Kandidaat-topman Centrale Bank Suriname optimistisch

72
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 6 jan – De problemen waar de Surinaamse economie voor staat, zijn niet onoplosbaar. Dit stelt oud-minister van Planning & Ontwikkleingssamenwerking Kermechend Raghoebarsing. Hij wordt genoemd als kandidaat voor de hoogste post bij de Centrale Bank van Suriname. Het is een uitdaging.

Een uitdaging van niet bescheiden omvang, gezien de problemen van het moment. Maar dat schrikt niet af. “Ik ben voor geen enkele uitdaging bang en zou er zeker over nadenken”, zegt Raghoebarsing tegenover de Ware Tijd. Hij wordt sowieso genoemd. De econoom is eind vorig jaar gepolst voor de functie. De rondgang langs kandidaten is nog niet afgelopen en het kan dus alle kanten uit. Het neemt niet weg dat Raghoebarsing uitgesproken is.

De economie en de stand van ’s land financiën kunnen worden opgekrikt. Daar zijn vooral enkele voorwaarden bij waar aan moet worden voldaan. De governor of president van de centrale bank kan een sleutelpositie innemen. Maar dan mag hij niet politiek gebonden zijn. Ook moet hij onafhankelijk kunnen opereren. “Zonder deze voorwaarden zullen de problemen, die overigens niet onoplosbaar zijn, aanhouden.”

Bekijk ook:

72 REACTIES

 1. Denk dat de heer Raghoebarsing niet geschikt voor de vacante positie bij de Centrale Bank. Een goede bestuurder is nog geen goede bankier. En dat laatste is nergens terug te vinden op zijn CV. (bron Linkedin).

  Begin mij af te vragen of er daadwerkelijk een functieprofiel is opgesteld voor deze positie.


  Maak melding

 2. Dat v.h.pers onder Santokie gehaaid zijn voor deze functie is allang bekend.
  Denk dat de heer proeve met jarenlang bank ervaring de juiste persoon is maar slim genoeg om niet erin te trappen.

  Slimme set van debiel bouterse!


  Maak melding

 3. Het is geen rocket science maar we weten allemaal dat Ramon Abrahams met de functie ervan door gaat. Allemaal onder mom van ” it’s a dirty job but someone’s gotta do it “.


  Maak melding

 4. Nou,nou Raghoebarsing,wonderen verwachten wij helemaal niet van jou.
  Als bouta je geplukt heft voor deze post dan ben je hetzelfde als bv een Keshopersad gangaram panday!
  Altijd uit op Eigen winst,Trouwens er moet eerst een debat volgen over jou kandidatuur en een stemming volgt daarna. maar gezien democratie zoek is in Suriname sinds bouta ,is ales wat bouta zegt wet bij decreet.
  Trouwens er is niemand te vinden die blij is zoveel puinhoop over te nemen gelaten door bouta.


  Maak melding

 5. @Kabouterse
  In tegenstelling tot wat je denkt is dit wel degelijk een zeer, zeer zware functie. Op centrale bank conferenties moet de kandidaat in staat zijn om op niveau met partners en collega’s monetaire issues te bespreken, maatregelen te nemen, en zijn visie op een begrijpelijke en transparante manier aan de eigen samenleving te communiceren. Je kunt gewoon deze baan niet gunnen aan iemand die het netwerk, contacten en doortastendheid niet heeft. Is ook de reden dat de gouverneur van de Britse centrale bank een Canadees is. Er was geen enkele Brit die de functie kon of wilde aanvaarden. Als je GvdCB niet gerespecteerd wordt ben je verloren.


  Maak melding

 6. Het probleem is Bouterse en hij moet weg anders komt Suriname er niet uit. De president van de centrale bank moet in een normale omgeving kunnen werken, dan bedoel ik met omgeving de twee andere mensen waarmee hij nauw moet samenwerken. Wel die twee andere zijn absoluut onkundig en incapabel om mee te kunnen samenwerken. Deze mannen nl D Bouterse en G Hoefdraad zijn bewezen waardeloos dus moeten zij vertrekken, wegwezen. Met Bouterse aan de knop zal je hoe deskundig en capabel je ook bent het niet redden.
  Het probleem is D Bouterse, als hij nu opstapt is 50% van de problemen opgelost. De opvolger zal de andere rovers verwijderen en is het probleem overzichtelijker geworden.
  Vooral vakbondsleiders praten om het probleem heen geen een die zegt dat D Bouterse moet opstappen.
  D Bouterse heeft ons, Suriname, weer in een diep dal doen belanden, hij heeft via zijn stromannen (vazallen) onze reserves laten verdwijnen naar hun buitenlandse rekeningen.
  Als we het probleem niet eens durven benoemen hoe denken we dat te kunnen oplossen.
  Al 35 jaren is het probleem van Suriname Desi Bouterse.


  Maak melding

 7. Waarom komen jullie nooit met opbouwende kritiek. Het is altijd alleen maar klagen en afkraken. De beste stuurlui staat altijd aan wal.

