Actievoerders verbranden boek om woord ‘neger’

64

Het Nederlandse SP-Kamerlid Harry van Bommel schreef onlangs een boek over Surinamers in de polder, met daarin onder andere een interview met Prem Radhakishun. Radhakishun noemt in het interview onder meer Humberto Tan en Barack Obama ‘negers’. En dat is niet in goede aarde gevallen bij een groep Surinaamse actievoerders.

Onder leiding van Roy Groenberg alias Kaikusi maakte zo’n twintig demonstranten, zondag bezwaar tegen het gebruik van het woord ‘neger’ in Van Bommel’s boek. Een exemplaar van het boek werd daarom demonstratief verbrand in het openbaar op De Dam in Amsterdam.

Van Bommel, die niet aanwezig was bij de actie, zegt in de verklaring: “Ik ben tegen boekverbranding. Beter is het om de discussie te voeren”.(Beeld: verslag van Sam Jones)

En waarom dan?

Posted by Sam Jones on zondag 27 december 2015

Bekijk ook:

64 REACTIES

 1. Dit woord moet veranderd worden naar goden. Want deze mensen zijn goden. Waar ze ook ter wereld zijn, wordt het een Dubai. Het zijn negers, en blijven negers. Net zoals een Hindoestaan een hindoestaan is, een blanke een blanke.


  Maak melding

 2. Zouden ze het boek ook hebben verbrand als Umberto Tan en Barack Obama ‘nengre’, ‘dogla’ of ‘moksi’ waren genoemd? In Suriname noemen Marrons zichzelf met trots Bus Nengre, kinderen (ras maakt niet uit) worden aangeduid met Pikin Nengre, mannen idem dito met Man Nengre en geen mens in Suriname die daar aanstoot aan neemt, maar op het moment dat je het woord Nengre vertaalt in het Nederlandse woord Neger, is de wereld te klein en worden de boeken verbrand op de Dam; CRAZY man, CRAZY!!!


  Maak melding

 3. Het woord is van portugese en spaanse origine !

  Onder andere in geheel Zuid- en Midden Amerika
  nog gebruikt !

  Sranangmans moeten met deze bevolkingen en
  landen over hun talen in discussie gaan !

  Een boek of politicus in Nederland aanvallen is
  meer een stunt van publiciteitsgeile “actievoerders”
  uit Amsterdam !


  Maak melding

 4. Deze actie van aandachttrekkende beroeps actievoerders voorspelde ik al. Te zielig voor woorden.

  Zullen we maar direct het woord ‘zwart’ ook maar op de verboden lijst zetten. Wat een zielig gedoe. Ongelofelijk.


  Maak melding

 5. Iedere bevolkingsgroep kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 jaren, alleen de Afro-diasporas denkt dat zijn roots 400 jaar geleden in de Americas is begonnen,terwijl hij een lange en rijke geschiedenis van duizenden jaren heeft in Afrika als de verloren stammen van Israël. ” A People without the knowledge of their past history, origin and culture is like a tree without roots ” Marcus Garvey .


  Maak melding

 6. Een commentaar op deze actie op geenstijl. Ik kon het niet beter verwoorden:

  “Een dag geen rascisme kaart is een dag niet geleefd.
  Het lijkt alsof er een fulltime protest groep is die koste wat het kost geschiedenis denkt te schrijven met de meest stompzinnige akties. Volgens mij wordt het echt tijd om dit soort incidentjes compleet dood te zwijgen en deze wannabe Luther Kings = echte held) geen podium te geven. Met dit soort akties zetten zij zichzelf weg zijnde datgene wat zij menen te bestrijden. Tis dus een quincietje, kansloze protest aktie voor peroonlijke publiciteit zonder enige serieuze onderbouwing. Ze ondermijnen hun eigen visie door de definitie van rascisme steeds verder uit te hollen. Dat en het feit dat rascisme maar 1 kant op werkt zorgt ervoor dat rasiscme als term zo goed als failliet is.”


  Maak melding

 7. Wat een zinloze actie!
  De schrijver haalt alleen maar de woorden aan van Prem Radhakishun. Gaat de actiegroep ook bij Prem verhaal halen waarom hij het ‘n-woord’ gebruikt?


