woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Diversificatie’ Surinaamse economie zonder industrie?

‘Diversificatie’ Surinaamse economie zonder industrie?

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 jan – De Surinaamse economie moet dringend ‘diversifiëren’. Het is de jarenlange oproep van politici die in deze benauwde dagen luider hoorbaar is. Maar wat als dezelfde luidroepers niet eens de minimale input kunnen of willen bieden.

Volgens de Ware Tijd is er geen garantie dat dit jaar wordt begonnen met een ananasfabriek in Para en een cassavefabriek in Saramacca. Frappant is wel dat beide ‘projecten’ op de begroting voorkomen van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij. “Geen geld”, zegt een topfunctionaris op het ministerie. Maar, hoe erg is het niet gesteld als het levensreddend variëren van de economie daarop moet stuiten?

Het zijn niet zomaar weer publieke projecten of bedrijven. Honderden zouden kunnen profiteren. Met ook nog een goede afzet zijn er minstens even zoveel werkplekken. En mensen die zelf hun sociale zorg kunnen betalen. En exportdollars! Precies zoals het al jaren zo kleurrijk wordt uitgetekend. Diversifiëren is meer dan alleen maar een modewoord. Van sommige begrotingen zou dat af te lezen moeten zijn. Zonder meer.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

36 REACTIES
  1. Diversificatie van Surinaamse economie.

    Is het zelfde als zich zelf herontdekken.

    Er is wel veel diversificatie in ondro grong. Vrouwenhandel, coca handel, marihuana handel, wapen handel, roof handel ( onder auspicien van well connected people), over facturering, onderhandse gunning, door verhandelen van gunningen, door verkoop van concessies, uitgifte van prime real estate’, belasting ontduiking als beloning voor partij donaties, mijnen via schimmige constructies, staatsgoud verkopen zonder duidelijke redenen nog bestemming van ontvangsten, staats budgetten die verdampen zonder opgaaf van redenen, en tot slot brandstof handel.

    Als Suriname dezelfde inventiviteit tot criminele acties weet om te buigen tot inventiviteit ter diversificatie. Dan wacht Suriname een mooie toekomst, ook al hebben we geen geld meer. Dubai here we come want a fromo tori now now na slechts tijdelijke aard.

    Check wie op de 9e plaats staat, mooie foto staat erbij, maar geen nood, is tijdelijke aard, binnekort gaan ze allemaal 4×4 pick up krijgen. A tru want Misikaba taki: ei ferieng ini ing yeye.
    http://www.presscave.com/top-poorest-countries-in-the-world/


    Maak melding
  2. Ga eerst een studie maken wat fout is gegaan bij o.a. onze sappenfabriek, gwamba, vascorvino (wijnfabriek) ,wageningen, onze padieboeren, die niet betaald worden, rijstpelmolens, etc. en maak niet dezelfde fouten in de toekomst. Soms is het beter om datgene wat we al hebben te behouden dan nieuwe dingen ondoordacht te creëren. Diversificatie kan op diverse manieren en in allerlei geledingen.


    Maak melding
  3. Eens met john

    Diversificatie prima!
    De vraag is van wat?

    Export prima!
    De vraag is waar naar toe en per wanneer?

    Het land is te klein voor grootschalige productie zonder export en juist op de laatste dag was een mooi grafiek te zien met de afname van export naar landen van Latijns en Zuid-Amerika. Alle bedrijven die veel inkomsten voor het land betekende zijn weg of dreigen met weg gaan.
    Nieuwe bedrijven betekenen veel van het zelfde of mislukking als de Surinaamse overheid zich mee bemoeit.

    De landen die het goed doen,hebben materiaal (computers, landbouw materiaal) en deskundigen in China laten overvliegen om te helpen met opzetten en ontwikkelen van sectoren waar China zelf in is geïnteresseerd. M.a.g. export verzekerd!!

