Switi Watra Wasi in stand gehouden

29

Elly Purperhart (m), initiatiefneemster van de jaarlijkse Switi Watra Wasi op oudjaarsdag op het Onafhankelijkheidsplein in Suriname, wast donderdag haar gezicht en handen met water uit een kappa. Ze heeft het reinigingsritueel op 31 december 2014 overgedragen aan de Federatie van Afrikan Srananman, maar dat weerhield haar niet zich aan te melden er zelf gebruik van te maken. Iwan Wijngaarde, voorzitter van de federatie, noemt het een goede zaak dat tradities als deze wasi in stand worden gehouden.

Bekijk ook:

29 REACTIES

 1. Alweer iets om ons zwarten voor de gek te houden.Een lukuman verdient een fortuin op Flora met switiwatra’s.
  Ophouden met deze nonsens!


  Maak melding

 2. goed zo houdt jullie onze culturele, spirituele en Afrikaanse geloofsovertuiging en godsdienst in ere en waardigheid.

  Wij zullen ons niets van aantrekken van de onnozele afvalligen, die onze mooie edelmoedig godsdienst willen minachten.

  Ga ervan uit dat het mensen zijn zijn die hun wortel van de kennis van het leven niet kennen en daardoor culturele dwalende zijn geworden zijn die belijdend aan en zoekende is naar de ontwortelde en steunende op de westerse Europese luchtkasteel van het verfrommelde katachtig geloof vol van leugens en bedrog. Amen


  Maak melding

 3. Ik denk niet dat het zover zal komen dat er mensen opgeofferd zullen worden net als de christenen,de moslims en de Hindoes dat deden en nog steeds doen indien je weigert mee te doen aan bepaalde van den duivelse en satanische rituelen.

  Het winti geloof is een hoogwaardig humane geloof. Het is een geloof vol van ethiek, wijsheid en mededogen vol van naastenliefde.

  mensen die dit geloof belijden zijn edelmoedige mensen. Een ieder ervaart dit en dat maakt dat wispelturige mensen wanhopig raken als ze in de buurt komen waar het winti geloof manifest is.


  Maak melding

 4. Alle andere bevolkingsgroepen kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 jaar,alleen de Afro-diasporas denkt dat zijn roots 400 jaar geleden in de Americas is begonnen terwijl men een lange en rijke geschiedenis van duizenden jaren in Afrika heeft als de Verloren Stammen van Israël,die door YAHWEH via Slavernij met schepen naar de Americas (Egypte symbolisch) zijn gebracht omdat het Volk ongehoorzaam was tegen de ALMACHTIGE en ZIJN Tien geboden en ZIJN Geestelijke Wetten van Zegen en Vloek en Natuurgoden en geesten van doden (spiritisme ) gingen dienen inplaats van H E M . Deuteronomium 28 : 15 – 68 .


  Maak melding

 5. Het blijft een dubieuze organisatie”geldkloppers”bijelkaar. Wetenschappelijke is het nog steeds niet bewezen dat het enige nut heeft zich hiermee bezig te houden. Het jammerlijke is dat vele Slaven iedere zondag in de kerk zitten om de here te prijzen en te hemelen. Deze zelfde blanke here die jullie als niet mensen bestempeld heeft en als Slaaf neergezet heeft.
  Dus neem je zuster in de maling.

  Tjee


  Maak melding

 6. Liever dat men zich wast dan dat men er ongewassen bijloopt. De vraag is alleen hoe het water – dat alleen het lichaam raakt – je geest (mentaliteit) kan veranderen. Blijkbaar is toch het mentale proces het allerbelangrijkst in dit proces en niet de kruiden die men gebruikt.


  Maak melding

 7. Ik vind dit een primitief gedoe sorry, ik blijft erbij dat als zulke zaken wil doen geen probleem , doe het wel ergens anders en niet midden in de stad.


  Maak melding

 8. waarom kan de hindoes, de chinees, de Javanen en de christen hun primitieve dingen wel doen in de stad maar de winti religieus mag dat niet ?

  Waar haal je het recht om te bepalen voor een ander?

  Een ieder heeft het recht zijn/haar geloof op haar eigen wijze te belijden naar zijn/ haar eigen dunken.


  Maak melding

 9. Eten naar een Chinese begraafplaats en Hindoebeelden in Suriname rivier dumpen is dan ook zinloos en voor de gek houden en belastering en milieuvervuilend!!!!!!!