  Peace out,

  Kwamma


  Maak melding

 8. Als Raghoebarsing aast op deze baan kan hij niet anders zeggen.
  Daarvoor hoef je niet in een glazen bol te kijken.
  Ik zou me overigens onder de huidige omstandigheden wel 2 x bedenken, voordat ik in deze functie stapte.
  Tegen het blok Bouterse – Hoefdraad (familierelatie en oud directeur van de CBS – is namelijk geen enkele nieuwe directeur opgewassen.
  Dat is hetzelfde als je hoofd in de strop leggen.


  Maak melding

 9. Hahahaaaha ! Waar was Raghoebarsing toen bouterse 80000 srd man naar de binnen haalde als beste man voor deze job?
  Boefdraad heeft meer dan een miljoen euro in zijn zak gestopt door toedoen van een buriki president. Mi kondreman we srebi!


  Maak melding

 10. Mee eens Kwamma, altijd dat geklaag en o zo negatief. Er komt op die manier echt geen verandering aan de situatie in het land. Bid liever voor positieve verandering of bijf in ieder geval hopen dat het beter zal gaan. Je kunt beter vol zijn met de liefde voor God dan vol zijn met de haat voor Bouterse.


  Maak melding

 11. Linda,

  Ik hoop al een paar jaar, dat het beter met Suriname zal gaan,
  maar het tegendeel is het geval.
  Ik denk ook niet, dat dat onder deze regering gaat lukken.
  Om 1 simpele reden: Suriname heeft broodnodig buitenlandse investeerders nodig.
  Die hebben geen zin om onder deze regering en deze omstandigheden geld te stoppen in ons land.
  Daarvoor hoef je geen econoom te zijn.
  We hebben gewoon het geld niet om er de eerstkomende jaren iets van te maken.
  Ik wilde graag, dat het anders was, maar dat is niet zo.
  Je kunt wel blijven zwijgen of jaknikken of hoe je het ook maar wilt noemen, maar dat zet helemaal geen zoden aan de dijk.
  Deze regering doet gewoon, wat ze wil en daar ageer ik tegen.
  En Onze Lieve Heer wil ik buiten deze discussie laten.


  Maak melding

 12. Ik draag Sapoen voor als nieuwe Bank president. Sapoen heeft overal verstand van, vooral van poen. Die Chitan mag hij dan meenemen als z’n assistent.


  Maak melding

 13. Cochise,

  Het gaat niet om hopen dat het beter gaat met Suriname. Wij moeten ervoor zorgen dat het beter moet gaan met Suriname.
  Als de mensen die het zo beter weten samen bundelen met degene die het minder weten, kunnen we aardig wat stappen maken. We schieten niks mee op om constant online te bekvechten.

  Er zijn genoeg mogelijkheden in Su. Er worden aardig wat producten ge-importeert, die wij in Suriname zelf zouden kunnen produceren. Denken jullie erover na.

  Peace out,

  Kwamma


  Maak melding

 14. @Kwamma
  Mee eens, maar je moet toch echt toegeven dat er posters zijn die weten waar ze het over hebben. De schreeuwers hebben de overhand maar er zijn mensen die echt goede ideeën en voorstellen hebben. Denk aan JoJo, Milton etc.

  @Linda
  Drie woorden: God bestaat niet. Je kunt bidden tot je een ons weegt maar er gebeurd niks. Surinamers moeten juist van hun knieën komen om echt het verschil te maken.


  Maak melding

 15. Wat deed Bouterse voordat hij president werd ?
  Hij klaagde aldoor over Venetiaan en Front nu zelf de stuur in handen heeft bakt geen moer van .
  @ Linda wij hebben niet Boefdraad voor meer dan miljoen euro naar Suriname gehaald om er een puinhoop van te maken.
  U President maakt een zooitje in ons land en dan mogen wij niets zeggen, meisje go sribi yere!


  Maak melding

 16. @Kwamma enlinda
  Dat het beter zal gaan met een amnestie lijder en vergiffenis smeker tegelijk,?!
  Nee hoor,aller eerst wenst je een leider te hebben die verstand van zaken heeft,weet waarover hij praat en helemaal geen strafblad heeften of aan vriendjes politiek doet..Alleen bouta en bouta gezinden zijn optimistisch wij de rest niet.
  Wij zien de realiteit zoals he is en het is bedroefend.


  Maak melding

 17. Kwamma,

  Ik ben het in principe helemaal met je eens.
  Het grote probleem is, dat partculier initiatief – en dan bedoel ik ook de krachten bundelen – in ons land nauwelijks kans van slagen heeft.
  Dan moeten er andere voorwaarden worden gecreeerd.
  Suriname is op dit moment 1 grote splijtzwam.
  Wij zijn geen samenhangend volk, maar een optelsom van etnische groeperingen, die ieder hun eigen belang willen veiligstellen.
  Dat is heel erg lastig krachten bundelen.


  Maak melding

 18. @ Afro,

  Jouw berichtgeving, is de juiste conclusie, Bouterse is de oorzaak van al die ellende die zich hier afspeelt, en is het gezwel van deze samenleving, dat heel snel verwijderd moet worden.