    Suriname heeft maar lopen bedelen om een “Ziekenhuis in Wanica”. Materiaal voor het leger en …….?????

    Is er in Suriname die inziet dat de “oude economie en oude strategie” voor bij is en dat de concurrentie van andere landen met een betere visie en strategie zeer groot is.
    Zaken moet met failliete staten zoals Venezuela en Argentinië ( zou de grootste ambassade bouwen) zal het land schaden. Zelf Brazilië zit na een tijdje van flinke groei in de put vanwege Corruptie.

    in Suriname is de corruptie niet minder dus ……..of en wanneer het beter zal gaan is en blijft een grote vraag..


    Maak melding
  4. Regeren is vooruit zien. Heel veel politici en bestuurders krijgen al jaren een vorstelijk salaris en nu het schip aan het zinken is wordt er eentje wakker en neemt het woord diversificatie in de mond. Tot aan de president toe wordt deze term klakkeloos overgenomen zonder dat er enige studie of voorbereiding aan vooraf gaat Hoe de diversificatie vd economie inhoud te zullen geven. Het volgende heeft niks met het onderwerp te maken,maar ik kan het niet laten om er iets over te zeggen. Hans Janash die in 2004 veroordeeld was tot 8 jr gevangenisstraf wegens exploiteren van een XTC laboratorium aan de Henkielaan in Suriname is Door bouterse aangesteld als waarnemend hoofd van de centrale inliggende en veiligheidsdienst. Janash en andere comparanten die ook op het kabinet vd president tewerkgestelden zijn , kregen in 2010 gratie van Bouterse kort nadat hij president werd. Bouterse zegt 3 personen op het oog te hebben voor de functie van hoofd CIVD, maar er gaat eerst een stringent antecedenten onderzoek hieraan vooraf……Soms schaam ik mij om mezelf een Surinamer te noemen…en dan worden mensen boos als wij voor bananenrepubliek worden uitgemaakt…!!!


    Maak melding
  5. Je verwacht toch niet dat een criminele organisatie ineens gaat voor het lange termijn denken?
    Criminelen willen
    in korte tijd zoveel mogelijk geld maken
    tegenstanders kopje klein maken
    vrienden en familie fêteren

    Criminelen willen NIET
    op lange termijn geld maken aders kunnen zij niet in weelde dit ten toon spreiden
    hebben lak aan volk n vaderland als hun zak maar gevuld is
    willen niet met justitie te maken hebben reden waarom corrupte hoogtij viert.

    Ok zeg nu zelf wat voor soort regering en wat voor soort personen aan de macht zijn in Suriname


    Maak melding
  6. Als ik in ons land rondkijk zie ik geen Dubai,maar alleen maar loslopende criminelen.Hoe crimineler je bent des te hoger kom je je in ons land.


    Maak melding
  7. Sorry. kon niet anders.
    Onze bezopen dansende president DD. Bouterse in ocer op oudjaar 2015. Hoe kan deze man een goed voorbeeld geven aan het volk en onze jeugd. Jeug moet beschermd worden tegen dit soort afschuwelijke praktijken. Bejaard president van 72 jaar oud voelt zich nog fit op de dansvloer. Leve D.D. Bouta , vernietig de eerbied van ons geliefd Suriname


    Maak melding
  8. Een ananasfabriek naast de staats cassave fabriek opstarten die 1 dag na veel tamtam gebaar geopend te zijn heden staat te roesten en waar er geen ons once aan cassave verwerkt is ?!
    Ik kan nu al meedelen dat erhelemal geen plan is!!!


    Maak melding
  9. Ik kon het niet geloven dat Bouterse Hans Jannash benoemd heeft tot waarnemend hoofd van de CIVD (Centrale Inlichtingen en Veiligheid Dienst).
    Het resultaat van een dergelijke benoeming is dat Suriname van geen enkel land dat zichzelf serieus neemt informatie krijgt omtrent criminele opsporing en veiligheid.
    Hiermee wordt justitie gekortwiekt het geen wellicht de bedoeling is.

