Suriname wil ontkomen aan zwarte lijst bankwezen

47

PARAMARIBO, 13 jan – De regering tracht koste wat kost te ontkomen aan de zwarte lijst voor witwassende banken. Er wordt koortsachtig gewerkt aan gepaste wetgeving. Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos worden alle zeilen bijgezet.

De voorbereidingen zijn in volle gang. “Alle nodige wetten zijn al voorbereid en zullen na de begrotingsbehandeling naar het parlement worden gestuurd. Deze zaak is een nationale aangelegenheid en wij verwachten daarom alle medewerking van het parlement voor een snelle aanpak”, zegt Van Dijk-Silos tegenover de Ware Tijd. Het besef is er dat Suriname op de zwarte lijst kan belanden van de Caribische witwaswaakhond CFATF.

Binnen enkele maanden kan het al zover zijn. Dus is het snel goedmaken geblazen van wat al lang moest. Onder meer topeconoom Anthony Caram waarschuwt voor de dreiging. Het is niet wat de al veel geplaagde economie moet hebben op het moment. CFATF wil meer controle op alle gebieden waar wit kan worden gewassen. Zo moeten geldtransacties beter gevolgd kunnen worden. Ook de controle bij onder meer advocaten moet strenger.

47 REACTIES

 1. als de awarie dood is gaan ze de manja boom planten….

  SU STAAT informeel geruime tijd al op de zwarte lijst

  Buitenland heeft geen vertrouwen in landen/regeringen die geleid worden door zware criminelen…


  Maak melding

 2. Crisis na Crisis
  Reparatie na Reparatie.
  Schandaal na Schandaal

  En toch geloven nog velen in deze regering en dat de vorige regering succesvol was.

  Suriname staat op 1 lijst wereldwijd aan de top en dat is die met veroordeelde en verdachte bestuurders, politici en tob ambtenaren.


  Maak melding

 3. En hoe denken jullie hieraan te ontkomen?Als het DNA zelf oogluikend, correctie zelfs met grote open ogen dekken deze leden elkaar met hun witwas en corrupt praktijken..Kijk maar naar de transacties van de bekende zakenmensen waarvan de meeste komen uit de NDP en de VH.

  Dus Jennifer van Dijk-Silos na las teng om alle zeilen bij te zetten.
  Ze zeggen “nooit geschoten altijd mis eens geschoten in het DNA ook altijd ms”


  Maak melding

 4. Hé, hé, plofkip jennifer eerst de N.D.P. top aanpakken, en oppassen dat je binnenkort niet ontploft, letterlijk ook.
  Om de suri- maffia op te bestrijden zullen er zeker ongelukken vallen, en god dank dat dino met groot verlof is!


  Maak melding

 5. Met zo’n leider, die lijdt aan het ik-heb-ka-aan-wat-iedereen-vindt-syndroom aan het roer, die vindt dat ‘neks no fout’ om een veroordeelde drugsbarron tot hoofd van de CIVD te benoemen, wordt het wel heel moeilijk voor Suriname om niet op de zwarte lijst terecht te komen.


  Maak melding

 6. Suriname heeft een groot probleem. De één na de andere lijk komt uit de kast rollen en dit alles is te herleiden naar de zittende regering. Ze hebben lak aan de rechtstaat en corruptie is meer regel dan uitzondering.

  De resultaten van onderzoeksorganisatie Transparancy International liegen er niet om. Suriname prijkt al jaren op de corruptie index lijst.

  Controle op de bankensector kan alleen als er werk wordt gemaakt van aanpak corruptie. Anders is het water naar zee dragen. Mevr. Silos weet dat ook.


  Maak melding

 7. PANIEK !!!!!!!!!!!!!!…..5 over 12. In 5 jaar een heel land financieel / economisch naar de kloten geholpen. Alle normen en waarden overboord. Ongedekt geld bijdrukken. Staatskas leeggeroofd. Alle topposities gegund aan drugsbaronnen en moordenaars. Zoon en pleegzoon van de dictator in de bajes.

  En nu weer witwaspraktijken bij de banken. Gaat lekker zo.


  Maak melding

 8. Jojo, reeds onder de regeringen Venetiaan werd niets gedaan aan wetgeving tegen wit-was praktijken. De regering Bouterse is niets anders aan het doen dan repareren van de erfenis van Venetiaan.