  Maak melding

 19. Afro, het probleem van Suriname is niet Bouterse, maar het zijn de laag geletterd typen die vanaf de zijlijn schreeuwen dat de president de schuld is van alle problemen.


  Maak melding

 20. Cochise:
  En dat is inderdaad het tweede grote probleem in Suriname, ieder voor zich en god voor ons allen. Verbroedering is er niet, met elkaar de schouders eronder? Het zou prachtig zijn maar helaas een utopie.
  Ik heb van huis uit geleerd, ” goed voorbeeld doet goed volgen” ! En daar zit hem het eerste grote probleem, daar waar regeringsleiders een voorbeeld dienen te zijn ( in positieve zin wel te verstaan) zien we een regering die op alle fronten in de fout gaat en alleen maar bezig is hun eigen vermogen op discutabele / criminele wijze te vergroten over de ruggen van de ” goedgelovige” bevolking die zich door alle valse beloften een oor aan hebben laten naaien. Gevolg?
  Zie probleem twee!


  Maak melding

 21. Er moet toch in het financieel-economische kader In Suriname iemand te vinden zijn die de skills van een governor heeft? Of moeten het per se partij-adepten zijn? Nee, want een governor moet boven de partijen kunnen staan en daardoor onafhankelijk zijn. Zolang er partijpolitiek wordt bedreven met ONZE centen gaat het nog meer bergafwaarts!


  Maak melding

 22. Blaka Bakra,

  Ik denk zo iemand in Suriname niet is te vinden op dit moment.
  Je bent onder de huidige omstandigheden a puppet on a string van Bouta en Hoefdraad.
  Niemand, behalve een partijpolitiek iemand, die is gelieerd aan Bouta of de NDP, is geinteresseerd in deze job.
  Althans, zo denk ik erover.
  Vergeet ook niet, dat veel Surinaamse kennis naar het buitenland is wegge-ebt.
  We hebben wel een middenkader, maar geen topkader (meer).


  Maak melding

 23. Ik heb net naar een interview van Carl Breeveld geluisterd.En ik kan je zeggen dat met zulke leiders wij de komende drie honderd jaar geen stap vooruit komen.
  Zijn visie sluit naadloos aan aan die van opa D.Dus heeft hij ook geen visie.


  Maak melding

 24. Cochise, voor elke econoom is het bekleden van deze functie een uitdaging, vooral in deze tijd van economische teruggang.Een ding is in elk geval duidelijk geworden.Met jou kan men geen oorlog winnen, men kan niet op je rekenen, omdat je duidelijk laat merken dat je een grote lafaard bent. Jij moet de laatste zijn die een grote mond durft op te zetten. Het is je reinste defaitisme. In een oorlog zal jij ook de eerste zijn die de benen neemt en wegvlucht. Je zal je maten in de steek laten omdat je een grote bangerik bent. Read my words, read my words. Foei toch!!!!


  Maak melding

 25. Geen enkel zichzelf respecterend persoon, die gevoel
  heeft voor rechtsstaat en mensenrechten zal, op dit moment solliciteren naar de functie van governor
  Centrale Bank !

  NIEMAND wil BEVELEN van de LEEK, DESI, uitvoeren !

  NIEMAND wil de bankbiljetten-pers in werking zetten op BEVEL van de LEEK,DESI !

  DORA heeft zojuist weer bevestigd dat de CIVD een
  prive-dienst/legertje is van Desi ! Zo ook de CTU !!!

  PS : Van enig beleid in Sranang, is momenteel geen sprake ! In paniek graaien de NDPers naar dollars en euro’s ! (zie het valuta BASKITA-plan)
  Er volgen meer DWANG-maatregelen voor de bevolking
  en bedrijven mbt valuta, prive-bankrekeningen en prijzen !

  VENEZUELA-toestanden more and more !


  Maak melding

 26. Op dit moment hebben we in Suriname op de eerste plaats een exorcist nodig om de duivel te verdrijven, zolang DiDiBri het voor het zeggen heeft in Suriname komen we als samenleving geen stap vooruit, dit duivels gebroed heeft nu, met alle problemen waar het land mee geconfronteerd wordt, de gore lef om te overwegen een drugsbaron te willen benoemen tot hoofd van CIVD, daarmee geeft hij te kennen dat hij het Surinaamse volk minacht en dat hij lak heeft aan hoe het beschaafde deel van de wereldgemeenschap over hem denkt. Als Ragoebarsing echt overweegt de positie van governor van de centrale bank onder DiDiBri te aanvaarden, is hij geen haar beter dan de drugsbaron, die zich natuurlijk maar al te graag door DiDiBri zal laten benoemen tot hoofd van CIVD. Niemand kan me namelijk wijsmaken dat een Surinamer die nu een post aanvaardt onder DiDiBri, dat doet in het belang van land en volk en niet puur uit eigenbelang.


