22ste Tapu Yari Switiwatra op Onafhankelijkheidsplein in Suriname

33

Op donderdag 31 december vindt de 22ste Tapu Yari Switiwatra op het Onafhankelijkheidsplein plaats. De culturele organisatie NAKS, de uitgever van de publicatie Duman; Leven en werk van winti duman Elly Purperhart, zal aan het begin van de switiwatra donderdagmorgen met speciale zang dit traditionele kruidenbad openen. Deze ceremonie vindt plaats rond 10:30 uur tot 14.00u.

De switiwatra wordt georganiseerd door de Feydrasi fu Afrikan Srananman. Het bad wordt gemaakt met kruiden, oliën en bloemen, in een enorme ijzeren kapa die met medewerking van brandweer en het Surinaams Museum op het plein wordt geplaatst. Een andere vaste medewerker is de heer Niamat van de gelijknamige drogisterij aan het Molenpad, die al jaren aan de switiwatra bijdraagt door steeds diverse essentiële ingrediënten voor het kruidenbad te leveren. Voor vele Surinamers betekent de switiwatra een mooi ritueel waarmee men schoongewassen zijn intrede in het nieuwe jaar doet.

De moeder van de openbare switiwatra, Elly Purperhart, zal op oudejaarsochtend persoonlijk aanwezig zijn op het Onafhankelijkheidsplein. Het publiek heeft dan tot 14:00 uur de gelegenheid om het pas verschenen boek over deze bekende winti duman te kopen en door haar te laten signeren. Hebben jullie al een exemplaar van Duman gekocht? Doen hoor! Duman is veel meer dan het verhaal over Elly Purperhart. Het is een standaardwerk voor iedereen die meer wil weten van de Surinaamse cultuur, in het bijzonder van de Afrikaans-Surinaamse cultuur. Op donderdagochtend geldt de actieprijs van SRD 80.

Elly Purperhart begon 22 jaar geleden (in 1993) met de openbare switiwatra, en heeft dit tot voor kort elke Oudejaarsochtend verzorgd. Drie jaar geleden droeg ze dit over aan de Feydrasi fu Afrikan Srananman.

Bekijk ook:

33 REACTIES

 1. Adhin jongen vlucht snel weg van de shit.
  Denk aan normen en waarden van je hele familie die voor zoveel gestreden hebben.
  Verkoop je ziel niet voor wat dubbeltjes jongeman, no poor a ning, daar heb je geen recht toe.

  Denk in eerlijkheid en billijkheid en ga heel snel weg uit de buurt van de duivel Bouterse.


  Maak melding

 2. Adhin gaat niet weg hij is een ja knikker en zal altijd een diepe buiging voor de baas maken.
  Nu is hij ndp-er volgende verkiezing zit hij weer ergens anders.
  Zulke geld wolven gaan tot het uiterste en hebben geen principes.


  Maak melding

 3. Cochise en Blaka Bakra, elk volk heeft zijn eigen cultuur en rituelen. De Europeanen hebben met geweld geprobeerd de cultuur en de rituelen van de Afrikanen, die naar Suriname werden vervoerd, uit te bannen. Hadden jullie graag gezien dat het de Europeanen gelukt was de Afrikanen helemaal ritueel- en cultuurloos te maken, met andere woorden; Cochise had je graag gezien dat ze alles wat de Afrikaan eigen was eruit hadden geslagen en dat Blaka mang in Suriname allemaal zwarte kopieën van de Europeanen (Blaka Bakra’s) waren geworden? Deze vraag hoef ik niet aan Blaka Bakra te stellen omdat door de schuilnaam die hij gekozen heeft al duidelijk is wat zijn standpunt is. De cultuur van een volk is niet statisch, het is steeds aan verandering onderhevig omdat wij mensen culturele elementen van elkaar overnemen, net zoals de Europese culturen van de middeleeuwen niet meer dezelfde zijn als de huidige Europese culturen, zijn de huidige Afrikaanse culturen ook niet meer gelijk aan de Afrikaanse culturen van voor het contact met Europa en ze zijn ook niet meer hetzelfde als de “Afrikaanse’ culturen van de Marrons uit het Surinaamse binnenland (die zitten b.v. vol Indiaanse cultuurelementen). Als goede elementen uit een andere cultuur worden overgenomen, is daar niets op tegen, maar je eigen cultuur voor 100% vervangen door een vreemde cultuur is natuurlijk uit den boze, je wordt dan een belachelijke karikatuur van een ander. Hoe belachelijk zal een Chinese gemeenschap met een volledig Afrikaanse cultuur wel niet overkomen en omgekeerd? Maar mensen als Cochise en Blaka Bakra schijnen het normaal te vinden en het is hun streven dat Afrikanen (en alleen Afrikanen) volledig Europees moeten worden wat cultuur betreft. Als dat je streven is, kan je beter meteen jezelf en de hele gemeenschap waar je uit bent voortgekomen om zeep helpen, omdat er geen hoop meer is dat je ooit afkomt van je gigantisch groot minderwaardigheidscomplex.