  Maak melding

 9. Jojo, jouw grote leider Venetiaan zat met handen en voeten vast aan de VHP dat gedomineerd wordt door het groot kapitaal. Het groot kapitaal zit echt niet bij de NDP. Het is niet denkbeeldig, maar aannemelijk dat het groot kapitaal heeft voorkomen dat Venetiaan met wetten kwam tegen wit-was praktijken.


  Maak melding

 10. Roy,

  Jij zegt ware dingen.
  Ons land ligt al veel langer onder het internationale vergrootglas en dat is volgens mij ook niet vreemd,.
  Een aantal personen in de regering en en een aantal topfunctionarissen heeft een bedenkelijke reputatie.
  Bovendien gebeuren er met medeweten van de regering rare dingen in ons land, die het daglicht niet kunnen verdragen.

  RobG,
  Jij hebt volgens mij geen idee, hoe slecht ons land er financieel voorstaat.
  Het heeft geen enkele zin om iedere keer weer terug te grijpen op het verleden, het gaat om het nu.
  Deze regering is verantwoordelijk voor het beleid op dit moment en deze regering is niet in staat de problemen het hoofd te bieden of vooruit te zien.
  Het wordt van kwaad tot erger.
  Als de internationale stekker uit het Surinaamse bankwezen wordt getrokken, ondervinden we pas echt hoe beroerd onze economie er aan toe is.
  Dan wordt het pinaren met vette hoofdletters.


  Maak melding

 11. Beste RobG
  Ik kijk naar nu met een analyse uit het verleden.

  Venetiaan mag dan weinig daadkrachtig geweest zijn vanwege de politieke context van dat moment en zijn persoonlijke eigenschappen (voorzichtigheid met vlijt). Venetiaan heeft het land nooit zo voor schut gezet als deze regering. Venetiaan was genoodzaakt met Somo als voorzitter van de DNA te regeren dat is handicap genoeg en toch heeft hij de economie laten groeien en dat groot en deel zonder extreme inkomsten uit goud en olie.

  Er lagen goede plannen voor Surgold, de deadines van Alcoa waren onderdeel van de overdracht, Staatsolie was gepland en gefinancierd. Na 2010 had de heer Bouterse een volle kas, voorbereide en gefinancierde plannen en een enorme rugwind en toch, is er nog geen extra inkomsten stroom, zijn de deviezen op, zijn de Schulden incl. staatsbedrijven over de top, wordt er monetair gefinancierd, worden de stapels onbetaalde rekeningen weer dagelijks groter, zit de hele regering met de handen in het haar, wil er niemand governor van de centrale bank worden, valt corruptie schandaal na corruptie schandaal uit de kast, zijn bijna alle overheid gerelateerde directeuren ontheven of ontlast, is de meerderheid in de DNA nog flinter dun, kan de president zijn gezicht nergens meer laten zien, etc, ect,

  Beste RobG kijk aub naar het heden en zie dat er gebeurd of beter wat er niet gebeurd.

  Beter een prudent sober niet charismatische president dan een waar het Charisma groter dan de mens is. maar het verstand geringer dan een kikkerert


  Maak melding

 12. Beste Sosolobie

  Voor de staat schuld moet u zijn bij het bureau voor de staatschuld Surinama. zie ingevoegde link. Hier staat vermeld dat de officiële schuld per november SRD 8.350.000.000 bedraagt. bij een koers van SRD 4,04 voor de USD.

  http://www.sdmo.org/cms/images/tabellen/Schuld-BBP_ratios_tabel2015-3.pdf

  Echter in die schuld is de rekening bij de Surinaamse bank niet meegenomen. In september was die heel erg rood zodat men daar even monetair ging financieren door van rood etc. even een langlopende lening te maken van SRD 2.500.000.000.

  Alle achterstanden in de betalingen zijn niet verwerkt in de schuld en ook de Schulden van en bij de Staatsbedrijven (Staatsolie = > USD 800.000.000, EBS, Grasalco) zijn niet vermeld.
  Ook wordt er niet gemeld wat het effect van de dalende grondstoffen prijzen is op het Bruto Nationaal Product.

