‘Valutabasket’ moet Surinaamse geldmarkt bedwingen

23
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 4 jan – Met een zogenaamde valutabasket zou de grillige geldwisselmarkt beter beheersbaar moeten worden. Dit idee circuleert sinds enige tijd in gesprekken tussen monetaire autoriteiten en houders van wisselkantoren. Beide zouden dollars en euro’s moeten storten.

De verhouding wordt dan één om twee. De Centrale Bank stort een hoeveelheid en de wisselkantoren tweemaal zoveel. De maatregel lijkt niet slecht en komt ook niet als zodanig aan. Alleen, er zijn wat bezwaren waaronder de voorgestelde verhouding. “De markt is nu te onzeker, te grillig”, zegt een wisselkantoorhouder tegenover de Ware Tijd. Er zijn hoe dan ook, grote risico’s verbonden aan het idee.

Hoe meer wordt ingebracht, hoe grote de risico’s. “Wie geeft de garantie dat wanneer je uit het fonds getrokken hebt, straks de koers niet stukken hoger ligt”, aldus de ondernemer. Op dit moment is de kans op uitvoering niet al te groot. Handelaren die vanwege de feestperiode veel Surinaams geld ontvingen, willen wisselen. “Dus traditiegetrouw heb je nu een verhevigde druk op de wisselkoers tot midden februari.”

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Nog 5! Nog5!! Yeah…ik wacht geduldig af gniffel gniffel staks de koers lekker 1€ tegen 8-9-10 srd of meer cool! Ga zo door! Nog 5 nog 5!!!


  Maak melding

 2. Het idee van een valutabasket klinkt goed echter vrees ik dat een dergelijke initiatief een remmende werking gaat hebben op de economie.

  Banken lopen risico over de financieringen die zij aan hun klanten verstrekken. Daarnaast handelen zij in financiële producten waar zij eveneens risico over lopen. Om die reden moeten zij een deel van de financieringen, die zij verstrekken, uit eigen vermogen (garantiekapitaal) financieren. Hierdoor wordt voorkomen dat banken teveel risico lopen en failliet gaan.

  Bepalend is de verhouding tussen het garantiekapitaal dat volgens de norm minimaal aanwezig moet zijn en het garantiekapitaal dat werkelijk bij de bank aanwezig is. Dit geeft de bancaire solvabiliteit aan. Ik ga ervan uit dat de Centrale Bank van Suriname een norm heeft vastgesteld.

  Met het invoeren van een Valatabasket zullen leningen nog duurder worden wat een remmende werking heeft op de economie.

  Mijn voorstel zou zijn het Noorse model te volgen dus een deel van de olie en grondstoffen opbrengsten te stoppen in een staatsfonds. Verder zal men gebruik moeten van de zgn devaluatie voordelen, dus meer produceren en daar waar het kan nieuwe initiatieven ontplooien. Dit geeft de beste kans om potentiële investeerders aan te trekken. En niet onbelangrijk ga eens een keer de belastingstelsel hervormen, invoer BTW etc. Maak het voor buitenlandse aantrekkelijk om te investeren in Suriname.


  Maak melding

 3. Deze baskiet gaat voorkomen dat Sur. in toestanden belandt als in ’80.
  De baskiet gaat dienen als wasmachine van drugsgelden.Een beetje verlies maakt niet uit als uit de baskiet witgeld kan getrokken worden..


  Maak melding

 4. Doet de baskiet mij aan iets anders denken.

  Als de eerste regens vielen,liepen de zwampen rondom ons onder water.
  Dan gingen we het water in met wat zemelen en de baskiet.De zemelen werd in het water gestrooid.En de sriba’s kwamen er als gekken op af.De visjes waren zo druk bezig met eten dat ze niet door hadden dat we ze met de baskiet uit het water schepten.


  Maak melding

 5. De laatste berichten spreken over economische diversificatie en groei bevordering, maar zoals JoJo al aangeeft gaan al deze proefballonnen erom het volk rijp te maken voor nog een devaluatie van de SR$. Ik snap niet waarom er (nog) geen schok maatregelen zijn genomen om de economie te reanimeren. Maak haast met uitvoering van publieke werken, verdubbel de export productie. Wat exporteert SR? Verdriedubbel dat en neem meer mensen in dienst, dat zet geld in zakken en geeft mensen meer te besteden waardoor men weer vertrouwen krijgt. Dit almaar door lullen en ondertussen niks doen maakt mensen bang en die gaan dan geld oppotten waardoor alles vastloopt.

  Oh en Cassave en Ananas gaan het niet worden. Die markt word door Afrika gedomineerd. SR moet het hebben van buitenlandse investeringen in hoogwaardige en exclusieve mineralen. Vindt partners die dat kunnen financieren


  Maak melding

 6. @Koos.
  Ik schat in dat je enige kennis van financieel economische zaken hebt en jouw voorstel zou wellicht kans van slagen hebben, ware het niet dat zolang deze criminelen het voor het zeggen hebben in Suriname , elk model gedoemd is te mislukken omdat zodra er geld in ‘stands kas is of komt,de institutionele kleptomanie er niet met hun handen van af kunnen blijven..


