Eerste ‘Owru Yari Countdown’ op Onafhankelijkheidsplein Suriname

23
Oudjaarsviering Suriname ook in NL op Bakkana Owru Yari Party

Surifesta organiseert dit jaar de eerste landelijke Owru Yari Countdown en wel op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. In Suriname is het bijna traditie dat een ieder tussen 22:00u en 00:00u thuis is om het Nieuwjaar met familie en vrienden in te luiden. Bij de Owru Yari Countdown zullen alle aanwezigen die zich op het plein bevinden samen de laatste seconden van 2015 aftellen naar 00:00u, om zo het nieuwe jaar 2016 in te luiden.

“Dit idee is heel oud, zelfs nog voordat ik voorzitter werd. Maar de reden waarom het nooit eerder gedaan is, heeft dus te maken met de traditie” aldus voorzitter Jean-luc van Charante van Surifesta. Volgens hem is het initiatief niet alleen goed voor de lokale bevolking, maar ook voor de buitenlanders en stagiaires die het aftellen in hun land gewend zijn.

Surifesta is sedert 2007 met verschillende partijen bezig geweest om de mogelijkheden te bekijken om op het plein het nieuwe jaar in te luiden. Men is nu zes jaar verder en heeft een aanvraag ingediend bij het Kabinet van de president en de districtscommissaris Jerry Miranda, die beiden de aanvraag hebben goedgekeurd.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. O my God!! Dit gebeurt al jaren op Times Square in New York. Weer dat schaamteloze kopieergedrag! En die Nederlandse stagiaires zullen alleen aanwezig zijn omdat zij geen familie hebben in Suriname, dus voor hun is het een uitje, meer niet. Ik krijg van dat hele Surifesta-gedoe een bittere smaak in mijn mond naar aanleiding van 2013. Er zijn nog steeds mensen die op hun geld zitten te wachten! Ga iets nieuws bedenken. Maar ja, daar heb je verstand voor nodig!


  Maak melding

 2. Oud op nieuw is volgens de Surinaamse traditie dat je bij je ouders / gezin het nieuwe jaar inluid en elkaar al het goede toewenst en al het kwade achter je laat. Het nieuwe jaar kom de dan bij je ouders samen met gein en kroost om samen met je ouders lekker gezellig te eten en te kletsen.

  Maar tja dat WAS Suriname NU heerst er zo iets van “mi skeer ala san diri. Niet eens wan boeng njang nanga dringi mi kan gi mi gezin da fa dang” .
  De vorige en huidige regering heeft het af laten weten dus.
  Ik krijg het gevoel van hoe armer hoe beter hoe rijker hoe beterder.


  Maak melding

 3. Alert. Paarse zakkenrollers veelal aanhangers van baas en zijn nationale dieven partij zullen loerende zijn. Iaiaia neks no fout we ga 2016 hoopvol tegemoet in met baas en paars geboefte, iaiaia, zo misleiders zo volgelingen.


  Maak melding

 4. Blaka Bakra, o my god, indianen aten al eeuwen aardappelen,waarom ga je Nederlanders niet vertellen dat ze dat gedrag niet mogen kopiëren. Het is normaal dat wij mensen elkaars gedrag kopiëren, 99,999% van wat jij doet, heb je van anderen gekopieerd en zij hebben het op hun beurt weer van anderen, als je niets zinnigs naar voren hebt te brengen, kan je beter je kop houden, dat doe ik namelijk ook.


  Maak melding

 5. Tante Bep
  stagiaires???
  Die komen gewoon om te feesten.
  Een stage is niet anders dan een lolletje.
  Ze leren niets.
  }
  }
  Tante Bep
  Je hebt gelijk veel van die stagiaires niet allemaal komen naar Suriname voor de avontuur en de black inspirience. Met andere woorden voor een grote Zwarte CreoolseTollie om flink genaaid teworden. als deze stagiaires een kleine inspirience willen, geen probleem we hebben genoeg hindoestaanse mannen! Als ze een super kleine inspirience willen ook geen problemen de chinezen staan in de rij om aan de vraag tevoldoen. De chinese slogan gaat als volg jij vraag wij leveren!


  Maak melding

 6. Als de buitenlanders het aftellen in hun land gewend zijn moeten ze maar in hun land blijven . In hun eigen land mogen mensen NIET aan hun traditie komen moeten ze ook niet lullen aan de Surinaamse traditie !!!


  Maak melding

 7. @annemarie

  wat een arrogant stuk varken ben jij zeg.
  volgens jou mogen buitenlanders zich op oud en nieuw niet vermaken.
  jij gaat voorbij aan het feit dat geen enkele buitenlander het aftellen in su organiseert .
  en ook a was dat zo , wat dan nog.
  als jij lekker op winti wai in een boom het nieuwe jaar wilt af wachten dan doe je dat maar.
  jaloezie is een ziekte …….bosje brug is het medicijn….wacht niet op het nieuwe jaar , spring vandaag nog.


  Maak melding

 8. IEDER EEN DOET MAAR WAT HIJ OF ZIJ GOED VINDT,
  IK VERMOED DAT DIT FEEST DE ZOVEELSTE AFLEIDING IS OM DE ELLENDE TE CAMOUFLEREN.

