Cliënten Psychiatrisch Centrum Suriname gebelgd

6

PARAMARIBO, 7 jan – Het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS, komt er niet zo goedkoop van af. Dit was de belangrijkste boodschap die ruim veertig cliënten af hebben gegeven bij Suriname’s enige psychiatrische instelling. Die wil geen groenten meer afnemen.

De groente wordt verbouwd op land van resocialisatiestichting Rika. Volgens voorzitter Henk Amstelveen pleegt PCS woordbreuk. De groente werd afgenomen als onderdeel van een resocialisatieplan voor voormalige zwervers. Deze ‘dak- en thuislozen’ hebben nu onderdak in het therapeutisch centrum van Rika. Met de verkoop van groente en het verlenen van onder meer schoonmaakdiensten wordt geld verdiend.

De persoonlijke zelfstandigheid wordt zo bevorderd. Volgens Amstelveen zou PCS ‘de laatste’ moeten zijn die dwarsligt. Daarom is er een protestdemonstratie gehouden. Ook werd flink wat groente gedumpt. Het kan er bij Amstelveen niet in dat het PCS ‘plotseling’ geen groente meer behoeft. Dagelijks moet er voeding worden bereid voor zo’n driehonderd cliënten. Hij heeft intussen een ‘hoopvol’ gesprek gehad met de directie.

Bekijk ook:

6 REACTIES

 1. Vanaf 2010 ontstonden de problemen die zich om zich heen grijpen vanwege het uniek financieel gevoerde wanbeleid. Statistieken van S&P werden gretig gehanteerd en verbaal ondersteund dat de economische groei 4% bedroeg vanwege olie- en goudinkomsten. Zolang de hoofdrolspelers als veroorzakers in dit machts- en beleidsbepalende centrum zitten zal er geen verbetering komen. Deze veroorzaakte situatie is ernstig. De binnenlandse niet politiekgebonden zzp’ers met knowhow krijgen bovendien geen kans om een positieve bijdrage te leveren. Wellicht is het beleid gericht op lijfsbehoud en macht verkregen dmv misleiding, rookgordijnen, leugens en bedrog. Eerdergenoemde verkregen winsten zouden voor binnenlandse begrippen als Marshall-gelden kunnen worden beschouwd welke in een 40-jarige souvereine staat wordt besteed in duurzame rationele winstgevende ontwikkelingsprojecten voor dit als 17e genoteerde rijke land.


  Maak melding

 2. @ Morenito
  Met oogkleppen op kan jij niets zien. Oordoppen is ook een optie. Gemengde salades zijn nimmer ongezond mits duurzaam geteeld. Oliepalmbedrijf, Marienburgsuikerfabriek zegt en doet jou allicht niks. Rijstsector evenmin. Suralco en Bruunzeel ach wat maakt het nou uit. Kan zijn dat je aanhanger bent van Chavez en zn opvolger.


  Maak melding

 3. Zojuistt stonden op treinstation JAP een groepje toeristen die met de trein naar Paramaribo wilden doorreizen nav stoere mediaberichten.Tevergeefs. Zij zitten nu op de vlucht huiswaarts


  Maak melding

 4. Okay,laten we eerst van PCS horen wat de redenen zijn dat er geen groente meer wordt afgenomen van deze groep.
  Het PCS is een hospitaal en er zijn normen en standard die een belangrijke rol spelen,zoveel begrijp ik. Maar het PCS is een verklaring schuldig.


  Maak melding

 5. Waarom de keukenleiding (want die zullen het ongetwijfeld zijn) opeens besloot om de groenten niet meer te kopen, is vooralsnog een raadsel. Zo duur kunnen die toch niet zijn? Tenzij er zoals gebruikelijk in Suriname een andere sinistere reden is om dat niet (meer) te doen. De mensen willen werken en hun hand niet ophouden, laat ze toch. Lijkt me volstrekt onnodig om ze nog verder geestelijk te belasten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.