    Bouterse bewijst hiermee dat Suriname geen land meer is maar een soort misdaad organisatie.


    Maak melding
  10. En alsof we niet genoeg rampen kennen…Miss Piggy wil een Alcatraz bouwen voor zware criminelen en ik vraag me af waarom aangezien zware criminelen juist LIJDERS ministers,parlementariers en ,ambassadeurs worden van Suriname!!!


    Maak melding
  11. De wittepoeder industrie floreert in Suriname en af en toe heb je een tegenslag.

    André B., officier van het Nationaal Leger is door het Bestrijding Internationale Drugs (BID) Team van de politie op de internationale Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden.

    In de bagage van de militair werden 10 pakken cocaïne met een gewicht van iets meer dan 1 kilogram aangetroffen en in beslag genomen. De drugs is overgedragen aan de afdeling Narcoticabrigade van de politie.

    Daar het om een militair gaat, is André B. overgedragen aan de Militaire Politie, die de zaak verder onderzoekt. Dit meldt de politie Public Relations.


    Maak melding
  12. @A man bin ab leti

    Hahahaa…ik denk dat bouta heel trots is met een 10de plaats, voor hem is dat behoren binnen de top 10 al weet hij niet dat het juist WAARDELOOS is
    Zo ziet de ndp of paarse paradijs eruit!!.


    Maak melding
  13. Hahhahahhahahaha……….Jullie hebben NDP& Bouta!

    En al die gasten die overdag liepen te dromen samen met Misikaba,…en al die schreeuwers……DUBAI,DUBAI…..:) 🙂

    Is toch genoeg?????? Neks No Fout…..hahhaahahha……Moro É Doro!!!!!


    Maak melding
  14. Barnie,
    helemaal waar wat u zegt. De lijst van de reele problemen waar de sur. economie mee kampt is langer. Dat is al vele malen herhaald. Daarnaast nog goed bestuur. goede administratie, goede wetgeving enz..Velen denken bij economie alleen aan fysieke zaken maar economische groei uit zich ook in groei in wetgeving, regelgeving, bestuur, administratie, enz..
    Investeerders wijzen al jaren op dit soort zaken maar die worden schouderophalend aangehoord.
    Investeerders die zich daar niks van aantrekken zijn niet uit op lange termijn investeringen maar hit and run . Meestal ook van twijfelachtige allooi.


    Maak melding
  15. Suriname produceert nog geen paperclip, werkelijk alles wordt geïmporteerd. Dat krijg je in een land waarin iedereen ambtenaar wil worden: dat betekent 1 uur per dag werken en voor 8 uur betaald krijgen.

    De enige die keihard werken in dit land zijn de Chinezen. De rest is lui en zonder ambitie.


    Maak melding
  16. Beste Robinho

    Van een president die zijn zwaar criminele zoon benoemd – the best man for the job- tot hoofd van de Conter Terrot Unit kan je alle verwachten.

    Bouterse kent geen schaamte en benoemt al zijn puur criminele vriendjes op posten waar men van onbesproken gedrag moet zijn.

    Een bevriende drugscrimineel benoemen tot hoofd centrale veiligheidsdienst past in dit schaamteloze beleid.

    Suriname moet zich doorschamen.


    Maak melding
  17. @Robinho
    Precies wat ik zeg . Zware criminelen in Suriname worden lijders en Miss Piggy wil een Alcatraz bouwen voor zware crimnelen.Wat heeft men aan een lege Alcatraz?!
    Want die gaatgeen gevangenen kennen want degenen die erin horen zijn lijders,ministers,ambassadeurs en x
    XTC labaratoriumbazen.Een zware crimineel dinootje zit wel in een echte Alcatraz en hij heet dinootje,onze originele Alcatraz gast!!