  Maak melding

 8. Srafu heeft gelijk, het woord Negro betekent in het Spaans en Portugees Zwart, iemand met een donkere huidskleur werd daarom un Negro genoemd, dat werd in het Nederlands verbasterd tot Neger. Iemand met een lichtere huid dan een Negro, werd een Blanco of Brancu genoemd, dat werd in het Nederlands verbasterd tot Blanke (dat denk ik tenminste, maar ik ben geen taalgeleerde). Het woord Negro was dus oorspronkelijk niet als een scheldwoord bedoeld, later pas kreeg het die lading pas. Ik woonde in de 70er jaren in Nederland, in die periode van de onafhankelijkheid van Suriname kwamen Surinamers massaal naar Nederland, het woord ‘Surinamer’ had een negatieve bijsmaak, Nederlanders durfden me toen bijna niet te vragen of ik Surinamer was, omdat ze dachten mij daarmee te beledigen, gelukkig is die bijsmaak van het woord Surinamer verdwenen, precies op dezelfde manier zal het woord Neger zijn negatieve bijsmaak verliezen (als het die heeft tenminste) als men gaat inzien dat Negers, net als de meeste Surinamers ook gewoon normale mensen zijn (Obama en Tan Negers noemen zal daartoe in grote mate bijdragen), acties als het verbranden van boeken op de Dam vanwege het woord Neger zullen niet bijdragen om de negatieve bijsmaak van het woord Neger te elimineren, ze zullen alleen nog een bijsmaakje van ‘idioten’ eraan toevoegen.


  Maak melding

 9. Harry van Bommel had beter moeten weten. Er staan boeken vol geschreven over de strijd in Amerika om het woord neger niet meer te gebruiken. Deze strijd heeft succes gehad. Harry had Prem moeten corrigeren en de woorden die Radakshun gebruikte had hij met een andere omschrijving in het boek moeten laten opnemen. Ook Harry van Bommel kan fouten maken en van fouten moet men leren.


  Maak melding

 10. Terechte actie, het N woord is niet meer van deze tijd. Taal evolueert en is niet statisch. “N…. waren verhandelde tot slaaf gemaakte Afrikanen en werden voor het eerst zo genoemd in kasboeken van Surinaamse plantages in 1644”. Zie deze aantekening, dan hoe wil jij mensen nog N noemen?

  Ook in het Sranan is de taal aan het evolueren en zijn er betere woorden om ons blakasma te omschrijven, voor kleine kinderen gebruikt men nu Pitani. Er is helemaal geen noodzaak om kleine kinderen pikin N te noemen. Men heeft het woord Afrikiti, blakaman, blaka-uma, blakasma.

  Zij met een zwaar gekolonialiseerde geest zullen zich natuurlijk blijven verzetten. Luister ook naar de volgende pokus, om te zien hoe in het Sranantongo men al overstapt en duidelijk aangeeft dat N niet meer kan.

  Mi blaka en mi breyti van Glenn Sno: https://youtu.be/tBhDiAw3smA

  Poppe & Enver – No kar Mi Nengre: https://youtu.be/Taob5ghJvgE

  Poppe ft Enver – Blaka Buba https://youtu.be/lJvUqewWlxQ

  Dekoloniseer je geest!!!


  Maak melding

 11. @Kofi
  “Ik ben trots dat ik een neger ben”

  Prima reactie. Men kan z’n afkomst en kleur nooit afleggen. Waar kan dat goed voor zijn. Al vanuit het Latijn is Negra zwart etc. niet meer of minder.

  De toon en de context kunnen een woord een negatieve lading geven van racisme of discriminatie. Nooit het woord of de inkt op zich zelf. De mensen die hier een probleem van maken, doen zich zelf onrecht aan en vergeten hun historie.
  De mensheid is rechtop gaan staan in Afrika en heeft vandaar uit de wereld bevolkt. Of men toen zwart was ik weet het niet.


  Maak melding

 12. Na al de eeuwen heen is deze groep van zwarten nog altijd bezig om een identiteit voor zich te zoeken Geen wonder dat zij zich zo verloren voelen en anderen hun voorbij streven. .
  Men zegt dat de moslims gevaarlijk zijn ,ik zeg neen de zwarten in Surinamers zijn het gevaarlijkst ! Zie hun actie van boeken verbranden,,,gevaarlijk.!