  We zijn ondertussen 1,5 maand verder en de koers van 4,04 is ondertussen verre van realistisch te noemen

  Ofwel Sososlobie volgens de criteria die elders gehanteerd worden zal de Schuld van Suriname na: de koers aanpassing (echte koers), actueel gemaakt per januari 2016)en met staatsbedrijven er bij, meer zijn dan SRD 12.000.000.000 en dat is met een dalend BNP meer dan het maximale schulden plafond van 60 of 65% toelaat.

  Dan denk ik niet eens meer aan de capaciteit om terug te kunnen betalen.


  Maak melding

 13. Beste RobG
  Laat ik er van uitgaan dat de regering het bureau voor staatschuld niet laat liegen. Dan zijn de gegevens die u daar kunt vinden vrij interessant omtrent de prestaties van de regeringen Venetiaan versus Bouterse

  jaar / bnp in miljarden SRD / wisselkoers

  2000 / SRD 1,673 / 1 op 2,20
  2010 / SRD 11,993 / 1 op 2,78
  2015 / SRD 17,194 / 1 op 4,04

  Na correctie richting een wisselkoers van 4,20 actueel boven grens van de float of de straat koers van 4,90

  Hoe u het ook bekijkt Venetiaan is volgens de cijfers van bureau staatsschuld 500% gegroeid. Bouterse is op de formele koers blijven stil staan en ten opzichte van de echte koers 20% achter uit gegaan.

  Wat ook duidelijk wordt is dat de regering met gemanipuleerde BNP cijfers werkt aanzien ze iedereen willen laten geloven dat het BNP boven de SRD 19.000.000.000 zit.

  RobG het lijkt mij zinvol dat u naar Suriname afreist en u licht in de duisternis laat schijnen en de echte getallen op zoekt.


  Maak melding

 14. De Suri regering doet mij steeds denken aan een kapersschip die steeds op de vlucht is voor de een of ander straf en allerlei halsbrekende toeren uit haalt.


  Maak melding

 15. @JoJo,

  petje af voor je prachtige uitleg en ik denk dat onze zogenaamde gefrustreerde N.D.P. econoom Robg. heel veel moeite zal hebben om het te begrijpen.


  Maak melding

 16. @Sosolobie
  Weer eens bezig te kijken nar de ndp link die alles behalve de waarheid verteld?!
  Mens ,je hebt hulpnodig,hoe ga je aan een amnestie figuur geloven?
  Hoe ga je een zondaar die loopt te vragen om vergiffenis geloven!?
  Hahahahaaaaaa…geen enkel amnestie noch vergiffenis gaat Suriname van de zwarte lijst doen ontkomen!!
  De lijder staat al op de zwarte lijst.


  Maak melding

 17. @JoJo, je hebt groot gelijk. Venetiaan heeft het land Suriname nooit voor schut gezet en kon vrij reizen naar verschillende landen.
  In vele opzichten was ik ook niet eens met wat hij gedaan heeft, maar liever zo iemand dan een moordenaar.

  @RobG, vandaag zit Bouterse vast met zijn handen en voeten aan de heer Sardjoe die het vermogen bezit. Een Hindoestaan wel te verstaan.

  Mijn vraag is of er onder Bouterse wel gewerkt wordt als ik steeds moet vernemen dat mensen met ontslag gaan en steeds weer nieuwe mensen geplaatst worden. Resuffeling.
  Dit is Bouterse zijn sterke kant.


  Maak melding

 18. JoJo je hebt hier wat cijfers gepubliceerd en zei dat het afkomstig is van bureau staatsschuld Suriname. Ik heb hier een link van staatsbureau Suriname en die cijfers die je hier hebt gepubliceerd kan ik nergens vinden. zie links. Mij vraag aan jou, hoe kom je aan je cijfers want ik kan ze niet op de site vinden van bureau staatsschuld Aub link plaatsen en geen link plaatsen van een VHP afdeling die jullie deskundige noemen.
  sdmo.org/cms/index.php/nieuwe-leningen


  Maak melding

 19. @Cochise
  In elk geciviliceerde samenleving worden normen en waarden hoog gehouden, dialogen worden gevoerd op basis van wederzijdse respect.

  In ons geliefde land hebben normen en waarden plaatsgemaakt voor moreel verval met als gevolg complete anarchie.

