Surinamers in Nieuw Koffiekamp vrezen ontruiming

11

PARAMARIBO, 8 jan – De bewoners van het dorp Nieuw Koffiekamp vrezen een verplichte massale ontruiming. Hun dorp ligt middenin het goudwinningsgebied van multinational Iamgold. De leiding van dochterbedrijf Rosebel Gold Mines ontkent plannen tot verhuizing.

“Berichten als zou Rosebel gevraagd hebben om Nieuw Koffiekamp te verhuizen, zijn pertinent onjuist”, zegt directielid Sharmila Jadnanansing tegenover de Ware Tijd. In een brief aan Rosebel Gold Mines vraagt belangenorganisatie Makamboa om een ‘hervestigingsprogramma’ voor het dorp. “Rosebel moet niet doen alsof haar neus bloedt, omdat de advocaat een brief heeft gestuurd naar de overheid”, zegt Mello Naana van Makamboa.

In de brief zou gevraagd zijn om alles te ontruimen dat zich bevindt binnen een reikwijdte van zeventienduizend hectare. “Daarmee is duidelijk dat ze ons weg wil, want we wonen dichtbij het bedrijf”, aldus Naana. De indruk bestaat dus dat de belangen van de honderden dorpelingen worden genegeerd. Nieuw Koffiekamp heeft nu al overlast. De dorpelingen klagen al lange tijd over vliegen en geluidsoverlast door dynamietontploffingen.

Bekijk ook:

11 REACTIES

 1. Beetje warrig verhaal, maar goed.

  “De dorpelingen klagen al lange tijd over vliegen en geluidsoverlast door dynamietontploffingen”…….

  Rosebel is vanaf 2004 in produktie en nu pas klagen over geluidsoverlast? De Koffiekampers heb jarenlang geprofiteerd van Rosebel, maar het einde is in zicht. En die vliegen?
  Ga eens een keer goed baden, of zo. Of ruim je rotzooi gewoon op!


  Maak melding

 2. -Nieuw Koffiekamp, mensen ken de geschiedenis en vraag je eigenlijk af hoe je daar terecht bent gekomen. vergeet niet de splitsing van die groep om een nieuwe groep samen te gaan stellen.

  -Wat willen jullie nou eigenlijk hebben?
  -willen jullie bij het goud blijven of je zelfs verder ontwikkelen????

  -Vergeet niet dat het goud en de gronden van de Overheid zijn. let op de regels en de wetten van het land.

  Het is nu 2016 en denk aan jullie kinderen!!!!!!!!!!! Zoek echte leiders en geen leider zoals Brunswijk, Belfor of Bee…..


  Maak melding

 3. Ida: “wat willen jullie eigenlijk? Willen jullie bij het goud blijven, of willen jullie je verder ontwikkelen?”

  Ida, wat voor onzinnige vragen stel jij aan de mensen van Koffiekamp? Ze willen gewoon in hun dorp blijven en als er goud te vinden is, is dat mooi meegenomen. En kunnen ze zich niet ontwikkelen als ze in hun dorp blijven? Als dat niet mogelijk is, dan kunnen ze ook elders gaan om zich te scholen en na hun studie moeten ze de mogelijkheid hebben om terug te keren naar hun dorp als ze dat willen.

  Ira, het was beter geweest als je de Canadezen had gevraagd waarom zij niet in Canada blijven om daar het milieu te verzieken i.p.v. het milieu van Koffiekamp te komen verpesten vanwege hun honger naar goud.

  Van mij mag de prijs van goud op de wereldmarkt zo ver dalen dat het niet meer winstgevend voor de Canadezen is om goud te winnen in Suriname.


  Maak melding

 4. Koffiekampers niet zeuren, Sunnypoint hebben jullie ook overgenomen zonder een cent te betalen. Gewoon lekker opzouten, er is genoeg plek in Suriname, sluit je lekker aan te Sunnypoint waar je tussen je eigen mensen woont.

  Jullie kloppen ook heel vaak bij de sociale dienst waarom vraag je brunswijk niet om een lapje grond voor jullie te “kopen”.


  Maak melding

 5. Ah.kijk,ik sta niet te springen om de koffiekampers de helpende hand te bieden. Toen soortgenoten van hun afgeslacht werden kwamen zij niet op,ook niet heden.Ze laten het over aan ons.Deze groep hoeft geen belasting te betalen,grond te kopen etc…..
  Ze blijven passief en doen voor alsof ze niet bewust zijjn van hun omgeving ,of beter ze doen als of ze ver van Suriname wonen.Ze horen niets,zien niets en zwijgen als besten. Neen hoor hun gevecht om hun grond die ze gratis occuperen te behouden daar voor gaan zij alleen moeten strijden zonder de hulp van de rest met uitzonderingen van enkelen zoals HENKES.


  Maak melding

 6. Ray en Ida zijn beiden niet goed wijs, alleen maar onzin kraaien dat kunnen.
  Ga even de geschiedenis van je eigen land dan weet je dat de overheid die mensen daar heeft gezet nadat ze hun oorspronkelijke dorpen onder water zijn gezet om Paramaribo van energie te voorzien, en tot ontwikkeling te brengen..
  Wat zou je ervan vinden als Suralco alleen wilt blijven als er een dam gebouwd kan worden bij Nickerie of Paramaribo, waardoor beide steden onder water zullen komen te staan? zijn jullie zogenaamde stedelingen dan ook bereid jou mooie villa of winkel op te offeren voor land en volk?? Heeft jou voorouder toen hij als contractarbeider naar Suriname kwam ook grond meegenomen uit India??


  Maak melding

 7. Hoe rijmt geluidshinder met vliegen? Vliegen vluchten toch voor bepaalde soort geluid?
  Koffiekampers moeten bij de regering zijn die hun grond blijkbaar verpand heeft aan die Rosebelt.


  Maak melding

 8. De Koffiekampers vergeten één ding: dat ze jarenlang goud hebben GESTOLEN van Rosebel, dus ook van Lanti, omdat er geen enkele belasting over is afgedragen.De concessie is van Rosebel, niet van Makamboa van Naana. Je mag (nee moet) voor de rechten opkomen, maar je moet wel het huisje bij het schuurtje houden. En als goud je enige bron van inkomsten is, en dan nog illegaal ook, dan zou ik willen adviseren allemaal te leren om cassavebrood te bakken en te exporteren. Misschien levert dat meer op dan goud, want dat is geen dubbeltje meer waard! Ik bedoel maar: dom + dom = dom².


  Maak melding

 9. @ Ronald,

  Concessies worden niet verpand, maar op een legale manier uitgegeven door de Roverheid. Daar wordt door Rosebel een hoop geld voor betaald, plus een deel van de opbrengst. Maar als de Koffiekampers dat laatste deel roven, beroven ze ook de Roverheid (en die duldt geen concurrentie, lol). Geen medelijden dus. Pit East is al ontruimd en de Roma Pit levert net genoeg op voor een kinderringetje.


  Maak melding

 10. Alweri

  Wel eens in Nieuw Koffie Kamp geweest. Ik geloof het niet.
  Het stelt echt niet zo veel voor.

  ik ben er van overtuigd dat de mensen mits met respect behandeld en er een goede vervanging geregeld wordt zij een gat in de lucht springen als ze wat dichter bij Berg en Dal kunnen gaan wonen en er voor hun beter vervoer en scholen geregeld kunnen worden.

  Het meer en deel huilt Krokodilletranen om te proberen een maximale schade vergoeding te krijgen terwijl ze van elders komen en niets met Nieuw Koffiekamp en haar geschiedenis te maken hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.