  Maak melding

 13. @ blaka bakra
  Hoe vertaal je het woord nengre in het Nederlands?

  Dit zijn doorgeslagen negers, dus
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  BLAKKA MANG.

  BLAKKA BAKRA IS NEP,ZOALS JIJ.
  Alle idioten aanpakken,punt uit !..REVO !!! is geen thee kransje !


  Maak melding

 14. Het is maar wat je verstaat onder vrijheid van meningsuiting. Neger is net zo’n geaccepteerd woord als blanke.
  Het is weer hetzelfde kleine clubje mensen, dat ook tegen Zwarte Piet actie voerde.
  In Nederland is overigens terecht geen aandacht geschonken aan deze boekverbranding, zo is mij verteld.
  Bovendien zijn de woorden van Van Bommel helemaal uit hun context gehaald.
  Als je de man citeert, moet je dat wel op een goede manier doen.


  Maak melding

 15. Ray kan wel eens gelijk hebben.Een gematigde Suri blaka mang bestaat niet.Er moet maar iets kleins fout gaan en ze radicaliseren net als de moslims in Europa.


  Maak melding

 16. Ik heb het filmpje op YT bekeken, de ringleader van het protest zegt dat van Bommel het woord Kankerjood niet had doorgelaten, waarom laat hij dan het woord Neger wel door? Deze vergelijking gaat niet op, in het boek staat niet Kankerneger. Als er tegen het woord Kankerneger, Kankerchinees, Kankerblanke, Kankerjood, Kankerjavaan, Kankerindiaan, Kankerindier of welke andere groepsnaam met het voorvoegsel kanker erin, werd geprotesteerd, kon ik dat nog begrijpen, niemand neemt aanstoot aan het woord Jood, Chinees, Blanke. Javaan enz, waarom dan wel aanstoot genomen tegen het woord Neger, zonder het voorvoegsel kanker? Niet de naam waarmee men een groep met bepaalde uiterlijke kenmerken benoemd (rode, witte, zwarte, kroeskop, enz) , maakt je minderwaardig, pas wanneer je denkt dat men het woord als minderwaardig bedoeld heeft en je je daardoor minderwaardig of gediscrimineerd voelt ben je het met de naamgever eens dat je minderwaardig bent.

  Let op; ik heb het niet over woorden die al vanaf het begin als racistische scheldwoorden bedoeld zijn, ik heb het over woorden die in de loop van de tijd als scheldwoord werden/worden gezien, b.v. het woord Neger. In Suriname geboren blanken, waarvan de voorouders al eeuwen in Suriname wonen, worden Buru’s genoemd, deze groep wordt in Suriname niet systematisch gediscrimineerd (je zal altijd wel een paar gekken hebben die dat doen), de naam Buru is voor hen daarom niet aanstootgevend geworden in de loop van de tijd, werden ze echter systematisch gediscrimineerd in Suriname dan zouden ze de naam Buru als aanstootgevend zijn gaan ervaren, ze zouden dan niet meer zo genoemd willen worden. De aanstootgevende naam zou men echter blijven gebruiken, degenen die zo genoemd worden kunnen door boekverbranding dat niet ongedaan maken, de enige manier waarop ze ervoor kunnen zorgen dat de naam niet meer aanstootgevend is, is hun groep zo positief mogelijk uit te dragen, door ten eerste zichzelf zo veel als mogelijk positief te presenteren en door b.v. te wijzen op positieve voorbeeldfiguren uit hun gelederen, in het geval van Negers b.v. Tan, Obama en Mandela. Je kan het als iemand die voor Neger wordt uitgemaakt toch nooit als negatief ervaren als men Mandela een Neger noemt? Er zijn maar weinig mensen (zwart, bruin, geel of wit) in deze wereld die niet in één groep geplaatst zouden willen worden met Mandela. I.p.v. je gediscrimineerd te voelen als men Tan, Obama en Mandela een Neger noemt, zou je je vereerd moeten voelen dat je samen met zulke mensen in een groep geplaatst wordt, omdat je een beetje op hen lijkt.