  Maak melding

 4. @ Ramlall,

  Juist! Als Bouterse’s rechterarm naar rechts strekt, gebeurt dat met Adhin hetzelfde. Zo gaat dat altijd met marionetten. Ik heb Adhin als VP nog geen enkel steekhoudend argument horen zeggen. Alles is voorgeprogrammeerd, zoals bij alle robots. Als voorzitter van de Raad van Ministers had ik wat meer doortastendheid en leiding verwacht, maar helaas. Hij zal de volgende zijn die bedankt wordt voor zijn aanwezigheid….


  Maak melding

 5. @ Henkes,

  Mooi verhaal, maar als jij zo graag terugwilt naar de middeleeuwen, sluit je dan maar aan bij IS of zo. Dit is (straks) 2016 en daar hoort in mijn optiek deze ‘culturele’ poespas niet meer thuis. Het heeft ook geen enkele vooruitgang geboekt. Daarom lopen de meeste Hollanders ook niet meer op klompen….. sabi?


  Maak melding

 6. Alle andere bevolkingsgroepen kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 jaren,alleen de Afro-diasporas denkt dat zijn roots 400 jaar in de Americas zijn begonnen terwijl hij een lange en rijke geschiedenis van duizenden jaren in AFRIKA heeft als de verloren stammen van ISRAËL waar MASRA YAHWEH hun door Slavernij via Schepen naar de Americas (Egypte symbolisch ) heeft gebracht, doordat het Volk Ongehoorzaam was aan de ALMACHTIGE en ZIJN 10 Geboden en ZIJN Geestelijke wetten van ZEGEN en VLOEK Negeerden en Natuurgoden en andere goden zijn gaan dienen Inplaats van H E M . Deuteronomium 28 : 15 – 68 .


  Maak melding

 7. Veel slap geluk ovet dit item.
  @henkes je hebt weer je best gedaan,veel te lange onsamengangende posting.
  Volgens my heb ik dit reeds eerder gelezen en dat vind ik ook van @falasha.
  Ik vind t ook een culturele rotzooi al die wasies en wienties.
  Je hoort zo vaak in su over kowroedresie,hoezo kowroedresie je bent verdomme in su n zoek je kowroedresie.
  Surineds vliegen naar su om een wassie te nemen nou lekker goedkoop.
  Ik ken persoonlyk een aantal figuren die in nederland €300 betalen voor n wasie,ben je nou op je achterhoofd gevallen of heb je geld te veel.allemaal flauwekul voor my.
  Ik zie het nut et echt niet van maar dat is myn mening, vooropgesteld.


  Maak melding

 8. Blaka Bakra, dat je een minderwaardigheidscomplex hebt wisten we al, nu weten we ook dat je niet begrijpt wat je leest, nergens heb ik gezegd dat ik terug wil naar de middeleeuwen en vooral niet naar de middeleeuwen van Europa of Arabië). Ik heb slechts gezegd dat ik het niet verwerp om (nuttige, bruikbare) cultuurelementen van andere bevolkingsgroepen over te nemen (wij doen in Suriname niet anders), maar daarbij lijkt het me goed voor je ontwikkeling als evenwichtig mens, dat je de cultuur waar je uit voortgekomen bent niet minacht of verwaarloost. Doe je dat toch dan kan je niet anders zijn dan een flauw aftreksel of kopie van anderen, in het geval van Surinamers een Blaka Bakra dus. Als je, wat met veel Blaka Man in Suriname gebeurd is, beroofd bent van je eigen cultuur, lijkt het me goed je daarin te verdiepen, desnoods op een wetenschappelijk antropologische manier, om er toch wat van te leren kennen, i.p.v. zoals jij dat doet, het bij voorbaat te verwerpen en af te doen als nutteloze onzin.