  Maak melding

 10. Jack

  @kunta kente
  Waarschijnlijk behoor jij tot een van de rasistische idioten die leeft in ongenade.
  jij haalt andere gelovigen erbij.
  Maar als de Javaan op de onafhankelijkheid plein staat zijn er zeker rond de 1500 mensen gericht naar het oosten,de Hindoe idem dito met meer mensen,de cristenen laten zich niet zien , maar laten zich vertegenwoordigen Door 50 switi watra wasi.
  Raar en dan de Chinees nog. Tot deze hoge machten moet jij dromen om te komen.
  Maar het verschild niet veel,verkapte cristendom,switi watra of holi water uit de kerkfontijn.
  Tjee


  Maak melding

 11. Kunta Kinte,

  Niemand betwist jou recht om je rituelen uit te voeren. Het enige wat men zegt is dat men niks ervan gelooft dat een bad met kruiden je geest gaat veranderen (tenzij het misschien hallucinerende kruiden zijn). Ook de rituelen van de andere godsdiensten worden bekritiseerd hoor.
  Van de huidige godsdiensten heeft alleen de islam een grote kracht. Omdat moslims gehoorzamen. Als de imam ergens 10 mensen voor vraagt, verschijnen er 100 moslims. Als de hindoepriester of christenpriester 10 vrijwillgers vraagt, verschijnen er 2 christenen en 1 hindoe of misschien geen een.
  Daarom krijgt de islam het meeste gedaan en deze gehoorzaamheid van de moslims maakt dat de islam krachtiger is dan een atoombom.
  De islam heeft dus de toekomst. Derhalve moeten mensen zich bekeren tot de islam, gehoorzaamheid leren en geweldprekende imams vervangen door verzoenende moslimgeestelijken. En wanneer men de oproep tot vrede van deze vredes-imams gehoorzaamt, gaat elke land een gouden toekomst tegemoet.
  Godsdiensten als christendom, jodendom, boedhisme, hindoeisme zijn waardeloos geworden omdat de aanhangers hun Goden, geestelijken en hun geschriften niet meer gehoorzamen. Moslims wel. Daarom vreest iedereen de kracht van de moslims.


  Maak melding

 12. Iedereen haar of zijn eigen ding, maar voor mij hoeft deze onzin niet.
  Volgens mij zijn we – misschien afgezien van een kleine groep van mensen – dit gedoe voorbij.
  Ik zie het als een vorm van folklore.


  Maak melding

 13. Jack en rest van de tegenstanders van Winti, wij hebben in Suriname vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting, dat houdt in dat jullie een mening mogen hebben over de godsdienst/geloof/religie van anderen, maar jullie kunnen anderen niet verbieden te geloven zoals zij willen.

  Hebben jullie je wel eens afgevraagd waarom een synoniem van ‘Godsdienst’ ‘Geloof’ is? Dat komt omdat men als mens GELOOFT dat GOD (elke God) bestaat, maar bewijzen kan je dat niet, daarom zijn alle godsdiensten volgens mij onzin of ze zijn allemaal waardevol, ik zal in ieder geval niemands geloof veroordelen en ik wil ook niemand bekeren tot wat ik geloof, je gelooft maar een eind weg wat je geloven wilt.


  Maak melding

 14. @ Kunta Kinte,

  Ik schaar het ‘winti-geloof’ onder een sektarische religie.Iedereen mag geloven wat hij wil. Maar als je denkt dat een paracetamolletje een gebroken arm geneest, dan doe je je best maar…


  Maak melding

 15. Culture, voordat je wijsheden gaat verkondigen is het raadzaam om je eerst te verdiepen in het onderwerp en de nomenclatuur, jij praat over cultuur, godsdienst en geloof terwijl je niet eens weet wat die woorden betekenen. Zolang je de betekenis van die woorden niet kent, heeft het geen zin om met jou over deze begrippen van gedachten te wisselen.


  Maak melding

 16. Al de mensen die hier de ‘Hocus Pocus’ van Elly afwijzen als bijgeloof en afgoderij, zouden precies hetzelfde beweren als Elly degene was geweest, die hen de verhalen had verteld, die in hun eigen heilige boeken staan opgetekend (ik heb het niet over een specifiek heilig boek). Want zeg eens eerlijk, je moet die verhalen geloven alsof je een redeloos wezen bent, je moet je eigen gezond verstand uitschakelen en alles voor zoete koek slikken.