  Maak melding

 27. Jullie kunnen zeggen wat jullie willen van de MEEST geliefde volkspresident van Suriname , en RobG, Printa , 1860 , maar a goejaba e lolo


  Maak melding

 28. @Henkes.. Ben het roerend eens met Henkes. Je slaat de spijker op z’n kop. De invloed en omvang van deze criminele organisatie olv bouterse wordt Door velen onderschat. Parmessar komt ook uit een criminele familie. Iedereen die een beetje is ingewijd in Suriname weet hoe het gesteld is met de firma yokohama. De broers Vidjai en Bisoen Parmessar staan internationaal bekend als drugshandel aren en witwascriminelen. Vorig jaar heeft het OM in Nederland de hoogste ontnemingsvordering tegen een criminele organisatie geeist tegen de Parmessars. Ruim 90 miljoen euro. Voor meer bijzonderheden Google FICUS ZAAK.


  Maak melding

 29. Bouterse gaat nooit aftreden denk ik. Het wordt langzaam aan een dictatuur. Zoals Hitler die miljonair werd en zich voordeed als nederige dienaar van het volk, betaalde geen cent belastingen en na publiekelijk aangegeven het niet voor het geld te doen na een jaar toch salaris opeisen. Financierde werkgelegenheidsprojecten met geleend geld die hij nooit heeft terugbetaald. Liet op staatscenten een villa in de Alpen bouwen. Ik begin overeenkomsten te zien met onze DDB, hoor.


  Maak melding

 30. @Koos
  Denk dat de heer Raghoebarsing niet geschikt voor de vacante positie bij de Centrale Bank. Een goede bestuurder is nog geen goede bankier. En dat laatste is nergens terug te vinden op zijn CV. (bron Linkedin).

  Begin mij af te vragen of er daadwerkelijk een functieprofiel is opgesteld voor deze positie.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Nu is deze uilskuiken DOMBO KOOS ook nog analist GEWORDEN,zulke discussies moet jij nit aan meedoen,houd je maar bij de PANNEKOEKEN..oliebol !


  Maak melding

 31. @Srafu
  Geen enkel zichzelf respecterend persoon, die gevoel
  heeft voor rechtsstaat en mensenrechten zal, op dit moment solliciteren naar de functie van governor
  Centrale Bank !
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Dat is duidelijke taal van een REDIE MOESOE,,…die Suriname alleen maar ellende toewensen.echte OLIEBOL mentaliteit.dat krijg je met deze pannekoeken.


  Maak melding

 32. HOOFD-REDI-MUSU, de BURU DD BOUTA,heeft
  samen met de Koloniale Hollandse ONDERDRUKKERS
  (oa H Valk Ned MID) onze DEMOCRATIE vernietigd,
  via een MOORDDADIGE staatsgreep !

  De LANDVERRADER DESI en de patata’s hebben
  Onze Grondwet buiten werking gesteld en ALLE
  MENSENRECHTEN/GRONDRECHTEN ingetrokken !

  Resultaat : ONDERDRUKKING, MOORDEN op onschuldige Burgers en PLUNDERING van staatseigendommen en Gelden door gedrogeerde Militaire drugscriminelen olv DESI !

  PS : Zie benoeming Drugscrimineel Jannasch tot
  Hoofd CIVD !

  ALLLA DEY DESI E SAKA SRANANG-KONDRE GO MORO
  FARA INI A RAVIJN !!


  Maak melding

 33. Beste Printa,

  Wederom jammer van je primaire reactie.

  Als Governor heb je macht over de bankensector en daarmee ook over de Surinaamse economie. Niets is toch vreemder om iemand aan te stellen op een sleutelpositie die geen ervaring heeft in de materie ? Of denk je dat een cassave-teler ook in staat is om Gorvernor te worden ?

  Jouw inbreng ten aan zien van deze discussie werkt op sommigen als een rode lap. Ik heb besloten om daar niet aan mee te doen. Heb genoeg oliebollen tijdens de feestdagen gegeten. Ik daag je uit om inhoudelijk (netjes) te reageren.

  Je reactie zien wij met belangstelling tegemoet.


  Maak melding

 34. “Wij van wc-eend, adviseren……..wc-eend”

  Jezus wat een doorzichtig gelul om deze baan te bemachtigen.

  Hij wordt gewoon het slaafje van Bouterse…..


  Maak melding

 35. Goedemorgen Henk Molenaar,

  Heb je de CV van de heer Raghoebarsing op Linkedin gezien ? De man zal ongetwijfeld een intellectueel zijn. Hij heeft zijn doctoraal in Tilburg gehaald. Het is een politicus in hart en nieren met als specialisatie planning. De heer Ragoebarsingh heeft geen enkele ervaring als bankier en dat maakt deze kandidaat ongeschikt voor de job. Buiten Suriname wordt de man niet gezien als volwaardig gespreks
  partner. Hoe moet hij in godsnaam de Surinaamse belangen gaan verdedigen.

  Als je dat vergelijkt met de CV van de Governor van de Nederlandsche Bank, de heer Knot dan valt deze kandidaat in het niet.

  https://nl.linkedin.com/in/klaas-knot-83b83911/nl

  Tijd van experimenten is voor voorbij. Het is 5 over 12 en Suriname staat in brand. Het land heeft behoefte aan capabele bestuurders.