  Ik heb Surinamers in Nederland gekend die geestelijk helemaal in de knoop zaten, ze konden niet geholpen worden door Nederlandse psychiaters, dat kon alleen gerealiseerd worden door mensen als Elly Purperhart, jij als, zijn eigen cultuur minachtende Blaka Bakra, zou als je een psychiater was, deze mensen nooit verwijzen naar een ‘doeman’ als Elly Purperhart, terwijl Nederlandse psychiaters dat wel deden/doen, omdat ze de hebi waar jij kennelijk last van hebt, niet hebben. Vooral de laatste tijden erkennen ze dat de Westerse geneeskunst niet op alle gezondheidsproblemen een antwoord heeft. De acupunctuur van de Chinezen werd vroeger ook als hocus pocus gezien, terwijl men het in het Westen nu ook als nuttig ervaart, op dezelfde manier zijn Westerlingen te vinden die open staan voor dat waar Elly mee bezig is, op de foto is er b.v. een blanke vent te zien die zich ook een wasi laat geven door Elly, terwijl jij als Blaka Bakra er zonder meer vanuit gaat dat het onzin is.


  Maak melding

 9. Die kruidenwater maakt hooguit je billen wat schoner. Voor de echte schoonmaak van de geest moet je bij Here Jezus zijn. Helaas heeft de Heer ons in de steek gelaten en richting hemel opgestegen. Een verdwaalde en dolende kudde achterlatend, in handen van bisschop Meije.


  Maak melding

 10. Oeps, @ Ronald,

  Boude uitspraak, maar niet bezijden de waarheid. Ik heb (nog in Nederland) Surinaamse meisjes gezien die bij de eerste tonen van een koprotu al een winti kregen, of wat daarvoor doorgaat. Aanstellerij, aandachttrekkerij en volkomen ongezonde geestelijke instelling. Het frappante was dat ik ze, als bakra, tot bedaren wist te krijgen. Ben ik een goede leba? Ik heb hier in Suriname menigmaal een winti prey meegemaakt, maar ik heb niet de moeite genomen om achter het ‘fenomeen’ te komen. Wel veel met mensen gepraat, maar als je in een bepaalde trance bent kom je niet achter de achterliggende gedachte. Ik moet nog wat meer studeren, denk ik. Tot die tijd heb ik nog steeds mijn twijfels.


  Maak melding

 11. @ Henkes,

  Ik heb geen minderwaardigheidscomplex. Mijn huid is blank, maar mijn hart is zwart. Daardoor kan ik ook met iedereen door één deur. Respect is het woord. Ik heb mij in de eerste jaren van mijn verblijf in Suriname wel degelijk verdiept in de cultuur en ben er zelfs deelgenoot van geworden, zij het met mate. Ik neem enige afstand en dat lijkt me voor mezelf de juiste keus.


  Maak melding

 12. Kijk hoe het de mensen vergaat die zich met winti inlaten en je kunt zien welke god zij aanbidden.

  Wie voor de wasi gaat krijgt een kalebas met hebi’s over zich heen heen, uw nageslacht krijgt de koenoe’s en mevrouw Purperhart en Drogisterij Niamat de pecunias oftwel de SRD’s .

  Wie wijs is laat zich niet in met afgoderij (ook niet onder het mom van cultuurbeleving). Want, schijn bedriegt.


  Maak melding

 13. Blaka Bakra, waarom noem je jezelf blaka Bakra als je blank bent? It makes no sense, je had jezelf met je zwarte hart Witte Neger moeten noemen, dan was er geen verwarring ontstaan. En Blaka law mang, wil je me zeggen dat je met je blanke huid en verknipte geest geen minderwaardigheidscomplex kan hebben? Als je geen mwc hebt dan ben je wel op
  een andere manier verknipt.