  Geen elk normaal weldenkend mens gaat zijn of haar stem uitbrengen op een veelvuldig moordenaar, drugsdealer.
  Het feit dat ze dat toch gedaan hebben zegt genoeg over de mentaliteit van deze randfiguren, zie immers het gevolg (geen enkel toegevoegde waarde in de samenleving). Het roven wordt openlijk toegestaan en wordt zelfs royaal beloond. Op bijna alle belangrijke posten zit geen KENNIS maar kennissen met een criminele verleden.

  Je hoeft niet bij bonoe/loekoemang langs te gaan om waar te nemen dat het nooit goed zal gaan op deze manier.
  Goed voorbeeld doet goed volgen….

  Wat verlang ik toch naar de tijd van fosteng torie en muziek van de Vrolijke Jeugd..


  Maak melding

 20. Ira zei.
  @RobG, vandaag zit Bouterse vast met zijn handen en voeten aan de heer Sardjoe die het vermogen bezit. Een Hindoestaan wel te verstaan.
  }
  Ira waar haal jij je fantasie vandaan? kan je bewijzen in wat je opschrijft. IRA ik daag je uit ,plaats een link met je bewering dat bouterse met zijn handen en voeten vast zit aan sardjoe zijn vermogen. Heeft Bouterse je dit persoonlijk ingefluisterd tijdens de nachtelijke borrel. Aub geen woorden, plaats een actuele link. wij willen bewijzen van je bewering zien, snoer ons de mond plaats een link en geen VHP of andere propaganda link maar een staats link waar in vermeld staat wat je hier opschrijft.


  Maak melding

 21. Ontkomen of net. Feit is dat het land wordt geregeerd door onberechte moordenaars, drugsbonzen en bankrovers. Wie dit ontkennen zijn oliedomme stommelingen die hebben gestemd op deze misdadige creaturen. Neks no fout dus als het land en volk de jaren tachtig wederom zullen ervaren, zevenmalen erger. Hahahahaha. Die paarse burikies verdienen deze misdadigers.


  Maak melding

 22. @SoSoLobie

  Een hond die ziek is is te genezen maar een hond die ziekelijk gedrag vertoont is niet te genezen.

  Figuren zoals jij zijn NIET te genezen.


  Maak melding

 23. Ray
  JOJO heeft in haar verhaal verwezen naar Staatschuld. JoJo heeft de cijfer van Staatschuld opgehaald. Ik ben naar de site geweest en kon geen cijfer vinden waar JoJo naar verweest. Ray je schrijft dat dit een NDP LINK is, Je moet dit aan JoJo vertellen zij heeft in haar LEUGENS verwezen naar de Staatschuld website. Sosolobie heeft zijn huiswerk gedaan en is op onderzoek gegaan en kon niks vinden.


  Maak melding

 24. Nog even als aanvulling op mijn eerste posting, waarom ik het niet vreemd vind, dat wij financieel onder het internationale vergrootglas liggen.
  Suriname is een van de weinige westerse landen, waar een president met een crimineel verleden aan de macht is.
  We zijn een van de weinige westerse landen, waar een president zich laat beschermen door een prive-leger, omdat hij zijn regeringsleger niet vertrouwt.
  We zijn een van de weinige westerse landen, waar de echtgenote van de president, echtgenotes en/of kinderen van ministers werkzaamheden verrichten op kosten van het volk, die overal volstrekt onverenigbaar zijn.
  En dan nog zijn er posters op dit forum, die dat de normaalste zaak van de wereld vinden.


  Maak melding

 25. De STAATSSCHULD BEDRAAGT ongeveer
  TIEN MILJARD !!

  Voor de racisten : Het is geen CREOOLSE
  STAATSSCHULD !
  HET IS EEN DESI-STAATSSCHULD !

  PS : De clan smijt nog met geld en het volk
  betaalt de rekening !!

  ALLA SANI FOUT, a heri SANI FOUT ! !


  Maak melding

 26. Cochise:”Suriname is een van de weinige westerse landen, waar een president met een crimineel verleden aan de macht is.
  We zijn een van de weinige westerse landen, waar een president zich laat beschermen door een prive-leger, omdat hij zijn regeringsleger niet vertrouwt.
  We zijn een van de weinige westerse landen, waar de echtgenote van de president, echtgenotes en/of kinderen van ministers werkzaamheden verrichten op kosten van het volk, die overal volstrekt onverenigbaar zijn.
  En dan nog zijn er posters op dit forum, die dat de normaalste zaak van de wereld vinden.”