  Maak melding

 17. MASRA YAHWEH heeft ieder mensenkind Geloof gegeven hier op Aarde,maar door te veel materialistische objectiviteit als de rede is de mens geestelijk blind geworden,en ZIJN SCHEPPER Vergeten en denkt men dat hij alleen uit een mooie uiterlijke mens bestaat die uiteindelijk vergaat,maar de innerlijke mens die het geloof bezit, eeuwig leeft na de dood hetzij in de HEMEL, Dodenrijk of Hell, Zalig zijt Zijn die niet Zien en toch GELOVEN .


  Maak melding

 18. Winti is het oproepen van boze geesten en ,spoken.Is daarom geen godsdienst maa juist iets van SATAN dduivel.Op deze dag word Satan aangebeden!
  Winti heeft veel te m,aken met BOSGEESTEN .Wat hebben zij dan te zoeken in de stad?!
  En in de stad heb je de stad Satan en hij heet Bouta.


  Maak melding

 19. Is geen godsdienst,

  De duivel bestat niet. Het is een verzinsel van de joden dat is overgenomen door christenen en moslims. Joden kennen een heleboel demonen. Een van hun meest favoriete demon is de maisdemon die in maisvelden vertoeft en daar wordt opgeroepen.
  Die figuur die ze Satan noemen was een ongehoorzame Alien genaamd Lucifer die z’n Alienleider (JAHWEEH, ALLAH) niet gehoorzaamde (hij was dus beslist geen blinde volgeling zoals vele NDP’ers) en toen verbannen werd. Die Aliens waren dus een soort moslims en christenen die tot absolute gehoorzaamheid gedwongen waren aan hun Alienleiders. Gabriel was ook zo’n Alien die later Mohammad’s oor met allerlei verzen vulde.


  Maak melding

 20. Ronald” de duivel bestaat niet”volgens jouw,aliëns moderne benaming voor de ouderwetse naam gevallen engelen en lucifer doen zich voor als een engel des licht,en daarom regeert de leugen wereldwijd, de beste truc van de duivel is dat ie de mensen heeft doen geloven dat ie niet bestaat omdat hij de vader van de leugen en misleider is. Johannes 8 : 44 .


  Maak melding

 21. Finga,

  Als de duivel bestaat, dan is het een creatie van God – God heeft toch alles en iedereen geschapen – dus mag hij (de duivel) vereerd worden. De bijbel moet zichzelf dan niet tegenspreken.
  De waarheid kan zijn dat er helemaal geen Goden bestaan, dat God een Intelligentie is en niet een levende wezen, dat Aliens bestaan en verder gevorderd zijn dan de mens (zoals sommige mensen weer verder gevorderd zijn dan andere mensen) en dat het leven op onze planeet door Aliens in gang is gebracht,net zoals wij thans plannen hebben om leven op Mars in gang te zetten.
  Is het niet opvallend dat al ruim 2000 jaar geen enkele God zich heeft laten zien? Toevallig ook dat de laatste Alienactiviteiten van 2000 jaar geleden dateren?
  Christenen zitten te wachten op de wederkomst van de vluchteling Jezus, moslims wachten op de nkomst van de Mehndi, Budhisten op een nieuwe Boedha, Hindus op Kalki, Indianen wachten ook al op iemand, Afrikanen ook. Het toeval wil nu dat ze allemaal rond dezelfde tijd hun Goden verwachten. Toeval? Of voorzegd door de Aliens wanneer ze weer gaan terugkeren op aarde om te kijken hoe ver de mensen intussen gevorderd zijn? En dan gaan beslissen of de mens een gevaar vormt voor het heelal en vernietigd mag worden of dat het een volgende stap richting grotere itelligentie en nverantwoordelijkheid verdient?


  Maak melding

 22. Ronald,GOD heeft ieder mens, engelen en gevallen engelen dus ook aan lucifer een vrije wil gegeven om in liefde HEM te dienen en gehoorzamen in nederigheid ,HIJ spreek ZichZelf niet tegen,dus geen robots, maar uit vrije wil kozen ze voor ondankbaarheid,arrogantie en rebellie tegen HEM en zijn ze gevallen daarom heeft hij Jezus gestuurd om dat te herstellen,als jij in aliëns, ufo’s en sciencefiction of new ages wil geloven moet je zelf weten,wil niet in discussie gaan,ieder zijn eigenvrije keuze,Jezus zegt gij zult de Waarheid verstaan en de Waarheid zal je Vrij maken . GADO BLESSI.


  Maak melding

 23. Finga,

  Ook Aliens zijn schepsels van God. Het wemelt van de Aliens in het onmetelijke en oneindige heelal. Alleen kunnen wij hen niet zien, net zo min als een bacterie of een mier ons kan zien. En toch bestaan wij beide in dit heelal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.