  Maak melding

 14. Larry, kan jij me uitleggen wat het verschil is tussen zegeningen die een RK priester je geeft met wijwater en de zegeningen die Elly je geeft met swit watra? Misschien is het verschil daarin gelegen dat mevr. Elly een zuiver geweten heeft en sommige RK priesters, gezien hun pedofiele neigingen, niet.


  Maak melding

 15. @ Henkes,

  Dit is een dubbele zaak. Wanneer mensen een winti prey willen organiseren, roepen ze eerst de zegen van de Heer af, alvorens over te gaan tot hun – wat ik geloof – hun eigen geloof Kan niet!


  Maak melding

 16. @ Rayactief daarom hebben wij Black Hebrews het wereldwijd ook extra moeilijk,zelf nu in Israël.@henri55door herhalingsprocessen leren wij mensen,we zijn nooit te oud om te leren,@Ronald MASRA YAHUSHUA is opgevaren naar de Hemel maar zijn HEILIGE GEEST werkt nog steeds hier op Aarde.@Henkes veel dingen wat jij naar voren breng over cultuur, over geneeskrachtige planten en kruiden heb je gelijk dat in de Natuur te vinden zijn, er is een groot verschil in cultuur en religie,waar het tegenwoordig zich vermeng heeft door toe doen van RK kerk en Winti cultus(wijwater en switwatra)die tijdelijke verlichting brengt en het probleem zich verplaats naar komende generatie,waarvoor de Bijbel waarschuwt dat het een Gruwelijk is in de OGEN van de SCHEPPER om natuurgoden en geesten van doden( spiritisme ) in het Dodenrijk (Onnatuurlijke onderwereld) aan te roepen waar de duivel heerst en zichzelf Heer laat noemen om aangebeden te worden ,en veel vragen zullen wij mensen begrijpen als wij dood zijn en Beoordeeld en Veroordeeld zullen worden door de SCHEPPER.@Blakabakra wie zoekt zal zeker vinden,gij zult de WAARHEID verstaan en de Waarheid zal je vrij maken. MASRA BLESSI OENOE .


  Maak melding

 17. Wat een onzin!!!

  Belachelijk dat anno2015/2016 nog wordt gedaan aan dit primitieve gedoe.

  Is één commerciële gedoe geworden. Foe mekie €€€€€€……..money………..

  Na Wang Hiep H iep Hoereee……..


  Maak melding

 18. @Farrakhan de ALMACHTIGE heeft door vele volkeren andere Namen sedert “de Toren van Babel” daarom heeft de SCHEPPER aan ZIJN Volk door Moses ook de TIEN GEBODEN en Geestelijke Wetten van Zegen en Vloek gegeven om ZIJN SCHEPPING te onderhouden en door YAHUSHUA de Zonden van de Wereld op ZICH te Nemen en door de HEILIGE GEEST om de Mensen te onderrichten in ZIJN WAARHEID om niet de Eeuwige Dood te Sterven.


  Maak melding

 19. Blaka Bakra, wie ben jij, sta je in directe verbinding met God, dat jij wel weet wat kan en niet kan? Als je toevallig in een andere cultuur was opgegroeid, had je met even veel overtuiging verkondigt dat je huidige geloof afgoderij was. Van mij mag je geloven zoals wilt, als anderen maar niet benadeeld worden. Anderen dwingend willen voorschrijven hoe ze moeten geloven, is al een vorm van hen benadelen.

  Falasha, religie is een onderdeel van de cultuur, in Suriname maakt men de fout om cultuur (culturu) te verwarren met alles wat traditioneel/niet westers is. Het christendom is deel van de Europese cultuur, net als het b.v. ook deel is van traditionele Ethiopische gemeenschappen.


  Maak melding

 20. @ Henkes,

  Als je luistert naar de berichten van overlijden op Radio Apintie, dan zul je merken dat deze allemaal met een bijbeltekst beginnen. Christendom een westerse cultuur? Ik dacht het niet.