  Maak melding

 36. Timmerman baas Tjallie wordt de nieuwe Governor van de CBvS. Volgens Bouterse heeft hij ruim 30 jaar ervaring met ( houten) banken.


  Maak melding

 37. Goedemorgen Henk Molenaar,

  Heb je de CV van de heer Raghoebarsing op Linkedin gezien ? De man zal ongetwijfeld een intellectueel zijn. Hij heeft zijn doctoraal in Tilburg gehaald. Het is een politicus in hart en nieren met als specialisatie planning. De heer Ragoebarsingh heeft geen enkele ervaring als bankier en dat maakt deze kandidaat ongeschikt voor de job. Buiten Suriname wordt de man niet gezien als volwaardig gespreks
  partner. Hoe moet hij in godsnaam de Surinaamse belangen gaan verdedigen.

  Als je dat vergelijkt met de CV van de Governor van de Nederlandsche Bank, de heer Knot dan valt deze kandidaat in het niet.

  Tijd van experimenten is voor voorbij. Het is 5 over 12 en Suriname staat in brand. Het land heeft behoefte aan capabele bestuurders.


  Maak melding

 38. Voor deze post moet men op zoek gaan naar een tovenaar.
  Hoefdraad heeft er een puinhoop van gemaakt en Rahoebarsingh word kapitein van een zinkend schip.
  Met bouterse aan het hoofd van dit land zijn wij gedoemd ten onder te gaan.Wat je zaait zal je oogsten.
  Surinamers leven in een droom en moeten wakker worden.
  Helaas zie ik dat niet gebeuren.


  Maak melding

 39. Wie ook de topman wordt bij de Centrale bank van Suriname maakt niets uit het land is al failliet en Bouterse moet de schuld vraag bij zichzelf zoeken.Omdat hij geen economisch kennis heeft doet hij maar wat en zijn adviseurs zijn zakkenvullers.In het verleden had hij commentaar op die vorige regeringen maar hij bakt er ook helemaal niets van.Ik zou mijn schamen dat ik mij n eigen land naar de kloten hebt geholpen.Regeren wilt zeggen vooruit zien Bouterse.


  Maak melding

 40. Printa,

  Je bent gewoon een nep-Surinamer, die vanuit Nederland alles bij elkaar brult.
  Jij had allang in Suriname moeten wonen, gelet op jouw scheldpartijen en vijandschap tegenover iedereen, die het niet met de regering Bouta II eens is.
  Kom dan hier je steentje bijdragen als je het allemaal veel beter weet, dan de Surinamers die hier wonen.
  Als je dat wordt gevraagd, blijft het stil.
  Me no sabie, no prisirie in Sranang lijkt jouw motto.


  Maak melding

 41. Bouterse waarom benoemd je geen familie lid tot directeur van de Centrale bank van Suriname dan kan je makkelijk geld weg sluizen uit Suriname.Dat is een advies.Het land is al failliet onder jouw leiding.De meerderheid heeft op jouw partij gestemd en zitten nu in de put.Ik heb geen medelijden met hun.Het is alleen maar jammer voor het land.


  Maak melding

 42. Hallo Koos,

  Bouterse heeft vast nog wel een buitenvrouw of bastaardkind dat een baantje zoekt. Of een bankovervaller die ‘kennis van zaken heeft en ’the best man for the job’ is.

  Suriname is één grote Boutasoap. I


  Maak melding

 43. President Bouterse had het gezegd. De huidige economische crises in Suriname is te wijten aan externe factoren, namelijk de economische crises in heel veel landen die nauwe handels- en economische relaties onderhouden met Suriname.

  Het geringe groepje dat gerekend kan worden tot de oppositie maakte echter een ander soort van kabaal. Wat blijkt nu. De economische crises begint harder om zich heen te slaan. De grote financiële beurzen van China en die van de rest van de wereld staan op wankelen.

  Men vreest voor China een zware beursinfarct en de effecten zijn merkbaar. De Chinese overheid zette de beurshandel stil om erger te voorkomen. Op de grondstoffen en oliemarkten zijn de prijzen nog meer gekelderd. Landen komen nog meer financieel in de problemen. Maar de Front-idioten zullen nog altijd de heer Bouterse de schuld geven uit leedvermaak. Ze zijn door de mand gevallen met hun leugens omdat zij zelf geen oplossing weten voor deze crises die Suriname.


  Maak melding

 44. RobG;

  Blablabla – het is niet Bouterse zijn schuld – blabla blabla blabla – Bouterse is GOD – blablablabla bla

  Zullen we nog een paar miljard ongedekte SRD’s bijdrukken?


  Maak melding

 45. Beste RobG,

  Natuurlijk bepaald de wereldmarkt de prijzen van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname.