  Je bent vergeten:

  Suriname is het enige land ter wereld waar veroordeelde criminelen tot hoofd worden benoemd van justitiële en para militaire organisaties

  Waar dat toe leidt hebben we met Dino Bouterse kunnen zien. Zie ook Etienne Boerenveen die door de regering wordt benoemd tot lid van RVC van Staatsolie.

  Dit kan echt alleen in Suriname…..


  Maak melding

 27. Henk Molenaar,

  Ik weet het allemaal maar al te goed, maar heb slechts een selectie gemaakt van de zaken, die ik het belangrijkste vond.
  Het lijstje kan nog worden aangevuld met veel meer zaken.
  Het meest in het oog springend vind ik, dat een aantal – ik denk vooral heel jonge Surinamers – dit heel gewoon vindt op dit forum.
  Die hebben geen weet van de geschiedenis van ons land, maar ook niet van waarden en normen.
  Die gaan dezelfde kant op als de leider van dit land.


  Maak melding

 28. Eerder deze maand werden in deze rubriek vraagtekens geplaatst bij de noodzaak van het staatshoofd om een geestelijk adviseur aan te trekken. Men vroeg zich in gemoede af welke prestatie deze zelfverklaarde bisschop eigenlijk levert voor zijn SRD 6000 per maand op het Kabinet van de President. Er zijn nog meer van dergelijke dubieuze, riant verdienende beleidsadviseurs aangetrokken, maar in dit rijtje mislukkingen spant de vervanger van CBvS-governor André Telting de kroon. Deze met veel poeha geparachuteerde IMF’er kost ons land al vijf jaar ruim US$ 80.000 per maand, daar tegenover staat echter een monetair beleid dat op een compleet fiasco is uitgelopen. De staatsschuld is gestegen naar SRD 6 miljard, de monetaire reserves zijn met honderden miljoenen ver onder een kritiek punt gekelderd, Amerikaanse dollars zijn schaars en alleen tegen koersen te vinden die torenhoog zijn, enzovoorts. Het eerste wat de nieuwe governor deed, was de officiële koers van de Amerikaanse dollar van 2,8 naar 3,25 voor een Surinaamse dollar verhogen, waardoor we van de ene op de andere dag 20% armer werden gemaakt. Hij bleef uiteraard zelf schotvrij, want hij had zijn salaris al ingedekt tegen eventuele devaluatie van de nationale munt. Vervolgens kreeg de overheid plotseling de wind mee en werd de staatskas fors gespekt met inkomsten uit een verhoogde government take en gunstige wereldmarktprijzen voor goud en aardolie. De monetaire reserves stegen dientengevolge naar US$ 1 miljard, echter na een lustrum van graaien en de Gudu Pa uithangen, met gecharterde vliegtuigen de hele wereld rond vliegen, miljoenen kostende feesten organiseren compleet met lasershows en wereldsterren, belandden we met paars weer in een financiële chaos. De deviezenreserves gingen elke maand zienderogen achteruit, geen enkel moment is er vanuit de moederbank op de rem getrapt of een waarschuwend geluid gegegeven. Op een nieuwjaarsreceptie van de moederbank werd wel lacherig door de governor aangeven, dat als de internationale reserves van Suriname onder het kritieke punt US$ 600 miljoen zouden duiken, er bij de CBvS reden zou zijn tot ernstige bezorgdheid. Wel nu, ultimo februari zijn deze reserves gekelderd naar US$ 579 miljoen, per ultimo maart is er nog slechts US$ 496 miljoen in de pot. Ma unu de piiii…. Redenen waarom de monetaire reserves zwaar onder druk staan, zijn gelegen in het feit dat er regelmatig op de valutamarkt geïntervenieerd moet worden door de moederbank, een aanzienlijke terugval in de exportwaarde van goederen en diensten en het verkwistend beleid van deze regering. Eerder deze week wees Cobi er in dit verband op, dat onze deviezenreserves feitelijk een nulpunt hebben bereikt, aangezien er nog heel wat claims staan, tegenover de dollars die nog beschikbaar zijn. De overheid heeft afgezien van enorme achterstanden in betalingen van aannemers en leveranciers die miljoenen dollars moeten krijgen, allerlei afspraken lopen met banken voor ruim US$ 150 miljoen, en ook blijkt dat voor US$ 380 miljoen aan schatkistpapier aan grote bedrijven is uitgegeven. En toch gaat deze regering door om maar fors geld te blijven lenen, alleen maar om met fisti prodo verkiezingsdag 25 mei te kunnen halen. En dan gaan we voor nog 5, waarvoor om de gifbeker helemaal leeg te drinken??