  Maak melding

 17. Jacobus, Ray en jij hebben ongelijk, als er één groep in Suriname is die niet radicaal is, dan zijn het de Blaka Man wel, zij willen andere groepen niet dwingen om zich zo te gedragen als zij, zij vinden hun eigen cultuur en taal niet beter dan die van anderen, zij hebben van alle groepen in Suriname het meest de houding van leven en laten leven.


  Maak melding

 18. Negroide afkomst of zoals Amerikanen zeggen; Afro-American is wat anders als the N word. Trwns het is zwart staat tot wit, zoals getint staat tot blank. Maar hardnekkig zeggen ze hier zwart en blank. Wie is er nou dom?


  Maak melding

 19. Tijdens de vrijheidsstrijd van de Nederlanders tegen de Spanjaarden zei Karel van Berlaymont tegen de landvoogdes, Margareta van Parma, over de opstandelingen: “N’ayez pas peur, Madame, ce ne sont que des gueux” -> “Wees niet bang, mevrouw, het zijn slechts bedelaars”. De opstandelingen noemden zich toen geuzen en dat werd de naam voor verzetshelden.
  Lieden die geen neger genoemd willen worden zouden daar een voorbeeld aan moeten nemen. Je schamen voor wat je bent is het begin van een mislukt leven. Waarom zou iemand zich moeten schamen om een neger te zijn?

  Zelf denk ik dat het ook gaat om een machtsstrijd van zwarte racisten voortkomend uit blankenhaat. Ze hebben weinig wapens en proberen op het geweten te werken van lieden met weinig ruggengraat om blanken zich slecht te laten voelen. Soms werkt het, maar momenteel zijn er wel andere zaken waar men zich in Nederland druk over maakt. Dit soort lieden marginaliseert zich meer en meer. Er wordt hooguit schamper om gelachen, de stumperds.


  Maak melding

 20. Zullen we joden dan net als toen weer untermenschen noemen zoals toen. Ben benieuwd als men dat gebruikt of van Bommel het niet zou wegcensureren en al die redimusus hier die het N- woord willen blijven bezigen. Kijk ze hoe ze op hun voorpoten dansen voor hun witte bazen.


  Maak melding

 21. Henkes,

  Lees wat er allemaal op dit forum wordt geschreven over de etnische groeperingen, die ons land rijk is en je ziet je ongelijk.
  Als er nu ergens onderling hel en verdoemenis wordt gepreekt over marrons, creolen, hindoestanen, javanen, chinezen, amerikanen en nederlanders, dan is dat wel in ons land.
  Ons land lijkt een evenwichtige multi-culti samenleving, maar is dat niet, was het maar zo.
  Wij zijn zo rascistisch als maar mogelijk is.


  Maak melding

 22. Wanneer gaan Kaikusi en zijn medestanders het boek van Winston Bogarde verbranden? Want hoe heet dat boek ook weer?… Was het niet: ‘Deze neger buigt voor niemand’?


  Maak melding

 23. Er zijn 2 benamingen die spelen. De antropologische en de maatschappelijke. De eskimos hebben wij geleerd als antropologische en maatschappelijke benaming. Maar ze noemen zich Inuits dus spreekt men tegenwoordig in zijn algemeenheid van Inuits.
  Gewoon iemand maatschappelijk noemen zoals die dat wenst, net de > zwarten blaka mang boslandcreool/djoeka / marron< moet noemen. De laatste decennia s is het allemaal verwarrend geworden.
  Wie kan het op een rijtje zetten wat de wens is van al deze groepen? In zowel sur. als in het ned. graag.


  Maak melding

 24. Henk Molenaar
  Blijkbaar had iedereen de tijd om op een werkdag te gaan protesteren en hoefde ze niet naar hun werk…..
  —————
  Het is kennelijk maar wat je wilt lezen.
  Ik lees hier dat het op zondag was.
  Misschien is voor sommige mensen de zondag een werkdag en de overige dagen om te rusten.
  Als ik de tijdstippen van de vele postings bekijk is dit zeer aannemelijk!
  —————
  Onder leiding van Roy Groenberg alias Kaikusi maakte zo’n twintig demonstranten, “zondag” bezwaar tegen het gebruik van het woord ‘neger’ in Van Bommel’s boek.


