Protestmanifestatie groenteboeren in Suriname

12

Groenteboeren van de Stichting Re-integratie Kansarmen (RiKa) hebben woensdag een grote partij groenten gedumpt bij de ingang het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Ze voerden er een protestmanifestatie en eisen dat het centrum maatschappelijk verantwoordelijkheid toont en de door RiKa-boeren geproduceerde gewassen afneemt. Daarmee zou het PCS mensen een helpende hand bieden, die vroeger zelf in het PCS zijn behandeld, en nu werken aan re-integratie in de gemeenschap. ‘We willen geen medelijden, we werken eerlijk en eisen een eerlijke kans,’ scandeerden ze ondermeer.Groenten-2

Groenten-1

Bekijk ook:

12 REACTIES

 1. Ik ben trots op deze groep die een rechte pad bewandelen nu.Maar eisen dat je produkt afgenomen wordt, dor 1 bepaald centrum is ook niet goed.Begin een ONS belang of zoek meer dan i afnemer voor jullie produkten.


  Maak melding

 2. Ja mang! Djie ding soortu suma disi a kans!
  mek a go moro fara!! tje potie!!! eerlijk is eerlijk!!

  En als zij de kans niet krijgen, mag van mij deze regering naar de HEL!!!! door een niet medelijdende grote vuurzee heen!!!


  Maak melding

 3. Ik vind, dat deze groenteboeren wel een punt hebben.
  Als je als groenteboer meewerkt aan een reintegratieproces van clienten van het PCS moet daar ook wat tegenover staan van de kant van PCS.
  Althans, meestal is dat zo in dit soort processen.
  Een win-win situatie.
  Wellicht laat de kwaliteit van de groenten te wensen over – ik daar niet over oordelen – maar dan nog zou het van wijsheid getuigen als het PCS met deze boeren in gesprek ging of was gegaan.
  Uit het artikel blijkt dat niet.
  Overigens is het algemeen bekend, dat binnen het PCS zich het nodige afspeelt op managementniveau.
  In ieder geval jammer, dat het zo is gelopen.


  Maak melding

 4. Wie wil er wedden dat PCS straks met een volstrekte dooddoener als “devaluatie” komt? Deze mensen hebben het al moeilijk, waarom ze dan nog een trap na geven.

  @Cochise
  De groenten zien er op de foto heerlijk uit, ik krijg er trek van!


  Maak melding

 5. Wel deze groenteboeren hebben een tweede kans gehad en moeten het benutten en de vleugels uitslaan.Ze moeten niet afhankelijk zijn van 1 afnemer maar meerdere afnemers zoeken voor hun produkten. Verder is het goed te weten dat zij tenminste werken om in hun onderhoud te voorzien,ik zou ze zeggen laat je niet ontmoedigen maar benut deze kans..


  Maak melding

 6. Ray,

  We weten niet of deze groenteboeren een 2e kans hebben gehad.
  Ik heb daarover niets gelezen.
  Maar afgezien daarvan vind ik, dat ex-psychiatrisch patienten de kans moeten hebben om in of na een reintegratieproces weer gewoon burger van ons land te kunnen worden.
  Daarin heeft ook het PCS een taak.
  Ikzelf denk, dat er heel andere problemen spelen, die meer te maken hebben met de vraag, hoe het PCS wordt geleid, dan met de groenteboeren.
  Ik sta nog steeds achter deze boeren met hun (ex)patienten.


  Maak melding

 7. Waarschijnlijk zijn deze tijdelijk pschychisch gestoorden de enige moedige Surinamezen, want de rest der Surinamezen komt niet de straat op om te protesteren tegen prijsverhogingen en alle andere onrechtmatige zaken.


  Maak melding

 8. Beetje jammer dat er niet een doortastend reporter is die achter de mogelijke beweegredenen van het PCS aan gaat.
  Het zou de nieuws vergaring ten goede komen als men niet alleen maar aan “halve” berichtgeving zou doen.
  Terecht werd al eerder de opmerking gemaakt dat er een win-win situatie was! Wat is dan de reden deze win-win situatie éénzijdig om zeep te helpen. Grote kans dat deze “patiënten” een terugval zullen krijgen, dat zal vast niet de insteek zijn van PCS!


  Maak melding

 9. @Cochise
  Een beetje common sense gebruiken zou niet slecht zijn hier.
  Deze mensen zouden als zij de hulp die ze nodig hadden,niet ontvangen dan zouden ze terug keren naar hun benaarde leven daarvoor. Nu zij zich met de hulp van de PCS zich waardige burgers noemen,moeten zij ook een beetje leren zelfstandig te worden.Ik ben blijdat ze werken maar ze moeten ook elders afnemers vinden.Bouwen op slechts 1 brengt deze taferelen met zich mee.Het komt erop-neer van…DE PCS kan niet voor eeuwig de hand boven het hoofd van deze groep houden.


  Maak melding

 10. Het hele verhaal hier,

  Naar aanleiding van het in de media gepubliceerde bericht over het PCS en de Stiching Reïntegratie Kansarmen (Rika) voelt de directie zich geroepen om de volgende zaken recht te trekken:
  1. Het PCS nam geen groenten af bij Stichting Rika en kan derhalve de afname niet hebben stopgezet.
  2. De cliënten te Blauwgrond worden volledig verzorgd door het PCS, dus is het niet verplicht dat zij per se apart geld moeten verdienen om in hun behoefte te voorzien.
  3. De Algemeen Directeur van het PCS, drs. D. Mathoera, heeft nimmer pompoenen geleverd aan het PCS. Alle groenten en fruit van het PCS worden geleverd via de gecontracteerde leverancier Albers Markt (Boditewarie).
  4. De leveringen van groenten aan het PCS moet in 2016 via een nog te houden openbare inschrijving plaatsvinden. Hierbij zullen leveranciers moeten offreren op basis van prijs, kwaliteit, vrij van chemicaliën en duurzaamheid in levering, m.a.w. garantie voor continue levering.
  Verder is het ook vermeldenswaard dat de cliënten in 2013 in het PCS zijn opgenomen ten tijde dat Carifesta werd georganiseerd in Suriname, er werd een beroep gedaan op het PCS om de zwervers op te vangen. Directie en personeel hebben met z’n allen ingespeeld en de zwervers maanden binnen de muren van het PCS gehouden. Na afronding van de festiviteiten is besloten de zwervers niet wederom de straat op te sturen, maar een mogelijkheid te bekijken hen te resocialiseren.
  In dat kader zijn er twee resocialisatiewoningen opgezet te Blauwgrond, waarbij het PCS heeft voorzien in alle benodigdheden voor de cliënten; variërend van kleding en voeding tot huurgelden. De directie vindt het derhalve betreurenswaardig dat de naam van het PCS op dergelijke wijze door het slijk is gehaald.

  Het PCS heeft zijn job gedaan ,deze mensen begeleiden tot werkende mensen gemaakt. Nu is het de buurt van deze groep mensen om voor zich zelf te zorgen en niet afhankelijk zijn van derden.Zij leven toch niet om de PCS een plezier te doen?Neen ze leven voor zich zelf en moeten voor zich zelf zorgen.


  Maak melding

 11. Ray,

  Ik gebruik mijn common sense.
  Uit het artikel maak ik op, dat PCS wel degelijk groenten heeft afgenomen.
  Jij beweert precies het tegenovergestelde en stelt, dat iets wat niet is afgenomen ook niet kan worden stopgezet.
  Blijkbaar beschik jij dus over andere informatie dan ik uit het artikel kan opmaken.
  Ik kan niet anders doen dan reageren op de inhoud van het Wtk-artikel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.