  De regering had sinds 2012 kunnen plannen inplaats van gouden bergen beloven en te schermen met goede IMF, Wereldbank en credit rating rapporten. Die rapporten zijn cosmetica geweest. De regering heeft jaren mooi weer gespeeld en zit nu op zwart zaad en wijst nu een nieuwe schuldige aan een Wereldrecessie die niet aan Suriname voorbij zal gaan.

  De regering Bouterse heeft op grote voet geleeft. Ze hebben geld als water uitgegeven. Nu moet men op de blaren zitten.


  Maak melding

 46. Azaad, inderdaad zijn er veel overeenkomsten tussen de twee ‘abangies’, toen het grote Duitse voorbeeld merkte dat hij zijn macht verloor, pleegde hij uiteindelijk zelfmoord, er is daarom nog hoop voor Suriname dat het eens goedkomt.


  Maak melding

 47. Beste RobG,

  De kelderende koersen op de Chinese beurzen van de afgelopen dagen, zullen de Nederlandse economie uiteindelijk niet al te veel schade toebrengen. Die verwachting spreekt Han de Jong, hoofdeconoom van ABN Amro Bank.

  ABN Amro noemt onder andere de lage rente, de gedaalde eurokoers, de herstellende huizenmarkt en het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank als redenen voor de breedgedragen groei. Dat de economie volgens het Centraal Planbureau niet zo hard groeit met 2 procent in 2015 en 2,1 procent dit jaar, heeft te maken met de omvang.

  Met andere woorden de Chinese crises is voor Nederland beheersbaar.


  Maak melding

 48. Ik denk dat marrons geschikte kandidaten zijn op financiële posten. Hoe is brunswijk zo rijk geworden omdat hij heel slim is. Hij is een meester in beleggen!!.

  Marrons zijn rekenkundig heel sterk en zij de beste hoofdrekenaars van Suriname.

  Zet een marron op financiën en Justitie, Suriname wordt echt een 2e Dubai kasam.


  Maak melding

 49. @Robby-G-DESi-slaafje : u komt steeds terug met
  de ONWAARHEDEN van slavenmeester DESI :
  “crises in Suriname is te wijten aan externe factoren,
  namelijk de economische crises in heel veel landen”.

  U en DESI zijn met pertinente LEUGENS bezig !

  Benoeming door DESi van 4000 extra ambtenaren
  is GEEN externe factor !

  Verkwanselen van meer dan een half miljard aan
  steun voor de zwakke SRD is een besluit van DESI
  en Gilmore ! GEEN externe factor !

  Drukken van 2,8 MILJARD ongedekte SRD’s is
  een opdracht van Desi ! En is GEEN externe factor !

  Miljarden TEVEEL uitgeven, terwijl je als land de
  inkomsten niet hebt, is het INTERN niet hanteren
  van de begrotingsregels ! Weigeren te bezuinigen !

  Dus gaat u aub op het dak zitten samen met DESI !

  PS : STOP DE DESI SLAVERNIJ ! STOP MET BENOEMEN CRIMINELEN IN OVERHEIDSDIENST !

  Sranang Volk Sa WINIE !!!


  Maak melding

 50. @RobG

  “De grote financiële beurzen van China en die van de rest van de wereld staan op wankelen”.

  Ieder wel denkend mens wist al jaren dat de beurzen van China opgepompt waren en nu een koekje van eigen deeg krijgen. Ze hadden iets kunnen leren van 2008. Natuurlijk zijn andere beurzen nu iets paniekerig echter de reële economie wordt niet door de aandelenmarkt bepaald maar door de consumenten en hun vertrouwen in hun toekomst.

  Dat China en de andere de hemel in geprezen BRICS nu aan de beurt zijn hoort er gewoon bij.

  De westerse consument geniet de komende tijd van de sores van China, Iran, Saudi Arabie, Rusland etc. Zij zullen beter en goedkoper moeten om te kunnen blijven leveren.
  De westerse consument heeft het voordeel van Consuminderen of Selectief besteden en Prioriteiten stellen geleerd.

  U blijft alles verdraaien naar het straatje van de heer Bouterse schoon te vegen met Makro zaken van elders in de wereld.
  Het probleem is echter, en Bouterse heeft het zelf reeds toegegeven, dat Zijn regering de het land niet duurzaambestendig gemaakt heeft te geven vervellende invloeden van elders. De kans was er echter ondanks volle kassa’s, gefinancierde projecten, hoge deviezen voorraad, geëxplodeerde inkomsten, en een enorme schulden toename is er door de regering Bouterse niets gerealiseerd dat iets oplevert. Vergeet niet:

  1) Staatsolie uitbreiding en vernieuwing was een Vene en co project. Bouterse heeft helaas het voorzichtige pad verlaten door niet uit cashflow 50% te financieren maar $350.000.000 extra te lenen zodat de staat extra dividend kon incasseren.
  2) Surgold was ook reeds in kannen en kruiken onder Vene en Co. Ook hier heeft Bouterse de kosten voor Suriname laten exploderen door op nieuw te gaan onderhandelen voor 5% meer aandeel maar dan voor de dubbele prijs.