  Maak melding

 25. @ Beste allemaal ,

  Ik ben zo vrij geweest om e.e.a. te knippen en te plakken van Wiki.

  Neger is een aanduiding voor de oorspronkelijke, donkerhuidige bewoners van Afrika ten zuiden van de Sahara. Neger is afgeleid van het Spaanse en Portugese negro, wat zwart betekent (het is niet duidelijk of het daarvoor een afgeleide was van het Latijnse niger of het Griekse necro).

  De term neger of negroïde wordt soms ook gebruikt voor de oorspronkelijke bewoners van Melanesië, die eveneens negroïde kenmerken hebben, ofschoon ze niet direct verwant zijn met zwarte Afrikanen.

  Volgens het Woordenboek der Nederlandse Taal komt het woord in het Nederlands voor het eerst voor in 1644 [1], verwijzend naar de lading van een slavenschip. Hetzelfde woordenboek vertelt dat het woord neger tot de Nederlandse afschaffing van de slavernij in 1863 zwarte slaaf als betekenis had.[2]

  Ik denk er het mijne van….


  Maak melding

 26. Positieve benaming Neger komt van Negro = zwarte, Zwarte Madonna,Yahushua,Faraos, Piramides,Marcus Garvey,Martin luther king,Anton de kom,Duke Ellington,Miriam Makeba,Nelson Mandela,OtisRedding Enzo……..Negatieve benaming Neger komt van Negeren = inferieur,Slaven,achterlijke,domme,apen Enzo……Omdat het de afgelopen 500jaren normaal was dat Europese Elites als Filosofen,Theologen,socialweterschappers Enzo…..de Zwarte niet als mensen zag om hun racistische ideologie en slavernij te legitimeren om de Westerse economie(gouden eeuw)draaiende te houden,één van debekendste was David Hume 1711-1776 ” Negers zijn van nature inferieur ten opzichte van blanken ” via de slavenhouders,het onderwijsysteem en opvoeding de westerse wereld en Ons heeft beïnvloed.” Emancipate yourself from Mental Slavery ” REDEMPTION SONG . BOB MARLEY .


  Maak melding

 27. Beste mensen,wat in Amsterdam gebeurt is betreur ik.
  Er zyn altyd van die mensen die dingen doen,waar ze achter staan terwyl er weer anderen zyn die zich belachelyk maken.
  Er zal altyd vanuit de zwarte gemeenschap met wrok naar de blanke gekeken worden vanwege de slaverny.
  Als je naar bepaalde rappers hun muziek luisterd dan hoor je ook het woord NIGGER vallen wat dus neger betekent.
  Ze schelden elkaar dan uit voor NIGGER,YOUR MY NIGGER,YOUR MY HOMEBOY NIGGER.
  Als ik t dan goed begryp is t omdat het door n blanke gezegt en geschreven is hetboek dus verbrand moest worden.
  SYRINAMERS???RAAR VOLK


  Maak melding

 28. Hebben deze mensen dan geen f.ck te doen soms ?
  Ik zou me juist beledigt voelen als iemand mij voor blanke uitmaakt, terwijl ik zwart ben !
  Eerst waren ze tegen zwarte Piet, nu weer over het woord Neger, oké dan; mensen, Umberto Tan en Obama zijn blanken. Wat een stelletje idioten zijn het, er lopen meer gekken buiten dan binnen het gesticht rond !!!!!!

  Jacko


  Maak melding

 29. Bally, Joden en alle niet ariërs werden door de nazi’s untermenschen genoemd, ik zie geen verschil tussen een Duitser, Pool of Rus,maar toch vonden Duitsers dat Russen en Polen Untermenschen waren, ze vonden dat dus ook van Chinezen, Negers enz., natuurlijk zal ieder niet ariër, waaronder Joden, het woord Untermesch als beledigend ervaren, geen enkel Jood vindt het een belediging Jood genoemd te worden, waarom ziet een Neger het als een belediging Neger genoemd te worden. Bally, ik zou het als Blakamang als beledigend ervaren als men mij Untermensch noemde, maar met de beste wil van de wereld kan ik jouw standpunt ten aanzien van het woord Neger niet delen.