  IK BLIJF ZOALS ALLE VOORGAANDE JAREN,LEKKER THUIS,BEZINNEN EN VOORAL BIDDEN,
  HET ZIET ER ECHT NIET FRAAI UIT VOOR ONZE SURINAMERS,

  WE HEBBEN ER EEN TROEP VAN GEMAAKT EN ALLES WAT DE HEER VERBODEN HEEFT IS THANS TOT WET IN SU VERHEVEN.

  IK ZAL U IN MIJN GEBEDEN GEDENKEN.


  Maak melding

 9. @Tante Bep
  stagiaires???
  Die komen gewoon om te feesten.
  Een stage is niet anders dan een lolletje.
  Ze leren niets.
  ————————————————————————————–
  Groot gelijk Tante Bep[ gillende keuken meid ],..van een BOERIKIE zoals jou valt niks te leren.op geen enkel gebied .


  Maak melding

 10. @Annemarie
  Groot gelijk Annemarie,laat ze maar aan de Noordzee blijven en daar hun racistische zwarte piet vieren,.weg met het gespuis en PAJONGWAAIER basmati mag ook nog gratis met hun mee naar MARKT PLAATS.


  Maak melding

 11. leuk initiatief voor de mensen die niet thuis het inluiden van het nieuwe jaar willen of kunnen beleven, en wat gebeurt er, weer het oeverloze gezeik over van alles en nog wat met als de kampioen zeiken de notoire zeurpiet Printa


  Maak melding

 12. Voor degenen die thuis niet kunnen vieren zijn er openbare clubs zoals bijv, het Vat. Heb nog ansichtkaarten van de strakke grasmat van dit plein.
  Toen Oranjeplein strak geschoren nu Onafhankelijkheidsplein waar runderen met een grote boog omheen zullen lopen. Zij presteren het om auto’s hierop te parkeren of zelfs dwars overheen te rijden. Dit is ook een teken aan de Surinaamse wand hoezeer zij begaan zijn met datgene met historische waarden. Ach we weten welke brandstichtingen er na 1980 hebben plaatsgevonden waarvan er nooit iemand is opgepakt zoals recent het 17e eeuws voormalig KKF gebouw. Nieuw groot park voor massale evenementen aanleggen is wishful thinking.


  Maak melding

 13. Printa,

  Lees wat je post !!
  Je gelooft je eigen woorden toch niet ?
  Blijf jij ook maar lekker in Rotterdam en omgeving, dan vieren wij hier wel Owru Yari.
  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.


  Maak melding

 14. @ Henkes,

  Je hebt kopieergedrag en kopieergedrag. Kinderen kopiëren de gedragingen van hun ouders. Nou, je ziet het resultaat op de scholen en de straat. Slecht voorbeeld doet slecht volgen. Muziekdragers e.d. worden massaal gekopieerd en dat is slecht voor de economie. Wat mij stoort is dat er nu gekozen wordt voor een Owru Yari countdown op het Onafhankelijkheidsplein en dan gaan ze met de borst vooruitlopen alsof ZIJ het uitgevonden hebben.
  Die hele Carifesta afschaffen. Kost alleen maar geld en heeft geen enkele toegevoegde waarde. Voor de rest doet iedereen maar lekker waar hij of zij zin in hebben. Binnen de regels dan wel te verstaan.


  Maak melding

 15. @ tante beb

  Ja klopt ze leren niks doordat ze alleen maar opzoek zijn naar creoolse mannen. Het Is niet normaal dit soort vrouwen moeten van onze creoolse mannen afblijven!


  Maak melding

 16. Tant wonnie,

  Waarom zouden stagieres op zoek gaan naar creoolse mannen ?
  De meeste stagieres zijn als de dood voor creoolse mannen.
  Wel eens een stagiere over de vloer gehad ?
  Dan weet je genoeg.


  Maak melding

 17. Juist Cochise. Ze kletsen maar wat. De meisjes weten dat surinamers ontrouw zijn. Ze willen ook geen aids oplopen en zijn dus voorzichtig. Het zijn weer de ware racisten die zo over vrouwen schrijven.


  Maak melding

 18. @ Tante Bep

  Ze moeten jou vast binden op een grote pagara vuurpijl,en aansteken richting mars.dan heeft het vuurwerk toch nog enige nut gehad ! dan zijn we een dombo kwijt.


  Maak melding

 19. Printa,

  Lees wie het zegt.
  Als er iemand aan een pagara zou moeten worden gebonden, ben jij het.
  Blijf lekker in Rotterdam je vuurwerk afsteken.
  Nep Surinamer !!!


  Maak melding

 20. Allen missen de point hier.Het gaat niet om kopieerd gedrag we zijn allen geconditioneerd en vervallen wereldwijd steeds in herhalingen van continent naar continent.Overal zijn er mensen die de gedachten van anderen absorberen ,consumeren en uiting aan geven.Alle gedachten waren er al en zijn er nog steeds.Niets nieuws onder de zon.Dus als laat komen wie komen wilt op het plein ,voor u misschien geen persoonlijke waarde maar wellicht voor iedere individu wel persoonlijk die daar aanwezig willen zijn. Wie achter de organisatie zit gaat persoonlijk niemand aan die op dat moment een ander moment voor een ander of nieuw begin wilt inluiden voor zichzelf met anderen. Begrijpt u.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.