    Maak melding
  18. Beter zou zijn om de onafhankelijkheid nietig te verklaren.
    Een gemenebest is een veel betere optie voor Suriname.

    Eigen bestuur maar wel in het koninkrijk. Een sterke munt als de euro invoeren. En Nederland kan het land naar grotere hoogtes brengen met al haar natuurlijke rijkdommen.
    Veel bedrijven uit Nederland en Europa zouden in Suriname investeren. En alleen Nederland is de gateway voor Suriname. Niet Venezuela, China. Nederland heeft genoeg kennis en expertise huis voor grote projecten. Zelfs de landbouw zou een boost kunnen krijgen. Kijk maar de kassen, glastuinbouw in het Westland, Suriname zou ook hiervan kunnen profiteren.

    Niet de schreeuwerd zoals Misserkaba die van Suriname een 2e Dubai wilde maken, maar hij bedoelde 2e Haïti.

    Want die nep nationalisten wilden af van die bakra’s , ze hadden de mond vol van, we worden uitgebuit door hen. Maar deze koebeesten hoor je niet meer, wie buit nu Suriname uit ?????

    40 jaar onafhankelijk en met zoveel natuurlijke rijkdommen is het nog steeds een zooitje en zo zal het de volgende 40 jaar ook zo blijven mark my words!!!


    Maak melding
  19. @Vazali

    Juist. Ik vraag me af wat te vieren valt op 25 nov.
    Die dag betekende onze neergang en heft veel ellende en verdriet voor ons meegebracht.
    Dec moorden , 2 coups,,(telefoon coup en coup 1980),moiwana slachtingen,bouta amnestie en straks vergeving voor de zwaartste crimineel alle tijden in Suriname vloeien voort uit de onfortuinlijke onafhankelijkheid.


    Maak melding
  20. Wel raar dat mevrouw Silos van Dijk met onder haar ministerie moet samen werken met een tuchthuis boef die nu alle geheimen van justitie te zien krijgt.

    Hoe geloofwaardig kan zij nog optreden.

    Als te ethisch zou handelen moet ze nu ontslag nemen want zo iemand op die stoel is de nekslag voor het politie apparaat. Belfort met zijn rare benoemingen kan dit niet overtreffen.


    Maak melding
  21. Vazali…..

    dat is een utopie. Aan de Noordzee zijn ze helemaal klaar met die corrupte, criminele luiaards. Daar is het handen uit de mouwen en aanpakken. Kijk hoe het daar is opgebouwd na WOll. Suriname is in 40 jaar alleen maar afgegleden naar een failliet corrupt narco-staatje. So…forget it.


    Maak melding
  22. Laat de regering maar beginnen met een importverbod (of hoge importtarieven) op alles (etenswaar bvb) wat in Suriname ruim voorhanden is. Dat zal lokale ondernemers een gegarandeerde afzetmarkt geven. Waarom zou men jam en pindakaas moeten importeren terwijl dat o zo makkelijk te produceren is ter plekke?


    Maak melding
  23. Kan je hier nog iets verstandigs tegen inbrengen?
    Satfabrieken??? Waar zijn de plantages en de plantagehouders? Waar is een fatsoenlijke infrastructuur?
    Schone kanalen, sloten en werkende sluizen en gemalen.
    Alles wat in 1970 nog werkte en grond die bebowud was is nu kapot.
    Nederlandse kwekers hebben Brazilië ontdekt.
    Veel nederlandse kwekers zitten nu in Kenia i.p.v. Suriname.
    ==
    Kenia, waar ook een twintigtal Nederlandse kwekers actief zijn, is een belangrijk exporteur van vooral rozen. FloraHolland, met een omzet van 4,4 miljard euro per jaar de grootste bloemenveiling ter wereld, behandelt een groot deel van de Keniaanse bloemenproductie.