  Beste RobG indien men de feiten niet kent en geen goede adviseurs heeft, nog steeds soldaatje speelt blijkt dat alle beslissingen negatief


  Maak melding

 51. RobG,

  Bouterse is natuurlijk niet schuldig aan de wereldcrisis of aan het sluiten van de Chineze beurs, zoals jij suggereert.
  Hij is wel schuldig aan de financiele puinhoop in ons land.
  Zijn regering heeft totaal geen grip op wat er allemaal om ons heen in de wereld gebeurt.
  Hij is wel goed voor zichzelf, zijn familie en zijn vrienden.
  Dat neem ik hem kwalijk.
  Ons volk komt bij hem op de 2e, 3e of 4e plaats.


  Maak melding

 52. RobG

  Rob G zegt

  President Bouterse had het gezegd. De huidige economische crises in Suriname is te wijten aan externe factoren, namelijk de economische crises in heel veel landen die nauwe handels- en economische relaties onderhouden met Suriname
  ———————————
  Rob G,
  u heeft wel een hoge dunk van de pres. De conclusie is dat dat u ver onder zijn nivo scoort.
  U krijgt onbetaald college van Jojo e.a. Steek daar wat van op en probeer uw meester te overtreffen. Dat is het kenmerk van vooruitgang.


  Maak melding

 53. Waarom zijn er toch nog mensen die zich beschikbaar stellen voor wat voor soort betrekking danook.Zo blijf je deze boevenbende in stand houden.
  Ik ken deze meneer Raghoebarsingh niet en of hij ook een strafblad heeft. Is hij clean en heeft hij zelfrespect dan moet hij weigeren.
  Zoniet, dan pakken wat je pakken kunt.


  Maak melding

 54. Jojo, jij spreekt de beperkte economische taal uit het kamp van de oppositie tegen de regering Bouterse. Ik kan niet anders dan de commentaren beschouwen dan impuls reacties die gevoed worden door goedkope insinuaties en politieke jaloezie. Dat er de laatste jaren door de overheid veel is geïnvesteerd in de Surinaamse economie om de economie aan te zwengelen valt niet te ontkennen. De overheid was genoodzaakt om dit te doen omdat buitenlandse investeringen reeds tientallen jaren minimaal zijn. Ontken dit niet.

  Dat Nederland misschien weinig zal merken van de crises in China valt wel te verklaren. Ben je soms de mega financiële injectie vergeten van de Europese Centrale Bank aan enkele Europese landen? Maar realiseer jij je wat met de Rotterdamse haven zal gebeuren als de industriële productie in China het laat afweten en wat de effecten zullen zijn op de Nederlandse economie?

  Maar laten we eerlijk wezen. Hoe vaak worden economen in de grote industriële landen niet voor dillema’s geplaatst? Ondanks de economische stagnatie waarin Suriname is komen te verkeren zijn er nog legio grote kansen om de crises de baas te worden. De overheid is met haar maatregelen goed bezig de tering naar de nering te zetten, maar de ontwikkelingen in de global economie die effect hebben in Suriname zijn niet in handen van de regering Bouterse. De door jou geroemde plannen van de Frontregeringen m.b.t de goudsector waren niet anders dan een totale uitverkoop van de Suriname rijkdom. De Frontregeringen hebben het niet goed gedaan. Ze zijn zwaar afgestraft door de kiezers.


  Maak melding

 55. =De grootste kenmerk van de NDP is::::de ander heeft het gedaan en het is niet mijn schuld.

  -In vele landen gaat het weer beter, ze hebben de crises overleeft, Goed beleid dus. Alleen in Suriname nog niet.
  Bouterse heeft al dat geld opgemaakt.


  Maak melding

 56. @DESI-slapend-slaafje-Robby-G: U stelt oa dat

  “De Frontregeringen hebben het niet goed gedaan.
  Ze zijn zwaar afgestraft door de kiezers.”

  Jawel slapende slaafje !

  De huidige machthebbers met regering DESI I en II
  doen het PRIMA, slaper, zie :

  Staatsschuld TIEN MILJARD !

  800 MILJOEN reserves (VENE) VERKWANSELD
  aan steun zwakke SRD !

  Devaluatie 25% Bevolkingskoopkracht gestolen !

  Prijsstijgingen 25% en meer : koopkracht bevolking verdonkeremaand !

  Inkomsten Sranang 1x, Uitgaven Desi 2x !!!
  NDP-Cleviaschool-rekenkunde

  Surinaamse Staat is FAILLIET !

  4000 ONNODIGE NIEUWE ambtenaren benoemd ! (verkiezingsstemvee)

  17850 VolksWoningen zijn per ZEEVRACHT onderweg
  van China naar Sranang !

  Benoeming XTC-CRIMINEEL, CREOOLS GEBOEFTE,
  in leiding CIVD !

  Onze STUWDAM bijna aan particuliere BOEVEN
  verkocht !

  Ons zoetwater, zonder voorafgaande studie, voor 40 jr VERKWANSELD aan BUITENLANDERS !