  Naar onder de US$ 600 miljoen
  De monetaire reserves van Suriname blijken dit jaar in een extra diepe vrije val te zijn beland. Waren deze reserves per ultimo februari gekelderd onder het kritieke punt US$ 600 miljoen, naar US$ 579 miljoen, per ultimo maart is er nog slechts US$ 496 miljoen in de pot. Dit komt naar voren uit de gisteren geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De governor van de CBvS, Gilmore Hoefdraad, had tijdens de nieuwjaarsreceptie van de moederbank zelf aangeven, dat als de internationale reserves van Suriname onder de US$ 600 miljoen zouden duiken, er bij de CBvS reden zou zijn tot ernstige bezorgdheid. Voorts is het eveneens zorgwekkend gesteld met de importdekking, die ruim onder de drie maanden is, en ultimo februari al op 2,8 maanden werd geschat. Het is internationaal gangbaar om voldoende monetaire reserves te hebben om drie maanden importen te kunnen dekken. Deskundigen hebben eerder de moederbank met betrekking tot de gewenste omvang van deze monetaire spaarpot, zelfs geadviseerd de norm van voormalig CBvS-governor André Telting, alsook een importdekking van zes maanden in plaats van drie maanden te hanteren. De US$ 495,5 miljoen aan huidige monetaire reserves is blijkens CBvS-data opgebouwd uit: US$ 324 miljoen Foreign currency reserves, US$ 8,4 miljoen IMF reserve position, US$ 112,1 miljoen aan SRD’s, en US$ 51 miljoen Gold (including gold deposits and, if appropriate, gold swapped). De monetaire reserves worden sowieso al geruime tijd door economen en politici nauwlettend in de gaten gehouden, daar die reserves in vrij korte tijd zijn gekelderd van circa U$ 1 miljard naar onder de US$ 600 miljoen. Het is evident dat de monetaire reserves zwaar onder druk staan en dat er een dalende trend waarneembaar is, omdat er regelmatig op de valutamarkt geïntervenieerd moet worden door de moederbank. Het is algemeen bekend dat er een laag aanbod van Amerikaanse dollars is, wat te verklaren is door de heersende schaarste en grotere vraag bij handelaren, de prangende onzekerheid die er heerst en het verkwistend beleid van de regering. De valuta-interventies van de moederbank, die in 2013 op gang zijn gekomen, zijn sinds die periode voortgezet. Mede als gevolg van deze valuta-interventies kon Suriname op tijd aan zijn betalingsverplichtingen voldoen, echter hebben deze interventies een nadelig effect op de omvang van de monetaire reserves gehad. Het saldo op de lopende rekening van de betalingsbalans is in 2014 daarenboven verder verslechterd tot US$ -386 miljoen (2013: US$ -198 miljoen). Dat kwam mede door een aanzienlijke terugval in de exportwaarde van goederen en diensten. De ontwikkeling van de betalingsbalans had eveneens een duidelijk effect op de omvang van de internationale reserves.

  @Sosolobie
  lezen ,okay


  Maak melding

 29. @Sabatoe franse

  RobG zal deze informatie heel goed begrijpen en er helemaal niet op reageren.

  De cijfers van bureau staatsschuld zijn wat ze zijn. Ze zijn van een officiële instantie waar van hij de integriteit niet ter discussie zal kunnen stellen.
  Als de cijfers niet kloppen zal de Centrale bank van Suriname of het ministerie van Financiën keihard aan de bel moeten trekken.

  Het toont keihard aan dat
  1) de regering met getallen sjoemelt.
  2) de groei alleen in SRD gerealiseerd wordt
  3) de groei in echte dollars nu nihil is en na een volgende devaluatie negatief zal zijn.

