Minister wil houttransport uit verkeer bannen

16

Het districtscommissariaat van Para had vorig jaar de weg van Zanderij naar West-Suriname voor enige tijd afgesloten voor vrachtverkeer. Veel wegen in Suriname zakken door na regelmatig bloot gesteld te zijn aan zwaar verkeer, waarvoor zij veelal niet zijn berekend. Nu overweegt minister Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond-en Bosbeheer het transport van rondhout uit het verkeer te bannen.

Bekijk ook:

16 REACTIES

 1. prima zo.liever vandaag dan morgen.was met vakantie in surwat ik zag was heel erg .een vrachtwagen reed met heel veel boomstammen op coppenamestraat,heel hard.bijna een aanrijding gemaakt,enze reden gewoon door en lachen.de tegenpartij moest van zijn fiets sprigen.schansalig onbeschoft .ik ben heel erg bang om in sur te komen men doet maar wat men wil.


  Maak melding

 2. Idd. Het transport van (rond)hout, steenslag, grind, graniet, etc etc moet allemaal voortaan over water geschieden.
  Kijk bv maar naar de verzakkingen en de amateuristische oplossing van de Tout lui Fautweg (noordzijde).

  Het is erg om te zien hoe OW & V met dit probleem van de verzakkingen omgaat. Heel knullig en wordt er heel veel broddelwerk geleverd !

  Verder ben ik bang voor een grote economische ramp in Su indien er iets mis mocht gaan met de Wijdenboschbrug over de Suri rivier.

  Er is totaal geen backup voor ontsluiting van Commewijne en Marowijne als het mis mocht gaan met de brug en deze voor alle verkeer moet worden gesloten.

  Ben op een zaterdagmiddag naar Commewijne geweest en heb zowel op de heen alsook op de terugweg meegemaakt dat er een voertuig kapot stilstond op de brug.
  Het resultaat, een enorme file aan beide zijde van de brug.

  Verder is er totaal geen takel of sleepwagen standby in de directe omgeven om voor een goede doorstroming van het verkeer over deze brug te zorgen.

  Het is vandaag zondag dus gaan velen (bij mooi weer) naar Commewijne en zie vanaf 18:00 uur hoe het verkeer zich over de brug richting stad beweegt. Het is één en al een grote ellende !

  De veerverbinding moet terug en zou dan als back up voor de brug kunnen dienen, en als must voor transporten van zware vrachten en zwaar materieel over de Suri rivier.


  Maak melding

 3. Dit is, zoals met heel veel ministeriële besluiten, doen aan symptoombestrijding. Als de regering had gezorgd voor een betere infrastructuur, waren dit soort besluiten niet nodig. En als ze niet weten wat het woord infrastructuur betekent , kijk dan maar in het verklarend woordenboek Nederlands, minister.


  Maak melding

 4. Verbieden van houttransporten etc. over de weg is wel erg kort door de bocht en draagt niet bij aan het herstel van de economie. Wat men moet doen is de OVERBELADING aanpakken. In de regel is het niet het totaalgewicht maar de as-druk die zorgt voor beschadiging van de wegen.
  De lading hout op de vrachtwagen (zie foto bij artikel) op de foto zou minimaal getransporteerd moeten worden met een 5-assige vrachtwagen (trekker/oplegger). Strenger optreden (beboeten en bij herhaling vergunning tijdelijk intrekken) bij overbelading is het credo. Er zijn vele (bijkomende) voordelen te behalen, niet in de laatste plaats de onveiligheid van de mede weggebruikers neemt af, de wegen blijven langer heel, de concurrentievervalsing zou afnemen etc.


  Maak melding

 5. Milton,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  In bv. Noord Europa (Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook Rusland) wordt alle hout over water getransporteerd.
  Reden: voorkomen, dat de wegenstructuur wordt aangetast.