  Maak melding

 7. Voor de volgende devaluatie komt,gaat men de SRD omruilen voor een ander soortig betaal middel.En dat gaat in één dag gebeuren net als in ’80.Wie veel geld in contanten heeft in huis,gaat na de omwisseling waardeloos papier in huis hebben als het niet lukt alles te ruilen.
  Zo heeft de regering weer veel geld uit de roulatie gehaald.Na de ene dag van omwisseling komt geen gelegenheid meer.


  Maak melding

 8. Alleen de CBvS heeft belang bij een valutabasket. Via een valutabasket dat voor het grootste deel door cambio’s wordt volgestort, probeert de CBvS een groter potje te creeren om de koers van de SRD te beinvloeden. Maar de cambiohouders zijn niet gek. Ze laten zich niet voor het karretje van de CBvS spannen. Met het fonds zijn ze waarschijnlijk de controle over hun valuta kwijt en kan de CBvS mooi weer spelen met een grotere voorraad valuta. Bovendien is de CBvS/overheid al helemaal niet te vertrouwen. Mooi idee van de CBvS zal niet werken


  Maak melding

 9. Robinho
  @Koos.
  Ik schat in dat je enige kennis van financieel economische zaken hebt en jouw voorstel zou wellicht kans van slagen hebben, ware het niet dat zolang deze criminelen het voor het zeggen hebben in Suriname , elk model gedoemd is te mislukken omdat zodra er geld in ‘stands kas is of komt,de institutionele kleptomanie er niet met hun handen van af kunnen blijven..
  }
  En wie zijn die criminelen
  De drugsmokkelaar partij de VHP partij santhoki en Co?


  Maak melding

 10. Aangezien vele Surinamers graag met wapens omgaan zou je kunnen denken om het land een hub van huurlingen te maken. Veel investering is dan niet nodig en de vraag zal er altijd zijn en die mensen kunnen hun ei kwijt in het buitenland.


  Maak melding

 11. @mr pakro.

  RobG heeft een mentale melt down van alle rare ideeën die uit de mond van de president komen.

  Zelf hij heeft geen response meer.

  De CBvS die aanklopt bij de Gambios is toch de omgekeerde wereld


  Maak melding

 12. Geen enkel idee om de sur. economie op de rails te krijgen zal werken. Alleen goed/ betrouwbaar bestuur en vertrouwen zullen ondernemers en investeerders inspireren.Geen mooie praatjes.
  Je moet ook naar het buitenland reizen om buitenlandse investeerders aan te trekken. Die brengen vers geld binnen. In je hangmat liggen en verwachten dat men naar je toekomt werkt in elk geval niet.


  Maak melding

 13. Dit hele plan heeft maar 1 doel, namelijk de regering aan cash geld te helpen.
  Dat geld is er niet meer.
  Zie ook hoe het andere landen in dezelfde situatie als waarin ons land nu verkeert, is afgegaan met een valutabasket, meestal rampzalig.
  Het risico ligt niet bij de regering – lees de Centrale Bank – maar bij de wisselkantoren.
  Dit hele spelletje is zo doorzichtig als glas en daar hoeft niemand econoom voor te zijn.
  Ik denk niet, dat de wisselkantoren onder de huidige condities dit spelletje meespelen.


  Maak melding

 14. Een valutabasket waar baas met zijn tengels aan kan komen, is binnen de kortste keren zo lek als een mandje, zelfs de staatskas,met de grootverdiener Gilmore als waakhond, leek met baas aan het roer op een zeef. ‘Baas denki dati den cambiohouder ede boro’.


  Maak melding

 15. De CVBS probeert niet anders dan geld binnen te hengelen, het grootste risico bij de cambio’s neer te leggen en zodoende op een subtiele manier de cambio’s een stuk(je) macht te ontnemen. Ik ga er vanuit dat de ” vereniging van” cambiohouders zich niet laten misbruiken door de CVBS!


  Maak melding

 16. valuta basket ………hmmmm en waar word dat geld gedeponeerd en bewaard ?
  en wie garandeerd de valuta tegoeden in een tijd dat een ieder zijn valuta van de bank haalt ?
  doet me denken aan de poes die op de melk moet passen.


  Maak melding

 17. Koersen te stabiliseren door middel vam cambios geeft aan hoe ontstabiel de srd,vandaag de dag is.Bakba winkrie economie.Een kat in het nauw gedreven doet rare sprongen.Een makelijke voorspelling is
  dat de USD.zeer binnenkort 1 op 5 is.Daarvoor hoef je geen econoom te zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.