  Wil je duidelijker informatie dat Bouterse het land de trenche heeft in gereden, zich zelf red en de andere passagiers laat verzuipen.


  Maak melding

 30. Laat de wetten maar komen, de inventieve advocaten verzinnen wel weer iets om het te omzeilen.
  Amerika zelf wast heel wat geld wit. Denk daarbij eens aan die hooggeplaatste overheidsfunctionaris, de militair Oliver North die drugsgeld wit waste om illegaal wapens te komen tegen Iran. Volgens mij is hij nooit opgepakt en veroordeeld, ondanks de strenge anti-witwaswetten van de VS.


  Maak melding

 31. SoSolobie

  helaas verdwijnen de posts met de links.

  ga naar website sdmo.org en klik op statistiek en u vind maand en jaarstaten.

  Onder jaarstatistieken vindt u het overzicht 2000 t/m 2014 dat ik gebruikt heb.
  zie; Schuld-BBP ratio’s (Tabel 6)

  Onder maandstatisteken
  staatsschuld vind u de schulp per november 2015
  Zie; Schuld-BBP ratio’s (Tabel 2015-3)

  Er is geen woord gezwets bij zult u moeten onderkennen.

  Ook al is de leugen nog zo snel de waarheid achter haalt haar altijd

  Als u naar een ander wijst, wijzen er altijd drie vingers naar u zelf (Jamaicaans gezegde)


  Maak melding

 32. een surinaamer weet zijn eigen land niet in goede baanen te leiden zet daarom een nederlander in zijn plaats ga je zien hoe het goed gaat met het land


  Maak melding

 33. @printa, je lees toch niet dus dit is voor jou::een stukje tekst::::

  =14 Jan,

  De financiële wereld wacht op actie vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de op hol geslagen koers weer te beteugelen. De US$ is woensdag opgekocht voor boven de SRD 5,35 terwijl de koers voor de euro SRD 6 heeft bereikt.

  tweede:::

  =Suriname heeft het in 2015 economisch slechter dan verwacht gedaan. Het Algemeen Bureau voor de Statistieken had een groei van 1,8 procent voorspeld, maar die is uiteindelijk uitgekomen op rond de 0 procent. “2016 wordt nog zwaarder. De economie zal met 2 tot drie procent krimpen”, voorspelde Waddie Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), woensdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de vereniging.


  Maak melding

 34. @Ira

  de regering en de Centrale Bank van Suriname goochelen met de cijfers.
  Het bureau voor Staatsschuld hanteert een veel lager BNP dan het Rapport dat de CBvS nu uitgegeven heeft en dat getal komt weer niet in de buurt van getal wat men uit de begroting van Financiën kan afleiden.

  Gezien de implosie van de olie en goudprijzen en de devaluaties kan slechts duidelijk zijn dat Suriname er in echt geld gemeten aanzienlijk slechter voorstaat dan in mei 2010.


  Maak melding

 35. @JoJo, ik lees graag jou mening en heb heel erg veel respect voor. Ook leer ik heel veel van jou en van anderen die met respect hun mening geven.

  Jammer dat velen het toch goed praten dat het heel goed gaat in Suriname.


  Maak melding

 36. In 2 dagen is de gambio koers van 5.15 SRD naar 5.65 SRD voor 1 euro gestegen….

  Ik pies in mijn broek van het lachen….

  Goed zo Bouta! Je bent lekker bezig zo.


  Maak melding

 37. Srafu
  De STAATSSCHULD BEDRAAGT ongeveer
  TIEN MILJARD !!

  Beste Srafu
  bij kleine landen( met open economieën) is het niet belangrijk om te kijken naar de staatsschuld in hun valuta .Alleen de leading world currency is belangrijk. In geval van sur.( en de meeste landen ) de usd omdat de srd daaraan gekoppeld is.

  Die tien miljard kan morgen , en dat zal ook zo zijn, hoger zijn.


  Maak melding

 38. Een kakkerlak is van nature wijzer dan al die oliedomme aanhangers van ddb…de duivelse baas. Nog vier en en half te gaan en de koers is als in 1999. 4.000 srd voor 1 US. En daarna als baas blijft, verwordt het als 1.00 USD = 361.900 ZWD
  US Dollar ↔ Zimbabwean Dollar
  in Zimbabwe. Hihi Suribabwe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.