  Maak melding

 30. Deze zelfde mensen hebben geen probleem met met hindoestanen koelies te noemen, maar gebruik het woord neger dan worden ze knettergek. Er is ook nog een “book of negroes”, United Negro College Fund, etc etc gaan jullie je gek branden hoor.


  Maak melding

 31. Ray,

  Volgens jou zijn de zwarte Surinamers erger dan de moslims. Nou, dan geldt dat ook voor de hindoestanen want er zijn Surinaamse hindoestanen die zelfs zwarter zijn dan de Afro-Surinamers. Jij nou.


  Maak melding

 32. Roy groenberg is te dom voor woorden. Hij leeft in een andere tijd. Als hij iets tegen het woord neger of nigger heeft dan moet hij een keer de eerste de beste willekeurige cd winkel binnenlopen, Op elke hip hop of rap cd hoor je meerdere keren het woord nigger. Dat is wat zwarte artiesten zelf zingen. Het is totaal niet discriminerend. Oh wacht, wil Roy dat we hem voortaan afro surinamer (of afro nederlander)gaan noemen? Hij had toendertijd ook zoveel te klagen over het beeld van anton de kom, dat anton meer had verdiend dan een beeld waar hij niet op te herkennen is, de man heeft geen kaas van kunst gegeten. Wie kan deze man uitleggen dat kunst in verschillende vormen wordt gemaakt en dat het de kunstenaar niet gelegen was om anton letterlijk uit te beeden. Anton leeft niet meer, het gaat om het gedachten goed die hij achterlaat. Als iemand wil weten hoe hij eruit zag is er zat op google te vinden. Wat een gefrustreerd dik mannetje is die Roy.


  Maak melding

 33. @Ria EN Henkes
  Met de zwarte mensen bedoel ik de negers in Suriname,wij kennen ze als het zwarte volk van Suriname.
  Inderdaad ere zijn hindostanen die zwarter zijn gelang hunhuidskleur maar de dievenijzer vooronze ramen en deuren is niet bedoeld uit angst voor hun maar het zwarte volk waar je een afstammeling van bent.
  En’leef en laat leven’ is het motto van ons en niet de afrikanen,wij zijn het die met dievenijzers leven en niet de afrikanen,wij vallen de afrikanen van Suriname niet lastig,we zijn juist doodsbang voor ze.


  Maak melding

 34. Henkes en Ria
  Het motto’leef en laat leven is niet voor jullie soort bedoeld.
  Het is bedoeld voor de rest ook voor de donkerkleurige hindostanen die hun leven achter dievenijzer voor hun deuren en ramen doorbrengen in angst voor jullie soort.
  Wij zijn het niet die jullie lastg vallen het is juist omgekeerd.


  Maak melding

 35. …en Henkes en Ria
  Terwijl anderen werken staan deze 20tal boeken te verbranden terwijl er andere balangrijke zaken zijn die aandacht verdienen ,wat dachten jullie van bv vergiffenis en amnestie voor de moordenaar?
  Zouden jullie deze 20 tal liever niet hiervoor zien protesteren dan boeken verbranden??!!


  Maak melding

 36. ” Don’t care where you come from as long as you’re blackman, you’re an African , no mind your Nationality you have got the Identity of an African ” Peter Tosh . Sankofa : Go back to your roots learn from te pass to Achieve your full potential in the Future ” Kwame Nkrumah .


  Maak melding

 37. Falasha,

  Jij hebt wat met roots.
  In al je Engelse mails (post gewoon in het Nederlands, zodat iedereen dat kan begrijpen, heb je het over roots).
  Ik ben van Idiaanse afkomst.
  Mijn voorouders zijn geboren en getogen originele inwoners van dit land.
  Ze worden tot op de dag van vandaag door jullie soort verrot gescholden.
  Hou dus aub op over roots.


  Maak melding

 38. @Cochise als je mijn vorige postings niet heb gelezen 19nov niet erg,dat alle natuurlijke bergtoppen en rivieren in Suriname oorspronkelijke inheemsenamen moeten terugkrijgen,inheemsen kennen hun roots de algelopen 1000 jaren,maar niet alle Afro-diasporas kennen van hun zelf,waarom in het Engels? Omdat het citaten,uitspraken zijn van Zwarte VRIJHEIDSTRIJDERS in andere landen voor informatie,bewustzijn over hun vergeten Roots.