  Maak melding

 21. @ Henkes mi brada “religie is een onderdeel van cultuur” als u het wil geloven,lig aan u zelf,ik denkt dat cultuur voort komt uit religie(geloof) en verschil met cultuur,want bij het scheppingsverhaal gaf de SCHEPPER eerst geloof in HEM aan de eerste mensen en geloof aan Moses via de tien geboden”Heb de HERE uw GOD lief met alles wat in u is “en daarna spijs,reinigingwetten wat ze wel(rein) en niet (onrein)moesten eten in hun wandel en handel,cultuur(rituelen)is goed maar geloof in HEM is het belangrijkste,en het Christendom is een zwart joodse geloof,want de eerste discipelen van YAHUSHUA waren zwarte hebreeuwen die door vervolgingen via Sirië naar koning Ezana van Ethiopië gingen en de eerste joodschristelijke beschaving werd in Afrika en 100 jaren later keizer Constantijn in Europa het christendom aanvaarde en later met de RK Kerk alles hebben gewhitewasch en verdraaid en verdoezeld. Krachti nanga gesontoe ini 2016.


  Maak melding

 22. Vraag in deze moet worden gesteld als alle positief bedoelde rituelen van en door het Surinaamse Volk iets hebben bijgedragen aan nationaal besef, normen en waarden maar bovenal aan het instandhouden van de justitiele balans op basis van rechtvaardigheid zoals de wapenspreuk weergeeft.


  Maak melding

 23. Hallo Ala Sranang mang / Uma.

  Inderdaad, een ieder heeft zijn /haar eigen ritueel, dus ik ga niemand afkraken. De bakra´s springen ook massaal het
  noordzee in voor een nieuwjaarsduik, en dat is toch ook een vorm van traditie ?
  Ik wens een ieder op deze forum een gezond en een gelukkig leven in alle opzichten, ook voor Printa en andere Kornuiten van hem !

  Jacko.


  Maak melding

 24. Oh…la..la….Ay wat hoor ik nou? Is die Adhin een jaknikker van de Baas Bouta. Erg vind ik dat hoor!!. Hij moet met z,n mond een beetje roeren en niet alles slikken als VP. Wel er is een gezegde: Wan saafrie Poeh ai tiengie.Che Che!!!!


  Maak melding

 25. @Ron
  Adhin jongen vlucht snel weg van de shit.
  Denk aan normen en waarden van je hele familie die voor zoveel gestreden hebben.
  Verkoop je ziel niet voor wat dubbeltjes jongeman, no poor a ning, daar heb je geen recht toe.

  Denk in eerlijkheid en billijkheid en ga heel snel weg uit de buurt van de duivel Bouterse.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  RON,..ADHIN,is een breed denkende fatsoenlijke man,..en dus geen RACISTISCHE PANNEKOEK zoals jij domme PIPO.


  Maak melding

 26. @J Zwartmans
  Hallo Ala Sranang mang / Uma.

  Inderdaad, een ieder heeft zijn /haar eigen ritueel, dus ik ga niemand afkraken. De bakra´s springen ook massaal het
  noordzee in voor een nieuwjaarsduik, en dat is toch ook een vorm van traditie ?
  Ik wens een ieder op deze forum een gezond en een gelukkig leven in alle opzichten, ook voor Printa en andere Kornuiten van hem !

  Jacko.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  ALLE RESPECT,..J ZWARTMANS,ook voor jou en je vrienden.HAPPY NEW YEAR !,…een heel objectief en vooral constructief denkend 2016 toegewenst in goede gezondheid,dat wij constructief ook van deze plaats uit POSITIEF over ons allen GELIEFD Suriname mogen oordelen.mie mang !


  Maak melding

 27. @ Kohaarh.

  Wan safrie poeh é tingie, maar wan tranga wan é tingie tu !
  Tek a yari no spang nanga gron tapu sani.

  @ Printa.

  Dit geldt ook voor jou, no go span yu édé nanga ala sani,
  bikassi a libie satu mi boy !

  Hoge bloeddruk is niet te genezen mi mati, stay cool and keep cool is het motto.

  Jacko.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.