  SCALIANS hebben nu Desi-vergunning om op
  aangewezen rivier (bodem en oevers) het MILIEU
  en de Ecostructuren, daar levende dieren etc te VERPESTEN !

  PRIMA ANTI-DEMOCRATISCH DESI-REGIME ,
  dat de Rechterlijke Macht SABOTEERT ! TOCH !!!

  MORO VERNIETIGING E DORO !!!!

  EN TOCH, Sranang People sa WINIE !!!
  SLAVERY WILL END !!!


  Maak melding

 57. RobG:
  “De Frontregeringen hebben het niet goed gedaan. Ze zijn zwaar afgestraft door de kiezers.”

  -Inderdaad Front regeringen hebben het niet goed gedaan, er is altijd gezorgd voor stabiliteit dat het volk niet kon eten.
  Er zijn door Front regeringen geen populistische projecten uitgevoerd en er zijn geen staatsmiddelen gebruikt om verkiezingen te winnen.
  Heel erg dom misschien en natuurlijk wordt je afgestraft door een kortzichtig kiezersvolk.

  Daarentegen hebben NDP regeringen het helemaal slecht gedaan. Nu worden alle kiezers en alle inwoners wederom dubbel en dwars afgestraft door een NDP regering, muv de paarse elite natuurlijk.


  Maak melding

 58. Beste RobG

  “impuls reacties die gevoed worden door goedkope insinuaties en politieke jaloezie.”

  U moet niet met generieke kreten diskwalificeren maar met argumenten. U bouwt scenario’s op die U uit komen (What If).

  Wat gebeurt er als de productie in China wegvalt in de haven van Rotterdam. China blijft echt wel produceren en devalueert hard omdat voor elkaar te krijgen.
  U kijkt weer naar de verkeerde kant. Duitsland heeft als maakland veel export naar China (BMW,Audi, Mercedes, Porsche) en krijgt ongetwijfeld last van de Chinese binnenlandse problemen. En dan krijgt Nederland iets mee.

  Het Chinese Probleem ligt totaal binnen China. hard werken , hard sparen waardoor 80% van de aandelen bij particulieren ondergebracht zijn en vaak, gezien de opgepompte groeicijfers, ook nog eens met een hefboom. terugval leidt dan tot paniek en verdampen van veel kleine vermogens en heel veel sociale onrust. Voeg daar werkcondities en milieu aan toe en er ontstaat letterlijk een toxisch klimaat.

  China is overgewaardeerd en wordt in haar transformatie naar een meer reguliere economie sterk bij gesnoeid en terug gebracht naar waar het thuis hoort. Grote kans dat India haar snel inhaalt.

  Ik ben geen econoom maar goed genoeg thuis in wat er in de wereld gebeurt om uw verhalen tot banale onzin te reduceren.

  Ik ben geen sponsor van de Front partijen. Maar om woorden van hard werkende vriend (40 jaar zeer gewaardeerd bij de zelfde werkgever) te herhalen uit mei 2005. “Na 5 jaar Vene kunnen we weer ergens voor sparen. Onder Wijdenbosch/Bouterse had dat geen enkele zin”

  “Wie het verleden niet kent, is gedoemd het te herhalen” George Sayantana


  Maak melding

 59. Rob G, u zegt :
  De overheid was genoodzaakt om dit te doen omdat buitenlandse investeringen reeds tientallen jaren minimaal zijn. Ontken dit niet.

  Beste Rob,
  Kunt u de reden(en) opnoemen?
  —— EN
  De door jou geroemde plannen van de Frontregeringen m.b.t de goudsector waren niet anders dan een totale uitverkoop van de Suriname rijkdom. De Frontregeringen hebben het niet goed gedaan.
  —————————–
  Kunt u een vergelijking maken met hoe het toen was en hoe het nu is? Is het nu beter geregeld?

  Zo kunt u ons bijspijkeren. Alvast bedankt.


  Maak melding

 60. beste RobG

  vergelijking Vene deal IAM Gold en Surgold met Bouterse Surgold

  IAMGold Vene
  1) Royalties 7%
  2) Surinaamse NV dus in Suriname 35%
  3) Aandeel 5% tegen nul investering

  Surgold Vene
  1) Royalties 7%
  2) Delaware LLC geen idee of daar opgelet is.
  3) Aandeel 20% tegen inbreng $ 100.000.000 plus rente tot eerste dividend
  4) start per 2013

  Surgold Bouterse
  1) Royaties iets lager naar mijn informatie
  2) Delaware LLC geen idee of de winstbelasting in Suriname afgerekend gat worden.
  3) Aandeel 25% tegen inbreng $ 225.000.000 plus rente tot eerste dividend
  4) Start per eind 2016

  Dit is een benadering.
  U kunt zelf heel goed uit rekenen dat gunstiger is en wie dus slimmer is.


  Maak melding

 61. Jo Jo
  bedankt voor de info.
  Hopen dat Rob G een goede analyse kan maken.
  Ook bekend tegen welke prijs Iamgold stroom koopt ?Was toch verlaagd in 2011? omdat ze niet genoeg verdienden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.