  Maak melding

 39. Ik zou uit respect niet het woord neger gebruiken want dat heeft een negatieve lading. Uit respect in Suriname gebruiken wij het woord creool wat ik een nettere benaming vind.

  Maar hoe zit het met opsporing verzocht. daar hoor ik heel vaak negroide man !!!!. Waarom protesteren ze dan niet? Is dat niet hypocrise. Maar anyhow dit is een vergane issue en men hoeft zich niet hierover druk te maken.
  In Suriname worden hindoestanen ook koelies genoemd maar zie je ze demonstreren en boeken verbranden. Ze hebben wat belangrijkers te doen.


  Maak melding

 40. Ray, je schuift me zomaar een heleboel in de schoenen, je gaat er bijvoorbeeld van uit dat ik Bouterse zijn handelingen verdedig en niet wil dat men tegen hem protesteert. En niet omdat Ria mij een complimentje maakt, wil dat zeggen dat je mij in een adem met haar moet bespreken. Ria denkt b.v. dat men moslims vanwege hun huidskleur negatief beoordeeld, terwijl het niets met hun huidskleur, maar alles met het radicalisme van enkele moslims te maken heeft. Dat veel surinamers, en niet alleen Hindoestanen, achter diefijzer moeten leven, heeft alles met de algemene onveiligheid in het land te maken, dat niet de schuld is van slechts een etnische groep.


  Maak melding

 41. Zwarten vergeten dat de enige manier om zaken te veranderen is om zelf macht te vergaren en niet om een beroep te doen op anderen (blanken). Dan blijf je maar in de bedelpositie.


  Maak melding

 42. Nog meerdere MILJOENEN spaanse en
  portugese boeken te VERBRANDEN !

  Vergeet niet ook ALLE spaans- en portugees-
  sprekenden aan te pakken !

  En dit alles op instigatie van een moxi-afrikang-
  Sranangman !

  Of wil hij thans aangeduid worden als Maanmannetje ??

  Of blaka-moentjintie-sma ???


  Maak melding

 43. De heer Bally is een verschrikkelijk gefrustreerde negerman en haalt alles uit zijn verband. Als je alleen door het gebruik van het woord neger gestigmatiseerd en achtergesteld voelt, dan zit in je bovenkamer een draadje los. Misschien is in de binnenlanden van Suriname nog een bonoeman te vinden die met kruiden en gewassen hem genezing kan brengen.
  Verder is het lachwekkend om te lezen dat de nengre man de enige is in Suriname die niet discrimineert, zoals de andere bevolkingsgroepen. Laat ik nou juist daar niet van overtuigd zijn. Hoe vaak hoorde ik niet (niet alleen tijdens de verkiezingsperiode) van een neger om alle koelies en Japanezie (peje en maie) in boten terug te sturen naar India en Indonesie ? Neen, beste Bally u verdraait bewust de feiten en dat zijn het gevaarlijkste soort !


  Maak melding

 44. Afro-diasporas moeten leren eerst Respect voor elkaar te hebben in vertrouwen en samenwerken net zoals zwarte muzikanten in een band met de verschillende muziekinstrumenten harmonieuze en prachtige muziek scheppen om generaties lang te doen genieten wereldwijd, zouden ze het ook kunnen om een stad en land en continent te ontwikkelen zonder bemoeizucht van Buiten om verdeeld en heerst te zaaien en te vernietigen, denkt aan : Black Wall Street, Tulsa 1921.


  Maak melding

 45. Ray, ik kweekte vroeger kippen en doksen, die moest ik achter diefijzer houden omdat vooral zij die op je lijken niet met hun poten van mijn bezit konden afblijven (ik heb ze vaak op heterdaad betrapt). Volgens jou zijn mensen die op jou lijken allemaal eerlijk, daarom is het diefijzer in Suriname alleen bedoeld om mensen die op mij lijken buiten te houden, vreemd dat jou soort alleen voor gevederd bezit van anderen belangstelling heeft en andere waardevolle bezittingen van anderen negeert.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.