donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomiePodosiriplantjes voor Suriname Candied Fruits NV

Podosiriplantjes voor Suriname Candied Fruits NV

-

Does Travel

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft vrijdag 5.000 podosiriplantjes overgedragen aan de Suriname Candied Fruits NV (SCF). De plantjes worden meegenomen in een project ter vermeerdering van het plantsoen. Het advies van minister Soeresh Algoe is om uit elk van deze plantjes drie uitlopers te halen voor goed plantmateriaal, waardoor in eerste instantie al 15.000 podosiriplantjes zijn veilig gesteld.
Het bedrijf heeft contracten gesloten met landbouwers in Marowijne en Saramacca. De landbouwers zijn daarmee gegarandeerd van afzet van hun vruchten bij SCF. Tegelijkertijd is SCF verzekerd van vruchten voor de productie zodat invulling kan worden gegeven op de vraag op de internationale markt

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

15 REACTIES
  1. Welke internationale markt vraagt om podosirie? De landen om de hoek weten niet eens wat het is. Of het moet de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland zijn. Dit project vraagt om iets meer informatie.


    Maak melding
  2. Plurale economische activiteiten hadden veel eerder op deskundige wijze moeten worden aangepakt met als uitgangspunten duurzaamheid en kwaliteit. Hier heeft de totale agrarische sector behoefte aan evenals veeteelt pluimvee, varkensteelt, geiten- en schapenteelt. Deelnemende telers doen er goed aan zich te bundelen. Kennis delen enerzijds voorlichting en begeleiding anderzijds is een vereiste. Waar nodig correcte hervormingen doorvoeren bij reeds bestaande bedrijven. Ondersteuning/begeleiding van nieuwe (jonge) ondernemers. Dit alles omdat er aan “Wi sa seti kondre boeng” daadwerkelijk invulling wordt gegeven.


    Maak melding
  3. In de US en Europa is podosiri bekend als acai. Schijnt het goed te doen in de Powerfood hype . Brazilië speelt daarop in met grote acaiplantages.


    Maak melding
  4. Het is weggelegd voor rijke Westerlingen. Hoe vaak moet men die Acai produkten gebruiken om het effect te voelen? Heel vaak. Wie heeft geld om die dure spullen alsmaar te kopen? Mensen met geld. Het is geen product met een massa-afname zoals koffie of thee.


    Maak melding
  5. Ik heb begrepen, dat podosiri of acai een modern afslankmiddel is in vooral de VS.
    Als er sprake is van een toenemende vraag, is het alle moeite waard om posodiri aan te platen.
    Ik begrijp alleen ook, dat onze grote zuiderbuur Brazilie deze planten al op grote schaal op plantages teelt.
    Hebben ze daar misschien toch een meer vooruitziende blik gehad en vist ons land straks weer in een vijver die al veel te vol is.


    Maak melding
  6. Een goed begin. Als deze plantnes gekweekt worden voor de lokale markt dan zullen kwekers na ongeveer drie jaar een illusie armer zijn. Want het type plantjes die LVV kweekt is de genetisch gemanipuleerde versie ofwel de dwergacai. Deze is minder smaakvol.

    Iemand die apodosirie kent zal deze variant als zeer slap ervaren.

    Liever een jaartje langer wachten bij de Surinaamse variant maar dan heb je een zuiver natuurlijk product.


    Maak melding
  7. Laten we dit een een kans geven. Suriname moet op gegeven moment ook de aandacht vestigen op de toenemende internationale vraag naar bijzondere landbouw producten als alternatief voor olie en goud.
    Men moet wel goed begrijpen hoe deze vraag naar Acai zich ontwikkeld. Met andere woorden; met welke kenmerken kan Suriname zich op de Acai markt onderscheiden.
    Ik denk inderdaad niet door simpel te kopieren wat Brazilie doet. Het massaal planten van dwerg Acai kan een uitkomst Bowden voor eind producten zoals Acai olie en o.a cosmetische eind-producten of poeders van acai.

    Als men echter hoogwaardige pulp wil export eren moet wat mij betreft de focus liggen op:
    1. Kwaliteit
    2. Organische verbouw
    3. Organische productie
    4. Sustainable development
    5. Educatie van boeren mbt organic harvesting

    De PAS is een aantal jaren geleden een initiatief begonnen wat meer richting sustainable development ging.

    Genetisch gemodificeerde/gemanipuleerde plantjes zijn niet meer van deze tijd.

    Men moet ook niet vergeten/ontkennen dat de deskundigheid over het verwerken/productie proces van podosiri/apodong met name bij de vrouwen uit het binnenland ligt.

    De overheid zou er goed aan doen om de boeren uit het marowijne gebied niet alleen als leverancier van apodong pit te zien.
    Men heeft er baat bij (kwaliteits waarborg, onderscheidend vermogen tov andere producenten in de regio) om de deskundigheid van deze mensen te raadplegen en bundelen.

    Suriname luister en kijk vooral naar de onderscheidende elementen en niet alleen naar de massa vraag. En respecteer ook de deskundigheid in je eigen achtertuin.

    Alleen hiermee kunnen we op lange termijn het verschil blijven maken.


    Maak melding
  8. @Frank R.
    Moeten we soms onze mening niet geven en met z’n allen podosiri gaan planten?
    Ik zie wel verschillende interessante bijdragen/meningen die juist zijn bedoeld om dit project een grotere kans van slagen te geven


    Maak melding
  9. Plan voor minimaal 15000 planten in vergevorderd stadium. Een bundeling van lokale kennis en van buiten moet leiden tot betere productie en export. Kennis op dit gebied ligt in Brazilië. Afkijken bij de buren moet omdat ze verder zijn.

    Heb onderzocht en ondervonden dat er heel veel mogelijk is in ons geliefd land. Aan ons parlement en regering nog de opdracht om wetten te maken en lokale boeren bekend te maken met internationale standaarden.

    De landbouw is een alternatief om vooruit te komem maar dan biologische landbouw.


    Maak melding
  10. Het zou goed zijn als podosiri echt vers vers in zakjes zonder gemixt te zijn komt naar NL dan zou ik het ook direct kopen en drinken (podosiri+watra+sukru=lekker)


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES