Tweede verplaatsing dreigt voor dorp in Zuid Suriname

30

PARAMARIBO, 24 dec – Het noodlot dreigt de bewoners van Nieuw Koffiekamp keihard te treffen. Het ‘transmigratiedorp’ zal mogelijk plaats moeten maken voor de belangen van een multinational. Het zal de tweede maal zijn in de geschiedenis.

De honderden Marrons van het voormalige Koffiekamp moesten in de jaren vijftig al hun oorspronkelijke woonplaats verlaten. Hun leefgebied werd ondergedompeld voor het creëren van het stuwmeer van Alcoa. Hun huidige leefgebied is nu van multinational Iamgold. De vraag nu is hoe het zo ver kon komen. “Wij hebben met zijn allen schuld”, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

In het parlement trachtte Dodson uit te leggen dat het niet om louter egoïsme gaat. De concessie voor goudwinning is afgestaan tijdens de regering van president Ronald Venetiaan. Nieuw Koffiekamp is toen ook gekend. “Als je kijkt naar de manier van onderhandelen, was het dorpsgezag er toen ook bij.” De huidige regeerders willen hoe dan ook een oplossing. “We kijken naar een win-winsituatie”, aldus Dodson.

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. =De vraag nu is hoe het zo ver kon komen. “

  -De overheid moet ervoor gaan zorgen dat er wegen worden aangelegd in het binnenland. Dit op plaatsen waar geen grondstoffen te vinden zijn zoals goud.

  -De binnenlandbewoners maken een fout door gewoon een stukje grond open te gaan kappen en een dorp aan te leggen zonder toestemming.

  -De gronden en alles wat in de gronden voorkomt zoals goud is en blijft van de overheid.

  -De binnenlandbewoners moeten gaan integreren en zich gaan aanpassen met steun van de overheid, dit omdat men met het idee loopt dat steeds de kapitein voor het zeggen heeft als men goud wilt gaan delven. Dit bepaalt de overheid, omdat zij de baas zijn.

  Een ieder moet zijn of haar mentaliteit gaan veranderen.

  Deze situaties kan alleen in dit soort landen waar men zich niet aan de regels houd.

  ==Voorruitgang wordt moeilijk als men steeds blijft uitschelden en anderen de schuld blijft geven van alles en nog wat.===


  Maak melding

 2. @printa, een stukje tekst voor jou. Er is geen geld en lees dit maar:::::::let op die verhoging;;;;

  =Waar regering Bouterse 1 startte met armoedebestrijding, daar start Bouterse 2 met armoedebegeleiding. Dit komt, omdat de regering haar uitgaven nooit heeft kunnen afstemmen op haar inkomsten en steeds meer heeft uitgegeven. Dat zegt NPS-topper en ex-parlementariër Arthur Tjin A Tsoi in gesprek met De West. “De regering is ondanks de economische chaos nog steeds niet in staat haar uitgaven af te stemmen op de inkomsten en gaat op dezelfde voet verder als wordt gekeken naar de begrotingen”, aldus de NPS-topper.

  “De overheid heeft haar financiële huishouding nog steeds niet op orde. Om te beginnen, moet je maar eens kijken als de begroting van het Kabinet van de President minder is geworden. Dat is totaal niet het geval. Het is juist van SRD 400 miljoen naar SRD 436 miljoen gestegen. In principe gaat de president uitgaven doen en wij moeten dat lekker betalen voor hem”, aldus Tjin A Tsoi.


  Maak melding

 3. Lekker duidelijk allemaal.
  Als indertijd bij het uitgeven van de concessie aan Rosebel etc. Nieuw Koffiekamp aan tafel zat mag ik er van uitgaan dat men toen ook afspraken gemaakt heeft over hoe een en ander vorm gegeven zal worden en hoe er gecompenseerd gaat worden.

  Het is niet denkbaar als er nieuwe mensen kommen dat men oude afspraken kan laten verdwijnen en nieuwe kan maken naar eigen inzicht van nu.


  Maak melding

 4. Ik heb steeds aangegeven dat KUMA NOOIT zou BEZUINIGEN OP zijn BENDE: onder andere FAMILY AND FRIENDS en Ramon.

  LEES HUIVER:

  De overheid heeft haar financiële huishouding nog steeds niet op orde. Om te beginnen, moet je maar eens kijken als de begroting van het Kabinet van de President minder is geworden. Dat is totaal niet het geval. Het is juist van SRD 400 miljoen naar SRD 436 miljoen gestegen. In principe gaat de president uitgaven doen en wij moeten dat lekker betalen voor hem”, aldus Tjin A Tsoi.

  KUMA IS GEEN SURINAMER MAAR EEN VIJAND VAN DIT VOLK.
  DAAROM HAAT IK DEZE MAN.


  Maak melding

 5. Het gaat helemaal niet goed in Suriname; ik weer het want ik woon hier en word dagelijks mee geconfronteerd.; tja ik weet niet hoe deze regering daar zit hoor want nie- mand heeft op ze gestemd. Zijn geesten droegen paars en lalden uit hun nek : Nog 5 !!! Nog 5 !!!! Jaja we schijten nog 5 !!!!! Mooie Kerst !!!!


  Maak melding

 6. Ik ben weer hevig geëmotioneerd door de deskundige, ter zake doende, hoogst intelligente, deskundige en litenrair verantwoorde posting van onze autistische paarse kafri Printa. Bravo en dat in twee regels!


  Maak melding

 7. Het is te gek voor woorden, elke keer als deze berichten in de media verschijnen. Raakt dit bij mij een gevoelige snaar…

  Waarom moet men een van de nog weinig intacte regenwouden van deze wereld gaan exploiteren tbv financieel gewin. Niet alles is geld waard. Het prachtige binnenland van Suriname is een juweel, waarvan de Surinamers nog de multinationals de echte waarde niet kennen.

  Hoe lang zal de mensheid nog nodig hebben, voordat men inziet dat goud geen eerste levensbehoefte is en dat nooit zal zijn. De waarde die er aan word toegekend, heeft als functie hebzucht, puur uit economisch belang.

  Mi konsensi no mang tik ding san dies moro. Het doet pijn om te zien hoe een van de mooiste plekken op aarde word geplunderd en vernietigd door een stelletje gieren….


  Maak melding

 8. @ sjang

  “geld en werk geven”

  Gratis bestaat niet zelfs niet onder de kerstboom. Wie moet er iets geven of moeten de mensen zelf op zoek gaan naar werk dat beloond wordt met geld.

  Velen zet de prioriteiten achterste voren en maken zich afhankelijk van anderen die schijnbaar maar moeten geven omdat hun harde werken hun iets meer heeft opgeleverd dan wat ze nu kunnen opmaken


  Maak melding

 9. SJAAAAAANNNnnnnnGGGGGGGGGG,

  436 MILJOEN voor DESI en zijn vriendenclub,

  (het zogenaamde “kabinet van de president” met
  DURE “deskundigen” die ons naar CORRUPTIE en
  naar DEVALUATIES leiden)

  Maarrrrrrr het Volk moet PINAREN en GRAS eten !

  De begroting, het SPEELGELD/SPILGELD, van de
  DESI-clan, is met 36 MILJOEN VERHOOGD naar
  436 MILJOEN per jaar !

  Met KERST-Groeten van de nep-volkspresident aan
  de ARMEN en de HONGERIGEN !

  NEKS NO FOUT, MONNIE DE !!!

  PS : Volk moet zwaar bezuinigen en hongeren,
  Desi en Clan vieren hun NDP-FEEST !

  En toch zal deze NIEUWE SLAVERNIJ EINDIGEN !!!


  Maak melding

 10. Ik heb het gevoel dat er niet begrepen wordt wat een impact dit kan hebben. Het wordt een hele relocation. Zonder inspraak te hebben moeten ze verhuizen. En inderdaad om economisch gewin. En geloof me ze worden er echt niet beter van. Mijn inziens is het een slechte zaak. Niet alleen het binnenland wordt verwoest, maar er worden mensen ontheemd. En onze overheid geeft aan dat het dorp gekend is en vertegenwoordigd was ten tijde van de onderhandelingen. Hun leefgebied is van de multinational? Houd toch op met die flauwekul…
  Die hele deal met Iam Gold moet op de schop genomen worden, want dat kleine percentage die Suriname toegestopt krijgt is dit alles niet de moeite waard… herzien die handel en kennis inhuren om te onderhandelen.
  Kennis kan dan ook de kwestie Suralco en stuwmeer aanvechten..


  Maak melding

 11. @ Konsensi.

  Ik deel u mening…… het valt op dat in Suriname veel moet wijken voor het snelle grote geld. Dit gaat bijna ten koste van alles. Land en tuinbouw daar zie ik een zeer grote en goede rol in voor Suriname. Helaas gaat dat voor sommige lieden niet snel genoeg en moet er veel werk verzet worden voor relatief minder geld.

  Het is nog niet te laat ben ik van mening maar er moet veel ..heel veel veranderen.

  “Je kunt de stand van de wind niet veranderen wel de stand van je zeilen”

  Gezegende tweede kerstdag.


  Maak melding

 12. @Wortu

  Helemaal mee eens, maar als ik het goed lees stelt minister Dodson toch duidelijk dat in de onderhandelingen het dorpsgezag gekend is. Voordat we nu gelijk roepen dat alles moet worden herzien, is het misschien wel interessant om boven water te krijgen wat er aanvankelijk allemaal is afgesproken….. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat mensen hun eigen volk verkwanselen voor persoonlijk gewin, niet alleen in Suriname, dat komt overal voor.


  Maak melding

 13. Wel eens in Nieuw Koffiekamp geweest. Ik wel.

  Natuurlijk zijn er stevige emoties onder de mensen die het echt raakt. Maar hoeveel mensen liften er mee met die gevoelens.
  Voeg er aan toe dat het dorp bij de opstart van de concessie gesprekspartner geweest is zodat er ongetwijfeld ergens iets vastgelegd zal zijn over verplaatsing indien exploratie aantoont dat het economisch zinvol wordt.

  Mensen verplaatsen die rechten hebben (niet zij die al jaren weg zijn of die even opportunistisch langskomen) zullen adequaat gecompenseerd moeten worden.
  Natuurlijk het is dus zaak verbetering na te streven en dat is niet zo moeilijk als men de condities van het dorp eens goed bekijkt.

  Er zijn zoveel verbeteringen te realiseren bij een verplaatsing. Helaas heeft daar niemand echt oog voor.

  Lees eens goed over de rechten van de Samakka zoals in 2 vonnissen van het Inter Amerikaanse Hof van de rechten van de Mens tegen de Staat Suriname zijn uitgesproken.

  Het vervellende is dat de echte slachtoffers weinig stem hebben en de gelukszoekers heel veel herrie maken!


  Maak melding

 14. @1968, helaas denk ik dat wij die afspraken en voorwaarden nooit zullen zien.
  Ik ben het ook roerend eens met Jojo dat niet elke verandering of relocation slecht hoeft te zijn. Mits alles in het werk wordt gesteld de behoeften van de “K-Kampers” in acht te nemen. Inderdaad heeft een vertegenwoording van Koffie Kamp aangezeten, maar zeg nou zelf, onze overheid is niet eens in staat om op de juiste wijze te onderhandelen over de zovele belangen die spelen. Denk je dan dat een afvaardiging van Koffie Kamp dat wel kan?
  Vaak wordt hen een samenvatting van hetgeen besproken voorgelegd. En is er dan nog een keus? Er zouden harde afspraken gemaakt moeten worden omtrent scholing van hun jongeren. Werkgelegenheid en zoveel meer! Maar die belangen worden niet mee genomen.


  Maak melding

 15. @Wortu

  Ik heb vaak moeten vast stellen dat iemand met gezond boeren verstand en wortels in zijn grond de zaken helderder ziet dan de overheid.

  Het is ook een feit dat de overheid de lokale mensen bij voorkeur verblind en niet serieus neemt.
  Mondige mensen kunnen altijd zwaaien met het vonnis in de zaak van de Samakka.

  Dat stelt dat beslissingen over leefgebieden genomen worden volgens de besluitvormingsprocedures van het inheemse volk.
  Ze kunnen dus hun krutu’s gaan plannen maar dan wel zonder alle gelukszoekers van buiten. Eigen volkje eerst.

  Nu een goede voorman/vrouw kiezen die niet voor een envelopje luistert en meegaat met elk argument


  Maak melding

 16. Ik HOOR niemand schreeuwen dit is Bouterse, Nee dit was regering VHP en NPS die Suriname kapot maakten met hun uitverkoop! Dit noemen de hindoestaanse zakenmannen alias Gladde jongens goed zaken doen. Wat dacht je van die afgekeurde helikopters uit INDIA die men na 10 jaar leverde. Deze helikopters blijken niet luchtvaardig te zijn en zitten vol mankementen waar door de kans op ongeluk 100% zijn. India heeft deze helikopters oor eigen gebruik uit hun luchtmacht geschrapt door de vele ongelukken maar dezelfde helikopters zijn wel goed genoeg voor Suriname om te gebruiken volgens de slimme VHPERS die Suriname deze deal in hun strot hebben geduwd.


  Maak melding

 17. Omdat, Beste Lobi Sranang.. We niet op de persoon spelen zoals zoveel dit doen. Het gaat om een dorp dat ontheemd dreigt te worden als er niet snel een oplossing komt. Het is aan de regering Bouterse om dit op te lossen. Wie dan ook degene is die de deal gesloten heeft. Of nu onwetendheid was, geldingsdrang of winstbejag, feit is dat de belangen van zovelen niet juist is nageleefd.


  Maak melding

 18. @ Lobi Sranan

  Om even op uw woorden in te gaan met betrekking tot de helicopters. Ook al doet het niet ter zake.

  1) Ze zijn jaren later geleverd omdat deze regering er een zooitje van gemaakt heeft.
  2) Ze zijn niet afgekeurd maar wederom heeft Suriname haar zaakjes niet voor elkaar door wel heel erg lang te doen over het opleiden van haar mensen.
  3) de finale testen etc. vinden deze dagen juist plaats.
  4) India zet deze helikopters in op het hoogste oorlogsgebied te wereld in Kasmir.

  U blaat maar wat zonder dat u enig inzicht heeft in de materie of de feiten checkt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.