SRD GEEN waarde meer heeft.
  NIET mijn vader heeft criminelen op posten geplaatst.
  NIET mijn vader heeft het volk misleid met leugens en nog veel meer

  @printa ga eens een goed boek lezen, omdat het niveau van jou en je vader het land Suriname in verdoemenis hebben gebracht.

  Ik geniet van mijn leven. Vergeet de 10 geboden niet:::Gij zult NIET doden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.