  Maak melding

 6. Cochise:
  Je vergelijkt appels met peren, de vaarwegen en de infrastructuur (ook naar de waterwegen toe), in de door jou genoemde landen, zijn absoluut niet te vergelijken met de waterwegen (en infrastructuur) van Suriname. Komt bij dat de houtexport van Zweden alleen al een kleine 20 miljoen m3 bedraagt terwijl Suriname in schril contrast staat met 246.000 m3 ! Verder is er nu een wet in de maak die vrachtwagencombinatie’s tot een maximum van 73 ton totaalgewicht mogelijk maakt. Dit om co2 uitstoot te verlagen om de jaarlijkse 70 miljoen ton aan rondhout nationaal te vervoeren! (deze vrachtwagens mogen alleen daar rijden waar de weg/infrastructuur het toelaat)


  Maak melding

 7. Ik denk dat het niet meer dan rechtvaardig zou zijn om de houtconcessionairs en de transporteurs aansprakelijk te stellen voor de schade aan de infrastructuur die zij jaarlijks veroorzaken. Natuurijk boven de forse boete die ze dienen te betalen wegens het overtreden van de wetten cq, regels.


  Maak melding

 8. Helemaal eens met astaman.

  Het verbannen van houttransport is geen oplossing, maar inderdaad het aanpakken van de overbelading en de uitschiet van de lading naar achteren. Dat is wat de vrachtwagens vanzelfsprekend lichter maakt en dan ook de asdruk kleiner word en dus ook de wegen daarmee niet worden aangetast.

  Want ga je nu houttransport over de weg stoppen, dan stop je niet alleen het transport, maar neem ook mee hoeveel chauffeurs daardoor brodeloos worden en hoeveel vrachtwagenhouders dan met hun materieel zullen zitten.

  Ook moeten de politie en SBB controleurs hiervoor zwaarder ingezet worden om controle uit te oefenen zodat de overbelading in controle word gehouden en dat de politie de vrachtwagens ook op veiligheidspunten constant controleert. Niet weg te nemen dat er altijd koppige zullen zijn, maar dat is ook maar goed, want die kunnen dan lekker boetes betalen en de staatskas blijft daarmee nooit meer leeg.


  Maak melding

 9. Lager gewicht, minder asdruk… Heeft dat zin???? De wegen zijn nergens op berekend, het is pure kwakzalverij. De wegen in Suriname zijn nog die van het model koloniale tijd, Standaard. De infrastructuur blijft dag in dag uit hetzelfde als die de koloniale machthebbers ooit hebben gecreëerd. Het ministerie van OW beschikt nog steeds niet over de kennis en de gewenste capaciteiten.

  Hoeveel weg- en waterbouwkundige ingenieurs zijn er in Suriname? Denken ze daar ooit over na in het land? Welke oplossingen worden er aangedragen om het fileleed op de veel te kleine en levensgevaarlijke wegen in de stad Paramaribo te doen verdwijnen?

  Op zich heeft de minister een punt om deze transporten aan te pakken. Maar ik denk dat het probleem niet alleen aan het vrachtverkeer ligt, maar aan de falende manier waarop men denkt de problematiek omtrent de infrastructuur in Suriname op te lossen…


  Maak melding

 10. De oplossing ligt is drie ledig:

  1) Handhaving
  2) Verwerking van het hout dichter bij de win plaats waardoor de vervoerbehoefte met 70% afneemt.
  3) Alternatief vervoer over water zodat de belasting afneemt.


  Maak melding

 11. Het zou ook goed zijn om de export van rondhout zo spoedig mogelijk stop te zetten.Suriname is 1 van de laatste drie landen die rondhoud exporteert.Een handje vol chinezen worden er steenrijk van en voor Suriname zijn de inkomsten minimaal.
  De surinamer moet genoegen nemen met B kwaliteit daar het
  beste hout word verscheept.Het is tijd dat wij gaan investeren in deze sektor en het niet op de uitverkoop doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.