    Per week komt er 2000 tot 3000 ton Keniaanse bloemen naar Nederland. Daarmee draait FloraHolland een jaarlijkse omzet van zo’n 300 miljoen euro. Dagelijks komen er drie tot vier bloemenvluchten aan op Schiphol vanuit Nairobi.

    Rond de 85 procent van de Keniaanse bloemen die FloraHolland behandelt, wordt doorgevoerd naar andere Europese landen.
    ===
    Snappen ze niet dat ze met hun geklets over zelfstandigheid het kind met het waswater hebben weggegooid?
    Welke Nederlander wil nu nog in Suriname investeren.
    Bloed link.
    Het zal ooit lukken met Suriname maar het gaat zeker 100 jaar duren.


    Maak melding
  24. Onder de huidige regering heeft diversificatie geen enkele kans van slagen.
    Voor diversificatie zijn buitenlandse investeerders nodig, omdat wijzelf het geld daar niet voor hebben.
    Die zijn er niet en zeker niet nu een ex-veroordeelde is benoemd tot waarnemend chaf van de Veiligheidsdienst.
    Bouta staat iedere verdere ontwikkeling van Suriname in de weg.
    Zo langzamerhand zijn we een land geworden, dat wordt geleid en bestuurd door (ex)-veroordeelden.
    In het buitenland – en daarvan zullen we het de eerstkomende jaren echt moeten hebben – staan we er steeds gekleurder op.
    Simpel gesteld: niemand investeert in een bananenrepubliek.


    Maak melding
  25. Suriname heeft totaal geen kader. Iedere Surinamer met een hoge opleiding en verstand verlaat Suriname en verhuist naar een land waar niet wordt gekeken of je van de juiste partij bent om een hoge positie te verwerven.

    Dus wat overblijft zijn de losers en de mensen zonder principes.


    Maak melding
  26. @Henk Molenaar
    Henk, Ik heb mijn opleiding niet in SR gehad maar in de VS en NL. Men zegt maar “kong esi bakka” maar ik ben bang dat als ik dat doe “a doro tapoe”. Er zijn gewoon teveel issues waar je als investeerder/ondernemer rekening mee moet houden. Ik heb bijvoorbeeld een broertje dood aan vakbonden en hun vertegenwoordigers. Gaat niet werken. Ik wil mensen belonen naar loyaliteit en professionaliteit, en niet om hun lidmaatschap van een (desfunctionele) club.


    Maak melding
  27. De DIVERSIFICATIE Sranang economie EEN FEIT :

    NDP-JaarBudgetboeven op OW !

    OW-Onderhandse-gunningen-maffia !

    Veroordeelde-Drugsmaffioso bij RvC Staatsolie !

    SCALIAN-maffia op stuwmeer en in de rivieren !

    ILLEGALE Gouddelversmaffia in heel het land !

    Driedubbele-Over-factureringsmaffia bij EBS !

    Budget- en leningen-maffia bij Stichting Bosbeheer !

    Blanco-diplomatieke-paspoortenmaffia bij CTU!

    HEZBOLLAH-terrorist Hoofd CTU !

    Afobakadam-maffia, die Afobakadam in prive-bezit wil !

    CBvSUR, een chantabele persoon was bijna benoemd !

    CIVD, een veroordeeld XTC-geboefte wnd Directeur !

    EEN GEHEEL DIVERSE ECONOMIE !!!

    PS : Over de pres, de douane- en de Belastingdienst etc
    zwijgen wij maar !


    Maak melding
  28. @JoJo,

    ben om dit soort zaken erger-noom geworden en hoop van harte dat onze econ00m Robg. en assistent Printa dit kan toelichten voor een goed gevoel.


    Maak melding
  29. EXCUSES voor de niet afgemaakte vorige posting.

    Ik heb begrepen dat sommige > diensten ? openbare begroting< . counter terreur? inlichtingen dienst?
    op geen enkele begroting staan. De staatsrechtelijke status is ook onbekend.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES